Blodig diare og oppkast hos hund

Her får du noen generelle råd om hva du kan gjøre hvis hunden din opplever blodig diaré og oppkast. Lær mer om årsaker til blodig diaré og oppkast hos hund, og hva du bør gjøre.

Virusinfeksjoner er den vanligste årsaken til oppkast hos hund (Anicura.no).

Årsaker til blodig diaré og oppkast hos hund

Blodig diaré og oppkast hos hunder kan være et tegn på ulike underliggende årsaker. Her er noen av de vanligste årsakene til disse symptomene:

 1. Gastroenteritt: Dette er en betennelse i mage-tarmkanalen som kan være forårsaket av infeksjoner (virus, bakterier eller parasitter) eller inntak av giftige stoffer eller fremmedlegemer.
 2. Parvovirusinfeksjon: Parvovirus er en svært smittsom virusinfeksjon som kan forårsake alvorlig gastroenteritt, inkludert blodig diaré og oppkast. Denne tilstanden kan være livstruende, spesielt hos valper.
 3. Gastrisk eller duodenal sår: Sår i mage eller tolvfingertarmen kan føre til blodig oppkast eller blodig diaré hos hunder.
 4. Tarminfeksjoner: Bakterielle eller parasittiske infeksjoner som for eksempel Salmonella, Campylobacter eller Giardia kan forårsake blodig diaré og oppkast.
 5. Tarminvaginasjon: Dette er en tilstand der en del av tarmen sklir inn i en annen del av tarmen, noe som kan føre til blodig diaré, oppkast og magesmerter.
 6. Gastrointestinale svulster: Noen svulster i mage-tarmkanalen kan forårsake blodig diaré og oppkast hos hunder.
 7. Inntak av giftige stoffer: Hunder kan bli syke av å spise giftige planter, giftstoffer eller medisiner, noe som kan føre til blodig diaré og oppkast.

Disse er bare noen av mange mulige årsaker til blodig diaré og oppkast hos hunder. Det er viktig å oppsøke veterinærhjelp for å få en nøyaktig diagnose og riktig behandling for hunden din. Veterinæren vil kunne utføre nødvendige undersøkelser og gi råd basert på hundens spesifikke tilstand.

Relatert: Diaré hos hund

Gastroenteritt

Gastroenteritt, også kjent som mage-tarminfeksjon eller betennelse i mage-tarmkanalen, er en vanlig årsak til blodig diaré og oppkast hos hunder. Det er flere mulige årsaker til gastroenteritt hos hunder, inkludert:

 1. Infeksjoner: Virus (som parvovirus eller koronavirus) eller bakterier (som Salmonella eller Campylobacter) kan forårsake gastroenteritt hos hunder. Disse infeksjonene kan overføres gjennom inntak av kontaminert mat eller vann, eksponering for smittede dyr eller miljøet.
 2. Inntak av giftige stoffer: Hundens inntak av giftige stoffer, inkludert giftige planter, matvarer som er giftige for hunder (for eksempel sjokolade eller løk), medisiner eller kjemikalier, kan føre til irritasjon i mage-tarmkanalen og resultere i gastroenteritt.
 3. Fôrrelaterte problemer: Endringer i kostholdet eller inntak av dårlig kvalitet på mat, for mye fett eller fiber, eller allergiske reaksjoner på visse ingredienser kan også utløse gastroenteritt hos hunder.
 4. Stress eller angst: Sterk stress eller angst kan påvirke hundens mage-tarmkanal og føre til gastroenteritt.

Symptomene på gastroenteritt inkluderer blodig eller løs avføring, oppkast, magesmerter, tap av matlyst, dehydrering og generell uvelhet. Det er viktig å oppsøke veterinærhjelp for å få en nøyaktig diagnose og behandling. Behandlingen kan inkludere rehydrering (gjennom væskebehandling), medisiner for å kontrollere oppkast og diaré, samt et skånsomt kosthold som hjelper mage-tarmkanalen å komme seg.

Relatert: Hund har diare om natten

Parvovirusinfeksjon

Parvovirusinfeksjon er en alvorlig og svært smittsom sykdom hos hunder, spesielt valper. Denne virusinfeksjonen kan forårsake gastroenteritt, inkludert blodig diaré og oppkast. Parvovirus påvirker hundens tarmkanal og immunsystem, og kan føre til alvorlig dehydrering og svekkelse av kroppen.

Parvovirus overføres vanligvis gjennom direkte kontakt med avføringen fra infiserte hunder. Valper er spesielt utsatt for infeksjonen fordi de har et umodent immunsystem. De kan bli smittet gjennom kontakt med infiserte omgivelser eller gjennom inntak av kontaminert mat eller vann.

Symptomene på parvovirusinfeksjon inkluderer kraftig oppkast, blodig diaré med en karakteristisk sterk lukt, magesmerter, tap av matlyst, depresjon og dehydrering. Hunder som viser disse symptomene trenger øyeblikkelig veterinærbehandling.

Relatert: Blodig avføring hos hund

Veterinæren vil kunne stille en diagnose basert på symptomer, fysiske undersøkelser og laboratorietester. Det er ingen spesifikk kur for parvovirusinfeksjon, men behandlingen fokuserer på å opprettholde væskebalansen og kontrollere symptomer. Intravenøs væskebehandling for å behandle dehydrering, antibiotika for å forebygge sekundære infeksjoner, antiemetika for å kontrollere oppkast og andre støttende tiltak kan være en del av behandlingsregimet.

For å forebygge parvovirusinfeksjon er det viktig å vaksinere hunden din. Valper bør få en serie av vaksinasjoner i løpet av de første ukene og månedene av livet. Det er også viktig å unngå kontakt med potensielt infiserte hunder og områder. Rengjøring og desinfeksjon av miljøer der det har vært parvovirusinfeksjon er også avgjørende for å forhindre spredning av viruset.

Hvis du mistenker at hunden din kan ha parvovirusinfeksjon, bør du umiddelbart ta kontakt med veterinæren din for råd og behandling.

Relatert: Behandling av diaré hos hund

Gastrisk eller duodenal sår

Gastriske eller duodenale sår, også kjent som magesår eller sår i tolvfingertarmen, kan være en mulig årsak til blodig diaré og oppkast hos hunder. Disse sårene oppstår når det er en skade eller et brudd i slimhinnen som dekker mage- eller tolvfingertarmsveggen.

Noen mulige årsaker til gastriske eller duodenale sår hos hunder inkluderer:

 1. Langvarig bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs): Langvarig bruk av legemidler som ibuprofen eller aspirin kan øke risikoen for utvikling av magesår hos hunder.
 2. Infeksjoner: Bestemte bakterier, spesielt Helicobacter pylori, kan bidra til utvikling av magesår hos hunder.
 3. Stress eller angst: Høye nivåer av stress eller angst kan påvirke hundens fordøyelsessystem og øke risikoen for sår.

Symptomene på gastriske eller duodenale sår kan variere, men de kan inkludere blodig oppkast, blodig diaré, magesmerter, nedsatt matlyst, vekttap og generell uvelhet.

Hvis veterinæren mistenker gastriske eller duodenale sår hos hunden din, kan de utføre en grundig fysisk undersøkelse og diagnostiske tester som blodprøver, avbildningstester (som røntgen eller ultralyd) eller endoskopi for å visualisere og vurdere tilstanden i mage-tarmkanalen.

Behandlingen av gastriske eller duodenale sår hos hunder kan variere, avhengig av alvorlighetsgraden av sårene. Veterinæren kan foreskrive medisiner som protonpumpehemmere eller antacida for å redusere magesyreproduksjonen og fremme helbredelse av sårene. Samtidig kan det være nødvendig å justere hundens diett og eventuelt begrense bruken av NSAIDs hvis de er involvert.

Det er viktig å følge veterinærens råd og retningslinjer for behandling og oppfølging for å sikre en vellykket rehabilitering av hunden din.

Relatert: Middel mot diaré hos hund

Tarminfeksjoner

Tarminfeksjoner hos hunder kan være en vanlig årsak til blodig diaré og oppkast. Infeksjoner kan skyldes forskjellige mikroorganismer, inkludert bakterier, virus eller parasitter. Noen av de vanligste tarminfeksjonene hos hunder inkluderer:

 1. Bakterielle tarminfeksjoner: Bakterier som Salmonella, Campylobacter eller E. coli kan forårsake tarminfeksjoner hos hunder. Disse bakteriene kan overføres gjennom inntak av forurenset mat eller vann, eller gjennom direkte kontakt med infiserte avføring.
 2. Virale tarminfeksjoner: Virus som parvovirus, koronavirus eller rotavirus kan føre til gastroenteritt og blodig diaré hos hunder. Disse virusene er svært smittsomme og kan spre seg gjennom direkte eller indirekte kontakt med infiserte hunder eller deres avføring.
 3. Parasittiske tarminfeksjoner: Parasitter som Giardia, coccidia eller rundormer (f.eks. Toxocara eller Trichuris) kan forårsake tarminfeksjoner hos hunder. Disse parasittene kan overføres gjennom inntak av infisert mat, vann eller jord.

Symptomene på tarminfeksjoner kan variere, men inkluderer ofte blodig diaré, oppkast, magesmerter, tap av matlyst, vekttap og generell uvelhet. Noen tarminfeksjoner kan være alvorlige og kreve umiddelbar veterinærbehandling, spesielt hvis de fører til dehydrering eller systemiske komplikasjoner.

Diagnosen tarminfeksjoner kan stilles ved hjelp av laboratorietester, inkludert avføringsprøver for å påvise bakterier, virus eller parasitter. Behandlingen vil avhenge av den spesifikke infeksjonen, og veterinæren kan foreskrive antibiotika, antiparasittære medisiner eller antivirale medisiner, avhengig av tilstanden.

I tillegg til behandlingen vil veterinæren også fokusere på å opprettholde væskebalansen og lindre symptomer som oppkast og diaré. Dette kan inkludere rehydrering med intravenøs væskebehandling og administrering av medisiner som kan kontrollere oppkast eller stoppe diaré.

Hvis du mistenker at hunden din har en tarminfeksjon, er det viktig å kontakte veterinæren din for en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Veterinæren vil gi råd om videre steg og gi passende medisinsk støtte for hunden din.

Tarminvaginasjon

Tarminvaginasjon er en tilstand der en del av tarmen sklir inn i en annen del av tarmen, som å lage en “teleskopisk” effekt. Dette kan føre til blokkering av tarmen og forstyrrelse av normal fordøyelsesprosess. Tarminvaginasjon kan være en alvorlig tilstand hos hunder og kan forårsake symptomer som blodig diaré og oppkast.

Årsakene til tarminvaginasjon hos hunder er ikke alltid klare, men det er flere faktorer som kan øke risikoen:

 1. Underliggende tarmtumorer: Noen svulster i tarmen kan forårsake irritasjon og betennelse, noe som øker risikoen for tarminvaginasjon.
 2. Fremmedlegemer: Inntak av fremmedlegemer som små leker, bein eller andre gjenstander kan bidra til utvikling av tarminvaginasjon.
 3. Gastrointestinale infeksjoner: Noen infeksjoner kan føre til betennelse og hevelse i tarmen, og dette kan predisponere for tarminvaginasjon.

Symptomene på tarminvaginasjon kan variere avhengig av hvor alvorlig tilstanden er og hvilken del av tarmen som er involvert. Vanlige symptomer inkluderer blodig diaré (som kan være mørk eller tjæreaktig), oppkast, magesmerter, tap av matlyst, oppblåsthet og generell svakhet. I alvorlige tilfeller kan tarminvaginasjon føre til kraftige smerter og alvorlig ubehag.

Tarminvaginasjon er en medisinsk nødsituasjon, og veterinærhjelp bør søkes umiddelbart hvis du mistenker at hunden din kan ha denne tilstanden. Diagnosen kan bekreftes gjennom fysiske undersøkelser, røntgenbilder eller ultralydundersøkelser av bukhulen.

Behandlingen av tarminvaginasjon er vanligvis kirurgisk. Veterinæren vil forsøke å rette ut tarmen og fjerne eventuelle fremmedlegemer eller svulster som bidrar til tilstanden. I noen tilfeller kan det være nødvendig med fjerning av deler av tarmen.

Det er viktig å oppsøke veterinæren din umiddelbart hvis du mistenker tarminvaginasjon hos hunden din, da tidlig diagnose og behandling kan være avgjørende for en vellykket utkomme.

Gastrointestinale svulster

Gastrointestinale svulster hos hunder refererer til abnorm vekst av tumorer i mage-tarmkanalen. Det er forskjellige typer gastrointestinale svulster som kan påvirke hunder, og de kan oppstå i forskjellige deler av mage-tarmkanalen, inkludert mage, tynntarm, tykktarm og endetarm. Disse svulstene kan være både godartede (benigne) eller ondartede (maligne).

Noen vanlige typer gastrointestinale svulster hos hunder inkluderer:

 1. Adenokarsinom: Dette er en ondartet svulst som utvikler seg fra kjertelceller i mage-tarmkanalen. Den kan oppstå i forskjellige deler av mage-tarmkanalen og kan være aggressiv.
 2. Lymfom: Lymfom er en kreftform som påvirker lymfesystemet, men det kan også oppstå i mage-tarmkanalen. Disse svulstene kan være ondartede og ha tendens til å spre seg til andre organer.
 3. Leiomyom og leiomyosarkom: Disse svulstene utvikler seg fra muskelvev i mage-tarmkanalen. Leiomyom er vanligvis godartet, mens leiomyosarkom er ondartet og mer aggressiv.
 4. Gastrointestinale stromale svulster (GIST): GIST er en type svulst som utvikler seg fra spesialiserte celler i mage-tarmkanalen som kalles interstitial cells of Cajal. Noen GIST kan være godartede, men andre kan være ondartede.

Symptomene på gastrointestinale svulster hos hunder kan variere avhengig av svulstens plassering, størrelse og graden av spredning. Vanlige symptomer inkluderer tap av matlyst, vekttap, oppkast, endringer i avføring (inkludert blodig diaré eller forstoppelse), magesmerter, oppblåsthet og generell svakhet.

Diagnosen av gastrointestinale svulster hos hunder krever vanligvis en kombinasjon av fysiske undersøkelser, bildediagnostiske tester som røntgen, ultralyd eller CT-skanning, og prøvetaking av vev (biopsi) for mikroskopisk evaluering.

Behandlingen av gastrointestinale svulster hos hunder avhenger av typen svulst, plasseringen og omfanget av sykdommen. Kirurgi er vanligvis den primære behandlingsmetoden og kan omfatte fjerning av svulsten og eventuelt tilstøtende deler av tarmen. I tilfelle ondartede svulster kan kirurgi bli fulgt opp med strålebehandling eller kjemoterapi for å bekjempe eventuelle gjenværende kreftceller.

Det er viktig å søke veterinærhjelp hvis du mistenker at hunden din kan ha gastrointestinale svulster. En veterinær vil kunne stille en diagnose og utvikle en behandlingsplan som passer best for din hund.

Inntak av giftige stoffer

Blodig diaré og oppkast hos hunder kan også være forårsaket av inntak av giftige stoffer. Hunder kan være nysgjerrige skapninger og har en tendens til å utforske verden ved å smake på forskjellige ting. Noen giftige stoffer som hunder kan få i seg inkluderer:

 1. Giftige planter: Visse planter, som liljer, azalea, oleander, tulipaner og påskeliljer, kan være giftige for hunder og forårsake symptomer som blodig diaré og oppkast hvis de inntas.
 2. Matvarer giftige for hunder: Noen matvarer som er trygge for mennesker, kan være skadelige eller giftige for hunder. Eksempler inkluderer sjokolade, løk, hvitløk, druer og rosiner. Inntak av disse matvarene kan føre til alvorlige fordøyelsesproblemer hos hunder, inkludert blodig diaré og oppkast.
 3. Rengjøringsmidler og kjemikalier: Husholdningsprodukter som blekemiddel, plantevernmidler, rengjøringsmidler og andre kjemikalier kan være giftige for hunder hvis de inntas. Disse stoffene kan forårsake alvorlige fordøyelsesbesvær og gi symptomer som blodig diaré og oppkast.
 4. Medisiner: Noen medisiner som er beregnet for mennesker eller andre dyr, kan være giftige for hunder. For eksempel kan inntak av smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol være farlig for hunder og føre til blodig diaré og oppkast.

Hvis du mistenker at hunden din har inntatt et giftig stoff, bør du umiddelbart kontakte veterinæren din eller et giftinformasjonssenter for råd. De vil kunne gi deg instruksjoner om hva du skal gjøre videre. Det kan være nødvendig å gi opplysninger om hvilket stoff hunden har inntatt, mengden og tidspunktet for inntaket for å få riktig veiledning.

Det er viktig å være oppmerksom på potensielt giftige stoffer i hjemmet ditt og holde dem utilgjengelige for hunden din. Hvis du mistenker at hunden din har spist noe giftig, bør du ikke prøve å indusere oppkast eller gi medisiner uten råd fra en veterinær, da noen tiltak kan være skadelige i visse situasjoner.

Blodig diaré og oppkast hos hund

Her får du noen generelle råd om hva du kan gjøre hvis hunden din opplever blodig diaré og oppkast. Disse symptomene kan være tegn på en alvorlig tilstand, og det er viktig å søke veterinærhjelp så snart som mulig for en nøyaktig diagnose og behandling.

I mellomtiden kan du gjøre følgende:

 1. Kontakt veterinæren: Ta kontakt med veterinæren din umiddelbart for å beskrive symptomene og få veiledning om hva du skal gjøre videre. Veterinæren vil kunne gi deg mer spesifikk rådgivning basert på hundens alder, rase og generelle helse.
 2. Overvåk hunden: Hold et våkent øye med hunden din og se etter eventuelle endringer i symptomene eller oppførselen. Dette kan gi nyttig informasjon for veterinæren din.
 3. Vann og hvile: Sørg for at hunden har tilgang til friskt vann og gir den rikelig med hvile. Unngå å gi mat til hunden med mindre veterinæren gir beskjed om noe annet.
 4. Isolering: Hold hunden din isolert fra andre dyr for å forhindre spredning av eventuelle smittsomme sykdommer.
 5. Oppgi informasjon: Hvis veterinæren ber om det, prøv å gi så mye informasjon som mulig om hundens kosthold, eventuelle medisiner den tar, eventuelle giftige stoffer den kan ha blitt eksponert for, og eventuelle endringer i miljøet den befinner seg i.

Merk at dette er generelle råd, og det er viktig å søke profesjonell veterinærhjelp for å få en riktig diagnose og behandling for hunden din.

Når bør man oppsøke veterinær?

Det er viktig å oppsøke veterinær når du mistenker at hunden din er syk eller har symptomer på sykdom. Veterinæren vil kunne gi en nøyaktig diagnose og behandling basert på hundens spesifikke tilstand. Her er noen tilfeller der det er viktig å søke veterinærhjelp:

 1. Alvorlige symptomer: Hvis hunden din viser alvorlige symptomer som blodig diaré, vedvarende oppkast, kraftig blødning, kramper, plutselig kollaps, pustevansker eller ekstrem svakhet, bør du umiddelbart oppsøke veterinær. Disse symptomene kan indikere en akutt og potensielt livstruende tilstand.
 2. Vedvarende symptomer: Hvis hunden din har symptomer som varer i mer enn 24 timer, for eksempel vedvarende oppkast, blodig diaré eller tap av matlyst, bør du oppsøke veterinær. Vedvarende symptomer kan være tegn på en underliggende sykdom som trenger behandling.
 3. Dehydrering: Hvis hunden din viser tegn på dehydrering, som tørr munn, tørst, slapphet, redusert elastisitet i huden eller unormalt mørk eller konsentrert urin, bør du oppsøke veterinær. Dehydrering kan være alvorlig og krever rask behandling.
 4. Endringer i atferd eller appetitt: Hvis hunden din har betydelige endringer i atferd, som plutselig apati, desorientering, aggresjon eller forvirring, eller hvis den opplever betydelig tap av matlyst, bør du kontakte veterinær. Slike endringer kan indikere en underliggende sykdom eller smerte.
 5. Skader eller ulykker: Hvis hunden din har blitt utsatt for en skade, som fall, påkjørsel eller bittskade, eller har vært involvert i en ulykke, bør du søke veterinærhjelp. Selv om det ikke er synlige skader, kan det være indre skader som krever medisinsk oppfølging.
 6. Medisinske historie: Hvis hunden din har en kjent medisinsk tilstand eller tar medisiner, og det oppstår nye symptomer eller endringer i tilstanden, bør du kontakte veterinær for videre oppfølging.

Husk at denne listen ikke er uttømmende, og det er alltid bedre å være på den sikre siden og oppsøke veterinær hvis du er bekymret for hundens helse. Veterinæren vil kunne gi riktig diagnose, behandling og veiledning basert på hundens individuelle behov.

Referanser

Om forfatteren