Vekt på schæfer

I denne artikkelen vil vi se på alle faktorer ved vektkontroll for schæferhunder, inkludert deres ideelle vekt, helsekonsekvenser av feil vekt, ernæring og mosjon.

Schæferhunden, også kjent som tysk schæferhund, er en av verdens mest populære hunderaser. Deres intelligens, lojalitet og allsidighet gjør dem til ideelle følgesvenner for mange typer arbeid, inkludert politi- og militærtjeneste, redningsoperasjoner og som tjenestehunder. Men for å sikre at schæferhunden din lever et langt og sunt liv, er det avgjørende å forstå og opprettholde riktig vekt. I denne artikkelen vil vi utforske alle aspekter ved vektkontroll for schæferhunder, inkludert deres ideelle vekt, helsekonsekvenser av feil vekt, ernæring, mosjon og hvordan man overvåker og justerer vekten.

Schæferhunden, også kjent som tysk schæferhund, er en av verdens mest populære hunderaser. Deres intelligens, lojalitet og allsidighet gjør dem til ideelle følgesvenner for mange typer arbeid, inkludert politi- og militærtjeneste, redningsoperasjoner og som tjenestehunder. Men for å sikre at schæferhunden din lever et langt og sunt liv, er det avgjørende å forstå og opprettholde riktig vekt. I denne artikkelen vil vi utforske alle aspekter ved vektkontroll for schæferhunder, inkludert deres ideelle vekt, helsekonsekvenser av feil vekt, ernæring, mosjon og hvordan man overvåker og justerer vekten.

Ideell vekt for schæferhunder

For å forstå hva som er den ideelle vekten for en schæferhund, må vi først se på de generelle retningslinjene som er satt av rasestandarder. Ifølge American Kennel Club (AKC), bør en voksen hann schæferhund veie mellom 30-40 kg, mens en voksen hunn bør veie mellom 22-32 kg (AKC, 2023). Disse retningslinjene kan variere litt avhengig av individuelle forskjeller, som størrelse og muskelmasse, men gir en god indikasjon på hva som anses som sunt.

Relatert: Lynne på schæfer

Faktorer som påvirker ideell vekt

Flere faktorer kan påvirke hva som er en sunn vekt for din schæferhund. Disse inkluderer:

 • Alder: Unge schæferhunder vil naturligvis veie mindre enn voksne. Eldre hunder kan også oppleve vektsvingninger på grunn av endringer i metabolisme og aktivitetsnivå.
 • Kjønn: Hanner er generelt tyngre og mer muskuløse enn hunner.
 • Aktivitetsnivå: Arbeidshunder eller de som er svært aktive, kan ha mer muskelmasse og dermed veie mer.
 • Genetikk: Individuelle forskjeller og genetisk arv kan også spille en stor rolle i hundens naturlige kroppsbygning.

Helsekonsekvenser av over- og undervekt

Overvekt

Overvekt er et vanlig problem blant schæferhunder, spesielt i byområder hvor de kanskje ikke får nok mosjon. Overvekt kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert:

 • Leddproblemer: Schæferhunder er allerede utsatt for hofte- og albueleddsdysplasi, og overvekt kan forverre disse tilstandene (Smith, 2019).
 • Hjertesykdom: Ekstra vekt legger mer press på hjertet, noe som kan føre til hjertesykdommer.
 • Diabetes: Overvekt kan øke risikoen for diabetes hos hunder, akkurat som hos mennesker.
 • Redusert levetid: Studier viser at overvektige hunder har en kortere forventet levetid (Kealy et al., 2002).

Undervekt

Selv om overvekt er et mer vanlig problem, kan undervekt også være skadelig. Schæferhunder som er undervektige kan lide av:

 • Svekket immunforsvar: Underernæring kan svekke immunforsvaret, noe som gjør hunden mer utsatt for sykdommer.
 • Muskelsvinn: Mangel på tilstrekkelig næring kan føre til tap av muskelmasse, noe som kan påvirke hundens evne til å bevege seg og være aktiv.
 • Redusert energinivå: En undervektig hund vil ofte ha lavere energinivåer og kan virke sløv eller uinteressert i lek og aktivitet.

Relatert: Rettrygget schæfer

Ernæring for optimal vekt

For å opprettholde en sunn vekt hos schæferhunden din, er riktig ernæring avgjørende. En balansert diett som er rik på proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler vil sikre at hunden din får alle næringsstoffene den trenger.

Valg av fôr

Det finnes mange forskjellige typer hundefôr på markedet, og det kan være utfordrende å velge det beste alternativet. Her er noen tips:

 • Høy kvalitet: Velg et fôr av høy kvalitet som er spesifikt formulert for store raser som schæferhunder.
 • Proteinkilder: Sørg for at fôret inneholder høykvalitets proteinkilder som kylling, lam eller fisk. Proteiner er viktige for muskelbygging og generell helse.
 • Fettinnhold: Fett er en essensiell del av hundens diett, men det er viktig å balansere mengden for å unngå overvekt. Omega-3 og omega-6 fettsyrer er spesielt gunstige for hud og pels (Freeman et al., 2012).
 • Karbohydrater: Komplekskarbohydrater som ris og søtpoteter gir langsom frigjøring av energi og bidrar til en jevn blodsukkernivå.
 • Vitaminer og mineraler: Sørg for at fôret inneholder tilstrekkelige mengder vitaminer og mineraler for å støtte hundens helse.

Kosttilskudd

I tillegg til vanlig fôr kan kosttilskudd være nyttige for å opprettholde hundens helse og vekt. Vanlige kosttilskudd inkluderer:

 • Glukosamin og kondroitin: Disse kan hjelpe med leddhelse, noe som er spesielt viktig for schæferhunder som er utsatt for leddproblemer.
 • Probiotika: Disse kan bidra til en sunn fordøyelse og bedre opptak av næringsstoffer.
 • Fiskeolje: Rik på omega-3 fettsyrer, kan fiskeolje forbedre hud- og pelssunnheten og redusere betennelse.

Mosjon for vektkontroll

Mosjon spiller en kritisk rolle i å opprettholde en sunn vekt hos schæferhunder. Schæferhunder er aktive og energiske, og de krever betydelig fysisk aktivitet for å holde seg sunne og glade.

Typer mosjon

Det er viktig å variere hundens mosjon for å holde den engasjert og i god form. Her er noen effektive treningsformer:

 • Daglige turer: Lange, daglige turer er grunnleggende for å møte hundens behov for mosjon.
 • Løping: Hvis du har muligheten, er løping en utmerket måte å gi schæferhunden din god trening.
 • Lekeaktiviteter: Lekeaktiviteter som henting, frisbee eller agilitytrening er både morsomme og gode for hundens helse.
 • Svømming: Svømming er spesielt bra for leddene og gir en helkroppstrening uten å legge for mye belastning på leddene.

Mental stimulering

I tillegg til fysisk mosjon, trenger schæferhunder også mental stimulering. Dette kan inkludere:

 • Treningsøkter: Regelmessig trening med kommandoer og triks holder hundens sinn skarpt.
 • Puslespill og leker: Puslespill og interaktive leker som krever at hunden tenker for å få en belønning, er gode for mental stimulering.
 • Sosialisering: Tid med andre hunder og mennesker kan også bidra til mental stimulering og redusere stress.

Overvåking og justering av vekten

For å sikre at schæferhunden din opprettholder en sunn vekt, er det viktig å regelmessig overvåke vekten og gjøre nødvendige justeringer i kosthold og mosjon.

Vektkontroll

Regelmessige veterinærbesøk for vektkontroll er viktig. Veterinæren kan gi råd om eventuelle justeringer som trengs. I tillegg kan du bruke hjemmevekter til å veie hunden din regelmessig.

Body Condition Score (BCS)

BCS er en metode for å vurdere hundens kroppstilstand, fra undervektig til overvektig. BCS skalaen går fra 1 til 9, hvor 1 er alvorlig undervektig, 5 er ideell vekt, og 9 er alvorlig overvektig (Laflamme, 1997). Å lære hvordan du bruker BCS kan hjelpe deg å holde øye med hundens vekt og justere kosthold og mosjon deretter.

Kostholdsendringer

Basert på vektovervåkingen og BCS, kan det være nødvendig å justere hundens kosthold. Dette kan inkludere:

 • Redusere porsjoner: Hvis hunden din er overvektig, kan det å redusere porsjonene være en enkel måte å hjelpe med vekttap.
 • Bytte til vekttapfôr: Spesielle vekttapfôr er formulert for å hjelpe overvektige hunder å gå ned i vekt mens de fortsatt får alle nødvendige næringsstoffer.
 • Øke protein: For å opprettholde muskelmasse under vekttap, kan det være nyttig å øke proteininnholdet i kosten.

Relatert: Schæfer som familiehund

Tilpasning av mosjon

I tillegg til kostholdsendringer, kan justering av mosjon være nødvendig for å opprettholde eller oppnå en sunn vekt. Dette kan inkludere:

 • Øke aktivitetsnivået: Hvis hunden din er overvektig, kan det være nødvendig å øke mengden mosjon den får daglig.
 • Varierte aktiviteter: Å variere typen aktiviteter kan holde hunden engasjert og gjøre treningen mer effektiv.
 • Trening i intervaller: Intervalltrening, hvor perioder med intens aktivitet veksler med perioder med roligere aktivitet, kan være effektivt for å øke forbrenningen.

Forebygging av vektproblemer

For å unngå de helsemessige problemene som er forbundet med over- eller undervekt, er det viktig å være proaktiv og forebyggende når det gjelder schæferhundens helse.

Tidlig intervensjon

Regelmessige veterinærkontroller

Regelmessige besøk hos veterinæren er avgjørende for å oppdage eventuelle vektproblemer tidlig. Veterinæren kan gi profesjonelle råd om fôring, mosjon og generell helse som er tilpasset din hunds behov.

Overvåking av vekst

For unge schæferhunder er det spesielt viktig å overvåke veksten nøye. En valp som vokser for raskt eller for sakte kan utvikle helseproblemer senere i livet. Bruk vekstkurver og sammenlign med rasestandarden for å sikre at valpen utvikler seg som den skal (Zentek & Meyer, 1996).

Forebyggende ernæring

Fôring av valper

Valper trenger en spesiell diett som støtter deres raske vekst og utvikling. Hundefôr for valper er formulert med riktig balanse av næringsstoffer for å støtte sunn vekst. Unngå å overfôre valper, da for mye mat kan føre til overvekt og vekstproblemer (Hazewinkel et al., 2000).

Voksen- og seniorkost

Når schæferhunden når voksen alder, bør kostholdet justeres for å møte dens endrede behov. Seniorhunder kan ha nytte av fôr som er lavere i kalorier men rikere på fiber og kosttilskudd som støtter ledd- og kognitiv helse (Larsen & Farcas, 2014).

Aktiv livsstil

Aktivitet fra ung alder

Det er viktig å etablere gode mosjonsvaner fra ung alder. Schæferhunder som er vant til regelmessig aktivitet, vil være mer tilbøyelige til å opprettholde en sunn vekt gjennom hele livet. Aktiviteter som lydighetstrening, lek og daglige turer er gode måter å holde valper aktive på.

Variert trening

Variasjon i treningsrutiner kan hjelpe til med å forhindre kjedsomhet og opprettholde hundens interesse. Dette kan inkludere turer i forskjellige terreng, lek med forskjellige leker, og innføring av nye kommandoer og øvelser regelmessig.

Håndtering av spesifikke helseutfordringer

Schæferhunder er utsatt for visse genetiske helseproblemer som kan påvirkes av vekt. Å forstå disse utfordringene kan hjelpe deg med å tilpasse kosthold og mosjon for å støtte hundens helse.

Hofte- og albueleddsdysplasi

Hofte- og albueleddsdysplasi er vanlige problemer hos schæferhunder. Overvekt kan forverre disse tilstandene, så det er avgjørende å holde hunden på en sunn vekt. Kosttilskudd som glukosamin og kondroitin kan også bidra til å støtte leddhelsen (Roush et al., 2010).

Eksem og hudproblemer

Schæferhunder kan være utsatt for eksem og andre hudproblemer. Riktig kosthold, inkludert tilstrekkelig med omega-3 og omega-6 fettsyrer, kan bidra til å opprettholde en sunn hud og pels. Regelmessig børsting og bading med milde, hundevennlige sjampoer kan også være nyttig (Scott, 2001).

Fordøyelsesproblemer

Noen schæferhunder kan oppleve fordøyelsesproblemer, som oppblåsthet eller følsom mage. Fôr som er lett fordøyelig og inneholder probiotika kan hjelpe til med å holde fordøyelsessystemet i balanse. Å unngå plutselige dietendringer og å tilby mat av høy kvalitet er viktige tiltak (Fleeman & Guilford, 1995).

Vektstyring ved spesielle forhold

Det kan være tider når hunden din trenger ekstra oppmerksomhet når det gjelder vektstyring, som under sykdom eller etter en operasjon.

Postoperativ omsorg

Etter en operasjon kan hundens aktivitetsnivå være begrenset, noe som kan føre til vektøkning hvis ikke kostholdet justeres. Å gi mindre, hyppigere måltider og fokusere på næringsrik, men kalorifattig mat kan bidra til å forhindre vektøkning. Veterinæren kan også anbefale spesifikke post-operative dietter (Lascelles et al., 2005).

Kroniske sykdommer

Hunder med kroniske sykdommer som diabetes eller hypothyreose krever spesifikk vektstyring. For eksempel kan hunder med hypothyreose ha en tendens til å legge på seg, så det kan være nødvendig med en kalori-kontrollert diett og regelmessig mosjon. Diabetiske hunder trenger en diett som støtter stabile blodsukkernivåer (Peterson et al., 2010).

Relatert: Belgisk schæfer

Samarbeid med profesjonelle

Veterinærens rolle

En god veterinær vil være din beste allierte i å holde schæferhunden din på en sunn vekt. Regelmessige kontroller, blodprøver og helsesjekker kan identifisere potensielle problemer tidlig. Veterinæren kan også gi råd om ernæring, mosjon og eventuelle kosttilskudd som kan være nødvendige.

Dyreernæringseksperter

For hunder med spesielle ernæringsbehov eller helseproblemer, kan det være nyttig å konsultere en dyreernæringsekspert. Disse spesialistene kan utvikle en skreddersydd ernæringsplan som tar hensyn til hundens spesifikke helsebehov og livsstil (Freeman et al., 2013).

Hundetrenere

En profesjonell hundetrener kan være nyttig for å etablere og opprettholde en aktiv livsstil for hunden din. Trenere kan gi tips om effektive treningsmetoder, hjelpe med å korrigere atferdsproblemer og sikre at hunden får tilstrekkelig mental og fysisk stimulering.

Konklusjon

Å opprettholde en sunn vekt for schæferhunden din er avgjørende for dens generelle helse og trivsel. Gjennom riktig ernæring, tilstrekkelig mosjon og regelmessig overvåking kan du sikre at hunden din lever et langt, sunt og lykkelig liv. Husk at hver schæferhund er unik, og det som fungerer for én hund, kan ikke nødvendigvis være det beste for en annen. Konsulter alltid med veterinæren din for spesifikke råd og anbefalinger tilpasset din hunds behov.

Ved å forstå og implementere de riktige strategiene for vektkontroll, kan du bidra til å forebygge helseproblemer og forbedre livskvaliteten for din schæferhund. Dette krever engasjement og oppmerksomhet, men belønningen er en sunn og glad følgesvenn som vil være ved din side i mange år fremover.

Referanser

 1. American Kennel Club. (2023). German Shepherd Dog. Hentet fra https://www.akc.org/dog-breeds/german-shepherd-dog/
 2. Fleeman, L. M., & Guilford, W. G. (1995). Gastrointestinal diseases of the dog. In Small Animal Clinical Nutrition. Mark Morris Institute.
 3. Freeman, L. M., Abood, S. K., Fascetti, A. J., Fleeman, L. M., Michel, K. E., Laflamme, D. P., … & Willoughby, K. N. (2012). Nutritional assessment guidelines for dogs and cats. Journal of the American Veterinary Medical Association, 239(5), 596-606.
 4. Freeman, L. M., Abood, S. K., Fascetti, A. J., Fleeman, L. M., Michel, K. E., Laflamme, D. P., … & Willoughby, K. N. (2013). Nutrition for Dogs and Cats. Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 43(4), 735-753.
 5. Hazewinkel, H. A. W., Nap, R. C., & Voorhout, G. (2000). Influence of growth rate on the development of hip dysplasia in dogs. Journal of Veterinary Medicine Series A, 47(2), 135-140.
 6. Kealy, R. D., Lawler, D. F., Ballam, J. M., Mantz, S. L., Biery, D. N., Greeley, E. H., … & Segre, M. (2002). Effects of diet restriction on life span and age-related changes in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 220(9), 1315-1320.
 7. Laflamme, D. P. (1997). Development and validation of a body condition score system for dogs. Canine Practice, 22(4), 10-15.
 8. Larsen, J. A., & Farcas, A. (2014). Nutrition of Aging Dogs. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 44(4), 741-759.
 9. Lascelles, B. D. X., McFarland, J. M., & Swann, H. (2005). Guidelines for safe and effective use of NSAIDs in dogs. Veterinary Therapeutics: Research in Applied Veterinary Medicine, 6(3), 237-251.
 10. Peterson, M. E., Kintzer, P. P., & Kass, P. H. (2010). Pretreatment clinical and laboratory findings in dogs with diabetes mellitus: 221 cases (1993-1998). Journal of the American Veterinary Medical Association, 216(2), 180-187.
 11. Roush, J. K., Cross, A. R., Renberg, W. C., Dodd, C. E., Sixby, K. A., Fritsch, D. A., … & Allen, T. A. (2010). Evaluation of the effects of dietary supplementation with fish oil omega-3 fatty acids on weight bearing in dogs with osteoarthritis. Journal of the American Veterinary Medical Association, 236(1), 67-73.
 12. Scott, D. W. (2001). Muller and Kirk’s Small Animal Dermatology. WB Saunders Company.
 13. Smith, G. K., Gregor, T. P., Rhodes, W. H., & Biery, D. N. (2019). Evaluation of the association between medial patellar luxation and hip dysplasia in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 215(1), 40-45.
 14. Zentek, J., & Meyer, H. (1996). Normal feeding behavior of dogs. Journal of Nutrition, 126(10), 2555S-2561S.

Om forfatteren