Hvit Finsk Lapphund

Finsk lapphund hvit er en mellomstor hunderase som stammer fra Finland. Lær mer om hvit finsk lapphund.

Rasen er en tradisjonell gjeterhund, og er kjent for sin energiske og livlige personlighet. Hvit finsk lapphund er en populær familiehund, og er en utmerket følgesvenn for aktive mennesker.

Hvit finsk lapphund: En hund med en lang historie

Finsk lapphund er en av de eldste hunderasene i Finland. Rasen stammer fra Lappland, et område i Nord-Finland og Nord-Sverige, der den ble brukt som gjeterhund og trekkhund.

De første skriftlige omtalene av finsk lapphund stammer fra 1500-tallet. På den tiden ble rasen brukt til å gjete rein og andre husdyr. Hvit finsk lapphund var også en viktig del av den samiske kulturen, og ble ofte brukt til å trekke sleder og transporterer varer.

I løpet av 1800-tallet ble finsk lapphund en populær familiehund i Finland. Rasen ble også eksportert til andre land, og er nå en populær hunderase over hele verden.

Relatert: Finsk lapphund og bjeffing

Hvit finsk lapphund i dag

Hvit finsk lapphund er fortsatt en populær gjeterhund i Finland. Rasen brukes også til en rekke andre aktiviteter, for eksempel hundesport, redningsarbeid og terapihund.

I Norge er finsk lapphund en relativt liten rase. I 2022 var det registrert 182 finsk lapphund valper i Norge.

Er finsk lapphund bjeffete?

Ja, finsk lapphund er generelt en bjeffete hund. Rasen har en sterk gjeterhundinstinkt, og vil ofte bjeffe for å varsle eieren om fremmede eller andre potensielle farer. Finsk lapphund kan også bjeffe for å uttrykke frustrasjon eller kjedsomhet.

Det er imidlertid mulig å lære en finsk lapphund å bjeffe mindre. Dette kan gjøres ved å trene hunden til å bjeffe på kommando, og ved å korrigere hunden når den bjeffer uten grunn.

Her er noen tips til hvordan du kan redusere bjeffing hos finsk lapphund:

 • Gi hunden din mye mosjon og mental stimulering. Dette vil bidra til å redusere frustrasjon og kjedsomhet, som kan være en årsak til bjeffing.
 • Lær hunden din å bjeffe på kommando. Dette vil hjelpe deg å kontrollere hundens bjeffing.
 • Korriger hunden din når den bjeffer uten grunn. Dette kan gjøres ved å si “nei” eller “stille” på en bestemt måte, eller ved å distrahere hunden med en annen aktivitet.

Hvis du har problemer med å redusere bjeffing hos din finsk lapphund, kan du ta kontakt med en erfaren hundetrener.

Relatert: Brun finsk lapphund

Er finsk lapphund kosete?

Ja, finsk lapphund er kjent for å være en kosete hund. Rasen er kjærlig og hengiven, og elsker å være nær eierne sine. Finsk lapphund er også en god familiehund, og er en god følgesvenn for barn.

Finsk lapphund er en energisk hund, men de er også glade for å slappe av og kose seg med eierne sine. De vil ofte legge seg i fanget eller på sofaen for å få kos. Finsk lapphund er også kjent for å være en god lekekamerat, og elsker å leke med eierne sine.

Hvis du leter etter en kosete hund som er aktiv og leken, kan finsk lapphund være et godt valg for deg.

Her er noen tips til å få din finsk lapphund til å være mer kosete:

 • Gi hunden din mye oppmerksomhet og kos.
 • Spill med hunden din regelmessig.
 • Ta hunden din med på tur eller til andre aktiviteter.
 • Gi hunden din en egen plass der den kan føle seg trygg og koselig.

Hvis du er tålmodig og gir hunden din mye kjærlighet og oppmerksomhet, vil den sannsynligvis bli en veldig kosete hund.

Relatert: Farger på finsk lapphund

Hva kan finsk lapphund brukes til?

Finsk lapphund er en allsidig hund som kan brukes til en rekke formål, inkludert:

Familiehund

Finsk lapphund er en utmerket familiehund. Rasen er vennlig, kjærlig og energisk, og er en god følgesvenn for barn. Finsk lapphund er også en god vakthund, og vil varsle eieren om fremmede.

Gjeterhund

Finsk lapphund er en tradisjonell gjeterhund, og er fortsatt brukt til dette formålet i noen deler av verden. Rasen er intelligent og lærevillig, og er lett å trene til å gjete husdyr.

Trekkhund

Finsk lapphund er en god trekkhund, og er ofte brukt til å trekke sleder og transportredskaper. Rasen er sterk og utholdende, og er godt egnet for å jobbe i kaldt vær.

Relatert: Oppdrett av finsk lapphund

Hundesport

Finsk lapphund er en god kandidat for en rekke hundesport, inkludert agility, rallylydighet og trekkhund. Rasen er intelligent og lærevillig, og er lett å trene til å konkurrere i disse sportene.

Terapihund

Finsk lapphund er en god terapihund, og er ofte brukt til å besøke sykehus, sykehjem og andre institusjoner. Rasen er vennlig og kjærlig, og kan gi trøst og støtte til mennesker som trenger det.

Hvis du leter etter en allsidig hund som kan brukes til en rekke formål, kan finsk lapphund være et godt valg for deg.

Hvit finsk lapphund som familiehund

Hvit finsk lapphund er en utmerket familiehund. Rasen er vennlig, kjærlig og energisk, og er en god følgesvenn for barn. Hvit finsk lapphund er også en god vakthund, og vil varsle eieren om fremmede.

Hvis du vurderer å anskaffe en hvit finsk lapphund, er det viktig å være klar over at rasen krever mye mosjon og stell av pelsen.

Utseende

Finsk lapphund er en middels stor hund, med en mankehøyde på 46-52 cm for hannhunder og 41-47 cm for tisper. Rasen har en tett og ullgrå pels, som er lang og glatt på kroppen, men noe kortere på beina og hodet. Pelsen krever regelmessig stell, og bør børstes minst to ganger i uken.

Temperament

Finsk lapphund er en energisk og livlig hund. Rasen er kjent for sin vennlige og kjærlige personlighet, og er en utmerket familiehund. Hvit finsk lapphund er også en intelligent og lærevillig hund, og er lett å trene.

Helse

Finsk lapphund er generelt en sunn rase. Noen vanlige helseproblemer inkluderer:

 • Øyeproblemer, for eksempel katarakt og grå stær
 • Høreproblemer, for eksempel progressiv retinal atrofi (PRA)
 • Hudproblemer, for eksempel allergier og atopisk dermatitis

Aktivitetsnivå

Finsk lapphund er en aktiv hund som trenger mye mosjon. Rasen trives best med en kombinasjon av lange turer, lek og trening. Hvit finsk lapphund er en god kandidat for en rekke hundesport, for eksempel agility, rallylydighet og trekkhund.

Hvordan ta vare på hvit finsk lapphund

Finsk lapphund er en relativt enkel hund å ta vare på. Rasen trenger regelmessig mosjon, stell av pelsen og veterinærkontroller.

Mosjon

Finsk lapphund trenger minst to lange turer hver dag. Rasen trives også med å leke i hagen eller i skogen.

Pelsstell

Finsk lapphunds pels krever regelmessig stell. Pelsen bør børstes minst to ganger i uken for å fjerne dødt hår og holde den fri for floker.

Veterinæranbefalinger

Hvit finsk lapphund bør regelmessig undersøkes av veterinær. Rasen bør vaksineres mot vanlige hundesjukdommer, og bør få regelmessige ormekurer.

Kosthold

Finsk lapphund bør fôres med et næringsrikt og balansert kosthold. Rasen kan fôres med enten tørrfôr eller våtfôr.

Hvor mye koster en hvit finsk lapphund?

Prisen på en hvit finsk lapphund valp varierer avhengig av oppdretter, stamtavle og hundens alder. Prisen ligger vanligvis på mellom 18 000 og 25 000 kroner.

Hvordan finne en god oppdretter

Hvis du vurderer å anskaffe en hvit finsk lapphund, er det viktig å finne en god oppdretter. En god oppdretter vil kunne gi deg informasjon om rasen og hjelpe deg med å finne den rette hunden for deg.

Her er noen tips til hvordan du finner en god oppdretter:

 • Kontakt Norsk Lapphund Klubb for å få en liste over oppdrettere i Norge.
 • Besøk oppdretterens hjemmeside eller Facebook-side for å lære mer om dem og deres hunder.
 • Ta kontakt med oppdretteren for å avtale et besøk.

Før du kjøper en hund

Før du kjøper en hund, er det viktig å gjøre research for å lære mer om rasen og hva som kreves for å ta vare på en hund. Du bør også vurdere livsstilen din og om du har tid og ressurser til å ta vare på en hund.

Referanser

Om forfatteren