Når er det for kaldt for katten

Katter er generelt tilpasset til kaldere værforhold enn mennesker på grunn av deres pels, men det er viktig å ta noen forholdsregler når det blir kaldt. Lær mer om når det er for kaldt for katten.

Kan katter være ute når det er kaldt?

Ja, katter kan være ute når det er kaldt, men det er viktig å ta visse forholdsregler for å sikre deres komfort og velvære. Katter har en naturlig tilpasning til ulike værforhold, inkludert kulde, takket være deres tykke pels og andre overlevelsesmekanismer. Imidlertid er det noen viktige ting du bør vurdere når du lar katten din være ute i kaldt vær:

 1. Pels: Kattens pels spiller en stor rolle. Katter med tykk og lang pels kan tåle kulde bedre enn katter med kort pels. Noen raser, som den norske skogkatten, er spesielt tilpasset kaldere klima.
 2. Beskyttelse: Sørg for at katten har tilgang til et beskyttet område hvor den kan søke ly fra vinden og kulden. Dette kan være et isolert kattehus, en garasje eller et annet skjermet område.
 3. Overvåking: Hold øye med kattens oppførsel når den er ute. Hvis katten virker ubekvem, skjelver eller prøver å finne et varmt sted, kan det være på tide å ta den inn.
 4. Tidspunkt: Begrens tiden katten tilbringer utendørs når temperaturene er veldig lave eller når det er mye vind eller fuktighet.
 5. Helse: Eldre katter, kattunger og katter med helseproblemer har generelt sett mindre toleranse for kulde. De bør begrense tiden de tilbringer utendørs i kaldt vær.
 6. Isolasjon: Gi katten tilgang til isolerte senger, tepper eller kattedekken for å hjelpe den med å holde seg varm.

Husk at hver katt er unik, så det er viktig å kjenne din katts toleranse for kulde og tilpasse utetiden deretter. Hvis du er usikker, kan du konsultere en veterinær for råd om hvordan du best kan ta vare på katten din når det er kaldt.

Når er det for kaldt for katter?

Hvor kaldt det er “for kaldt” for en katt, kan variere avhengig av kattens rase, alder, helse og hvor godt den er vant til kulde. Her er noen generelle retningslinjer:

 1. Temperatur: De fleste katter trives best ved temperaturer mellom 20-25°C. Når temperaturen faller under 10°C, bør du begynne å vise ekstra oppmerksomhet til kattens oppførsel og komfort.
 2. Pels: Kattens pels beskytter den mot kulde, men katter med kort pels eller lite underull kan være mer sårbare for kalde temperaturer. Disse kattene kan trenge ekstra beskyttelse eller varme.
 3. Vind og fuktighet: Vind og fuktighet kan gjøre kulden mer intens. Pass på at katten har et sted å skjule seg fra vinden, og unngå å la den være ute i fuktige forhold.
 4. Innendørs vs. utendørs katter: Innendørs katter har vanligvis mindre toleranse for kulde enn utendørs katter. Hvis du har en innendørs katt, bør du begrense tiden den tilbringer utendørs i kaldt vær.
 5. Eldre og syke katter: Eldre katter eller katter med helseproblemer kan ha redusert evne til å regulere kroppstemperaturen. De kan trenge ekstra varme og beskyttelse mot kulden.
 6. Symptomer på kulde: Hold øye med tegn på at katten din fryser, som skjelving, innskrenket aktivitet, eller en innsnevret holdning for å holde seg varm.

Hvis du mistenker at det er for kaldt for katten din, kan du ta noen forholdsregler:

 • Gi katten et varmt og trygt sted inne.
 • Sørg for at den har en myk og isolerende liggeplass.
 • Unngå å la katten være ute i lengre perioder når det er veldig kaldt.
 • Gi ekstra varme gjennom bruk av kattedekken eller varmeprodukter som er trygge for katter.
 • Sørg for at katten har tilgang til ferskt vann, da dehydrering kan påvirke evnen til å regulere temperaturen.

Hvis du er bekymret for kattens velvære i kulden, kan det være lurt å konsultere veterinæren din for råd og veiledning som er spesifikke for din katts situasjon.

Temperatur

Temperaturen der det kan anses som “for kaldt” for en katt, kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert kattens pels, helse, alder og vaner. Generelt sett kan det imidlertid betraktes som for kaldt for katter når temperaturen faller under frysepunktet (0°C) eller når det er ekstremt kaldt og langvarig.

Mange katter har en viss toleranse for kulde, spesielt de med tykkere pels, men det er viktig å ta hensyn til deres velvære. Her er noen generelle retningslinjer:

 • Frostpunktet (0°C): Noen katter kan håndtere temperaturer rett under frysepunktet for korte perioder, spesielt hvis de har mulighet til å søke ly og varme. Katter kan klare seg bedre i kjøligere temperaturer enn dette hvis de er vant til det.
 • Under frysepunktet: Når temperaturen faller betydelig under frysepunktet, bør du være ekstra forsiktig med kattens eksponering for kulde. Katter kan utvikle frostskader på ører, poter og hale, spesielt når temperaturen blir ekstremt lav og vinden er sterk.

Husk at katter med kort pels eller mindre underull kan være mer utsatt for kulde og bør beskyttes bedre. Eldre katter, kattunger og katter med helseproblemer vil generelt sett ha vanskeligere for å takle kulde.

Det er viktig å observere kattens oppførsel når temperaturen blir kaldere. Hvis du legger merke til at katten skjelver, prøver å finne ly, eller virker generelt ubekvem, kan det være på tide å ta den inn i et varmere miljø.

Husk at det alltid er bedre å være føre var og sørge for at katten har et trygt og varmt sted å søke ly når været blir kaldt. Hvis du er usikker på om katten din tåler kulden, eller hvis du ser tegn på ubehag, kan det være lurt å konsultere en veterinær for råd som er tilpasset din spesifikke katt.

Pels

En katts pels spiller en viktig rolle i dens evne til å håndtere kulde, da den gir isolasjon og beskyttelse mot elementene. Imidlertid varierer pelsens tetthet, lengde og type fra rase til rase, og dette påvirker kattens toleranse for kulde. Her er noen generelle retningslinjer når det gjelder kattens pels og kulde:

 • Tykk og lang pels: Katter med tykk og lang pels, som for eksempel Maine Coon eller Perser, har vanligvis bedre isolasjon mot kulde. Disse kattene kan vanligvis tåle kaldere temperaturer bedre enn katter med kortere pels.
 • Kort pels: Katter med kort pels, som Siamese eller Devon Rex, har mindre isolasjon mot kulde og kan derfor være mer sårbare for kaldt vær. De kan trenge ekstra beskyttelse som kattedekken eller et varmt sted å være når det er kaldt.
 • Underull: Noen katter har en tettere underull som gir ekstra isolasjon. Dette er vanligvis tilfelle hos raser som lever i kaldere klima, som for eksempel den norske skogkatten.
 • Svekket pels: Katter som har problemer med pelsen, som for eksempel pels som er klipt eller fjernet på grunn av medisinske grunner, vil trenge ekstra beskyttelse mot kulde.

Husk at selv om en katt har en tykk pels, betyr det ikke nødvendigvis at den kan tåle ekstrem kulde over lengre perioder. Kattens generelle helse, alder og toleranse for kulde spiller også en rolle. Hvis du merker at katten din skjelver, virker ubekvem eller prøver å finne varme steder, bør du vurdere å ta den inn i et varmt miljø.

Det beste er å kjenne katten din og forstå dens pels og toleranse for kulde. Hvis du er usikker, kan du alltid konsultere en veterinær for råd om hvordan du best kan beskytte katten din mot kulden.

Vind og fuktighet

Vind og fuktighet kan gjøre kulde mer ubehagelig og potensielt farlig for katter. Selv om temperaturen kanskje ikke er ekstremt lav, kan kombinasjonen av vind og fuktighet føre til at katter mister kroppsvarmen raskere og dermed blir mer utsatt for hypotermi eller frostskader. Her er noen retningslinjer når det gjelder kattens eksponering for vind og fuktighet:

 • Vind: Sterk vind kan fjerne isolasjonslaget av pelsen og øke varmetapet fra kattens kropp. Dette kan gjøre selv moderate temperaturer mer ubehagelige. Hvis det er sterke vinder, bør du sørge for at katten har tilgang til et beskyttet område uten mye vind.
 • Fuktighet: Fuktighet kan forverre kulde ved å øke kattens følelse av kulde og varmetapet. Dette er spesielt tilfelle når pelsen blir våt. Våt pels fører til raskt varmetap, noe som kan være farlig for katten. Sørg for at katten har tilgang til et tørt sted å søke ly.

Når det er både vind og fuktighet, bør du være ekstra forsiktig med kattens eksponering for utendørs miljø. Her er noen tiltak du kan vurdere:

 • Sørg for at katten har tilgang til et tørt og beskyttet område hvor den kan søke ly fra vinden og fuktigheten.
 • Unngå å la katten være ute i lengre perioder når det er sterke vinder eller fuktige forhold.
 • Hvis katten kommer innendørs etter å ha vært ute i vått vær, tørk den forsiktig med et håndkle for å fjerne fuktighet fra pelsen.

Husk at det generelt er best å være føre var når det gjelder kattens eksponering for vind og fuktighet i kaldt vær. Katter har begrenset evne til å regulere kroppstemperaturen, spesielt når forholdene er utfordrende. Hvis du er usikker på om katten din tåler vind og fuktighet, eller hvis du ser tegn på ubehag eller kulde, bør du vurdere å ta den inn i et varmt og trygt miljø.

Innendørs versus utendørs katter

Innendørs og utendørs katter har forskjellige toleranser for kulde, da de er utsatt for ulike miljøer og påvirkninger. Her er noen forskjeller og retningslinjer når det gjelder kuldetoleranse for innendørs og utendørs katter:

Innendørs katter: Innendørs katter har vanligvis mindre toleranse for kulde enn utendørs katter, siden de ikke er vant til å bli eksponert for de samme værforholdene. De er vant til et mer kontrollert inneklima, som gir dem mindre naturlig motstand mot kulde. Her er noen punkter å vurdere for innendørs katter i kaldt vær:

 • Innendørs katter bør ikke utsettes for ekstreme kuldegrader eller kaldt vær over lengre perioder.
 • Hvis du tar med en innendørs katt utendørs om vinteren, bør du begrense tiden den tilbringer utendørs, og overvåke den nøye for tegn på ubehag.
 • Ha et varmt og koselig område innendørs der katten kan søke ly og holde seg varm.
 • Gi ekstra beskyttelse som kattedekken eller klær hvis katten skal utendørs i kaldt vær.

Utendørs katter: Utendørs katter, spesielt de som er tilpasset kaldere klima, kan ha en bedre evne til å håndtere kulde på grunn av sin tilpasning til utendørslivet. Likevel er det viktig å sørge for at utendørs katter har tilstrekkelig beskyttelse og tilgang til varme områder når været blir kaldt:

 • Utendørs katter bør ha tilgang til et beskyttet lyområde, som en isolert kattehus eller et annet skjermet sted der de kan søke ly fra vind, fuktighet og kulde.
 • Du kan vurdere å gi utendørs katter ekstra isolasjon i form av isolerte senger eller tepper i kattehuset.
 • Hold øye med katten din for å sikre at den ikke viser tegn på ubehag, og overvåk værprognoser slik at du kan ta nødvendige forholdsregler når ekstrem kulde er forventet.

Generelt sett er det viktig å kjenne din katts toleranse for kulde, uansett om den er innendørs eller utendørs. Hvis du er usikker, eller hvis du ser tegn på at katten din lider av kulde, er det alltid best å være forsiktig og ta nødvendige skritt for å beskytte katten mot kulden.

Eldre og syke katter

Eldre katter og katter med helseproblemer har vanligvis en lavere toleranse for kulde på grunn av redusert evne til å regulere kroppstemperaturen og svekket immunsystem. Her er noen retningslinjer å vurdere når det gjelder eldre og syke katters eksponering for kulde:

 • Alder: Eldre katter har ofte tynnere pels og en langsommere metabolisme, noe som kan gjøre dem mer følsomme for kulde. De kan også ha nedsatt mobilitet, noe som kan påvirke deres evne til å finne ly og varme.
 • Helseproblemer: Katter som lider av helseproblemer som leddgikt, hjertesykdom eller nyreproblemer, kan ha en nedsatt evne til å håndtere kulde. De kan også ha svekket immunforsvar, noe som gjør dem mer utsatt for sykdommer i kaldt vær.
 • Tegn på ubehag: Hold øye med eldre eller syke katter for tegn på ubehag i kulde, som skjelving, innskrenket aktivitet, eller å ligge sammenkrøpet i et forsøk på å holde varmen.

Når det gjelder eldre og syke katter, er det generelt en god ide å være ekstra forsiktig i kaldt vær:

 • Sørg for at katten har et varmt og koselig sted inne der den kan hvile og holde seg varm.
 • Hold rommet der katten oppholder seg tilstrekkelig oppvarmet, spesielt om natten når temperaturene kan falle.
 • Gi ekstra beskyttelse som kattedekken eller isolerte senger for å hjelpe katten med å beholde varmen.
 • Unngå å la eldre eller syke katter være ute i lengre perioder i kaldt vær.

Hvis du er bekymret for hvordan katten din håndterer kulde på grunn av alder eller helseproblemer, er det viktig å konsultere en veterinær. Veterinæren kan gi deg råd og anbefalinger som er tilpasset kattens spesifikke behov og situasjon.

Symptomer på kulde

Det er viktig å være oppmerksom på symptomer på kulde hos katter, da dette kan indikere at de er ubekvemme eller i fare på grunn av lave temperaturer. Her er noen symptomer du bør være oppmerksom på:

 1. Skjelving: Hvis du ser at katten din skjelver, er dette en indikator på at den prøver å generere varme for å holde seg varm.
 2. Inaktivitet: Hvis katten din er vanligvis aktiv, men blir plutselig inaktiv og tilbringer mer tid liggende sammenkrøpet, kan dette være et tegn på at den fryser.
 3. Innskrenket kroppsholdning: Katter som fryser, kan trekke seg sammen og holde kroppen inntil seg for å minimere varmetap.
 4. Søker ly: Hvis katten din begynner å søke etter varme og skjermede steder, som under møbler eller i små kroker, kan dette være et tegn på at den fryser.
 5. Kalde ører, poter og hale: Berør forsiktig kattens ører, poter og hale. Hvis de føles kalde eller har en blek farge, kan dette indikere redusert blodstrøm på grunn av kulde.
 6. Rask pusting og rask hjerterytme: Kulde kan føre til økt stressrespons, noe som kan påvirke kattens pust og hjertefrekvens.
 7. Tap av appetitt: Katter kan miste appetitten når de fryser eller er ubekvemme.

Hvis du merker noen av disse symptomene hos katten din, bør du ta tiltak for å hjelpe den med å holde seg varm:

 • Gi katten en varm og beskyttet plass inne der den kan søke ly.
 • Bruk kattedekken, isolerte senger eller varmeprodukter som er trygge for katter.
 • Unngå å la katten være ute i lengre perioder når temperaturen er lav.
 • Kontakt veterinæren din hvis du er bekymret for kattens velvære i kulde eller hvis symptomene vedvarer.

Husk at det er viktig å ta vare på kattens komfort og velvære når været blir kaldt, spesielt hvis du ser tegn på at den fryser eller er ubekvem.

Hvor lenge kan en katt være ute på vinteren?

Hvor lenge en katt kan være ute om vinteren, avhenger av flere faktorer, inkludert temperaturen, kattens pels, helse og toleranse for kulde. Her er noen generelle retningslinjer å vurdere:

 1. Temperatur: Jo kaldere det er, jo kortere bør kattens tid utendørs være. Når temperaturen går under frysepunktet (0°C), bør du begrense tiden katten tilbringer utendørs, spesielt hvis det er mye vind eller fuktighet.
 2. Pels: Kattens pels spiller en viktig rolle. Katter med tykk og lang pels kan tåle kulde bedre enn katter med kort pels. Likevel, selv katter med tjukk pels kan bli påvirket av ekstreme temperaturer og bør ikke være ute for lenge når det er kaldt.
 3. Toleranse: Katter har forskjellige toleranser for kulde. Noen katter liker å være ute i kaldt vær, mens andre kan vise tegn på ubehag etter kort tid. Vær oppmerksom på kattens oppførsel for å avgjøre hvor lenge den trives utendørs om vinteren.
 4. Beskyttelse: Hvis katten din er ute om vinteren, må den ha tilgang til et beskyttet område hvor den kan søke ly fra vinden og kulden. Dette kan være et isolert kattehus eller et annet skjermet sted.
 5. Alder og helse: Eldre katter, kattunger og katter med helseproblemer har generelt sett mindre toleranse for kulde og bør begrense tiden de tilbringer utendørs om vinteren.

Som en tommelfingerregel bør du prøve å begrense tiden katten tilbringer utendørs om vinteren når temperaturene er kalde, spesielt når det er under frysepunktet. Noen katter kan være ute i kortere perioder for å gjøre sine daglige gjøremål, som å gjøre sitt fornødne eller utforske, men det er viktig å overvåke dem nøye og gi dem muligheten til å komme inn i varmen når de vil.

Husk at hver katt er unik, og det beste du kan gjøre er å observere din katts oppførsel og tilpasse utetiden deretter, slik at du sikrer dens komfort og helse i kaldt vær.

Referanser

Om forfatteren