Hva er best mot flått på hund

Hvis du er bekymret for flått eller andre helseproblemer, bør du oppsøke en veterinær for råd. Lær mer om hva som er best mot flått på hund.

Hvordan få vekk flått på hund?

For å få fjernet flått på hunden din, følger du disse trinnene nøye:

 1. Bruk vernehansker: Før du begynner, er det lurt å ha på deg vernehansker for å beskytte deg selv mot mulig smitte fra flått.
 2. Finn flåtten: Inspiser hunden din grundig, og finn flåtten på huden. Flåtten kan være små og svarte eller ha en større, oppblåst form hvis den har sugd blod.
 3. Bruk pinsett eller flåttfjerner: Bruk en fin spiss pinsett eller en spesiell flåttfjerner for å fjerne flåtten. Plasser pinsetten så nært hundens hud som mulig, og trekk den rett ut med en jevn bevegelse. Unngå å klemme på flåtten, da dette kan føre til at den regurgiterer potensielt skadelige bakterier tilbake i hunden.
 4. Fjern hele flåtten: Pass på at du får med hele flåtten, inkludert hodet som er festet til hundens hud. Hvis du ikke får ut hele flåtten, kan det føre til infeksjoner.
 5. Desinfiser området: Etter at flåtten er fjernet, desinfiserer du området med desinfeksjonsmiddel for å redusere risikoen for infeksjon.
 6. Ikke klem eller knus flåtten: Unngå å klemme eller knuse flåtten når du fjerner den, da dette kan spre skadelige bakterier eller sykdomsfremkallende stoffer.
 7. Drepe flåtten: Etter at flåtten er fjernet, kan du drepe den ved å legge den i en beholder med alkohol eller å skylle den ned i toalettet.
 8. Overvåk hunden: Etter at flåtten er fjernet, overvåker du hunden din i noen dager for tegn på infeksjon eller andre problemer. Hvis du ser noe unormalt, bør du kontakte veterinæren din.

Hvis du ikke føler deg komfortabel med å fjerne flåtten selv, eller hvis flåtten er dypt festet eller ser unormal ut, bør du kontakte veterinæren din for hjelp. Veterinæren kan fjerne flåtten trygt og gi eventuell nødvendig medisinsk oppfølging.

Relatert: Får ikke fjernet flått på hund

Hva som fungerer best mot flått på hund

 1. Flåttforebyggende midler: Det finnes flere reseptfrie og reseptbelagte flåttmidler tilgjengelig, som spot-on-løsninger, halsbånd, tabletter og sprayer. Disse produktene bidrar til å holde flått borte fra hunden din.
 2. Gjør hagen mindre attraktiv for flått: Klipp gresset regelmessig, fjern ugress og løv, og prøv å redusere hundens eksponering for høyt gress og kratt.
 3. Inspeksjon: Etter at hunden har vært ute i naturen, bør du inspisere den nøye for flått. Fjern flåtten umiddelbart hvis du finner noen.
 4. Flåttavvisende krage: En flåttavvisende krage kan også være effektiv for å beskytte hunden mot flått. Sørg for å velge en som er trygg og egnet for hunden din.
 5. Vaccinering: I noen områder der flåttbårne sykdommer er utbredt, kan det være tilgjengelig vaksiner som kan hjelpe til med å beskytte hunden mot disse sykdommene. Spør veterinæren din om dette er aktuelt for hunden din.
 6. Hold hunden unna flåttområder: Unngå å la hunden gå i områder der flått er kjent for å være vanlige, som høyt gress, skogområder og buskete områder.
 7. Flåttbeskyttende sjampo: Noen sjampoer inneholder ingredienser som kan bidra til å avstøte flått. Bruk en flåttbeskyttende sjampo i henhold til veterinærens anbefalinger.

Det er viktig å merke seg at flått kan overføre farlige sykdommer til hunder, som Lyme sykdom og anaplasmose. Hvis du mistenker at hunden din har blitt bitt av en flått eller har symptomer på flåttbårne sykdommer, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart.

Hvis du er bekymret for flått eller andre helseproblemer, bør du oppsøke en veterinær for råd som er skreddersydd for din hunds behov.

Relatert: Hvordan fjerne flått på hund

Flåttforebyggende midler

Flåttforebyggende midler er en effektiv måte å beskytte hunden din mot flått. Det er flere typer flåttforebyggende midler tilgjengelig, og effektiviteten kan variere avhengig av produkttype, aktivt virkestoff og din hunds spesifikke behov. Her er noen vanlige typer flåttforebyggende midler for hunder:

 1. Spot-on-løsninger: Dette er væskeprodukter som påføres direkte på hundens hud, vanligvis mellom skulderbladene. De frigjør det aktive stoffet gradvis over tid og gir langvarig beskyttelse.
 2. Flåttavvisende halsbånd: Disse halsbåndene er impregnert med kjemikalier som frastøter flått. De gir en jevn frigjøring av det aktive stoffet og kan være effektive i flere måneder.
 3. Flåttspray: Sprayer gir en rask og enkel måte å påføre flåttbeskyttelse på hunden din. Noen sprayer gir beskyttelse mot flått i opptil flere uker.
 4. Flåttavvisende sjampo: Spesielle sjampoer som inneholder flåttavvisende ingredienser kan brukes under bading for å bidra til å beskytte hunden mot flått.
 5. Flåtttabletter: Disse tablettene er en oral behandling som administreres regelmessig, vanligvis månedlig. De virker ved å drepe flått som biter hunden.
 6. Naturlige midler: Noen hundeeiere velger å bruke naturlige flåttavvisende midler som essensielle oljer (f.eks. sitronella, eukalyptus) eller eddik. Vær oppmerksom på at ikke alle naturlige midler er like effektive, og noen kan være skadelige for hunder. Rådfør deg derfor alltid med en veterinær før du bruker naturlige midler på hunden din.

Det beste flåttforebyggende middelet for hunden din kan avhenge av faktorer som hundens alder, helsestatus, livsstil og den lokale flåttbestanden. Det er viktig å konsultere veterinæren din for å få anbefalinger som er tilpasset hundens behov og for å sikre at du bruker riktige produkter og doseringer for å beskytte hunden din mot flått og flåttbårne sykdommer.

Relatert: Stor flått på hund

Gjør hagen mindre attraktiv for flått

Å gjøre hagen mindre attraktiv for flått kan være en god tilleggsstrategi for å redusere eksponeringen for flått hos hunden din. Her er noen tiltak du kan vurdere:

 1. Klipp gresset jevnlig: Hold gresset i hagen kortklipt. Flått trives i høyt gress og kratt, så ved å holde gresset lavt, reduserer du deres leveområder.
 2. Fjern ugress og løv: Flått kan gjemme seg i ugress og løvhauger, så det er viktig å holde hagen ryddig og fri for slike potensielle gjemmesteder.
 3. Skap en barriere: Lag en barriere mellom hagen din og nærliggende skogområder ved å ha et tomt område med grus eller bark. Dette kan gjøre det vanskeligere for flått å bevege seg inn i hagen din.
 4. Begrens dyrs tilgang: Flått blir ofte introdusert i hagen gjennom ville dyr, som hjort, smågnagere eller fugler. Prøv å begrense disse dyrenes tilgang til hagen ved å bruke gjerder eller andre barrierer.
 5. Bruk flåttavvisende planter: Noen planter, som lavendel, sitronmelisse, sitrongress og rosemary, kan bidra til å avstøte flått. Å plante slike urter og planter i hagen din kan være en naturlig måte å redusere flåttens tilstedeværelse.
 6. Bruk cederolje: Cederolje er kjent for å være et naturlig flåttavstøtende middel. Du kan prøve å bruke cederoljebaserte produkter i hagen din for å redusere flåttens aktivitet.

Selv om disse tiltakene kan hjelpe til med å gjøre hagen din mindre attraktiv for flått, er det viktig å huske at flått kan finnes i mange forskjellige miljøer. Derfor er det fortsatt viktig å bruke andre flåttforebyggende midler og inspisere hunden din regelmessig for flåttbitt, spesielt etter å ha vært ute i områder hvor flått er vanlig. Husk å konsultere veterinæren din for å få skreddersydde råd for din hunds spesifikke behov og situasjon.

Relatert: Flåttablett til hund på resept

Inspeksjon

Inspeksjon av hunden din regelmessig er en viktig og effektiv måte å oppdage og fjerne flått på tidligst mulig. Dette er spesielt viktig i perioder og områder der flåttaktiviteten er høy. Inspeksjon hjelper deg med å oppdage flåttbitt før de blir et større problem og reduserer risikoen for at flått overfører sykdommer til hunden din.

Her er noen tips for effektiv inspeksjon av hunden din for flått:

 1. Gjør det til en rutine: Gjennomfør en inspeksjon av hunden din regelmessig, spesielt etter at den har vært ute i naturen, gått på turer eller oppholdt seg i flåttutsatte områder.
 2. Bruk hendene: Kjenn nøye på hundens hud med hendene for å oppdage flått. Flått kan ofte være små, spesielt i de tidlige stadiene, og kan være vanskelig å oppdage visuelt.
 3. Inspiser hele kroppen: Sjekk nøye på alle deler av hunden, inkludert rundt ørene, øynene, i armhulene, mellom tærne, under halen og rundt kjønnsorganene. Flått kan feste seg hvor som helst på hundens kropp.
 4. Vær nøye med pels: Hvis hunden din har lang pels, kan det være lurt å bruke en kam eller børste for å gå gjennom pelsen nøye og oppdage eventuelle flått som kan gjemme seg.
 5. Fjern flått umiddelbart: Hvis du oppdager en flått, bør du fjerne den umiddelbart med en flåttfjerner eller pinsett. Vær forsiktig for å fjerne hele flåtten, inkludert hodet, for å redusere risikoen for infeksjon.
 6. Hold oversikt: Hvis du finner flått på hunden din, kan det være lurt å holde oversikt over hvor og når du fant dem. Dette kan hjelpe deg med å identifisere områder hvor flått er mest utbredt og ta ekstra forholdsregler i disse områdene.

Selv om inspeksjon er viktig, bør du ikke stole utelukkende på denne metoden for flåttkontroll. Bruk av flåttforebyggende midler og andre tiltak som beskrevet tidligere, vil bidra til å gi hunden din best mulig beskyttelse mot flått og flåttbårne sykdommer. Hvis du er usikker på hvordan du inspiserer hunden din for flått eller hvordan du fjerner dem trygt, bør du kontakte veterinæren din for veiledning.

Relatert: Flåttmedisin til hund

Flåttavvisende krage

Flåttavvisende krager er en populær og effektiv metode for å beskytte hunden din mot flått. Disse krager er spesielt designet for å frastøte flått og andre skadedyr, og de kan gi langvarig beskyttelse over flere måneder, avhengig av merket og produktet du velger. Her er noen fordeler med flåttavvisende krager:

 1. Langvarig beskyttelse: Flåttavvisende krager frigjør kontinuerlig aktive ingredienser som hjelper til med å holde flått borte fra hunden din i en lengre periode, ofte opptil flere måneder.
 2. Enkel i bruk: Krager er enkle å sette på hunden og krever ikke hyppig påføring slik som spot-on-løsninger eller spray.
 3. Effektiv mot flått og andre skadedyr: Flåttavvisende krager er vanligvis formulert for å beskytte mot forskjellige typer flått, lus og lopper, noe som gjør dem til en omfattende løsning for parasittkontroll.
 4. Kan ha tilleggsfordeler: Noen flåttavvisende krager har også ekstra fordeler, for eksempel å være vanntette, gi beskyttelse mot andre insekter eller gi forebygging mot flåttbårne sykdommer.

Når du velger en flåttavvisende krage for hunden din, er det viktig å huske følgende:

 • Kjøp kun krager som er ment for hunder. Flåttmidler som er formulert for andre dyr, som katter, kan inneholde stoffer som er skadelige for hunder.
 • Les nøye gjennom produktinformasjonen, inkludert varigheten av beskyttelsen, eventuelle advarsler og råd for bruk.
 • Følg instruksjonene for bruk og dosering nøye. Overdosering av flåttavvisende midler kan være skadelig for hunden din.
 • Hvis du har flere hunder, bør du også sørge for at krager er trygge for samhandling mellom hundene, spesielt hvis de liker å bite eller leke med hverandre.
 • Noen hunder kan være sensitive for visse kjemikalier, så vær oppmerksom på eventuelle tegn på allergiske reaksjoner eller uønskede bivirkninger, og kontakt veterinæren din hvis det oppstår problemer.

Som med alle flåttforebyggende midler, er det viktig å kombinere bruk av flåttavvisende krage med andre forebyggende tiltak og regelmessig inspeksjon av hunden din for flåttbitt. Dette vil gi hunden din den beste beskyttelsen mot flått og de potensielle sykdommene de kan overføre. Rådfør deg alltid med veterinæren din for å få anbefalinger som er tilpasset hundens behov og helsesituasjon.

Relatert: Symptomer på flått hos hund

Vaksinering

Vaksinering mot flåttbårne sykdommer kan være en effektiv tilleggsstrategi for å beskytte hunden din mot visse sykdommer som kan overføres av flått. En vaksine mot flåttbårne sykdommer bidrar til å stimulere hundens immunsystem til å produsere antistoffer mot spesifikke sykdomsfremkallende organismer som flåtten kan bære.

Det finnes forskjellige typer flåttbårne sykdommer, og vaksiner kan variere avhengig av hvilke sykdommer som er vanlige i ditt område. De vanligste flåttbårne sykdommene hos hunder inkluderer:

 1. Lyme sykdom (borreliose): Lyme sykdom forårsakes av bakterien Borrelia burgdorferi og kan føre til symptomer som leddstivhet, feber, tap av matlyst og generell slapphet.
 2. Anaplasmose: Anaplasmose skyldes Anaplasma-bakterier og kan gi symptomer som feber, slapphet, leddsmerter og tap av matlyst.
 3. Ehrlichiose: Ehrlichiose er forårsaket av Ehrlichia-bakterier og kan forårsake symptomer som feber, slapphet, blødninger og øyeinfeksjoner.
 4. Babesiose: Babesiose skyldes parasitter i slekten Babesia og kan føre til symptomer som feber, slapphet, mørk urin og gulsott.

Det er viktig å merke seg at selv om vaksinasjon kan bidra til å beskytte hunden din mot spesifikke flåttbårne sykdommer, gir det ikke en fullstendig garanti for at hunden aldri vil bli smittet av flått eller utvikle sykdommer. Derfor er det viktig å kombinere vaksinasjon med andre forebyggende tiltak, som bruk av flåttavvisende midler og regelmessig inspeksjon av hunden din for flått.

Snakk med veterinæren din om flåttvaksinasjon og hvilke sykdommer som er vanlige i ditt område. Veterinæren vil kunne gi deg anbefalinger basert på hundens risiko og helsestatus. Husk at vaksinasjon er en del av en helhetlig tilnærming til flåttkontroll og sykdomsforebygging for hunden din.

Hold hunden unna flåttområder

Å holde hunden unna flåttområder kan være en effektiv metode for å redusere risikoen for flåttbitt og flåttbårne sykdommer. Selv om det kan være utfordrende å helt unngå områder hvor flått er tilstede, kan du ta noen forholdsregler for å redusere eksponeringen for flått.

Her er noen tips for å holde hunden unna flåttområder:

 1. Unngå høyt gress og kratt: Flått trives i høyt gress og kratt, så prøv å unngå områder med slikt vegetasjon når du går på tur med hunden din.
 2. Hold deg til stier: Følg stier og opphold deg på allerede opptråkkede områder når du går tur i skog eller naturområder. Unngå å gå gjennom tette busker eller ugress.
 3. Velg åpne områder: Å gå tur i åpne områder som marker, enger eller strandkanter kan redusere risikoen for flåttbitt, da flått ofte foretrekker skyggefulle og fuktige omgivelser.
 4. Gå tur i solrike områder: Flått trives ikke i direkte sollys, så gå tur i områder med mye sollys, spesielt på varme og tørre dager.
 5. Inspeksjon etter turer: Selv om du prøver å holde hunden unna flåttområder, er det fortsatt viktig å inspisere hunden din grundig etter turer, spesielt hvis dere har vært i naturmiljøer. Dette vil hjelpe deg med å oppdage flått tidlig og fjerne dem før de kan feste seg.
 6. Bruk flåttavvisende midler: Selv om du holder hunden unna flåttområder, er det fortsatt lurt å bruke flåttavvisende midler som spot-on-løsninger, flåttavvisende krage eller spray for ekstra beskyttelse.

Husk at flått kan finnes i mange ulike miljøer, inkludert hager, parker og skogområder. Derfor er det viktig å kombinere flere metoder for flåttkontroll for å gi hunden din best mulig beskyttelse. Rådfør deg alltid med veterinæren din for å få råd som er tilpasset hundens spesifikke behov og situasjon.

Flåttbeskyttende sjampo

Flåttbeskyttende sjampo er en av flere metoder som kan brukes for å bidra til å beskytte hunden din mot flått. Slike sjampoer inneholder vanligvis kjemikalier eller naturlige ingredienser som hjelper til med å avstøte flått og andre skadedyr.

Fordeler med flåttbeskyttende sjampo inkluderer:

 1. Enkel i bruk: Å bruke flåttbeskyttende sjampo er en relativt enkel prosess, spesielt hvis hunden din er vant til å bli badet.
 2. Midlertidig beskyttelse: Sjampoen gir midlertidig beskyttelse mot flått og andre skadedyr for en kort periode etter påføring. Effektiviteten vil avhenge av produktet og hvor lenge det anbefales å vente før hunden kan utsettes for vann eller utendørsaktiviteter igjen.
 3. Renhold og pelspleie: I tillegg til å gi flåttbeskyttelse, vil flåttbeskyttende sjampo også bidra til å rense hundens pels og hud, og holde den i god stand.

Det er imidlertid viktig å merke seg at flåttbeskyttende sjampo alene kanskje ikke gir tilstrekkelig beskyttelse mot flått. Sjampoen er i hovedsak en midlertidig løsning og gir ikke langvarig beskyttelse slik som flåttavvisende krager, spot-on-løsninger eller orale flåttmedisiner kan gjøre.

For best mulig beskyttelse mot flått og flåttbårne sykdommer, er det vanligvis mer effektivt å bruke flere forebyggende tiltak i kombinasjon. Dette kan inkludere bruk av flåttavvisende midler som krage eller spot-on-løsning, inspeksjon av hunden etter turer, og unngåelse av områder med høy forekomst av flått.

Før du bruker flåttbeskyttende sjampo eller andre flåttavvisende midler, bør du alltid konsultere veterinæren din for å få anbefalinger som passer best for hunden din. Veterinæren vil kunne gi deg råd om hvilke produkter som er mest effektive og tryggest for hunden din basert på dens helsestatus og individuelle behov.

Er flåttmiddel til hund reseptbelagt?

I mange land er flåttmiddel til hund tilgjengelig både som reseptfrie produkter og som reseptbelagte produkter. De fleste flåttmidler som er formulert for hunder, inkludert spot-on-løsninger, flåttavvisende krager, sprayer og sjampoer, er vanligvis tilgjengelige uten resept.

Reseptbelagte flåttmidler er ofte mer potente eller har en annen sammensetning enn de som er tilgjengelige uten resept. De kan være nødvendige hvis hunden din har spesielle helsemessige forhold som krever en spesifikk type behandling eller hvis det er behov for spesielle forholdsregler på grunn av alvorlige allergier eller annen medisinsk behandling.

Selv om noen flåttmidler er tilgjengelige uten resept, er det alltid lurt å rådføre seg med veterinæren din før du bruker noen form for flåttmiddel på hunden din. Veterinæren vil kunne gi deg råd om hvilke produkter som passer best for din hund, basert på dens helsestatus, alder, størrelse, og eventuelle allergier eller medisinske tilstander den måtte ha.

I tillegg er det viktig å følge bruksanvisningen nøye når du bruker flåttmiddel på hunden din, uansett om det er reseptfrie eller reseptbelagte produkter. Bruk aldri et flåttmiddel som er ment for en annen dyreart, for eksempel katt, da dette kan være farlig for hunden din.

Referanser

Om forfatteren