Planter som er giftige for katter

Det er viktig å holde katter borte fra planter som kan være giftige for dem, da katter ofte kan tygge på eller utforske planter. Lær mer om planter som er giftige for katter.

Hvilke planter er ikke farlig for katt?

Det finnes mange planter som ikke er giftige for katter og er trygge å ha i hjemmet. Her er noen eksempler på planter som vanligvis anses som trygge for katter:

 1. Bambus: Enkelte typer innendørs bambusplanter er trygge for katter.
 2. Pilea (Pilea peperomioides): Også kjent som “kinesiske pengeplanter,” er de vanligvis ufarlige for katter.
 3. Bananplante (Musa): Bananplanter er vanligvis ikke giftige for katter.
 4. Palmer (f.eks. arekapalme og paradisfuglpalme): Mange palmer er trygge for katter.
 5. Spinnenlilje (Chlorophytum comosum): Spinnenliljen er en populær potteplante som vanligvis er ufarlig for katter.
 6. Begonia: De fleste begonia-varianter er trygge for katter.
 7. Orkideer: Orkideer pleier å være ufarlige for katter.
 8. Lavendel: Lavendel kan være en duftende og trygg plante å ha i hjemmet.
 9. Valmue (Papaver): De fleste valmuer er ikke kjent for å være giftige for katter.
 10. Solsikke (Helianthus): Vanlige solsikker anses som ufarlige for katter.

Selv om disse plantene generelt anses som trygge, er det viktig å huske at katter kan være nysgjerrige og kan tygge på planter av ulike årsaker. Noen katter kan ha individuelle reaksjoner på planter som ikke er kjent for å være giftige. Derfor er det alltid en god idé å overvåke katten din når du introduserer nye planter i hjemmet, selv om de anses som ufarlige. Hvis du er usikker på om en bestemt plante er trygg for katter, kan du sjekke med din lokale dyrelege eller botaniker.

Relatert: Giftige planter for katter

Planter som er giftige for katter

Her er en liste over noen planter som er kjent for å være giftige for katter:

 1. Bitterblad: Også kjent som “dumb cane,” denne planten inneholder irriterende stoffer som kan forårsake smerter i munn og svelg hvis katten tygger på den.
 2. Einer: Einerbær kan være giftige og forårsake mageproblemer hos katter.
 3. Oleander: Hele oleanderplanten er svært giftig, og selv små mengder kan forårsake alvorlige reaksjoner, inkludert hjerteproblemer.
 4. Liljer: Liljer, spesielt liljer i påskeliljefamilien, kan være dødelig for katter hvis de spiser blader, blomster eller støv fra dem.
 5. Azalea/Rhododendron: Disse plantene inneholder stoffer som kan føre til fordøyelsesproblemer, hjerteproblemer og i alvorlige tilfeller, død.
 6. Kristtorn: Både blader og bær av kristtorn kan være giftige og føre til mageproblemer hos katter.
 7. Fredslilje (Spathiphyllum): Denne planten kan føre til magesmerter og irriterende reaksjoner i munnen hvis katten spiser den.
 8. Julestjerne: Mens poinsettia ikke er like giftig som noen tror, kan de likevel føre til mageirritasjon og oppkast hvis de inntas.
 9. Filodendron: Noen varianter av philodendron inneholder stoffer som kan forårsake irritasjon i munn og svelg.
 10. Klatreplanter som eføy: Disse plantene kan være giftige, spesielt hvis katten spiser større mengder.
 11. Krokus: Noen typer krokus kan føre til mageproblemer og i alvorlige tilfeller, organskader.
 12. Tulipaner: Løkene til tulipanplanter kan være giftige, og inntak kan føre til mageproblemer.

Husk at dette ikke er en fullstendig liste, og det er mange flere planter som kan være giftige for katter. Hvis du har planter i hjemmet ditt og er bekymret for at de kan være giftige for kjæledyret ditt, er det best å undersøke hver plante grundig og eventuelt holde dem utenfor rekkevidde for katten din. Hvis katten din viser tegn på inntak av en giftig plante, som oppkast, diaré, eller unormal atferd, bør du kontakte veterinæren din så snart som mulig.

Relatert: Planter som ikke er giftige for katter

Bitterblad

Bitterblad (Bryonia dioica) er en plante som kan være giftig for katter. Alle delene av planten, spesielt bærene, inneholder stoffer som kan føre til forgiftning hos katter hvis de inntas. Symptomer på inntak av bitterblad kan inkludere magesmerter, oppkast, diaré, og i alvorlige tilfeller, mer alvorlige nevrologiske symptomer.

Det er viktig å unngå å ha giftige planter som bitterblad tilgjengelig for katter, spesielt hvis du vet at katten har en tendens til å tygge på eller utforske planter. Hvis du mistenker at katten din har inntatt en giftig plante som bitterblad, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart for råd og behandling.

Einer

Einer (Juniperus) er en plante som kan være giftig for katter. Einerbær inneholder stoffer som kan føre til mageproblemer og ubehag hvis de inntas. Symptomer på inntak av einerbær kan inkludere oppkast, diaré, magesmerter og generell uvelhet hos katten.

Selv om einebær ikke er blant de mest giftige plantene for katter, er det fortsatt lurt å unngå å ha dem tilgjengelig der katten din kan nå dem. Hold katten borte fra planter som du vet kan være giftige, for å sikre deres sikkerhet og velvære. Hvis katten din viser symptomer på forgiftning etter å ha inntatt einerbær, bør du kontakte veterinæren din for råd og behandling.

Oleander

Oleander (Nerium oleander) er en svært giftig plante for katter. Alle deler av oleanderplanten, inkludert blader, blomster og stengler, inneholder kardiotoksiske stoffer som kan forårsake alvorlig forgiftning hos katter hvis de inntas. Symptomer på inntak av oleander kan variere fra magesmerter, oppkast og diaré til mer alvorlige reaksjoner som hjerteproblemer, unormal hjerterytme, og i verste fall død.

På grunn av den høye toksisiteten til oleander, er det ekstremt viktig å holde katter borte fra denne planten. Hvis du har en oleander i hagen eller hjemmet ditt, bør du sørge for at katten din ikke har tilgang til den. Hvis du mistenker at katten din har blitt utsatt for oleanderforgiftning, må du omgående kontakte en veterinær for hjelp, da dette kan være en livstruende situasjon.

Liljer

Liljer (Lilium) er en annen svært giftig plante for katter. Spesielt liljer i påskeliljefamilien (Lilium longiflorum) er kjent for å være ekstremt farlige. Alle delene av liljer, inkludert blader, blomster og pollen, er potensielt giftige for katter. Selv en liten mengde inntak kan føre til alvorlig nyresvikt hos katter.

Symptomer på inntak av liljer kan variere, men de kan inkludere oppkast, diaré, nedsatt appetitt, slapphet og økt tørste og urinering. Hvis en katt har inntatt liljer, spesielt påskeliljer, er det viktig å søke øyeblikkelig veterinærbehandling. Tidlig intervensjon kan være avgjørende for å redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner.

På grunn av den alvorlige toksisiteten til liljer, anbefales det å unngå å ha dem i hjemmet eller hagen hvis du har katter. Hvis du er usikker på om en bestemt type lilje er giftig eller ikke, er det best å være forsiktig og holde katter borte fra alle typer liljer.

Azalea/Rhododendron

Azalea (Rhododendron) og Ehododendron er begge giftige planter for katter. Disse plantene inneholder stoffer som kan være skadelige hvis katter inntar dem. Både Azalea og Ehododendron tilhører Rhododendron-slekten og er kjent for å være farlige for kjæledyr.

Inntak av deler av disse plantene kan føre til symptomer som mageproblemer, oppkast, diaré, buksmerter, nedsatt appetitt og i mer alvorlige tilfeller, hjerteproblemer. I noen tilfeller kan inntak av tilstrekkelige mengder være dødelig.

Det er derfor viktig å unngå å ha azalea og rhododendron i områder der katten din kan komme i kontakt med dem. Hvis du mistenker at katten din har inntatt deler av disse plantene og viser symptomer på forgiftning, bør du kontakte en veterinær umiddelbart for råd og behandling.

Kristtorn

Kristtorn (Ilex aquifolium) er også en plante som kan være giftig for katter. Både blader og bær av kristtorn inneholder stoffer som kan forårsake mageproblemer hos katter hvis de inntas. Symptomer på inntak av kristtorn kan inkludere oppkast, diaré, og ubehag.

Selv om kristtorn ikke er blant de mest dødelige plantene for katter, er det fortsatt viktig å være forsiktig og unngå å ha disse plantene tilgjengelig der katten din kan nå dem. Hold katter borte fra kristtorn for å sikre deres sikkerhet.

Hvis katten din har inntatt kristtorn og viser symptomer på forgiftning, bør du kontakte veterinæren din for råd og behandling. Som med alle potensielt giftige planter, er det bedre å være på den sikre siden og ta forholdsregler for å beskytte kattens helse.

Fredslilje

Fredslilje (Spathiphyllum) er en plante som kan være giftig for katter. Alle deler av fredsliljen, spesielt bladene og stilkene, inneholder kalsiumoksalatkrystaller som kan forårsake irritasjon og ubehag hvis katten inntar dem. Symptomer på inntak av fredslilje kan inkludere magesmerter, oppkast, diaré og irritasjon i munn og svelg.

Selv om fredsliljen ikke er blant de mest alvorlige giftige plantene, er det lurt å holde katter borte fra dem for å unngå potensielle helseproblemer. Hvis du har en fredslilje i hjemmet ditt, bør du sørge for at katten ikke kan nå den.

Hvis katten din har inntatt deler av en fredslilje og viser symptomer på ubehag, bør du kontakte veterinæren din for råd og behandling. Det er alltid bedre å være forsiktig når det gjelder potensielt giftige planter og kjæledyrenes helse.

Filodendron

Filodendron (Philodendron) er en plante som kan være giftig for katter. Alle deler av filodendronplanten, spesielt bladene, inneholder stoffer som kan være skadelige hvis katter inntar dem. Disse stoffene kan forårsake irritasjon og ubehag i munnen og fordøyelseskanalen til katten.

Symptomer på inntak av filodendron kan variere fra mild irritasjon, som overdreven sikling og munnirritasjon, til mer alvorlige symptomer som oppkast og diaré. Selv om filodendron ikke er blant de mest alvorlige giftige plantene, er det lurt å holde katter borte fra dem for å unngå potensielle helseproblemer.

Hvis du har en filodendron i hjemmet ditt og katten din har vist interesse for den, kan det være lurt å plassere planten et sted hvor katten ikke kan nå den. Hvis katten din har inntatt deler av en filodendron og viser symptomer på ubehag, bør du kontakte veterinæren din for råd og behandling. Det er alltid bedre å være forsiktig når det gjelder potensielt giftige planter og kjæledyrenes helse.

Klatreplanter som eføy

Klatreplanter som eføy (Hedera) er giftige for katter. Eføy inneholder stoffer som kan være skadelige hvis katter inntar dem. Blader og stengler av eføy inneholder saponiner og glykosider som kan forårsake symptomer som magesmerter, oppkast, diaré, og i noen tilfeller, mer alvorlige reaksjoner.

Klatreplanter som eføy kan være spesielt farlige for katter da de kan utforske og tygge på dem. Hvis du har klatreplanter som eføy i hjemmet ditt, bør du sørge for å holde katten unna dem for å unngå mulige helseproblemer.

Hvis du mistenker at katten din har inntatt deler av en giftig plante som eføy og viser symptomer på forgiftning, bør du kontakte veterinæren din så snart som mulig for råd og behandling. Som med alle potensielt giftige planter, er det viktig å være forsiktig og beskytte kattens helse.

Krokus

Krokus (Crocus) er en plante som kan være giftig for katter. Spesielt noen typer høstblomstrende krokus kan inneholde stoffer som kan være skadelige hvis katter inntar dem. Inntak av krokus kan føre til symptomer som magesmerter, oppkast, diaré og i mer alvorlige tilfeller, organskader.

Det er viktig å unngå å ha krokus i områder der katten din kan komme i kontakt med dem. Hvis du har krokus i hagen din eller i områder hvor katten din har tilgang, bør du vurdere å fjerne dem eller sørge for at katten ikke kan nå dem.

Hvis katten din har inntatt krokus og viser symptomer på forgiftning, bør du kontakte veterinæren din for råd og behandling. Det er alltid best å være forsiktig med potensielt giftige planter for å sikre kattens helse og velvære.

Tulipaner

Tulipaner (Tulipa) er også en plante som kan være giftig for katter. Spesielt tulipanløkene inneholder stoffer som kan være skadelige hvis katter inntar dem. Inntak av tulipaner kan føre til symptomer som mageproblemer, oppkast, diaré og i mer alvorlige tilfeller, nedsatt appetitt og generell uvelhet.

Selv om tulipaner ikke regnes som en av de mest alvorlige giftige plantene, er det fortsatt viktig å være forsiktig og holde katter unna dem. Spesielt løkene kan være fristende for katter å utforske, så sørg for at de ikke har tilgang til dem.

Hvis katten din har inntatt tulipaner eller tulipanløk og viser symptomer på ubehag, bør du kontakte veterinæren din for råd og behandling. Som med alle potensielt giftige planter, er det best å være på den sikre siden når det gjelder kattenes helse.

Referanser

Om forfatteren