Skal man klippe klørne til katten

Det er ofte nødvendig å klippe klørne til katten for å sikre dens helse og komfort. Lær mer om hvorfor man bør klippe klørne til katten, og hvordan du skal gjøre det.

Katter kan være flinke til å vedlikeholde klørne sine selv gjennom naturlig slitasje, spesielt hvis de bruker klorebrett eller klatrestativ. Men noen ganger kan klørne vokse for langt og begynne å forårsake problemer for katten.

Husk at noen katter kan være mer samarbeidsvillige når det gjelder klipping av klør enn andre. Det er viktig å bygge tillit og gjøre det til en positiv opplevelse for katten din.

Hvorfor skal man klippe klørne til katten

For lange klør kan:

 1. Forårsaker ubehag: Katter med for lange klør kan oppleve ubehag eller smerte når de går eller klatrer.
 2. Inngroing: For lange klør kan vokse inn i puten på poten, noe som kan føre til infeksjoner og smerte.
 3. Skader: Skarpe klør kan også ripe opp møbler, tepper og huden til mennesker og andre dyr.

Forårsaker ubehag

Lange klør kan føre til ubehag for katter av flere grunner:

 1. Gangvansker: Når klørne blir for lange, kan de begynne å krølle seg tilbake mot kattens poter. Dette kan føre til at katten går på klørne i stedet for på potene, noe som kan være smertefullt og vanskelig for katten å bevege seg normalt.
 2. Inngroing: Hvis klørne blir for lange, kan de begynne å vokse inn i kattens poter, spesielt puten under poten. Dette kan forårsake irritasjon, smerter og til og med infeksjoner.
 3. Skade på møbler og mennesker: Skarpe klør kan ripe opp møbler, tepper og annet inventar i hjemmet. Katter kan også utilsiktet klø mennesker eller andre dyr, noe som kan føre til ubehag eller skade.
 4. Selvskade: Katter kan noen ganger få tak i sine egne klør med tennene og begynne å bite eller trekke i dem. Dette kan også føre til skade og ubehag.

Derfor er regelmessig klipping av klørne en del av kattens generelle velvære. Det er viktig å klippe klørne på en forsiktig måte for å unngå skade på katten eller dens klovspiker. Hvis du er usikker på hvordan du skal klippe klørne riktig, kan du kontakte en veterinær eller en dyrepleier for veiledning.

Inngroing

Å klippe klørne til katten, spesielt for katter som ikke sliter ned klørne naturlig, er viktig for å forebygge inngroing. Inngroing av klørne kan føre til smerte, irritasjon og potensielle helseproblemer for katten. Her er hvorfor inngroing av klør er et problem:

 1. Smerte og ubehag: Når klørne vokser for lenge, kan de begynne å krølle seg rundt og vokse inn i kattens puter eller pads under potene. Dette kan føre til konstant smerte og ubehag for katten når den går, står eller klatrer.
 2. Infeksjoner: Inngroing av klør kan føre til skader på vevet rundt klørne og potene. Dette kan skape åpne sår eller irriterte områder som er utsatt for infeksjoner. Infeksjoner kan i sin tur føre til betennelse og mer alvorlige helseproblemer.
 3. Vanskeligheter med bevegelse: Katter med inngrodde klør kan oppleve redusert evne til å bevege seg normalt. De kan begynne å favorisere en fot over den andre eller begrense aktiviteten sin på grunn av smerte og ubehag.
 4. Behov for veterinærbehandling: Alvorlige tilfeller av inngrodde klør kan kreve medisinsk behandling eller til og med kirurgi for å fjerne inngrodde klør og behandle eventuelle infeksjoner. Dette kan være en kostbar og stressende opplevelse for katten.

Ved å klippe klørne regelmessig, kan du unngå disse problemene og bidra til at katten din har en sunn og komfortabel tilværelse. Hvis du er usikker på hvordan du skal klippe klørne eller har en katt som allerede har inngrodde klør, er det best å søke råd fra en veterinær eller dyrepleier for riktig behandling og forebygging.

Skader

Å klippe klørne til katten er viktig for å unngå skader, både for katten selv og for omgivelsene. Her er noen grunner til hvorfor klipping av klør er nødvendig for å forebygge skader:

 1. Møbler og inventar: Katter har en naturlig trang til å klore, som hjelper dem med å vedlikeholde klørne og markere sitt territorium. Hvis klørne er for lange og skarpe, kan katten ved et uhell skade møbler, tepper, gardiner og andre gjenstander i hjemmet. Regelmessig klipping av klørne kan redusere risikoen for slike skader.
 2. Mennesker og andre dyr: Skarpe klør kan potensielt skade mennesker og andre dyr, spesielt hvis katten hopper på eller klør i lek. Klør som er for lange, kan lett rive huden eller forårsake ubehagelige sår.
 3. Selvskade: Noen ganger kan katter med for lange klør få tak i klørne med tennene sine og begynne å bite eller trekke i dem. Dette kan føre til selvskading og ubehag for katten.
 4. Uteliv og klatring: For katter som er ute og utforsker, kan skarpe klør hjelpe dem med å klatre i trær og beskytte seg selv. Men hvis klørne er for lange, kan katten henge fast i ting eller skli mens den klatrer, noe som kan føre til ulykker eller skader.
 5. Egne poter: Som tidligere nevnt kan for lange klør føre til inngroing, der klørne vokser inn i kattens poter og forårsaker smerte og infeksjoner.

For å unngå disse skadene er det viktig å opprettholde riktig klopleie for katten din. Dette kan inkludere regelmessig klipping av klørne eller bruk av klorebrett og klatrestativ for å hjelpe katten med å naturlig slite ned klørne.

Hvordan skal man klippe klørne til katten?

Hvis du velger å klippe klørne til katten din, bør du være forsiktig og ta følgende hensyn:

 1. Bruk riktig utstyr: Bruk en spesiell kloklipper for katter, og unngå å klippe for nær kloens blodåre (kalt “kvikken”). Hvis du er usikker, kan en veterinær eller dyrepleier demonstrere hvordan du klipper klørne riktig.
 2. Ta det gradvis: Hvis katten ikke er vant til å få klørne klippet, kan det være en god idé å gjøre det gradvis. Begynn med å berøre poten forsiktig og belønn katten for positiv oppførsel.
 3. Få profesjonell hjelp: Hvis du føler deg usikker på å klippe klørne selv, eller hvis katten din blir svært stresset under prosessen, kan det være lurt å få hjelp fra en veterinær eller profesjonell dyrepleier.

Bruk riktig utstyr

Å klippe klørne til katten din krever riktig utstyr og forsiktighet. Her er trinnene du kan følge for å klippe klørne på en trygg måte:

 1. Skaff riktig utstyr: Du trenger en spesiell kloklipper designet for katter. Det finnes ulike typer kloklippere, inkludert guillotine-stil, tang-stil eller saks-stil klippere. Velg den typen som føles mest komfortabel for deg og passer best til størrelsen på kattens klør.
 2. Finn et rolig sted: Velg et rolig og godt opplyst område der katten din føler seg komfortabel. Det kan være lurt å ha noen godbiter eller leker i nærheten for å belønne katten under og etter klippingen.
 3. La katten bli vant til håndtering: Begynn med å berøre kattens poter og klør forsiktig mens du koser og snakker med den. Dette hjelper katten å bli vant til håndtering og reduserer stress.
 4. Identifiser kloens deler: Når du ser på kloen, vil du legge merke til en lyserosa del inne i kloen. Dette er kloens blodforsyning, også kjent som “kvikken”. Unngå å klippe i eller nær denne delen, da det kan forårsake blødning og smerte.
 5. Klipp klørne forsiktig: Hold kloklipperen i en hånd og kattens pote i den andre. Klipp forsiktig den ytterste spissen av klørne, unngå å komme nær den rosa delen. Hvis kattens klør er mørke og det er vanskelig å se kvikken, klipp bare en liten bit av gangen for å være på den sikre siden.
 6. Bruk en bestemt rekkefølge: Det er vanligvis best å starte med en klo om gangen og gi katten en pause hvis den blir urolig. Dette gjør hele prosessen mindre stressende for både deg og katten.
 7. Belønn katten: Etter hver klippet klo, gi katten en godbit og ros. Dette hjelper katten å assosiere klipping med noe positivt.
 8. Vær forberedt på motstand: Noen katter kan være mer motvillige enn andre når det gjelder klipping av klør. Hvis katten blir for stresset eller aggressiv, er det best å avbryte og prøve igjen senere eller søke hjelp fra en profesjonell.

Hvis du er usikker på hvordan du skal klippe klørne til katten din, eller hvis katten din er spesielt engstelig, kan det være lurt å få veiledning fra en veterinær eller en dyrepleier for å sikre en trygg og riktig klipping.

Ta det gradvis

Å ta klippingen av kattens klør gradvis kan hjelpe deg med å gjøre prosessen mindre stressende for både deg og katten. Her er noen trinn du kan følge for å gradvis venne katten til klipping av klørne:

 1. Førstehånds berøring: Begynn med å berøre kattens poter forsiktig mens du koser og snakker med den. Dette hjelper katten med å bli vant til berøringen rundt potene sine.
 2. Gjør det til en positiv opplevelse: Mens du berører potene, gi katten godbiter eller ros. Dette hjelper katten med å assosiere håndtering med noe positivt.
 3. Bruk berøringsleker: Bruk leker som berører potene, som myke børster eller klutbiter, for å gjøre katten mer komfortabel med berøringen.
 4. Introduser kloklipperen: La katten se og lukte kloklipperen uten å klippe klørne. Plasser klipperen ved siden av katten mens du gir den godbiter eller favorittleker.
 5. Forsiktig klipping: Når katten er mer vant til håndtering og klipperen, kan du begynne å klippe klørne gradvis. Start med å klippe en liten bit av en klo, selv om det ikke er nødvendig å klippe alt på en gang.
 6. Korte økter: Hold klippesøktene korte, spesielt i begynnelsen. Klipp en klo eller to, belønn katten og avslutt økten. Gradvis øk lengden på klippesøktene etter hvert som katten blir mer komfortabel.
 7. Ta det i kattens tempo: Noen katter kan tilpasse seg raskere enn andre. Vær tålmodig og respekter kattens grenser. Hvis katten blir stresset, avbryt økten og prøv igjen senere.
 8. Hyppig klippesøkt: Klipp klørne med jevne mellomrom, for eksempel en gang i uken, slik at katten venner seg til prosessen over tid.
 9. Belønn etter klipping: Etter hver klippet klo, gi katten en godbit og ros. Dette styrker positiv assosiasjon med klippingen.
 10. Vær tålmodig: Klipping av klørne kan ta tid, spesielt hvis katten din ikke er vant til det. Vær tålmodig og gi katten den nødvendige tiden til å bli komfortabel med prosessen.

Ved å ta det gradvis og respektere kattens komfortnivå, kan du hjelpe katten din med å bli vant til klipping av klørne på en positiv måte.

Få profesjonell hjelp

Å få profesjonell hjelp til å klippe klørne til katten kan være en god løsning hvis du er usikker på hvordan du skal gjøre det selv eller hvis katten din er spesielt engstelig eller aggressiv. Her er noen trinn du kan følge for å få profesjonell hjelp:

 1. Kontakt en veterinær eller dyrepleier: Start med å kontakte veterinæren din eller et lokalt dyrehospital for å spørre om de tilbyr tjenester for kloklipp. Mange veterinærklinikker tilbyr kloklipping som en del av deres tjenester.
 2. Planlegg en avtale: Hvis veterinærklinikken tilbyr kloklippingstjenester, kan du avtale en tid for kattens klør å bli klipt. Dette gir deg muligheten til å ha profesjonelle hender som håndterer katten og sørger for at klørne klippes på riktig måte.
 3. Ta med kattens helseinformasjon: Hvis du tar katten til en ny veterinærklinikk eller profesjonell for kloklipp, ta med informasjon om kattens helse og eventuelle tidligere problemer med kloklipping. Dette kan hjelpe fagpersonen å forstå kattens behov bedre.
 4. Forbered katten: Før du tar katten med til veterinæren, prøv å gjøre den vant til transportburet og bilreisen. Dette reduserer stresset for katten under turen.
 5. Støttende transport: Bruk et komfortabelt og trygt transportbur for å ta med katten til veterinærklinikken. Dette gir katten en følelse av sikkerhet under reisen.
 6. Stol på profesjonelle: Når du er hos veterinæren eller dyrepleieren, la dem ta seg av kloklippingen. De har erfaring med å håndtere katter og kloklipping, og de vil sørge for at det blir gjort på en trygg og effektiv måte.
 7. Still spørsmål: Hvis du har spørsmål om kloklipping eller ønsker å lære mer om hvordan du kan gjøre det selv neste gang, ikke nøl med å spørre profesjonelle om råd og tips.

Å få profesjonell hjelp er spesielt nyttig hvis du er usikker på hvordan du skal klippe klørne til katten riktig, eller hvis katten din reagerer negativt på klippingen. Det viktigste er å sørge for kattens komfort og velvære.

Hvor ofte skal klørne klippes?

Hvor ofte du bør klippe kattens klør avhenger av flere faktorer, inkludert kattens aktivitetsnivå, om den bruker klorebrett eller klatrestativ, og hvordan klørne naturlig slites ned. Generelt sett kan klørne til katter variere i veksthastighet og slitasje, så det er viktig å overvåke kattens klør regelmessig for å avgjøre når det er på tide å klippe dem. Her er noen generelle retningslinjer:

 1. Aktive innendørskatter: Hvis katten din er en innendørskatt og ikke har mye mulighet til å naturlig slite ned klørne, kan du trenge å klippe klørne omtrent hver 2-4 uke.
 2. Utendørskatter: Katter som er mye ute og klatrer på trær og ulike overflater, kan ha mindre behov for kloklipping siden klørne deres naturlig slites ned gjennom aktiviteten. For slike katter kan klørne klippes sjeldnere, kanskje en gang i måneden eller mindre.
 3. Alder og helse: Eldre katter eller katter med helseproblemer som påvirker klørnes vekst eller bevegelighet, kan trenge hyppigere klipping.
 4. Klorebrett og klatrestativ: Hvis katten bruker klorebrett og klatrestativ regelmessig, kan dette hjelpe til med å naturlig slite ned klørne. Dette kan redusere behovet for hyppig kloklipping.
 5. Individuell variasjon: Husk at hver katt er forskjellig. Noen katter kan ha klør som vokser raskere enn andre, så det er viktig å se an kattens klør individuelt.

For å bestemme hvor ofte du bør klippe klørne til katten din, anbefales det å starte med hyppigere klipping og deretter justere etter behov. Hvis du er usikker, kan du alltid konsultere en veterinær eller dyrepleier for veiledning basert på din katts spesifikke situasjon.

Referanser

Om forfatteren