Hund som hoster

Hvis hunden din hoster, kan det være et tegn på et underliggende problem. Lær mer om mulige årsaker til at hunden hoster.

Hva gjør man når hunden hoster?

Når hunden hoster, er det viktig å vurdere årsaken til hosten for å kunne ta riktig tiltak. Her er noen trinn du kan følge når hunden din hoster:

 1. Observer hunden din: Først og fremst, observer hunden din nøye for å få en bedre forståelse av hostens art og eventuelle tilleggsymptomer. Dette kan hjelpe deg med å vurdere alvorlighetsgraden av situasjonen.
 2. Sikre hundens sikkerhet: Hvis hunden hoster på grunn av et fremmedlegeme som blokkerer luftveiene eller hvis den har problemer med å puste, må du umiddelbart handle for å sikre hundens sikkerhet. Du kan forsøke å utføre Heimlich-manøveren for hunder, men det er best å få profesjonell hjelp fra veterinær eller dyrelege hvis du er usikker.
 3. Unngå panikk: Det kan være skremmende å se hunden din hoste, spesielt hvis hosten er intens. Prøv å holde deg rolig for å unngå å stresse hunden ytterligere.
 4. Vurder årsaken: Hvis hosten er mild eller sporadisk, kan det være relatert til mindre irritanter, som halsirritasjon eller allergier. Prøv å identifisere eventuelle potensielle kilder til irritasjon i hundens miljø.
 5. Unngå røyk og irriterende stoffer: Hvis du merker at hunden din hoster på grunn av røyk eller sterke lukt, unngå eksponering for disse stoffene og gi hunden ren luft.
 6. Tilby vann: Gi hunden tilgang til friskt vann, da hydrering kan bidra til å lindre tørr hals og hoste.
 7. Unngå å gi menneskemedisiner: Ikke gi hunden din medisiner beregnet for mennesker uten rådføring med veterinær, da noen stoffer kan være skadelige for hunder.
 8. Konsulter veterinær: Hvis hosten vedvarer, er hyppig, eller hvis du er bekymret for hundens helse, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren kan diagnostisere årsaken til hosten og anbefale riktig behandling.

Husk at hoste hos hunder kan være et tegn på en underliggende medisinsk tilstand, inkludert infeksjoner, hjerteproblemer, parasitter eller allergier. Derfor er det viktig å søke profesjonell hjelp for å fastslå årsaken og gi hunden din den beste omsorgen og behandlingen.

Relatert: Hund hoster slim

Årsaker til at hund hoster

Hoste hos hunder kan skyldes flere forskjellige årsaker, inkludert:

 1. Respiratoriske infeksjoner: Infeksjoner som bronkitt eller lungebetennelse kan forårsake hoste.
 2. Fremmedlegemer: Hunder kan inhalere eller svelge fremmedlegemer som kan irritere luftveiene og forårsake hoste.
 3. Allergier: Allergier mot pollen, støv, dyrehår eller mat kan føre til hoste.
 4. Hjerteproblemer: Noen hjertesykdommer kan forårsake hoste, spesielt hos eldre hunder.
 5. Parasitter: Parasitter som hjerteorm kan infisere hunder og forårsake hoste.
 6. Irriterende stoffer: Røyk, sterk lukt eller irriterende kjemikalier kan føre til hoste hos hunder.
 7. Kroniske tilstander: Kroniske tilstander som kollapsende luftrør, trakeal kollaps eller lungefibrose kan også være årsaken til hoste.
 8. Stress: Noen ganger kan hunder hoste som en reaksjon på stress eller angst.

Det er viktig å merke seg at hoste hos hunder kan være et alvorlig symptom, spesielt hvis det er langvarig eller ledsaget av andre symptomer som feber, nedsatt appetitt, slapphet eller tungpustethet. Hvis hunden din hoster, er det best å kontakte en veterinær for en grundig vurdering og diagnostisering. Veterinæren kan utføre nødvendige tester for å fastslå årsaken til hosten og foreslå riktig behandling. Ikke prøv å behandle hosten selv, da det kan forverre tilstanden eller skjule underliggende problemer.

Relatert: Hunden min hoster

Respiratoriske infeksjoner

Respiratoriske infeksjoner er en vanlig årsak til at hunder hoster. Disse infeksjonene påvirker luftveiene og kan variere i alvorlighetsgrad. Her er noen av de vanligste årsakene til hoste hos hunder på grunn av respiratoriske infeksjoner:

 1. Kennelhoste (Bordetella): Dette er en svært smittsom luftveisinfeksjon som ofte oppstår når hunder er sammen med mange andre hunder, for eksempel på kenneler eller hundebarnehager. Det forårsaker tørr og hacking hoste.
 2. Influensa: Hundegrippe kan føre til hoste, nysing, feber og andre influensalignende symptomer. Dette er en annen smittsom sykdom som kan spre seg raskt i hundepopulasjoner.
 3. Viral luftveisinfeksjon: Virus som adenovirus, parainfluensavirus og herpesvirus kan forårsake hoste hos hunder. Disse virusene kan overføres fra hund til hund og forårsake luftveissymptomer.
 4. Bakterielle infeksjoner: Bakterier som kan forårsake hoste inkluderer Mycoplasma og Pasteurella. Disse bakteriene kan infisere luftveiene og føre til hoste og andre symptomer.
 5. Lungebetennelse: Infeksjoner i lungene kan forårsake hoste, tungpustethet og feber hos hunder. Lungebetennelse kan være forårsaket av både bakterier og virus.
 6. Bronkitt: Som hos mennesker kan bronkitt forårsake hoste hos hunder. Det kan være akutt eller kronisk og skyldes ofte betennelse i bronkiene.
 7. Inhalasjon av irriterende stoffer: Hunder kan hoste som en reaksjon på inhalasjon av irriterende stoffer, for eksempel røyk, sterke lukt eller kjemikalier.

Det er viktig å få hunden din evaluert av en veterinær hvis den hoster, spesielt hvis hosten er vedvarende eller ledsaget av andre symptomer. Veterinæren vil kunne diagnostisere årsaken til hosten ved hjelp av kliniske undersøkelser og, om nødvendig, utføre ytterligere tester som røntgen, blodprøver eller prøver fra luftveiene for å fastslå riktig behandling. Respiratoriske infeksjoner kan behandles med medisiner som antibiotika eller hostemedisin, avhengig av årsaken til infeksjonen.

Relatert: Eldre hund hoster og brekker seg

Fremmedlegemer

Fremmedlegemer i luftveiene er en annen vanlig årsak til hoste hos hunder. Hunder, spesielt nysgjerrige eller lekne, kan tilfeldigvis inhalerte eller svelge gjenstander som kan bli fanget i luftveiene. Dette kan føre til hoste og ubehag. Her er noen av de vanlige årsakene til hoste hos hunder på grunn av fremmedlegemer:

 1. Fremmedlegemer i luftrøret: Små gjenstander, matbiter eller deler av leker kan noen ganger komme inn i hundens luftrør ved et uhell. Dette kan føre til kraftig hoste og i alvorlige tilfeller kvelning.
 2. Fremmedlegemer i spiserøret: Hvis hunden svelger noe som er for stort eller skarpt, kan det bli sittende fast i spiserøret og forårsake hoste eller gagging.
 3. Gress eller planter: Noen ganger kan hunder svelge gress eller planter som har skarpe kanter eller tagger, noe som kan irritere halsen og forårsake hoste.
 4. Hårballer: Hvis hunden slikker seg mye og svelger mye hår, kan det danne seg hårboller som kan forårsake hoste når de prøver å hoste dem opp.
 5. Spyttstein: I sjeldne tilfeller kan spyttstein, som er kalkavsetninger i spyttkjertlene, blokkere spyttkanalene og føre til hoste.

Hvis du mistenker at hunden din har inhalert eller svelget et fremmedlegeme og begynner å hoste, er det viktig å handle raskt:

 1. Kontakt veterinær: Ring veterinæren din umiddelbart for råd og avtale om en undersøkelse.
 2. Unngå å prøve å fjerne det selv: Forsøk ikke å fjerne fremmedlegemet selv, da dette kan føre til ytterligere skade eller tilstopping av luftveiene.
 3. Overvåk hunden: Hold et øye med hunden din og sørg for at den puster normalt. Hvis hosten blir alvorlig og hunden har problemer med å puste, bør du umiddelbart oppsøke nødhjelp.

Veterinæren vil kunne utføre nødvendige undersøkelser, inkludert røntgen eller endoskopi, for å lokalisere og fjerne fremmedlegemet sikkert. Det er viktig å håndtere situasjonen forsiktig og raskt, da fremmedlegemer i luftveiene kan være livstruende.

Relatert: Symptomer på kennelhoste hos hund

Allergier

Allergier er en vanlig årsak til hoste hos hunder. Hunder kan utvikle allergier mot ulike allergeniske stoffer, og når disse allergenene kommer i kontakt med hundens luftveier, kan det føre til irritasjon og hoste. Her er noen av de vanligste årsakene til hoste hos hunder på grunn av allergier:

 1. Luftbårne allergener: Pollen fra trær, gress og blomster, støv, muggsporer og andre luftbårne allergener kan utløse hoste hos hunder som er allergiske mot dem. Dette er kjent som sesongbetont allergisk bronkitt.
 2. Dyreallergi: Hunder kan utvikle allergier mot dyrehår, hudskjell og spytt. Dette kan skje selv om hunden bor sammen med andre dyr.
 3. Fôrallergi: Noen hunder kan være allergiske mot bestemte ingredienser i fôret sitt, som kylling, biff, hvete eller mais. Dette kan føre til hudproblemer, mageproblemer og i noen tilfeller hoste.
 4. Miljøallergener: Kjemikalier, rengjøringsmidler, luktende produkter og røyk fra sigaretter kan også utløse hoste hos sensitive hunder.

Symptomene på allergisk hoste hos hunder kan variere, men vanligvis vil du se tørr, vedvarende hoste, nysing og muligens hvesende pust. Hudproblemer, som kløe og hudutslett, kan også forekomme hos allergiske hunder.

Behandling av allergisk hoste hos hunder kan innebære flere tilnærminger, inkludert:

 1. Unngåelse: Prøv å begrense hundens eksponering for allergenene den reagerer på, for eksempel ved å holde den inne på dager med høyt pollennivå eller bytte til allergivennlig fôr.
 2. Medisiner: Veterinæren kan foreskrive medisiner som antihistaminer, kortikosteroider eller immunterapi for å lindre symptomene og redusere allergisk reaksjon.
 3. Lokal behandling: Noen ganger kan lokale behandlinger som øyedråper eller nesespray være nyttige for å lindre luftveissymptomer.

Det er viktig å konsultere veterinær hvis du mistenker at hunden din har allergier som forårsaker hoste eller andre symptomer. Veterinæren kan utføre tester for å identifisere allergenene og utvikle en passende behandlingsplan for å lindre hundens ubehag.

Relatert: Behandling av kennelhoste hos hund

Hjerteproblemer

Hjerteproblemer kan også være en årsak til hoste hos hunder. Når hjertet ikke fungerer som det skal, kan det føre til en opphopning av væske i lungene eller andre komplikasjoner som kan forårsake hoste. Dette kalles ofte kongestiv hjertesvikt, og det er en alvorlig tilstand som krever veterinærbehandling. Her er noen av de vanlige hjerteproblemene som kan føre til hoste hos hunder:

 1. Kongestiv hjertesvikt (CHF): Dette er en tilstand der hjertet ikke pumper blodet effektivt, noe som fører til at væske bygger seg opp i lungene. Dette kan forårsake hoste, spesielt om natten eller når hunden legger seg ned.
 2. Hjerteklaffsykdom: Skader eller dysfunksjon av hjerteklaffene kan føre til at blod lekker tilbake i hjertet, noe som igjen kan føre til overbelastning av lungene og hoste.
 3. Kardiomyopati: Dette er en gruppe hjertesykdommer som påvirker hjertemuskelen og kan føre til hjertesvikt og hoste.
 4. Pulmonal hypertensjon: Hvis hunden utvikler høyt blodtrykk i lungearteriene, kan det forårsake hoste og pustevansker.

Symptomene på hjerteproblemer hos hunder kan inkludere hoste, tungpustethet, tretthet, nedsatt appetitt og vektøkning på grunn av væskeansamling i kroppen. Disse symptomene kan gradvis forverres over tid.

Hvis du mistenker at hunden din har hjerteproblemer og hoster som en følge av dette, bør du umiddelbart kontakte veterinær. Diagnostisering av hjertesykdommer krever ofte en grundig undersøkelse, inkludert røntgen, ultralyd og blodprøver. Basert på diagnosen kan veterinæren anbefale medisiner og livsstilsendringer for å administrere hjerteproblemet og lindre hosten. Regelmessig oppfølging og medisinering er ofte nødvendig for hunder med hjerteproblemer.

Parasitter

Parasitter kan også være en årsak til hoste hos hunder. Bestemte parasitter kan invadere luftveiene eller lungeområdet, noe som kan føre til hoste og pusteproblemer. Her er noen av de vanligste parasittene som kan forårsake hoste hos hunder:

 1. Hjerteorm (Dirofilaria immitis): Hjerteorm er en alvorlig parasittisk infeksjon som overføres via myggbitt. Larvene av hjerteormen beveger seg gjennom blodbanen og kan til slutt nå hjertet og lungene, noe som fører til hoste, pusteproblemer og hjerteproblemer.
 2. Lungorm (Angiostrongylus vasorum): Lungorm er en type rundorm som kan infisere luftveiene og blodkar i lungene hos hunder. Hoste er en vanlig symptom på denne infeksjonen.
 3. Lungene-cyster (Paragonimus kellicotti): Dette er en parasitt som kan forårsake hoste, spesielt hvis cystene utvikler seg i lungene.
 4. Andre rundormer: Enkelte andre rundormer kan også påvirke luftveiene eller lungene og føre til hoste. Disse kan inkludere Capillaria og Aelurostrongylus.

Symptomene på parasittinfeksjoner hos hunder kan variere avhengig av typen parasitt og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Hoste er imidlertid en vanlig indikasjon på en luftvei- eller lungenær parasittinfeksjon. Andre symptomer kan inkludere tungpustethet, nedsatt aktivitet, nedsatt appetitt og vekttap.

Hvis du mistenker at hunden din har en parasittinfeksjon som forårsaker hoste, er det viktig å søke veterinærhjelp. Diagnosen kan bekreftes ved hjelp av tester som avføringsprøver, blodprøver, røntgen eller ultralyd. Behandlingen vil avhenge av typen parasitt og alvorlighetsgraden av infeksjonen, og den kan inkludere medisiner for å drepe parasittene og lindre symptomene. Forebygging er også viktig, spesielt for parasitter som hjerteorm, og det kan innebære forebyggende medisinering og beskyttelse mot myggbitt.

Irriterende stoffer

Irriterende stoffer kan føre til hoste hos hunder når de inhalerer eller blir eksponert for disse stoffene. Hoste er kroppens naturlige måte å prøve å fjerne irriterende partikler fra luftveiene. Her er noen av de vanligste irriterende stoffene som kan forårsake hoste hos hunder:

 1. Røyk: Tobakksrøyk, inkludert passiv røyking fra sigaretter, kan irritere hundens luftveier og føre til hoste.
 2. Sterke lukt: Sterke kjemiske luktstoffer fra rengjøringsmidler, maling, parfyme og lignende produkter kan være irriterende for hundens nese og luftveier.
 3. Støv: Inneklima med mye støv eller pollen kan føre til hoste hos hunder som er sensitive for disse partiklene.
 4. Forurensning: Luftforurensning fra industriutslipp eller trafikk kan også påvirke luftkvaliteten og forårsake hoste hos hunder som bor i områder med høy forurensning.
 5. Allergener: Noen allergener, som muggsporer eller støvmidd, kan også være irriterende for hunder og forårsake hoste hos allergiske individer.
 6. Kjemikalier: Eksponering for skadelige kjemikalier, som ammoniakk eller klor, kan irritere luftveiene og føre til hoste.
 7. Trekk og kaldt vær: Kalde og trekkfulle omgivelser kan også føre til hoste, spesielt hos hunder som er mer utsatt for slike forhold.

For å redusere eksponeringen for irriterende stoffer og lindre hoste hos hunder, kan du vurdere følgende tiltak:

 1. Unngå røyk og sterke lukt: Hold røykfrie omgivelser, og bruk milde rengjøringsmidler og parfymefrie produkter i huset.
 2. Støvkontroll: Støvsug og rengjør jevnlig for å redusere støvnivået i hjemmet.
 3. Luftrenser: Bruk luftrensere med HEPA-filtre for å fjerne partikler og allergener fra luften.
 4. Begrens utendørs eksponering: Reduser tiden hunden tilbringer utendørs på dager med dårlig luftkvalitet.
 5. Bruk et varmt teppe: Hold hunden varm i kaldt vær med et varmt teppe eller klær.

Hvis hosten vedvarer eller forverres, eller hvis du mistenker at hunden din kan ha blitt eksponert for skadelige stoffer, bør du kontakte veterinær for råd og en undersøkelse. Hoste kan også være et tegn på en annen underliggende medisinsk tilstand, så det er viktig å utelukke andre årsaker med profesjonell hjelp.

Kroniske tilstander

Kroniske tilstander kan være en årsak til hoste hos hunder. Disse tilstandene er vanligvis langvarige og kan forårsake vedvarende hoste eller hoste som kommer og går over tid. Her er noen vanlige kroniske tilstander som kan føre til hoste hos hunder:

 1. Kronisk bronkitt: Dette er en betennelse i bronkiene, som er luftveiene som fører til lungene. Kronisk bronkitt kan føre til vedvarende hoste, spesielt om morgenen eller etter anstrengelse.
 2. Kollapsende luftrør: Noen små hunderaser er mer utsatt for kollaps i luftrøret, spesielt i løpet av opphisselse eller aktivitet. Dette kan føre til hoste og tungpustethet.
 3. Trakeal kollaps: Dette er en tilstand der bruskringene i hundens luftrør blir svekket og kollapser, noe som kan forårsake hoste og hveselyder.
 4. Lungefibrose: Dette er en alvorlig lungesykdom der lungene blir gradvis skadet og arrvev utvikler seg, noe som kan føre til vedvarende hoste og pustevansker.
 5. Astma: Astma kan også påvirke hunder og føre til hoste, pustevansker og hveselyder på grunn av betennelse og innsnevring av luftveiene.
 6. Hjerteproblemer: Som nevnt tidligere, kan hjerteproblemer, spesielt hjertesvikt, føre til hoste hos hunder når væske bygger seg opp i lungene.

Symptomene og behandlingen for kroniske tilstander som forårsaker hoste hos hunder vil variere avhengig av den spesifikke tilstanden. Det er viktig å søke veterinærhjelp hvis hunden din opplever kronisk hoste, da tidlig diagnose og behandling kan bidra til å forbedre livskvaliteten til hunden din.

Veterinæren vil kunne utføre nødvendige tester, som røntgen, blodprøver og lungefunksjonstester, for å fastslå den underliggende årsaken til hosten og utvikle en behandlingsplan. Behandlingen kan inkludere medisiner, livsstilsendringer og regelmessig oppfølging for å håndtere den kroniske tilstanden.

Stress

Stress kan også føre til hoste hos hunder, selv om det ikke er en direkte fysisk årsak. Når hunder er under stress eller angst, kan de oppleve en rekke fysiske reaksjoner, inkludert endringer i pustemønsteret. Dette kan manifestere seg som hoste, spesielt hvis hunden blir svært opprørt eller anspent. Her er noen måter stress kan føre til hoste hos hunder:

 1. Nervøs hoste: Noen hunder kan utvikle en nervøs hoste som en respons på stressende situasjoner eller følelsesmessig ubehag. Denne typen hoste er vanligvis kortvarig og forsvinner når hunden roer seg.
 2. Sammentrekning av luftveiene: Stress kan føre til muskelsammentrekninger rundt luftveiene, inkludert bronkiene, noe som kan føre til hoste.
 3. Økt pustefrekvens: Stress kan føre til raskere pust, og dette kan også føre til hoste eller en hvesende lyd når hunden puster.
 4. Irritasjon: Stress kan føre til økt produksjon av slim i luftveiene, noe som kan irritere halsen og forårsake hoste.

Det er viktig å merke seg at stressrelatert hoste vanligvis er kortvarig og ikke er knyttet til noen underliggende medisinske problemer. Det beste tiltaket er å redusere stressnivået hos hunden din, enten det skyldes sosial isolasjon, ensomhet, frykt for ukjente steder eller andre stressfaktorer.

Her er noen måter å hjelpe hunden din å håndtere stress og muligens redusere hoste:

 1. Sosial støtte: Gi hunden din nok kjærlighet og oppmerksomhet for å hjelpe den å føle seg trygg og elsket.
 2. Treningsrutine: Regelmessig mosjon og lek kan bidra til å redusere stress hos hunder.
 3. Rutinestruktur: Følg en jevn daglig rutine som kan hjelpe hunden å føle seg tryggere.
 4. Positiv forsterkning: Bruk positiv forsterkning og belønninger for å hjelpe hunden med å takle stressende situasjoner, som besøk hos veterinæren eller møte nye mennesker.
 5. Rådfør deg med en veterinær: Hvis hundens stressrelaterte hoste vedvarer eller forverres, kan det være lurt å konsultere en veterinær for å utelukke eventuelle underliggende medisinske årsaker.

Stressrelatert hoste er vanligvis ikke alvorlig, men det er viktig å gi hunden din den støtten den trenger for å håndtere stress og trivsel.

Hvordan oppdage kennelhoste?

Kennelhoste, også kjent som infeksiøs trakeobronkitt, er en smittsom luftveisinfeksjon som hunder kan få. Det er viktig å kunne oppdage symptomene på kennelhoste tidlig, spesielt hvis hunden din har vært i nær kontakt med andre hunder, for eksempel på en kennel, hundebarnehage, eller etter å ha deltatt på hundeutstillinger. Her er noen symptomer og tegn som kan hjelpe deg med å oppdage kennelhoste:

 1. Tørr, hacking hoste: Dette er det mest kjente symptomet på kennelhoste. Hunden din kan hoste vedvarende, som om den prøver å fjerne noe fra halsen.
 2. Nysing: Noen hunder med kennelhoste kan også nys.
 3. Hvesing eller pusting med lyd: Hvesende pust eller hørbar pusting kan forekomme hos hunder med kennelhoste.
 4. Oppkast etter hoste: Noen ganger kan intens hoste føre til oppkast hos hunder med kennelhoste.
 5. Feber: Kennelhoste kan følges av en mild feber hos noen hunder, selv om ikke alle hunder med kennelhoste får feber.
 6. Nedsatt appetitt eller tretthet: Hunden din kan være mindre interessert i mat eller virke slapp hvis den har kennelhoste.
 7. Slimutskillelse: Noen ganger kan hunder med kennelhoste produsere en klar slimutskillelse fra nesen eller øynene.

Det er viktig å merke seg at symptomene på kennelhoste kan variere fra mild til alvorlig, og noen hunder kan ha infeksjonen uten å vise tydelige tegn. Infeksjonen er vanligvis ikke livstruende, men det kan være ubehagelig for hunden din og potensielt smittsom for andre hunder.

Hvis du mistenker at hunden din har kennelhoste eller hvis den viser symptomer som ligner på kennelhoste etter å ha vært i kontakt med andre hunder, bør du kontakte veterinær. Veterinæren vil kunne diagnostisere tilstanden og anbefale passende behandling. Det er også viktig å isolere hunden din fra andre hunder for å hindre spredning av infeksjonen mens den blir behandlet. Kennelhoste kan behandles med antibiotika og hostemedisin, og hunden din kan vanligvis komme seg etter noen uker. Forebygging av kennelhoste kan oppnås gjennom vaksinasjon og gode hygienepraksiser i hundeomgivelser.

Referanser

Om forfatteren