Hund som passer meg

Finn den perfekte hunden for din livsstil og personlighet. Gjør grundig research, vær realistisk om dine behov og møt hunden før du tar en avgjørelse.

Å finne den perfekte hunden kan føles som en skremmende oppgave. Det finnes over 350 forskjellige hunderaser, og hver av dem har sine unike egenskaper og behov. Hvordan vet du hvilken hund som passer best for din livsstil og personlighet?

Undersøk dine behov

Før du begynner å se på forskjellige hunderaser, er det viktig å ta en grundig titt på dine egne behov og preferanser. Spør deg selv følgende spørsmål:

 • Hvor mye tid og energi har du til å bruke på en hund? Noen hunderaser krever mer mosjon og pelsstell enn andre.
 • Hvor bor du? Har du en stor hage eller bor du i en liten leilighet? Noen hunderaser trives bedre i et landlig miljø, mens andre er mer tilpasset bylivet.
 • Er du allergisk mot hunder? Noen hunderaser er mer allergivennlige enn andre.
 • Har du barn eller andre kjæledyr? Noen hunderaser er mer barnevennlige enn andre.
 • Hva er ditt budsjett? Hunder kan være dyre i innkjøp og vedlikehold.

Relatert: Hvilke hunderaser passer deg

Se nærmere på forskjellige hunderaser

Når du har en bedre forståelse av dine behov, kan du begynne å se nærmere på forskjellige hunderaser. Det finnes mange ressurser tilgjengelig for å hjelpe deg med å finne den perfekte hunden, inkludert:

 • Norsk Kennel Klub (NKK) har en omfattende database over hunderaser, med informasjon om hver rases temperament, aktivitetsnivå, pelspleiebehov og mer.
 • Raseklubber for spesifikke hunderaser kan gi deg detaljert informasjon om den rasen du er interessert i.
 • Bøker og nettsteder om hundekjøp kan gi deg generelle råd om hvordan du velger en hund.

Besøk en hundekennel eller en oppdretter

Når du har funnet noen raser du er interessert i, er det lurt å besøke et hundeasyl eller en oppdretter for å møte hunder av den rasen. Dette vil gi deg en bedre forståelse av hundens temperament og aktivitetsnivå.

Vær tålmodig

Det kan ta tid å finne den perfekte hunden. Vær tålmodig og ikke la deg presse til å ta en avgjørelse du ikke er komfortabel med.

Tips til å finne den perfekte hunden

 • Gjør grundig research. Les om forskjellige hunderaser og snakk med hundeeiere og oppdrettere.
 • Vær realistisk om dine behov og begrensninger. Ikke velg en hund som krever mer tid og energi enn du har.
 • Møt hunden før du tar en avgjørelse. Dette vil gi deg en bedre forståelse av hundens temperament og personlighet.
 • Vær tålmodig. Det kan ta tid å finne den perfekte hunden.

Relatert: Hvilken hund passer meg

Ting du bør tenke på når du velger hund

Temperament

Hver hunderase har sitt eget unike temperament. Noen hunder er aktive og energiske, mens andre er mer rolige og avslappede. Det er viktig å velge en hund med et temperament som passer til din egen livsstil og personlighet.

Aktivitetsnivå

Noen hunderaser krever mer mosjon enn andre. Hvis du er en aktiv person som liker å gå turer eller jogge, kan en energisk hund være et godt valg for deg. Men hvis du har en mer stillesittende livsstil, kan det være bedre å velge en hund som ikke krever så mye mosjon.

Pelspleie

Noen hunderaser har mer krevende pelspleie enn andre. Hvis du ikke har mye tid til å bruke på pelsstell, kan det være lurt å velge en hund med en kort pels som ikke krever mye børsting eller klipping.

Størrelse

Hunderaser kommer i alle størrelser, fra små chihuahuaer til store schæfere. Det er viktig å velge en hund i en størrelse som passer til din bolig og din livsstil.

Alder

Hunder kan adopteres i alle aldre, fra valper til eldre hunder. Valper krever mer tid og oppmerksomhet enn eldre hunder, men de kan også være mer morsomme og energiske. Eldre hunder kan være mer rolige og avslappede, men de kan også ha helseproblemer.

Opprinnelse

Noen hunderaser er avlet for å jakte, mens andre er avlet for å være gjeterhunder eller selskapshunder. Det er viktig å velge en hund med en opprinnelse som passer til dine behov og ønsker.

Når du har valgt en hund

Når du har valgt en hund, er det viktig å gi den den omsorgen og oppmerksomheten den trenger. Dette inkluderer å gi den mat, vann, mosjon og pelspleie. Det er også viktig å trene hunden din slik at den blir en lydig og velfungerende hund.

Hvor kan du finne en hund?

Det er flere steder du kan finne en hund:

 • Hundekennel: Det finnes mange hundekenneler i Norge som har hunder av alle raser og aldre til adopsjon. Å adoptere en hund fra et asyl er en god måte å gi en hund et nytt hjem og en ny sjanse i livet.
 • Oppdretter: Hvis du ønsker en hund av en bestemt rase, kan du kontakte en oppdretter. Det er viktig å velge en seriøs oppdretter som tar godt vare på hundene sine.
 • Privatpersoner: Noen ganger omplasserer privatpersoner hundene sine. Du kan finne annonser for omplassering av hunder på nettsteder som Finn.no eller i lokalavisen.

Hvordan velge en seriøs oppdretter?

Hvis du velger å kjøpe en hund fra en oppdretter, er det viktig å velge en seriøs oppdretter. Her er noen tips:

 • Gjør research: Les om forskjellige hunderaser og finn en oppdretter som har et godt rykte.
 • Besøk oppdretter: Besøk oppdretter og se hvordan hundene har det. Sørg for at hundene bor i et rent og trygt miljø.
 • Still spørsmål: Still oppdretter spørsmål om hundene, foreldrene til hundene og helsen til hundene.
 • Krev papirer: Sørg for at du får alle nødvendige papirer, inkludert vaksinasjonsattest og stamtavle.

Referanser

Om forfatteren