Behandling av diaré hos hund

Hvis hunden din opplever diaré, er det alltid best å kontakte en veterinær for råd og veiledning, da diaré kan være et tegn på forskjellige underliggende problemer. Lær mer om behandling av diaré hos hund.

Hva kan stoppe diaré hos hund?

Å stoppe diaré hos hunder involverer å behandle den underliggende årsaken. Her er noen andre aspekter du kan vurdere:

 1. Veterinærkonsultasjon: Hvis diaréen er alvorlig, vedvarer i mer enn 24 timer eller ledsages av andre symptomer som oppkast, blod i avføringen eller mangel på appetitt, bør du oppsøke veterinær. En profesjonell vil kunne diagnostisere årsaken og gi riktig behandling.
 2. Unngå stress: Stress kan være en trigger for diaré hos hunder. Prøv å unngå situasjoner som kan forårsake stress for hunden din.
 3. Unngå plutselige endringer i kosthold: Plutselige endringer i kostholdet kan forstyrre fordøyelsen og forårsake diaré. Gradvis introduser ny mat hvis du bytter fôr.
 4. Parasittkontroll: Parasitter som orm og giardia kan forårsake diaré. Hold hundens ormekur og parasittkontroll oppdatert i henhold til veterinærens råd.
 5. Allergitest: Hvis matallergi mistenkes, kan en elimineringstest for å identifisere matvarer som utløser diaré være nyttig. Dette bør gjøres under veiledning av en veterinær.
 6. Hydrering: Sørg for at hunden drikker nok vann for å unngå dehydrering, spesielt når den har diaré.
 7. Medisinsk behandling: Veterinæren kan foreskrive medisiner eller behandlinger for å lindre symptomer og behandle den underliggende årsaken til diaréen.

Husk at hunden din har individuelle behov, og det er viktig å følge rådene fra en profesjonell veterinær for å gi den riktig omsorg og behandling.

Relatert: Blodig diare og oppkast hos hund

Hvordan behandle diaré hos hund?

Her er noen skritt du kan vurdere:

 1. Faste: La hunden din faste i 12-24 timer for å gi magen en sjanse til å roe seg ned. Pass på at hunden alltid har tilgang til rent vann for å unngå dehydrering.
 2. Skånsom diett: Etter fasten, kan du gradvis introdusere en skånsom diett. Dette kan inkludere kokt ris og kokt kylling uten krydder eller fett. Dette gir en lett fordøyelig kilde til næring.
 3. Hydrering: Diaré kan føre til dehydrering, så det er viktig å sørge for at hunden din får nok vann. Hvis hunden din nekter å drikke vann, eller hvis diaréen er alvorlig, bør du kontakte veterinæren.
 4. Unngå menneskemat: Ikke gi hunden din menneskemat, spesielt fet og krydret mat. Dette kan forverre magen.
 5. Unngå godbiter: Unngå å gi hunden din godbiter eller tyggeleker mens den har diaré, da dette kan irritere magen ytterligere.
 6. Overvåk hundens tilstand: Hold øye med hundens generelle tilstand. Hvis diaréen vedvarer i mer enn 24 timer, hvis hunden viser tegn til alvorlig ubehag, hvis det er blod i avføringen, eller hvis hunden din også kaster opp eller har andre symptomer, må du kontakte veterinær umiddelbart.
 7. Veterinærkonsultasjon: Hvis diaréen er alvorlig eller vedvarer, er det viktig å ta hunden din til veterinæren. Veterinæren vil kunne diagnostisere underliggende årsaker og gi den riktige behandlingen.

Husk at det er viktig å konsultere en profesjonell veterinær for råd som er spesifikke for hundens tilstand. Hver hund er forskjellig, og det kan være flere årsaker til diaré, inkludert infeksjoner, matintoleranser, parasitter eller andre helseproblemer.

Relatert: Diaré hos hund

Faste

Å faste hunden din i en kort periode kan være en del av en forsiktig tilnærming for å håndtere mild diaré. Fasting gir magen og fordøyelsessystemet en sjanse til å roe seg ned og kan bidra til å redusere irritasjonen.

Her er noen retningslinjer for å faste hunden din:

 1. Varighet: Fasting bør ikke vare mer enn 12-24 timer, spesielt hvis hunden din er ung eller har spesielle helsebehov. Konsulter en veterinær før du bestemmer fasteperioden.
 2. Vann: Selv om hunden faster, bør du sørge for at den alltid har tilgang til rent og friskt vann. Dette er viktig for å hindre dehydrering.
 3. Gradvis reintroduksjon av mat: Etter fasteperioden kan du gradvis introdusere en lett fordøyelig diett, som kokt ris og kokt kylling (uten skinn eller bein). Dette kan bidra til å skåne fordøyelsessystemet mens det kommer seg.
 4. Overvåk hunden: Mens du faster og etter at du har introdusert maten på nytt, må du nøye overvåke hundens tilstand. Se etter tegn på forbedring eller forverring. Hvis tilstanden forverres eller ikke bedrer seg, bør du kontakte en veterinær.

Det er viktig å huske at faste bare skal være en midlertidig løsning, og hvis hunden din ikke viser tegn til bedring, eller hvis diaréen vedvarer i mer enn 24 timer, bør du definitivt konsultere en veterinær. En profesjonell vil kunne vurdere hundens helse, utføre nødvendige tester og gi riktig behandling basert på den spesifikke situasjonen.’

Relatert: Hund har diare om natten

Skånsom diett

En skånsom diett er en mild og lett fordøyelig mat som vanligvis anbefales når hunden din har mageproblemer som diaré eller oppkast. Dette kan hjelpe hundens mage å roe seg ned og gjenopprette normal fordøyelse. En vanlig skånsom diett består ofte av kokt ris og kokt magert kjøtt som kylling eller kalkun. Her er hvordan du kan tilberede og gi en skånsom diett til hunden din:

 1. Kokt ris: Bruk hvit ris, da det er lettere å fordøye. Kok risen uten salt eller krydder, og sørg for at den er godt kokt og myk.
 2. Kokt kjøtt: Velg magert kjøtt som kylling, kalkun eller kyllingbryst. Kok kjøttet uten olje, smør eller krydder. Fjern eventuelle skinn og bein før du gir det til hunden.
 3. Blanding: Bland kokt ris og kokt kjøtt i en egnet forhold. Dette vil gi en balansert kilde til karbohydrater og protein som er skånsom på magen.
 4. Porsjonsstørrelse: Gi små, hyppige porsjoner i stedet for én stor porsjon. Dette kan bidra til å lette belastningen på fordøyelsessystemet.
 5. Vann: Sørg for at hunden alltid har tilgang til friskt vann. Det er viktig å forhindre dehydrering, spesielt når hunden opplever mageproblemer.
 6. Gradvis reintroduksjon: Etter noen dager med skånsom diett, kan du gradvis begynne å introdusere hundens vanlige fôr igjen. Bland det skånsomme dietten med det vanlige fôret over noen dager for å unngå en plutselig overgang.

Husk at mens en skånsom diett kan være nyttig for å lindre mageproblemer på kort sikt, er det viktig å konsultere en veterinær hvis hunden din viser alvorlige symptomer, hvis symptomene vedvarer eller forverres, eller hvis du er usikker på hva du skal gjøre. En veterinær kan hjelpe deg med å identifisere årsaken til mageproblemet og gi råd om den beste tilnærmingen for behandling og omsorg.

Hydrering

Hydrering er ekstremt viktig når hunden din opplever diaré eller andre mageproblemer. Diaré kan føre til tap av væske og elektrolytter, og det er viktig å sikre at hunden forblir godt hydrert. Her er noen retningslinjer for å sikre riktig hydrering:

 1. Tilgang til vann: Sørg for at hunden alltid har tilgang til friskt og rent vann. Bytt vann regelmessig for å sikre at det er friskt.
 2. Mindre porsjoner: Gi mindre porsjoner vann om gangen i stedet for å fylle opp vannskålen helt. Dette kan redusere risikoen for at hunden drikker for mye på en gang, noe som kan forverre magesituasjonen.
 3. Elektrolytter: Hvis diaréen er alvorlig eller vedvarer, kan du vurdere å tilby hunden elektrolyttløsninger. Disse kan hjelpe med å erstatte de tapte elektrolyttene og mineralene.
 4. Isbiter: Noen hunder liker å slikke isbiter, spesielt hvis de ikke har lyst til å drikke vann. Dette kan også bidra til å holde hunden hydrert.
 5. Overvåk urinering: Hold øye med hundens urinering. Hyppig og overdreven urinering eller mørk, konsentrert urin kan være tegn på dehydrering.
 6. Tilpass tilstanden: Hvis hunden din virkelig motsetter seg drikkevann eller viser tegn på alvorlig dehydrering (som slapphet, tørre slimhinner, eller solken i øynene), bør du søke veterinærhjelp umiddelbart. Intravenøs væskebehandling kan være nødvendig i alvorlige tilfeller.

Det er viktig å huske at riktig hydrering er en nøkkelkomponent i å håndtere diaré og mageproblemer. Hvis du er bekymret for hundens hydreringsstatus eller ikke er sikker på hvor mye vann den drikker, bør du kontakte en veterinær for råd og veiledning.

Unngå menneskemat

Det er generelt lurt å unngå å gi hunden din menneskemat, spesielt når den opplever mageproblemer som diaré. Mange typer menneskemat kan være vanskelige for hundens fordøyelsessystem å håndtere og kan forverre mageproblemer. Her er noen grunner til å unngå å gi hunden din menneskemat:

 1. Krydret mat: Mange krydder og krydderier som vi bruker i matlagingen vår, kan være irriterende for hundens mage og fordøyelsessystem.
 2. Fet mat: Fett kan være vanskelig for hunder å fordøye, spesielt når de allerede har mageproblemer. Fet mat kan også føre til diaré eller oppkast.
 3. Knoke: Knoke kan skade hundens munn, svelg eller tarmkanal, og det er en risiko for at de kan forårsake obstruksjoner eller andre fordøyelsesproblemer.
 4. Sjokolade, løk, hvitløk, druer og rosiner: Disse matvarene (og flere andre) er giftige for hunder og bør aldri gis til dem.
 5. Sukkerholdige matvarer: Sukkerholdige matvarer som søtsaker eller kaker kan være skadelige for hundens helse og kan også forverre mageproblemer.
 6. Matvarer med høy saltinnhold: Høyt saltinnhold kan være skadelig for hunder og kan forverre dehydrering.

Hvis du ønsker å gi hunden din en godbit eller snacks, er det best å bruke hundevennlige alternativer som er spesielt formulert for hunder. Disse godbitene er vanligvis mer skånsomme for hundens fordøyelsessystem og inneholder ingredienser som er trygge for dem.

Husk at når hunden din opplever diaré eller andre mageproblemer, er det alltid best å konsultere en veterinær for råd og veiledning. Veterinæren kan gi deg anbefalinger om riktig diett, behandling og omsorg basert på hundens spesifikke behov.

Unngå godbiter

Det er en god idé å unngå å gi hunden din godbiter når den opplever mageproblemer som diaré. Selv om godbiter vanligvis er en måte å belønne hunden på, kan de i situasjoner med mageproblemer forverre tilstanden eller irritere hundens mage ytterligere. Her er grunner til å unngå godbiter når hunden har diaré:

 1. Potensiell irritasjon: Noen godbiter kan være for rike, fettholdige eller vanskelige å fordøye, noe som kan føre til mer irritasjon i hundens mage og forverre diaréen.
 2. Økt belastning på fordøyelsen: Når hunden allerede har mageproblemer, kan det å gi godbiter føre til at fordøyelsessystemet må jobbe enda hardere, noe som kan være ugunstig.
 3. Endring av kosthold: Godbiter inneholder ofte andre ingredienser enn hundens vanlige mat. Å introdusere nye ingredienser kan være forvirrende for hundens mage og forverre diaré.
 4. Forsterket appetitt: Godbiter kan øke hundens appetitt, og dette kan føre til at den spiser mer enn den burde, noe som kan forverre mageproblemer.

I stedet for å gi hunden godbiter, kan du fokusere på å gi den en skånsom diett som består av lett fordøyelige ingredienser som kokt ris og kokt magert kjøtt (for eksempel kylling eller kalkun) uten krydder eller olje. Dette kan hjelpe hundens mage å roe seg ned og gi den tid til å gjenopprette normal fordøyelse.

Husk at hvis hunden din har diaré eller andre mageproblemer som vedvarer eller forverres, er det viktig å kontakte en veterinær. En veterinær vil kunne gi riktig diagnose og veilede deg om den beste måten å håndtere hundens helse på.

Overvåke hundens tilstand

Overvåking av hundens tilstand når den opplever diaré eller andre helseproblemer er svært viktig. Å nøye følge med på hundens oppførsel, symptomer og generelle velvære kan gi deg verdifull informasjon som kan hjelpe deg med å avgjøre om det er nødvendig med veterinærbehandling. Her er noen punkter å vurdere når du overvåker hundens tilstand:

 1. Avføring: Observer fargen, konsistensen og hyppigheten av hundens avføring. Hvis du ser blod, slim eller endringer i avføringen, bør du umiddelbart kontakte en veterinær.
 2. Appetitt: Hold øye med hundens appetitt. Hvis den nekter å spise eller viser liten interesse for mat, kan dette være et tegn på at noe er galt.
 3. Drikking: Vær oppmerksom på hvor mye vann hunden drikker. Økt tørste kan være et tegn på dehydrering.
 4. Aktivitetsnivå: Legg merke til om hunden virker slapp, trist eller mindre aktiv enn vanlig. Dette kan indikere at den ikke føler seg bra.
 5. Oppkast: Hvis hunden også kaster opp i tillegg til diaré, er dette et viktig symptom å være oppmerksom på. Hyppig oppkast kan føre til dehydrering.
 6. Tørre slimhinner: Sjekk hundens slimhinner, spesielt i munnen og på tannkjøttet. Tørre slimhinner kan være et tegn på dehydrering.
 7. Pusting og hjertefrekvens: Observer pusten og hjertefrekvensen til hunden. Unormalt rask eller tung pust kan indikere ubehag.
 8. Vektendringer: Registrer eventuelle betydelige endringer i hundens vekt. Plutselig vekttap eller vektøkning kan være bekymringsfullt.
 9. Generelt velvære: Følg med på hundens generelle oppførsel. Hvis den virker urolig, irritabel eller unormalt stille, kan dette indikere helseproblemer.

Hvis hunden din viser alvorlige symptomer, hvis tilstanden forverres, eller hvis du er bekymret for hennes velvære, bør du ikke nøle med å kontakte en veterinær. En veterinær kan gi råd, utføre nødvendige tester og foreskrive passende behandling for å hjelpe hunden din med å komme seg.

Veterinærkonsultasjon

når hunden din opplever diaré eller andre helseproblemer, er det viktig å vurdere en veterinærkonsultasjon. Veterinæren er en medisinsk profesjonell som har kompetanse til å diagnostisere og behandle helseproblemer hos dyr. Her er noen grunner til å vurdere en veterinærkonsultasjon:

 1. Alvorlige symptomer: Hvis hunden din viser alvorlige symptomer som vedvarende blod i avføringen, alvorlig oppkast, ekstrem slapphet, sterke magesmerter eller tegn på dehydrering, bør du kontakte veterinær umiddelbart.
 2. Vedvarende symptomer: Hvis diaréen vedvarer i mer enn 24 timer, eller hvis det ikke er noen bedring i løpet av 24 timer, er det en indikasjon på at noe mer alvorlig kan være galt.
 3. Ung eller eldre hund: Valper og eldre hunder kan være mer sårbare for helseproblemer, så det er viktig å være forsiktig og konsultere en veterinær tidlig.
 4. Underliggende helseproblemer: Hvis hunden allerede har underliggende helseproblemer, som diabetes, nyreproblemer eller hjertesykdom, kan diaré være en indikator på at noe ikke er som det skal være.
 5. Endring i adferd: Hvis hundens adferd endres drastisk i tillegg til diaréen, som for eksempel unormalt aggresjon, plutselig depresjon eller forvirring, kan dette være grunn til bekymring.
 6. Sikkerhet: Hvis du er usikker på hva som forårsaker hundens diaré, eller hvis du har mistanke om at hunden kan ha inntatt noe giftig eller farlig, bør du umiddelbart kontakte veterinær for hjelp.

Veterinæren vil kunne evaluere hundens tilstand, utføre nødvendige tester, gi en nøyaktig diagnose og foreskrive riktig behandling. Selv om det kan være fristende å forsøke å behandle hunden hjemme, er det alltid tryggest å konsultere en profesjonell for å sikre at hunden din får den beste omsorgen og behandlingen den trenger.

Referanser

Om forfatteren