Symptomer på skabb hos katt

Skabb, også kjent som notoedric skabb eller øremidd, er en hudsykdom forårsaket av mikroskopiske midd. Lær mer om symptomer på skabb hos katt.

Hvordan vite om katten har skabb?

Her er noen generelle råd om hvordan du kan observere om katten din har skabb:

 1. Kløe og irritasjon: Skabb forårsaker vanligvis intens kløe og irritasjon hos katter. Hvis du legger merke til at katten klør seg mye, gnir seg mot gjenstander eller skjelver på hodet, kan dette indikere skabb.
 2. Hårtap: Hårtap, spesielt rundt ørene, nakken, hodet og potene, kan være et tegn på skabb. Katter med skabb kan rive ut hår på grunn av kløe og irritasjon.
 3. Skorper og sår: Skabb kan føre til dannelse av skorper og sår på kattens hud, spesielt der katten har klødd seg mye.
 4. Røde eller betente områder: Skabbinfeksjoner kan forårsake rødhet og betennelse i huden, spesielt der katten har klødd eller irritert seg.
 5. Urenheter i ørene: Skabb kan påvirke kattens ører og føre til økt produksjon av ørevoks, skorper eller mørk, kornet utflod.
 6. Endret atferd: Noen katter med skabb kan vise endret atferd som økt kløing, uro, isolasjon eller andre tegn på ubehag.
 7. Veterinærdiagnose: Den mest pålitelige måten å diagnostisere skabb på er å oppsøke en veterinær. Veterinæren kan utføre en grundig undersøkelse, ta hudskrapinger eller andre tester for å fastslå om skabb er tilstede.

Husk at disse symptomene også kan indikere andre hudproblemer eller helseforhold. Hvis du mistenker at katten din har skabb eller viser noen av disse symptomene, bør du kontakte en veterinær for en profesjonell vurdering og riktig diagnose.

Relatert: Behandling av skabb på katt

Årsaker til skabb hos katt

Skabb hos katter forårsakes av mikroskopiske parasitter kalt skabbmidd. Disse parasittene graver seg inn i kattens hud for å legge egg, noe som fører til kløe, irritasjon og andre symptomer. Det finnes forskjellige typer skabbmidd som kan påvirke katter, og hver type kan ha spesifikke årsaker og risikofaktorer. Her er noen vanlige årsaker til skabb hos katter:

 1. Direkte kontakt: Den vanligste måten skabb smitter på er gjennom direkte hudkontakt med en infisert katt. Dette kan skje gjennom nær lek eller samspill mellom katter.
 2. Delte omgivelser: Skabbmidd kan også overleve i miljøet i en kort periode. Katter som deler samme omgivelser som en infisert katt, som et hjem eller en katteri, kan bli smittet gjennom indirekte kontakt med kontaminerte overflater.
 3. Svakt immunsystem: Katter med svekket immunsystem er mer sårbare for skabbinfeksjoner. Dette inkluderer kattunger, eldre katter og katter med underliggende helseproblemer.
 4. Stress eller traumer: Stressende situasjoner eller traumer kan svekke kattens immunsystem og gjøre den mer mottakelig for skabbinfeksjoner.
 5. Overbefolkning: Katter som lever i overbefolkede områder, for eksempel katterier eller kolonier, har høyere risiko for å bli smittet med skabb på grunn av tett kontakt med andre katter.
 6. Svekket helse generelt: Katter med generell dårlig helse eller underliggende helseproblemer kan være mer mottakelige for skabbinfeksjoner.

Husk at skabb kan smitte raskt, spesielt i miljøer hvor katter deler samme områder. Hvis du mistenker at katten din har skabb eller andre hudproblemer, bør du søke råd fra en veterinær for en nøyaktig diagnose og riktig behandling.

Relatert: Kan katter få skabb

Kan skabb smitte fra katt til menneske?

Ja, noen typer skabb som påvirker katter kan også smitte til mennesker. Skabb forårsaket av notoedric midd, også kjent som notoedric skabb, er en type skabb som kan smitte fra katt til menneske. Når mennesker blir smittet med notoedric skabb, kalles det ofte “katteskabb” eller “feline skabb.”

Symptomer på notoedric skabb hos mennesker ligner på dem hos katter og inkluderer kløe, rødhet, irritasjon og små blemmer eller skorper på huden. Vanligvis oppstår symptomene på mennesker rundt områder der katten har klødd eller gnidd seg.

Det er viktig å merke seg at mennesker vanligvis får notoedric skabb fra infiserte katter, og det er ikke vanlig. Hvis du mistenker at du eller noen i familien din har blitt smittet med skabb fra en katt, er det best å oppsøke lege for en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Det er også viktig å behandle den infiserte katten for å forhindre ytterligere spredning.

Symptomer som kan indikere skabb hos katt

Her er noen symptomer som kan indikere skabb hos katter:

 1. Kløe: Intens kløe er et vanlig tegn på skabb hos katter. Du vil kanskje se at katten din klør seg mye eller gni seg mot gjenstander for å lindre kløen.
 2. Hårtap: Infeksjonen kan føre til hårtap, spesielt rundt ørene, nakken og hodet. Håret kan se ut som om det er rykket ut eller er tynnet ut.
 3. Skorper og sår: Katter med skabb kan utvikle skorper, sår og skader på huden. Dette skyldes ofte kattens overdrevne kløing og gnidning.
 4. Røde eller betente områder: Infeksjonen kan føre til rødhet, hevelse og betennelse i huden.
 5. Urenheter i ørene: Øremidd kan også påvirke ørene. Du kan legge merke til en økning i ørevoks, kløe i ørene, og katten kan skjelve på hodet eller skrape på ørene.
 6. Endret atferd: På grunn av den intense kløen kan katten din vise tegn til irritabilitet, rastløshet eller endringer i adferd.

Hvis du mistenker at katten din har skabb eller viser symptomer på hudproblemer, er det viktig å oppsøke en veterinær så snart som mulig. En veterinær kan stille en nøyaktig diagnose og gi riktig behandling. Selvmedisinering eller bruk av behandlinger ment for mennesker kan være farlig for katten din, så det er best å få profesjonell hjelp.

Kløe

Kløe er en av de vanligste og mest karakteristiske symptomene på skabb hos katter. Skabb forårsakes av mikroskopiske midd som graver seg inn i huden og legger egg der. Dette forårsaker intens kløe og irritasjon, som ofte er det første symptomet eiere legger merke til. Katter med skabb vil ofte klø seg mye og gni seg mot gjenstander for å lindre kløen.

Husk at andre hudproblemer eller allergier også kan føre til kløe, så det er viktig å oppsøke en veterinær for en nøyaktig diagnose og riktig behandling hvis du mistenker at katten din har skabb eller andre helseproblemer.

Hårtap

Hårtap er et annet symptom som kan indikere skabb hos katter. Når katter har skabb, spesielt en type kalt notoedric skabb, kan de oppleve hårtap, spesielt rundt ørene, nakken, hodet og potene. Dette hårtapet kan være merkbart og kan også ledsages av rødhet, kløe og irritasjon i de berørte områdene.

Det er viktig å merke seg at hårtap også kan være et resultat av andre hudproblemer eller sykdommer. Derfor, hvis du mistenker at katten din har hårtap eller andre hudproblemer, bør du oppsøke en veterinær for en grundig undersøkelse og en nøyaktig diagnose. Dette vil bidra til å sikre at katten din får riktig behandling.

Skorper og sår

Tilstedeværelsen av skorper eller sår på kattens hud kan også være en indikasjon på skabb. Notoedric skabb, en type skabb som påvirker katter, kan føre til dannelse av skorper og sår på huden. Katten kan klø seg overdrevent på de berørte områdene, noe som fører til irritasjon, skorpedannelse og muligens sår.

Husk at skorper og sår også kan være et resultat av andre hudproblemer eller infeksjoner. Det er derfor viktig å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og passende behandling. Veterinæren kan utføre en fysisk undersøkelse og eventuelt ta hudskrapinger for å fastslå om skabb eller en annen tilstand er årsaken til skorpene og sårene på kattens hud.

Røde eller betente områder

Røde eller betente områder på kattens hud kan også være et tegn på skabb. Skabbinfeksjoner kan føre til betennelse i huden, som kan resultere i rødhet og irritasjon. De berørte områdene kan bli røde, hovne og føles varme å ta på. Dette kan være spesielt merkbart rundt ørene, nakken, hodet og potene.

Røde eller betente områder kan imidlertid også være et resultat av andre hudproblemer eller infeksjoner. Derfor er det viktig å konsultere en veterinær for en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Veterinæren kan utføre en undersøkelse av kattens hud og eventuelt utføre tester for å fastslå om skabb eller en annen tilstand er årsaken til betennelsen.

Urenheter i ørene

Urenheter i kattens ører kan også være en indikator på skabb. Skabbinfeksjoner kan påvirke ørene og føre til at ørevoksproduksjonen øker. Dette kan resultere i opphopning av ørevoks, skorper eller mørk, kornet utflod i kattens ører. Ørene kan også virke irriterte og betente.

Det er viktig å merke seg at urenheter i ørene også kan være et resultat av andre øreproblemer eller infeksjoner. Derfor bør du søke hjelp fra en veterinær for en nøyaktig diagnose og passende behandling. En veterinær kan inspisere kattens ører, ta prøver om nødvendig og fastslå om skabb eller en annen tilstand er årsaken til urenheter i ørene.

Endret atferd

Endret atferd kan også være en indikator på skabb hos katter, selv om det kanskje ikke er det mest typiske symptomet. Skabb kan føre til kløe, irritasjon og ubehag, noe som kan påvirke kattens atferd. Her er noen endringer i atferden som kan være assosiert med skabb:

 1. Økt kløing: Katten kan klø seg mer enn vanlig, spesielt rundt ørene, nakken, hodet og potene.
 2. Uro: Katten kan virke urolig, rastløs eller irritabel på grunn av kløen og ubehaget.
 3. Isolasjon: Katten kan trekke seg tilbake eller isolere seg fra familiemedlemmer eller andre kjæledyr på grunn av ubehaget.
 4. Nedsatt appetitt: Katter kan miste appetitten på grunn av det generelle ubehaget og stresset som følger med skabb.
 5. Endret sovemønster: Katten kan ha problemer med å sove på grunn av kløen og irritasjonen, noe som kan føre til endrede sovemønstre.
 6. Overdreven grooming: Noen katter kan reagere på kløen ved å over-gjøre groomingen, noe som kan føre til hårtap og irritasjon.

Husk at endret atferd kan også være forårsaket av andre faktorer, inkludert stress, sykdom eller endringer i miljøet. Hvis du observerer at kattens atferd har endret seg, spesielt i kombinasjon med andre symptomer som kløe, hårtap eller hudproblemer, bør du kontakte en veterinær for en grundig vurdering og riktig diagnose.

Behandling av skabb på katt

Behandling av skabb hos katter bør alltid utføres av en veterinær. Skabb er en hudsykdom som krever riktig diagnose og behandling for å sikre at katten blir kvitt infeksjonen. Her er noen trinn som vanligvis følges i behandlingen av skabb på katter:

 1. Veterinærdiagnose: Veterinæren vil først utføre en grundig undersøkelse av katten for å fastslå om skabb er årsaken til symptomene. Dette kan inkludere fysiske undersøkelser, hudskrapinger og andre tester.
 2. Behandlingsplan: Basert på diagnosen vil veterinæren utarbeide en skreddersydd behandlingsplan for katten. Dette kan innebære medikamenter og andre tiltak for å behandle skabbinfeksjonen og lindre kattens symptomer.
 3. Medikamenter: Veterinæren kan forskrive medisiner som aktuelle salver, kremer eller vask for å drepe skabbmiddene og redusere kløe og irritasjon. Noen ganger kan muntlige medikamenter også være nødvendige.
 4. Rengjøring og miljøkontroll: Det kan være nødvendig å rengjøre kattens omgivelser for å hindre gjentatt infeksjon. Vask senger, tepper og andre tekstiler som katten har hatt kontakt med, og støvsug regelmessig.
 5. Oppfølging: Veterinæren kan gi råd om oppfølging av behandlingen og eventuelle nødvendige etterkontroller.

Det er viktig å følge veterinærens anbefalinger nøye og fullføre hele behandlingsforløpet, selv om kattens symptomer ser ut til å forbedre seg. Dette hjelper til med å sikre at infeksjonen blir fullstendig utryddet.

Husk også at skabb kan smitte til andre dyr eller mennesker. Hvis du har andre kjæledyr, er det viktig å holde dem atskilt fra den infiserte katten og oppsøke veterinærråd for eventuell forebyggende behandling.

Referanser

Om forfatteren