Falsk ringorm hos hund

Falsk ringorm hos hund, også kjent som dermatofytose eller dermatofytisk infeksjon, er en hudsykdom forårsaket av soppinfeksjon. Lær mer om falsk ringorm hos hund.

Til tross for navnet “falsk ringorm,” har denne tilstanden ingen forbindelse med ekte ringorm (som forårsakes av en annen type sopp). Dermatofytose er vanligvis forårsaket av soppene Microsporum canis, Microsporum gypseum eller Trichophyton spp.

Hvordan ser ringorm ut?

Ringorm (dermatofytose) er en hudinfeksjon som forårsakes av soppene Microsporum, Trichophyton eller Epidermophyton. Navnet “ringorm” kan være litt misvisende, da infeksjonen faktisk ikke er forårsaket av en orm, men av disse sopptyper. Symptomene på ringorm kan variere i utseende, men det er noen generelle tegn og kjennetegn som ofte er forbundet med tilstanden:

 1. Runde eller ovale lesjoner: Ringorm lesjoner er vanligvis runde eller ovale områder på huden. De kan variere i størrelse fra små til større områder.
 2. Hårløse flekker: Infeksjonen fører ofte til hårtap i de berørte områdene, og huden under kan være hårløs og glatt.
 3. Rødhet og betennelse: Lesjonene er ofte omgitt av rød og betent hud, spesielt i de tidlige stadier av infeksjonen.
 4. Skorper eller skalaer: Over tid kan lesjonene utvikle skorper, skalaer eller sår. Dette kan være mer merkbart hvis hunden klør eller slikker på områdene.
 5. Kløe: Ringorm kan være ledsaget av kløe, noe som kan føre til at dyret klør eller slikker seg selv for å lindre ubehaget.
 6. Ujevn eller uregelmessig kant: Noen ganger kan kantene på ringormlesjonene være uregelmessige eller ujevne.
 7. Spredning: Ringormlesjoner kan spre seg til andre deler av dyrets kropp eller til andre dyr eller mennesker gjennom direkte kontakt eller kontakt med infiserte gjenstander.
 8. Variert alvorlighetsgrad: Alvorlighetsgraden av ringorm kan variere fra mild til alvorlig, avhengig av infeksjonens omfang og dyrets individuelle respons.

Ringorm er smittsom og kan overføres fra dyr til mennesker og omvendt. Hvis du mistenker at du eller kjæledyret ditt har ringorm, bør du kontakte en lege eller veterinær for en nøyaktig diagnose og behandling. Ringorm hos mennesker kan også behandles, og det er viktig å iverksette tiltak for å forhindre spredning av infeksjonen til andre.

Relatert: Behandling av ringorm hos hund

Symptomer på falsk ringorm hos hund

Symptomene på falsk ringorm hos hund kan variere, men de inkluderer ofte:

 1. Hårtap: Runde eller ovale områder med hårtap, ofte med en rød eller betent kant.
 2. Kløe: Infeksjonen kan forårsake kløe, som kan føre til at hunden slikker, biter eller klør seg selv.
 3. Skjellende hud: Infeksjonsområdene kan ha skjellende eller flassende hud.
 4. Betent hud: Hudområdene rundt infeksjonen kan bli røde og betente.
 5. Lesjoner: Noen ganger kan det dannes pustler eller sår på huden.

Falsk ringorm er smittsomt og kan overføres fra hunder til mennesker og andre dyr. Derfor er det viktig å behandle tilstanden så snart som mulig og begrense kontakt med infiserte dyr.

Diagnosen stilles vanligvis ved hjelp av en hudskraping eller en prøve fra det berørte området, som sendes til laboratoriet for mikroskopi eller dyrkning for å identifisere den spesifikke sopparten som forårsaker infeksjonen.

Behandlingen for falsk ringorm hos hunder innebærer vanligvis bruk av antifungale medisiner, både topiske og i noen tilfeller orale. Veterinæren din vil gi råd om riktig behandling basert på alvorlighetsgraden av infeksjonen. Det er også viktig å opprettholde god hygiene og unngå at hunden deler sitt sengetøy, leker eller andre gjenstander med andre dyr eller mennesker mens infeksjonen er aktiv.

Hvis du mistenker at hunden din har falsk ringorm, er det viktig å kontakte veterinæren din for en grundig vurdering og behandling.

Hårtap

Hårtap er en av de vanligste symptomene på falsk ringorm hos hunder. Dette hårtapet kan forekomme i runde eller ovale områder og er ofte ledsaget av andre tegn på hudirritasjon. Her er noen detaljer om hårtap som et symptom på falsk ringorm hos hunder:

 1. Lokalisert hårtap: Hårtapet oppstår vanligvis i bestemte områder av hundens kropp, vanligvis rundt øyne, ører, snute, labber eller andre deler av kroppen.
 2. Hårløse sirkler: Infeksjonen kan forårsake sirkulære områder hvor håret er borte. Disse områdene kan variere i størrelse og kan ha en rød eller betent kant.
 3. Inaktiv hårfollikler: Infeksjonen påvirker ofte hårsekkene, noe som resulterer i at håret faller ut fra de berørte områdene.
 4. Kløe og irritasjon: Hårtapet kan føre til kløe og irritasjon, noe som kan føre til at hunden slikker, biter eller klør seg selv på de berørte stedene.
 5. Betent hud: Huden rundt de hårløse områdene kan være rød, betent eller skjellende.

Det er viktig å merke seg at falsk ringorm hos hunder kan presentere seg på forskjellige måter, og ikke alle hunder vil vise alle symptomene. Hvis du mistenker at hunden din har falsk ringorm eller oppdager unormalt hårtap eller hudforandringer, bør du kontakte veterinæren din for en nøyaktig diagnose og behandling. Veterinæren kan utføre tester for å bekrefte tilstanden og foreskrive riktig behandlingsregime for å hjelpe hunden din å komme seg.

Kløe

Kløe er et vanlig symptom på falsk ringorm hos hunder, selv om det ikke er begrenset til denne tilstanden og kan forekomme i mange hudlidelser. Kløe oppstår ofte som en reaksjon på irritasjon forårsaket av soppinfeksjonen og de resulterende hudforandringene. Her er noen detaljer om kløe som et symptom på falsk ringorm hos hunder:

 1. Intens kløe: Hunder som lider av falsk ringorm kan oppleve intens kløe på de berørte hudområdene. Dette kan føre til at hunden konstant klør, slikker eller biter på huden for å lindre ubehaget.
 2. Selvskade: På grunn av kløen kan hunden forårsake skade på huden ved overdreven kloring eller biting. Dette kan føre til sår, skader og ytterligere hudirritasjon.
 3. Rødhet og betennelse: Kløe kan føre til at huden blir rød og betent, spesielt rundt de områdene hvor hunden klør eller biter.
 4. Sekundær infeksjon: Kontinuerlig kloring kan også føre til sekundære bakterielle infeksjoner på grunn av skader på huden.
 5. Hårtap: Kloring og biting kan også bidra til hårtap i de berørte områdene.

Det er viktig å merke seg at kløe kan være et generelt symptom på mange forskjellige hudtilstander, inkludert allergier, parasittinfeksjoner og andre dermatologiske problemer. Derfor er en grundig veterinærundersøkelse nødvendig for å fastslå den underliggende årsaken til kløen og for å stille en nøyaktig diagnose.

Behandlingen av falsk ringorm vil vanligvis adressere både den underliggende soppinfeksjonen og symptomene som kløe. Veterinæren din kan forskrive antifungale medisiner og andre behandlingsmetoder for å lindre kløe og fremme helbredelse av hundens hud.

Skjellende hud

Skjellende hud er et annet vanlig symptom på falsk ringorm (dermatofytose) hos hunder. Dette symptom kan variere i grad og alvorlighetsgrad, avhengig av hvor alvorlig infeksjonen er og hvor lenge den har vært til stede. Her er noen detaljer om skjellende hud som et symptom på falsk ringorm hos hunder:

 1. Skjellende eller flakete hud: Infeksjonen kan føre til at huden blir skjellende eller flakete, spesielt rundt de berørte områdene. Disse hudflakene kan se tørre og flassende ut.
 2. Tørrhet: Huden på og rundt de infiserte områdene kan virke tørr og mangler den normale elastisiteten.
 3. Kløe: Skjellende hud kan også føre til kløe, noe som kan forverre hudproblemet når hunden forsøker å lindre kløen ved å klø eller slikke seg selv.
 4. Betennelse: Infeksjonen kan føre til at huden blir rød og betent, spesielt i de mest berørte områdene.
 5. Hårtap: I noen tilfeller kan skjellende hud være ledsaget av hårtap, spesielt hvis hårfolliklene er påvirket av infeksjonen.

Det er viktig å merke seg at symptomene på falsk ringorm kan variere fra hund til hund og avhenge av den spesifikke sopparten som forårsaker infeksjonen, hundens immunsystem og andre faktorer. Diagnosen stilles vanligvis ved hjelp av hudprøver eller skraping fra de berørte områdene, som sendes til laboratoriet for testing.

Behandlingen for falsk ringorm innebærer vanligvis bruk av antifungale medisiner for å behandle den underliggende soppinfeksjonen. I tillegg kan veterinæren anbefale medisiner eller topiske behandlinger for å lindre kløe og bidra til å helbrede huden. Det er viktig å følge veterinærens råd for å håndtere falsk ringorm effektivt og forhindre at tilstanden sprer seg til andre dyr eller mennesker.

Betent hud

Betent hud er et vanlig symptom på falsk ringorm (dermatofytose) hos hunder. Når huden blir betent som følge av denne soppsykdommen, kan det føre til ubehag og irritasjon for dyret. Her er noen detaljer om betent hud som et symptom på falsk ringorm hos hunder:

 1. Rødhet: Infeksjonen kan forårsake rødhet i huden, spesielt rundt de berørte områdene. Denne rødheten kan variere i intensitet avhengig av alvorlighetsgraden av infeksjonen.
 2. Hevelse: Hudens betennelse kan også føre til hevelse i de infiserte områdene. Hevelsen kan være merkbar, spesielt når hunden berører eller klør på de berørte områdene.
 3. Kløe: Betent hud er ofte ledsaget av kløe, som kan være ganske intens. Kløen kan føre til at hunden slikker, biter eller klør seg selv i et forsøk på å lindre irritasjonen.
 4. Sår: Kontinuerlig kloring eller biting av det betente området kan føre til at hunden utvikler sår eller skader på huden. Dette øker risikoen for sekundære bakterielle infeksjoner.
 5. Skorper: Betennelse kan også føre til dannelse av skorper eller skalaer på huden, spesielt hvis huden blir irritert og skadet over tid.
 6. Varierende alvorlighetsgrad: Intensiteten av hudbetennelsen kan variere fra mild til alvorlig, avhengig av hvor lenge infeksjonen har vært til stede og hvordan hundens immunsystem reagerer.

Falsk ringorm er forårsaket av soppinfeksjoner, vanligvis forårsaket av soppene Microsporum canis, Microsporum gypseum eller Trichophyton spp. Diagnosen stilles vanligvis ved hjelp av hudprøver eller skraping fra de berørte områdene, som sendes til laboratoriet for testing.

Behandlingen for falsk ringorm hos hunder innebærer vanligvis bruk av antifungale medisiner for å behandle den underliggende soppinfeksjonen. I tillegg kan veterinæren anbefale medisiner eller topiske behandlinger for å lindre kløe og betennelse og fremme helbredelse av huden. Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner for å sikre en fullstendig bedring og forhindre spredning av infeksjonen.

Lesjoner

Lesjoner på huden er et annet vanlig symptom på falsk ringorm (dermatofytose) hos hunder. Disse lesjonene kan variere i utseende og alvorlighetsgrad avhengig av hvor alvorlig infeksjonen er og hvordan hunden reagerer på den. Her er noen detaljer om lesjoner som et symptom på falsk ringorm hos hunder:

 1. Runde eller ovale lesjoner: Infeksjonen kan forårsake runde eller ovale områder på huden som er påvirket. Disse områdene kan variere i størrelse og kan være små eller større.
 2. Hårløse flekker: Ofte vil lesjonene føre til hårtap i de berørte områdene, og huden under kan være hårløs og glatt.
 3. Rødhet og betennelse: Lesjonene kan være omgitt av rød og betent hud, spesielt i de tidlige stadier av infeksjonen.
 4. Skorper eller skalaer: Over tid kan lesjonene utvikle skorper, skalaer eller sår, spesielt hvis hunden slikker, biter eller klør seg selv på disse områdene.
 5. Kløe: Lesjonene kan også være ledsaget av kløe, noe som kan føre til at hunden forsøker å lindre ubehaget ved å klø eller slikke seg selv.
 6. Variert alvorlighetsgrad: Alvorlighetsgraden av lesjonene kan variere fra mild til alvorlig, avhengig av infeksjonens omfang og hundens individuelle respons.

Det er viktig å merke seg at symptomene på falsk ringorm kan være ganske like andre hudtilstander, så en nøyaktig diagnose fra en veterinær er nødvendig. Veterinæren vil vanligvis utføre hudprøver eller skraping fra de berørte områdene for å bekrefte diagnosen.

Behandlingen for falsk ringorm hos hunder innebærer ofte bruk av antifungale medisiner for å behandle den underliggende soppsykdommen. I tillegg kan veterinæren anbefale medisiner eller topiske behandlinger for å lindre kløe, betennelse og hjelpe hunden med å komme seg raskere. Det er viktig å følge veterinærens råd og fullføre hele behandlingsforløpet for å forhindre tilbakefall og spredning av infeksjonen.

Referanser

Om forfatteren