Valp tisser inne etter å ha vært ute

Hvis valpen tisser inne etter å ha vært ute, kan det være flere årsaker til dette atferden. Lær mer om årsaker til at valp tisser inne etter å ha vært ute.

Hvordan få en valp til å slutte å tisse inne?

Å få en valp til å slutte å tisse inne krever konsistens, tålmodighet og riktig trening. Her er noen tips som kan hjelpe deg i prosessen:

 1. Opprett en fast rutine: Etablér en fast rutine for valpens toalettbesøk. Ta valpen ut på faste tidspunkter, for eksempel etter måltider, lek, soving og hver 2-3 time i begynnelsen. Dette hjelper valpen med å utvikle en forutsigbarhet og forståelse av når det er tid for å gjøre fra seg.
 2. Ros og belønning: Ros og belønn valpen umiddelbart når den gjør fra seg ute. Bruk positive og entusiastiske ord og gi den en godbit eller favorittleke som belønning. Dette hjelper valpen med å assosiere riktig toalettatferd med positiv forsterkning.
 3. Overvåk valpen: Hold valpen under oppsyn når den er inne, spesielt når den ikke er i buret eller på et avgrenset område. Dette gjør det lettere å fange opp tegn på at den må tisse, for eksempel sniffing rundt eller urolig adferd. Hvis du ser slike tegn, ta valpen umiddelbart ut.
 4. Buretreningsmetode: Bruk en bur eller en begrenset plass når du ikke kan overvåke valpen aktivt. Valpen vil motsette seg å gjøre fra seg i sitt eget sove- eller hvileområde, så bruk buret som en positiv og trygg plass for valpen. Ta den umiddelbart ut når du åpner buret, og ros den når den gjør fra seg ute.
 5. Unngå straff: Unngå å straffe valpen hvis den tisser inne. Dette kan forvirre den og skape frykt rundt eliminering. Negativ forsterkning kan forstyrre treningen og forsinke prosessen med å bli stueren.
 6. Rengjør grundig: Hvis valpen har et uhell inne, sørg for å rengjøre området grundig for å fjerne lukten. Bruk en egnet luktfjerner for å hindre at valpen blir tiltrukket av samme sted igjen.
 7. Vær tålmodig: Husk at valper tar tid å lære. Det kan være noen tilbakeslag og uhell underveis. Vær tålmodig og oppretthold en positiv og støttende holdning i treningen.

Husk at konsistens, positiv forsterkning og tålmodighet er nøkkelen til å lykkes med trening av valpen din. Hvis du har spesielle utfordringer eller problemområder, kan det være lurt å søke veiledning fra en erfaren hundetrener eller dyreadferdsspesialist.

Hvorfor begynner valpen å tisse inne igjen?

Det er flere mulige årsaker til at en valp kan begynne å tisse inne igjen etter å ha lært seg å gjøre det utendørs. Her er noen mulige årsaker:

 1. Manglende trening: Valper trenger kontinuerlig opplæring når det gjelder treningsprosessen. Selv om de kan ha lært seg å tisse utendørs, kan det hende de ikke helt har generalisert denne kunnskapen til å gjelde alle omgivelser. Det kan være lurt å fortsette å følge en strukturert tidsplan for toalettbesøk og belønne valpen for riktig atferd.
 2. Urinveisinfeksjon eller sykdom: Hvis valpen plutselig begynner å tisse inne igjen, kan det være et tegn på en urinveisinfeksjon eller annen helsemessig tilstand. Det er lurt å ta kontakt med en veterinær for å få utelukket eventuelle medisinske årsaker.
 3. Stress eller endring i rutine: Valper er sensitive for endringer i miljøet eller rutinene sine. Hvis det har skjedd nylige endringer som kan ha påvirket valpens stressnivå, som for eksempel en flytting eller tillegg av et nytt familiemedlem, kan dette føre til at de begynner å tisse inne igjen.
 4. Manglende tilsyn eller mulighet til å gå ut: Valpen kan begynne å tisse inne igjen hvis den ikke får nok tilsyn eller mulighet til å gå ut når den trenger det. Det er viktig å følge med på valpen og tilby hyppige toalettbesøk, spesielt i de første stadiene av opplæringen.

Hvis problemet vedvarer eller blir verre, kan det være lurt å konsultere en hundeoppførselsspesialist eller trener for ytterligere veiledning. De kan hjelpe med å identifisere årsaken til problemet og gi spesifikke råd og teknikker for å løse det.

Valp tisser inne etter å ha vært ute

Hvis valpen tisser inne etter å ha vært ute, kan det være flere årsaker til dette atferden. Her er noen mulige forklaringer:

 1. Manglende trening: Valper trenger tid og opplæring for å lære seg å være renslige innendørs. Hvis valpen ikke har fått tilstrekkelig opplæring eller er for ung til å forstå at den skal tisse utendørs, kan den komme til å tisse inne etter å ha vært ute.
 2. Urinveisinfeksjon: En urinveisinfeksjon kan føre til hyppig vannlating og urinlekkasje hos valper. Hvis valpen tisser inne etter å ha vært ute og dette er en ny oppførsel, kan det være lurt å få den undersøkt av en veterinær for å utelukke en infeksjon.
 3. Stress eller angst: Valper kan bli stresset eller engstelige av ulike grunner, og dette kan påvirke deres elimineringstrang. Hvis valpen opplever stress eller angst når den kommer inn igjen etter å ha vært ute, kan den tisse inne som en reaksjon på disse følelsene.
 4. Markering: Valper har en tendens til å markere territoriet sitt med urin når de er unge. Hvis valpen tisser inne etter å ha vært ute, kan det være et tegn på at den prøver å markere sitt territorium, spesielt hvis den legger igjen små mengder urin på forskjellige steder.

Hvis valpen din fortsetter å tisse inne etter å ha vært ute, kan det være lurt å kontakte en veterinær eller en hundetrener for å få ytterligere veiledning og hjelp til å løse problemet.

Manglende trening

Manglende trening er en vanlig årsak til at valper tisser inne etter å ha vært ute. Trening er en viktig del av å oppdra en valp, og det tar tid og konsistens å lære dem hvor de skal gjøre fra seg.

Her er noen tips for å trene valpen til å være renslig innendørs:

 1. Opprett et fast toalettområde: Bestem et bestemt sted i huset eller hagen der valpen skal gjøre fra seg. Dette kan være et område dekker med aviser, hundetoalett, eller et spesifikt område ute. Ta valpen dit hver gang du merker at den trenger å tisse.
 2. Hyppige toalettpauser: Valper har små blærer og trenger derfor hyppige toalettpauser. Ta valpen ut etter måltider, lek, soving og hver time eller to i begynnelsen. Ros og belønn valpen når den gjør fra seg på riktig sted.
 3. Overvåk valpen: Hold valpen under oppsyn når den er inne, spesielt når den er alene. Hvis du ikke kan holde øye med valpen, kan du begrense den til et område med gulvbeskyttelse, for eksempel en hundegård eller et inngjerdet område med gulv som er lett å rengjøre.
 4. Unngå straff: Unngå å straffe valpen hvis den tisser inne. Negative reaksjoner kan forvirre valpen og gjøre det vanskeligere å lære. I stedet fokuser på positiv forsterkning når valpen gjør riktig.
 5. Rengjør grundig: Hvis valpen har et uhell inne, sørg for å rengjøre grundig for å fjerne lukt og markeringssignaler. Bruk en luktfjerner som er egnet for fjerning av hundeurin for å unngå at valpen tiltrekkes av det samme området igjen.

Husk at trening tar tid, og at valper kan ha uhell selv om de er godt trente. Vær tålmodig, konsistent og positiv i treningen av valpen din, og søk hjelp fra en erfaren hundetrener hvis du har spesifikke utfordringer.

Urinveisinfeksjon

Hvis valpen tisser inne etter å ha vært ute, kan det være en mulig årsak at den har fått en urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjoner kan påvirke både hunder og valper, og de kan føre til hyppigere vannlating og urinlekkasje.

Symptomene på en urinveisinfeksjon hos valper kan inkludere:

 1. Hyppig vannlating.
 2. Behov for å tisse umiddelbart etter å ha vært ute.
 3. Smerte eller ubehag under urinering.
 4. Urinlekkasje eller inkontinens.
 5. Endringer i urinfargen (f.eks. mørkere eller blodtilblandet urin).
 6. Unormal lukt fra urinen.

Hvis du mistenker at valpen din kan ha en urinveisinfeksjon, anbefales det å ta kontakt med en veterinær. Veterinæren vil kunne gjøre en grundig undersøkelse og eventuelt be om en urinprøve for å diagnostisere og behandle infeksjonen.

Det er viktig å behandle urinveisinfeksjoner hos valper så snart som mulig, da ubehandlet infeksjon kan føre til mer alvorlige problemer og ubehag for valpen. En veterinær vil kunne foreskrive passende medisiner, som vanligvis er antibiotika, for å bekjempe infeksjonen.

Mens du venter på veterinærbesøket, kan det være nyttig å sikre at valpen får rikelig med vann og at den får regelmessige toalettpauser for å lindre eventuell ubehag.

Stress eller angst

Stress eller angst kan være en annen mulig årsak til at en valp tisser inne etter å ha vært ute. Valper kan reagere på ulike måter på stressende eller skremmende situasjoner, og en av reaksjonene kan være urinlekkasje eller uhell innendørs.

Noen faktorer som kan forårsake stress eller angst hos valper inkluderer:

 1. Separasjonsangst: Valpen kan bli engstelig når den blir etterlatt alene hjemme eller separert fra sin eier eller flokk. Dette kan føre til urinlekkasje eller tissing inne.
 2. Sosialisering: Manglende sosialisering eller negative opplevelser med andre hunder eller mennesker kan skape angst hos valpen. Når valpen blir utsatt for slike situasjoner, kan den reagere med stress og urinlekkasje.
 3. Miljøendringer: Store endringer i valpens miljø, som en flytting til et nytt hjem eller plutselige forandringer i rutinene, kan føre til stress og urinlekkasje.
 4. Lyder og stimuli: Valper kan være sensitive overfor høye lyder, sterke stimuli eller uventede hendelser. Disse situasjonene kan skape angst og forårsake urinlekkasje.

Hvis du mistenker at valpen tisser inne på grunn av stress eller angst, er det viktig å identifisere og håndtere kilden til stresset. Her er noen tips som kan hjelpe:

 1. Skape trygghet: Gi valpen et trygt og komfortabelt miljø. Gi den en egen plass der den kan slappe av og føle seg beskyttet.
 2. Gradvis trening: Introduser valpen til nye situasjoner og stimuli gradvis, slik at den kan tilpasse seg og føle seg mer komfortabel over tid.
 3. Positiv forsterkning: Bruk positiv forsterkning, som ros og belønninger, for å hjelpe valpen med å assosiere positive opplevelser med tidvis stressende situasjoner.
 4. Sosialisering: Sørg for at valpen får god sosialisering med andre hunder, mennesker og ulike miljøer. Dette kan bidra til å bygge selvtillit og redusere angst.

Hvis valpen fortsetter å vise tegn til stress eller angst, kan det være lurt å søke hjelp fra en hundetrener eller atferdsspesialist som kan gi mer spesifikk veiledning og treningstips.

Relatert: Hva trenger man til valp

Markering

Hvis valpen tisser inne etter å ha vært ute, kan det også være et tilfelle av markering. Markering er når hunden urinerer for å markere sitt territorium eller kommunisere med andre hunder eller dyr.

Her er noen kjennetegn på markering hos valper:

 1. Valpen urinerer små mengder på forskjellige steder i huset eller området.
 2. Valpen løfter ofte opp benet når den urinerer.
 3. Markeringen skjer vanligvis på vertikale overflater, som vegger eller møbler.
 4. Valpen viser ingen tegn til dårlig helse eller urinveisproblemer.

Hvis valpen din markerer innendørs, kan du prøve følgende tiltak for å håndtere problemet:

 1. Oppretthold god trening: Fortsett å trene valpen på riktig sted for å gjøre fra seg. Sørg for at valpen forstår at utesonen er det foretrukne stedet for eliminering.
 2. Overvåk valpen: Hold valpen under oppsyn, spesielt når den er inne. Begrens valpens tilgang til områder i huset der markeringen vanligvis skjer.
 3. Rengjør berørte områder grundig: Fjern lukt og markeringssignaler ved å rengjøre berørte områder grundig med et egnet rengjøringsmiddel for fjerning av hundeurin.
 4. Reduser tilgangen til lukter: Begrens tilgangen til dufter som kan trigge markering, for eksempel urin fra andre dyr. Bruk gjerne luktfjernere eller rengjøringsprodukter som er spesifikt designet for å eliminere lukt fra dyremerking.
 5. Vurder kastrering eller sterilisering: I noen tilfeller kan kastrering eller sterilisering bidra til å redusere eller eliminere markering hos valper.

Hvis problemet vedvarer eller forverres, anbefales det å konsultere en veterinær eller en dyreadferdsspesialist for ytterligere veiledning og hjelp til å løse markeringen hos valpen din.

Når kan man forvente at valpen er stueren?

Tiden det tar for en valp å bli stueren varierer avhengig av flere faktorer, inkludert rase, individuelle forskjeller og konsistensen i treningen. Generelt sett kan man forvente at de fleste valper er stuerene i alderen mellom 4 og 6 måneder, men det kan ta lengre tid for noen.

Her er noen faktorer som kan påvirke hvor lang tid det tar for en valp å bli stueren:

 1. Rase: Noen raser kan være tidligere modne og raskere til å lære enn andre. Mindre raser har vanligvis mindre blærer og må derfor tisse oftere, mens større raser kan holde lengre mellom toalettbesøkene.
 2. Tidligere opplæring: Hvis valpen kommer fra en oppdretter eller et tidligere hjem hvor den allerede har fått grunnleggende trening, kan det forkorte tiden det tar å bli stueren.
 3. Konsistens i treningen: Konsistens er viktig i treningen. Hvis du er nøye med å følge en fast rutine, ta valpen ut regelmessig, belønne riktig atferd og unngå straff, kan valpen lære raskere.
 4. Individuelle forskjeller: Alle valper er unike, og noen kan lære raskere enn andre. Noen valper kan være mer oppmerksomme og samarbeidsvillige når det gjelder trening, mens andre kan være mer sta eller trenger mer tid til å forstå konseptet.

Det er viktig å merke seg at det kan være noen uhell eller tilbakeslag underveis i treningen, selv når valpen er i ferd med å bli stueren. Det er en del av prosessen, og det er viktig å være tålmodig og fortsette med opplæringen.

Husk at konsistens, tålmodighet og positiv forsterkning er nøkkelfaktorer for å hjelpe valpen din med å bli stueren. Hvis du opplever spesielle vanskeligheter eller betydelige problemer med treningen, kan det være lurt å søke veiledning fra en hundetrener eller dyreadferdsspesialist som kan gi deg mer spesifikk hjelp til å trene valpen din.

Hvor lenge må valpen tisse om natten?

Valpens evne til å holde seg gjennom natten vil variere avhengig av flere faktorer, inkludert alder, individuelle forskjeller og trening. Valper har mindre blærer og en mindre evne til å kontrollere urineringen sammenlignet med voksne hunder, så de vil normalt sett trenge flere toalettbesøk om natten i begynnelsen.

Her er noen generelle retningslinjer for valpers evne til å holde seg gjennom natten:

 1. Alder: Jo yngre valpen er, desto kortere tid vil den kunne holde seg uten å tisse. Unge valper kan trenge å tisse hver 2-3 time om natten, spesielt hvis de ikke er i stand til å kontrollere blæren sin godt ennå. Etter hvert som de vokser, vil de gradvis kunne holde seg lenger.
 2. Størrelse: Mindre raser har vanligvis mindre blærer og kan derfor ikke holde seg like lenge som større raser. Valper av små raser kan trenge hyppigere toalettbesøk om natten.
 3. Trening: Konsistent og riktig trening kan bidra til å forlenge valpens evne til å holde seg om natten. Gjennom trening lærer valpen å forstå at den skal gjøre fra seg utendørs og å utvikle blærekontroll.
 4. Individuelle forskjeller: Hver valp er unik, og det kan være individuelle forskjeller i evnen til å holde seg om natten. Noen valper kan raskt lære å holde seg gjennom natten tidlig i livet, mens andre kan trenge mer tid og trening.

Som en generell rettesnor kan du forvente at en valp på rundt 4-6 måneder gradvis kan holde seg gjennom natten uten å måtte tisse. Imidlertid kan det fortsatt være varianter basert på individuelle forskjeller og rasestørrelse.

Husk at det er viktig å tilrettelegge for valpens behov om natten. Du kan for eksempel sørge for at valpen har tilgang til et egnet toalettområde i nærheten, begrense tilgangen til vann noen timer før sengetid og ta valpen ut rett før sengetid for å oppmuntre til tømming av blæren.

Vær tålmodig og forståelsesfull under valpens vekst og utvikling. Med tiden og riktig trening vil valpen gradvis kunne holde seg lengre og til slutt bli stueren gjennom natten.

Referanser

Om forfatteren