ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Valp vil ikke gå tur

Denne artikkelen går i dybden på hvorfor noen valper viser motvilje mot å gå tur. Vi undersøker de vanligste årsakene, fra frykt og usikkerhet til fysisk ubehag og manglende motivasjon.

Å få en valp i hus er en spennende tid, fylt med lek, kos og nye opplevelser. En av de tingene mange nye valpeeiere ser frem til, er å gå turer sammen med sitt nye familiemedlem. Turer er ikke bare viktige for fysisk mosjon og for å gjøre fra seg, men også essensielle for valpens sosialisering, mentale stimulering og utforskning av verden. Derfor kan det være både frustrerende og bekymringsfullt når valpen setter på bremsene og nekter å gå tur. Dette er imidlertid et relativt vanlig problem, og det finnes som regel gode forklaringer – og løsninger.

Denne artikkelen går i dybden på hvorfor noen valper viser motvilje mot å gå tur. Vi undersøker de vanligste årsakene, fra frykt og usikkerhet til fysisk ubehag og manglende motivasjon. Videre ser vi på praktiske strategier og treningsteknikker basert på positiv forsterkning, som kan hjelpe deg med å gjøre turopplevelsen positiv for både deg og valpen din. Målet er å gi deg den kunnskapen og de verktøyene du trenger for å bygge valpens selvtillit og glede ved å utforske verden utenfor hjemmets fire vegger.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Hvorfor nekter valpen å gå tur?

Å forstå hvorfor valpen ikke vil gå tur, er det første og viktigste steget mot å løse problemet. Valpens atferd er en form for kommunikasjon, og vegringen mot å gå er et signal om at noe ikke stemmer for den. Årsakene kan være mange og sammensatte, og det er sjelden snakk om ren trass eller stahet, spesielt hos unge valper. La oss se nærmere på de vanligste årsakene.

Frykt og usikkerhet

Verden utenfor kan være overveldende for en liten valp som nettopp har forlatt det trygge redet hos mor og søsken. Alt er nytt, stort og potensielt skremmende. Høye lyder (trafikk, bygningsarbeid, andre hunder som bjeffer), ukjente lukter, bevegelige objekter (sykler, barnevogner, flagrende plastposer), fremmede mennesker og andre dyr kan utløse frykt. En valp som er redd, vil ofte prøve å unngå det som skremmer den, og den enkleste måten å gjøre det på, er å nekte å bevege seg fremover eller prøve å trekke seg tilbake mot det trygge hjemmet. Fryktresponsen kan manifestere seg som “frysing”, at valpen stivner og nekter å gå videre, eller ved at den prøver å flykte tilbake dit den kom fra.

Overstimulering

Selv om valpen ikke nødvendigvis er direkte redd, kan mengden av nye inntrykk bli for mye å håndtere på en gang. Tenk deg å være et lite individ som plutselig blir utsatt for en kakofoni av lyder, lukter, synsinntrykk og bevegelser. Dette kan føre til sansemessig overbelastning. Valpen klarer rett og slett ikke å prosessere all informasjonen, og reaksjonen kan være å “skru av” ved å stoppe opp. Den trenger tid til å observere og fordøye inntrykkene i sitt eget tempo, noe som kan oppleves som at den nekter å gå.

Ubehag med utstyr

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Selen eller halsbåndet, og spesielt følelsen av båndet som strammer eller begrenser bevegelsesfriheten, kan være uvant og ubehagelig for en valp. Hvis utstyret ikke passer godt, gnager, er for stramt eller for tungt, vil det naturligvis skape motvilje mot å ha det på seg og dermed også mot å gå tur. Noen valper reagerer sterkt på den første følelsen av å være “fastspent” og kan sette seg ned, legge seg flatt eller kjempe imot. Det er avgjørende at valpen får en gradvis og positiv tilvenning til utstyret før man forventer at den skal gå pent i bånd ute.

Fysisk ubehag eller sykdom

En viktig årsak som alltid må utelukkes, er at valpen faktisk har vondt et sted. Voksende valper kan ha voksesmerter, små skader i poter eller klør (f.eks. et kutt, noe som sitter fast), muskelstrekk eller andre underliggende helseproblemer som gjør det smertefullt å bevege seg. Selv mildt ubehag kan være nok til at valpen vegrer seg for å gå. Hvis vegringen oppstår plutselig, eller hvis valpen viser andre tegn på smerte eller ubehag (halter, slikker seg mye på et sted, virker slapp), er det viktig å kontakte veterinær for en sjekk.

Mangel på motivasjon eller positiv erfaring

Noen ganger forstår ikke valpen helt poenget med å gå tur, spesielt hvis den har en trygg og spennende hage å utforske. Hvis turene hittil har vært preget av stress, tvang, skremmende opplevelser eller rett og slett har vært kjedelige, har ikke valpen bygget opp en positiv assosiasjon til det å gå i bånd. Uten en forventning om at turen er noe hyggelig eller givende, kan motivasjonen for å forlate det kjente og trygge være lav.

Trøtthet

Valper trenger enormt mye søvn – ofte mellom 18 og 20 timer i døgnet. Å prøve å ta med en valp på tur når den egentlig er overtrøtt, vil sjelden være vellykket. En trøtt valp vil naturlig nok ha lite energi og overskudd til å utforske verden, og kan lett bli overveldet eller irritabel. Det er viktig å tilpasse turplanene til valpens naturlige søvn- og våkenrytme.

Stahet eller testing av grenser

Selv om frykt og usikkerhet er de vanligste årsakene, kan noen valper, spesielt når de blir litt eldre (mot unghundstadiet), begynne å teste grenser. Dette er imidlertid sjeldnere årsaken til at en ung valp nekter å gå. Det er viktig å ikke forveksle frykt eller usikkerhet med trass. Å møte en redd valp med frustrasjon eller kjeft fordi man tror den er “sta”, vil kun forverre problemet.

Feil timing eller rutine

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Tidspunktet for turen kan også spille en rolle. En valp som nettopp har spist, kan føle seg tung og uvel, og vil kanskje helst hvile. Å gå tur rett før eller etter en soveperiode kan også være utfordrende, avhengig av valpens energinivå. Å etablere en noenlunde forutsigbar rutine kan hjelpe valpen å forstå når det er tid for tur og aktivitet.

Ved å observere valpens kroppsspråk og vurdere situasjonen rundt turen – tidspunkt, sted, utstyr, valpens generelle tilstand – kan du som regel danne deg et bilde av hva som er den mest sannsynlige årsaken til at akkurat din valp ikke vil gå.

Relatert: Valp som bjeffer

Forstå valpens perspektiv

For å kunne hjelpe valpen på best mulig måte, er det essensielt å prøve å se verden fra dens synsvinkel. Tenk deg at du er liten, sårbar og helt ny i en verden som er uendelig mye større, høyere og mer kaotisk enn noe du har opplevd før. Du forstår ikke reglene, du vet ikke hva som er farlig og hva som er trygt, og du er avhengig av din omsorgsperson for veiledning og beskyttelse.

Når en valp nekter å gå, er det sjelden et forsøk på å være vanskelig. Det er oftere et uttrykk for reell usikkerhet, frykt eller ubehag. Den prøver å kommunisere at den ikke føler seg trygg eller komfortabel i situasjonen. Å møte dette med tålmodighet og empati, i stedet for frustrasjon og tvang, er avgjørende. Valpen trenger å vite at du forstår dens signaler og vil hjelpe den med å mestre utfordringene, ikke tvinge den gjennom dem. Din ro og trygghet smitter over på valpen og hjelper den å bygge selvtillit. Målet er ikke å “vinne” over valpen, men å bygge et tillitsfullt samarbeid hvor valpen lærer at verden utenfor kan være et spennende og trygt sted å utforske sammen med deg.

Grunnleggende forberedelser for vellykkede turer

Før man i det hele tatt kan forvente at valpen skal gå pent på tur, er det noen grunnleggende forberedelser som må være på plass. Disse handler om å skape positive assosiasjoner og trygghet rundt selve tursituasjonen og utstyret som brukes.

Tilvenning til sele og bånd

Dette er kanskje det aller viktigste steget. Valpen må vennes til å ha på seg sele eller halsbånd, og til følelsen av båndet, lenge før dere går ut døren. Start innendørs i kjente og trygge omgivelser.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

  1. Introduser selen/halsbåndet: La valpen snuse på utstyret. Gi godbiter og ros når den viser interesse.
  2. Ta det på: Ta på selen/halsbåndet i korte økter. Gi masse ros og godbiter mens den har det på. Gjør noe hyggelig, som å leke eller gi et tyggebein, slik at valpen assosierer utstyret med positive opplevelser.
  3. Ignorer kløing/rulling: Hvis valpen klør seg eller ruller rundt for å få av utstyret, ignorer det (så lenge den ikke sitter fast eller er i fare). Belønn straks den roer seg eller ignorerer utstyret.
  4. Fest båndet: Når valpen er komfortabel med selen/halsbåndet, fest båndet på. La valpen trekke det lett etter seg innendørs under oppsyn. Gi ros og godbiter.
  5. Hold i båndet: Hold løst i båndet og følg etter valpen rundt i huset. Unngå å stramme eller dra. Målet er at valpen knapt merker at du holder i enden. Gjenta disse stegene i korte, positive økter flere ganger om dagen. Ikke gå videre til neste steg før valpen virker komfortabel med det forrige.

Skap positive assosiasjoner

Hele prosessen med å ta på utstyr og gå mot utgangsdøren bør forbindes med noe positivt. Bruk glade stemmer, gi favorittgodbitene, og vis entusiasme. Hvis valpen allerede har utviklet en negativ assosiasjon til turer (kanskje på grunn av tidligere skremmende opplevelser eller tvang), må du jobbe ekstra hardt for å snu dette. Start helt på nytt med tilvenning innendørs og bygg opp positive forventninger gradvis.

Riktig utstyr

Valg av utstyr kan ha stor betydning for valpens komfort og dermed dens vilje til å gå tur.

  • Sele vs. Halsbånd: For valper, spesielt de som er litt usikre eller har tendens til å trekke eller stoppe, anbefales ofte en godt tilpasset Y-sele eller H-sele. Disse fordeler trykket jevnere over brystet og ryggen, og reduserer risikoen for ubehag eller skade på nakke og strupe sammenlignet med et halsbånd. Pass på at selen sitter godt, ikke gnager under armhulene, og ikke hindrer skulderbevegelsene.
  • Bånd: Et vanlig, fast bånd (ikke flexi-bånd i starten) på ca. 1.8-2 meter gir god kontroll samtidig som valpen får litt rom til å bevege seg. Materialet bør være behagelig å holde i. Unngå kjettingbånd som kan være tunge og bråkete. Pass på at utstyret er i riktig størrelse for valpen og juster det etter hvert som den vokser.

Sosialiseringens rolle

God sosialisering er avgjørende, men det betyr ikke å kaste valpen ut i kaotiske situasjoner. Det handler om kontrollert og positiv eksponering for ulike syn, lyder og lukter. Før du forventer at valpen skal gå lange turer, la den få oppleve verden i små doser fra et trygt sted. Sitt på en benk med valpen på fanget og la den observere omgivelsene. Besøk rolige steder og la den utforske i sitt eget tempo. Jo flere positive erfaringer valpen får med ulike elementer i miljøet, jo tryggere vil den bli på tur etter hvert.

Ved å legge et solid grunnlag med positiv tilvenning til utstyr og gradvis, trygg eksponering for verden utenfor, øker du sjansene betraktelig for at valpen vil utvikle seg til en glad og selvsikker turkamerat.

Praktiske strategier og treningsteknikker

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Når forberedelsene er gjort og valpen er komfortabel med utstyret innendørs, er det på tide å bevege seg ut. Husk at nøkkelen til suksess ligger i tålmodighet, positiv forsterkning og å tilpasse treningen til akkurat din valp.

Start i det små

Ikke forvent at valpen skal gå en lang tur rundt nabolaget med en gang. De første “turene” bør være svært korte og foregå i umiddelbar nærhet av hjemmet, gjerne i hagen hvis du har det, eller rett utenfor utgangsdøren. Målet er ikke distanse, men å skape en positiv opplevelse. Noen få meter med frivillig gåing er en stor suksess i starten. Gradvis kan du øke lengden og utforske litt nye områder, men alltid med fokus på valpens signaler. Hvis valpen virker stresset eller overveldet, er det bedre å avslutte turen mens den fortsatt er relativt positiv, enn å presse den for langt.

Bruk positiv forsterkning

Dette er den mest effektive og etisk forsvarlige metoden for å lære valpen å gå tur. Positiv forsterkning innebærer å belønne ønsket atferd, slik at valpen blir motivert til å gjenta den.

  • Høyverdi-godbiter: Bruk ekstra gode godbiter som valpen elsker og sjelden får ellers (små biter av pølse, ost, kylling, eller spesielle treningsgodbiter).
  • Timing: Belønningen må komme umiddelbart (innen 1-2 sekunder) etter at valpen gjør det du ønsker, for eksempel tar et skritt fremover når båndet er slakt, eller går fint ved siden av deg.
  • Ros og oppmuntring: Bruk en glad og oppmuntrende stemme. Ros er også en viktig del av belønningen.
  • Lokking: I starten kan du lokke valpen fremover ved å holde en godbit foran nesen dens og bevege deg sakte fremover. Belønn for hvert par skritt. Gradvis kan du øke avstanden mellom belønningene.
  • Belønn frivillig bevegelse: Straks valpen tar et skritt eller to frivillig i riktig retning, gi masse ros og en godbit. Dette forsterker at det lønner seg å bevege seg fremover.

Gjør turen morsom og engasjerende

Turen skal ikke bare være transport fra A til B. Gjør den til en spennende opplevelse for valpen.

  • La valpen snuse: Snusing er ekstremt viktig for hunder. Det er deres måte å lese “lokalavisen” på og samle informasjon om omgivelsene. Gi valpen rikelig med tid til å stoppe og snuse på interessante lukter. Dette gir mental stimulering og gjør turen mer givende.
  • Varier tempoet: Gå litt fort, litt sakte, kanskje jogge noen få skritt hvis valpen synes det er gøy.
  • Små søk: Kast noen godbiter på bakken og la valpen søke etter dem.
  • Enkle øvelser: Øv på “sitt” eller “kontakt” underveis og belønn rikelig.
  • Ta med en leke: Noen valper motiveres mer av en kort drakamp eller å bære på en favorittleke enn av godbiter.

Vær tålmodig og unngå tvang

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Dette kan ikke understrekes nok. Å dra, rykke i båndet eller tvinge en motvillig valp fremover, vil nesten garantert forverre problemet. Det skaper negative assosiasjoner til både båndet, turen og deg. Det kan øke frykten, føre til at valpen stritter enda mer imot, og i verste fall skade tillitsforholdet mellom dere. Hvis valpen stopper, vær tålmodig. Gi den tid. Prøv å oppmuntre den fremover med glad stemme og lokking, men ikke dra. Hvis den er tydelig redd, er det bedre å avslutte turen og prøve igjen senere under roligere forhold. Husk at dette er en læringsprosess som tar tid.

Velg riktig miljø

Start turene i rolige omgivelser med minst mulig forstyrrelser. En stille gate, en park utenfor rushtiden, eller en kjent sti er gode startsteder. Unngå sterkt trafikkerte veier, folksomme områder eller steder med mange løse hunder i begynnelsen. Etter hvert som valpen blir tryggere, kan du gradvis introdusere den for mer utfordrende miljøer, men alltid i valpens tempo.

Håndtering av frykt og “frysing”

Hvis valpen plutselig stopper og stivner (“fryser”), er det ofte et tegn på frykt eller usikkerhet. Ikke dra i båndet. Stopp opp sammen med valpen. Snakk rolig og betryggende. Se hva den reagerer på. Hvis det er en spesifikk ting (f.eks. en søppelbøtte, en statue), ikke tving valpen nærmere. Du kan prøve å lokke den forsiktig forbi med en godbit i en bue, eller bare vente til den roer seg litt. Hvis frykten er sterk, kan det være best å snu og gå tilbake, eller velge en annen vei. Målet er å bygge mestring, ikke å overvelde. Over tid, med gradvis og positiv eksponering (desensitivisering og motbetinging), kan valpen lære at de skumle tingene ikke er farlige.

Hva om valpen bare stopper og nekter?

Hvis valpen setter seg eller legger seg ned og nekter å gå videre, uten å virke direkte redd:

  1. Sjekk situasjonen: Er den trøtt? Distrahert av en lukt? Er selen ubehagelig? Er det for varmt/kaldt?
  2. Prøv å lokke: Bruk en høyverdi-godbit eller en leke for å oppmuntre den til å reise seg og ta noen skritt. Belønn umiddelbart.
  3. Gjør deg interessant: Beveg deg litt unna med glad stemme, klapp på låret, kanskje start en liten lek.
  4. Kort pause: Noen ganger hjelper det å bare ta en liten pause, la valpen observere, og så prøve igjen.
  5. Ikke dra: Unngå å dra den etter deg.
  6. Bær om nødvendig (kun i starten): Hvis dere er et stykke hjemmefra og valpen er for ung/liten til å gå hele veien tilbake, eller er helt utslitt/redd, kan det i unntakstilfeller være nødvendig å bære den et stykke. Men unngå å gjøre dette til en vane, da lærer den at å stoppe fører til å bli båret.

Konsistens er nøkkelen

Korte, hyppige og positive treningsøkter er mer effektive enn lange, sjeldne turer. Prøv å få til flere små “trenings-turer” hver dag, i tillegg til nødvendige lufteturer for å gjøre fra seg. Vær konsekvent med bruken av positiv forsterkning og unngå tvang. Alle i familien som går tur med valpen, bør bruke de samme prinsippene.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Ved å anvende disse teknikkene med tålmodighet og forståelse, vil du gradvis kunne bygge opp valpens selvtillit og glede ved å gå tur, og transformere en potensiell kilde til frustrasjon til en hyggelig felles aktivitet.

Eierens rolle: Tålmodighet og lederskap

Din holdning og atferd spiller en enorm rolle i hvordan valpen opplever tursituasjonen. Valper er ekstremt sensitive for eierens sinnsstemning. Hvis du er stresset, frustrert eller engstelig, vil valpen plukke opp disse signalene og bli mer usikker selv. Motsatt, hvis du utstråler ro, selvtillit og positivitet, vil det smitte over på valpen og hjelpe den å føle seg tryggere.

Tålmodighet er din viktigste allierte. Å lære å gå pent i bånd og å navigere i den store verden er en kompleks prosess for en valp. Det vil være gode dager og dårlige dager. Noen turer vil gå strålende, andre vil føles som to skritt frem og ett tilbake (eller kanskje ti tilbake). Aksepter at dette er normalt. Feir de små fremskrittene og ikke la deg slå ut av tilbakeslag. Husk at valpen ikke nekter å gå for å irritere deg; den kommuniserer et behov eller en følelse.

Godt lederskap i denne sammenhengen handler ikke om dominans eller strenghet, men om å være en trygg og forutsigbar guide for valpen din. Det betyr:

  • Å sette realistiske forventninger: Ikke forvent for mye for fort. En 8 uker gammel valp har helt andre forutsetninger enn en 6 måneder gammel unghund.
  • Å beskytte valpen: Ikke sett valpen i situasjoner den åpenbart ikke mestrer. Hvis en løs hund kommer løpende eller en skummel lastebil nærmer seg, vær forberedt på å skjerme valpen eller skape avstand.
  • Å være konsekvent: Bruk de samme signalene og reglene hver gang.
  • Å være positiv: Fokuser på å belønne det du vil ha mer av, i stedet for å korrigere det du ikke liker.
  • Å lese valpens signaler: Lær deg å tolke valpens kroppsspråk (haleføring, ører, kroppsholdning, pesing, gjesping) slik at du kan tilpasse turen og treningen etter dens behov.

Ved å innta rollen som en rolig, tålmodig og positiv leder, skaper du det beste grunnlaget for at valpen skal utvikle seg til en trygg og glad turkamerat. Din støtte er avgjørende for dens mestringsfølelse.

Relatert: Nyfødt valp spiser ikke

Når bør du søke profesjonell hjelp?

Selv med tålmodighet og riktige metoder, kan det være tilfeller der valpens vegring mot å gå tur vedvarer eller virker spesielt intens. Da kan det være lurt å søke hjelp utenfra.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Kontakt veterinær først: Hvis du mistenker at årsaken kan være fysisk ubehag eller smerte, eller hvis problemet oppstår plutselig hos en valp som tidligere har gått fint tur, bør en tur til veterinæren være første steg. Veterinæren kan undersøke valpen grundig for å utelukke eventuelle medisinske årsaker, som skader, leddproblemer eller andre sykdommer.

Vurder en kvalifisert hundetrener eller atferdskonsulent: Hvis medisinske årsaker er utelukket, og du har prøvd de grunnleggende teknikkene uten tilstrekkelig fremgang, kan en profesjonell hjelpe deg videre. Se etter en trener eller atferdskonsulent som:

  • Bruker positive, belønningsbaserte metoder: Unngå trenere som anbefaler bruk av straff, rykking i båndet, strupehalsbånd eller andre aversive metoder, da dette kan forverre frykt og usikkerhet.
  • Har relevant utdanning og erfaring: Sjekk deres kvalifikasjoner og referanser. Sertifiseringer fra anerkjente organisasjoner kan være et godt tegn.
  • Kan observere deg og valpen: En profesjonell kan ofte se nyanser i samspillet og miljøet som du kanskje har oversett, og gi skreddersydde råd basert på individuelle observasjoner.
  • Har erfaring med valper og fryktproblematikk: Spesifikk kompetanse på dette området er en fordel.

En dyktig fagperson kan hjelpe deg med å:

  • Identifisere den nøyaktige årsaken til problemet.
  • Utvikle en tilpasset treningsplan.
  • Lære deg mer avanserte teknikker for håndtering av frykt (f.eks. systematisk desensitivisering og motbetinging).
  • Bygge din egen selvtillit som hundeeier.

Ikke nøl med å be om hjelp hvis du føler deg fastlåst eller bekymret for valpens utvikling. Å få veiledning tidlig kan spare både deg og valpen for mye stress og frustrasjon, og bidra til å løse problemet før det blir et dypt innarbeidet mønster.

Konklusjon

At en valp ikke vil gå tur, kan være en kilde til bekymring og frustrasjon for mange nye hundeeiere. Det er imidlertid viktig å huske at dette er en vanlig utfordring, og i de aller fleste tilfeller skyldes det ikke stahet, men heller frykt, usikkerhet, ubehag eller mangel på positiv erfaring med verden utenfor. Ved å møte valpen med tålmodighet, empati og forståelse for dens perspektiv, legger du det beste grunnlaget for å løse problemet.

Nøkkelen ligger i grundige forberedelser, spesielt gradvis og positiv tilvenning til sele og bånd innendørs. Når dere beveger dere ut, er det avgjørende å starte i det små, velge rolige omgivelser og bruke konsekvent positiv forsterkning for å belønne all fremgang. Unngå for enhver pris tvang, trekking eller kjefting, da dette kun vil forsterke negative assosiasjoner og potensielt skade tillitsforholdet. Gjør turene engasjerende ved å la valpen snuse og utforske, og husk at din egen ro og trygghet smitter over på den lille. Vær forberedt på at prosessen tar tid og krever konsistens. Skulle problemet vedvare eller virke spesielt alvorlig, er det viktig å først utelukke medisinske årsaker hos veterinær, og deretter vurdere å søke veiledning fra en kvalifisert hundetrener eller atferdskonsulent som benytter positive metoder. Med riktig tilnærming kan du hjelpe valpen din å overvinne sin motvilje og oppdage gleden ved å utforske verden sammen med deg, skritt for skritt.

Referanser

  1. American Veterinary Medical Association (AVMA). (u.å.). Canine socialization. Hentet 17. april 2025 fra https://www.avma.org/resources-tools/animal-health-and-welfare/socialization-dogs-and-cats
  2. Grøndalen, J., & Kilde, A. M. (Red.). (2004). God adferd hos hund. Norges veterinærhøgskole, Seksjon for smådyrsykdommer.
  3. Howell, T. J., King, T., & Bennett, P. C. (2015). Puppy parties and beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior. Veterinary Medicine: Research and Reports, 6, 143–153. https://doi.org/10.2147/VMRR.S62081  
  4. Karen Pryor Clicker Training. (u.å.). Getting started: Leash walking. Hentet 17. april 2025 fra https://www.clickertraining.com/leash-walking
  5. MSD Veterinary Manual. (2022, september). Fears and phobias in dogs. Hentet 17. april 2025 fra https://www.msdvetmanual.com/behavior/normal-social-behavior-and-behavioral-problems-of-domestic-animals/behavioral-problems-of-dogs
  6. Norsk Kennel Klub (NKK). (u.å.). Sosialisering og miljøtrening. Hentet 17. april 2025 fra https://www.nkk.no/
  7. Overall, K. L. (2013). Manual of clinical behavioral medicine for dogs and cats. Elsevier Mosby.
  8. Rugaas, T. (2005). På talefot med hunden: De dempende signalene. Canis Forlag.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Om forfatteren

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Close the CTA