Blanding av Golden retriever og puddel

En blanding av en golden retriever og en puddel kalles ofte en “Goldendoodle.” Lær mer om egenskaper til hunder som er en blanding mellom Golden retriever og puddel.

Denne designerhunden er et resultat av å krysse en renraset golden retriever med en renraset puddel. Målet med denne avlsmixen er å kombinere de ønskelige egenskapene fra begge rasene, for eksempel den vennlige og lekne naturen til en golden retriever med den intelligente og allergivennlige pelsen til en puddel.

Goldendoodles kan variere mye i utseende og størrelse, avhengig av foreldrenes gener og størrelse. De kan ha krøllete, bølgete eller rett pels i forskjellige farger, inkludert gull, krem, brun og sort. Størrelsen kan variere fra små, mellomstore til store, avhengig av om puddelen som brukes i avlen, er en toy, miniature eller standard puddel.

Personligheten til en Goldendoodle er vanligvis kjærlig, sosial og familieorientert. De er ofte gode med barn og andre kjæledyr. Ettersom de har arvet intelligensen fra puddelen, kan de også være lærevillige og lette å trene, noe som gjør dem gode familiehunder og terapihunder.

Som med alle designerhunder, kan det være variasjoner i helse og temperament, og det er viktig å velge en ansvarlig oppdretter som fokuserer på å produsere sunne og godt sosialiserte valper. Hvis du vurderer å skaffe deg en Goldendoodle, bør du ta deg tid til å forske grundig og intervjue oppdrettere for å sikre at du får en hund som passer godt til din livsstil og familie.

Relatert: Jaktgolden vs Golden Retriever

Egenskaper for en Goldendoodle

Her er noen mer utfyllende egenskaper for en Goldendoodle:

 1. Intelligent: Goldendoodles arver den høye intelligensen fra både golden retriever og puddelraser. Dette gjør dem i stand til å lære raskt, respondere godt på trening og delta i aktiviteter som hjernelek, triks og lydighetstrening.
 2. Sosial og vennlig: Goldendoodles har vanligvis en utrolig vennlig natur. De elsker å være rundt mennesker og er vanligvis gode med barn, fremmede og andre kjæledyr. Deres kjærlige holdning gjør dem til flotte familiehunder og potensielle terapihunder.
 3. Aktiv og leken: Som en kombinasjon av to aktive raser, trenger Goldendoodles regelmessig mosjon og stimulering for å holde seg sunne og lykkelige. De elsker lek og utendørsaktiviteter som å løpe, gå på turer og spille fangekule.
 4. Allergivennlig pels: En av hovedgrunnene til at Goldendoodles ble avlet, er på grunn av den puddellignende pelsen, som er mindre tilbøyelig til å forårsake allergiske reaksjoner. Det er viktig å merke seg at ikke alle Goldendoodles er helt allergivennlige, men de kan ofte være bedre for personer med allergi enn en renraset golden retriever.
 5. Ulike pelsvarianter: Goldendoodles kan ha en rekke pelsvarianter, fra glatt til bølget til krøllete. Mens noen eiere foretrekker den krøllete pelsen på grunn av dens allergivennlige egenskaper, kan andre foretrekke en bølget eller glatt pels som er lettere å vedlikeholde.
 6. Størrelsesvariasjoner: Goldendoodles kommer i forskjellige størrelser, avhengig av hvilken størrelse puddel som blir brukt i avlen. Du kan finne Toy, Miniature, og Standard Goldendoodles. Toy Goldendoodles veier vanligvis mellom 2,5 og 7 kg, Miniature mellom 7 og 18 kg, og Standard Goldendoodles kan veie mellom 18 og 32 kg eller mer.
 7. Pelsstell: Goldendoodles krever regelmessig pelsstell, spesielt hvis de har en krøllete eller bølget pels. De må børstes jevnlig for å forhindre floker og holdes fri for rusk. Noen eiere velger å trimme eller klippe pelsen til en mer vedlikeholdsvennlig lengde.
 8. Krever menneskelig kontakt: Goldendoodles er kjærlige og hengivne hunder som trives i selskap med familiemedlemmer. De har en tendens til å bli ensomme hvis de blir etterlatt alene i lange perioder og kan utvikle separasjonsangst. Å gi dem nok oppmerksomhet, interaksjon og aktivitet er avgjørende for deres trivsel.

Som med alle hunderaser, kan individuelle egenskaper variere, og mye av personligheten og adferden til en Goldendoodle vil avhenge av sosialisering, trening og oppvekstmiljøet de blir utsatt for. Å investere tid og innsats i riktig trening og oppdragelse vil hjelpe til med å skape en lykkelig, sunn og veltilpasset Goldendoodle-kamerat.

Relatert: Søte Golden Retriever valper

Intelligent

Ja, Goldendoodles regnes som intelligente hunder. Denne intelligensen stammer fra både golden retriever og puddelraser, som begge er kjent for sin høye evne til å lære og samarbeide med mennesker. Her er noen punkter som viser hvorfor Goldendoodles anses å være intelligente:

 1. Lærevillige: Goldendoodles er raske til å lære nye kommandoer og triks. De er flinke til å plukke opp mønstre og er responsive overfor positiv forsterkning, som belønning for god oppførsel.
 2. Problem-løsere: På grunn av deres intelligens, har de evnen til å finne løsninger på utfordringer og problemer. Dette kan være både en fordel og en utfordring for eiere, da de kanskje finner måter å få tilgang til ting de ikke skal, for eksempel mat eller leker.
 3. Adaptiv og fleksibel: Goldendoodles har evnen til å tilpasse seg forskjellige situasjoner og miljøer. De kan være like komfortable på en familieutflukt som de er hjemme i sin egen hage. Denne fleksibiliteten gjør dem til gode reisefølger og selskapshunder.
 4. Problemløsende ferdigheter: Goldendoodles har en naturlig nysgjerrighet og evne til å finne ut av ting. De kan være flinke til å finne leker eller godbiter som er gjemt, og de kan være fantasifulle i måten de underholder seg selv.
 5. Intuisjon og empati: Goldendoodles er kjent for å være intuitive og ha en viss grad av empati. De kan oppfatte eierens følelsesmessige tilstand og reagere på det. Dette gjør dem også godt egnet som terapihunder eller støttehunder.

Det er viktig å huske at intelligens hos hunder ikke bare handler om å kunne lære triks eller kommandoer. Intelligens inkluderer også evnen til å tilpasse seg nye situasjoner, forstå menneskelig atferd og opprettholde sosiale forhold. Goldendoodles er ofte flotte eksempler på hunder som kombinerer både intellekt og emosjonell intelligens, og dette gjør dem til elskede og populære følgesvenner for mange hundeeiere.

Relatert: Golden Retriever valp biter

Sosial og vennlig

Goldendoodles er kjent for å være sosiale og vennlige hunder. Disse egenskapene stammer fra både golden retriever og puddelraser, som begge er kjent for deres gode temperament og kjærlige natur. Her er noen grunner til hvorfor Goldendoodles anses å være sosiale og vennlige:

 1. Kjærlighet til mennesker: Goldendoodles har vanligvis en naturlig kjærlighet for mennesker. De knytter seg sterkt til sine eiere og er glade for å være i deres selskap. De er ofte svært hengivne og lojale mot familiemedlemmene sine.
 2. Barnvennlige: På grunn av deres vennlige og tålmodige karakter, er Goldendoodles vanligvis gode med barn. De har en tendens til å være lekne og tolerante overfor barns energi og aktiviteter, noe som gjør dem til flotte familiehunder.
 3. Vennlige mot fremmede: Goldendoodles har vanligvis en positiv holdning til fremmede. De er sjelden aggressive mot nye mennesker og har ofte en vennlig og åpen holdning. Selv om de kan være beskyttende mot sine eiere, er de vanligvis ikke overdrevent mistenksomme overfor ukjente.
 4. Godt forhold til andre kjæledyr: De fleste Goldendoodles har en god sosialiseringsferdighet med andre hunder og kjæledyr. Deres vennlige natur og lekne holdning gjør det lettere for dem å få venner både på hundeparker og i andre sosiale situasjoner.
 5. Gode sosiale ferdigheter: Goldendoodles er ofte sosiale som en følge av deres opprinnelige raser. De liker å være en del av familien og trives i sosiale sammenhenger. De kan være glade for å delta på sosiale aktiviteter, for eksempel turer, lekgrupper og andre hunde-orienterte arrangementer.
 6. Terapihundegenskaper: Takket være deres sosiale, kjærlige og empatiske natur, blir Goldendoodles ofte brukt som terapihunder. De har vist seg å være dyktige til å gi trøst, støtte og glede til personer i forskjellige terapeutiske miljøer, for eksempel sykehjem, sykehus og skoler.

Som med alle hunder, er sosialiserings- og oppdragelsesprosessen viktig for å utvikle og styrke disse sosiale og vennlige egenskapene. Tidlig og positiv sosialisering med ulike mennesker, dyr og miljøer vil hjelpe til med å danne en godt avrundet og sosialt tilpasningsdyktig Goldendoodle. Med riktig oppmerksomhet, omsorg og trening kan Goldendoodles bli fantastiske følgesvenner som sprer glede og positivitet i familiens liv.

Relatert: Jaktgolden vs Golden Retriever

Aktiv og leken

Goldendoodles er definitivt aktive og lekne hunder. Disse egenskapene kommer fra deres arv fra både golden retriever og puddelraser, som begge er kjente for deres energinivå og lekne natur. Her er noen grunner til hvorfor Goldendoodles er aktive og lekne:

 1. Energinivå: Både golden retrievere og puddler er raser med moderat til høyt energinivå. Når du kombinerer disse to rasene, får du en hund som trenger regelmessig fysisk aktivitet for å holde seg sunn og lykkelig.
 2. Utendørsinteresse: Goldendoodles er ofte nysgjerrige og ivrige etter å utforske omgivelsene sine. De nyter turer, fotturer og andre utendørsaktiviteter som gir dem muligheten til å snuse, løpe og leke.
 3. Lekfulle instinkter: Goldendoodles har en tendens til å beholde sitt lekne instinkt selv når de blir voksne. De liker å leke med leker, baller og andre hunder. Lek er en viktig del av deres mentale og fysiske trening.
 4. Familieorientert: Goldendoodles er glade i å være i familien sin og delta i familiens aktiviteter. De er ofte med på leker og andre spill som barna i familien kan delta i.
 5. Hundesosialitet: De fleste Goldendoodles liker også å leke med andre hunder. De kan være aktive og lekne i hundeparker og hundegrupper, hvor de har muligheten til å interagere med sine firbente venner.
 6. Agility og aktiviteter: Goldendoodles kan være flotte kandidater for ulike hundesporter og aktiviteter som agility, lydighetstrening, hundesvømming og sporarbeid. Disse aktivitetene gir dem mental stimulering i tillegg til fysisk trening.

Eiere av Goldendoodles bør være forberedt på å tilby tilstrekkelig mengde fysisk aktivitet og mentalt engasjement for disse hundene. Regelmessige turer, lek og trening vil bidra til å holde dem glade, sunne og balanserte. Å tilby et variert utvalg av leker og spill vil også stimulere deres aktive og lekne natur. Det er viktig å huske at til tross for deres lekne oppførsel, kan Goldendoodles også ha sine avslappede øyeblikk og trives i familiens selskap på sofaen eller i roligere omgivelser.

Relatert: Pris på Golden Retriever valp

Allergivennlig pels

En av de mest ettertraktede egenskapene til Goldendoodles er deres potensielt allergivennlige pels. Denne egenskapen stammer fra puddelens genetiske innflytelse, da puddler ofte regnes som en allergivennlig rase. Her er noen grunner til hvorfor Goldendoodles ofte anses å ha en allergivennlig pels:

 1. Pelsstruktur: Puddelen har en spesiell pelsstruktur som ligner menneskehår, i motsetning til en vanlig hundepels. Dette gjør at de ikke mister like mye pels som andre raser. Goldendoodles kan arve denne egenskapen, spesielt hvis de har en krøllete eller bølget pels.
 2. Mindre røyting: Goldendoodles, spesielt de med en puddellignende pels, har en tendens til å røyte mindre enn mange andre raser. Dette kan redusere mengden allergener i hjemmet.
 3. Mindre flassing: De allergener som ofte utløser allergiske reaksjoner, finnes ofte i hundens hudflass. Goldendoodles har en tendens til å produsere mindre hudflass enn mange andre raser, noe som kan være gunstig for allergikere.
 4. Redusert allergifremkallende spytt: Enkelte mennesker kan være allergiske mot proteiner i hundens spytt, og noen hunder produserer mer allergener i spyttet enn andre. Puddelen er kjent for å ha mindre allergifremkallende spytt, og hvis Goldendoodles arver dette, kan det bidra til å redusere allergiske reaksjoner.

Det er viktig å merke seg at ingen hunderaser er helt allergifrie. Alle hunder skiller ut potensielle allergener i spytt, urin og hudflass. Imidlertid kan noen raser, som Goldendoodles, produsere færre allergener eller ha en mindre sannsynlighet for å utløse allergiske reaksjoner hos visse personer.

Det er verdt å merke seg at pelsvariasjonen i Goldendoodles kan variere, og ikke alle Goldendoodles vil ha den samme grad av allergivennlighet. Hvis noen i husstanden lider av allergi, er det viktig å tilbringe tid med Goldendoodles på forhånd for å se om allergiske reaksjoner oppstår. Å besøke oppdrettere og tilbringe tid med voksenhunder av samme avl kan også gi en indikasjon på hvordan man vil reagere på denne typen hund.

Relatert: Brun Golden Retriever valp

Ulike pelsvarianter

Goldendoodles kan ha forskjellige pelsvarianter, avhengig av hvilke gener de arver fra sine foreldre, spesielt fra golden retriever og puddelraser. Her er de vanligste pelsvariantene som finnes hos Goldendoodles:

 1. Krøllete pels: Dette er den vanligste og mest ettertraktede pelsvarianten for Goldendoodles, spesielt for de som er allergiske mot hunder. Pelsen har små krøller som ligner på puddelens krøllete pels. Krøllete pels kan bidra til å redusere mengden pelsflass som skilles ut i hjemmet, og kan derfor være bedre for personer med allergi.
 2. Bølget pels: Noen Goldendoodles kan ha en pels med myke bølger i stedet for stramme krøller. Bølget pels er mindre allergivennlig sammenlignet med den krøllete varianten, men de kan fortsatt redusere mengden røyting og flassing sammenlignet med andre hunder.
 3. Rett pels: Selv om det er mindre vanlig, kan noen Goldendoodles arve en rett pels fra en av foreldrene. Denne pelsvarianten er mer lik den til en golden retriever, og den røyter mer og er mindre allergivennlig enn de krøllete eller bølgete variantene.
 4. Fargevariasjoner: Goldendoodles kommer i forskjellige farger, inkludert gull, krem, brun, sort og kombinasjoner av disse. Fargene kan variere avhengig av foreldrenes fargegenetikk.
 5. Pelslengde: Pelslengden på Goldendoodles kan også variere. Noen har kortere pels, mens andre har lengre pels. Enkelte eiere velger å trimme eller klippe pelsen for å forenkle stell og vedlikehold.

Det er viktig å merke seg at genetiske variasjoner kan føre til uforutsigbare resultater når det gjelder pelsvariantene til Goldendoodles. Noen valper fra samme kull kan ha forskjellige pelsstrukturer og farger. Hvis en bestemt pelsvariant er viktig for deg, er det lurt å snakke med oppdrettere som avler for den ønskede pelsstrukturen.

Uansett hvilken pelsvariant en Goldendoodle har, vil regelmessig pelsstell være nødvendig for å holde pelsen sunn og fri for floker. Børsting og grooming vil også bidra til å redusere flassing og røyting, uansett hvilken pelsvariant hunden har.

Pelsstell

Pelsstell er en viktig del av å ta vare på en Goldendoodle, uansett hvilken pelsvariant den har. Goldendoodles kan ha forskjellige pelsstrukturer, inkludert krøllete, bølgete eller rett pels, og uansett hvilken type pels de har, vil de kreve jevnlig vedlikehold. Her er noen tips for å håndtere pelsstellet til en Goldendoodle:

 1. Børsting: Goldendoodles børstes best regelmessig, helst flere ganger i uken. Dette hjelper med å fjerne løse hår, forhindre floker og holde pelsen sunn og glansfull. Bruk en børste som passer til hundens pelsstruktur; for eksempel kan en pinnebørste være nyttig for krøllete pels, mens en slicker-børste fungerer bra for bølget pels.
 2. Klipping og trimming: Noen eiere velger å klippe eller trimme Goldendoodles for å holde pelsen kortere og mer vedlikeholdsvennlig. Dette kan også bidra til å redusere mengden røyting og pelsflass. Hvis du ikke er komfortabel med å klippe hunden selv, kan du søke hjelp fra en profesjonell hundefrisør.
 3. Bading: Goldendoodles trenger ikke hyppige bad, med mindre de har blitt skitne eller har en lukt. For hyppig bading kan fjerne naturlige oljer fra huden og føre til tørrhet. Når du bader en Goldendoodle, bruk et mildt hundeshampo som er skånsomt mot huden og pelsen.
 4. Ørepleie: Ørene til Goldendoodles kan samle smuss og voks, spesielt hvis de har hengende ører. Sjekk ørene regelmessig og rengjør dem forsiktig med en fuktig bomullsdott. Unngå å stikke noe inn i øret for å unngå skader.
 5. Tannstell: God tannhygiene er viktig for hundens generelle helse. Børst tennene til Goldendoodle regelmessig med en hundetannbørste og tannkrem som er beregnet for hunder. Dette vil bidra til å forebygge tannproblemer og dårlig ånde.
 6. Kloklippning: Goldendoodles som er aktive og går mye på harde overflater, kan ha naturlig slitasje på klørne. Hvis ikke, er det viktig å klippe klørne regelmessig for å hindre at de blir for lange. Klipp klørne forsiktig og unngå å klippe for nær blodåren.

Ved å etablere gode rutiner for pelsstell og ta godt vare på Goldendoodles pels, vil du kunne opprettholde en sunn og lykkelig hund. Det er også viktig å tilby mye positiv forsterkning og kjærlighet under pelsstellet, slik at hunden forbinder denne prosessen med noe hyggelig og beroligende.

Størrelsesvariasjoner

Goldendoodles kommer i forskjellige størrelser, avhengig av størrelsen på de opprinnelige puddlene som blir brukt i avlen. Størrelsesvariasjonene inkluderer:

 1. Toy Goldendoodle: Dette er den minste størrelsesvarianten av Goldendoodles. De veier vanligvis mellom 2,5 kg til 7 kg, og står vanligvis 20 til 35 cm høy ved skulderen. Toy Goldendoodles er ideelle for folk som bor i mindre boliger eller leiligheter og er på jakt etter en liten og bærbar hund.
 2. Miniatyr Goldendoodle: Miniature Goldendoodles veier vanligvis mellom 7 kg til 18 kg og har en skulderhøyde på 35 til 45 cm. De er litt større enn Toy Goldendoodles, men fremdeles relativt små og godt egnet for mindre boarealer.
 3. Medium Goldendoodle: Medium Goldendoodles er litt større, og veier typisk mellom 18 kg til 23 kg. Skulderhøyden deres ligger vanligvis mellom 45 til 53 cm. Denne størrelsen passer ofte for de som ønsker en mellomstor hund som også er en aktiv følgesvenn.
 4. Standard Goldendoodle: Dette er den største størrelsesvarianten av Goldendoodles. Standard Goldendoodles veier normalt over 23 kg og kan gå opp til 32 kg eller mer. Skulderhøyden ligger vanligvis mellom 53 til 63 cm. Disse hundene passer godt for de som ønsker en større familiehund med en kjærlig og aktiv natur.

Det er viktig å merke seg at størrelsesvariasjonene kan variere avhengig av avl og de spesifikke hundene som blir brukt i avlen. Noen oppdrettere kan ha forskjellige navn for størrelsene, for eksempel “Teacup” eller “Moyen” for å beskrive mindre eller mellomstore varianter av Goldendoodles. Uansett størrelse, er det viktig å velge en ansvarlig oppdretter som fokuserer på helsen og velvære til valpene.

Når du velger størrelse på en Goldendoodle, er det viktig å vurdere ditt eget livsstil og boforhold, da størrelsen vil påvirke hvor mye plass og mosjon som er nødvendig for å gi hunden et sunt og lykkelig liv.

Krever menneskelig kontakt

Goldendoodles er kjærlige og sosiale hunder som trives i selskap med mennesker. De har en tendens til å være nært knyttet til sine familiemedlemmer og krever mye menneskelig kontakt og oppmerksomhet for å være lykkelige. Her er noen grunner til hvorfor Goldendoodles krever menneskelig kontakt:

 1. Familiens orienterte: Goldendoodles er kjent for å være gode familiehunder. De elsker å være en del av familien og vil gjerne delta i familiens aktiviteter. De vil føle seg ulykkelige og ensomme hvis de blir etterlatt alene i lange perioder.
 2. Hengivenhet: Goldendoodles er svært hengivne hunder som knytter seg sterkt til sine eiere. De vil søke selskap og kjærlighet fra sine mennesker og vil ofte følge dem rundt i huset for å være i nærheten.
 3. Sosiale skapninger: Goldendoodles er sosiale skapninger som trives i interaksjon med mennesker og andre kjæledyr. De liker å leke, kose og samhandle med sine familiemedlemmer og vil sette pris på aktiviteter som inkluderer dem.
 4. Separasjonsangst: På grunn av deres hengivenhet til sine eiere, er Goldendoodles ofte mer utsatt for separasjonsangst når de blir etterlatt alene. De kan føle seg engstelige og urolige når de ikke er i nærheten av sine kjære.
 5. Egenskaper som terapihund: Goldendoodles har vist seg å være flinke terapihunder på grunn av deres kjærlige og omsorgsfulle natur. De er i stand til å gi trøst og glede til personer i behov av støtte.

For å trives, trenger Goldendoodles rikelig med kjærlighet, oppmerksomhet og interaksjon med sine eiere. De bør ikke bli ignorert eller etterlatt alene i lange perioder. Hvis eieren har en travel timeplan, er det viktig å sørge for at hunden får tilstrekkelig mosjon og mentale stimuli gjennom aktiviteter som turer, lek og trening. Å engasjere Goldendoodles i trening, lek og andre sosiale aktiviteter vil bidra til å holde dem lykkelige, sunne og tilfredsstilt.

Referanser

Om forfatteren