Unngå flått på katt

Det er flere grep du kan ta for å unngå flått på katten din. Lær hvordan du skal unngå flått på katt.

Hva skjer hvis man ikke fjerner flått på katt?

Hvis flått ikke fjernes fra katten din, kan det føre til flere potensielle problemer og helseutfordringer. Flått er blodsugende parasitter som kan overføre sykdomsfremkallende mikroorganismer til kattens kropp gjennom bitt. Noen av de vanligste sykdommene som kan overføres av flått inkluderer:

 1. Lyme-borreliose: Dette er en alvorlig bakteriell sykdom som kan påvirke kattens ledd, hud, hjerte og nervesystem. Symptomer kan inkludere feber, leddsmerter, halthet, høy temperatur, slapphet og nedsatt appetitt.
 2. Ehrlichiose: Dette er en annen bakteriell infeksjon som kan påvirke kattens immunsystem, blodceller og organer. Symptomer kan omfatte feber, slapphet, tap av appetitt, forstørret milt og lymfeknuter.
 3. Babesiose: Dette er en parasittisk sykdom som kan påvirke kattens røde blodceller. Symptomer kan inkludere feber, anemi, nedsatt appetitt og gulsott.
 4. Anaplasma-infeksjon: Dette er en annen bakteriell sykdom som kan påvirke kattens blodceller og immunsystem. Symptomer kan omfatte feber, slapphet, tap av appetitt og halthet.
 5. Cytauxzoonosis: Dette er en parasittisk sykdom som påvirker kattens blodceller og kan føre til alvorlig sykdom og død. Symptomer kan inkludere feber, slapphet, tap av appetitt og pustevansker.

Å ikke fjerne flått fra katten din kan altså resultere i alvorlige helseproblemer. Derfor er det viktig å inspisere katten regelmessig for flått etter utendørsaktiviteter og fjerne dem umiddelbart. Hvis du oppdager flått på katten din eller mistenker flåttbitt, bør du kontakte veterinæren din for råd, behandling og oppfølging. Det er bedre å være proaktiv med flåttforebygging og rask behandling enn å la infeksjoner utvikle seg.

Hvordan unngå flått på katt

Følg disse tipsene:

 1. Kjemme katten jevnlig: Gå jevnlig gjennom kattens pels med en kam. Dette hjelper deg med å oppdage flått tidlig før de fester seg.
 2. Bruk flåttmidler: Bruk godkjente flåttmidler for katter. Disse kan være spot-on-dråper, flåtthalsbånd eller tabletter. Spør veterinæren din om råd for å finne det beste alternativet for din katt.
 3. Hold gresset kort: Klipp gresset der katten din ferdes jevnlig. Korte gressområder gjør det vanskeligere for flått å feste seg.
 4. Unngå høyt gress og busker: Begrens tilgangen til områder med høyt gress og tett vegetasjon, der flått ofte finnes.
 5. Sjekk katten etter utendørsaktiviteter: Etter at katten har vært ute, bør du nøye undersøke den for flått. Sjekk spesielt rundt hodet, nakken, ørene og mellom tærne.
 6. Innekatt: Å holde katten innendørs kan bidra til å redusere risikoen for flåttbitt, spesielt hvis du bor i områder med mye flått.
 7. Flåttavvisende planter: Noen planter, som rosmarin, sitronmelisse og lavendel, har naturlige avvisende egenskaper mot flått. Du kan vurdere å plante disse rundt områder katten oppholder seg.
 8. Vaksinering: Snakk med veterinæren din om tilgjengelige vaksiner mot flåttbårne sykdommer. Vaksiner beskytter kanskje ikke mot flåttbitt, men de kan hjelpe kroppen å bekjempe infeksjoner som overføres av flått.
 9. Rengjøring: Støvsug og vask steder katten liker å hvile og oppholde seg. Dette kan bidra til å redusere antall flått, og unngå å få flått innendørs.

Selv om du tar alle disse forholdsreglene, er det viktig å være oppmerksom på symptomer på flåttbårne sykdommer hos katten din. Hvis du merker endringer i atferd, appetitt eller helse, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart.

Kjemme katten jevnlig

Å kamme katten jevnlig er en viktig del av å unngå flått og opprettholde kattens generelle helse. Her er noen trinn du kan følge for å kamme katten din jevnlig og redusere risikoen for flåttbitt:

 1. Få riktig kam: Velg en kam som er egnet for kattens pels. Lange, tynne pelskatter kan kreve en kam med lengre tenner, mens katter med kort pels kan trenge en kam med tettere tenner.
 2. Velg riktig tid: Velg tidspunkt når katten din er rolig og avslappet. Dette kan være når den ligger og slapper av eller etter en koselig stund sammen med deg. Unngå å prøve å kamme katten når den er oppspilt eller aggressiv.
 3. Gi godbiter og positiv forsterkning: Belønn katten din med godbiter og positiv oppmerksomhet under og etter kamingen. Dette kan gjøre opplevelsen mer behagelig for katten, spesielt hvis den ikke er vant til å bli kammet.
 4. Forsiktig tilnærming: Start forsiktig og rolig. Begynn med å kjærtegne katten forsiktig og gradvis introdusere kammen. Hvis katten virker engstelig eller stresset, ta det sakte og gi den tid til å venne seg til kammen.
 5. Sjekk for flått: Mens du kammer katten, ta deg tid til å se etter eventuelle flått. Flått kan ligne små mørke prikker, spesielt når de har festet seg til huden. Hvis du oppdager en flått, må du fjerne den forsiktig med en flåttfjerner.
 6. Kam i retning av pelsvekst: Når du kammer katten, bør du følge retningen av pelsveksten. Dette bidrar til å redusere ubehag og smerte for katten.
 7. Sjekk spesielle områder: Vær spesielt nøye når du kammer områder der flått ofte fester seg, som rundt hodet, nakken, ørene, under armene og rundt halen.
 8. Rengjør kammen: Etter kamingen, rengjør kammen for hår og eventuelle flåttrester. Dette hjelper deg med å holde kammen i god stand og forhindrer spredning av flått.

Å kamme katten jevnlig er ikke bare en flott måte å forebygge flått på, men det hjelper også med å holde kattens pels sunn og fri for floker.

Bruk flåttmidler

Bruk av flåttmidler er en effektiv måte å beskytte katten din mot flått og de sykdommene de kan overføre. Her er noen trinn du kan følge når du bruker flåttmidler på katten din:

 1. Konsulter veterinæren: Før du bruker noen form for flåttmiddel på katten din, bør du alltid konsultere veterinæren din. De kan gi deg råd om hvilket produkt som passer best for katten din basert på dens alder, vekt, helsestatus og eventuelle allergier.
 2. Velg riktig produkt: Det finnes forskjellige typer flåttmidler, som spot-on-dråper, flåtthalsbånd og tabletter. Hver type har sine fordeler og potensielle bivirkninger. Veterinæren din kan hjelpe deg med å velge det som passer best for din katt.
 3. Følg bruksanvisningen: Les nøye gjennom bruksanvisningen som følger med flåttmidlet. Følg doseringsinstruksjonene og påføringsmetoden nøyaktig for å sikre at produktet er effektivt og trygt for katten din.
 4. Påfør på riktig sted: Hvis du bruker spot-on-dråper, påfør middelet på huden mellom skulderbladene der katten ikke kan nå å slikke det av. Hvis du bruker et flåtthalsbånd, sørg for at det er tilpasset riktig og sitter tett mot huden.
 5. Overvåk for bivirkninger: Etter påføring, hold øye med katten din for eventuelle bivirkninger. Noen katter kan oppleve irritasjon, rødhet eller andre negative reaksjoner på flåttmidler. Hvis du merker noen uvanlige symptomer, kontakt veterinæren.
 6. Unngå å bruke hundemidler på katter: Mange flåttmidler som er trygge for hunder, kan være farlige eller til og med dødelige for katter. Aldri bruk flåttmidler som er ment for hunder på katten din uten å ha fått råd fra veterinæren.
 7. Regelmessig påføring: Mange flåttmidler har en varighet på beskyttelse. Følg anbefalingene fra produsenten om hvor ofte du bør påføre middelet for å opprettholde effektiv beskyttelse.
 8. Kombiner med andre tiltak: Selv om flåttmidler er effektive, kan det være lurt å kombinere bruken med andre forebyggende tiltak, som jevnlig kamming, unngå områder med høy flåttforekomst og inspeksjon av katten etter utendørsaktiviteter.

Husk at selv med flåttmidler er det fortsatt mulig at katten kan bli utsatt for flåttbitt. Derfor er det viktig å være oppmerksom på kattens helse og inspisere den jevnlig for flått, spesielt etter utendørsaktiviteter.

Hold gresset kort

Å holde gresset kort rundt områdene der katten din beveger seg, er en viktig forholdsregel for å redusere risikoen for flåttbitt. Her er noen trinn du kan følge for å opprettholde kort gress og redusere flåttens tilstedeværelse:

 1. Regelmessig klipping: Klipp gresset jevnlig for å holde det kort. Flått trives ofte i høyt gress og buskete områder, så ved å holde gresset kort, reduserer du deres habitat.
 2. Bruk riktig klippeutstyr: Bruk en gressklipper som passer for størrelsen på området du skal klippe. Dette gjør jobben mer effektiv og gir en jevn gresslengde.
 3. Fjern ugress: Fjern ugress og planter som kan tiltrekke seg flått fra området rundt hjemmet ditt. Dette kan bidra til å redusere flåttens tilstedeværelse.
 4. Hold området ryddig: Hold området rundt hjemmet ryddig og fri for løv, kvister og annet organisk materiale. Dette reduserer potensielle skjulesteder for flått.
 5. Fjern stillestående vann: Unngå stillestående vann i nærheten av hagen din, da flått kan trives i slike miljøer. Sørg for at det ikke er lekkasjer eller steder der vann kan samle seg.
 6. Fokus på områder katten bruker: Klipp spesielt gresset kort i områder der katten din liker å leke eller hvile. Dette vil bidra til å redusere sjansene for at flått fester seg på katten.
 7. Unngå tette busker: Hvis det er tette busker eller annen vegetasjon i hagen din, kan det være lurt å tynne ut eller klippe dem for å redusere skjulesteder for flått.
 8. Bruk beskyttende barrierer: Områder der katten din ofte oppholder seg kan beskyttes med naturlige flåttavvisende planter som rosmarin, sitronmelisse eller lavendel. Dette kan bidra til å holde flåttene unna.
 9. Bruk flåttmidler: I tillegg til å holde gresset kort, kan du også bruke godkjente flåttmidler for katter for ekstra beskyttelse.

Ved å følge disse tipsene og opprettholde kort gress, kan du redusere risikoen for at katten din blir utsatt for flåttbitt når den er utendørs.

Unngå høyt gress og busker

Å unngå områder med høyt gress og tette busker er en god strategi for å redusere risikoen for flåttbitt på katten din. Her er noen trinn du kan ta for å implementere dette:

 1. Hold katten innendørs: Den mest effektive måten å unngå flåttbitt på er å holde katten innendørs, spesielt i områder hvor flått er utbredt.
 2. Skap en flåttsikker utendørs omgivelse: Hvis katten din liker å være utendørs, kan du lage et kontrollert område der gress og busker er tynnet ut eller fjernet. Dette reduserer kattens eksponering for flått.
 3. Fjern potensielle flått-habitater: Hold hagen din ryddig ved å fjerne løv, kvister og annet organisk materiale som kan tiltrekke seg flått. Dette inkluderer også å fjerne gamle leketøy, hageredskaper eller andre gjenstander som kan skape skjulesteder for flått.
 4. Unngå tette busker: Hvis det er tette busker eller annen vegetasjon i hagen din, kan det være lurt å tynne ut eller beskjære dem. Dette reduserer potensielle områder der flått kan gjemme seg.
 5. Bruk flåttmidler: Selv om du unngår områder med høyt gress og busker, kan det fortsatt være en god idé å bruke flåttmidler for ekstra beskyttelse når katten er utendørs. Snakk med veterinæren din om hvilke produkter som er trygge og effektive for katten din.
 6. Inspeksjon etter utendørsaktiviteter: Selv om du tar forholdsregler, bør du alltid inspisere katten din for flått etter at den har vært utendørs. Sjekk spesielt rundt hodet, nakken, ørene, potene og halen.
 7. Opprett en barriere: Hvis det er områder med høyt gress eller busker i nærheten av hjemmet ditt, kan du vurdere å opprette en barriere rundt disse områdene ved hjelp av steiner, hagegjerder eller andre hindringer som hindrer katten i å komme nær dem.

Husk at selv om du tar alle disse tiltakene, er det fortsatt en mulighet for at katten din kan bli utsatt for flåttbitt. Det er derfor viktig å være oppmerksom på kattens helse og sjekke den regelmessig for flått etter utendørsaktiviteter.

Sjekk katten etter utendørsaktiviteter

Å inspisere katten din etter utendørsaktiviteter er en viktig måte å oppdage flått tidlig og redusere risikoen for flåttbårne sykdommer. Her er trinnene du bør følge når du sjekker katten din for flått:

 1. Velg et godt opplyst område: Velg et område med god belysning når du skal undersøke katten din. Dette gjør det lettere å oppdage eventuelle flått som kan være festet til pelsen.
 2. Bruk hendene og børster: Start med å klappe eller stryke katten forsiktig med hendene. Dette kan hjelpe deg med å føle eventuelle klumper eller ujevnheter som kan indikere en flått. Du kan også bruke en myk børste til å gå gjennom kattens pels.
 3. Sjekk nøye: Fokuser spesielt på områder der flått ofte fester seg, som rundt hodet, nakken, ørene, under armene, mellom tærne og rundt halen. Del pelsen forsiktig for å se nærmere på huden.
 4. Kjenn etter ujevnheter: Bruk fingertuppene til å kjenne etter små ujevnheter eller hevelser i kattens hud. Dette kan være tidlige tegn på en flått som fester seg.
 5. Sjekk for små mørke prikker: Flått kan se ut som små mørke prikker, spesielt når de har festet seg til huden. Sjekk nøye for å se om du oppdager noen.
 6. Fjern flått forsiktig: Hvis du oppdager en flått, må du fjerne den så snart som mulig. Bruk en flåttfjerner eller pinsett for å fjerne flåtten forsiktig. Grip flåtten så nær huden som mulig og trekk den rett ut med jevn kraft. Ikke vri eller vri flåtten, da dette kan føre til at flåtten brekker og etterlater deler av den i huden.
 7. Rengjør området: Etter å ha fjernet flåtten, rengjør området med mild såpe og vann for å unngå infeksjon. Du kan også bruke desinfeksjonsmiddel.
 8. Hold øye med endringer: Hold øye med katten din i dagene etter flåttfjerningen. Hvis du merker tegn på infeksjon, irritasjon eller andre uvanlige symptomer, bør du kontakte veterinæren.

Å inspisere katten din regelmessig etter utendørsaktiviteter er en viktig del av å opprettholde god helse og beskytte den mot flåttbårne sykdommer.

Innekatt

Hvis du har en innekatt, er du allerede i en gunstig posisjon når det gjelder å unngå flåttbitt og flåttbårne sykdommer. Her er noen trinn du kan følge for å holde innekatten din beskyttet:

 1. Hold katten innendørs: Innekatter har naturlig mindre risiko for å bli utsatt for flått, da de ikke er i direkte kontakt med utemiljøet der flåttene er vanlige.
 2. Sjekk deg selv: Selv om innekatter har lav risiko for å ta med seg flått inn i huset, kan det fortsatt være en god idé å sjekke klærne dine selv etter utendørsaktiviteter. Dette reduserer risikoen for at flått kan overføres fra deg til katten.
 3. Unngå kontakt med andre dyr: Hvis du har andre kjæledyr som går utendørs, sørg for at de regelmessig kontrolleres for flått og eventuelt behandles med passende midler. Dette vil redusere sjansene for at flått kan bli brakt inn i huset og overført til innekatten.
 4. Skap et flåttfritt hjem: Selv om innekatten din er mindre utsatt for flått, kan det være lurt å holde hjemmet ditt så flåttfritt som mulig. Dette innebærer å holde gresset kort rundt hjemmet, fjerne ugress og holde områdene rundt dører og vinduer ryddige.
 5. Innenfor kontrollerte utendørsområder: Hvis du ønsker å gi innekatten din muligheten til å oppleve utendørslivet på en trygg måte, kan du vurdere å lage et kontrollert utendørsområde, som en innhegnet hage eller balkong. Dette gir katten muligheten til å utforske naturen mens du fortsatt holder den beskyttet mot flått.
 6. Forebyggende helsepleie: Selv om flått er mindre av en bekymring for innekatter, bør du likevel sørge for at katten din holder seg oppdatert med forebyggende helsepleie, som vaksinasjoner og ormekurer. Dette vil bidra til å opprettholde kattens generelle helse.

Selv om innekatter har lavere risiko for flåttbitt, er det likevel viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i kattens helse og trivsel. Hvis du merker unormale symptomer, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning.

Flåttavvisende planter

Å bruke flåttavvisende planter i hagen eller i områder der katten din oppholder seg, kan være en naturlig måte å redusere risikoen for flåttbitt. Her er noen planter som har kjent flåttavvisende egenskaper:

 1. Sitronmelisse: Den sterke sitronduften fra sitronmelisse kan bidra til å avvise flått. Du kan plante sitronmelisse rundt hagen eller i potter nær områder der katten din liker å være.
 2. Rosmarin: Rosmarin er en annen plante med en sterk duft som kan hjelpe med å holde flått unna. Plant rosmarin i hagen eller i potter for å skape en flåttavvisende barriere.
 3. Lavendel: Lavendel er kjent for sin behagelige duft og kan også bidra til å avvise flått. Plant lavendelbusker rundt hagen eller i nærheten av inngangsdører og vinduer.
 4. Pyretrum (pyrethrumblomster): Pyretrumblomster inneholder naturlige kjemikalier som kan brukes som en mild insektmiddel. Imidlertid kan disse blomstene også påvirke andre insekter og bier, så bruk dem med forsiktighet.
 5. Kattemynte (kattens nepeta): Selv om kattemynte tiltrekker katter, kan den også avvise flått. Du kan vurdere å plante kattemynte i separate områder for å tiltrekke katten din vekk fra flått.
 6. Pennyroyal: Pennyroyal har en sterk lukt som kan avvise flått. Imidlertid kan denne planten være giftig for katter når den inntas, så det anbefales ikke å plante den i områder der katten din har tilgang.
 7. Tagetes (blomster): Tagetes-blomster, også kjent som “afrikanske ringblomster,” har en sterk lukt som kan hjelpe med å avvise flått. De kan være en nyttig tillegg i hagen din.
 8. Andre urter: Andre urter som timian, oregano og peppermynte har også en sterk duft som kan bidra til å holde flått borte.

Husk at selv om disse plantene kan bidra til å avvise flått, er de ikke en fullstendig erstatning for andre flåttforebyggende tiltak som flåttmidler og regelmessig inspeksjon av katten din. En kombinasjon av ulike tiltak vil gi den beste beskyttelsen for katten din mot flåttbitt og flåttbårne sykdommer.

Vaksinering

For øyeblikket finnes det ingen spesifikk vaksine som er godkjent for katter for å beskytte dem direkte mot flåttbårne sykdommer slik det finnes for hunder. Vaksinering mot flåttbårne sykdommer er mer vanlig for hunder, spesielt mot sykdommen Lyme-borreliose.

Imidlertid kan du snakke med veterinæren din for å få den mest oppdaterte informasjonen om tilgjengelige vaksiner og forebyggende tiltak for flåttbårne sykdommer i ditt område. Veterinæren kan gi deg råd om hvilke alternativer som er tilgjengelige for katten din og hvordan du best kan beskytte den mot flåttbitt og de sykdommene flåttene kan overføre.

I stedet for vaksinering kan veterinæren anbefale andre forebyggende tiltak, som bruk av flåttmidler, regelmessig inspeksjon av katten for flått etter utendørsaktiviteter, og opprettholdelse av en sunn og aktiv livsstil for katten din. Husk at forebygging og tidlig påvisning av flått er nøkkelen til å beskytte kattens helse.

Rengjøring

Rengjøring spiller en viktig rolle i å redusere risikoen for flått på katten din. Her er noen trinn du kan følge for å inkludere rengjøring som en del av din flåttforebyggende strategi:

 1. Hold hjemmet rent: Rengjør regelmessig inne i hjemmet for å redusere risikoen for flått og andre skadedyr. Støvsug gulv, tepper, puter og møbler der katten din oppholder seg.
 2. Vask kattens sengeplasser: Vask kattens sengeplasser og liggeplasser jevnlig. Dette hjelper med å fjerne eventuelle flått som kan ha kommet innendørs.
 3. Vask sengetøy: Hvis katten din har tilgang til senger eller møbler, bør du vaske sengetøy, putetrekk og tepper regelmessig for å fjerne potensielle flått.
 4. Hold kattens område ryddig: Hvis katten har en egen utendørs lekekasse eller et område der den liker å hvile, hold dette området ryddig og fri for løv, kvister og annet organisk materiale som kan tiltrekke seg flått.
 5. Vask kattens utstyr: Hvis katten din bruker utstyr som halsbånd eller sele, bør du vaske disse jevnlig for å fjerne eventuelle flått eller smuss.
 6. Sørg for god hygiene: Ved å holde katten ren og børstet, reduserer du sjansen for at flått kan feste seg i pelsen. Regelmessig børsting kan også bidra til å oppdage flått tidlig.
 7. Unngå lagring av flåttfremkallende gjenstander: Ikke lagre gressklipp, hageavfall eller andre gjenstander som kan tiltrekke seg flått i nærheten av kattens oppholdsområder.
 8. Regelmessig renhold etter utendørsaktiviteter: Når katten har vært ute, kan du børste av pelsen og inspisere den for flått før den kommer inn i huset. Dette bidrar til å hindre at flått blir ført innendørs.

Rengjøring er en viktig del av å holde både katten din og hjemmet flåttfritt. Ved å inkludere regelmessig rengjøring som en del av din flåttforebyggende rutine, kan du redusere risikoen for flåttbitt og de potensielle sykdommene de kan overføre.

Referanser

Om forfatteren