Sikre tegn på fødsel nærmer seg for katt

Her er noen vanlige tegn på at en katt kan nærme seg fødsel. Lær mer om sikre tegn på at fødsel nærmer seg for katt.

Kan katter merke fødsel?

Ja, katter har en utrolig god evne til å merke når fødselen nærmer seg, og de viser ofte instinktive atferdsmønstre som forbereder dem på fødselen. Her er noen måter katter kan merke fødselen:

 1. Hormonelle endringer: Katter er sensitive overfor hormonelle endringer i kroppen, spesielt når de er gravide. Disse hormonelle endringene signaliserer kattens kropp at fødselen er nær forestående, og det utløser en rekke fysiologiske og atferdsmessige tilpasninger for å forberede seg på fødselen.
 2. Nesting behavior: Noen dager før fødselen vil du kanskje legge merke til at katten begynner å vise “redebygging” eller “nesting” atferd. Dette innebærer å søke etter et trygt og rolig sted å føde og ta vare på kattungene. Katten kan inspisere forskjellige steder i huset og prøve å finne det perfekte fødestedet.
 3. Endret spise- og drikkeatferd: Noen katter kan vise endringer i matlyst og drikkevaner før fødselen. Noen katter kan spise mindre, mens andre kan spise mer enn vanlig.
 4. Rastløshet og uro: Katter kan også bli rastløse og urolige når fødselen nærmer seg. De kan vandre rundt, søke isolasjon eller være ekstra oppmerksomme på eierne sine.
 5. Pelspleie: Katter kan være mer nøye med å pleie seg selv, spesielt omkring magen og fødselsområdet, før fødselen.
 6. Pressveer: Når fødselen begynner, vil katten oppleve kraftige sammentrekninger i livmoren, kjent som pressveer. Dette er en klar indikator på at fødselen er i gang.

Disse atferdsendringene er en del av kattens naturlige forberedelser på fødselen. Det er viktig å gi katten et rolig og trygt miljø der hun kan føde og ta vare på kattungene sine komfortabelt. Mens noen katter kan søke selskap og støtte fra eierne sine under fødselen, kan andre foretrekke å være alene. Det er viktig å respektere kattens behov og gi henne den støtten og omsorgen hun trenger under denne spesielle tiden.

Hvor lang tid tar det før katter føder?

Tiden det tar for en katt å føde kan variere, og det avhenger av flere faktorer, inkludert kattens individuelle egenskaper og størrelsen på kullet. Generelt kan fødselsprosessen for katter vare fra noen få timer til opptil 24 timer eller mer. Her er en grov oversikt over de forskjellige stadiene i fødselsprosessen:

 1. Forberedende fase: Dette stadiet kan begynne noen timer til noen dager før selve fødselen. Katten kan vise tegn på rastløshet, puste raskere, søke isolasjon og vise nesting behavior (redebygging). Dette er tiden hvor katten forbereder seg på fødselen ved å finne et rolig sted å føde.
 2. Første fase (pre-fødselsfasen): Dette stadiet er preget av utvidelse av livmorhalsen og kan vare i flere timer. Katten kan vise tegn til uro, klynking og pressveer. Dette er når kattungene beveger seg mot fødselskanalen og kattens kropp forbereder seg på fødselen.
 3. Aktiv fødselsfase: Dette er selve fødselen av kattungene. Katten vil føde ett kull om gangen, med intervaller mellom hvert kull. Tiden det tar for hvert kull å bli født, kan variere, men det tar vanligvis omtrent 30 minutter til en time per kattunge. Hvis katten tar for lang tid mellom kattungene, eller hvis det går mer enn to timer uten at en ny kattunge blir født, kan det være et tegn på at noe kan være galt, og du bør kontakte veterinæren.
 4. Etterbyrdfasen: Etter at alle kattungene er født, vil katten fortsette å ha pressveer for å føde etterbyrdene. Dette er de membranene og placentas som har omgitt kattungene i livmoren. Vanligvis blir en etterbyrd født etter hver kattunge, men noen ganger kan flere kattunger deles en etterbyrd.

Det er viktig å huske at hver katt er unik, og fødselsprosessen kan variere fra katt til katt. Hvis du er bekymret for kattens fødselsprosess eller har spørsmål, er det best å kontakte veterinæren for råd og veiledning. En veterinær kan hjelpe deg med å forstå kattens tilstand og gi deg råd om hvordan du best kan støtte henne gjennom fødselsprosessen.

Symptomer på at fødsel nærmer seg for katt

Det er viktig å huske at hver katt er unik, og noen kan vise forskjellige tegn enn andre. Hvis du er bekymret for kattens helse eller fødsel, er det alltid best å kontakte en veterinær for råd og veiledning.

Her er noen vanlige tegn på at en katt kan nærme seg fødsel:

 1. Økt mageomfang: Kattens mage vil bli større etter hvert som fødselen nærmer seg. Du kan legge merke til at magen er strammere og mer utbulet.
 2. Melkekjertler og melk: Noen dager før fødselen kan kattens melkekjertler bli mer synlige og hovne. Noen ganger kan det også lekke melk fra kjertlene.
 3. Endringer i atferd: Katter kan oppføre seg urolig, rastløs eller unnvikende rett før fødselen. Noen katter kan søke isolasjon og finne et rolig sted å føde.
 4. Pusting og pelspleie: Du kan merke at katten puster raskere enn vanlig, og hun kan bruke mye tid på å pleie seg selv, spesielt omkring fødselsområdet.
 5. Temperaturfall: Noen timer til en dag før fødselen kan kattens kroppstemperatur falle litt. Normalt ligger kattens kroppstemperatur mellom 37,7°C og 39,1°C, men den kan falle til under 37°C rett før fødselen.
 6. Avføring: Noen katter kan få diaré eller oppkast like før fødselen, da kroppen kan forberede seg på den kommende fødselen.
 7. Nedsenket buk: Like før fødselen kan du merke at kattens mage synker litt, da kattungene beveger seg mot fødselskanalen.
 8. Pressveer: Når katten nærmer seg fødselen, kan du merke at hun har pressveer, som kan inkludere kraftig pesing og straining.

Det er viktig å huske at katter kan føde på forskjellige måter, og noen katter kan ha fødsler uten synlige tegn på forhånd. Hvis du er usikker på kattens tilstand eller fødselstidspunkt, kontakt en veterinær for å få hjelp og veiledning.

Økt mageomfang

Økt mageomfang er et vanlig tegn på at en katt nærmer seg fødsel. Som kattungene vokser inne i livmoren, vil magen til katten gradvis bli større. Du kan legge merke til at magen ser strammere ut, og kattens midje kan også se mindre definert ut. Dette skjer vanligvis i de siste ukene av graviditeten.

Det er viktig å merke seg at kattens mage kan variere i størrelse avhengig av hvor mange kattunger som forventes. Noen katter kan få et ganske stort mageomfang hvis de bærer en stor kull, mens andre kan ha en mindre mage hvis de har færre kattunger.

Når magen blir større, kan katten også bli mer ukomfortabel, noe som kan påvirke atferden hennes. Du kan merke at katten blir mindre aktiv og kanskje vil hvile mer. Noen katter kan også bli mer kjærlige eller kanskje ønsker å være alene på et rolig sted for å forberede seg til fødselen.

Hvis du legger merke til at kattens mageomfang er økt, og hun viser andre tegn på fødsel som nevnt tidligere, er det sannsynlig at fødselen vil finne sted i nær fremtid. Sørg for å gi henne et trygt og rolig miljø hvor hun kan føde og ta vare på kattungene sine komfortabelt. Igjen, hvis du er usikker eller bekymret, søk råd fra en veterinær.

Melkekjertler og melk

Når en katt er gravid og nærmer seg fødsel, vil hormonelle endringer føre til utviklingen av melkekjertlene og melkproduksjonen. Dette er kroppens naturlige forberedelse for å amme kattungene etter fødselen. Her er noen viktige punkter om melkekjertler og melkproduksjon hos gravide og ammende katter:

 1. Utvikling av melkekjertler: I løpet av graviditeten vil kattens melkekjertler begynne å utvikle seg. Dette kan skje i de siste ukene av svangerskapet. Melkekjertlene vil bli mer synlige og føles større og fastere når du berører dem.
 2. Melkproduksjon: Noen dager før fødselen eller til og med kort tid etter fødselen, vil kattens melkekjertler begynne å produsere melk. Dette kan noen ganger skje før kattungenes fødsel. Du kan merke at det lekker melk fra kattens kjertler. Melken er en viktig kilde til næring for kattungene og gir dem de nødvendige næringsstoffene for deres vekst og utvikling.
 3. Forberedelse på amming: Før fødselen vil katten ofte vise interesse for å forberede et sted for kattungene og ammingen. Hun kan finne et rolig og trygt sted å føde og ta vare på kattungene, og hun kan også begynne å “lure” rundt i området for å finne den beste plassen.
 4. Melkbarhet: Noen katter kan få melk i kjertlene, selv om de ikke er gravide. Dette tilstanden kalles “falsk graviditet” eller pseudograviditet. Det er viktig å være oppmerksom på dette, da det kan forårsake ubehag eller komplikasjoner for katten.

Det er viktig å sørge for at katten har et stille, trygt og rent område å føde og ta vare på kattungene sine. Hvis du merker unormal eller overdreven hevelse i melkekjertlene, eller hvis katten har problemer med ammingen eller kattungene, bør du kontakte veterinær for å få veiledning og støtte.

Endringer i atferd

Endringer i atferd er vanlige hos gravide katter som nærmer seg fødsel. De hormonelle endringene og fysiologiske forberedelsene til fødselen kan påvirke kattens oppførsel. Her er noen vanlige endringer i atferd du kan merke hos en katt som er gravid og nærmer seg fødsel:

 1. Rastløshet: Katten kan virke rastløs og urolig. Hun kan vandre rundt i huset eller lete etter et trygt og rolig sted å føde.
 2. Isolasjon: Noen katter søker isolasjon og ønsker å være alene når de nærmer seg fødselen. Dette inkluderer å finne et sted bortgjemt fra støy og forstyrrelser.
 3. Kjærlighet og hengivenhet: På den andre siden kan noen gravide katter bli mer kjærlige og krevende av oppmerksomhet. De kan søke trøst og nærhet fra eierne sine.
 4. Endret spise- og drikkeatferd: Katten kan vise endringer i matlyst, enten ved å spise mindre eller mer enn vanlig. Noen katter kan også bli mer tørste.
 5. Pelspleie: Du kan legge merke til at katten bruker mer tid på å pleie seg selv, spesielt omkring magen og fødselsområdet.
 6. Aggresjon: Noen gravide katter kan bli mer aggressive eller forsvarlige, spesielt hvis de føler seg truet eller stresset.
 7. Urolig pusting: Katten kan puste raskere enn vanlig, spesielt når fødselen nærmer seg.

Det er viktig å gi katten din et trygt, rolig og komfortabelt sted å føde og ta vare på kattungene sine. Hvis du merker dramatiske eller uvanlige endringer i kattens atferd, eller hvis du er bekymret for hennes velferd, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning. En veterinær kan hjelpe deg med å forstå kattens tilstand og gi deg råd om hvordan du best kan støtte henne gjennom fødselsprosessen.

Pusting og pelspleie

Under graviditeten og før fødselen kan katter vise endringer i pusting og pelspleie som en del av deres atferdsendringer. Her er litt mer informasjon om disse aspektene:

 1. Pusting: Når katter nærmer seg fødselen, kan du merke at pusting blir raskere enn normalt. Dette skyldes de fysiologiske forberedelsene kattens kropp gjør før fødselen. Raskere pusting kan også være et tegn på at katten kan være litt stresset eller nervøs på grunn av de kommende endringene i kroppen hennes. Det er viktig å observere kattens pusting for å sikre at det ikke er noen åpenbare tegn på pustevansker eller pustebesvær, da dette kan være et alarmerende tegn og kreve veterinærhjelp.
 2. Pelspleie: Gravide katter kan vise økt interesse for pelspleie, spesielt omkring magen og fødselsområdet. Katten kan slikke seg oftere enn vanlig, og dette kan være en naturlig måte for henne å rense og forberede området for fødselen. Hun kan også være mer nøye med å holde pelsen sin ren og ordnet generelt. Noen katter kan til og med fjerne pels fra magen for å gjøre det lettere for kattungene å finne pattene og amme etter fødselen.

Det er viktig å merke seg at endringer i pusting og pelspleie kan variere fra katt til katt, og ikke alle gravide katter vil vise de samme atferdsmønstrene. Det er viktig å overvåke kattens atferd nøye og søke veterinærhjelp hvis du merker uvanlige eller bekymringsfulle tegn.

Som alltid er det best å ha en veterinærundersøkelse for å sikre at katten er sunn og forberedt på fødselen. Veterinæren kan også gi deg råd om hva du bør forvente og hvordan du best kan støtte katten gjennom graviditeten og fødselen.

Temperaturfall

Et temperaturfall hos en gravid katt kan være et av de tidlige tegnene på at fødselen nærmer seg. Dette er ofte kjent som “temperaturdip” eller “temperaturfall”. Noen timer til en dag før fødselen kan kattens kroppstemperatur synke litt. Normalt ligger kattens kroppstemperatur mellom 37,7°C og 39,1°C. Når fødselen er nært forestående, kan temperaturen falle til under 37°C.

Det er viktig å merke seg at ikke alle katter vil vise denne temperaturendringen, og det er heller ikke alltid et pålitelig tegn på at fødselen er umiddelbart forestående. Noen katter kan ha en stabil temperatur helt til selve fødselen begynner, mens andre kan vise temperaturfallet bare noen få timer før det skjer.

Hvis du mistenker at katten din nærmer seg fødsel og du har målt en temperaturfall, er det lurt å overvåke henne nøye for andre tegn på fødsel, for eksempel endringer i atferd, rastløshet, melkproduksjon, og tilbaketrekning til et rolig sted. Fødselen kan begynne når som helst etter at temperaturen har falt, så det er viktig å sørge for at katten har et trygt og rolig sted å føde og ta vare på kattungene.

Hvis du er usikker eller bekymret, er det alltid best å kontakte en veterinær for råd og veiledning. Veterinæren kan hjelpe deg med å forstå kattens tilstand og gi deg råd om hvordan du best kan støtte henne gjennom fødselsprosessen.

Avføring

Endringer i avføringsmønsteret er også noe du kan legge merke til hos en gravid katt som nærmer seg fødsel. Disse endringene kan variere fra katt til katt, men her er noen mulige observasjoner du kan gjøre:

 1. Diaré: Noen katter kan oppleve løs avføring eller diaré i dagene før fødselen. Dette kan skyldes hormonelle endringer eller kroppens forberedelser til fødselen. Diaré kan også være et resultat av stress eller nervesystemet forbundet med den kommende hendelsen.
 2. Forstoppelse: På den annen side kan andre katter oppleve forstoppelse før fødselen. Dette kan være forårsaket av hormonelle endringer, økt trykk på tarmene på grunn av den voksende magen, eller en reaksjon på kattens endrede kosthold under graviditeten.

Det er viktig å merke seg at noen av disse avføringsendringene kan være relativt normale, men hvis katten din opplever ekstreme tilstander som vedvarer eller forårsaker bekymring, bør du kontakte en veterinær for å få råd og utelukke eventuelle underliggende helseproblemer.

Gravide katter kan være mer følsomme for endringer i kostholdet, så det er viktig å sørge for at de får en balansert diett som er tilpasset deres behov. Hvis du merker vedvarende avføringsendringer, bør du unngå å gi katten nye matvarer eller snacks uten råd fra veterinær.

Husk at hver katt er unik, og det kan være variasjoner i hvordan hver katt reagerer på graviditeten og fødselsprosessen. Hvis du er bekymret eller usikker på kattens helse, ta kontakt med en veterinær for en grundig undersøkelse og profesjonell veiledning.

Nedsenket buk

Nedsenket buk, også kjent som “dropped belly” eller “nesting behavior,” er en annen indikator på at en gravid katt kan være nær fødsel. Når kattungene nærmer seg fødselskanalen, vil magen til katten synke litt, og buken vil bli tydeligere hengende og nedsenket.

Dette skjer vanligvis i de siste dagene før fødselen, og det er et fysisk tegn på at kattungene er i ferd med å posisjonere seg riktig for å bli født. Den nedsenkede buken gir mer plass til kattungene som forbereder seg på å komme ut.

Sammen med en nedsenket buk kan du også merke at kattens pusteaktivitet kan endre seg, og hun kan bli mer urolig eller viser tegn på å lete etter et rolig sted å føde. Katten kan også vise andre atferdsendringer, som økt pelspleie rundt fødselsområdet og muligens også tegn på melkproduksjon.

Det er viktig å gi katten din et trygt, rolig og komfortabelt sted å føde og ta vare på kattungene sine. Hold et øye med katten din for å se om hun viser flere tegn på at fødselen er i gang, og sørg for at du er godt forberedt til å bistå henne hvis nødvendig.

Hvis du er usikker eller bekymret for kattens tilstand, eller hvis fødselen ikke skjer innen rimelig tid etter at du har lagt merke til nedsenket buk, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning. Veterinæren kan hjelpe deg med å forstå kattens tilstand og gi deg råd om hvordan du best kan støtte henne gjennom fødselsprosessen.

Pressveer

Pressveer, også kjent som fødselsveer eller utdrivningsveer, refererer til de kraftige sammentrekningene i livmoren som en gravid katt opplever under fødselen. Disse sammentrekningene hjelper kattens kropp med å presse kattungene ut gjennom fødselskanalen og til slutt føde dem.

Når kattungene er ferdig utviklet og klare til å bli født, vil livmoren og kattens kropp oppdage dette og starte fødselsprosessen. Først vil kattungen komme inn i fødselskanalen, og da begynner de sterke pressveene å hjelpe kattungen til å passere gjennom og bli født.

Under pressveene kan du merke følgende tegn:

 1. Kattens kropp vil bli stram når hun har en pressve, spesielt rundt buken og fødselsområdet.
 2. Katten kan pesing kraftig og kan vise tegn til ubehag.
 3. Du kan se at kattens munn kan være åpen under pressveene.
 4. Noen katter kan også gjøre klynkende eller hylende lyder under fødselen.

Det er viktig å gi katten din et trygt og rolig sted å føde og ta vare på kattungene sine. Vær tålmodig og gi henne støtte under hele fødselsprosessen. De fleste katter er i stand til å føde og ta vare på kattungene sine naturlig uten menneskelig inngripen. Men hvis du merker tegn til komplikasjoner, eller hvis fødselen ikke skrider fram som forventet, bør du kontakte veterinæren din for råd og hjelp.

Husk at fødselen kan være en stressende og anstrengende opplevelse for katten, så det er viktig å gi henne omsorg og oppfølging etter fødselen, både for henne og de nyfødte kattungene.

Hvordan hjelpe katt med fødsel?

Hvis katten din er i ferd med å føde, er det viktig å gi henne støtte og omsorg under fødselsprosessen. De fleste katter er i stand til å føde og ta vare på kattungene sine naturlig uten menneskelig inngripen. Men det er noen ting du kan gjøre for å hjelpe katten din gjennom fødselen:

 1. Skap et trygt og rolig miljø: Sørg for at katten har tilgang til et stille og rolig sted hvor hun kan føde i fred. Dette kan være en kattungekasse, en boks med myke tepper eller et rolig rom i huset. Unngå å forstyrre henne unødig, da for mye stress kan påvirke fødselsprosessen negativt.
 2. Overvåk fødselsprosessen: Hold et øye med katten din under fødselen, men gi henne også privatliv når det er nødvendig. Se etter tegn på at fødselen skrider fram, som nedsenket buk, rastløshet, pusting, pressveer og aktiviteten rundt fødselsområdet.
 3. Unngå å forstyrre fødselskanalen: Unngå å trekke eller dra i kattungene mens de blir født. Katten skal klare å føde kattungene alene, og det er viktig å la naturen gå sin gang.
 4. Oppmuntre til amming: Etter at kattungene er født, vil katten vanligvis starte ammingen. Du kan oppmuntre kattungen til å finne pattene og begynne å die ved å plassere dem nær kattens melkekjertler. Imidlertid vil de fleste katter naturlig ta seg av ammingen.
 5. Kontakt veterinæren ved komplikasjoner: I de fleste tilfeller vil fødselen gå greit, men noen ganger kan det oppstå komplikasjoner. Hvis fødselen tar for lang tid, katten viser tegn til smerte eller ubehag, eller det oppstår problemer under fødselen, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart for råd og hjelp.
 6. Gi omsorg etter fødselen: Etter fødselen vil katten trenge ro og tid for å komme seg. Sørg for at hun har tilgang til rent vann og næringsrik mat. Du bør også hjelpe henne med å holde fødselsområdet rent og tørt.

Vær oppmerksom på at noen katter kan være mer reserverte og ønsker å være alene under fødselen, mens andre kan søke trøst og selskap. Respekter kattens behov og gi henne den støtten hun trenger. Hvis du er usikker på noe eller bekymret for kattens velvære, ikke nøl med å kontakte veterinæren din for råd og veiledning.

Referanser

Om forfatteren