Gordon setter

Denne artikkelen vil gi en grundig innsikt i alle aspekter av Gordon setter, fra dens historie og opprinnelse til dens temperament, helse, pleiebehov, og hvordan den passer inn i ulike typer familier og livsstiler.

Gordon setter er en imponerende og særegen hunderase som har vunnet hjerter verden over med sin eleganse, intelligens og utholdenhet. Denne artikkelen vil gi en grundig innsikt i alle aspekter av Gordon setter, fra dens historie og opprinnelse til dens temperament, helse, pleiebehov, og hvordan den passer inn i ulike typer familier og livsstiler. Målet med denne artikkelen er å informere og underholde leserne, samt gi praktisk kunnskap og løsninger for de som vurderer å bringe en Gordon setter inn i sitt hjem.

Historie og opprinnelse

Gordon setterens historie strekker seg tilbake til det skotske høylandet på 1600-tallet. Hunderasen ble først avlet av Alexander, den fjerde hertugen av Gordon, som ønsket en hund som kombinerte jaktegenskaper med en slående skjønnhet. Den opprinnelige Gordon setteren var en blanding av forskjellige setter- og spanielraser, noe som ga den dens unike utseende og evner (American Kennel Club, 2021).

Rasen ble først kjent som “Gordon Castle Setter” og ble populær blant skotske jegere for sin utholdenhet og intelligens. På midten av 1800-tallet ble rasen eksportert til USA, hvor den raskt ble anerkjent for sine fremragende jaktegenskaper. I dag er Gordon setteren en verdsatt jakthund og kjæledyr over hele verden.

Relatert: Gordon setter familiehund

Fysiske egenskaper

Gordon setter er en stor og kraftig hund, kjent for sin elegante og muskuløse bygning. Hannene kan veie mellom 25-36 kg, mens hunnene veier noe mindre, mellom 20-32 kg. Høyden varierer fra 58 til 69 cm for hanner og 55 til 66 cm for hunner (Fédération Cynologique Internationale, 2018).

En av de mest karakteristiske trekkene ved Gordon setteren er dens vakre, silkeaktige pels, som er svart med markante tan-fargede (rødbrune) markeringer. Pelsen er middels lang og krever regelmessig stell for å forhindre floker og holde den i god stand. Ørene er lange og hengende, og øynene er mørke og uttrykksfulle, noe som gir hunden et intelligent og vennlig utseende.

Temperament og personlighet

Gordon setterens temperament er en av dens mest tiltalende egenskaper. De er kjent for å være lojale, intelligente og vennlige hunder som knytter sterke bånd til sine eiere. Gordon settere er ofte beskrevet som «menneskeorienterte», noe som betyr at de trives best i selskap med mennesker og liker å være en del av familien (Dogtime, 2023).

Selv om de er kjærlige og lojale, kan Gordon settere også være ganske selvstendige og noen ganger sta. Dette gjør at de kan være en utfordring å trene for uerfarne hundeeiere. Det er viktig å bruke positive forsterkningsteknikker og være konsekvent i treningen. Gordon settere er intelligente og lærer raskt, men de trenger mental stimulering og fysisk aktivitet for å være lykkelige og sunne.

Trening og aktivitetsbehov

Gordon settere er svært aktive hunder med et høyt energinivå. De trenger daglig mosjon for å holde seg sunne og tilfredse. Lange turer, løping, og muligheter til å utforske nye områder er essensielle for denne rasen. I tillegg til fysisk aktivitet, krever de også mental stimulering. Intelligente leker, agilitytrening, og søk-og-finn-leker kan bidra til å holde en Gordon setter mentalt utfordret (The Kennel Club, 2020).

På grunn av deres jaktinstinkter, er det viktig å sosialisere Gordon setteren fra ung alder. Dette inkluderer eksponering for forskjellige mennesker, steder, lyder og situasjoner. God sosialisering kan bidra til å forhindre at hunden blir engstelig eller reaktiv i nye eller ukjente situasjoner.

Relatert: Gordon setter valp

Helse og ernæring

Som alle raser, er Gordon settere utsatt for visse helseproblemer. Noen av de vanligste helseproblemene som kan påvirke Gordon settere inkluderer hofteleddsdysplasi, progressiv retinal atrofi (PRA), og hypothyroidisme (Orthopedic Foundation for Animals, 2021). Regelmessige veterinærbesøk og forebyggende helsepleie er avgjørende for å opprettholde hundens helse.

Når det gjelder ernæring, trenger Gordon settere et balansert kosthold som gir den nødvendige energien for deres aktive livsstil. Det anbefales å velge et høyverdig hundefôr som er tilpasset deres størrelse, alder og aktivitetsnivå. Det er også viktig å overvåke hundens vekt og justere matmengden etter behov for å unngå overvekt, som kan føre til helseproblemer.

Stell og pleie

Gordon settere har en vakker pels som krever regelmessig stell for å holde seg sunn og fri for floker. Det anbefales å børste pelsen minst en gang i uken for å fjerne løse hår og forhindre floker. I tillegg bør hunden bades regelmessig, men ikke for ofte, da for hyppig bading kan fjerne de naturlige oljene i pelsen (American Kennel Club, 2021).

Ørene til Gordon setteren er spesielt utsatt for infeksjoner på grunn av deres hengende natur. Det er viktig å sjekke og rengjøre ørene regelmessig for å forhindre opphopning av voks og smuss. Tannpleie er også viktig for å forhindre tannstein og tannkjøttsykdommer. Regelmessig børsting av tennene og bruk av tannpleieprodukter kan bidra til å opprettholde god munnhelse.

Gordon setter i hjemmet

Gordon settere er familieorienterte hunder som trives best i et hjem hvor de får mye oppmerksomhet og selskap. De er kjent for å være gode med barn og kan være tålmodige og lekne. På grunn av deres størrelse og energinivå, kan de være for mye for små barn, så tilsyn anbefales alltid.

De er også kjent for å være beskyttende og kan være reserverte overfor fremmede, noe som gjør dem til gode vakthunder. Imidlertid, med riktig sosialisering, kan de lære å være vennlige og imøtekommende overfor nye mennesker.

Gordon settere kan tilpasse seg ulike boforhold, men de trenger plass til å bevege seg og bør ha tilgang til en sikker inngjerdet hage hvor de kan løpe og leke. Leilighetsliv er mulig, men da må eierne være forberedt på å tilby tilstrekkelig daglig mosjon.

Jaktegenskaper

Som en jakthund er Gordon setteren kjent for sine fremragende jaktegenskaper. De har en utmerket luktesans og er svært utholdende, noe som gjør dem ideelle for fuglejakt. Deres evne til å jobbe i vanskelig terreng og under ulike værforhold gjør dem til en favoritt blant jegere (Field Dog Stud Book, 2020).

Under jaktarbeid viser Gordon setteren sin intelligens og selvstendighet, men de jobber også godt sammen med sine eiere. Trening for jakt krever tid og tålmodighet, men belønningen er en dyktig og pålitelig jaktpartner.

Relatert: Levetid på Gordon setter

Gordon setter som terapi- og tjenestehund

Gordon settere har også vist seg å være utmerkede terapi- og tjenestehunder på grunn av deres intelligens, lojalitet og vennlige natur. Deres evne til å danne sterke bånd med mennesker gjør dem godt egnet for å arbeide med personer med spesielle behov, enten det er som terapihunder på sykehus og pleiehjem eller som tjenestehunder for personer med funksjonsnedsettelser (Therapy Dogs International, 2019).

Utfordringer ved å eie en Gordon setter

Selv om Gordon setteren har mange positive egenskaper, er det også noen utfordringer forbundet med å eie denne rasen. Deres høye energinivå og behov for både fysisk og mental stimulering kan være krevende for noen eiere. De trenger mye tid og oppmerksomhet, og de kan bli destruktive hvis de kjeder seg eller ikke får nok mosjon.

I tillegg kan deres jaktinstinkter føre til at de jager etter små dyr, så det er viktig å ha en sikker inngjerding og alltid holde dem i bånd når de er ute i åpne områder. Trening og sosialisering fra ung alder er avgjørende for å håndtere disse utfordringene.

Sosialisering og samhandling med andre kjæledyr

Gordon settere er generelt vennlige og sosiale hunder, men deres jaktinstinkter kan påvirke samspillet med andre kjæledyr, spesielt mindre dyr som katter og gnagere. Det er viktig å introdusere Gordon setteren til andre kjæledyr på en kontrollert og gradvis måte. God sosialisering fra en tidlig alder kan hjelpe til med å redusere jaktinstinktene og fremme positive relasjoner med andre dyr (American Veterinary Society of Animal Behavior, 2008).

Når det gjelder samhandling med andre hunder, er Gordon settere ofte sosiale og liker selskapet av andre hunder. De trives i hundeparker og under lek med andre hunder, men som med alle raser, bør nye møter overvåkes for å sikre at de går fredelig for seg. Det er viktig å lære hunden å forstå og respektere andres grenser, noe som kan oppnås gjennom regelmessige sosialiseringstimer og positiv forsterkning.

Tilpasning til ulike livsstiler

Gordon settere er allsidige hunder som kan tilpasse seg ulike livsstiler, men de trives best i hjem hvor de får mye aktivitet og oppmerksomhet. De er ikke ideelle for travle mennesker som ikke har tid til å gi dem den daglige mosjonen de trenger. Derimot passer de godt for aktive familier, friluftsentusiaster, og jegere som kan tilby dem den fysiske og mentale stimuleringen de krever (Kidd & Kidd, 1998).

For personer som bor i byområder, er det viktig å ha tilgang til parker eller åpne områder hvor hunden kan løpe fritt og utforske. Gordon settere trenger plass til å strekke på beina, og lange daglige turer er et must. På landsbygda eller i forstadsområder med tilgang til store uteområder, kan de virkelig blomstre.

Utstillinger og konkurranser

Gordon settere er ikke bare populære som familiehunder og jakthunder; de utmerker seg også i ulike hundeutstillinger og konkurranser. Deres elegante utseende og imponerende ferdigheter gjør dem til favoritter i utstillingsringen. Mange eiere deltar med sine Gordon settere i utstillinger, hvor hundene blir bedømt på standarder for rasens utseende og bevegelser (American Kennel Club, 2021).

I tillegg til utstillinger, deltar Gordon settere ofte i lydighet, agility, og jakthundkonkurranser. Deres intelligens, smidighet, og trenbarhet gjør dem til formidable konkurrenter. For de som er interessert i å konkurrere med sine hunder, kan deltakelse i slike aktiviteter være en flott måte å styrke båndet mellom hund og eier, samt gi hunden en meningsfull måte å bruke sin energi på.

Hvordan velge en valp

Når du vurderer å bringe en Gordon setter valp inn i hjemmet ditt, er det viktig å velge en valp fra en anerkjent oppdretter. En god oppdretter vil være opptatt av hundenes helse og temperament, og vil sørge for at valpene er godt sosialisert fra tidlig alder. Det er viktig å besøke oppdretteren, se på valpenes miljø, og møte begge foreldrene hvis mulig (Bateson, 2010).

Oppdretteren bør også kunne gi informasjon om helseundersøkelser som er gjort på foreldrene for å sikre at de er fri for arvelige sykdommer. Det er også lurt å spørre om valpene har fått grunnleggende veterinærbehandling, inkludert vaksinasjoner og ormekurer.

Ansvarlig eierskap

Å eie en Gordon setter, eller noen hund for den saks skyld, krever ansvarlig eierskap. Dette innebærer å sikre at hunden får riktig ernæring, regelmessig mosjon, og nødvendige veterinærbesøk. I tillegg er det viktig å tilby mental stimulering gjennom trening og lek, samt sørge for et trygt og kjærlig hjemmemiljø (Overall, 2013).

Det er også viktig å være forberedt på de økonomiske forpliktelsene som følger med å eie en hund. Dette inkluderer kostnader for mat, veterinærbehandling, forsikring, og utstyr som senger, leker, og pleieprodukter. Å være klar over og forberedt på disse forpliktelsene er en nøkkel til å sikre at du kan gi din Gordon setter et langt og lykkelig liv.

Adopsjon og redning

Selv om mange foretrekker å kjøpe en valp fra en oppdretter, er det også mange Gordon settere som trenger nye hjem gjennom adopsjons- og redningsorganisasjoner. Å adoptere en hund kan være en givende opplevelse og gir en hund en ny sjanse til et lykkelig liv. Redningsorganisasjoner kan tilby informasjon om hundens bakgrunn og personlighet, og mange av disse hundene har allerede grunnleggende trening og sosialisering (Animal Humane Society, 2022).

Adopsjon er også et alternativ for de som kanskje ikke har tid eller ressurser til å håndtere en valps krevende første år. Voksne Gordon settere kan ofte være enklere å håndtere og tilpasse seg raskere til nye hjem.

Referanser

 1. Animal Humane Society. (2022). Adoption process. Hentet fra https://www.animalhumanesociety.org/adoption
 2. American Kennel Club. (2021). Gordon Setter. Hentet fra https://www.akc.org/dog-breeds/gordon-setter/
 3. American Veterinary Society of Animal Behavior. (2008). Position Statement on Puppy Socialization. Hentet fra https://avsab.org/wp-content/uploads/2016/08/Puppy-Socialization-Position-Statement-download.pdf
 4. Bateson, P. (2010). Independent Inquiry into Dog Breeding. The University of Cambridge.
 5. Dogtime. (2023). Gordon Setter Dog Breed Information, Pictures, Characteristics & Facts. Hentet fra https://dogtime.com/dog-breeds/gordon-setter
 6. Fédération Cynologique Internationale. (2018). Gordon Setter. Hentet fra http://www.fci.be/en/nomenclature/GORDON-SETTER-6.html
 7. Field Dog Stud Book. (2020). History of the Gordon Setter. Hentet fra http://www.americanfield.com/history-gordon-setter
 8. Kidd, A. H., & Kidd, R. M. (1998). Personality characteristics and preferences in pet ownership. Psychological Reports, 82(1), 239-246.
 9. Orthopedic Foundation for Animals. (2021). Gordon Setter. Hentet fra https://www.ofa.org/diseases/breed-statistics#detail
 10. Overall, K. L. (2013). Manual of Clinical Behavioral Medicine for Dogs and Cats. Elsevier Health Sciences.
 11. The Kennel Club. (2020). Gordon Setter. Hentet fra https://www.thekennelclub.org.uk/breeds/gordon-setter
 12. Therapy Dogs International. (2019). Gordon Setter as a Therapy Dog. Hentet fra https://www.tdi-dog.org/therapy-dog/

Om forfatteren