Hund har rødt øre

Hvis hunden din har et rødt øre, kan det være et tegn på flere forskjellige ting. Lær mer om mulige årsaker til at hund har rødt øre.

Hvordan se om hunden har ørebetennelse?

Det er flere tegn og symptomer du kan se etter for å avgjøre om hunden din har ørebetennelse. Her er noen vanlige indikasjoner på ørebetennelse hos hunder:

 1. Rødhet og hevelse: Du kan legge merke til at hundens øre er rødt, irritert og hovnet opp.
 2. Kløe og ubehag: Hunden kan ofte klø seg på øret eller gni hodet mot møbler eller gulvet i et forsøk på å lindre kløen og ubehaget.
 3. Skjellete eller flassende hud: Ørebetennelse kan føre til at huden i øreområdet blir skjellete eller flassende.
 4. Lukt og utflod: Ørebetennelse kan føre til en ubehagelig lukt fra ørene, og du kan også se en voksaktig, mørk eller pussaktig utflod.
 5. Smerte: Hunden kan reagere smertefullt når du berører eller forsøker å undersøke ørene.
 6. Øreskjelving: Hunden kan riste på hodet eller skjelve på grunn av ubehag forårsaket av betennelsen.
 7. Hørselsproblemer: I noen tilfeller kan ørebetennelse påvirke hundens hørsel, noe som kan føre til at den ikke reagerer som vanlig på lyder.
 8. Riper eller sår: Hunden kan klø seg så mye at det fører til sår eller rifter på øreområdet.

Hvis du mistenker at hunden din har ørebetennelse, bør du kontakte en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandling. Veterinæren vil kunne undersøke hundens ører, ta prøver for å identifisere årsaken til betennelsen (som bakterier, gjær eller parasitter), og foreskrive passende behandling, som kan inkludere rengjøring, øredråper, antibiotika, antifungale medisiner eller andre relevante tiltak. Å få riktig behandling tidlig kan bidra til å lindre hundens ubehag og forhindre at tilstanden forverres.

Relatert: Medisin mot ørebetennelse hos hund

Hvordan behandle ørebetennelse hos hund?

Behandlingen av ørebetennelse hos hunder avhenger av årsaken til betennelsen og alvorlighetsgraden av tilstanden. Det er viktig å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og riktig behandlingsplan. Her er noen generelle trinn som kan tas i betraktning når det gjelder behandling av ørebetennelse hos hunder:

 1. Veterinærbesøk: Først og fremst bør du ta hunden din til en veterinær for en undersøkelse. Veterinæren vil kunne vurdere hundens tilstand, undersøke ørene grundig og eventuelt ta prøver for å identifisere årsaken til betennelsen.
 2. Rengjøring: Hvis det er nødvendig, kan veterinæren rengjøre hundens ører grundig for å fjerne voks, smuss eller utflod som kan bidra til betennelse. Dette bør gjøres med forsiktighet og under veiledning fra en profesjonell.
 3. Behandling: Avhengig av årsaken til ørebetennelsen, kan veterinæren foreskrive passende medisiner. Dette kan inkludere øredråper med antibiotika, antifungale midler eller andre legemidler som er rettet mot den spesifikke infeksjonen eller tilstanden.
 4. Smertelindring: Hvis hunden din opplever smerte på grunn av betennelsen, kan veterinæren anbefale smertestillende medisiner for å lette ubehaget.
 5. Forebygging: Veterinæren kan gi råd om hvordan du kan forebygge fremtidige øreproblemer. Dette kan inkludere råd om ørepleie, rengjøring og hvordan du unngår faktorer som kan utløse betennelse.
 6. Følg opp: Etter behandlingen kan det være nødvendig å ha en oppfølgingskonsultasjon med veterinæren for å sikre at betennelsen har blitt behandlet effektivt og for å overvåke hundens fremgang.

Det er viktig å følge veterinærens anbefalinger nøye og gi medisiner som foreskrevet. Unngå å bruke reseptfrie medisiner eller hjemmebehandlinger uten veiledning fra en veterinær, da feil behandling kan forverre tilstanden. Ørebetennelser kan variere i alvorlighetsgrad og årsak, så profesjonell veiledning er avgjørende for å sikre hundens helse og velvære.

Relatert: Kronisk ørebetennelse hos hund

Årsaker til at hund har rødt øre

Her er noen generelle, mulige årsaker til dette symptomet:

 1. Irritasjon eller allergi: Røde ører kan være et resultat av irritasjon fra allergener, som pollen, støv eller visse matvarer. Det kan også være reaksjon på et nytt rengjøringsmiddel, sjampo eller produkter brukt i hundens omgivelser.
 2. Øreinfeksjon: Øreinfeksjoner er relativt vanlige hos hunder. De kan forårsake rødhet, kløe, lukt og utflod fra øret. Infeksjoner kan være forårsaket av bakterier, gjær eller parasitter, og de kan kreve medisinsk behandling.
 3. Skader: Hunden kan ha påført seg selv en mindre skade, for eksempel ved å klø seg hardt eller gnage på øret. Dette kan føre til rødhet og irritasjon.
 4. Ektoparasitter: Infestasjoner av parasitter som øremidd kan føre til øreirritasjon og rødhet. Dette kan også føre til kløe og ubehag for hunden.
 5. Solbrenthet: Noen hunder med lys hud eller kort pels kan få solbrenthet på utsatte områder som ørene. Dette kan føre til rødhet og smerte.
 6. Autoimmune lidelser: Noen autoimmune lidelser kan føre til betennelse og rødhet i hundens ører.

Hvis hundens røde øre vedvarer eller forverres, er det viktig å oppsøke en veterinær for en grundig undersøkelse og riktig diagnose. Veterinæren vil kunne gi deg råd om hvordan du skal håndtere situasjonen og eventuelt foreskrive nødvendig behandling. Husk at det beste for hundens helse alltid er å konsultere en profesjonell veterinær.

Relatert: Kløe i øre på hund

Irritasjon eller allergi

Irritasjon eller allergi er en av de mulige årsakene til at en hund kan ha rødt øre. Allergiske reaksjoner og irritasjon kan føre til betennelse og rødhet i huden, inkludert i øreområdet. Dette kan oppstå som følge av kontakt med allergener eller irriterende stoffer i hundens miljø. Noen eksempler inkluderer:

 1. Miljøallergener: Pollen, støv, muggsporer og andre allergener i luften kan forårsake en allergisk reaksjon hos hunder, noe som kan føre til rødhet og kløe i ørene.
 2. Matallergi: Visse matvarer kan utløse allergiske reaksjoner hos hunder. Dette kan også føre til hudproblemer, inkludert rødhet rundt ørene.
 3. Kjemikalier og produkter: Bruk av nye rengjøringsmidler, sjampoer, sprøytemidler eller andre produkter i hundens omgivelser kan føre til hudirritasjon og rødhet.
 4. Kontaktallergi: Direkte kontakt med stoffer som hunden er allergisk mot, som gress eller planter, kan forårsake rødhet og irritasjon.
 5. Insektsbitt: Bitt fra insekter som mygg eller lopper kan føre til lokale allergiske reaksjoner som rødhet og kløe.

For å håndtere rødhet i hundens øre forårsaket av irritasjon eller allergi, kan følgende trinn være nyttige:

 • Hold hunden unna kjente allergener eller irriterende stoffer.
 • Rengjør ørene forsiktig med en ørerens anbefalt av veterinæren.
 • Unngå å bruke potensielt irriterende sjampoer eller produkter på hunden.
 • Bytt til en hypoallergen diett hvis matallergi mistenkes.
 • Kontakt en veterinær for en grundig vurdering og eventuell behandling, som antihistaminer eller andre medisiner for å lindre allergiske symptomer.

Husk at det er viktig å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandlingsråd basert på hundens individuelle tilstand.

Relatert: Symptomer på blodøre hos hund

Øreinfeksjon

En øreinfeksjon er også en vanlig årsak til at en hund kan ha rødt øre. Øreinfeksjoner oppstår når bakterier, gjær eller andre mikroorganismer formerer seg og forårsaker betennelse i hundens ørekanal. Dette kan føre til symptomer som rødhet, kløe, lukt, utflod og ubehag for hunden. Noen mulige årsaker til øreinfeksjoner inkluderer:

 1. Fuktighet: Fuktighet i ørekanalen skaper et ideelt miljø for vekst av mikroorganismer. Dette kan være et resultat av bad, svømming eller generell fuktighet.
 2. Anatomi: Noen hunderaser med hengende ører, som Basset Hounds eller Cocker Spaniels, kan være mer utsatt for øreinfeksjoner fordi ørene deres har mindre luftsirkulasjon.
 3. Utenlandsk materiale: Fremmedlegemer som gress, sand eller smuss kan komme inn i hundens øre og føre til irritasjon og infeksjon.
 4. Allergier: Underliggende allergiske tilstander kan øke risikoen for øreinfeksjoner ved å forstyrre hundens immunrespons og gjøre ørekanalen mer mottakelig for infeksjoner.
 5. Anatomi: En trang eller bøyd ørekanal kan skape en dårlig luftsirkulasjon, noe som kan bidra til utvikling av infeksjoner.
 6. Gjær- eller bakterievekst: En overvekst av gjær eller bakterier i ørekanalen kan føre til infeksjoner.

Hvis du mistenker at hunden din har en øreinfeksjon, er det viktig å kontakte en veterinær for en riktig diagnose og behandling. Veterinæren vil kunne undersøke hundens ører, ta prøver om nødvendig og foreskrive passende medisiner, som øredråper eller antibiotika, for å behandle infeksjonen. Rengjøring og vedlikehold av hundens ører etter veterinærens anbefalinger kan også bidra til å forebygge fremtidige infeksjoner.

Relatert: Behandling av blodøre hos hund

Skader

Skader kan også være en årsak til at en hund kan ha rødt øre. Skader på øret kan oppstå av forskjellige årsaker og føre til betennelse, hevelse og rødhet i området. Noen mulige årsaker til skader på hundens øre inkluderer:

 1. Kløing eller gnaging: Hunden kan klø eller gnage på øret på grunn av kløe, irritasjon eller ubehag. Dette kan føre til rødhet og skade på huden.
 2. Bitt eller ripe: Hunder kan få bitt eller riper på øret fra andre dyr eller under lek. Dette kan føre til skader og rødhet.
 3. Uhell eller traumer: Hunder kan ved et uhell skade øret mens de leker eller beveger seg rundt, for eksempel ved å støte borti gjenstander eller møbler.
 4. Insektsbitt: Bitt fra insekter som mygg eller fluer kan føre til hevelse, kløe og rødhet på hundens øre.
 5. Solbrenthet: Noen hunder, spesielt de med lys hud eller kort pels, kan få solbrenthet på ørene når de utsettes for sterkt sollys over lengre tid.
 6. Varmeutslett: Overoppheting eller dårlig ventilasjon i øreområdet kan føre til irritasjon og rødhet.

Hvis du mistenker at hunden din har skadet øret, bør du undersøke øret forsiktig for å se etter tegn på sår, hevelse eller andre tegn på skade. Hvis skaden virker alvorlig eller forårsaker mye ubehag for hunden, bør du kontakte en veterinær for en vurdering. Veterinæren kan gi råd om hvordan du skal håndtere skaden, inkludert eventuell rensing eller behandling, avhengig av alvorlighetsgraden. Det er viktig å ta hensyn til hundens velvære og helse i slike situasjoner.

Ektoparasitter

Ektoparasitter, som øremidd eller lopper, kan også være en årsak til at en hund kan ha rødt øre. Ektoparasitter er parasitter som lever på utsiden av dyrets kropp, og de kan forårsake en rekke helseproblemer, inkludert rødhet og irritasjon i øreområdet. Noen eksempler på ektoparasitter som kan påvirke hundens ører inkluderer:

 1. Øremidd: Øremidd er mikroskopiske parasitter som kan infisere hundens ørekanal og forårsake intens kløe, rødhet, betennelse og en karakteristisk mørk, voksaktig utflod.
 2. Lopper: Selv om lopper i hovedsak lever på hundens kropp, kan de også infisere ørene. Loppebitt kan føre til kløe, betennelse og rødhet i øreområdet.
 3. Flått: Selv om flått vanligvis ikke angriper ørene, kan de i noen tilfeller feste seg i øreområdet. Dette kan føre til irritasjon og potensiell betennelse.
 4. Andre parasitter: Andre parasitter, som skabbmidd eller lus, kan også forårsake rødhet og kløe i hundens ører.

Hvis du mistenker at hunden din har ektoparasitter i ørene, bør du kontakte en veterinær for en riktig diagnose og behandling. Veterinæren vil kunne undersøke hundens ører, identifisere parasittene og foreskrive passende behandling, som kan inkludere rengjøring, medisiner eller aktuelle midler for å eliminere parasittene og lindre symptomene. Å håndtere parasittinfeksjoner tidlig er viktig for hundens komfort og helse.

Solbrenthet

Solbrenthet kan også være en mulig årsak til at en hund kan ha rødt øre. Noen hunder, spesielt de med lys hud og kort pels, kan være mer følsomme for solens UV-stråler og er derfor mer utsatt for å få solbrenthet på utsatte områder som ørene. Solbrenthet kan føre til rødhet, betennelse og ubehag for hunden. Noen faktorer som kan bidra til solbrenthet inkluderer:

 1. Hudtype: Hunder med mindre pigmentert hud, spesielt de med hvit eller rosa hud, er mer sårbare for solbrenthet.
 2. Eksponering: Hunder som tilbringer mye tid utendørs uten tilstrekkelig skygge eller beskyttelse, er mer utsatt for solbrenthet.
 3. Sterkt sollys: Intens sollys, spesielt i områder med høyere høyde eller reflekterende overflater som snø eller vann, kan øke risikoen for solbrenthet.
 4. Manglende beskyttelse: Hunder som ikke har tilgang til skygge, eller som ikke bruker solbeskyttelse som spesielle solkremer for hunder, kan være mer utsatt.

For å beskytte hunden din mot solbrenthet på ørene:

 • Begrens eksponeringen for sterkt sollys, spesielt i de varmeste delene av dagen.
 • Gi tilstrekkelig skygge og et sted hvor hunden kan hvile uten direkte sollys.
 • Bruk solbeskyttende klær eller solkremer formulert spesielt for hunder på områder med tynn eller lys hud.
 • Hold hunden hydrert og sørge for at den har tilgang til friskt vann.
 • Hvis du mistenker solbrenthet, kan du kontakte en veterinær for å vurdere graden av skade og få råd om passende behandling, inkludert smertestillende eller aktuelle midler for å lindre ubehag.

Husk at forebygging er viktig når det gjelder solbrenthet, spesielt for hunder som er mer sårbare.

Autoimmune lidelser

Autoimmune lidelser kan også være en mulig årsak til at en hund kan ha rødt øre. Autoimmune lidelser oppstår når hundens immunsystem feilaktig angriper og skader kroppens eget vev. Dette kan føre til betennelse, rødhet og ubehag i forskjellige deler av kroppen, inkludert ørene. Noen autoimmune lidelser som kan påvirke hundens ører inkluderer:

 1. Autoimmun ørebetennelse (Otitis Media): Dette er en tilstand der immunsystemet angriper vevet i øregangen og ørebenene. Det kan føre til rødhet, betennelse og øreinfeksjoner.
 2. Pemphigus Complex: Dette er en gruppe autoimmune lidelser som påvirker hud og slimhinner, inkludert ører. Pemphigus kan føre til blemmer, sår og rødhet i øret.
 3. Systemisk lupus erythematosus (SLE): SLE er en kompleks autoimmun lidelse som kan påvirke forskjellige deler av kroppen, inkludert huden og ørene. Det kan føre til rødhet, utslett og betennelse.
 4. Discoid lupus erythematosus (DLE): DLE er en type lupus som primært påvirker huden, spesielt områder som er utsatt for sollys, som ørene og nesen. DLE kan forårsake rødhet, skorper og tap av pigment i huden.
 5. Vaskulitt: Dette er en tilstand der blodårene blir betent på grunn av immunsystemets feilaktige reaksjon. Vaskulitt kan føre til rødhet, hevelse og sår i ørene.

Autoimmune lidelser kan være komplekse og krever en nøyaktig diagnose og behandlingsplan fra en veterinær med erfaring innen immunologi og autoimmunitet. Hvis du mistenker at hunden din kan ha en autoimmune lidelse som påvirker ørene, bør du kontakte en veterinær for å vurdere tilstanden og diskutere mulige diagnostiske tester og behandlingsalternativer. Det er viktig å få riktig behandling for å kontrollere autoimmune lidelser og lindre hundens symptomer.

Referanser

Om forfatteren