Smerter i bakpart hos hund

Smerter i bakparten hos hunder kan være svært ubehagelige og kan påvirke deres livskvalitet. Lær mer om årsaker, symptomer og behandling av smerter i bakpart hos hund.

Hunder er kjent for sin livlige og aktive natur. De elsker å leke, løpe og utforske verden rundt seg. Men som alle levende vesener, kan hunder også oppleve helseproblemer, inkludert smerter i bakparten. Smerter i bakparten hos hunder kan være svært ubehagelige og kan påvirke deres livskvalitet. I denne artikkelen vil vi utforske årsaker, symptomer og behandlingsalternativer for smerter i bakparten hos hunder.

Hvordan ser man at en hund har smerter?

Det kan være vanskelig å vite om en hund har smerter, da hunder ikke kan snakke og fortelle oss hvordan de føler seg. Men det finnes noen tegn som kan tyde på at hunden din har smerter.

Relatert: Symptomer på smerter hos hund

Fysiske tegn

 • Forandret bevegelsesmønster eller problemer med bevegelse. Dette kan være et tegn på skade eller sykdom. For eksempel kan en hund som har vondt i beinet, halte eller nekte å hoppe.
 • Stivhet. Hunden din kan holde seg stivere enn vanlig, for eksempel når den står eller sitter.
 • Overdreven pesing eller forandret pust. Dette kan også være et tegn på smerte eller sykdom.
 • Overdreven slikking eller biting på seg selv. Dette kan være et tegn på smerte, allergi eller infeksjon.

Adferdsmessige tegn

 • Atferdsendring. Hvis hunden din plutselig endrer atferd, kan det være et tegn på at noe er galt. For eksempel kan en hund som vanligvis er glad og energisk, bli apatisk eller redd.
 • Endring i det daglige. Hvis hunden din plutselig slutter å spise, leke eller gå tur, kan det også være et tegn på at noe er galt.
 • Hundes vokalisering. Hunden din kan gi uttrykk for smerte eller ubehag ved å bjeffe, hyle eller klage.
 • Rastløshet. Hvis hunden din ikke kan sitte stille eller virker urolig, kan det være et tegn på smerte eller angst.

Hvis du merker noen av disse tegnene hos hunden din, er det viktig å ta den med til veterinæren for en undersøkelse. Det er bedre å være på den sikre siden og få hunden sjekket ut enn å ignorere tegnene og la problemet utvikle seg.

Tips for å oppdage smerter hos hunder

 • Vær oppmerksom på hundens normale atferd og aktivitetsnivå. Hvis du merker en endring i dette, kan det være et tegn på at noe er galt.
 • Undersøk hunden din regelmessig. Se etter tegn på smerte eller skade, for eksempel stivhet, halthet eller overdreven slikking.
 • Lær deg de vanligste tegnene på smerter hos hunder. Dette vil gjøre det lettere for deg å oppdage smerte hos hunden din.

Hvis du er bekymret for at hunden din har smerter, ta den med til veterinæren for en undersøkelse.

Relatert: Tegn på at hunden har smerter

Årsaker til smerter i bakpart hos hunder

Smerter i bakparten hos hunder kan ha flere forskjellige årsaker. Det er viktig å identifisere årsaken for å kunne gi riktig behandling. Noen av de vanligste årsakene inkluderer:

1. Artrose

Artrose, også kjent som slitasjegikt, er en av de vanligste årsakene til smerter i bakparten hos eldre hunder. Dette er en kronisk tilstand som påvirker leddene og fører til smerte, stivhet og redusert bevegelighet. Artrose kan utvikle seg over tid på grunn av slitasje på leddene.

2. Skader

Hunder kan skade seg i bakparten på forskjellige måter, inkludert fall, ulykker eller sportsskader. Disse skadene kan føre til smerter, hevelse og nedsatt funksjon i bakparten.

3. Hernierte skiver

Hernierte skiver oppstår når en av de skivene som ligger mellom ryggvirvlene i ryggsøylen, presser seg ut av sin normale posisjon. Dette kan føre til smerter og i noen tilfeller til og med lammelser i bakparten.

4. Infeksjoner

Infeksjoner i bakparten, som abscesser eller betennelser i analområdet, kan også forårsake smerter. Disse infeksjonene kan være svært smertefulle og krever rask behandling.

5. Tumorer

Tumorer eller svulster i bakparten kan være ondartede eller godartede. Uansett type tumor kan de forårsake smerte og ubehag for hunden.

Relatert: Lindre smerter hos hunden under løpetid

Symptomer på smerter i bakpart hos hunder

Hunder kan ikke verbalisere smerte på samme måte som mennesker kan, så det er viktig å være oppmerksom på endringer i atferd og kroppsspråk som kan indikere smerter i bakparten. Noen vanlige symptomer inkluderer:

1. Endret ganglag

Hunder som opplever smerter i bakparten, kan endre måten de beveger seg på. De kan halte, trekke bena opp under seg eller unngå å bruke det smertefulle området.

2. Stivhet

Stivhet i bakparten er et vanlig tegn på smerter. Hunden kan ha problemer med å bøye eller strekke bakbeina og kan virke mindre smidig.

3. Smerteuttrykk

Noen hunder kan vise smerteuttrykk som hyling, knurring eller jamring når de blir berørt i bakparten eller når de prøver å bevege seg.

4. Redusert aktivitetsnivå

Hunder som lider av smerter i bakparten, kan vise redusert interesse for aktiviteter de vanligvis liker. De kan også være mindre villige til å gå på tur eller leke.

5. Endret holdning

Endringer i holdningen til hunden kan indikere smerte. Dette kan inkludere en senket hale, krum rygg eller en inntrekket mage.

Det er viktig å merke seg at noen hunder kan skjule smerte og ikke vise tydelige symptomer før smerten blir alvorlig. Derfor er det viktig å være oppmerksom på endringer i atferd og søke veterinærhjelp ved mistanke om smerter i bakparten.

Diagnose av smerter i bakpart hos hunder

Når du mistenker at din hund kan ha smerter i bakparten, er det viktig å konsultere en veterinær for en grundig evaluering og diagnose. Veterinæren vil gjennomføre en rekke undersøkelser for å fastslå årsaken til smertene, inkludert:

1. Fysisk undersøkelse

Veterinæren vil undersøke hundens bakpart for å sjekke etter hevelse, ømhet eller andre unormale funn. De vil også evaluere hundens ganglag og bevegelighet.

2. Røntgenbilder

Røntgenbilder kan brukes for å visualisere bein og ledd i bakparten. Dette kan hjelpe veterinæren med å oppdage eventuelle skader, slitasje eller anatomiske problemer.

3. Blodprøver

Blodprøver kan bidra til å utelukke andre potensielle årsaker til smerte, som infeksjoner eller betennelser.

4. MRI eller CT-skanninger

I noen tilfeller kan mer avanserte bildediagnostiske prosedyrer som MRI eller CT-skanninger være nødvendige for å få en detaljert visuell av bakpartens struktur.

Behandling av smerter i bakpart hos hunder

Behandlingen av smerter i bakparten hos hunder avhenger av årsaken til smertene. Her er noen vanlige behandlingsalternativer:

1. Medisiner

Smertestillende medisiner kan hjelpe med å lindre smerte og redusere betennelse. Dette kan inkludere reseptbelagte medisiner som NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs) eller opioider, avhengig av alvorlighetsgraden av smertene.

2. Fysioterapi og rehabilitering

Fysioterapi og rehabilitering kan være svært nyttig for hunder med smerter i bakparten. En erfaren fysioterapeut kan hjelpe med å utvikle et skreddersydd treningsprogram som fokuserer på å gjenopprette bevegelighet og styrke i bakparten. Dette kan inkludere øvelser som stretching, muskelbygging og balansetrening.

3. Kirurgi

I tilfeller der smerter i bakparten skyldes hernierte skiver eller andre alvorlige anatomiske problemer, kan kirurgi være nødvendig. Kirurgi kan bidra til å fjerne eller reparere skader og lindre smerte.

4. Ernæringstilpasning

For hunder med artrose eller andre kroniske tilstander, kan endringer i kostholdet være nyttige. Kosttilskudd som glukosamin og kondroitin kan bidra til å støtte leddhelsen. Diskuter alltid ernæringsendringer med en veterinær før du gjør dem.

5. Smertehåndtering og oppfølging

Hunder som lider av smerter i bakparten, kan trenge langsiktig smertehåndtering og oppfølging. Dette kan inkludere regelmessige veterinærbesøk, justeringer i medisinering og tilpassing av treningsprogrammet.

Forebygging av smerter i bakpart hos hunder

Selv om det ikke alltid er mulig å forhindre smerter i bakparten hos hunder, finnes det noen tiltak eiere kan ta for å redusere risikoen:

1. Opprettholde en sunn vekt

Overvektige hunder har økt risiko for leddproblemer, inkludert artrose. Sørg for at hunden din får riktig mengde mat og mosjon for å opprettholde en sunn vekt.

2. Regelmessig mosjon

Regelmessig mosjon er viktig for å opprettholde god muskelstyrke og bevegelighet. Tilpass aktivitetene til hundens alder og fysisk tilstand.

3. Bruk riktig utstyr

Hvis du bruker et bånd eller sele for å gå på tur med hunden din, sørg for at det passer godt og ikke legger unødvendig press på nakken eller ryggen.

4. Søk veterinærhjelp ved første tegn til smerte

Hvis du merker at hunden din viser tegn på smerte i bakparten, søk veterinærhjelp så snart som mulig. Tidlig diagnose og behandling kan bidra til å forhindre at tilstanden forverres.

Avsluttende tanker

Smerter i bakparten hos hunder er en vanlig utfordring som kan påvirke hundens livskvalitet. Å forstå årsakene, symptomene og behandlingsalternativene er viktig for å kunne gi best mulig omsorg for din firbente venn. Husk alltid å konsultere en veterinær for en grundig evaluering og råd om behandling av smerter i bakparten hos hunden din. Med rett behandling og omsorg kan mange hunder oppnå bedring og en bedre livskvalitet.

Referanser

Om forfatteren