Vi skal gå i dybden på hva sykdommen innebærer, undersøke årsaker og risikofaktorer, belyse de mangeartede symptomene, forklare diagnoseprosessen, og detaljere behandlingsalternativer og langtidsoppfølging.
Addisons sykdom, også kjent som hypoadrenokortisisme, er en alvorlig, men heldigvis relativt sjelden endokrin lidelse som kan ramme hunder. Sykdommen kalles ofte “den store imitator” fordi dens symptomer kan være vage, varierte, og ligne mange andre, mer vanlige tilstander. Dette kan gjøre diagnosen utfordrende. Ubehandlet kan Addisons sykdom være livstruende, spesielt under en såkalt Addisonkrise. Med korrekt diagnose og livslang behandling kan imidlertid de fleste hunder med Addison leve et fullverdig og langt liv. Denne artikkelen tar sikte på å gi en omfattende og detaljert forståelse av Addisons sykdom hos hund.
TOPPMODELL
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Å forstå denne komplekse tilstanden er det første skrittet for hundeeiere som enten har en hund diagnostisert med Addison, eller som er bekymret for at hunden kan ha symptomer som passer med sykdommen.
Hva er Addisons sykdom (hypoadrenokortisisme)?
Addisons sykdom er en tilstand som oppstår når binyrebarken (det ytre laget av binyrene) ikke produserer tilstrekkelige mengder av visse livsviktige hormoner, primært kortisol (et glukokortikoid) og i mange tilfeller også aldosteron (et mineralkortikoid).
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Binyrenes rolle og de essensielle hormonene
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
LAVPRIS!
Binyrene er små, trekantede kjertler som ligger på toppen av hver nyre. De består av to hoveddeler: binyremargen (indre del) og binyrebarken (ytre del). Det er binyrebarken som er påvirket ved Addisons sykdom.
- Kortisol (glukokortikoid): Dette hormonet er ofte kjent som kroppens “stresshormon”, men det har en rekke andre kritiske funksjoner. Kortisol:
- Hjelper kroppen å respondere på stress (fysisk og psykisk).
- Regulerer blodsukkernivået.
- Påvirker stoffskiftet av proteiner, fett og karbohydrater.
- Demper betennelsesreaksjoner.
- Bidrar til å opprettholde blodtrykket.
- Påvirker immunforsvaret. Mangel på kortisol fører til at hunden blir dårlig til å takle stress, får problemer med stoffskiftet, og kan utvikle en rekke uspesifikke symptomer som slapphet og nedsatt appetitt.
- Aldosteron (mineralkortikoid): Dette hormonet spiller en nøkkelrolle i å regulere kroppens salt- og vannbalanse, og dermed også blodtrykket. Aldosteron:
- Kontrollerer nivåene av natrium (Na+) og kalium (K+) i blodet ved å påvirke nyrenes utskillelse og reabsorpsjon av disse elektrolyttene.
- Hjelper til med å opprettholde væskebalansen og blodvolumet. Mangel på aldosteron fører til alvorlige forstyrrelser i elektrolyttbalansen, spesielt for høyt kalium (hyperkalemi) og for lavt natrium (hyponatremi). Dette kan påvirke hjertefunksjonen, nerve- og muskelfunksjon, og føre til dehydrering og lavt blodtrykk.
Når produksjonen av disse hormonene svikter, får det omfattende konsekvenser for hundens helse.
Årsaker til Addisons sykdom hos hund
Det finnes flere ulike årsaker til at en hund kan utvikle Addisons sykdom. Vi deler vanligvis inn i primær, sekundær og iatrogen hypoadrenokortisisme.
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
1. Primær hypoadrenokortisisme
Dette er den desidert vanligste formen for Addisons sykdom hos hund, og innebærer at problemet ligger i selve binyrene – binyrebarken ødelegges gradvis.
- Idiopatisk hypoadrenokortisisme: I mange tilfeller er den eksakte årsaken til ødeleggelsen av binyrebarken ukjent (idiopatisk).
- Autoimmun ødeleggelse: Den mest anerkjente teorien er at primær Addison hos de fleste hunder skyldes en autoimmun prosess. Dette betyr at hundens eget immunforsvar feilaktig angriper og ødelegger cellene i binyrebarken. Hvorfor dette skjer er ikke fullt ut forstått, men genetiske faktorer spiller sannsynligvis en rolle, da visse raser er predisponerte.
- Andre, sjeldnere årsaker: Mer sjeldent kan primær Addison skyldes infeksjoner (f.eks. soppinfeksjoner), kreftsvulster som infiltrerer binyrene (enten primære eller metastaser), blødninger eller infarkt i binyrene, eller visse medikamenter som er giftige for binyrebarken (se iatrogen under).
Ved primær Addison er vanligvis produksjonen av både kortisol og aldosteron redusert, fordi hele binyrebarken rammes. Dette kalles ofte “typisk Addison”.
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
2. Atypisk Addisons sykdom
Noen hunder med primær hypoadrenokortisisme utvikler i starten kun mangel på kortisol, mens aldosteronproduksjonen fortsatt er normal eller nær normal. Dette kalles “atypisk Addison” eller “glukokortikoid-mangelfull Addison”. Disse hundene vil ikke ha de klassiske elektrolyttforstyrrelsene (hyperkalemi, hyponatremi) i starten. Det er viktig å vite at en betydelig andel av hunder med atypisk Addison kan utvikle mangel på aldosteron over tid (uker til måneder) og dermed gå over til typisk Addison.
3. Sekundær hypoadrenokortisisme
Denne formen er sjelden og skyldes mangel på hormonet ACTH (adrenokortikotropt hormon). ACTH produseres i hypofysen (en liten kjertel i hjernen) og stimulerer normalt binyrebarken til å produsere kortisol. Hvis hypofysen svikter i å produsere ACTH (f.eks. på grunn av en svulst, skade eller medfødt defekt), vil binyrebarken ikke få signal om å lage kortisol. Ved sekundær Addison er aldosteronproduksjonen vanligvis upåvirket, da den primært reguleres av andre mekanismer (renin-angiotensin-aldosteron-systemet og kaliumnivåer). Disse hundene vil derfor heller ikke ha de typiske elektrolyttforstyrrelsene.
4. Iatrogen hypoadrenokortisisme
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
Dette betyr at tilstanden er forårsaket av medisinsk behandling.
- Medikamenter for Cushings sykdom: Hunder som behandles for Cushings sykdom (hyperadrenokortisisme – overproduksjon av kortisol) med medikamenter som mitotan (Lysodren®) eller trilostan (Vetoryl®), kan utvikle Addison hvis behandlingen blir for aggressiv og ødelegger for mye av binyrebarken eller hemmer hormonproduksjonen for kraftig.
- Brå seponering av kortikosteroider: Langvarig behandling med kortikosteroider (som prednisolon) undertrykker kroppens egen produksjon av ACTH og kortisol. Hvis slik behandling stoppes brått, kan kroppen være ute av stand til å produsere nok kortisol selv, noe som fører til symptomer på Addison. Derfor er det viktig å alltid trappe ned kortikosteroidbehandling gradvis.
Hvilke hunder rammes oftest? Predisponerte raser og risikofaktorer
Selv om Addisons sykdom kan ramme enhver hund, uansett rase, alder eller kjønn, ser man visse trender:
- Alder: Sykdommen diagnostiseres oftest hos unge til middelaldrende hunder, vanligvis mellom 4 og 7 år, men den kan forekomme i alle aldre.
- Kjønn: Tisper ser ut til å rammes oftere enn hannhunder (omtrent 70 % av tilfellene er tisper). Årsaken til dette er uklar.
- Rasepredisposisjon: En rekke raser har en høyere forekomst av Addisons sykdom, noe som tyder på en arvelig komponent. Disse inkluderer:
- Standardpuddel
- Portugisisk vannhund
- Bearded Collie
- Nova Scotia Duck Tolling Retriever
- West Highland White Terrier
- Grand Danois (Grand Danois)
- Wheaten Terrier
- Rottweiler
- Leonberger Andre raser kan også være overrepresentert i ulike geografiske områder. Det er viktig å merke seg at blandingshunder også kan få Addison.
Arvegangen er sannsynligvis kompleks (polygenetisk) og ikke fullt ut kartlagt for de fleste raser.
Symptomer på Addisons sykdom: “Den store imitator”
Symptomene på Addisons sykdom er notorisk vage og kan variere betydelig fra hund til hund. De kan utvikle seg gradvis over måneder eller år, eller de kan oppstå mer akutt. Dette gjør at sykdommen ofte kan forveksles med mange andre lidelser.
Vage og uspesifikke symptomer (vanligst i starten)
Disse symptomene kan komme og gå, og ofte forverres de i perioder med stress (f.eks. reise, veterinærbesøk, kennellopphold, annen sykdom).
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
- Slapphet, apati, depresjon (letargi): Hunden virker unormalt trøtt, uinteressert i lek eller tur, og har generelt nedsatt energi. Dette er et av de aller vanligste symptomene.
- Nedsatt appetitt (anoreksi) eller kresenhet: Hunden spiser dårligere, mister interessen for mat den vanligvis liker, eller nekter å spise i perioder.
- Vekttap: Gradvis eller mer plutselig vekttap uten åpenbar årsak.
- Oppkast: Kan være periodisk eller kronisk. Noen ganger kun om morgenen, eller etter måltider.
- Diaré: Kan også være periodisk eller kronisk. Avføringen kan noen ganger inneholde blod (melena – mørk, tjæreaktig avføring hvis blødning høyt oppe; eller friskt rødt blod hvis lavt nede).
- Økt tørste og urinering (polydipsi/polyuri – PD/PU): Dette symptomet er mindre vanlig ved typisk Addison enn ved f.eks. nyresvikt eller diabetes, men det kan forekomme, spesielt hvis nyrefunksjonen er påvirket sekundært.
- Skjelvinger eller muskelsvakhet: Hunden kan virke ustø, ha skjelvinger, eller ha problemer med å hoppe opp eller gå i trapper.
- Smerter i buken: Uspesifikke magesmerter.
- Manglende evne til å takle stress: Hunden blir uforholdsmessig dårlig eller slapp etter selv milde stresspåkjenninger.
Fordi disse symptomene er så uspesifikke og kan tilskrives mange andre sykdommer, er det ofte en forsinkelse i diagnosen.
Addisonkrise (akutt hypoadrenokortisisme): En livstruende tilstand
En Addisonkrise er en akutt og livstruende forverring av symptomene. Dette skjer når nivåene av kortisol og/eller aldosteron blir kritisk lave, ofte utløst av en stressende hendelse hos en udiagnostisert eller utilstrekkelig behandlet hund. En Addisonkrise krever umiddelbar veterinærbehandling.
Symptomer på en Addisonkrise inkluderer:
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
- Alvorlig slapphet, kollaps: Hunden klarer ikke å stå eller reise seg.
- Sjokksymptomer:
- Bleke slimhinner (tannkjøtt).
- Rask, svak puls (takykardi) eller unormalt langsom puls (bradykardi).
- Lav kroppstemperatur (hypotermi).
- Kalde ekstremiteter (poter, ører).
- Alvorlig dehydrering: Innsunkne øyne, tørre slimhinner, nedsatt hudelastisitet.
- Kraftig oppkast og diaré: Ofte med blod.
- Langsom hjerterytme (bradykardi): Dette er et spesielt alvorlig tegn og skyldes ofte farlig høye nivåer av kalium (hyperkalemi) som påvirker hjertets elektriske aktivitet.
- Lavt blodsukker (hypoglykemi): Kan føre til ytterligere svakhet, desorientering og kramper.
- Kramper: Sjeldent, men kan forekomme ved alvorlig hypoglykemi eller elektrolyttforstyrrelser.
Uten rask og aggressiv behandling er en Addisonkrise dødelig.
Diagnostisering av Addisons sykdom: En utfordrende prosess
På grunn av de vage og varierte symptomene, kan det være en utfordring å diagnostisere Addisons sykdom. Veterinæren må ofte utelukke en rekke andre tilstander først. Prosessen involverer vanligvis:
1. Sykehistorie og klinisk undersøkelse
- Eiers observasjoner (anamnese): En detaljert beskrivelse av symptomene, deres varighet, om de kommer og går, eventuelle stressfaktorer, og hundens generelle helsehistorie er svært viktig.
- Klinisk undersøkelse: Veterinæren vil utføre en grundig fysisk undersøkelse for å se etter tegn som dehydrering, svakhet, lavt blodtrykk, unormal hjerterytme, eller buksmerter.
2. Innledende blodprøver og urinanalyse
Disse prøvene gir viktig informasjon og kan øke mistanken om Addison, selv om de ikke er definitive i seg selv.
- Hematologi (full blodstatus):
- Kan vise mild anemi (blodmangel).
- Et viktig funn er ofte mangel på et “stressleukogram”. Normalt vil en syk eller stresset hund ha økte nøytrofile og monocytter, og reduserte lymfocytter og eosinofile i blodet. Hunder med Addison (kortisolmangel) viser ofte ikke dette mønsteret; de kan ha normale eller til og med økte lymfocytter og eosinofile til tross for at de er syke.
- Biokjemi (organprofil):
- Forhøyede nyreverdier (BUN/urea og kreatinin) er vanlig på grunn av dehydrering og redusert blodgjennomstrømning til nyrene (pre-renal azotemi). Dette kan feilaktig føre til mistanke om primær nyresvikt.
- Leverenzymer kan være mildt forhøyet.
- Lavt blodsukker (hypoglykemi) kan ses, spesielt under en krise.
- Lavt kolesterol eller albumin kan også forekomme.
- Elektrolytter (svært viktig!):
- Hyperkalemi (høyt kalium): Dette er et nøkkelfunn ved typisk Addison (aldosteronmangel). For mye kalium er farlig for hjertet.
- Hyponatremi (lavt natrium): Også vanlig ved typisk Addison.
- Hypokloremi (lavt klor): Ofte sett sammen med hyponatremi.
- Forholdet mellom natrium og kalium (Na:K ratio): En Na:K ratio under 27:1 (og spesielt under 20-24:1) er sterkt suggestivt for Addison hos en hund med passende kliniske tegn. Normale hunder har en ratio på rundt 27:1 til 40:1.
- Merk: Hunder med atypisk Addison (kun kortisolmangel) vil ha normale elektrolytter.
- Urinanalyse: Urinen er ofte overraskende fortynnet (lav spesifikk vekt) til tross for at hunden er dehydrert. Dette skyldes natriumtap og endret nyrefunksjon.
3. Differensialdiagnoser
På grunn av de uspesifikke symptomene, må mange andre sykdommer vurderes og utelukkes. Listen over differensialdiagnoser er lang og kan inkludere:
- Nyresvikt (akutt eller kronisk)
- Gastroenteritt (mage-tarminfeksjon/betennelse) av ulike årsaker (f.eks. parasitter, virus, bakterier, matintoleranse)
- Pankreatitt (bukspyttkjertelbetennelse)
- Leversykdom
- Forgiftninger
- Visse typer kreft
- Nevrologiske lidelser
4. Spesifikke tester for Addisons sykdom
Hvis de innledende testene og kliniske tegn gir sterk mistanke om Addison, er neste steg å utføre mer spesifikke tester for å bekrefte diagnosen.
- Basal kortisolmåling: En enkel blodprøve for å måle nivået av kortisol i blodet.
- En normal eller høy basal kortisolverdi (vanligvis > 55 nmol/L eller 2 µg/dL, men laboratorienes referanseverdier kan variere) gjør Addison svært usannsynlig. Denne testen har god negativ prediktiv verdi, det vil si at den er god til å utelukke Addison.
- En lav basal kortisolverdi (< 27-55 nmol/L eller < 1-2 µg/dL) er forenlig med Addison, men bekrefter ikke diagnosen alene, da andre alvorlige sykdommer også kan gi lav basal kortisol. Videre testing er nødvendig.
- ACTH-stimuleringstest (gullstandarden): Dette er den definitive testen for å diagnostisere primær Addisons sykdom.
- Prinsipp: Testen måler binyrebarkens evne til å produsere kortisol som respons på stimulering med syntetisk ACTH. Friske binyrer vil respondere med en betydelig økning i kortisolproduksjonen. Binyrer som er ødelagt (som ved Addison) vil ha liten eller ingen respons.
- Gjennomføring:
- En blodprøve tas for å måle basal kortisol (“pre-ACTH” prøve).
- En dose syntetisk ACTH (f.eks. cosyntropin eller tetracosactid) injiseres intravenøst eller intramuskulært.
- En ny blodprøve tas 60-90 minutter etter ACTH-injeksjonen for å måle kortisolnivået (“post-ACTH” prøve).
- Tolkning:
- Normal respons: Betydelig økning i kortisol etter ACTH (post-ACTH kortisol vanligvis > 220-550 nmol/L eller > 8-20 µg/dL, avhengig av laboratorium og protokoll).
- Addisons sykdom: Både basal (“pre”) og stimulert (“post”) kortisol er lave (vanligvis < 27-55 nmol/L eller < 1-2 µg/dL), og det er liten eller ingen økning mellom de to prøvene.
- Viktig: Hunden må ikke ha fått kortikosteroider (unntatt deksametason i svært akutte situasjoner før testing) i en periode før testen, da dette kan påvirke resultatet.
- Måling av endogent ACTH (eACTH): Denne testen kan hjelpe med å skille mellom primær og sekundær Addison, men er sjelden nødvendig for rutinediagnostikk av den vanligste formen.
- Ved primær Addison (problemet er i binyrene) vil kroppen prøve å kompensere ved å produsere mer ACTH fra hypofysen. Nivået av eACTH vil derfor være høyt.
- Ved sekundær Addison (problemet er i hypofysen) vil nivået av eACTH være lavt.
- Aldosteronmåling: Måling av aldosteron i blodet (enten basal eller etter ACTH-stimulering) er vanligvis ikke nødvendig for å stille diagnosen typisk Addison, da elektrolyttforstyrrelsene (hyperkalemi/hyponatremi) og responsen på ACTH-testen er tilstrekkelig. Det kan være aktuelt i forskningssammenheng eller i svært kompliserte eller atypiske tilfeller.
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
5. Bildediagnostikk (røntgen og ultralyd)
Røntgen av bryst og buk, samt ultralyd av buken, brukes vanligvis ikke primært for å diagnostisere Addison, men mer for å:
- Utelukke andre sykdommer som kan gi lignende symptomer (f.eks. svulster, fremmedlegemer, hjerteproblemer).
- Vurdere størrelsen på binyrene. Ved langvarig Addison kan binyrene være mindre enn normalt (atrofiske), men dette er ikke alltid tilfelle, og normale eller til og med forstørrede binyrer kan ses i noen tilfeller (f.eks. ved tidlig sykdom eller visse infiltrative lidelser).
Relatert: Autoimmune sykdommer hos hund
Behandling av Addisons sykdom
Når diagnosen Addisons sykdom er stilt, er målet med behandlingen å erstatte de manglende hormonene. Behandlingen er livslang, men med korrekt medisinering og oppfølging kan hunden leve et normalt liv.
Akuttbehandling av Addisonkrise (livreddende intervensjon)
En Addisonkrise er en medisinsk nødsituasjon som krever umiddelbar og aggressiv behandling, vanligvis med innleggelse på dyresykehus.
- Intravenøs væskebehandling: Aggressiv tilførsel av intravenøs væske, vanligvis 0,9 % natriumklorid (saltvann), er kritisk for å korrigere dehydrering, lavt blodtrykk (sjokk), og elektrolyttforstyrrelser (spesielt hyponatremi og for å hjelpe med å senke kalium).
- Korreksjon av hypoglykemi: Hvis blodsukkeret er lavt, gis glukose intravenøst.
- Korreksjon av alvorlig hyperkalemi: Væskebehandling hjelper med å senke kalium. I alvorlige tilfeller med livstruende hjertepåvirkning kan det gis kalsiumglukonat intravenøst for å beskytte hjertet mot effekten av høyt kalium, eller glukose og insulin for å drive kalium inn i cellene.
- Umiddelbar glukokortikoidtilførsel: Injiserbare, hurtigvirkende kortikosteroider som deksametasonnatriumfosfat eller prednisolonnatriumsuccinat gis intravenøst. Deksametason foretrekkes ofte hvis en ACTH-stimuleringstest skal utføres raskt, da det i mindre grad påvirker kortisolmålingene i testen sammenlignet med prednisolon.
- Mineralkortikoidtilførsel: Når hunden er mer stabil og diagnosen er bekreftet (eller sterk mistanke foreligger), startes behandling med mineralkortikoider. Desoksykortikosteronpivalat (DOCP) kan gis som en injeksjon.
- Overvåkning: Kontinuerlig overvåkning av hjerterytme (EKG), blodtrykk, elektrolytter, nyreverdier, blodsukker og allmenntilstand er nødvendig.
De fleste hunder viser betydelig bedring innen timer til et par dager med adekvat krisebehandling.
Langtidsbehandling (livslang medisinering)
Når hunden er stabilisert etter en krise, eller hvis diagnosen stilles før en krise oppstår, startes livslang vedlikeholdsbehandling. Denne består av å erstatte både glukokortikoider og mineralkortikoider (for typisk Addison). Hunder med atypisk Addison trenger i starten kun glukokortikoiderstatning, men må overvåkes nøye for utvikling av mineralkortikoidmangel.
- Glukokortikoiderstatning:
- Prednisolon: Dette er det vanligste glukokortikoidet som brukes. Det gis som tabletter, vanligvis én gang daglig. Målet er å bruke lavest mulig effektive dose som holder hunden symptomfri og opprettholder en god livskvalitet. Startdosen er ofte rundt 0,2-0,4 mg/kg/dag, og kan gradvis reduseres basert på klinisk respons.
- Dosejustering ved stress: Det er ekstremt viktig at eiere forstår at dosen av prednisolon må økes i perioder med forventet eller uforutsett stress. Dette kan være ved reiser, veterinærbesøk, kirurgi, annen sykdom, eller til og med ved mye spenning eller anstrengelse. Dosen økes vanligvis 2-4 ganger (noen ganger mer) i 1-3 dager, eller så lenge stressfaktoren vedvarer. Dette etterligner kroppens naturlige stressrespons. Manglende økning av kortisondosen under stress kan utløse en Addisonkrise.
- Mineralkortikoiderstatning:
- Desoksykortikosteronpivalat (DOCP): Merkenavn inkluderer Zycortal® og Percorten-V®. Dette er et langtidsvirkende mineralkortikoid som gis som en injeksjon (subkutant eller intramuskulært) av veterinær eller opplært eier, vanligvis hver 25. til 30. dag.
- Dosejustering: Den nøyaktige dosen og intervallet justeres individuelt basert på regelmessige målinger av elektrolytter (natrium og kalium) i blodet. Målet er å holde elektrolyttene innenfor normalområdet.
- Fordeler: Gir stabil kontroll av elektrolytter, krever ikke daglig medisinering av eier (kun injeksjon ca. månedlig).
- Ulemper: Krever regelmessige veterinærbesøk for injeksjoner (hvis eier ikke gir dem) og blodprøver. Har ingen glukokortikoid effekt, så separat prednisolonbehandling er alltid nødvendig.
- Fludrokortisonacetat: Merkenavn Florinef®. Dette er et medikament i tablettform som gis daglig (ofte fordelt på to doser). Fludrokortison har både mineralkortikoid- og en viss glukokortikoid effekt.
- Dosejustering: Dosen justeres basert på elektrolyttmålinger og kliniske tegn.
- Fordeler: Tablettform kan være enklere for noen eiere.
- Ulemper: Kan være dyrere, spesielt for store hunder. Doseringen kan være vanskeligere å finjustere, og noen hunder trenger fortsatt en liten tilleggsdose prednisolon for adekvat glukokortikoiddekning, spesielt under stress. Bivirkninger som økt tørste og urinering kan være mer uttalt.
- Desoksykortikosteronpivalat (DOCP): Merkenavn inkluderer Zycortal® og Percorten-V®. Dette er et langtidsvirkende mineralkortikoid som gis som en injeksjon (subkutant eller intramuskulært) av veterinær eller opplært eier, vanligvis hver 25. til 30. dag.
Valg av mineralkortikoidpreparat avhenger av flere faktorer, inkludert hundens størrelse, eiers preferanser, kostnader, og hvordan hunden responderer på behandlingen. DOCP er ofte foretrukket i mange land på grunn av mer forutsigbar effekt og enklere dosering for mange.
Regelmessig oppfølging og monitorering
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Hunder med Addison trenger regelmessig veterinæroppfølging resten av livet.
- Innledende fase: Hyppige kontroller (f.eks. ukentlig til annenhver uke) for å justere medikamentdoser, spesielt for DOCP, hvor elektrolytter måles før hver injeksjon i starten.
- Stabil fase: Når hunden er stabil på medisinene, kan kontrollene vanligvis reduseres til hver 3.-6. måned.
- Kontrollene inkluderer vanligvis:
- Vurdering av hundens allmenntilstand og eventuelle symptomer.
- Vektkontroll.
- Blodprøver: Elektrolytter (Na, K, Na:K ratio) er viktigst for å justere mineralkortikoiddosen. Nyreverdier (BUN, kreatinin) og andre biokjemiske parametere følges også.
- Blodtrykksmåling kan være aktuelt.
Prognose for hunder med Addisons sykdom
- Med korrekt diagnose og konsekvent, livslang behandling er prognosen for hunder med Addisons sykdom generelt svært god til utmerket. De fleste hunder kan leve et normalt, aktivt liv med god livskvalitet og normal levealder.
- En Addisonkrise er livstruende, men de fleste hunder som mottar rask og adekvat behandling for en krise, kommer seg helt.
- Det er avgjørende at eieren er dedikert til å gi medisinene nøyaktig som foreskrevet og å følge opp med regelmessige veterinærkontroller.
- Ubehandlet Addisons sykdom er dødelig.
Livet med en Addison-hund: Hva eiere må vite
ANNONSØRINNHOLD STORMBERG |
Å eie en hund med Addisons sykdom krever en betydelig forpliktelse fra eierens side.
- Nøyaktig medisinering: Gi alle medisiner presist som foreskrevet av veterinæren. Hopp aldri over en dose, spesielt ikke mineralkortikoider. Bruk gjerne dosett eller påminnelser.
- Stresshåndtering og økning av kortisondose: Lær hvordan og når du skal øke dosen av prednisolon i stressende situasjoner. Diskuter dette grundig med veterinæren din.
- Tidlig gjenkjenning av symptomer: Vær årvåken for tidlige tegn på at sykdommen ikke er godt kontrollert, eller tegn på en begynnende krise (f.eks. økt slapphet, nedsatt appetitt, oppkast, diaré). Kontakt veterinær tidlig ved bekymring.
- Nødmedisin: Noen veterinærer anbefaler at eiere har en injiserbar form for glukokortikoid (f.eks. deksametason) hjemme for nødsituasjoner, etter grundig opplæring i hvordan og når det skal brukes. Dette er spesielt aktuelt hvis man bor langt fra veterinær.
- Regelmessige veterinærkontroller: Disse er ikke valgfrie, men en essensiell del av behandlingen for å sikre at medisineringen er optimal og for å fange opp eventuelle problemer tidlig.
- Økonomiske aspekter: Livslang medisinering og regelmessige veterinærbesøk med blodprøver medfører en betydelig økonomisk kostnad. God dyreforsikring kan være svært nyttig.
- Identifikasjon: Det er lurt at hunden bærer et halsbånd eller en brikke som informerer om at den har Addisons sykdom og trenger medisiner. Dette kan være livreddende hvis hunden kommer bort eller en nødsituasjon oppstår når eier ikke er til stede.
- Kommunikasjon med veterinæren: Ha et godt og åpent forhold til veterinæren din. Ikke nøl med å stille spørsmål eller ta kontakt ved usikkerhet.
Relatert: Symptom på Addison hos hund
Forskning og fremtidsperspektiver
Forskningen på Addisons sykdom hos hund pågår kontinuerlig. Fokusområder inkluderer:
- Genetikk: Identifisering av spesifikke gener som er involvert i utviklingen av sykdommen hos predisponerte raser. Dette kan på sikt føre til gentester for å identifisere bærere og redusere forekomsten gjennom ansvarlig avl.
- Immunologi: Bedre forståelse av de autoimmune mekanismene som fører til ødeleggelse av binyrebarken, noe som kan åpne for nye forebyggende eller behandlende strategier.
- Behandling: Utvikling av nye og bedre medikamenter, eller forbedrede protokoller for eksisterende behandlinger, for eksempel depotpreparater med lengre virketid.
- Tidlig diagnostikk: Forskning på biomarkører som kan hjelpe med å diagnostisere sykdommen på et tidligere stadium.
Konklusjon
Addisons sykdom (hypoadrenokortisisme) er en alvorlig endokrin lidelse hos hund som skyldes mangel på livsviktige hormoner fra binyrebarken. Selv om symptomene kan være vage og sykdommen utfordrende å diagnostisere – ofte omtalt som “den store imitator” – er det en tilstand som er fullt mulig å håndtere med moderne veterinærmedisin. En Addisonkrise er en livstruende nødsituasjon, men med rask og korrekt behandling er overlevelsesraten god.
Nøkkelen til et godt utfall for hunder med Addisons sykdom ligger i tidlig og nøyaktig diagnose, etterfulgt av livslang, konsekvent medisinering og nøye oppfølging. Samarbeidet mellom en dedikert hundeeier og en kunnskapsrik veterinær er helt avgjørende. Med den rette omsorgen og behandlingen, kan hunder med Addison leve lange, lykkelige og aktive liv, til tross for sin kroniske tilstand. Kunnskap om sykdommen er det beste verktøyet for å sikre nettopp dette.
- Baumstark, M. E., K मिथुन, K. E., & Church, D. B. (2014). Primary hypoadrenocorticism in dogs: a retrospective study of 205 cases. Australian Veterinary Journal, 92(3), 65-71.
- Ettinger, S. J., Feldman, E. C., & Côté, E. (2017). Textbook of veterinary internal medicine: Diseases of the dog and the cat (8th ed.). Elsevier.
- Gilor, C., & Graves, T. K. (2011). Synthetic ACTH (cosyntropin) stimulation testing in dogs: a survey of protocols. Journal of the American Animal Hospital Association, 47(6), 387-394.
- Kintzer, P. P., & Peterson, M. E. (1997). Treatment of primary hypoadrenocorticism in 27 dogs with desoxycorticosterone pivalate. Journal of Veterinary Internal Medicine, 11(3), 162-165.
- Klein, S. C., & Peterson, M. E. (2010). Canine hypoadrenocorticism: part I. The Canadian Veterinary Journal, 51(1), 63–69.
- Lathan, P., & Tyler, J. (2005). Canine hypoadrenocorticism: pathogenesis and clinical features. Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian, 27(2), 110-120.
- Lennon, E. M., Boyle, T. E., Hutchins, R. G., Linklater, A., & DeNovo, R. C. (1998). Use of plasma ACTH concentrations to differentiate between primary and secondary canine hypoadrenocorticism. Journal of Small Animal Practice, 39(4), 171-174.
- Merck Veterinary Manual. (n.d.). Hypoadrenocorticism in Dogs (Addison Disease). Hentet 12. mai 2025, fra https://www.merckvetmanual.com/endocrine-system/the-adrenal-glands/addison-disease-hypoadrenocorticism-in-animals
- Nelson, R. W., & Couto, C. G. (2019). Small animal internal medicine (6th ed.). Elsevier.
- Peterson, M. E., Kintzer, P. P., & Kass, P. H. (1996). Pretreatment clinical and laboratory findings in dogs with hypoadrenocorticism: 225 cases (1979-1993). Journal of the American Veterinary Medical Association, 208(1), 85-91.
- Reusch, C. E. (2015). Hypoadrenocorticism. In R. W. Nelson & C. G. Couto (Eds.), Small Animal Internal Medicine (5th ed., pp. 878-891). Elsevier Mosby. (Merk: Dette er en kapittelreferanse. For en faktisk publikasjon, ville man sjekket nyeste utgave, som er 6th ed. (2019) som listet over).
- Scott-Moncrieff, J. C. (2015). Hypoadrenocorticism. In S. J. Ettinger, E. C. Feldman, & E. Côté (Eds.), Textbook of Veterinary Internal Medicine (8th ed., pp. 1821-1838). Elsevier.
- Treeful, A. E., K मिथुन, K. E., & Church, D. B. (2018). Long-term outcome of 130 dogs with primary hypoadrenocorticism (Addison’s disease). Australian Veterinary Journal, 96(1-2), 20-25.
- Zycortal (desoxycortone pivalate). (2023). Product Insert. Dechra Veterinary Products. (Man ville referert til den nyeste tilgjengelige produktinformasjonen for spesifikke medikamenter).