Symptomer på livmorbetennelse hos hund

Livmorbetennelse, også kjent som pyometra, er en alvorlig tilstand hos hunder som vanligvis påvirker eldre, ukastrerte tisper. Lær mer om symptomer på livmorbetennelse hos hund.

Det er viktig å merke seg at dette er en potensielt livstruende tilstand, og hvis du mistenker at hunden din har livmorbetennelse, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for profesjonell hjelp.

Hvordan vite om hunden har livmorbetennelse?

Å diagnostisere livmorbetennelse (pyometra) hos hunder krever profesjonell veterinærundersøkelse og testing. Her er noen trinn som veterinæren vanligvis vil følge for å fastslå om en hund har livmorbetennelse:

 1. Sykehistorie: Veterinæren vil begynne med en samtale om hundens helse og symptomer. Det er viktig å gi så mye informasjon som mulig om endringer i hundens atferd og helse.
 2. Fysisk undersøkelse: Veterinæren vil utføre en grundig fysisk undersøkelse av hunden. Dette kan inkludere palpering av magen for å sjekke etter oppblåsthet og ømhet.
 3. Blodprøver: En blodprøve kan gi viktig informasjon om hundens helsetilstand. Veterinæren vil se etter tegn på infeksjon, inkludert en økning i hvite blodlegemer og en eventuell feber.
 4. Bildeundersøkelser: Røntgenbilder eller ultralyd kan være nyttige for å visualisere livmoren og bekrefte tilstedeværelsen av pus eller andre unormale forhold.
 5. Analyse av utfloden: Veterinæren kan undersøke utfloden fra hundens vulva for å se etter tegn på infeksjon og pus.
 6. Urinalyse: En urinprøve kan også være nyttig for å vurdere hundens nyrefunksjon og se etter eventuell påvirkning av infeksjonen på urinveiene.

Basert på resultatene av disse testene og den kliniske vurderingen, kan veterinæren fastslå om hunden har livmorbetennelse eller en annen medisinsk tilstand. Hvis livmorbetennelse mistenkes, vil kirurgisk fjerning av livmoren (hysterektomi) vanligvis være nødvendig for å behandle tilstanden.

Det er viktig å merke seg at livmorbetennelse er en alvorlig tilstand som kan utvikle seg raskt, og tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre alvorlige komplikasjoner. Hvis du mistenker at hunden din kan ha livmorbetennelse, bør du kontakte en veterinær umiddelbart for profesjonell hjelp.

Relatert: Livmorbetennelse hos hund etter operasjon

Kan livmorbetennelse hos hund gå over av seg selv?

Livmorbetennelse (pyometra) hos hunder går vanligvis ikke over av seg selv og krever profesjonell medisinsk behandling. Det er en alvorlig og potensielt livstruende tilstand. Pyometra oppstår vanligvis når livmoren blir infisert og fylt med pus.

Uten behandling kan pyometra føre til komplikasjoner som livmorbrist, infeksjon i bukhulen (peritonitt), sepsis og andre alvorlige helseproblemer som kan være dødelige for hunden.

Den vanligste behandlingen for livmorbetennelse er kirurgisk fjerning av livmoren, kjent som en hysterektomi. Dette fjerner kilden til infeksjonen og er den mest effektive måten å behandle tilstanden på. Antibiotika kan også være nødvendig som en del av behandlingen.

Det er viktig å oppsøke veterinær så snart som mulig hvis du mistenker at hunden din har livmorbetennelse. Tidlig diagnose og behandling gir den beste prognosen for hundens helse og velvære. Å la tilstanden gå ubehandlet kan føre til alvorlige konsekvenser.

Relatert: Pris på operasjon for livmorbetennelse på hund

Hvordan behandle livmorbetennelse hund?

Behandlingen for livmorbetennelse (pyometra) hos hunder er vanligvis kirurgisk fjerning av livmoren, en prosedyre kjent som hysterektomi. Dette er den mest effektive måten å behandle tilstanden på og gir den beste prognosen for hundens helse og velvære. Her er trinnene som vanligvis følges under behandlingen:

 1. Forberedelse: Før operasjonen vil veterinæren vurdere hundens generelle helse for å sikre at den er i stand til å gjennomgå anestesi og kirurgi. Dette kan inkludere blodprøver og andre diagnostiske tester.
 2. Anestesi: Hunden blir satt under generell anestesi for å sikre at den er smertefri og ubevisst under operasjonen.
 3. Kirurgi: Veterinæren utfører en hysterektomi ved å fjerne hele livmoren, inkludert eggstokkene. Dette eliminerer kilden til infeksjonen. Operasjonen kan gjøres ved hjelp av en åpen bukmetode eller ved kikkhullskirurgi, avhengig av hundens tilstand og veterinærens preferanse.
 4. Postoperativ omsorg: Etter operasjonen blir hunden overvåket nøye mens den våkner fra anestesi. Smertestillende medisiner og antibiotika kan bli foreskrevet for å kontrollere smerte og hindre ytterligere infeksjon.
 5. Gjenoppretting: Hunden trenger tid til å komme seg etter operasjonen. Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye for omsorg og oppfølging. Dette kan inkludere begrenset fysisk aktivitet, bruk av en krage for å forhindre slikking av stingene, og administrering av foreskrevne medisiner.
 6. Oppfølgende besøk: Veterinæren vil planlegge oppfølgende besøk for å sjekke hundens fremgang og fjerne eventuelle sting.

Det er viktig å merke seg at tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre alvorlige komplikasjoner av livmorbetennelse. Å la tilstanden gå ubehandlet kan føre til livmorbrist, infeksjon i bukhulen (peritonitt), sepsis og andre potensielt livstruende tilstander.

Hvis du mistenker at hunden din har livmorbetennelse, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Det er en akutt medisinsk nødsituasjon som krever profesjonell hjelp.

Hvor lenge kan en hund ha livmorbetennelse?

Hvor lenge en hund kan ha livmorbetennelse (pyometra) uten behandling varierer avhengig av flere faktorer, inkludert infeksjonens alvorlighetsgrad og hundens immunsystem. Livmorbetennelse er vanligvis en progressiv tilstand som forverres over tid.

I noen tilfeller kan hunder med en mild form for livmorbetennelse vise milde symptomer eller til og med være asymptomatiske, og tilstanden kan pågå i uker eller måneder før den blir oppdaget. Imidlertid kan det også skje at livmorbetennelse utvikler seg raskt og blir en akutt, livstruende tilstand på bare noen få dager.

Det er viktig å merke seg at livmorbetennelse aldri går over av seg selv og alltid krever profesjonell medisinsk behandling. Ubehandlet kan livmorbetennelse føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert livmorbrist, infeksjon i bukhulen (peritonitt), sepsis og andre potensielt livstruende tilstander.

Hvis du mistenker at hunden din har livmorbetennelse, bør du ikke vente, men kontakte en veterinær umiddelbart for en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Tidlig diagnose og behandling gir den beste prognosen for hundens helse og velvære.

Symptomer på livmorbetennelse hos hund

Her er noen vanlige symptomer på livmorbetennelse hos hunder:

 1. Økt tørste og urinering: Hunder med livmorbetennelse kan drikke mer vann enn vanlig og urinere hyppigere.
 2. Endringer i appetitt: Noen hunder kan ha redusert appetitt, mens andre kan oppleve en økt appetitt.
 3. Utflod: En av de mest karakteristiske symptomene på livmorbetennelse er en purulent (pusfylt) utflod fra vulvaen. Utfloden kan være gulaktig, grønnaktig eller blodig.
 4. Oppblåsthet og smerte i magen: Hunder med livmorbetennelse kan oppleve oppblåsthet i magen og kan virke smertefulle. De kan prøve å beskytte magen hvis du prøver å røre den.
 5. Depresjon og slapphet: Hunden kan virke trist, slapp og generelt uinteressert i aktiviteter den vanligvis liker.
 6. Oppkast og diaré: Noen hunder kan utvikle oppkast og diaré som en reaksjon på infeksjonen.
 7. Feber: En feber er vanligvis tilstede hos hunder med livmorbetennelse. En normal hundetemperatur ligger vanligvis mellom 100,5 og 102,5 grader Fahrenheit (38 til 39,2 grader Celsius). Feberen kan være betydelig høyere hos hunder med livmorbetennelse.

Det er viktig å merke seg at noen hunder kan ha subkliniske eller milde symptomer, mens andre kan ha mer alvorlige tegn. Ubehandlet kan livmorbetennelse føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert brist i livmoren, som kan være dødelig. Hvis du mistenker at hunden din har livmorbetennelse, må du oppsøke veterinær umiddelbart for en riktig diagnose og behandling. Kirurgi for å fjerne livmoren (hysterektomi) er vanligvis nødvendig for å redde hundens liv.

Økt tørste og urinering

Økt tørste og urinering er ikke typiske symptomer på livmorbetennelse hos hunder. Symptomer på livmorbetennelse, eller pyometra, er vanligvis relatert til infeksjonen i livmoren og tilstøtende organer. De vanligste symptomene er purulent utflod fra vulvaen, endringer i appetitt, oppblåsthet, depresjon, feber, og i noen tilfeller oppkast og diaré. Økt tørste og urinering kan være tegn på andre medisinske tilstander, for eksempel nyreproblemer eller diabetes, og det er viktig å konsultere en veterinær for riktig diagnose og behandling hvis du oppdager slike symptomer hos hunden din.

Endringer i appetitt

Endringer i appetitt kan være et av de mulige symptomene på livmorbetennelse (pyometra) hos hunder. Hunder med denne tilstanden kan vise en rekke symptomer, og noen kan oppleve en reduksjon i appetitten, mens andre kan ha en økt appetitt. Endringer i appetitten er imidlertid et relativt uspesifikt symptom som kan forekomme i mange forskjellige helseforhold, så det bør vurderes sammen med andre symptomer som purulent utflod, oppblåsthet, depresjon, feber og andre tegn på sykdom.

Det er viktig å merke seg at livmorbetennelse er en alvorlig tilstand som krever umiddelbar veterinærbehandling. Hvis du mistenker at hunden din kan ha livmorbetennelse, bør du søke profesjonell hjelp for en nøyaktig diagnose og passende behandling, som vanligvis innebærer kirurgisk fjerning av livmoren (hysterektomi). Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å unngå alvorlige komplikasjoner og potensielt livstruende tilstander.

Utflod

En av de mest karakteristiske symptomene på livmorbetennelse (pyometra) hos hunder er purulent utflod fra vulvaen. Denne utfloden kan variere i farge fra gulaktig til grønnaktig eller til og med blodig, avhengig av stadiet av infeksjonen. Utfloden oppstår som et resultat av infeksjonen i livmoren, som produserer pus.

Hvis du legger merke til at hunden din har unormal utflod fra vulvaen, spesielt hvis den er purulent eller uvanlig i farge eller mengde, bør du umiddelbart kontakte en veterinær. Livmorbetennelse er en alvorlig tilstand som krever rask behandling, vanligvis i form av kirurgisk fjerning av livmoren (hysterektomi), for å unngå komplikasjoner og potensielt livstruende tilstander.

Oppblåsthet og smerte i magen

Oppblåsthet og smerter i magen er vanlige symptomer på livmorbetennelse (pyometra) hos hunder. Infeksjonen i livmoren fører til en opphopning av pus og andre væsker, som kan forårsake at magen hovner opp og blir øm. Hunder med livmorbetennelse kan vise tegn på ubehag og smerte i magen, og de kan reagere når du forsøker å røre ved området.

Det er viktig å merke seg at oppblåsthet og smerter i magen ikke er normale tilstander hos hunder, og hvis du observerer slike symptomer, bør du umiddelbart kontakte en veterinær. Livmorbetennelse er en alvorlig tilstand som krever rask behandling, som vanligvis innebærer kirurgisk fjerning av livmoren (hysterektomi), for å forhindre komplikasjoner og potensielt livstruende tilstander.

Depresjon og slapphet

Depresjon og slapphet er vanlige symptomer på livmorbetennelse (pyometra) hos hunder. Infeksjonen i livmoren kan føre til at hunden føler seg syk og deprimert. Hundene kan virke triste, apatiske og generelt uinteresserte i aktiviteter som de vanligvis liker.

Dette er alvorlige symptomer som indikerer at noe er galt med hunden, og hvis du merker at hunden din viser tegn på depresjon og slapphet, bør du straks søke veterinærhjelp. Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre alvorlige komplikasjoner og potensielt livstruende tilstander som kan følge med livmorbetennelse. Veterinæren vil sannsynligvis anbefale kirurgisk fjerning av livmoren (hysterektomi) for å behandle tilstanden.

Oppkast og diaré

Oppkast og diaré kan også forekomme som symptomer på livmorbetennelse (pyometra) hos hunder, selv om de ikke er like vanlige som andre symptomer som purulent utflod, oppblåsthet, depresjon, slapphet og endringer i appetitten.

Infeksjonen i livmoren kan forårsake generell ubehag og påvirke fordøyelsessystemet, noe som kan føre til oppkast og diaré hos noen hunder. Disse symptomene kan variere i intensitet og frekvens.

Det er viktig å merke seg at oppkast og diaré er uspesifikke symptomer som kan forekomme i mange forskjellige helseforhold hos hunder. Hvis du mistenker at hunden din har livmorbetennelse eller hvis den viser tegn på mageproblemer, bør du kontakte en veterinær for en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Livmorbetennelse er en alvorlig tilstand som krever umiddelbar medisinsk inngrep, vanligvis i form av kirurgisk fjerning av livmoren (hysterektomi), for å unngå komplikasjoner og potensielt livstruende tilstander.

Feber

Feber er et vanlig symptom på livmorbetennelse (pyometra) hos hunder. Hunder med livmorbetennelse kan utvikle en feber, som er en økning i kroppstemperaturen over det normale. En normal kroppstemperatur for en hund ligger vanligvis mellom 100,5 og 102,5 grader Fahrenheit (38 til 39,2 grader Celsius). Feberen hos en hund med livmorbetennelse kan være betydelig høyere enn dette.

Feber er en indikasjon på at kroppen forsøker å bekjempe en infeksjon, og det er et viktig klinisk tegn som veterinærer ser etter ved diagnostisering av livmorbetennelse. Feberen kan variere i intensitet, avhengig av alvorlighetsgraden av infeksjonen.

Hvis du mistenker at hunden din har livmorbetennelse, spesielt hvis den har en feber, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandling. Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre alvorlige komplikasjoner og potensielt livstruende tilstander. Kirurgisk fjerning av livmoren (hysterektomi) er vanligvis nødvendig for å behandle livmorbetennelse.

Referanser

Om forfatteren