Symptomer på allergi mot katt

Allergi mot katter, også kjent som katteallergi, oppstår når kroppens immunsystem reagerer på proteiner som finnes i kattens hudceller, spytt eller urin. Lær mer om symptomer på allergi mot katt.

Kan man plutselig bli allergisk mot katter?

Ja, det er mulig å utvikle en plutselig allergi mot katter, selv om du tidligere ikke har hatt noen allergiske reaksjoner på dem. Dette fenomenet kalles sensitisering. Sensitisering oppstår når kroppens immunsystem begynner å reagere på allergener som det tidligere ikke har reagert på.

Selv om du ikke tidligere har hatt allergiske symptomer i nærheten av katter, kan du plutselig utvikle en allergi mot katter senere i livet. Dette kan skje av flere årsaker:

 1. Endringer i immunsystemet: Immunsystemet ditt kan endre seg over tid, og du kan plutselig utvikle en sensitivitet for allergenene som finnes i kattens hudceller, spytt eller urin.
 2. Økt eksponering: Hvis du tidligere ikke har hatt mye kontakt med katter eller katteallergener, men plutselig blir eksponert for dem over en lengre periode, kan dette føre til utviklingen av allergiske reaksjoner.
 3. Alder: Noen mennesker utvikler allergier senere i livet, og dette kan også gjelde allergi mot katter.
 4. Genetikk: Din genetiske disposisjon kan også spille en rolle i utviklingen av allergier.

Det er viktig å merke seg at sensitisering kan variere fra person til person. Hvis du plutselig opplever allergiske symptomer i nærheten av katter, selv om du aldri har hatt det tidligere, er det lurt å oppsøke en medisinsk profesjonell for å få en riktig diagnose og veiledning om behandlingsalternativer.

Kan man ha katt selv om man er allergisk?

Det er mulig å ha en katt selv om du er allergisk mot katter, men det kan kreve ekstra omsorg, forholdsregler og medisinske tiltak for å redusere eksponeringen for allergener og lindre symptomer. Her er noen tips hvis du vurderer å ha en katt til tross for allergien:

 1. Velg hypoallergene raser: Noen katteraser produserer færre allergener enn andre. Raser som er kjent for å produsere færre allergener inkluderer Sibirkatt, Devon Rex og Cornish Rex.
 2. Hold katten ute fra soverommet: Oppretthold et allergenfritt område, som soverommet, hvor katten ikke har adgang. Dette kan gi deg en allergifri sone hvor du kan hvile og sove uten symptomer.
 3. Regelmessig rengjøring: Støvsug og rengjør hjemmet ditt regelmessig for å redusere mengden allergener i luften og på overflater.
 4. Bruk HEPA-filter: Bruk støvsugere og luftrensere med HEPA-filter, da disse kan bidra til å fange opp og redusere luftbårne allergener.
 5. Vask katten regelmessig: Å vaske katten regelmessig med allergivennlige sjampoer kan bidra til å redusere mengden allergener som katten bærer med seg.
 6. Personlig hygiene: Vask hendene etter å ha håndtert katten, og unngå å berøre ansiktet før du har vasket hendene. Dette kan bidra til å unngå direkte overføring av allergener til ansiktet og øynene.
 7. Medisiner: Over-the-counter eller reseptbelagte allergimedisiner kan hjelpe med å lindre symptomene. Snakk med en lege for råd om hvilke medisiner som kan være mest effektive for deg.
 8. Immunoterapi: Allergenimmunoterapi, også kjent som allergivaksinasjon, kan være en langsiktig løsning for å redusere allergisymptomer over tid.

Det er viktig å merke seg at graden av allergi varierer fra person til person. Før du tar beslutningen om å ha en katt når du er allergisk, er det lurt å diskutere situasjonen med en medisinsk profesjonell og vurdere hvorvidt du er villig og i stand til å implementere de nødvendige tiltakene for å minimere allergiutsatte reaksjoner.

Symptomer på allergi mot katt

Dette kan føre til en rekke symptomer som varierer i intensitet. De vanligste symptomene på katteallergi inkluderer:

 1. Nysing: Hyppig og plutselig nysing kan være et tegn på katteallergi. Dette skyldes at allergenet fra kattens hudceller eller spytt kommer i kontakt med slimhinnene i nesen.
 2. Tett eller rennende nese: Allergiske reaksjoner kan føre til at neseslimhinnen hovner opp og blir irritert, noe som kan føre til nesetetthet eller rennende nese.
 3. Kløende, røde eller rennende øyne: Kontakt med katteallergener kan forårsake kløe, rødhet og tåreflod i øynene.
 4. Kløe i huden: Direkte kontakt med katter eller gjenstander som har vært i kontakt med katteallergener, kan forårsake kløende hud.
 5. Hoste: Inntrenging av allergener i luftveiene kan utløse hoste, spesielt hos personer med astma eller andre luftveissykdommer.
 6. Pusteproblemer: Noen mennesker kan oppleve pusteproblemer som pipende pust eller tungpustethet som en reaksjon på katteallergener.
 7. Hudutslett: Berøring eller eksponering for allergener kan føre til hudutslett eller elveblest.
 8. Forverring av astma: Personer som allerede lider av astma, kan oppleve forverring av symptomene, inkludert hyppigere anfall, når de er i nærheten av katter eller katteallergener.

Det er viktig å merke seg at symptomene kan variere fra person til person og avhenge av hvor sensitiv en person er overfor katteallergener. Hvis du mistenker at du har en allergi mot katter, er det lurt å oppsøke en medisinsk profesjonell for en riktig diagnose og for å få veiledning om behandlingsalternativer.

Nysing

Nysing er faktisk et av de vanligste symptomene på allergi mot katter. Nysing oppstår som et resultat av at kroppen reagerer på allergener fra kattens hudceller, spytt eller urin. Når disse allergenene kommer i kontakt med slimhinnene i nesen eller luftveiene, kan det føre til irritasjon og betennelse, noe som igjen kan utløse nysing.

Hvis du opplever hyppig nysing når du er i nærheten av katter eller i et miljø der kattens allergener kan være tilstede, kan dette være et tegn på at du har en allergi mot katter. Det er imidlertid viktig å merke seg at nysing også kan være forårsaket av andre faktorer, som forkjølelse eller annen allergi.

Hvis nysingen vedvarer eller blir plagsom, og spesielt hvis den oppstår i kombinasjon med andre symptomer som kløende og rennende øyne, tett nese eller hudirritasjon, kan det være lurt å oppsøke en medisinsk profesjonell for å få en riktig diagnose og veiledning om behandlingsalternativer.

Tett eller rennende nese

Tett eller rennende nese er også vanlige symptomer på allergi mot katter. Når du er allergisk mot katter, kan allergenene fra kattens hudceller, spytt eller urin komme i kontakt med slimhinnene i nesen og forårsake irritasjon og betennelse. Dette kan føre til en rekke symptomer, inkludert:

 1. Tett nese: Allergi mot katter kan føre til at slimhinnene i nesen hovner opp og blir betent, noe som kan resultere i tett nese og vanskeligheter med å puste gjennom nesen.
 2. Rennende nese: Irritasjon av neseslimhinnene kan også føre til en økt produksjon av slim, som kan renne ned baksiden av halsen eller ut av nesen.
 3. Nysing: Sammen med en tett eller rennende nese, kan nysing også være et vanlig symptom på katteallergi. Nysing oppstår som kroppens reaksjon på å prøve å fjerne allergenene fra neseslimhinnene.
 4. Kløe: Noen mennesker kan oppleve kløe i nesen som følge av allergisk reaksjon mot katter.

Hvis du merker at du opplever disse symptomene når du er i nærheten av katter eller i miljøer der katteallergener kan være tilstede, er det en indikasjon på at du kan være allergisk mot katter. Det er lurt å konsultere en medisinsk profesjonell for å få en riktig diagnose og for å diskutere mulige behandlingsalternativer eller måter å håndtere symptomene på.

Kløende, røde eller rennende øyne

Kløende, røde eller rennende øyne er også vanlige symptomer på allergi mot katter. Disse symptomene oppstår når allergenene fra kattens hudceller, spytt eller urin kommer i kontakt med øynene og utløser en allergisk reaksjon. Dette kan føre til irritasjon og betennelse i øyets slimhinne, noe som resulterer i forskjellige øyeplager, inkludert:

 1. Kløe: Kløe i øynene er et typisk symptom på allergi. Det kan føles som om øynene trenger å gnis eller klø.
 2. Rødhet: Betennelsen som oppstår som svar på allergener, kan føre til at øynene blir røde og irriterte.
 3. Rennende øyne: Irritasjonen kan forårsake en økt produksjon av tårer, noe som fører til at øynene dine blir rennende.
 4. Hevelse: Noen ganger kan øyelokkene hovne opp som en del av den allergiske reaksjonen.
 5. Følelse av sand eller fremmedlegeme: Det kan føles som om det er et fremmedlegeme eller sand i øynene på grunn av irritasjonen.

Hvis du opplever disse øyesymptomene når du er i nærheten av katter eller i miljøer der katteallergener kan være tilstede, er det en indikasjon på at du har en allergi mot katter. Det anbefales å konsultere en medisinsk profesjonell for å få en riktig diagnose og for å diskutere behandlingsalternativer eller måter å lindre symptomene på.

Kløe i huden

Kløe i huden kan også være et av symptomene på allergi mot katter. Når kroppen reagerer på allergenene fra kattens hudceller, spytt eller urin, kan det føre til en immunrespons som utløser frigjøring av histaminer og andre kjemikalier. Dette kan resultere i hudirritasjon og kløe. Symptomer på kløe i huden som følge av katteallergi kan inkludere:

 1. Generell kløe: Du kan oppleve kløe over hele kroppen eller på spesifikke områder som har vært i kontakt med katteallergener.
 2. Røde eller betente områder: Huden kan bli rød, irritert og hovne opp som en reaksjon på allergenene.
 3. Utslett: Kløende røde eller hvite utslett kan forekomme, spesielt der huden har vært i direkte kontakt med katteallergener.
 4. Stikkende eller brennende følelse: Noen mennesker kan oppleve en stikkende eller brennende følelse i huden som følge av allergisk reaksjon.

Det er viktig å merke seg at kløe i huden også kan være forårsaket av andre faktorer, som tørr hud, insektbitt eller andre allergier. Hvis du mistenker at kløen skyldes en allergi mot katter, eller hvis du opplever andre allergiske symptomer i tillegg til hudkløe, bør du oppsøke en medisinsk profesjonell for å få en nøyaktig diagnose og råd om hvordan du best kan håndtere tilstanden.

Hoste

Hoste kan være et symptom på allergi mot katter, spesielt hvis du har astma eller andre luftveissykdommer. Når kroppen reagerer på allergenene fra kattens hudceller, spytt eller urin, kan det føre til irritasjon og betennelse i luftveiene. Dette kan utløse hoste som kroppens måte å forsøke å fjerne irritanter fra luftveiene. Symptomene på hoste som følge av katteallergi kan inkludere:

 1. Tørr hoste: En irritert hals kan føre til en tørr, hacking hoste.
 2. Hoste med slim: Noen ganger kan hosten være ledsaget av slimproduksjon, da kroppen prøver å skylle ut allergener og irritanter.
 3. Forverring av astma: Personer som allerede har astma, kan oppleve forverring av astmasymptomene, inkludert økt hoste, pipende pust og tungpustethet, når de utsettes for katteallergener.

Det er viktig å merke seg at hoste også kan være forårsaket av andre faktorer, som infeksjoner eller irritanter i miljøet. Hvis du opplever hoste i nærvær av katter eller i områder der katteallergener kan være tilstede, og spesielt hvis du har andre allergiske symptomer, bør du søke råd fra en medisinsk profesjonell for en korrekt diagnose og veiledning om behandlingsalternativer.

Pusteproblemer

Pusteproblemer kan være en alvorlig reaksjon på allergi mot katter, spesielt hvis du allerede har underliggende luftveissykdommer som astma. Når kroppen reagerer på allergenene fra kattens hudceller, spytt eller urin, kan det føre til betennelse og irritasjon i luftveiene. Dette kan igjen utløse pusteproblemer. Symptomene på pusteproblemer som følge av katteallergi kan inkludere:

 1. Tungpustethet: Du kan føle at det er vanskelig å puste, og pusten kan føles overfladisk eller anstrengt.
 2. Pipende pust: Dette kan høres ut som en høyfrekvent pipelyd når du puster, og det kan være et tegn på trange luftveier.
 3. Brystsmerter: Noen mennesker kan oppleve ubehag eller smerter i brystet som følge av anstrengt pusting.
 4. Rask pust: Du kan begynne å puste raskere enn normalt i et forsøk på å kompensere for pustebesvær.
 5. Forverring av astma: Hvis du allerede har astma, kan allergeneksponering forverre symptomene og føre til alvorlige pusteproblemer.

Pusteproblemer som følge av allergi mot katter kan være en indikasjon på en alvorlig reaksjon og bør ikke ignoreres. Hvis du opplever pusteproblemer, spesielt hvis det er ledsaget av andre allergiske symptomer, bør du umiddelbart oppsøke medisinsk hjelp. Det er viktig å få riktig diagnose og behandling for å håndtere disse symptomene på en trygg måte.

Hudutslett

Hudutslett kan også være et symptom på allergi mot katter. Når kroppen reagerer på allergenene fra kattens hudceller, spytt eller urin, kan det føre til en immunrespons som manifesterer seg som hudreaksjoner. Hudutslett som følge av katteallergi kan variere i utseende og alvorlighetsgrad, og de kan inkludere:

 1. Elveblest: Dette er røde, hevede områder på huden som kan klø og brenne. Elveblest kan variere i størrelse og form og kan opptre på forskjellige deler av kroppen.
 2. Eksem: Eksem, også kjent som atopisk dermatitt, kan oppstå som rød, kløende og betent hud. Det kan føre til tørrhet, flassing og til og med sprekker i huden.
 3. Kontaktdermatitt: Dette oppstår når huden kommer i direkte kontakt med allergenene. Det kan føre til rødhet, kløe, hevelse og utslett på området som har vært i kontakt med katteallergener.
 4. Generalisert kløe: Noen ganger kan hele kroppen klø på grunn av en allergisk reaksjon.

Hvis du opplever hudutslett når du er i nærheten av katter eller i miljøer der katteallergener kan være tilstede, er det viktig å oppsøke en medisinsk profesjonell for en nøyaktig diagnose. De kan hjelpe deg med å identifisere årsaken til utslettet og gi deg veiledning om hvordan du best kan behandle og lindre symptomer.

Forverring av astma

Forverring av astma er en alvorlig reaksjon som kan oppstå som et resultat av allergi mot katter. Personer som allerede lider av astma, er spesielt utsatt for å oppleve forverrede symptomer når de utsettes for katteallergener. Astma er en kronisk luftveissykdom som påvirker luftveiene og kan føre til symptomer som pustevansker, hoste, tetthet i brystet og pipende pust.

Når kroppen reagerer på allergenene fra kattens hudceller, spytt eller urin, kan det forårsake en betennelsesreaksjon i luftveiene, som igjen kan utløse eller forverre astmasymptomene. Forverring av astma som følge av katteallergi kan inkludere:

 1. Økt hoste: Hoste kan bli hyppigere og mer intens enn vanlig.
 2. Tungpustethet: Pusten kan føles anstrengt og vanskelig.
 3. Pipende pust: Pipende eller hvesende lyder når du puster kan være et tegn på trange luftveier.
 4. Brystsmerter: Noen personer kan oppleve ubehag eller smerter i brystet som følge av anstrengt pusting.
 5. Behov for bruk av inhalator: Personer med astma kan trenge å bruke sine inhalatorer eller medisiner hyppigere for å lindre symptomer.

Hvis du opplever en forverring av astma når du er i nærheten av katter eller i områder der katteallergener kan være tilstede, bør du søke medisinsk hjelp umiddelbart. Astmaforverringer kan være potensielt farlige, og det er viktig å få riktig behandling og veiledning for å håndtere situasjonen trygt.

Referanser

Om forfatteren