Goldendoodle valp

Denne artikkelen ser nærmere på Goldendoodle-rasens opprinnelse, egenskaper og hva som skal til for å være en god eier for denne populære blandingshunden.

Når du blander en del Golden Retriever og en del Puddel, får du det beste fra begge verdener! Goldendoodles regnes som “designer”-hunder av en grunn: de er en blandingsrase av valper med en flott holdning, slående trekk og en hengiven natur. Goldendoodles ble skapt tidlig på 1990-tallet, noe som gjør denne rasen veldig ny. På grunn av deres korte historie er det sjelden at Goldendoodles krysser seg med hverandre, og mange eiere avler fortsatt direkte med pudler og Golden Retrievere.

Etter suksessene til Cockapoo (Cockerspaniel og Puddel) og Labradoodle (Labrador Retriever og Puddel), ønsket oppdrettere å kombinere to av Amerikas favoritt raser for å se hvilke fysiske og personlighetstrekk som dukket opp. Ikke overraskende ender mange Goldendoodle-valper opp med intelligensen til Puddelen og lojaliteten til Golden Retrieveren.

Fakta om Goldendoodle valper

Goldendoodles blir stadig mer populære, spesielt i Australia. Faktisk har de sin egen versjon kalt Australian Goldendoodle, som kombinerer en engelsk Goldendoodle og en australsk Labradoodle. Her er noen fakta om denne fantastiske rasen.

StørrelseMedium. Voksne Goldendoodles veier mellom 50 til 90 pounds (hann og hunn). De måler vanligvis 1 fot, 8 tommer til 2 fot høye ved skulderen. De har en tendens til å komme i miniatyr, liten standard og stor standard, avhengig av hvilken type puddel (miniatyr eller standard) som ble avlet med Golden Retriever.
RaseegenskaperGoldendoodle har generelt en bølget til krøllete pels og vil ha lengre hår rundt halen, kroppen, ørene og bena. Goldendoodles kommer i et bredt utvalg av farger, hvor som helst fra svart, kobber, krem, gylden eller til og med rød. Den vanligste fargen er gylden.
TemperamentGoldendoodle-valper er dedikert til familiene sine, men også veldig vennlige med andre. De liker menneskelig selskap og mange opplever separasjonsangst når de ikke engasjerer seg med menneskene sine. Tidlig sosialisering, eksponering for ulike situasjoner og lydighetstrening er viktig for denne rasen. De har en tendens til å ønske å si “Hallo” til alle de møter.
Stell- og helsebehovGoldendoodles er generelt sunne, men det er viktig å finne en god oppdretter for å sikre valpens helse og sikkerhet. Ukentlig børsting er viktig, selv om noen eiere kanskje ønsker å få Goldendoodle regelmessig stelt på grunn av den lange pelsen. Goldendoodles er utsatt for ørebetennelser og hoftedysplasi, og ørene og hoftene bør sjekkes regelmessig.
TreningGoldendoodles er enkle å trene. De er vanligvis ivrige etter å behage, noe som gjør dem til et godt valg for førstegangs hundeeiere. Tidlige sosialisering klasser anbefales, slik at Goldendoodle kan sosialisere seg godt med andre hunder og mennesker. De elsker også å svømme og kan være en perfekt følgesvenn ved innsjøen!
EnerginivåGoldendoodles er moderat energiske og foretrekker 20-30 minutter per dag med daglig mosjon. De trenger plass til å streife omkring, så det er veldig nyttig å ha et utendørs inngjerdet område, selv om de først og fremst vil være inne ved siden av eierne når du er hjemme.
LevetidGoldendoodles lever i gjennomsnitt mellom 10 – 15 år.

Hvem er det beste mennesket for en Goldendoodle?

Goldendoodles er lykkelige i enten urbane eller landlige miljøer, men er ikke gode leilighetshunder. De gjør det best når de har en bakgård å streife rundt i og bør ikke settes i en kennel. Egnet for familier med barn, Goldendoodles er herlig lette å trene og svært sosiale dyr. De er flotte arbeidshunder også, egnet som service- eller terapihunder. På grunn av deres behagelige oppførsel, ikke forvent at Goldendoodle-valpen din vil vokse opp til å bli en vakthund.

Skaffe seg en Goldendoodle-valp

Enten du skal adoptere eller jobbe med en oppdretter for din nye Goldendoodle-valp, er et personlig valg som krever research. Heldigvis er det mange ressurser der ute som kan hjelpe deg med å finne en redning eller oppdretter som tilbyr sunne, etisk hentede Goldendoodle-valper.

Å vite hva du går til når du får en Goldendoodle-valp er et viktig skritt for å være en ansvarlig kjæledyreiere. Enten du finner en ansvarlig oppdretter eller planlegger å adoptere, forbered deg på et energisk og vennlig tilskudd til husstanden din.

Finne en Goldendoodle-oppdretter

Det kan være overraskende å vite, men det er mulig å adoptere en Goldendoodle-valp. Ifølge AKC rapporterer de fleste raseredninger at et flertall av deres redningshunder kommer fra individuell eierovergivelse, med de vanligste årsakene er en endring i livsstil eller at rasen ikke passer for dem. Dette betyr at det kan være mange hunder og valper der ute som leter etter et nytt hjem for alltid.

Hovedforskjellen mellom en oppdretter og en redning er at en redning kanskje ikke alltid har unge valper å velge mellom. Fordelen er imidlertid at de fleste er pålagt å kun adoptere bort hunder som har blitt mikrochippet og sterilisert/kastrert. Dette betyr at du kan ende opp med en hund som allerede er husbrutt og ikke trenger disse vanlige medisinske prosedyrene. Du kan også finne en Goldendoodle-blanding som har alle egenskapene du ønsker fra rasen, men med litt ekstra.

Referanser

  1. Rover (u.å.). Goldendoodle Puppies: The Ultimate Guide for New Dog Owners. Hentet 13. mai fra https://www.rover.com/blog/goldendoodle-puppies-the-ultimate-guide-for-new-dog-owners/

Om forfatteren