Hva gjør jeg når hunden biter

Hvis hunden din biter, er det viktig å håndtere situasjonen på en trygg og ansvarlig måte. Lær hva du skal gjøre når hunden biter.

Hvordan få en hund til å slutte å bite?

Å lære en hund å slutte å bite innebærer opplæring, tålmodighet og konsekvens. Her er noen steg du kan ta for å endre hundens bitende adferd:

 1. Sosialisering: Start med tidlig sosialisering. Jo tidligere hunden din blir utsatt for ulike situasjoner, mennesker og dyr, desto bedre vil den være i å håndtere nye opplevelser uten å ty til biting.
 2. Valpetenner: Valper biter ofte som en naturlig del av deres læring og utforskning. Men det er viktig å lære valpen at biting er uakseptabelt. Hvis valpen biter, avbryt leken umiddelbart ved å si “nei” eller “stopp” på en bestemt, men rolig tone.
 3. Bruk av leker: Gi hunden en rekke tyggeleker og interaktive leker som den kan bite på. Dette kan bidra til å redusere behovet for å bite på mennesker eller møbler.
 4. Aversiv smak: Påfør en trygg, men ubehagelig smak (som bitter eple) på huden din eller klærne dine for å avskrekke hunden fra å bite.
 5. Gi alternativer: Lær hunden å bite på spesifikke leker eller gjenstander ved å tilby dem når du ser at den er i ferd med å bite.
 6. Avled oppmerksomheten: Hvis hunden begynner å bite, gi den en kommando som “nei” og gi den deretter en annen oppgave eller kommando for å avlede oppmerksomheten.
 7. Kommandoer og trening: Lær hunden grunnleggende kommandoer som “sitt”, “ligg”, “kom” osv. Dette hjelper deg med å opprettholde kontroll i forskjellige situasjoner.
 8. Sosial lek: Hvis hunden din leker med andre hunder, kan de hjelpe å lære den bitehemming – evnen til å kontrollere bittet under lek.
 9. Konsistens: Vær konsekvent i opplæringen. Uansett hvem som er sammen med hunden, bør alle følge de samme retningslinjene for å unngå forvirring.
 10. Positiv forsterkning: Belønn hunden når den oppfører seg rolig og unngår biting. Ros og belønninger kan være godbiter, klapp eller lek.
 11. Profesjonell hjelp: Hvis hunden din viser alvorlig biting eller aggressivitet, bør du søke hjelp fra en profesjonell hundetrener eller en veterinær med spesialisering innen hundeadferd.

Husk at opplæring tar tid, spesielt når du prøver å endre uønsket atferd. Vær tålmodig, positiv og konsistent i din tilnærming for å hjelpe hunden din med å slutte å bite.

Relatert: Hund som biter i båndet

Hva du kan gjøre når hunden biter

Her er noen trinn du kan vurdere å ta:

 1. Beskytt deg selv: Først og fremst må du sørge for din egen sikkerhet. Hvis hunden viser aggresjon eller har bitt, må du sørge for at den ikke kan nå deg og potensielt skade deg.
 2. Ro ned situasjonen: Snakk rolig og unngå høylydte eller aggressive reaksjoner. Dette kan bidra til å roe ned hunden og hindre at situasjonen forverres.
 3. Gjør deg mindre truende: Unngå å direkte se hunden i øynene eller stå over den. Dette kan oppfattes som truende adferd. Senk deg ned til hundens høyde og snakk beroligende.
 4. Unngå å straffe: Selv om det kan være fristende å straffe hunden for å bite, er dette ikke alltid den beste tilnærmingen. Straff kan føre til mer aggresjon eller frykt hos hunden.
 5. Finn ut årsaken: Forsøk å forstå hvorfor hunden biter. Kan det være på grunn av smerte, frykt, territorialitet eller andre faktorer? Å identifisere årsaken kan hjelpe deg med å forebygge lignende situasjoner i fremtiden.
 6. Konsultere en profesjonell: Hvis hunden din har utvist aggressiv atferd eller har bitt flere ganger, er det viktig å søke råd fra en profesjonell hundetrener eller en veterinær med erfaring innen atferdsproblemer. De kan hjelpe deg med å utarbeide en plan for å endre hundens adferd.
 7. Trening og positiv forsterkning: Trening og positiv forsterkning kan være avgjørende for å endre hundens adferd. Gjennom riktig trening kan du lære hunden alternative måter å håndtere situasjoner på, i stedet for å ty til biting.
 8. Hold hunden godt sosialisert: Å sosialisere hunden din riktig fra en tidlig alder kan bidra til å redusere risikoen for aggressiv atferd. La hunden få positive erfaringer med ulike mennesker, dyr og situasjoner.

Husk at hunder handler ofte på instinkt, og det er viktig å forstå deres perspektiv når du håndterer atferdsproblemer. Å jobbe med hundens adferd på en positiv og forståelsesfull måte vil ofte gi de beste resultatene.

Relatert: Hund biter seg på labbene

Beskytt deg selv

Når en hund biter, er det viktigste trinnet å beskytte deg selv for å unngå skade. Her er noen måter du kan beskytte deg selv på hvis en hund angriper:

 1. Hold roen: Selv om det er skremmende, prøv å holde deg rolig. Panikk kan forverre situasjonen.
 2. Unngå øyekontakt: Direkte øyekontakt kan oppfattes som truende i hundeverdenen. Unngå å stirre hunden rett i øynene.
 3. Hold hendene i ro: Unngå å bevege armene eller hendene raskt mot hunden, da dette kan tolkes som en trussel.
 4. Stå stille: Ikke løp vekk med mindre du er sikker på at du kan komme deg til trygghet uten å forverre situasjonen. Å løpe kan utløse byttedrift hos hunden.
 5. Bruk noe som skjold: Hvis du har en jakke, veske eller annen gjenstand for hånden, kan du bruke den som en barriere mellom deg og hunden.
 6. Beskytt ansiktet og halsen: Hvis hunden angriper, kan du prøve å beskytte ansiktet og halsen med armene dine. Prøv å holde albuen bøyd og armene foran ansiktet ditt.
 7. Stå i “trærpose”-posisjonen: Dette innebærer å stå med armene over hodet og albuene bøyd. Dette kan gjøre deg større og mer skremmende for hunden.
 8. Beveg deg sakte: Hvis du må bevege deg, gjør det langsomt og kontrollert. Raske bevegelser kan utløse hundens aggressjon.
 9. Prøv å distrahere hunden: Hvis du har tilgang til en leke eller noe hunden liker, kan du prøve å distrahere den ved å kaste dette i en annen retning.
 10. Forsøk å få hjelp: Hvis du er i nærheten av andre mennesker, kan du prøve å be om hjelp. Jo flere mennesker som er til stede, desto mindre sannsynlig er det at hunden vil fortsette angrepet.

Husk at det beste er å unngå å havne i en slik situasjon i utgangspunktet. Vær oppmerksom på hundens kroppsspråk og signaler for å unngå potensielle farlige situasjoner. Hvis du opplever gjentatte problemer med aggressiv adferd fra en hund, søk hjelp fra en profesjonell hundetrener eller en veterinær med erfaring innen hundeadferd.

Relatert: Hund hopper og biter

Ro ned situasjonen

Når en hund biter eller viser aggresjon, er det viktig å prøve å roe ned situasjonen for å minimere faren og hjelpe hunden å slappe av. Her er noen trinn du kan vurdere å ta for å roe ned situasjonen:

 1. Hold deg rolig: Din egen reaksjon påvirker hundens atferd. Prøv å beholde roen og unngå å bli stresset eller sint.
 2. Senk stemmen: Snakk i en rolig og jevn tone. Unngå å skrike eller høylydt snakke, da dette kan gjøre hunden mer opphisset.
 3. Unngå øyekontakt: Direkte øyekontakt kan oppfattes som truende for en hund. Senk blikket ditt eller se sidelengs på hunden.
 4. Beveg deg sakte: Raske og plutselige bevegelser kan øke hundens stress og aggresjon. Beveg deg sakte og kontrollert.
 5. Hold avstand: Gi hunden litt plass. Ikke press den mot en vegg eller et hjørne, da dette kan øke aggresjonen.
 6. Ikke straff hunden: Unngå å skrike, slå eller på annen måte straffe hunden. Dette kan forverre situasjonen og føre til mer aggresjon.
 7. Bruk beroligende signaler: Bruk hundens kjente beroligende signaler, som å snakke rolig, gi milde klapp eller stryke den forsiktig.
 8. Unngå konfrontasjon: Ikke prøv å korrigere hunden fysisk eller ansikt til ansikt. Dette kan oppfattes som truende og forverre situasjonen.
 9. Hold andre mennesker og dyr unna: Hvis det er andre personer eller dyr i nærheten, fjern dem fra situasjonen for å unngå ytterligere stress.
 10. Gi hunden mulighet til å trekke seg tilbake: Hvis hunden har en trygg plass eller bur den liker, la den gå dit og gi den litt tid for å roe seg ned.
 11. Vurder å kontakte en profesjonell: Hvis hunden din har utvist aggresjon eller bitt flere ganger, er det en god idé å søke råd fra en profesjonell hundetrener eller veterinær med erfaring i hundeadferd. De kan gi deg veiledning om hvordan du kan håndtere situasjonen og jobbe med hundens atferd.

Husk at det er viktig å forstå at hunder kan reagere aggressivt av ulike grunner, og det beste er å jobbe med en profesjonell for å forstå årsakene og finne løsninger som passer for din hunds spesifikke situasjon.

Relatert: Hund biter uten forvarsel

Gjør deg mindre truende

Når en hund viser aggresjon eller har bitt, er det viktig å redusere enhver truende oppførsel for å unngå å forverre situasjonen. Her er noen trinn du kan vurdere å ta for å gjøre deg mindre truende for hunden:

 1. Senk deg ned: Stå eller bøy deg ned på hundens høyde. Dette kan bidra til å redusere hundens følelse av at du er en trussel.
 2. Unngå øyekontakt: Direkte øyekontakt kan oppfattes som en trussel i hundeverdenen. Se hunden i øynene sidelengs i stedet for å stirre rett på den.
 3. Slapp av kroppsspråk: Unngå stivhet eller anspente bevegelser. Hold armene dine løse og hengende langs siden av kroppen.
 4. Ikke stå over hunden: Å stå over hunden kan være skremmende. Gi hunden plass og unngå å dominere den ved å stå over den.
 5. Unngå å heve stemmen: Snakk i en rolig og jevn tone. Høye eller aggressive lyder kan forverre situasjonen.
 6. Bruk beroligende signaler: Bruk kjente beroligende signaler, som å snakke rolig, lene deg forsiktig mot hunden eller til og med ta noen skritt bakover.
 7. La hunden ha en utvei: Ikke press hunden inn i et hjørne eller mot en vegg. Gi den muligheten til å trekke seg tilbake hvis den ønsker det.
 8. Unngå utstrakte armer: Å strekke armene ut mot hunden kan oppfattes som en trussel. Hold armene dine nær kroppen.
 9. Unngå aggressiv adferd: Selv om hunden har bitt eller er aggressiv, bør du ikke svare med å vise aggresjon selv. Dette kan eskalere situasjonen ytterligere.
 10. Gi hunden tid: Gi hunden tid til å observere deg og vurdere at du ikke er en trussel. Ikke tving nærkontakt med en engstelig hund.

Husk at hundens reaksjon kan variere avhengig av dens personlighet, tidligere erfaringer og kontekst. Hvis du er usikker på hvordan du skal håndtere en hund som viser aggresjon, bør du søke råd fra en profesjonell hundetrener eller veterinær med erfaring i hundeadferd.

Relatert: Når valpen biter og knurrer

Unngå å straffe

Å straffe en hund som har bitt eller viser aggresjon, er sjelden en effektiv tilnærming. Straff kan ofte forverre situasjonen og føre til flere problemer. Her er hvorfor du bør unngå å straffe en hund som biter:

 1. Øker frykt og aggresjon: Å straffe hunden kan føre til at den blir mer redd eller mer aggressiv. Hunden kan begynne å assosiere deg med negativitet og bli enda mer defensiv.
 2. Uforutsigbar respons: Hvis du straffer hunden for aggresjon, kan den begynne å se mennesker generelt som potensielle trusler, og det kan øke risikoen for fremtidige aggressive reaksjoner.
 3. Hundens perspektiv: Hunden handler ofte på instinkt og i henhold til sin forståelse av situasjonen. Straff gir kanskje ikke den ønskede læringen, da hunden kanskje ikke klarer å koble straffen til sin egen adferd.
 4. Manglende opplæring: Straff fokuserer på hva hunden ikke skal gjøre, men gir ikke hunden informasjon om hva den faktisk skal gjøre i situasjonen. Opplæring og positiv forsterkning er mye mer effektive måter å forme ønsket atferd.

I stedet for å straffe en hund som biter, bør du vurdere følgende tilnærminger:

 1. Sikkerhet først: Fokuser på å beskytte din egen sikkerhet og unngå situasjoner som kan føre til bitt.
 2. Forstå årsaken: Prøv å forstå hvorfor hunden biter. Kan det være frykt, smerte, territorialitet eller andre faktorer som utløser denne adferden?
 3. Profesjonell hjelp: Hvis hunden din biter gjentatte ganger eller viser aggresjon, søk hjelp fra en profesjonell hundetrener eller veterinær med ekspertise innen hundeadferd.
 4. Positiv forsterkning: Bruk positiv forsterkning for å belønne ønsket atferd. Belønn hunden når den handler på en akseptabel måte i stedet for å straffe den når den gjør noe galt.
 5. Opplæring: Trene hunden til å reagere på kommandoer som “sit”, “ligg”, “kom”, etc. Dette kan gi deg mer kontroll i situasjoner der hunden er stresset.
 6. Tålmodighet: Endring av atferd tar tid. Vær tålmodig og konsekvent i opplæringen din.

Husk at hunden din handler i tråd med sine instinkter og erfaringer. Å jobbe med hundens adferd på en positiv og forståelsesfull måte vil ofte gi de beste resultatene.

Relatert: Hvorfor napper hunden

Finn ut årsaken

Å forstå årsaken til hvorfor hunden biter, er avgjørende for å kunne håndtere problemet effektivt. Her er trinnene du kan ta for å finne ut årsaken til hundens bitende adferd:

 1. Observer hundens kroppsspråk: Studer hundens kroppsspråk før, under og etter den bitende episoden. Dette kan gi deg innsikt i hva som utløser adferden.
 2. Vurder situasjonen: Tenk på hva som skjedde rett før hunden bet. Var det en spesiell situasjon, et bestemt sted eller en bestemt person eller gjenstand til stede?
 3. Tenk på hundens helse: Smerte eller ubehag kan være en årsak til aggressiv atferd. Sjekk om hunden har noen helseproblemer som kan forårsake smerte eller irritasjon.
 4. Sjekk for frykt eller stress: Hunder kan bite som en reaksjon på frykt eller stress. Identifiser hva som kan gjøre hunden redd eller bekymret.
 5. Territorialitet: Noen hunder kan være territoriale og bite for å forsvare sitt område. Hvis hunden biter når noen nærmer seg ditt hjem eller din eiendom, kan dette være årsaken.
 6. Sosialisering: En dårlig sosialisert hund kan vise aggressivitet mot mennesker eller andre dyr. Manglende eksponering for forskjellige mennesker, dyr og miljøer kan være en faktor.
 7. Beskyttelse av ressurser: Noen hunder kan bite hvis de føler at noen prøver å ta maten deres, lekene deres eller andre ressurser.
 8. Historie og tidligere erfaringer: Hunden kan ha hatt tidligere negative erfaringer som påvirker dens atferd nå. Finn ut om det har vært situasjoner i hundens fortid som kan påvirke dens reaksjoner.
 9. Søk profesjonell hjelp: Hvis du har problemer med å finne ut årsaken til hundens bitt, er det lurt å søke hjelp fra en erfaren hundetrener eller veterinær med spesialisering innen hundeadferd.
 10. Hold en dagbok: Noter ned hendelser der hunden har bitt, inkludert kontekst, situasjon og hva som skjedde før og etter hendelsen. Dette kan hjelpe deg med å identifisere mønstre.

Når du har en bedre forståelse av årsaken til hundens bitende adferd, kan du jobbe med en profesjonell for å utvikle en plan for opplæring og atferdsendring. Husk at det er viktig å være tålmodig og bruke positive opplæringsteknikker for å hjelpe hunden din med å endre uønsket atferd.

Konsultere en profesjonell

Å konsultere en profesjonell hundetrener eller en veterinær med spesialisering innen hundeadferd er en viktig skritt når du står overfor en hund som biter eller viser aggresjon. Disse fagpersonene har kompetansen til å vurdere situasjonen grundig og gi deg veiledning om hvordan du kan håndtere problemet på en trygg og effektiv måte. Her er noen trinn du kan ta når du vurderer å søke hjelp fra en profesjonell:

 1. Finn en pålitelig ekspert: Søk anbefalinger fra andre hundeeiere, dyreklinikker eller lokale hundeklubber for å finne en erfaren og kompetent hundetrener eller veterinær med ekspertise innen hundeadferd.
 2. Konsultasjon: Ta kontakt med den valgte profesjonelle og avtal en konsultasjon. Dette gir deg muligheten til å diskutere hundens atferd, bakgrunn og bekymringer.
 3. Evaluering: Under konsultasjonen vil den profesjonelle vurdere hundens atferd og situasjonen rundt. Dette kan inkludere observasjon av hunden i forskjellige situasjoner.
 4. Diagnose og råd: Basert på evalueringen vil profesjonellen gi deg en diagnose av årsakene til hundens bitt eller aggresjon. De vil også gi deg råd om hvordan du kan håndtere situasjonen og trene hunden for å endre atferden.
 5. Utarbeidelse av en plan: Profesjonen vil sannsynligvis lage en tilpasset trenings- og atferdsendringsplan for hunden din. Dette kan innebære positiv forsterkning, sosialisering, gradvis eksponering for utløsere av aggresjon, osv.
 6. Tålmodighet og konsistens: Følg den utarbeidede planen nøye og vær tålmodig. Endring av atferd tar tid, og det er viktig å være konsekvent i treningen.
 7. Følg opp: Profesjonellen kan også tilby oppfølging for å overvåke fremgangen og justere planen etter behov.
 8. Vurder medisinsk sjekk: Noen ganger kan helseproblemer være årsaken til aggresjon. Før du starter opplæringen, kan det være lurt å få hunden din sjekket av en veterinær for å utelukke eventuelle helseproblemer.

Å arbeide med en profesjonell vil gi deg de beste sjansene for å hjelpe hunden din med å endre uønsket atferd på en trygg og effektiv måte. Husk at en hundetrener eller veterinær med erfaring i hundeadferd har kunnskapen og ekspertisen som er nødvendig for å håndtere komplekse situasjoner.

Trening og positiv forsterkning

Trening og positiv forsterkning er en svært effektiv tilnærming når det gjelder å håndtere bittende eller aggressiv atferd hos hunder. Her er trinnene du kan følge når du bruker trening og positiv forsterkning:

 1. Identifiser triggere: Identifiser hva som utløser hundens aggressive reaksjoner. Dette kan hjelpe deg med å unngå disse situasjonene mens du arbeider med trening.
 2. Sikkerhet først: Sørg alltid for din egen og andres sikkerhet. Unngå situasjoner som kan føre til bitt.
 3. Konsulter en profesjonell: Før du starter treningen, er det lurt å konsultere en profesjonell hundetrener eller en veterinær med erfaring i hundeadferd. De kan hjelpe deg med å utarbeide en treningsplan som passer for hunden din.
 4. Positiv forsterkning: Fokuser på å belønne ønsket atferd istedenfor å straffe uønsket atferd. Belønn hunden når den reagerer rolig og positivt i situasjoner som tidligere utløste aggresjon.
 5. Gradvis eksponering: Bruk gradvis eksponering for å introdusere hunden for situasjoner eller stimuli som tidligere har utløst aggressiv atferd. Start med svakere utgaver av disse og øk gradvis intensiteten etter hvert som hunden blir mer komfortabel.
 6. Kommandotrening: Lær hunden kommandoer som “sitt”, “ligg”, “kom” osv. Dette kan hjelpe deg med å kontrollere hunden i stressende situasjoner.
 7. Avled oppmerksomheten: Lær hunden å fokusere på deg i situasjoner som kan utløse aggressivitet. Bruk kommandoer og belønninger for å oppmuntre ønsket oppførsel.
 8. Ignorer uønsket atferd: Ignorer uønsket atferd i stedet for å gi oppmerksomhet til den. Dette kan bidra til å minske atferden over tid.
 9. Rikelig med belønninger: Belønn hunden hyppig når den oppfører seg rolig og ikke viser aggresjon. Dette kan være i form av godbiter, ros eller leker.
 10. Vær tålmodig: Endring av atferd tar tid. Vær tålmodig og konsekvent i treningen.
 11. Unngå straff: Unngå å straffe hunden for aggressiv atferd, da dette kan forverre problemet.
 12. Følg veiledningen: Følg nøye veiledningen fra den profesjonelle du har konsultert, da de vil ha kunnskap om hva som fungerer best for hunden din.

Husk at positiv forsterkning og trening er en gradvis prosess som krever tålmodighet og konsistens. Ved å fokusere på å belønne ønsket atferd og gradvis eksponere hunden for utfordrende situasjoner, kan du hjelpe hunden din med å endre aggresiv adferd på en positiv måte.

Hold hunden godt sosialisert

Å holde hunden godt sosialisert er en viktig faktor for å forebygge aggressiv atferd og bitt. Her er trinnene du kan ta for å sikre at hunden din er godt sosialisert:

 1. Start tidlig: Begynn sosialiseringen mens hunden fremdeles er valp. Valper er mer åpne for nye opplevelser og har en mer fleksibel oppfatning av verden.
 2. Introduser til ulike mennesker: La hunden din møte og samhandle med forskjellige mennesker i ulike aldre, størrelser, utseender og etnisiteter. Dette bidrar til å forhindre fremmedfrykt.
 3. Samhandle med andre dyr: Introduser hunden din til vennlige, godt sosialiserte hunder og andre kjæledyr. Dette kan bidra til å unngå aggresjon mot andre dyr.
 4. Eksponer for ulike steder: Ta hunden med til forskjellige steder som parker, stranden, byen og landlige områder. Dette hjelper hunden til å bli komfortabel med ulike miljøer og situasjoner.
 5. Sosialiser med barn: Hvis du har eller planlegger å ha barn, er det viktig å sosialisere hunden med barn i ulike aldre. Dette hjelper hunden til å håndtere barn på en positiv og trygg måte.
 6. Opplev ulike lyder: La hunden høre forskjellige lyder, som støvsugere, sirener, biler og musikk. Dette kan redusere reaktivitet overfor uvanlige lyder.
 7. Delta i hundegrupper: Delta i organiserte hundegrupper, som hundetreninger, valpekurs eller hundeutstillinger. Dette gir hunden muligheten til å samhandle med andre hunder og mennesker.
 8. Positiv opplevelse: Sørg for at hunden har positive erfaringer under sosialiseringen. Belønn god oppførsel og bruk positiv forsterkning for å gjøre nye situasjoner morsomme og positive.
 9. Respekter hundens grenser: Selv om sosialisering er viktig, er det også viktig å respektere hundens komfortnivå. Ikke tving hunden til å samhandle med noe den tydeligvis er redd for.
 10. Kontinuerlig trening: Sosialisering bør ikke være begrenset til valpestadiet. Fortsett å eksponere hunden din for nye opplevelser gjennom hele livet for å opprettholde sosial ferdigheter.

Å holde hunden godt sosialisert bidrar til å utvikle en trygg, vennlig og balansert hund. Dette kan redusere risikoen for aggressiv atferd og bidra til et lykkeligere og sunnere hundeliv.

Referanser

Om forfatteren