Denne artikkelen gir en grundig oversikt over hva en stor flått er, hvordan den kan påvirke hunder, og hvilke tiltak som kan iverksettes for å beskytte kjæledyrene mot dette problemet.
Flått er en vanlig utfordring for hundeeiere, spesielt i områder med mye skog og høyt gress. En av de største bekymringene for kjæledyrseiere er den såkalte “store flåtten”, som kan utgjøre en betydelig helserisiko for hunden. Dette inkluderer ikke bare risikoen for smerte og irritasjon, men også muligheten for å overføre alvorlige sykdommer som kan påvirke hundens helse og velvære.
Hva er flått?
Flått er parasitter som fester seg til våre kjæledyr og lever av deres blod. De tilhører familien edderkoppdyr (Arachnida) og finnes i mange forskjellige arter over hele verden. Den store flåtten er en vanlig betegnelse på de mer synlige variantene av flått, som har et svulmende utseende etter å ha sugd blod i flere dager. Flåttens hovedhensikt er å finne en vert, suge blod og deretter falle av etter at de har blitt mettet.
En stor flått på hund kan virke skremmende, og det er lett å bli bekymret for hvordan det kan påvirke kjæledyret. Forståelse av flåttens livssyklus, hvordan man gjenkjenner dem, og hvordan man kan forhindre at hunden blir et offer for disse parasittene, er avgjørende for å sikre kjæledyrets helse.
Flåttens livssyklus og utseende
Flått har fire stadier i sin livssyklus: egg, larve, nymfe og voksen. Alle disse stadiene krever en blodmåltid fra en vert for å utvikle seg til neste stadium (Sonenshine & Roe, 2014). Det er dette behovet for blod som gjør dem til en plage for både mennesker og dyr. Hunder er spesielt sårbare, da de ofte ferdes i områder der flått er utbredt.
Den voksne flåtten er lettest å kjenne igjen, da den blir større etter at den har festet seg og sugd blod. En “stor flått” er ofte en hunnflått som har vokst seg stor etter å ha sugd en stor mengde blod. Hannflåtten blir ikke like stor, da den ikke suger like mye blod. Det er viktig å kunne gjenkjenne flåtten og vite hvordan den ser ut i ulike stadier for å kunne oppdage dem tidligst mulig.
Hvordan oppdage flått på hunden din?
Flått er små og kan ofte være vanskelige å se. Den beste måten å oppdage flått på hunden din er å kjære hendene grundig gjennom hundens pels etter at den har vært ute. Flått kan vanligvis finnes rundt ører, ansikt, hals, og under armer og bein, da disse stedene ofte er myke og lettere å bite seg fast i. En stor flått kan ha et svulmende utseende som er lett å legge merke til, spesielt om den har festet seg i flere dager.
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Det er viktig å sjekke kjæledyret regelmessig, spesielt etter å ha vært i skog og mark der flått trives. Tidlig oppdagelse kan forhindre alvorlige helseproblemer senere.
Helsefare forbundet med flått på hund
Flåttbitt kan forårsake mer enn bare irritasjon og kløe. De er også kjent for å være bærere av sykdommer som kan påvirke både mennesker og dyr. For hunder kan flåttbårne sykdommer være alvorlige, og noen av de mest kjente er:
Borreliose
Borreliose, eller Lyme sykdom, er en av de vanligste flåttbårne sykdommene som kan ramme hunder. Sykdommen forårsakes av bakterien Borrelia burgdorferi og kan gi symptomer som feber, tretthet, og hevelse i leddene (Foster et al., 2015). Hvis hunden ikke får behandling i tide, kan dette føre til mer alvorlige helseproblemer, som kronisk leddgikt og nyreskader.
Anaplasmose
En annen vanlig sykdom som flått kan overføre, er anaplasmose. Dette er en bakterieinfeksjon som kan gi symptomer som feber, slapphet, og magesmerter. Hunder som er smittet med anaplasmose, kan virke uvanlig trøtte eller begynne å spise mindre (Smith et al., 2018). Behandlingen innebærer som regel antibiotika, og prognosen er vanligvis god dersom behandlingen startes raskt.
Babesiose
Babesiose er en sykdom forårsaket av protozoer som invaderer hundens røde blodceller og kan forårsake alvorlig anemi (Irwin, 2009). Symptomene inkluderer bleke slimhinner, svakhet og redusert appetitt. Dette er en alvorlig tilstand som krever rask veterinærbehandling.
Ehrlichiose
Ehrlichiose er en annen flåttbåren infeksjon som kan forårsake både akutte og kroniske symptomer. Hunden kan oppleve symptomer som blødninger, slapphet og vekttap. Sykdommen forårsakes av bakterien Ehrlichia canis, og krever ofte lengre tids behandling med antibiotika (Harrus & Waner, 2011).
Relatert: Symptomer på Borrelia hos hund
Hvordan fjerne flått trygt
Det er viktig å fjerne flått fra hunden så raskt som mulig for å redusere risikoen for sykdom. Jo lenger flåtten sitter fast, desto større er risikoen for at den overfører sykdom. For å fjerne en flått, er det flere trinn som må følges for å sikre at flåtten fjernes trygt og effektivt.
Slik fjerner du en flått
- Bruk et flåttfjerningsverktøy: Bruk alltid et spesialisert flåttfjerningsverktøy eller en pinsett med fine spisser. Unngå å bruke fingrene eller kjøkkenpinsetter, da dette kan skade flåtten og øke risikoen for at smittestoffer slipper inn i hundens blod.
- Plasser verktøyet nær huden: Plasser verktøyet så nær hundens hud som mulig og grip flåtten forsiktig rundt hodet eller munndelen. Dette vil hjelpe til med å fjerne hele flåtten.
- Dra forsiktig og jevnt: Dra flåtten forsiktig og jevnt rett ut. Unngå å vri eller rykke, da dette kan føre til at flåttens munndeler blir sittende igjen i huden, noe som kan forårsake infeksjon.
- Desinfiser området: Etter å ha fjernet flåtten, desinfiser området med antiseptisk middel. Vask også hendene grundig.
- Overvåk hunden for symptomer: Hold øye med hunden din de neste dagene for symptomer som feber, tretthet, eller andre tegn på sykdom.
Forebygging av flåttbitt
Den beste måten å beskytte hunden mot flåttbitt er å forebygge at flåtten fester seg i første omgang. Det finnes flere forebyggende tiltak som kan bidra til å beskytte hunden mot flått, inkludert bruk av flåttmidler, riktig pleie, og regelmessig sjekk.
Flåttmidler
Flåttmidler er den mest effektive måten å beskytte hunden mot flåttbitt. Det finnes forskjellige typer flåttmidler, inkludert spot-on behandlinger, halsbånd, og orale medisiner. Å velge riktig produkt avhenger av hundens livsstil, helsetilstand og veterinærens anbefalinger (Little et al., 2020).
- Spot-on behandlinger: Disse er lette å påføre og gir vanligvis beskyttelse i flere uker. De absorberes gjennom huden og dreper flått når de kommer i kontakt med hunden.
- Halsbånd: Halsbånd med insektmidler kan gi langvarig beskyttelse, opptil åtte måneder, avhengig av merke. Disse kan være spesielt nyttige for hunder som er mye ute i områder med mye flått.
- Orale medisiner: Orale medisiner fungerer ved å drepe flått etter at de har festet seg og sugd blod. Disse gir vanligvis effektiv beskyttelse, men kan kreve resept fra veterinær.
Riktig pelspleie
Regelmessig pelspleie og undersøkelse av hunden etter turer i skogen eller høyt gress er viktige tiltak for å forebygge flått. Det kan være lurt å klippe ned lang pels på spesielt utsatte steder for å gjøre det lettere å oppdage flått.
Vaksinasjon
I noen tilfeller kan det være mulig å vaksinere hunden mot flåttbårne sykdommer, som for eksempel Borreliose. Vaksinen gir imidlertid ikke full beskyttelse og bør brukes sammen med andre forebyggende tiltak (Littman et al., 2018).
Hva gjør du dersom flåttbittet forårsaker infeksjon?
Det er viktig å overvåke hunden etter flåttbitt for symptomer på infeksjon. Noen tegn på at hunden kan ha fått en infeksjon inkluderer:
- Feber: En plutselig høy temperatur kan indikere at hunden kjemper mot en infeksjon.
- Tap av appetitt: Hvis hunden viser mindre interesse for mat enn vanlig, kan dette være et tegn på sykdom.
- Leddsmerter eller halthet: Dette kan være et tegn på Borreliose eller en annen flåttbåren sykdom.
Dersom hunden din viser noen av disse symptomene, er det viktig å kontakte veterinær så snart som mulig. Rask diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre varige helseskader.
Behandlingsmuligheter
Behandling for flåttbårne infeksjoner innebærer ofte bruk av antibiotika for å bekjempe infeksjonen. Behandlingens varighet og valg av medisiner vil avhenge av hvilken type infeksjon hunden har fått, samt hundens generelle helsetilstand (Greene, 2012).
Relatert: Flåttablett til hund på resept
Flåttsesongen og risiko for hunder
Flått er mest aktive fra tidlig vår til sen høst, med en topp i aktiviteten i månedene mai til oktober (Randolph, 2004). Det betyr at risikoen for flåttbitt er høyere i disse månedene, og det er spesielt viktig å ta forebyggende tiltak i denne perioden.
Geografiske forskjeller
Forekomsten av flått varierer betydelig avhengig av geografisk plassering. Flått trives i områder med fuktig klima og mye vegetasjon. I noen deler av verden, som i visse regioner i Europa og Nord-Amerika, er risikoen for flåttbitt spesielt høy, og hundeeiere bør være ekstra påpasselige (Gray et al., 2009).
Hvorfor er flått et økende problem?
Flåttpopulasjonen har økt i mange områder de siste tiårene, og dette har ført til økt risiko for flåttbitt hos både mennesker og kjæledyr. Årsakene til dette er sammensatte, men inkluderer faktorer som klimaendringer, endringer i dyrepopulasjoner, og økt menneskelig aktivitet i tidligere uberørte naturområder (Ogden et al., 2008).
- Klimaendringer: Mildere vintre og varmere somre har gjort at flåttene kan overleve og formere seg i større deler av verden.
- Endringer i dyrepopulasjoner: Flått er avhengige av vertsdyrene sine for å fullføre livssyklusen sin. Økt populasjon av hjortedyr i mange områder har bidratt til å øke flåttbestanden.
- Menneskelig aktivitet: Menneskelig utvikling og utbygging har gjort at mennesker og kjæledyr kommer tettere i kontakt med flått, spesielt i skogsområder som tidligere var ubebodde.
Relatert: Fjerne flått på hund med resept
Myter om flått
Det finnes mange myter om flått, og noen av disse kan faktisk øke risikoen for flåttbitt dersom de følges. Her er noen vanlige myter om flått, og sannheten bak dem:
“Flått faller ned fra trærne”
En vanlig myte er at flått faller ned fra trærne for å bite seg fast i hunden. I virkeligheten klatrer flått sjelden høyere enn til gress- og busknivå, hvor de venter på en passende vert som går forbi (Needham & Teel, 1991).
“Flått kan fjernes med vaselin eller varme”
Noen hevder at man kan fjerne flått ved å bruke vaselin eller ved å varme dem opp med en fyrstikk. Dette er farlig og kan føre til at flåtten spyr innholdet sitt inn i hundens blodstrøm, noe som øker risikoen for infeksjon (Piesman & Eisen, 2008).
“Kun langhårede hunder får flått”
Flått biter seg fast i alle typer hunder, uavhengig av lengden på pelsen. Selv om det kan være vanskeligere å oppdage flått på en langhåret hund, betyr ikke det at korthårede hunder er immune mot flåttbitt.
Konklusjon
Flått er en betydelig utfordring for hundeeiere, spesielt i de varme månedene når flåttene er mest aktive. En stor flått på hund kan være en kilde til bekymring, da den ikke bare forårsaker ubehag, men også kan overføre alvorlige sykdommer som kan påvirke hundens helse og livskvalitet. Ved å forstå flåttens livssyklus, bruke riktige forebyggende tiltak, og være proaktive i flåttfjerning, kan risikoen for flåttbitt reduseres betraktelig.
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Husk å kontrollere hunden din regelmessig, spesielt etter turer i områder med høy risiko for flått. Bruk forebyggende flåttmidler og fjern flått så snart du oppdager dem for å beskytte hunden din mot de potensielle farene flått kan medføre. Med rett kunnskap og handling kan du sikre at kjæledyret ditt forblir sunt og lykkelig.
- Foster, J., Johnson, S., & Dwyer, M. (2015). Companion Animal Infectious Diseases. Elsevier Health Sciences.
- Gray, J. S., Dautel, H., Estrada-Peña, A., Kahl, O., & Lindgren, E. (2009). Effects of climate change on ticks and tick-borne diseases in Europe. Interdisciplinary Perspectives on Infectious Diseases, 2009.
- Greene, C. E. (2012). Infectious Diseases of the Dog and Cat. Elsevier Health Sciences.
- Harrus, S., & Waner, T. (2011). Diagnosis of canine monocytotropic ehrlichiosis (Ehrlichia canis): An overview. The Veterinary Journal, 187(3), 292-296.
- Irwin, P. J. (2009). Canine babesiosis: from molecular taxonomy to control. Parasites & Vectors, 2(S1), S4.
- Littman, M. P., Goldstein, R. E., Labato, M. A., Lappin, M. R., & Moore, G. E. (2018). ACVIM small animal consensus statement on Lyme disease in dogs: Diagnosis, treatment, and prevention. Journal of Veterinary Internal Medicine, 32(3), 887-903.
- Little, S. E., Beall, M. J., Bowman, D. D., Chandrashekar, R., & Stamaris, J. (2020). Canine infection with Borrelia burgdorferi, Borrelia miyamotoi, or Anaplasma phagocytophilum: A diagnostic challenge for clinicians. The Veterinary Journal, 255, 105407.
- Needham, G. R., & Teel, P. D. (1991). Off-host physiological ecology of ixodid ticks. Annual Review of Entomology, 36(1), 659-681.
- Ogden, N. H., Rée, D. J., & Barker, I. K. (2008). Climate change and the potential for range expansion of the Lyme disease vector Ixodes scapularis in Canada. International Journal for Parasitology, 38(2), 221-229.
- Piesman, J., & Eisen, L. (2008). Prevention of tick-borne diseases. Annual Review of Entomology, 53, 323-343.
- Randolph, S. E. (2004). Evidence that climate change has caused “emergence” of tick-borne diseases in Europe? International Journal of Medical Microbiology Supplements, 293, 5-15.
- Smith, F. D., Ballantyne, R., Morgan, E. R., & Wall, R. (2018). Estimating Lyme disease risk using pet dogs as sentinels. Comparative Immunology, Microbiology and Infectious Diseases, 57, 14-17.
- Sonenshine, D. E., & Roe, R. M. (2014). Biology of Ticks (Vol. 1). Oxford University Press.