Tegn på at katten ikke har det bra

Katter kan være mestere i å skjule hvordan de har det, og noen ganger kan det være vanskelig å merke seg når de ikke har det bra. Lær mer om tegn på at katten ikke har det bra.

Men det er noen tegn du kan se etter som kan indikere at katten ikke føler seg bra. Noen av disse tegnene inkluderer:

 1. Endret adferd: Hvis katten din plutselig endrer oppførselen sin, for eksempel blir mer tilbaketrukket eller aggressiv, kan det være et tegn på at noe er galt.
 2. Nedsatt matlyst: Hvis katten ikke spiser like mye som den pleide eller helt slutter å spise, kan det indikere helseproblemer.
 3. Hyppig eller sjeldnere vannlating: Endringer i toalettvane kan være et tegn på sykdom.
 4. Dårlig pelspleie: Hvis katten ikke lenger pleier pelsen sin som den pleide, eller hvis pelsen ser matt og uren ut, kan det være et tegn på at den ikke har det bra.
 5. Økt søvnbehov: Katter sover mye, men plutselige endringer i søvnmønsteret, som ekstrem søvnighet eller søvnvansker, kan være bekymringsfullt.
 6. Hoste, nysing eller pusteproblemer: Disse symptomene kan indikere problemer med luftveiene eller andre sykdommer.
 7. Øye- eller neseutflod: Unormal utflod fra øyne eller nese kan tyde på en infeksjon eller annen sykdom.
 8. Oppkast eller diaré: Dette kan være vanlige symptomer på en rekke sykdommer eller at katten har spist noe den ikke burde.
 9. Endringer i vekt: Rask vekttap eller vektøkning uten grunn kan være et tegn på underliggende helseproblemer.
 10. Dårlig ånde: Dårlig ånde kan tyde på tannproblemer eller andre helseproblemer.

Det er viktig å merke seg at dette ikke er en fullstendig liste, og noen av disse symptomene kan også indikere mindre problemer. Hvis du er bekymret for kattens helse, bør du kontakte en veterinær for en grundig vurdering og råd.

Endret adferd

 1. Katter kan trekke seg tilbake til uvanlige steder eller unngå sosial interaksjon hvis de ikke har det bra.
 2. Aggresjon: En katt som plutselig blir aggressiv eller reagerer negativt på berøring, kan være i smerte eller ubehag.
 3. Uvanlige søvnvaner: Hvis katten sover mye mer enn vanlig eller har problemer med å sove, kan det være et tegn på sykdom.
 4. Endret lekemønster: Hvis katten ikke lenger er interessert i å leke eller viser redusert energi, kan det tyde på helseproblemer.
 5. Endret spise- og drikkevaner: En katt som slutter å spise eller drikke normalt, kan ha helseproblemer.
 6. Unormale vokaliseringer: Katter kan miaue eller lage andre lyder hvis de føler ubehag eller smerte.
 7. Uvanlig pelspleie: En katt som overpleier seg selv, slikker seg overdrevent eller har uren pels, kan ha helseproblemer.
 8. Vanskeligheter med å gå eller hoppe: Hvis katten din virker stiv eller har problemer med å bevege seg, kan det være et tegn på smerte eller sykdom.
 9. Endret holdning: Hvis katten din holder seg i en unaturlig posisjon, for eksempel med bakenden hevet eller ryggen buet, kan det tyde på ubehag.

Det er viktig å huske at disse tegnene kan variere avhengig av kattens personlighet og hvordan den normalt oppfører seg. Hvis du merker noen av disse endringene i kattens atferd, er det best å søke hjelp fra en veterinær for å finne ut årsaken og få riktig behandling. Tidlig oppdagelse og behandling av helseproblemer kan bidra til å forbedre kattens livskvalitet og potensielt redde livet til katten.

Nedsatt matlyst

Nedsatt matlyst er et viktig tegn på at katten ikke har det bra. Katter er normalt nysgjerrige og matglade dyr, så hvis de nekter å spise eller viser en betydelig reduksjon i matinntaket, kan det være et signal om at noe er galt. Noen mulige årsaker til nedsatt matlyst hos katter inkluderer:

 1. Sykdom: Katter kan miste matlysten når de er syke eller har en infeksjon. Infeksjoner, fordøyelsesproblemer, dentalproblemer, og andre helseproblemer kan påvirke kattens appetitt.
 2. Stress: Katter er sensitive dyr som kan reagere på stressende situasjoner, som endringer i miljøet, tillegg til familien, eller andre endringer i rutinene deres.
 3. Tannproblemer: Tannverk eller tannkjøttproblemer kan gjøre det smertefullt for katten å spise, noe som fører til redusert matlyst.
 4. Parasitter: Infestasjon av innvollsparasitter kan føre til nedsatt matlyst og vekttap hos katter.
 5. Feil diett: Noen ganger kan katten nekte å spise maten sin hvis de ikke liker smaken, konsistensen eller typen mat.
 6. Alderdom: Eldre katter kan oppleve nedsatt matlyst på grunn av aldring og aldersrelaterte helseproblemer.

Hvis katten din viser nedsatt matlyst, bør du ta dette på alvor og kontakte veterinær. En nedsatt matlyst kan føre til alvorlig underernæring og helseproblemer hvis det ikke blir håndtert raskt og riktig. Veterinæren kan undersøke katten for å finne årsaken til tap av matlyst og gi den nødvendige behandlingen. Tidlig intervensjon kan bidra til å forhindre komplikasjoner og bedre kattens velvære.

Hyppig eller sjeldnere vannlating

Endringer i kattens urinering kan også være tegn på at den ikke har det bra. Hyppigere eller sjeldnere vannlating kan indikere ulike helseproblemer, inkludert:

 1. Hyppig vannlating: Hvis katten plutselig begynner å gå på toalettet oftere enn vanlig, kan det være et tegn på urinveisinfeksjon, blærestein, eller andre urinveisproblemer.
 2. Straining eller vanskeligheter med å urinere: Dette kan tyde på en blokkering i urinveiene, som er en nødsituasjon og krever øyeblikkelig veterinærbehandling.
 3. Sjeldnere vannlating: Hvis katten reduserer hyppigheten av vannlatingen eller har problemer med å urinere i det hele tatt, kan det være tegn på urinveisobstruksjon, nyreproblemer eller dehydrering.
 4. Endringer i urinens utseende: Utseendet på kattens urin kan også gi viktige ledetråder om helsen. For eksempel, hvis urinen blir uklar, mørkere, blodig eller har en sterk lukt, bør du søke veterinærbehandling.
 5. Overdreven vannlating: På den annen side, hvis katten drikker mye vann og urinerer mye mer enn vanlig, kan det være et tegn på diabetes eller nyreproblemer.

Det er viktig å være oppmerksom på kattens urinvaner, da urinveisproblemer kan være smertefulle og potensielt alvorlige. Hvis du merker noen endringer i kattens urinering, bør du kontakte veterinæren for en grundig undersøkelse og riktig diagnose. Tidlig behandling kan forbedre prognosen og bidra til å sikre at katten får nødvendig omsorg for eventuelle underliggende helseproblemer.

Dårlig pelspleie

Dårlig pelspleie kan være et tegn på at katten ikke har det bra. Katter er kjent for å være nøye med pelspleie, så når de plutselig slutter å ta vare på pelsen sin som de pleide, kan det indikere at noe er galt. Noen tegn på dårlig pelspleie hos katter inkluderer:

 1. Uren pels: Katten kan ha en matt og uren pels som ser forsømt ut.
 2. Klumper eller filtringer: Pelsen kan danne klumper eller filtringer hvis den ikke blir børstet eller pleiet regelmessig.
 3. Dårlig lukt: En forsømt pels kan føre til dårlig lukt på grunn av oppsamling av smuss og oljer.
 4. Dandruff: Dersom pelsen ser tørr ut eller har flass, kan det være et tegn på dårlig pelspleie.

Årsakene til dårlig pelspleie kan være forskjellige og inkluderer:

 • Smerte eller ubehag: Katter kan unngå å pleie seg selv hvis de opplever smerte eller ubehag på grunn av en skade eller sykdom.
 • Overvekt: Katter som er overvektige kan ha problemer med å nå og rengjøre noen områder av kroppen sin.
 • Leddproblemer: Eldre katter eller katter med leddproblemer kan ha vanskeligheter med å nå alle deler av kroppen.
 • Stress: Stressende situasjoner eller endringer i miljøet kan påvirke kattens oppførsel og pelspleie.
 • Parasitter eller hudproblemer: Lopper, flått, eller hudproblemer kan føre til kløe og irritasjon, noe som kan påvirke pelspleien.

Hvis du legger merke til dårlig pelspleie hos katten din, bør du undersøke nærmere og vurdere å ta den til veterinæren for en grundig vurdering. Veterinæren kan hjelpe med å finne årsaken til problemet og gi nødvendig behandling. Å adressere årsaken til dårlig pelspleie vil ikke bare forbedre kattens utseende, men også bidra til dens generelle velvære.

Økt søvnbehov

Økt søvnbehov eller ekstrem søvnighet kan være et tegn på at katten ikke har det bra. Katter er naturlige sovende vesener og sover vanligvis mye i løpet av dagen. Imidlertid kan økt søvnbehov eller overdreven søvnighet være bekymringsfullt og indikere helseproblemer. Noen årsaker til økt søvnbehov hos katter kan inkludere:

 1. Sykdom: Når katter er syke, trenger kroppen deres ekstra tid og energi for å helbrede seg selv, og derfor kan de sove mer enn vanlig.
 2. Infeksjoner: Infeksjoner kan gjøre katten trøtt og slapp, noe som kan føre til økt søvnbehov.
 3. Smerte: Smerte kan påvirke kattens aktivitetsnivå og føre til økt hvilebehov.
 4. Stress: Katter kan søke tilflukt i søvn når de opplever stress eller angst.
 5. Alderdom: Eldre katter kan trenge mer hvile og søvn på grunn av aldersrelaterte endringer i kroppen.
 6. Medikamenter: Noen medisiner kan ha en beroligende effekt på katter og føre til økt søvnighet.

Det er viktig å merke seg at søvnighet i seg selv ikke nødvendigvis er et klart tegn på sykdom, da katter kan ha varierende søvnmønstre. Imidlertid, hvis katten din sover betydelig mer enn vanlig, virker slapp eller viser andre symptomer på sykdom, bør du kontakte veterinæren for en evaluering. Veterinæren kan undersøke katten og utføre relevante tester for å finne ut årsaken til økt søvnbehov og gi passende behandling hvis nødvendig. Tidlig oppdagelse og behandling av helseproblemer kan hjelpe til med å forbedre kattens tilstand og livskvalitet.

Hoste, nysing eller pusteproblemer

Hoste, nysing eller pusteproblemer er klare tegn på at katten ikke har det bra. Disse symptomene kan være indikasjoner på luftveisproblemer eller andre sykdommer. Her er noen mulige årsaker til hoste, nysing eller pusteproblemer hos katter:

 1. Respiratoriske infeksjoner: Katter kan få luftveisinfeksjoner som forårsaker hoste, nysing og pusteproblemer.
 2. Allergier: Katter kan utvikle allergier mot stoffer som pollen, støv eller røyk, noe som kan føre til hoste og nysing.
 3. Astma: Noen katter kan utvikle astma, som er en tilstand som påvirker luftveiene og kan føre til hoste og pusteproblemer.
 4. Fremmedlegemer: Hvis katten inhalerer et fremmedlegeme, som et gressstrå eller en liten gjenstand, kan dette føre til hoste eller pusteproblemer.
 5. Hjerte- eller lungesykdommer: Katter kan utvikle hjerteproblemer eller lungesykdommer som påvirker pusten deres.
 6. Virusinfeksjoner: Noen virus, som feline calicivirus eller feline herpesvirus, kan forårsake hoste, nysing og andre luftveisproblemer hos katter.
 7. Tannproblemer: Tanninfeksjoner eller tannkjøttproblemer kan også påvirke luftveiene og føre til hoste.

Hvis katten din viser tegn på hoste, nysing eller pusteproblemer, bør du kontakte veterinæren umiddelbart for en undersøkelse og riktig diagnose. Veterinæren kan utføre relevante tester for å finne årsaken til symptomene og anbefale passende behandling. Hoste og pusteproblemer hos katter bør alltid tas på alvor, da de kan være tegn på alvorlige helseproblemer som krever umiddelbar oppmerksomhet og behandling.

Øye- eller neseutflod

Øye- eller neseutflod er vanlige tegn på at katten ikke har det bra og kan indikere en rekke helseproblemer. Her er noen mulige årsaker til øye- eller neseutflod hos katter:

Øyeutflod:

 1. Konjunktivitt: Dette er en vanlig tilstand som involverer betennelse i øyets slimhinne, noe som kan føre til røde øyne og øyeutflod.
 2. Øyeinfeksjoner: Katter kan få øyeinfeksjoner forårsaket av bakterier, virus eller sopp, som kan føre til utflod.
 3. Fremmedlegemer: Et fremmedlegeme, som en støvpartikkel eller en flue, kan forårsake irritasjon og øyeutflod.
 4. Skader: Skader på øyet kan føre til utflod, spesielt hvis hornhinnen er skadet.
 5. Tårekanalproblemer: Noen katter kan ha problemer med tårekanalene, som kan føre til kronisk øyeutflod.

Neseutflod:

 1. Øvre luftveisinfeksjoner: Virus eller bakterier kan forårsake neseutflod i tillegg til hoste og nysing.
 2. Feline viral rhinotracheitt: Dette er en virussykdom som påvirker øvre luftveier og kan føre til neseutflod.
 3. Feline calicivirus: Dette er en annen virussykdom som kan forårsake neseutflod og andre luftveissymptomer.
 4. Allergier: Allergier mot stoffer som pollen eller støv kan forårsake neseutflod hos katter.
 5. Fremmedlegemer: En fremmedlegeme som kommer inn i nesen, kan føre til irritasjon og neseutflod.

Det er viktig å overvåke kattens øye- og neseutflod nøye, spesielt hvis det er ledsaget av andre symptomer som hoste, nysing, feber eller endringer i adferd. Hvis du merker øye- eller neseutflod hos katten din, bør du kontakte veterinæren for en grundig undersøkelse og riktig diagnose. Veterinæren kan finne ut årsaken til utfloden og anbefale passende behandling for å hjelpe katten å komme seg og føle seg bedre.

Oppkast eller diaré

Oppkast eller diaré er klare tegn på at katten ikke har det bra og kan være indikasjoner på forskjellige helseproblemer. Her er noen mulige årsaker til oppkast eller diaré hos katter:

Oppkast:

 1. Feil diett: Plutselige endringer i kattens diett eller inntak av uegnet mat kan føre til oppkast.
 2. Hårboller: Katter kan oppleve oppkast når de forsøker å kvitte seg med hårboller som dannes ved slikking.
 3. Infeksjoner: Infeksjoner i mage-tarmkanalen kan føre til oppkast.
 4. Inntak av giftige stoffer: Katter er nysgjerrige dyr og kan utilsiktet innta giftige planter eller stoffer som fører til oppkast.
 5. Mageirritasjon: Irritasjon i magen forårsaket av ulike årsaker kan føre til oppkast.

Diaré:

 1. Feil diett: En endring i kattens diett eller inntak av dårlig mat kan føre til diaré.
 2. Parasitter: Innvollsparasitter som orm kan forårsake diaré hos katter.
 3. Infeksjoner: Mage-tarm-infeksjoner kan føre til diaré.
 4. Stress: Stressende situasjoner eller endringer i miljøet kan påvirke kattens fordøyelse og føre til diaré.
 5. Inntak av giftige stoffer: Som med oppkast kan inntak av giftige stoffer føre til diaré hos katter.

Både oppkast og diaré kan føre til dehydrering og tap av elektrolytter, spesielt hvis de vedvarer over lengre tid. Hvis katten din oppkaster eller har diaré, bør du holde øye med tilstanden og sørge for at den har tilgang til rent vann. Hvis oppkast eller diaré vedvarer i mer enn en dag, eller hvis det er andre bekymringsfulle symptomer, bør du kontakte veterinæren for en evaluering. Veterinæren kan finne årsaken til symptomene og gi nødvendig behandling for å hjelpe katten å komme seg og gjenopprette sin fordøyelseshelse.

Endringer i vekt

Endringer i kattens vekt kan være tegn på at den ikke har det bra, og det er viktig å være oppmerksom på vektendringer hos kjæledyret ditt. Vekttap eller vektøkning uten åpenbar grunn kan indikere ulike helseproblemer. Her er noen mulige årsaker til endringer i kattens vekt:

 1. Vekttap:
  • Redusert matlyst: Hvis katten ikke spiser like mye som den pleide, kan det føre til gradvis vekttap.
  • Parasitter: Innvollsparasitter kan føre til redusert næringsopptak og vekttap.
  • Diabetes: Uregulert diabetes kan føre til vekttap på tross av økt appetitt.
  • Skjoldbruskkjertelproblemer: Overaktiv skjoldbruskkjertel (hypertyreose) kan forårsake vekttap hos katter.
  • Kroniske sykdommer: Nyreproblemer, leverproblemer eller andre kroniske tilstander kan føre til vekttap over tid.
 2. Vektøkning:
  • Overernæring: For mye mat eller dårlig kontrollert diett kan føre til vektøkning hos katter.
  • Redusert aktivitetsnivå: Mangel på fysisk aktivitet kan føre til vektøkning, spesielt hos inaktive katter.
  • Skjoldbruskkjertelproblemer: Underaktiv skjoldbruskkjertel (hypotyreose) kan føre til vektøkning.
  • Hormonelle problemer: Hormonelle ubalanser kan også påvirke kattens vekt.

Hvis du merker at katten din har gått ned i vekt uten åpenbar grunn, eller har økt vekt uten at dietten eller aktivitetsnivået har endret seg, bør du kontakte veterinæren for en evaluering. Veterinæren kan utføre relevante tester og undersøkelser for å finne årsaken til vektendringene og gi nødvendig behandling. Tidlig identifisering og håndtering av helseproblemer kan hjelpe til med å forbedre kattens helse og livskvalitet.

Dårlig ånde

Dårlig ånde, også kjent som halitose, kan være et tegn på at katten ikke har det bra og kan indikere ulike helseproblemer. Her er noen mulige årsaker til dårlig ånde hos katter:

 1. Tannproblemer: Dårlig ånde er ofte assosiert med tannproblemer, som tannstein, tannkjøttbetennelse (gingivitt), tannkjøttinfeksjoner eller tannråte.
 2. Munninfeksjoner: Bakterielle infeksjoner i munnen kan også føre til dårlig ånde.
 3. Nekrose: Død vev i munnen, som kan være forårsaket av traumer eller infeksjoner, kan gi en ubehagelig lukt.
 4. Nyreproblemer: Nyreproblemer kan føre til opphopning av giftstoffer i kroppen som også kan påvirke pusten.
 5. Diabetes: Dyr med dårlig regulert diabetes kan ha acetonomi (ketonlukt) som påvirker pusten.
 6. Mageproblemer: Dårlig ånde kan også skyldes mageproblemer, som for eksempel sur mage eller mageinfeksjoner.

Det er viktig å merke seg at dårlig ånde i seg selv ikke nødvendigvis er et alvorlig problem, da det kan være forårsaket av enkle årsaker som mat eller dårlig munnhygiene. Imidlertid, hvis dårlig ånde vedvarer over tid eller er ledsaget av andre symptomer som tap av matlyst, vekttap eller endringer i adferd, bør du kontakte veterinæren for en undersøkelse. Veterinæren kan undersøke kattens munnhelse, utføre nødvendige tester og gi riktig behandling for å adressere årsaken til dårlig ånde. Tidlig identifisering og behandling av eventuelle underliggende helseproblemer kan bidra til å forbedre kattens livskvalitet og helse.

Referanser

Om forfatteren