Hunden vil ikke spise tørrfor

Hvis hunden din ikke vil spise tørrfôr, kan det være flere årsaker til dette. Lær mer om årsaker til at hunden ikke vil spise tørrfor.

Hvordan få hunden til å spise maten sin?

Hvis hunden din nekter å spise maten sin, kan det være frustrerende. Her er noen tips for å hjelpe deg med å få hunden til å spise maten sin:

 1. Sjekk hundens helse: Først og fremst er det viktig å utelukke eventuelle underliggende helseproblemer som kan påvirke hundens appetitt. Hvis du er bekymret, bør du ta kontakt med veterinæren din for en grundig undersøkelse.
 2. Skap en rolig og behagelig atmosfære: Hunder kan være sensitive for stress og uro rundt matområdet. Sørg for at området rundt maten er rolig, fritt for forstyrrelser og at hunden har sitt eget sted å spise. Unngå å legge press på hunden eller lage bråk rundt måltidstid.
 3. Oppretthold en fast rutine: Hunder trives vanligvis med en fast rutine. Gi mat på samme tid hver dag og begrens antallet godbiter eller matrester mellom måltidene. En forutsigbar rutine kan hjelpe hunden å forstå når det er tid for å spise og oppmuntre matlysten.
 4. Unngå for mye snacks eller menneskemat: Hvis hunden din får for mange godbiter eller rester fra menneskemat, kan den miste appetitten for sin egen mat. Pass på at du begrenser mengden ekstra snacks og menneskemat du gir til hunden din.
 5. Vær forsiktig med å forandre fôret for ofte: Å bytte fôr for ofte kan gjøre hunden kresen eller forvirret. Prøv å holde deg til ett fôr i en lengre periode, med mindre det er helsemessige eller ernæringsmessige grunner til å bytte.
 6. Prøv å blande inn noe ekstra: Noen ganger kan en liten tilsetning gjøre maten mer appetittvekkende for hunden. Prøv å blande inn litt våtfôr, buljong eller kokt kjøtt i tørrfôret for å gi det ekstra smak og lukt.
 7. Vær tålmodig: Noen ganger kan det ta litt tid før hunden din tilpasser seg eller aksepterer ny mat. Vær tålmodig og unngå å gi etter for fristelsen til å bytte maten umiddelbart. Gi det litt tid og se om hunden gradvis begynner å spise.

Hvis hunden din fortsatt ikke spiser eller du er bekymret for dens matinntak, er det alltid lurt å konsultere veterinæren din for ytterligere råd og veiledning basert på hundens individuelle behov.

Relatert: Tørrfor til valp

Hva skal man gjøre hvis hunden ikke spiser?

Hvis hunden din ikke spiser over en lengre periode, kan det være årsak til bekymring. Her er noen trinn du kan vurdere å ta hvis hunden din nekter å spise:

 1. Sjekk hundens helse: Hvis hunden din ikke spiser, kan det være et tegn på underliggende helseproblemer. Kontakt veterinæren din for en grundig undersøkelse. Veterinæren kan utføre relevante tester og evaluere hundens helse for å identifisere eventuelle underliggende årsaker til manglende matlyst.
 2. Vurder smakpreferanser: Noen hunder kan være kresne og foretrekke forskjellige smaker eller teksturer. Prøv å tilby forskjellige typer mat, for eksempel våtfôr eller hjemmelaget mat, for å se om hunden reagerer positivt på det. Vær imidlertid forsiktig med å gi for mye variasjon, da dette kan føre til avhengighet eller forsterke kresenhet.
 3. Endre fôrgradvis: Hvis du nylig har byttet fôr, kan hunden din trenge tid til å tilpasse seg den nye maten. Bytt gradvis fôret ved å blande det nye fôret med det gamle over en periode på omtrent en til to uker. Dette hjelper hunden med å venne seg til smaken og teksturen av det nye fôret.
 4. Kontroller miljøet: Sørg for at hundens spiseområde er rolig, fri for forstyrrelser og at den har sitt eget sted å spise. Noen hunder blir distrahert av støy eller uro rundt maten. Skap en avslappet og behagelig atmosfære.
 5. Begrense godbiter og matrester: Hvis hunden din får mye godbiter eller rester fra matrester, kan det redusere appetitten for den vanlige maten. Begrense mengden godbiter og hold fast på hundens eget fôr for å oppmuntre til normal matinntak.
 6. Prøv å tilføre appetittstimulerende midler: Noen ganger kan veterinæren anbefale appetittstimulerende midler for å øke hundens matlyst. Diskuter dette med veterinæren din for å få riktig veiledning og dosering.
 7. Oppsøk veterinærhjelp: Hvis hunden din fortsatt nekter å spise eller viser andre symptomer, som vekttap, oppkast eller diaré, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart. Det kan være et tegn på alvorlige helseproblemer som krever profesjonell oppfølging.

Husk at det er normalt for hunder å ha perioder med redusert matlyst, spesielt i varmt vær eller under stress. Imidlertid, hvis manglende matinntak vedvarer eller du er bekymret for hundens generelle tilstand, bør du alltid rådføre deg med veterinæren din for riktig diagnose og behandling.

Relatert: Beste tørrfor til hund

Hunden vil ikke spise tørrfor

Hvis hunden din ikke vil spise tørrfôr, kan det være flere årsaker til dette. Her er noen mulige årsaker og løsninger du kan prøve:

 1. Helseproblemer: Hvis hunden din plutselig slutter å spise tørrfôr, kan det være et tegn på helseproblemer. Det er alltid lurt å ta kontakt med veterinæren din for å utelukke eventuelle helsemessige årsaker.
 2. Smakpreferanser: Noen hunder kan være kresne og foretrekke våtfôr eller hjemmelaget mat fremfor tørrfôr. Du kan prøve å blande inn litt våtfôr i tørrfôret for å gjøre det mer appetittvekkende. Gradvis kan du redusere mengden våtfôr for å øke mengden tørrfôr.
 3. Forandringer i rutine eller miljø: Hunder kan være sensitive for endringer i rutiner eller miljøet rundt dem. Hvis det har skjedd noen endringer nylig, for eksempel flytting eller tillegg av et nytt familiemedlem, kan det påvirke hundens appetitt. Gi hunden litt tid til å tilpasse seg, og prøv å opprettholde en stabil rutine.
 4. Konsistens: Noen hunder kan ha problemer med å tygge eller svelge tørrfôr, spesielt hvis de er eldre eller har tannproblemer. Du kan prøve å bløtlegge tørrfôret i vann eller lavnatriumsbuljong for å gjøre det mykere og lettere å spise.
 5. Fôrbytte: Hvis du nylig har byttet fôrmerke eller fôrtype, kan hunden din trenge tid til å venne seg til det nye fôret. Noen ganger kan det være nødvendig å gradvis introdusere det nye fôret ved å blande det med det gamle fôret over en periode på noen uker.

Hvis ingen av disse løsningene fungerer, kan det være lurt å konsultere veterinæren din for å få ytterligere råd og veiledning tilpasset din hunds spesifikke behov.

Helseproblemer

Hvis helsen til hunden din påvirker matlysten og får den til å nekte å spise tørrfôr, er det viktig å ta dette på alvor og oppsøke veterinæren. Veterinæren kan undersøke hunden grundig og identifisere eventuelle helseproblemer som kan være årsaken til manglende matlyst. Noen vanlige helseproblemer som kan påvirke matinntaket hos hunder inkluderer:

 1. Tannproblemer: Tannsykdommer, tannkjøttsykdommer eller tannverk kan gjøre det smertefullt for hunden å tygge tørrfôr. Dette kan føre til at den nekter å spise det. Veterinæren kan undersøke tennene og munnen til hunden og gi nødvendig behandling.
 2. Fordøyelsesproblemer: Hunder kan oppleve fordøyelsesproblemer som magebesvær, oppkast eller diaré, som kan redusere matlysten. Underliggende fordøyelsessykdommer eller følsomhet for visse ingredienser i tørrfôret kan også være årsaken. Veterinæren kan evaluere hundens fordøyelsessystem og foreslå passende behandling eller diettilpasninger.
 3. Sykdommer eller infeksjoner: Visse sykdommer eller infeksjoner kan påvirke hundens appetitt. Dette kan inkludere feber, virusinfeksjoner, nyreproblemer, leversykdommer eller andre helseproblemer. Ved mistanke om sykdom bør veterinæren gjennomføre relevante tester for å diagnostisere og behandle den underliggende tilstanden.
 4. Medisiner eller behandlinger: Noen medisiner eller behandlinger kan påvirke hundens matlyst som en bivirkning. Hvis hunden din nylig har startet på nye medisiner eller gjennomgått en behandling, kan dette være årsaken til manglende matlyst. Diskuter dette med veterinæren din for å vurdere alternativer eller justeringer i behandlingen.

Det er viktig å huske at veterinæren er den beste personen til å vurdere hundens helse og gi råd om riktig behandling eller tiltak for å gjenopprette matlysten.

Smakpreferanser

Hunder kan være kresne når det gjelder mat, akkurat som mennesker. Hvis hunden din ikke spiser tørrfôr, kan det være en smakpreferanse som spiller inn. Her er noen tips du kan prøve for å håndtere dette:

 1. Prøv ulike merker og varianter: Det er mange forskjellige merker og varianter av tørrfôr tilgjengelig på markedet. Hunder kan ha forskjellige smakpreferanser, så det kan være lurt å eksperimentere med forskjellige merker og smaker for å finne en som appellerer til hunden din. Prøv å introdusere små prøver eller prøvepakker før du kjøper større mengder.
 2. Bland inn våtfôr eller naturlige tilsetninger: Hvis hunden din foretrekker våtfôr, kan du prøve å blande inn en liten mengde våtfôr i tørrfôret. Dette kan gi en ekstra smak eller lukt som frister hunden til å spise. Du kan også vurdere å tilsette litt naturlige tilsetninger som kyllingbuljong eller litt kokt kjøtt for å gjøre tørrfôret mer appetittvekkende.
 3. Gradvis overgang: Hvis du ønsker å bytte til et annet merke eller type tørrfôr, kan du gjøre det gradvis. Bland små mengder av det nye fôret med det gamle fôret og øk gradvis mengden av det nye fôret over tid. Dette kan hjelpe hunden din med å venne seg til den nye smaken og teksturen.
 4. Vurder hjemmelaget mat: Hvis hunden din fortsatt nekter å spise tørrfôr, kan du vurdere å tilberede hjemmelaget mat til den. Sørg for å konsultere veterinæren din eller en dyrefôringsekspert for å sikre at hjemmelaget mat oppfyller hundens ernæringsmessige behov. Det er viktig å sikre at hunden får et balansert kosthold.
 5. Oppretthold rutiner og begrens belønninger: Det er viktig å opprettholde en fast spiserutine for hunden din. Gi mat på faste tidspunkter og begrens antallet godbiter eller snacks mellom måltidene. Hvis hunden får for mange godbiter eller rester fra menneskemat, kan den miste appetitten for tørrfôr.

Hvis hunden din fortsatt ikke vil spise tørrfôr og du er bekymret for ernæringen dens, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning.

Forandringer i rutine eller miljø

Hunder er vanligvis sensitive for endringer i rutine eller miljø, og dette kan påvirke matlysten deres. Hvis hunden din nekter å spise tørrfôr etter en forandring, kan du prøve følgende tips:

 1. Gi det tid: Noen ganger trenger hunden bare litt tid til å tilpasse seg endringer. Hvis du nylig har flyttet til et nytt sted, fått et nytt familiemedlem eller gjort andre store endringer, kan hunden være stresset eller usikker. Gi den tid til å bli vant til det nye miljøet og oppretthold en stabil rutine for å skape trygghet.
 2. Oppretthold rutinene: Hunder er skapninger av vaner og setter pris på en forutsigbar rutine. Prøv å opprettholde samme tidspunkter for måltider, turer, og andre daglige aktiviteter. Dette kan gi hunden en følelse av stabilitet og trygghet, og kan også bidra til å gjenopprette matlysten.
 3. Gi ekstra oppmerksomhet og trøst: Hvis hunden din er stresset eller bekymret på grunn av endringer, kan ekstra oppmerksomhet og trøst være til hjelp. Bruk tid på å berolige hunden og gi den ekstra kjærlighet og oppmerksomhet. Dette kan bidra til å lindre stresset og gjøre det lettere for hunden å spise.
 4. Gradvis tilvenning: Hvis det har vært en endring i hundens kosthold eller type tørrfôr, kan det være lurt å introdusere det gradvis. Bland små mengder av det nye fôret med det gamle, og øk gradvis andelen av det nye fôret over tid. Dette gir hunden tid til å tilpasse seg den nye maten uten å forårsake en plutselig overgang.
 5. Konsulter veterinæren: Hvis hunden din fortsetter å avvise tørrfôret etter en forandring i rutine eller miljø, kan det være lurt å konsultere veterinæren din. De kan undersøke hunden og utelukke eventuelle underliggende helseproblemer eller gi spesifikk veiledning basert på hundens individuelle behov.

Husk at det er normalt for hunder å oppleve en midlertidig nedgang i matlysten i forbindelse med endringer, men hvis problemet vedvarer eller hunden din viser andre symptomer, bør du søke råd fra en profesjonell for å sikre at hunden får den nødvendige omsorgen.

Konsistens

Hvis hunden din nekter å spise tørrfôr, kan det være relatert til konsistensen av maten. Her er noen tips du kan prøve for å håndtere dette:

 1. Bløtlegg tørrfôret: Noen hunder kan ha problemer med å tygge eller svelge tørrfôr, spesielt hvis de er eldre eller har tannproblemer. Prøv å bløtlegge tørrfôret i vann eller lavnatriumsbuljong i noen minutter før du serverer det til hunden din. Dette gjør det mykere og lettere å tygge.
 2. Bytt til fôr med mindre korn eller større biter: Noen hunder foretrekker en annen tekstur på fôret. Du kan prøve å bytte til et tørrfôr som har mindre korn eller større biter, slik at hunden kan tygge og oppleve mer variasjon i tekstur.
 3. Prøv ulike typer tørrfôr: Det finnes forskjellige typer tørrfôr tilgjengelig, inkludert kibble, puffs, pellets og mer. Hunder kan ha individuelle preferanser når det gjelder konsistens, så du kan eksperimentere med forskjellige varianter for å se hva hunden din foretrekker.
 4. Tilsett litt fuktighet: Hvis hunden din foretrekker fuktig mat, kan du tilsette litt vann eller buljong i tørrfôret for å gjøre det mer appetittvekkende. Pass på at det ikke blir for vått, da dette kan føre til forringelse av maten over tid.
 5. Vurder alternativer: Hvis hunden din fortsetter å nekte å spise tørrfôr, kan du vurdere alternative matkilder som våtfôr eller en kombinasjon av våtfôr og tørrfôr. Diskuter dette med veterinæren din for å sikre at hunden får et balansert kosthold.

Det er viktig å huske at ernæring er viktig for hundens helse, så sørg for å diskutere eventuelle endringer eller bekymringer med veterinæren din for å sikre at hunden får den nødvendige næringen den trenger.

Fôrbytte

Hvis hunden din nekter å spise tørrfôr, kan det være lurt å vurdere å bytte til et annet fôrmerke eller fôrtype. Her er noen tips når det gjelder fôrbytte:

 1. Bytt gradvis: En plutselig overgang til et nytt fôr kan føre til mageproblemer som oppkast eller diaré. Det anbefales derfor å bytte fôr gradvis over en periode på omtrent en til to uker. Start med å blande en liten mengde av det nye fôret med det eksisterende fôret. Øk gradvis mengden av det nye fôret og reduser mengden av det gamle fôret over tid til du til slutt bytter helt over.
 2. Hold øye med fordøyelsen: Under fôrbyttet er det viktig å observere hundens fordøyelsesreaksjoner. Hvis du ser tegn på mageproblemer, som oppkast, diaré eller overdreven flatulens, bør du konsultere veterinæren din. De kan gi råd om videre tiltak eller anbefale alternative fôrtyper.
 3. Vær tålmodig: Noen hunder kan være motvillige til å prøve nytt fôr eller kan være kresne. Vær tålmodig og gi hunden din litt tid til å venne seg til det nye fôret. Det kan ta litt tid før den aksepterer og begynner å nyte det.
 4. Kjenn på ingrediensene: Når du bytter fôr, er det lurt å lese nøye gjennom ingredienslisten for å sikre at det nye fôret oppfyller hundens ernæringsmessige behov. Sørg for at det nye fôret inneholder høykvalitetsingredienser som er passende for hundens alder, størrelse og eventuelle spesielle behov.
 5. Rådfør deg med veterinæren: Hvis hunden din fortsatt nekter å spise tørrfôr eller har vedvarende problemer med matlysten etter fôrbyttet, bør du konsultere veterinæren din. De kan evaluere hundens helse og gi spesifikk veiledning basert på dens individuelle behov.

Det er viktig å merke seg at hunder kan ha ulike preferanser når det gjelder smak og tekstur av fôr, så det kan ta litt eksperimentering for å finne det fôret som passer best for din hund.

Skal tørrfor blandes med vann?

Blanding av tørrfôr med vann er et valg som kan gjøres avhengig av hundens preferanser og spesifikke behov. Her er noen ting å vurdere når det gjelder å blande tørrfôr med vann:

 1. Smak og konsistens: Å blande tørrfôr med vann kan gi en annen smak og konsistens som noen hunder kan foretrekke. Dette kan være spesielt nyttig hvis hunden din har problemer med å tygge eller svelge tørrfôr på grunn av tannproblemer eller alderdom.
 2. Vanninnhold: Blanding av tørrfôr med vann kan bidra til å øke hundens væskeinntak. Dette kan være nyttig for hunder som ikke drikker nok vann eller som er mer tilbøyelige til å dehydrere.
 3. Holdbarhet: Når du blander tørrfôr med vann, vil maten begynne å bli dårligere raskere enn hvis den var tørr. Det er viktig å fjerne eventuell ubrukt blanding etter en stund for å unngå at maten blir ødelagt eller at det dannes bakterier.
 4. Individuelle behov: Noen hunder kan ha spesifikke ernæringsbehov som krever at de får fôret på en spesiell måte. For eksempel kan eldre hunder eller de med visse helseproblemer ha behov for mykere mat som er lettere å fordøye. I slike tilfeller kan bløtlegging av tørrfôret i vann være hensiktsmessig.

Det er viktig å merke seg at blanding av tørrfôr med vann ikke bør gjøres på forhånd og oppbevares over lengre tid, da dette kan øke risikoen for at bakterier utvikles. Det er best å blande fôret rett før servering og sørge for å kaste eventuell ubrukt blanding etter en stund.

Husk at hver hund er unik, og det er viktig å tilpasse fôringsmetodene til hundens individuelle behov og preferanser. Hvis du er usikker på hva som er best for din hund, anbefales det å konsultere veterinæren din for råd og veiledning.

Referanser

Om forfatteren