Øye til hund renner

Hvis du har lagt merke til at øyet til din firbente venn renner, er det viktig å forstå årsakene bak dette symptomet. Lær mer om symptomer og behandling av rennende øyne hos hunder.

Hundens øyne er en viktig indikator på hundens generelle helse. Hvis du har lagt merke til at øyet til din firbente venn renner, er det viktig å forstå årsakene bak dette symptomet, de mulige konsekvensene og hvordan du kan håndtere det. Denne artikkelen vil utforske de vanligste årsakene til rennende øyne hos hunder, symptomer du bør være oppmerksom på, og råd om hvordan du best kan hjelpe din elskede hund.

Årsaker til rennende øyne hos hunder

 1. Irritasjon: En av de mest vanlige årsakene til rennende øyne hos hunder er irritasjon. Dette kan være forårsaket av støv, røyk, pollen eller andre fremmedlegemer som kommer i kontakt med øyet. Hundens naturlige reaksjon på slike irritanter er å produsere tårer for å skylle dem bort.
 2. Infeksjon: Infeksjoner i øyet, som konjunktivitt eller keratitt, kan også føre til øyeutflod. Symptomer på en øyeinfeksjon inkluderer rødhet, hevelse og pus.
 3. Allergier: Hunder kan lide av allergier akkurat som mennesker. Pollen, støvmidd, matallergener og andre allergener kan føre til at hundens øyne begynner å renne.
 4. Anatomiske problemer: Noen raser er mer utsatt for anatomiske problemer som inngrodde øyevipper eller misdannede øyelokk. Dette kan føre til kroniske øyeutfordringer, inkludert rennende øyne.
 5. Tørre øyne: Tro det eller ei, tørre øyne kan også føre til overdreven tåreproduksjon hos hunder. Når hundens øyne blir tørre, reagerer kroppen ved å produsere mer tårevæske for å kompensere.

Relatert: Øyesykdommer hos hunder

Symptomer på øyeutflod hos hunder

Det er viktig å kunne gjenkjenne symptomer på øyeutflod hos hunder for å kunne gi riktig behandling. Her er noen vanlige symptomer å se etter:

 1. Rennende øyne: Dette er det mest åpenbare symptomet. Hvis du ser at hundens øyne produserer mer tårevæske enn vanlig, bør du være oppmerksom.
 2. Rødhet og hevelse: Inflammasjon rundt øynene kan indikere en underliggende infeksjon eller irritasjon.
 3. Pus eller grumsete utflod: Hvis øyeutfloden er gul eller grønnaktig, kan det være et tegn på infeksjon.
 4. Hyppig gnissing eller kløing: Hvis hunden ofte gnisser eller klør på øyet, kan det være et tegn på irritasjon eller ubehag.
 5. Lysskyhet: Hvis hunden plutselig blir mer følsom for lys, kan det være et tegn på øyeplager.

Diagnostikk og profesjonell hjelp

Når hundens øyne renner, er det viktig å få riktig diagnose og profesjonell hjelp. Dette vil sikre at du behandler det underliggende problemet effektivt og unngår komplikasjoner. Veterinæren vil utføre grundige undersøkelser for å fastslå årsaken til øyeutfloden.

 1. Øyeundersøkelse: En detaljert øyeundersøkelse er nøkkelen til å fastslå problemets art. Veterinæren vil inspisere hundens øyne nøye med spesielt utstyr for å se etter tegn på infeksjoner, irritasjoner eller anatomiske problemer.
 2. Test for allergier: Hvis allergier mistenkes som årsak til øyeutfloden, kan veterinæren utføre allergitester for å identifisere de spesifikke allergenene som påvirker hunden din. Dette vil hjelpe med å skreddersy behandlingen.
 3. Skraping eller avstryk av øyeutfloden: For å diagnostisere eventuelle mikrobielle infeksjoner, kan veterinæren ta prøver av øyeutfloden for laboratorietester. Dette kan bestemme hvilken type bakterier eller virus som er ansvarlige, og hjelpe til med å velge riktig medisinering.
 4. Bildediagnostikk: I tilfeller der anatomiske problemer mistenkes, kan bildediagnostikk som røntgen eller ultralyd være nødvendig for å få en grundig oversikt over øyets struktur.

Relatert: Øyesykdom hos hund

Behandling og forebygging

Hvordan du behandler hundens rennende øyne vil avhenge av årsaken bak problemet. Her er noen generelle retningslinjer:

 1. Irritasjon: Hvis irritasjon er årsaken, kan du prøve å skylle øyet forsiktig med en steril øyeskylleløsning som er laget for dyr. Hold øyeområdet rent og fri for fremmedlegemer.
 2. Infeksjon: Hvis du mistenker en infeksjon, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart. De kan foreskrive antibiotiske øyedråper eller salver for å behandle infeksjonen.
 3. Allergier: Hvis allergier er årsaken, kan veterinæren anbefale antihistaminer eller andre medisiner for å lindre symptomer. Det kan også være nødvendig å identifisere og unngå allergenet.
 4. Anatomiske problemer: Anatomiske problemer krever ofte kirurgisk inngrep for å korrigere. Din veterinær vil kunne gi deg råd om de beste behandlingsalternativene.
 5. Tørre øyne: Tørre øyne kan behandles med kunstige tårer eller medisiner som stimulerer tåreproduksjonen. Spør veterinæren din om råd.

Forebygging av rennende øyne hos hunder kan inkludere regelmessig øyehygiene, spesielt for hunder med lange pels eller raser som er utsatt for øyeplager. Hold øyeområdet rent, og unngå eksponering for potensielle irritanter.

Livsstilsråd

Når du har fått en nøyaktig diagnose og behandlingsplan fra veterinæren, er det viktig å følge deres råd nøye. I tillegg til medisinsk behandling kan det være nødvendig å gjøre noen endringer i hundens livsstil for å forhindre tilbakefall av øyeutflod.

 1. Diett og allergenkontroll: Hvis allergier er årsaken til øyeutfloden, kan veterinæren anbefale en spesiell diett eller allergenkontrollstrategier. Dette kan hjelpe med å minimere allergiske reaksjoner.
 2. Øyehygiene: Spesielt for hunder med raser som har tendens til øyeplager, som mops eller bichon frisé, er regelmessig øyehygiene avgjørende. Rengjør forsiktig øyeområdet med en myk klut og spesielle øyevasker som anbefalt av veterinæren.
 3. Beskytt øynene: Hvis hunden din er utsatt for å få fremmedlegemer i øyet, som for eksempel en hund som elsker å løpe gjennom skog og busker, kan du vurdere å bruke beskyttelsesbriller eller en beskyttende salve på øynene for å hindre irritasjon.
 4. Regelmessige oppfølginger: Følg opp med veterinæren som anvist for å sikre at behandlingen fungerer som den skal og at hundens øyne blir bedre. Dette vil også tillate tidlig oppdagelse av eventuelle tilbakefall eller komplikasjoner.

Når bør du kontakte veterinæren igjen?

Det er viktig å være oppmerksom på tegn på forverring eller manglende bedring. Hvis hundens øyeutflod vedvarer, øker i mengde eller blir mer purulent, må du kontakte veterinæren umiddelbart. Dette kan indikere at infeksjonen ikke responderer på behandlingen som ble foreskrevet, eller at det er et underliggende problem som ikke er blitt oppdaget.

Avsluttende tanker

Å håndtere rennende øyne hos hunder krever oppmerksomhet, omsorg og tålmodighet. Ved å forstå årsakene, gjenkjenne symptomene og søke profesjonell hjelp når det er nødvendig, kan du bidra til å sikre at din firbente venn har sunne og komfortable øyne. Husk at hver hund er unik, og behandlingen må tilpasses individuelt. Å gi hunden din riktig omsorg vil bidra til å bevare øyehelsen og livskvaliteten hans i lang tid fremover.

Rennende øyne hos hunder kan være et tegn på ulike underliggende problemer, fra en enkel irritasjon til alvorlige infeksjoner eller anatomiske avvik. Å forstå årsaken til øyeutfloden er nøkkelen til effektiv behandling og omsorg for din firbente venn. Hvis du er usikker på årsaken til hundens rennende øyne, eller hvis symptomene vedvarer eller forverres, bør du alltid konsultere en veterinær for råd og behandling. Med riktig omsorg kan du bidra til å sikre at hundens øyne forblir klare, sunne og glade.

Referanser

Om forfatteren