Denne artikkelen tar sikte på å gi en grundig og oppdatert gjennomgang av de gjeldende reglene for import av hund til Norge per april 2025.
Å reise med hund eller importere en firbeint venn fra utlandet har blitt stadig mer vanlig. Enten det er snakk om feriereiser, flytting, deltakelse på utstillinger eller kjøp av valp fra en utenlandsk oppdretter, er det avgjørende å ha full kontroll på regelverket som gjelder for innførsel av hund til Norge. Regelverket for import av dyr er dynamisk og kan oppleves som komplekst, og endringer i EU-lovgivningen, som Norge følger tett gjennom EØS-avtalen, påvirker også norske bestemmelser. Mange opplever derfor regelverket som “nytt” eller utfordrende å navigere i, spesielt etter implementeringen av EUs omfattende dyrehelselov (Animal Health Law – AHL) de senere årene.
Denne artikkelen tar sikte på å gi en grundig og oppdatert gjennomgang av de gjeldende reglene for import av hund til Norge per april 2025. Vi ser på hvorfor disse reglene er såpass strenge, hvilke krav som stilles til identifikasjon, vaksinasjon, behandling og dokumentasjon, og hvordan prosedyrene varierer avhengig av hvilket land hunden kommer fra. Vi går i dybden på skillet mellom privat reise med kjæledyr og kommersiell import, og belyser de alvorlige konsekvensene av å bryte reglene. Videre undersøker vi problematikken rundt illegal hundeimport og gir praktiske råd for en trygg og lovlig innførsel. Målet er å gi deg som leser en solid forståelse av regelverket og de nødvendige verktøyene for å planlegge og gjennomføre en problemfri import av hund til Norge.
Hvorfor strenge importregler? Beskyttelse av helse og velferd
De detaljerte og ofte strenge reglene for import av hunder er ikke laget for å gjøre livet vanskelig for dyreeiere, men for å beskytte både dyre- og folkehelsen, samt ivareta dyrevelferden. Norge har en gunstig status når det gjelder flere alvorlige dyresykdommer, og importreglene er avgjørende for å opprettholde denne situasjonen.
Forebygging av smittsomme dyresykdommer
- Rabies: Dette er kanskje den mest fryktede sykdommen regelverket skal beskytte mot. Rabies er en virussykdom som angriper sentralnervesystemet hos pattedyr, inkludert mennesker, og er nesten uten unntak dødelig når symptomer først oppstår. Norge (fastlandet) har vært offisielt rabiesfritt i mange tiår, og kravet om gyldig rabiesvaksinasjon for importerte hunder er helt essensielt for å forhindre at smitten reintroduseres.
- Echinococcus multilocularis (Revens dvergbendelorm): Dette er en liten bendelorm som primært har rev som hovedvert, men der hunder også kan være bærere av voksne parasitter. Mennesker kan smittes ved inntak av egg (f.eks. via forurenset bær, sopp eller hundepels) og utvikle en alvorlig leversykdom (alveolær echinococcose) som kan være dødelig hvis ubehandlet. Parasitten finnes i mange deler av Europa, men ikke i Norge. Kravet om behandling med praziquantel før innreise fra de fleste land er derfor et viktig tiltak for å beskytte folkehelsen.
- Andre sykdommer: Selv om de ikke er like strengt regulert ved import, utgjør også andre sykdommer som Leishmaniose (parasittsykdom spredt av sandfluer, vanlig i Sør-Europa), hjerteorm (spres av mygg), og ulike flåttbårne sykdommer (som Babesiose, Ehrlichiose) en potensiell risiko ved import fra endemiske områder. Bevissthet rundt disse er også viktig.
Folkehelse: Zoonoser og bittskader
Utover rabies og revens dvergbendelorm, finnes det andre zoonoser (sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker) som kan følge med importerte dyr hvis helsekontrollen svikter. I tillegg kan hunder som er dårlig sosialisert eller traumatiserte som følge av dårlig oppvekst eller transport (typisk ved illegal import), utgjøre en økt risiko for bittskader.
Dyrevelferd: Bekjempelse av illegal handel og smugling
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Strenge importkrav, spesielt krav til identifikasjon, dokumentasjon og alder, er også et viktig verktøy i kampen mot den organiserte og ofte brutale illegale handelen med valper. “Valpefabrikker” i utlandet produserer valper under kritikkverdige forhold, ofte med mangelfull helseoppfølging og sosialisering. Valpene tas gjerne fra moren altfor tidlig og transporteres under dårlige forhold for å selges med falske papirer i land som Norge. Importreglene bidrar til å gjøre denne handelen vanskeligere og beskytter dermed både dyrevelferden og intetanende kjøpere.
Sentrale begreper og skiller: Reise vs. Kommersiell import
Det er helt avgjørende å forstå skillet mellom privat reise med kjæledyr (ikke-kommersiell forflytning) og kommersiell import. Regelverket er vesentlig forskjellig for disse to kategoriene. Feil klassifisering kan føre til store problemer ved grensepassering.
Reise med eget kjæledyr (ikke-kommersiell forflytning)
Dette er den vanligste situasjonen for folk flest og omfatter tilfeller der:
- Hunden(e) er eierens personlige kjæledyr.
- Hunden(e) reiser sammen med eieren, eller innenfor et tidsvindu på +/- 5 dager fra eierens egen reise (eier må dokumentere sin reise). Reisen kan eventuelt gjennomføres av en annen person på vegne av eier, med skriftlig fullmakt.
- Formålet med reisen er ikke salg eller overføring av eierskap.
- Antallet dyr (hund, katt, ilder) er maksimalt 5 per eier. (Unntak kan gis for deltakelse i konkurranser, utstillinger eller sportsarrangementer, men dette må dokumenteres og forhåndsgodkjennes).
Det er reglene for denne typen reise/import som beskrives i detalj i de neste hovedseksjonene (fra EU/EØS og tredjeland).
Kommersiell import eller innførsel av mer enn 5 dyr
Denne kategorien omfatter alle situasjoner som ikke faller inn under definisjonen av ikke-kommersiell forflytning. Dette inkluderer typisk:
- Import av hund for salg.
- Import av hund som skal gis bort eller overføres til ny eier i Norge.
- Import av hund som reiser uten følge av eier (eller utenfor +/- 5 dagers vindu).
- Import av mer enn 5 dyr (med mindre unntaket for arrangementer er oppfylt og godkjent).
- Import til dyrehjem/omplasseringsorganisasjoner.
Reglene for kommersiell import er betydelig strengere og mer komplekse:
- Registrering i TRACES: Både avsender og mottaker må være registrert i EUs elektroniske system TRACES (TRAde Control and Expert System).
- Klinisk undersøkelse: Hunden må gjennomgå en klinisk undersøkelse av en offentlig veterinær i avsenderlandet innen 48 timer før avreise.
- Helsesertifikat: Et spesifikt helsesertifikat (ikke EU-kjæledyrpass alene) må utstedes av den offentlige veterinæren i TRACES. Formatet varierer avhengig av opprinnelsesland.
- Helsekrav: Kravene til ID-merking, rabiesvaksinasjon og bendelormbehandling er i hovedsak de samme som for privat reise, men må være korrekt dokumentert i helsesertifikatet. Spesielle krav kan gjelde for enkelte sykdommer avhengig av opprinnelsesland.
- Transport: Transporten må skje i henhold til regelverk for dyretransport (IATA-regler for flyfrakt etc.).
- Grensekontroll: Sendingen må forhåndsmeldes til Mattilsynet ved en godkjent grensekontrollstasjon (i Norge er dette primært Oslo Lufthavn Gardermoen og Storskog grenseovergang). Sendingen og dokumentene blir inspisert av Mattilsynets veterinærer ved ankomst. Dette medfører et gebyr.
Å forsøke å importere en hund for salg eller eierskifte under reglene for privat reise er ulovlig og vil bli stoppet ved kontroll. Denne artikkelen fokuserer videre primært på reglene for privat, ikke-kommersiell reise, da dette er mest relevant for flertallet, men det er viktig å være klar over de strenge kravene ved kommersiell import.
Import fra EU/EØS-land: Den vanligste reiseveien
For de fleste nordmenn som reiser med hund eller henter valp, skjer dette fra et annet land innenfor EU eller EØS (Island, Liechtenstein). Regelverket her er harmonisert og relativt oversiktlig, men krever likevel nøyaktighet.
Grunnleggende krav for privat reise (ikke-kommersiell)
For at en hund skal kunne reise lovlig fra et EU/EØS-land til Norge (unntatt direkte fra Sverige, se eget punkt), må følgende krav være oppfylt:
- ID-merking: Hunden skal være identitetsmerket med en ISO-godkjent mikrochip. Chipen skal være satt før eller senest samtidig med rabiesvaksinasjonen. Hvis hunden har en lesbar tatovering satt før 3. juli 2011, kan denne i noen tilfeller godtas som ID, men mikrochip er standarden og anbefales på det sterkeste for å unngå problemer. Eier bør sjekke at chipen er lesbar før reise.
- Gyldig EU-kjæledyrpass: Hunden må ha et gyldig EU-kjæledyrpass utstedt av en autorisert veterinær i et EU/EØS-land. Passet skal inneholde informasjon om eier, hundens beskrivelse, ID-nummer og dato for merking, samt dokumentasjon på alle vaksinasjoner og behandlinger med dato, preparatnavn, batchnummer og veterinærens signatur/stempel. Passet er hundens offisielle reisedokument innenfor EU/EØS.
- Gyldig rabiesvaksinasjon: Hunden må være vaksinert mot rabies.
- Minimumsalder: Vaksinen kan tidligst gis når valpen er 12 uker gammel.
- Grunnvaksinasjon: Etter den første rabiesvaksinasjonen (grunnvaksinen) må det gå minst 21 dager før vaksinen er gyldig og hunden kan reise inn til Norge.
- Gyldighet: Vaksinen er gyldig i henhold til vaksineprodusentens anbefaling (vanligvis 1 eller 3 år), som angitt i passet.
- Revaksinering: For at vaksinasjonen skal forbli gyldig, må hunden revaksineres innenfor gyldighetsperioden til forrige vaksine. Hvis fristen oversittes, må man vente nye 21 dager etter revaksinering før innreise.
- Behandling mot revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis): Dette er et særnorsk krav (og for noen få andre land som Irland, Finland, Malta, UK) for å hindre introduksjon av parasitten.
- Krav: Behandlingen er påkrevd for hunder som kommer fra alle land (både EU/EØS og tredjeland) unntatt Finland, Malta, Irland og Storbritannia (sjekk alltid Mattilsynets oppdaterte liste for unntaksland). Hunder som kun har oppholdt seg i Norge og et av disse unntakslandene trenger ikke behandling.
- Preparat: Behandlingen skal inneholde virkestoffet praziquantel (eller tilsvarende godkjent virkestoff mot bendelorm).
- Timing – Hovedregel (120-timersregelen): Behandlingen skal gis av veterinær mellom 24 og 120 timer (1-5 døgn) før innreise til Norge. Begge behandlingstidspunktene (dato og klokkeslett) må dokumenteres nøyaktig i passet av veterinæren.
- Timing – Alternativ (28-dagersregelen): For hunder som reiser regelmessig inn og ut av Norge, finnes et alternativ. Hunden må da behandles minst to ganger med 1-28 dagers mellomrom før første innreise. Deretter må den behandles med maksimalt 28 dagers intervall så lenge reisevirksomheten pågår. Siste behandling må gis etter siste innreise til Norge for å avslutte programmet. Denne regelen krever nøye planlegging og dokumentasjon i passet, og er mest aktuell for grensependlere. For vanlige feriereiser er 120-timersregelen enklest å forholde seg til.
Alderskrav: Minimum 15 uker
Kombinasjonen av kravet om rabiesvaksinasjon ved tidligst 12 ukers alder og den påfølgende ventetiden på 21 dager, betyr i praksis at en valp må være minst 15 uker gammel (12 uker + 3 uker) for å kunne reise lovlig inn til Norge fra andre EU/EØS-land (unntatt Sverige). Det gis ingen unntak fra dette alderskravet for privat reise. Dette er viktig å være klar over ved planlegging av valpekjøp fra utlandet.
Reise via Sverige: Spesielle hensyn?
Selv om det er friere bevegelse for hunder mellom Norge og Sverige, gjelder norske regler ved innreise til Norge. Kommer du fra et annet EU/EØS-land og reiser via Sverige til Norge, må alle kravene (ID, pass, rabiesvaksine OG bendelormbehandling 24-120 timer før ankomst til Norge) være oppfylt. Bendelormbehandlingen kan tas i Sverige hos svensk veterinær, men timingen må være korrekt i forhold til innreisen til Norge. For reise kun mellom Norge og Sverige, se eget punkt under spesielle situasjoner.
Import fra land utenfor EU/EØS: Tredjeland
Reglene for innførsel av hund fra land utenfor EU/EØS-området (tredjeland) er mer kompliserte og varierer avhengig av tredjelandets rabiesstatus og helsekontroll.
Skille mellom “listede” og “ulistede” tredjeland
Regelverket skiller mellom to hovedgrupper av tredjeland:
- Listede tredjeland: Dette er land utenfor EU/EØS som anses å ha en tilfredsstillende rabiesovervåking og -kontroll, og/eller som anvender EU-lignende regler for forflytning av kjæledyr. Eksempler kan inkludere land som Sveits, Storbritannia, USA, Canada, Australia, Japan etc. Det er helt avgjørende å konsultere Mattilsynets til enhver tid oppdaterte liste over hvilke land som er definert som listede tredjeland. Listen kan endres.
- Ulistede tredjeland: Dette er alle andre land utenfor EU/EØS som ikke står på listen over listede land. Disse landene anses å ha en høyere eller ukjent risiko for rabies.
Kravene for import er ulike for disse to gruppene.
Krav for import fra listede tredjeland (ikke-kommersiell)
For privat innførsel av hund fra et listet tredjeland til Norge gjelder følgende krav:
- ID-merking: ISO-mikrochip (samme krav som fra EU/EØS).
- Gyldig rabiesvaksinasjon: Samme krav som fra EU/EØS (minimum 12 uker + 21 dagers ventetid).
- Behandling mot revens dvergbendelorm: Samme krav som fra EU/EØS (praziquantel 24-120 timer før innreise til Norge). Viktig: Dette kravet gjelder i utgangspunktet fra alle tredjeland, også de listede, med mindre landet er spesifikt unntatt på Mattilsynets liste (tilsvarende unntakene for Finland, Malta, Irland, UK). Dobbeltsjekk alltid Mattilsynets sider for oppdatert informasjon om unntak.
- Helsesertifikat ELLER EU-kjæledyrpass:
- Hovedregel: Hunden må ha et helsesertifikat utstedt av en offentlig (offisielt godkjent) veterinær i avsenderlandet. Sertifikatet skal være i et spesifikt EU-fastsatt format og bekrefter hundens ID, rabiesvaksinasjonsstatus og eventuell bendelormbehandling. Sertifikatet er vanligvis gyldig i 10 dager for innreise til EU/EØS.
- Unntak (retur): Hvis hunden opprinnelig har et EU-kjæledyrpass og kun har vært på besøk i et listet tredjeland, kan den reise tilbake til Norge/EU/EØS med passet, forutsatt at alle vaksinasjoner og behandlinger (inkludert bendelormkur før retur) er korrekt dokumentert i passet.
- Egenerklæring: Eieren må signere en egenerklæring om at reisen er av ikke-kommersiell art. Denne er ofte en del av helsesertifikatet.
- Innførsel via godkjent innreisested: Hunden og dokumentene må fremvises for Tolletaten ved ankomst til Norge via et godkjent innreisested for reisende med dyr fra tredjeland (vanligvis større flyplasser som Oslo Lufthavn, eller godkjente havner/grenseoverganger med tollsted).
Krav for import fra ulistede tredjeland (ikke-kommersiell) – De strengeste reglene
Innførsel fra ulistede tredjeland innebærer en betydelig rabiesrisiko og er derfor underlagt de aller strengeste kravene:
- ID-merking: ISO-mikrochip (samme krav).
- Gyldig rabiesvaksinasjon: Samme krav (minimum 12 uker + 21 dagers ventetid).
- Rabiesantistoff-titer test (Blodprøve): Dette er et tilleggskrav for å verifisere at vaksinen har gitt tilstrekkelig beskyttelse.
- Tidspunkt for prøve: Blodprøven kan tas tidligst 30 dager etter grunnvaksinasjonen mot rabies.
- Analyse: Prøven må analyseres ved et EU-godkjent laboratorium. Mattilsynet eller EU-kommisjonen har lister over godkjente laboratorier.
- Resultat: Resultatet må vise et antistoffnivå på minst 0,5 IE/ml.
- Ventetid etter prøvetaking: Hunden må deretter vente i minst 3 måneder fra datoen blodprøven ble tatt (forutsatt tilfredsstillende resultat) før den kan reise inn til Norge/EU/EØS. Denne 3-måneders ventetiden gjelder ikke hvis hunden har et EU-pass, testen ble tatt før den forlot EU/EØS, og resultatet er dokumentert i passet.
- Behandling mot revens dvergbendelorm: Samme krav (praziquantel 24-120 timer før innreise til Norge).
- Helsesertifikat: Samme krav som for listede tredjeland (spesifikt format, offentlig veterinær). Resultatet av blodprøven skal også være dokumentert.
- Egenerklæring: Samme krav.
- Innførsel via godkjent innreisested: Samme krav – må vises for Tolletaten.
Konsekvensen av disse kravene er at en valp fra et ulistet tredjeland i praksis må være minst 7 måneder gammel før den kan importeres lovlig til Norge: (12 uker for vaksine + 30 dager til blodprøve + 3 måneders ventetid = ca. 7 måneder). Dette krever svært langsiktig planlegging.
Praktisk gjennomføring: Fra planlegging til grensepassering
Uansett hvor hunden kommer fra, krever en lovlig import god planlegging og nøyaktighet i alle ledd.
Planlegg i god tid!
Start planleggingen måneder i forveien, spesielt hvis hunden kommer fra et tredjeland (pga. blodprøve og ventetid). Sjekk Mattilsynets nettsider for de aller siste oppdaterte reglene og listene (spesielt over listede/ulistede land og land unntatt fra bendelormkravet). Regler kan endre seg på kort varsel ved sykdomsutbrudd.
Veterinærbesøk i avsenderlandet
Finn en kompetent veterinær i avsenderlandet i god tid. For tredjeland må du kanskje bruke en spesifikk offentlig veterinær for å få utstedt helsesertifikat. Sørg for at:
- ID-merking er korrekt utført og lesbar.
- Alle vaksinasjoner og behandlinger gis til riktig tid og dokumenteres nøyaktig i passet/sertifikatet med dato, klokkeslett (for bendelormkur), preparatnavn, batchnummer og veterinærens signatur/stempel. Feil eller mangler i dokumentasjonen kan føre til store problemer ved grensen.
EU-kjæledyrpasset: Hundens reisedokument
Passet er et standardisert dokument innenfor EU/EØS. Sørg for at det er korrekt utfylt, og at all nødvendig informasjon er inkludert. Ta godt vare på passet.
Helsesertifikat for tredjeland
Dette er et kritisk dokument. Sørg for at det er i riktig, offisielt format (lastes ofte ned fra Mattilsynets/EUs sider), og at det er fullstendig utfylt og signert/stemplet av en offentlig veterinær i avsenderlandet innenfor de gitte tidsfristene.
Bendelormbehandling: Timing er kritisk
Vær ekstremt nøye med 24-120 timers regelen (eller 28-dagersregelen). Feil timing er en vanlig årsak til problemer ved grensen. Planlegg veterinærbesøket slik at behandlingen gis innenfor dette vinduet før planlagt ankomsttidspunkt til Norge. Dokumentasjonen i passet/sertifikatet må inkludere både dato og klokkeslett for behandlingen.
Ankomst til Norge: Toll og grensekontroll
Ved ankomst til Norge med hund fra utlandet (unntatt direkte fra Sverige) har du plikt til å melde fra til Tolletaten. Dette gjør du ved å gå på rød sone i tollen.
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
- Fremvisning: Du må vise frem både hunden og alle relevante dokumenter (pass/helsesertifikat) til tolleren.
- Kontroll: Tolleren vil sjekke hundens ID (lese av chipen) og verifisere at all dokumentasjon er i orden og at kravene til vaksinasjon og behandling er oppfylt og korrekt timet. Ved tvil kan Tolletaten kontakte Mattilsynet.
- Konsekvenser ved feil: Hvis kravene ikke er oppfylt (f.eks. manglende/ugyldig vaksine, feil timet bendelormkur, mangelfull dokumentasjon), vil Mattilsynet bli koblet inn, og konsekvensene kan bli alvorlige (se neste punkt).
Konsekvenser ved brudd på importreglene
Å unnlate å følge importreglene, enten det er bevisst eller ubevisst, kan få store konsekvenser for både eier og hund. Mattilsynet har myndighet til å fatte vedtak for å hindre smittespredning og sikre dyrevelferd.
Mattilsynets reaksjoner
Hvis en hund ankommer grensen uten å oppfylle kravene, kan Mattilsynet vedta ett av følgende tiltak, avhengig av alvorlighetsgraden av bruddet og risikoen det innebærer:
- Karantene: Hunden kan settes i karantene på en godkjent isolasjonsstasjon inntil kravene er oppfylt (f.eks. til rabiesvaksinen er gyldig eller ny bendelormkur er gitt og virket). All karantene skjer på eiers fulle bekostning, noe som kan bli svært dyrt.
- Retur: Hunden kan bli vedtatt returnert til avsenderlandet. Eier må selv organisere og betale for returtransporten.
- Avliving: I de mest alvorlige tilfellene, spesielt ved mistanke om rabies eller hvis retur/karantene ikke er mulig eller hensiktsmessig, kan avliving være den ytterste konsekvensen for å beskytte dyre- og folkehelsen.
Juridiske og økonomiske følger
I tillegg til de direkte tiltakene mot hunden, kan eieren også møte andre konsekvenser:
- Bøter: Brudd på importbestemmelsene kan medføre bøter fra Mattilsynet eller politianmeldelse.
- Økonomisk ansvar: Eieren er fullt ut økonomisk ansvarlig for alle kostnader forbundet med Mattilsynets tiltak, inkludert karanteneopphold, veterinærutgifter, eventuell returtransport eller avliving/destruksjon.
Det lønner seg aldri å ta sjanser med importreglene.
Spesielle situasjoner og unntak?
Selv om hovedreglene er klare, finnes det noen spesifikke situasjoner som krever ekstra oppmerksomhet.
Valper og kattunger
Som nevnt tidligere, fører kravet om rabiesvaksine ved 12 uker + 21 dagers ventetid til en praktisk minimumsalder på 15 uker for lovlig import fra de fleste land. Det finnes ingen unntak fra dette for privat reise med valper eller kattunger til Norge. Dette er viktig å formidle til utenlandske oppdrettere som kanskje opererer med lavere leveringsalder i sitt hjemland.
Hunder fra Sverige
Reise direkte mellom Norge og Sverige er enklere. Det er ikke krav om pass eller helsesertifikat for hunder som kun har oppholdt seg i Norge og/eller Sverige. Hunden må imidlertid fortsatt være ID-merket. Hvis hunden har vært utenfor Norge/Sverige, gjelder de vanlige reglene for rabiesvaksinasjon. Viktig: Kravet om bendelormbehandling gjelder også for reise fra Sverige til Norge (med mindre hunden kommer direkte fra Finland uten å ha vært i kontakt med andre dyr). Behandlingen må gis 24-120 timer før innreise til Norge.
Assistanse- og førerhunder
Offisielt godkjente assistanse- og førerhunder må oppfylle nøyaktig de samme helsekravene (ID, pass/sertifikat, rabiesvaksine, bendelormbehandling) som andre hunder for å reise inn til Norge. Det finnes ingen unntak fra helsekravene, men det kan være egne regler knyttet til adgang på transportmidler etc.
Transit
Hvis du kun skal reise gjennom Norge (transit) med hund til et annet land (f.eks. Sverige til Danmark via Norge), gjelder egne, ofte litt enklere regler. Hunden må likevel oppfylle kravene for innreise til destinasjonslandet. Sjekk Mattilsynets sider for spesifikke transit-regler.
Hunder som returnerer til Norge etter utenlandsopphold
Hvis du har reist ut av Norge med en norsk hund (med EU-pass), må hunden oppfylle innreise kravene ved retur. Dette betyr at rabiesvaksinasjonen må være gyldig, og bendelormbehandling må gis 24-120 timer før ankomst tilbake til Norge (med mindre du kun har vært i Finland, Malta, Irland eller UK). Hvis dere har vært i et ulistet tredjeland, må også kravet om rabiesantistofftest være oppfylt før dere forlot Norge, og dokumentert i passet, for å unngå 3 måneders ventetid før retur.
Den mørke siden: Illegal import og valpesmugling
De strenge importreglene er dessverre ikke nok til å stoppe kyniske aktører som driver med illegal import og smugling av valper, ofte fra såkalte “valpefabrikker” i Øst-Europa.
Problemet med useriøse aktører og “valpefabrikker”
- Profittmotiv: Disse aktørene drives utelukkende av profitt, uten hensyn til dyrevelferd eller helse.
- Forholdene: Avlshundene lever ofte under forferdelige forhold, og valpene produseres på løpende bånd med minimal helseoppfølging, mangelfull ernæring og ingen sosialisering.
- Tidlig separasjon og transport: Valpene tas fra moren altfor tidlig (ofte bare 4-6 uker gamle) og transporteres over lange avstander under dårlige forhold.
- Falske dokumenter: De selges ofte med falske pass, fiktive vaksinasjonsattester og oppdiktet alder for å omgå importreglene.
- Konsekvenser: Kjøperne risikerer å få en valp som er syk (f.eks. med parvovirus, kennelhoste, innvollsorm), har alvorlige atferdsproblemer (pga. manglende sosialisering og traumer), og som kanskje ikke engang er den rasen de trodde de kjøpte. De kan også utilsiktet bidra til spredning av smittsomme sykdommer.
Hvordan unngå å støtte illegal handel?
Som potensiell valpekjøper eller importør har du et stort ansvar for å ikke støtte denne industrien:
- Vær ekstremt kritisk: Spesielt til annonser på nett (Finn.no, sosiale medier) som tilbyr populære raser til lave priser, eller der selgeren virker unnvikende.
- Aldri kjøp usett: Kjøp aldri en valp uten å ha besøkt oppdretteren, møtt valpen(e) og moren i deres vante miljø.
- Still krav til dokumentasjon: Krev å se originalt pass/helsesertifikat, helseattest fra veterinær, og eventuelt stamtavle/registreringspapirer. Sjekk at ID-nummer på hund og papirer stemmer. Vær skeptisk hvis dokumentasjonen virker mangelfull eller “hjemmelaget”.
- Vurder oppdretteren: Virker oppdretteren kunnskapsrik og genuint opptatt av rasen og valpenes velferd? Stiller de spørsmål til deg som kjøper? En seriøs oppdretter bryr seg om hvor valpene havner.
- Alder: Kjøp aldri en valp som påstås å være importert lovlig hvis den er under 15 uker gammel (med mindre den kommer direkte fra Sverige og er over 8 uker).
- Meld fra: Hvis du har mistanke om illegal import eller uforsvarlig hundehold, meld fra til Mattilsynet og eventuelt politiet.
Sammenhengen mellom importregler og bekjempelse av smugling
De strenge importreglene, med krav til ID, alder, vaksiner, behandlinger og dokumentasjon, er et direkte tiltak for å gjøre det vanskeligere å smugle valper og drive illegal handel. Når kjøpere er bevisste og stiller krav, og når Tollvesenet og Mattilsynet utfører kontroller, bidrar det til å beskytte både dyr og mennesker.
Konklusjon
Regelverket for import av hund til Norge er omfattende og detaljert, men det tjener et avgjørende formål: å beskytte den unike helsestatusen for dyr og mennesker i Norge mot alvorlige sykdommer som rabies og revens dvergbendelorm, samt å ivareta dyrevelferden og bekjempe kynisk, illegal handel. Per april 2025 er regelverket, som i stor grad følger EUs dyrehelselov, basert på krav til ID-merking, gyldig EU-pass eller helsesertifikat, rabiesvaksinasjon med påfølgende ventetid (som gir en minimumsalder på 15 uker for import fra de fleste land), og for de fleste land, en korrekt timet bendelormbehandling. Kravene varierer betydelig avhengig av om hunden kommer fra EU/EØS, et listet tredjeland eller et ulistet tredjeland, med de strengeste kravene (inkludert blodprøve og 3 måneders ventetid) fra sistnevnte. Å sette seg grundig inn i de spesifikke kravene som gjelder for din reise og planlegge i svært god tid, er helt nødvendig for en lovlig og problemfri innførsel. Eiers ansvar er stort, og konsekvensene ved brudd kan være alvorlige. Ved å følge reglene nøye og velge ansvarlige løsninger, bidrar vi alle til å verne om helse og velferd for både to- og firbeinte i Norge.
- Lov om dyrevelferd (Dyrevelferdsloven). (2009). LOV-2009-06-19-97. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2009-06-19-97
- Mattilsynet. (u.å.). Reise med kjæledyr. Hentet fra Mattilsynets offisielle nettsted. (Dette er hovedsiden, man må navigere videre til de spesifikke guidene for reise fra ulike landgrupper). https://www.mattilsynet.no/dyr/kjaeledyr/reise-med-kjaeledyr
- Mattilsynet. (u.å.). Kommersiell import og eksport av dyr. Hentet fra Mattilsynets offisielle nettsted. https://www.mattilsynet.no/import/import-av-dyr
- Norsk Kennel Klub (NKK). (u.å.). 1 Import og eksport av hund. Hentet fra NKKs offisielle nettsted.
- Regulation (EU) No 576/2013 of the European Parliament and of the Council of 12 June 2013 on the non-commercial movement of pet animals. Hentet fra EUR-Lex.
- Tolletaten. (u.å.). Reise med dyr. Hentet fra Tolletatens offisielle nettsted. https://www.toll.no/no/varer/dyr/reise