Kronisk ørebetennelse hos hund

Kronisk ørebetennelse hos hunder er en tilstand der hundens ørekanaler blir betente over en lengre periode. Lær mer om årsaker, behandling og forebygging av kronisk ørebetennelse hos hund.

Dette kan være svært ubehagelig for hunden og krever behandling for å lindre symptomer og behandle den underliggende årsaken.

Hvorfor får hunden ørebetennelse?

Hunder kan utvikle ørebetennelse av ulike årsaker, som kan inkludere:

 1. Allergier: Allergier, enten det er matallergi eller atopisk dermatitt, kan svekke hundens immunforsvar i øregangen og føre til betennelse.
 2. Gjærovervekst: Overvekst av gjærsopp i øret kan føre til irritasjon og betennelse, spesielt når det er et fuktig miljø.
 3. Bakterielle infeksjoner: Bakterier som koloniserer øregangen kan føre til infeksjon og betennelse, spesielt når øregangen er fuktig eller skadet.
 4. Anatomiske abnormiteter: Unormale strukturelle forhold i øret kan skape et gunstig miljø for infeksjoner.
 5. Parasitter: Øremidd eller andre parasitter kan forårsake irritasjon og betennelse i øregangen.
 6. Fremmedlegemer: Små gjenstander eller materiale som kommer inn i øret, kan føre til irritasjon og betennelse.
 7. Fuktighet: Fuktighet i øret, for eksempel fra bading eller svømming, kan bidra til utvikling av øreproblemer.
 8. Skader: Skader på øret eller øregangen kan føre til betennelse og infeksjoner.
 9. Redusert ventilasjon: Dårlig luftsirkulasjon i øret kan skape et gunstig miljø for bakterievekst.
 10. Underliggende helseproblemer: Hunder med svekket immunforsvar eller andre underliggende helseproblemer kan være mer utsatt for øreproblemer.

Årsaken til ørebetennelse kan variere fra hund til hund, og en grundig diagnose fra en veterinær er nødvendig for å identifisere den spesifikke årsaken og gi riktig behandling.

Relatert: Behandling av ørebetennelse hos hund

Årsaker til kronisk ørebetennelse hos hund

Det er flere mulige årsaker til kronisk ørebetennelse hos hunder. Vanlige årsaker inkluderer allergier (f.eks. matallergi eller atopisk dermatitt), gjærovervekst, bakteriell infeksjon, parasitter (f.eks. øremidd), anatomiske abnormiteter som trange ørekanaler, og fremmedlegemer som gressfrø eller skitt som har kommet inn i øret.

Atopisk dermatitt

Atopisk dermatitt er en av de mulige årsakene til kronisk ørebetennelse hos hunder. Atopisk dermatitt refererer til en allergisk tilstand der hunden reagerer på visse allergener i miljøet, for eksempel pollen, støv midd, muggsporer eller visse matvarer. Denne allergiske reaksjonen kan føre til kløe og betennelse i huden, og dette kan også påvirke ørene.

Når hunder med atopisk dermatitt klør seg, kan de skade huden i øregangen og introdusere bakterier eller gjær, som normalt finnes i øret, i betennelsesområdet. Dette kan føre til en ørebetennelse som ikke forsvinner fullstendig, og dermed kan utvikle seg til en kronisk tilstand.

Symptomer på ørebetennelse på grunn av atopisk dermatitt inkluderer kløe, rødhet, hevelse, øreutflod, og noen ganger også lukt fra ørene. Hunden kan riste på hodet eller gni ørene mot gjenstander i et forsøk på å lindre kløen.

Behandlingen for ørebetennelse på grunn av atopisk dermatitt innebærer vanligvis en kombinasjon av tiltak:

 • Identifikasjon og kontroll av allergenene som utløser reaksjonen. Dette kan inkludere allergitestning for å fastslå hvilke allergener hunden reagerer på, og deretter prøve å redusere eksponeringen for disse.
 • Behandling av den underliggende allergiske tilstanden med medisiner som antihistaminer, glukokortikoider eller cyklosporin for å lindre kløen og betennelsen.
 • Lokal behandling av ørebetennelsen med rengjøring, antibiotika eller soppdrepende midler etter behov.

Det er viktig å jobbe tett med en veterinær for å diagnostisere årsaken til ørebetennelsen og utvikle en passende behandlingsplan for hunden din, spesielt når atopisk dermatitt er mistenkt.

Relatert: Hund med ørebetennelse

Gjærovervekst

Gjærovervekst er en annen mulig årsak til kronisk ørebetennelse hos hunder. Gjær er en type sopp som normalt finnes på huden og i ørene til hunder, men når det skjer en overvekst av gjærsopp, kan det føre til irritasjon, betennelse og øreinfeksjoner. Dette kan resultere i en tilstand der ørebetennelsen blir vedvarende eller kronisk.

Noen faktorer som kan føre til gjærovervekst og dermed kronisk ørebetennelse inkluderer:

 1. Fuktighet: Gjær trives i fuktige miljøer. Hunder med ører som holder på fuktighet, for eksempel floppy ører som begrenser luftstrømmen, kan være mer utsatt for gjærovervekst.
 2. Allergier: Underliggende allergier, som matallergi eller atopisk dermatitt, kan svekke hudens immunforsvar og skape en mer gunstig miljø for gjærsoppen å vokse.
 3. Redusert immunforsvar: Hunder med svekket immunforsvar, enten på grunn av genetikk, medisiner eller underliggende helseproblemer, kan være mer utsatt for gjærovervekst.
 4. Feil rengjøring: Overdreven rengjøring av ørene kan faktisk forstyrre øregangens naturlige balanse og gjøre det lettere for gjærsopp å formere seg.

Symptomer på gjærovervekst i hundens ører inkluderer kløe, rødhet, øreutflod (som ofte er brun, rød eller gulaktig), lukt fra ørene, og hunden kan riste på hodet eller skrape ørene for å lindre kløen.

Behandlingen av gjærovervekst involverer ofte en kombinasjon av tiltak:

 • Rengjøring av ørene for å fjerne overflødig voks og gjærsopp.
 • Bruk av soppdrepende ørepreparater eller reseptbelagte medisiner foreskrevet av veterinæren.
 • Behandling av eventuelle underliggende allergier eller immunforsvarsproblemer som kan bidra til gjærovervekst.

Det er viktig å konsultere en veterinær for riktig diagnose og behandling hvis du mistenker at hunden din lider av gjærovervekst eller kronisk ørebetennelse.

Relatert: Eddik mot ørebetennelse hos hund

Bakteriell infeksjon

Bakteriell infeksjon er en annen mulig årsak til kronisk ørebetennelse hos hunder. Når bakterier koloniserer ørekanalen og forårsaker betennelse, kan det føre til vedvarende eller gjentagende øreinfeksjoner. Flere faktorer kan predisponere en hund for bakterielle øreinfeksjoner:

 1. Fuktighet: Fuktighet i øregangen skaper et gunstig miljø for bakterievekst. Hunder med floppy ører eller ører som holder på fuktighet av andre grunner, kan være mer utsatt.
 2. Allergier: Underliggende allergier kan føre til ørebetennelse ved å forstyrre hudens beskyttende barriere og immunforsvar i øregangen.
 3. Traumer: Skader på øret, som riper eller sår, kan tillate bakterier å komme inn i øregangen og forårsake en infeksjon.
 4. Anatomi: Visse raser med trange ørekanaler kan ha en større tendens til å utvikle bakterielle øreinfeksjoner.
 5. Underliggende helseproblemer: Hunder med underliggende helseproblemer som svekker immunforsvaret, som diabetes eller Cushing’s syndrom, kan være mer sårbare for bakterielle infeksjoner.

Symptomer på bakteriell øreinfeksjon inkluderer kløe, rødhet, hevelse, øreutflod (som ofte er gul, grønn eller grå), og eventuelt en ubehagelig lukt fra ørene. Hunden kan riste på hodet, skrape ørene eller vise tegn på smerte.

Behandlingen av bakteriell øreinfeksjon involverer vanligvis:

 • Rengjøring av øret for å fjerne overflødig utflod og skitt.
 • Antibiotika eller andre reseptbelagte medisiner foreskrevet av veterinæren for å bekjempe bakteriene.
 • Identifikasjon og behandling av eventuelle underliggende årsaker, som allergier.

Hvis hunden din har symptomer på en bakteriell øreinfeksjon, bør du søke profesjonell hjelp fra en veterinær for riktig diagnose og behandling.

Relatert: Kjerringråd mot ørebetennelse hos hund

Parasitter

Parasitter, spesielt øremidd, kan være en annen mulig årsak til kronisk ørebetennelse hos hunder. Øremidd er små parasitter som lever i hundens øregang og forårsaker irritasjon, kløe og betennelse. Dette kan føre til vedvarende eller gjentagende øreproblemer.

Noen punkter å merke seg om parasittindusert kronisk ørebetennelse:

 1. Øremidd (Otodectes cynotis): Dette er små parasitter som angriper hundens øregang. De forårsaker kløe, rødhet, øreutflod og betennelse. Hunden kan riste på hodet eller skrape ørene kraftig.
 2. Andre parasitter: Selv om øremidd er en vanlig parasitt som påvirker hunderes ører, er det også andre parasitter som kan forårsake øreproblemer, inkludert flått eller lopper.
 3. Overføring: Parasitter som øremidd kan overføres mellom hunder gjennom direkte kontakt.
 4. Behandling: Parasittinfeksjoner kan behandles med spesifikke parasittmidler, som reseptbelagte øredråper eller medisiner foreskrevet av veterinæren.
 5. Forebygging: Forebygging av parasittinfeksjoner er viktig. Hold hundens ører rene og tørre, og bruk forebyggende midler mot parasitter som anbefalt av veterinæren.

Det er viktig å huske at riktig diagnose og behandling må utføres av en veterinær. Hvis du mistenker at hunden din har en parasittinfeksjon i ørene, bør du søke profesjonell hjelp.

Relatert: Øreverk hos hund

Anatomiske abnormiteter

Anatomiske abnormiteter kan også være en årsak til kronisk ørebetennelse hos hunder. Dette refererer til unormale strukturelle forhold i hundens ørekanal eller øreanatomi som kan predisponere den for gjentagende eller kroniske øreproblemer. Noen vanlige anatomiske abnormiteter inkluderer:

 1. Trange ørekanaler: Noen hunderaser har naturlig trange ørekanaler, noe som kan begrense luftstrømmen og fukteffekten. Dette kan skape et miljø der fuktighet og bakterier lettere kan samle seg, og det kan føre til kronisk ørebetennelse.
 2. Dårlig luftsirkulasjon: Dersom hundens ørekanaler er dårlig ventilert, kan dette bidra til fuktighet, ørevoksakkumulering og økt risiko for infeksjoner.
 3. Fremmedlegemer: Noen ganger kan små gjenstander, som gressfrø eller skitt, komme inn i hundens øregang og forårsake irritasjon eller betennelse, noe som kan føre til kroniske problemer.
 4. Anatomiske endringer etter skader: Skader på øret eller øregangen kan føre til arrdannelse eller endringer i anatomi som kan øke risikoen for kroniske øreproblemer.
 5. Anatomi relatert til rasen: Noen hunderaser er mer utsatt for visse typer øreproblemer på grunn av deres unike øreanatomi. For eksempel, hunder med hengende ører, som Basset Hounds eller Cocker Spaniels, kan være mer utsatt for fuktighet og infeksjoner på grunn av redusert luftstrøm.

Behandling for kronisk ørebetennelse på grunn av anatomiske abnormiteter kan variere, avhengig av den spesifikke situasjonen. Dette kan inkludere rengjøring, medikamenter, eller i noen tilfeller, kirurgisk korreksjon av anatomiske problemer for å forbedre ventilasjon og redusere risikoen for fremtidige øreproblemer.

Det er viktig å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og anbefalt behandlingsplan hvis du mistenker at anatomiske abnormiteter kan være årsaken til din hunds kroniske ørebetennelse.

Fremmedlegemer

Fremmedlegemer kan være en annen mulig årsak til kronisk ørebetennelse hos hunder. Dette refererer til små gjenstander eller materiale som har kommet seg inn i hundens øregang og forårsaker irritasjon, betennelse og infeksjoner over tid. Noen mulige eksempler på fremmedlegemer inkluderer:

 1. Gressfrø eller planter: Små gressfrø eller andre plantedeler kan feste seg i øregangen og forårsake irritasjon og betennelse.
 2. Skitt eller smuss: Skitt, sand eller andre partikler som kommer inn i øret, kan føre til irritasjon og potensielt utløse en infeksjon.
 3. Ørepropper eller fremmedlegemer fra miljøet: I noen tilfeller kan hunder få fremmedlegemer som små leker, perler eller andre små gjenstander, som kan blokkere øregangen eller forårsake skade.
 4. Ørepropper fra ørerensing: Dersom du bruker bomullspinner eller andre gjenstander for å rense øret, kan små biter av disse gjenstandene brytes av og bli sittende fast i øregangen.

Symptomene på en ørebetennelse forårsaket av et fremmedlegeme kan inkludere kløe, rødhet, hevelse, øreutflod og øreduft. Hunden kan riste på hodet eller skrape øret for å forsøke å fjerne fremmedlegemet eller lindre ubehaget.

Hvis du mistenker at et fremmedlegeme kan være årsaken til din hunds øreproblemer, bør du umiddelbart kontakte en veterinær. Forsøk aldri å fjerne et fremmedlegeme selv, da dette kan føre til ytterligere skade eller dyptgående gjenstander kan dyttes enda lenger inn i øret. En veterinær vil kunne inspisere øret nøye og, om nødvendig, trygt fjerne fremmedlegemet og gi riktig behandling for eventuell betennelse eller infeksjon.

Symptomer på kronisk ørebetennelse hos hund

Symptomene på kronisk ørebetennelse kan variere, men vanlige tegn inkluderer:

 • Ørekløe eller kløing
 • Rødhet, hevelse og irritasjon i øret
 • Øre lukt
 • Overflødig ørevoks eller utflod
 • Dårlig balanse eller koordinasjon
 • Hodevridning eller skjevhet
 • Smerte eller ømhet rundt ørene

En veterinær vil utføre en grundig klinisk undersøkelse av hundens ører og kan også ta en prøve av ørevoks eller utflod for å identifisere årsaken til betennelsen. Dette kan bidra til å bestemme riktig behandlingsmetode.

Behandling av kronisk ørebetennelse hos hund

Behandlingen avhenger av den underliggende årsaken til betennelsen. Dette kan inkludere:

 • Rengjøring og rensing av ørene for å fjerne overflødig voks, smuss og utflod.
 • Medisiner som antibiotika eller soppdrepende midler for å bekjempe infeksjoner.
 • Ørepreparater som inneholder steroider for å redusere betennelse og kløe.
 • Behandling av underliggende allergier med antihistaminer, immunterapi eller spesiell allergifôr.
 • Hvis det er anatomiske problemer, kan kirurgi være nødvendig.

Forebygging av kronisk ørebetennelse hos hund

For å forebygge kronisk ørebetennelse er det viktig å holde hundens ører rene og tørre, spesielt hvis hunden er utsatt for økt risiko på grunn av rasen eller tidligere historie med øreproblemer. Regelmessig øreinspeksjon og rengjøring etter behov kan bidra til å oppdage og håndtere potensielle problemer tidlig.

Husk at bare en veterinær kan gi en nøyaktig diagnose og anbefale riktig behandling for din hunds tilstand. Hvis du mistenker at hunden din har kronisk ørebetennelse, bør du søke profesjonell hjelp.

Her er noen ytterligere tips og perspektiver når det gjelder forebygging av ørebetennelse hos hunder:

 1. Regelmessig inspeksjon: Ta deg tid til å inspisere hundens ører jevnlig, spesielt etter turer eller aktiviteter utendørs. Dette hjelper deg med å oppdage tidlige tegn på irritasjon, rødhet eller uvanlig utflod.
 2. Tørk ørene: Etter bading eller svømming, sørg for å tørke hundens ører forsiktig med en ren klut eller bomullsdott. Fuktighet som blir sittende i øregangen kan skape et gunstig miljø for bakterier eller gjær.
 3. Unngå overrengjøring: Selv om regelmessig rengjøring er viktig, er det også mulig å overrengjøre ørene. For hyppig rengjøring kan faktisk forstyrre øret og føre til ubalanse i den naturlige floraen.
 4. Pass på allergier: Allergier, spesielt atopisk dermatitt, kan bidra til kronisk ørebetennelse. Arbeid med veterinæren din for å identifisere allergener og utvikle en plan for å håndtere dem.
 5. Riktig fôring: Gi hunden et balansert og næringsrikt kosthold for å opprettholde en sunn hud og pels. En sunn hudbarriere kan bidra til å redusere risikoen for øreproblemer.
 6. Bruk ørebeskyttelse: Når du bader hunden eller tar den med på svømmeturer, kan ørebeskyttere eller øreplugger bidra til å hindre vann i å komme inn i ørene.
 7. Håndter øreproblemer raskt: Hvis du merker tegn på øreproblemer, som kløe, rødhet eller utflod, ta kontakt med veterinæren så snart som mulig. Tidlig behandling kan forhindre at mindre problemer utvikler seg til kroniske tilstander.
 8. Profesjonell rengjøring: Få hundens ører regelmessig undersøkt og rengjort av veterinær eller profesjonell groomer. Dette kan bidra til å fjerne overflødig ørevoks og forebygge oppbygging av smuss og bakterier.
 9. Følg veterinærens råd: Dersom hunden din har en historie med øreproblemer eller tilbøyelighet til det, følg veterinærens anbefalinger nøye når det gjelder rengjøring, medisiner eller eventuelle spesifikke tiltak for å forebygge ørebetennelse.
 10. Regelmessige veterinærbesøk: Ta med hunden din til regelmessige veterinærundersøkelser. Dette gir muligheten til å oppdage potensielle øreproblemer tidlig og få profesjonell rådgivning om forebygging.

Husk at hver hund er unik, så det beste forebyggingsprogrammet kan variere avhengig av hundens rase, livsstil og individuelle behov. Å være oppmerksom på hundens ører, opprettholde god hygiene og samarbeide med en veterinær er avgjørende for å holde øreproblemer i sjakk.

Når er ørebetennelse farlig?

Ørebetennelse hos hunder kan variere i alvorlighetsgrad, og i de fleste tilfeller er det ikke nødvendigvis farlig hvis det blir behandlet riktig og i tide. Imidlertid er det situasjoner der ørebetennelse kan være mer alvorlig og krever rask oppmerksomhet:

 1. Intens smerte: Hvis hunden viser tegn til intens smerte, som hyppig risting av hodet, klynking eller skriking når ørene blir berørt, kan dette indikere at betennelsen er alvorlig og behov for umiddelbar behandling.
 2. Kronisk eller gjentagende problemer: Hvis hunden lider av gjentakende eller kroniske øreproblemer som ikke forbedres med behandling eller som fortsetter å komme tilbake, kan det være et tegn på en underliggende årsak som krever nærmere undersøkelse.
 3. Dyp infeksjon: Hvis infeksjonen har spredd seg til dypere lag i øregangen eller til andre deler av hodet, kan dette føre til mer alvorlige symptomer som hevelse i ansiktet, nedsatt balanse eller koordinasjon, eller andre nevrologiske tegn.
 4. Utslipp med sterk lukt: Hvis øreutfloden har en uvanlig sterk og ubehagelig lukt, kan dette indikere en mer alvorlig infeksjon eller en underliggende problematikk.
 5. Endringer i hundens adferd: Hvis hunden blir apatisk, slapp eller mister appetitten i forbindelse med øreproblemer, kan dette tyde på en alvorlig infeksjon som påvirker dens generelle helse.
 6. Øresmerter kombinert med andre symptomer: Hvis hunden viser symptomer som oppkast, diaré, feber eller generell sykdom i tillegg til øresmerter, kan dette indikere en mer alvorlig tilstand som krever veterinærbehandling.

Hvis du er usikker på alvorlighetsgraden av hundens ørebetennelse eller hvis du observerer noen av de ovennevnte symptomer, er det viktig å kontakte veterinæren din så snart som mulig. En profesjonell vurdering kan hjelpe med å bestemme om det er behov for akutt behandling eller ytterligere undersøkelser for å avdekke eventuelle underliggende årsaker.

Referanser

Om forfatteren