Symptomer på feber hos hund

Symptomer på feber hos hunder kan varieres, og det er viktig å huske at hunder kan få feber av ulike årsaker. Lær mer om symptomer på feber hos hund.

Hvordan vet jeg om hunden min har feber?

Det mest pålitelige måten å avgjøre om hunden din har feber på, er å måle kroppstemperaturen. Du kan bruke et digitalt termometer som er spesielt utformet for bruk på hunder. Følg disse trinnene for å måle hundens temperatur:

 1. Velg et digitalt rektaltermometer som er beregnet på bruk på hunder. Det er viktig å ha et termometer som er utformet for å være trygt og behagelig for hunden.
 2. Smør termometerets spiss med et smøremiddel som vaselin eller en vannbasert gel.
 3. Få hjelp fra en annen person hvis det er nødvendig for å holde hunden i ro.
 4. Løft forsiktig hundens hale og sett termometeret forsiktig inn i endetarmen. Ikke tving termometeret inn – det skal gå inn lett og naturlig.
 5. Vent til termometeret gir en avlesning. Dette tar vanligvis noen få sekunder. Avlesningen vil gi deg hundens kroppstemperatur.

Husk at en normal kroppstemperatur for en hund vanligvis varierer mellom 37,5°C til 39,2°C. En temperatur over dette området kan indikere feber.

Hvis du er usikker på hvordan du skal måle hundens temperatur eller hvis du er bekymret for hundens helse, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren kan hjelpe deg med å gjøre en nøyaktig vurdering av hundens tilstand og gi råd om eventuelle tiltak som bør tas.

Relatert: Behandling av feber hos hund

Hvordan få ned feber på hund?

Å senke feberen hos en hund bør alltid gjøres under veiledning av en veterinær, da årsaken til feberen må identifiseres og behandles korrekt. Det er viktig å forstå at feber vanligvis er en reaksjon på en underliggende sykdom eller infeksjon, og behandlingen bør rettes mot den underliggende årsaken.

Her er noen generelle tips som kan hjelpe deg med å håndtere en hund med feber, men husk å konsultere en veterinær før du gir noen form for behandling:

 1. Hold hunden hydrert: Sørg for at hunden din drikker nok vann. Dehydrering kan forverre tilstanden.
 2. Sørge for ro og komfort: Gi hunden din et rolig og komfortabelt sted å hvile. Unngå overdreven aktivitet som kan øke kroppstemperaturen ytterligere.
 3. Avkjøling: Du kan bruke kjølige, våte håndklær eller kluter til å tørke hundens poteputer, mage og hode. Ikke bruk is eller kalde bad, da dette kan forårsake sjokk eller forverre situasjonen.
 4. Ikke gi medisiner uten veterinærens anbefaling: Du bør ikke gi hunden din menneskelige febernedsettende medisiner uten først å konsultere en veterinær. Noen medisiner som er trygge for mennesker, kan være farlige for hunder.
 5. Kontakt veterinæren: Hvis hunden din viser tegn på feber, bør du kontakte en veterinær umiddelbart. Veterinæren kan vurdere tilstanden og gi råd om riktig behandling basert på den underliggende årsaken til feberen.

Husk at selv om du kan prøve å lindre hundens symptomer midlertidig, er det viktigste å finne ut hvorfor hunden har feber og adressere den underliggende årsaken. En veterinær vil kunne gi deg riktig veiledning og behandling for hundens spesifikke situasjon.

Relatert: Måle feber på hund

Vanlige symptomer på feber hos hund

Her er noen vanlige symptomer som kan indikere at en hund har feber:

 1. Høy kroppstemperatur: Normal kroppstemperatur hos en hund varierer vanligvis mellom 37,5°C til 39,2°C. En temperatur over dette området kan indikere feber.
 2. Slapphet og tretthet: Hvis hunden virker mer slapp, mindre aktiv og generelt mindre interessert i lek og aktiviteter, kan det være et tegn på feber.
 3. Redusert appetitt: Hunder med feber kan vise nedsatt matlyst og kan være mindre interessert i å spise eller drikke.
 4. Nese og øyne: En hund med feber kan ha en varm og tørr nese. Øynene kan også virke mer matte eller røde.
 5. Hoste eller nysing: Noen ganger kan feber være ledsaget av hoste eller nysing, spesielt hvis årsaken til feberen er en infeksjon.
 6. Pustevansker: Hunder med feber kan puste raskere eller mer anstrengt enn normalt.
 7. Skjelvinger eller frysninger: Hunder med feber kan oppleve skjelvinger eller frysninger på grunn av kroppens forsøk på å regulere temperaturen.
 8. Endret atferd: Hunden kan virke mer irritabel, urolig eller engstelig enn vanlig.

Det er viktig å merke seg at disse symptomene også kan være tegn på andre helseproblemer. Hvis du mistenker at hunden din har feber, bør du kontakte en veterinær for en riktig vurdering og behandling. Veterinæren vil kunne utføre en grundig undersøkelse og eventuelt ta nødvendige tester for å finne årsaken til hundens symptomer.

Relatert: Temperatur på hund ved feber

Høy kroppstemperatur

Temperaturen utenfor det normale området (37,5°C til 39,2°C) indikerer en feberreaksjon. De andre symptomene jeg nevnte kan også være til stede, men det er viktig å være oppmerksom på den høyere kroppstemperaturen som det primære indikatoren på feber hos hunder. Takk for korrigeringen, og jeg beklager for eventuelle forvirringer.

Slapphet og tretthet

Slapphet og tretthet er også vanlige symptomer på feber hos hunder. Når hunden har feber, bruker kroppen mye energi på å bekjempe infeksjonen eller den underliggende årsaken til feberen. Dette kan føre til at hunden føler seg sliten, mindre aktiv og mindre interessert i å delta i vanlige aktiviteter.

Det er viktig å være oppmerksom på kombinasjonen av symptomer, inkludert høy kroppstemperatur, slapphet og tretthet, for å kunne vurdere om hunden har feber. Hvis du mistenker at hunden din har feber, bør du kontakte en veterinær for en korrekt vurdering og riktig behandling.

Redusert appetitt

Redusert appetitt er også et vanlig symptom på feber hos hunder. Når en hund har feber, kan den oppleve en nedgang i matlysten. Dette kan skyldes kroppens forsøk på å fokusere energien sin på å bekjempe den underliggende infeksjonen eller årsaken til feberen.

Hvis hunden din viser en kombinasjon av symptomer som høy kroppstemperatur, redusert appetitt, slapphet og andre uvanlige atferdsmønstre, kan det være lurt å oppsøke veterinær for en profesjonell vurdering. Veterinæren vil kunne gi deg råd om videre oppfølging og eventuell behandling.

Relatert: Feber hos hund

Nese og øyne

Det er viktig å klargjøre at nese og øyne ikke er direkte assosiert med vanlige symptomer på feber hos hunder. Feber hos hunder manifesterer seg primært gjennom symptomer som høy kroppstemperatur, slapphet, tretthet, redusert appetitt og eventuelt endret atferd.

Nese og øyne er vanligvis ikke direkte påvirket av feber i seg selv, men hunden kan vise tegn på generell ubehag som kan inkludere rødhet eller tåre i øynene, eller muligens en tørr nese, avhengig av den underliggende årsaken til feberen. Hvis du observerer unormale forandringer i nese og øyne i tillegg til andre symptomer som feber, bør du kontakte en veterinær for en fullstendig vurdering og korrekt diagnose.

Hoste eller nysing

Hoste eller nysing kan også være symptomer på feber hos hunder, spesielt hvis feberen er forårsaket av en infeksjon i luftveiene. Feber er ofte kroppens respons på infeksjoner, og hvis hunden har en luftveisinfeksjon, kan hoste eller nysing være tilstede sammen med feberen.

Det er imidlertid viktig å merke seg at hoste og nysing også kan være symptomer på andre helseproblemer som ikke nødvendigvis er relatert til feber. Hvis du observerer hoste, nysing og andre symptomer som feber, bør du oppsøke en veterinær for å få en riktig diagnose og behandlingsplan.

Pustevansker

Pustevansker i seg selv er ikke typiske symptomer på feber hos hunder. Feber er vanligvis ikke direkte ansvarlig for pusteproblemer. Høy kroppstemperatur kan imidlertid påvirke hundens generelle tilstand og atferd, og i noen tilfeller kan det føre til økt pusting, men dette er ikke det primære symptomet på feber.

Pustevansker kan være et tegn på andre helseproblemer som luftveisinfeksjoner, hjerteproblemer eller allergiske reaksjoner. Hvis du merker pustevansker hos hunden din, bør du umiddelbart oppsøke en veterinær for en grundig vurdering og diagnose.

Skjelvinger eller frysninger

Skjelvinger eller frysninger kan faktisk være symptomer på feber hos hunder. Når hundens kroppstemperatur stiger på grunn av feber, kan kroppen reagere ved å forsøke å regulere temperaturen gjennom skjelvinger eller frysninger. Dette er en adaptiv respons for å hjelpe kroppen med å generere varme og bringe temperaturen tilbake til normalt.

Så hvis du ser at hunden din skjelver eller har frysninger i tillegg til andre symptomer som høy kroppstemperatur, slapphet, tretthet, redusert appetitt osv., kan dette indikere at hunden har feber. Som alltid, hvis du er bekymret for hundens helse, bør du kontakte en veterinær for en riktig diagnose og behandling.

Endret atferd

Endret atferd er et annet vanlig symptom på feber hos hunder. Når hunder har feber, kan de oppleve ubehag og generell sykdomsfølelse, noe som kan føre til endringer i atferd og stemningsleie. Noen hunder kan bli mer irriterte, engstelige eller urolige når de har feber. Andre kan virke mer tilbaketrukne eller mindre interessert i å samhandle med mennesker eller andre dyr.

Det er viktig å observere hundens atferd i tillegg til andre symptomer som høy kroppstemperatur, slapphet, tretthet osv. Endret atferd, spesielt når det kombineres med andre tegn på feber, kan gi verdifull informasjon til veterinæren for å kunne stille en nøyaktig diagnose og anbefale passende behandling.

Behandling av feber hos hund

Hvis hunden din har feber, er det viktig å kontakte en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandlingsråd.

 1. Overvåk temperaturen: Normal kroppstemperatur for en hund varierer vanligvis mellom 37,5°C og 39,2°C. Feber er definert som en kroppstemperatur over 39,2°C. Bruk et digitalt termometer for å måle hundens temperatur rektalt. Hvis temperaturen er høy, bør du kontakte veterinæren.
 2. Hold hunden komfortabel: Sørg for at hunden har et rolig og komfortabelt sted å hvile. Pass på at det er et kjølig sted, da feber kan få hunden til å føle seg varm.
 3. Vann: Sørg for at hunden alltid har tilgang til friskt vann. Feber kan føre til dehydrering, så det er viktig å holde hunden godt hydrert.
 4. Ikke gi medisiner ment for mennesker: Du bør aldri gi hunden din medisiner som er beregnet for mennesker uten veterinærens godkjenning. Mange medisiner som er trygge for mennesker, kan være farlige for hunder.
 5. Kontakte veterinær: Hvis hundens temperatur er høy eller hvis den viser tegn på ubehag, som slapphet, nedsatt appetitt, oppkast eller diaré, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren vil kunne diagnostisere årsaken til feberen og gi råd om riktig behandling.

Det er viktig å huske at feber ofte er et tegn på at kroppen kjemper mot en underliggende infeksjon eller sykdom. Å få riktig diagnose og behandling fra en veterinær er avgjørende for hundens helse og velvære.

Referanser

Om forfatteren