Medisiner mot allergi hos katt

Her er en oversikt over noen generelle typer medisiner som vanligvis kan brukes til å behandle allergi hos katter. Lær mer om allergimedisiner for katter.

Hva kan man gjøre med allergi hos katter?

Her er noen tiltak du kan vurdere for å håndtere allergi hos katter:

 1. Kostendring: Hvis det er mistanke om matallergi, kan veterinæren anbefale å introdusere en allergenfri diett for å se om det forbedrer kattens tilstand.
 2. Allergenkontroll: Reduser eksponeringen for mulige allergener i kattens miljø, for eksempel støvmidd, pollen eller muggsopp, ved regelmessig rengjøring og luftrensing.
 3. Kolloidalt havregryn: Bruk kolloidalt havregryn som en topisk behandling for å lindre kløe og irritasjon på kattens hud.
 4. Omega-3 fettsyrer: Gi katten omega-3 fettsyrer som kosttilskudd for å styrke hudens helse og redusere kløe og betennelse.
 5. Antihistaminer: Bruk antihistaminer som cetirizin, loratadin eller fexofenadin for å blokkere effekten av histamin og lindre allergiske symptomer.
 6. Glukokortikoider: Veterinæren kan foreskrive glukokortikoider som prednison eller prednisolon for å redusere betennelse og undertrykke immunreaksjoner.
 7. Immunoterapi: Immunoterapi, også kjent som allergivaksinasjon, kan brukes i noen tilfeller for å gradvis bygge opp kattens toleranse mot allergener.
 8. Hold miljøet rent: Støvsug og tørk overflater jevnlig for å redusere støv og allergener i hjemmet.
 9. Luftfukter: Bruk en luftfukter for å opprettholde optimal luftfuktighet og redusere tørr hud, spesielt om vinteren.
 10. Rådfør deg med veterinæren: Søk råd og veiledning fra veterinæren din for en korrekt diagnose og tilpasset behandlingsplan for kattens spesifikke allergi.

Husk at behandling av kattens allergi kan variere avhengig av årsaken til allergien og kattens individuelle reaksjoner. Ved å samarbeide sammen med veterinæren din, kan du finne den beste tilnærmingen for å hjelpe katten din til å leve komfortabelt med allergien.

Medisiner for katter med allergi

Husk alltid å konsultere en veterinær for riktig diagnose og behandlingsplan for din katts spesifikke tilstand. Her er noen medisintyper som kan brukes:

 1. Antihistaminer: Disse medisinene blokkerer effekten av histamin, som er et stoff som frigjøres under allergiske reaksjoner og forårsaker symptomer som kløe, hevelse og rødhet. Eksempler på antihistaminer som kan brukes til katter inkluderer cetirizin, loratadin og fexofenadin. Det er viktig å bruke antihistaminer som er spesifikt formulert for dyr og dosere dem riktig etter veterinærens anbefalinger.
 2. Glukokortikoider: Kortikosteroider som prednison eller prednisolon brukes til å redusere betennelse og undertrykke immunreaksjoner som forårsaker allergiske symptomer. Disse bør brukes med forsiktighet og kun som en midlertidig løsning, da langvarig bruk kan ha bivirkninger. Veterinæren vil foreskrive riktig dose og behandlingsvarighet.
 3. Omega-3 fettsyrer: Omega-3 fettsyrer, som finnes i fiskeolje, kan bidra til å styrke hudens helse og redusere kløe og betennelse forårsaket av allergi. Dette kan være spesielt nyttig for allergier som påvirker huden.
 4. Immunoterapi: I noen tilfeller kan veterinæren anbefale allergivaksinasjon, også kjent som immunoterapi. Dette innebærer gradvis eksponering for små mengder av allergenet over tid for å bygge opp kattens toleranse mot det og redusere allergiske reaksjoner.
 5. Cyclosporine: Dette er et immunosuppressivt medikament som kan brukes til å redusere kattens immunreaksjon og dempe allergiske symptomer. Det kan være nyttig i tilfeller der andre behandlinger ikke er tilstrekkelig effektive eller ikke kan brukes.
 6. Kolloidalt havregryn: Kolloidalt havregryn kan brukes topisk som et beroligende middel for å lindre kløe og irritasjon på kattens hud.
 7. Andre medisiner: I noen tilfeller kan veterinæren også bruke andre medisiner som antipruritiske midler for å lindre kløe, eller antibiotika og antifungale midler hvis det er en sekundær infeksjon som følge av kattens allergi.

Det er viktig å huske at allergi hos katter kan ha forskjellige årsaker og symptomer, så behandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken og kattens individuelle tilstand. Rådfør deg alltid med veterinæren din før du gir katten medisiner eller prøver noen form for behandling.

Antihistaminer

Antihistaminer er en type medisin som kan brukes til å behandle allergi hos katter. Disse medisinene virker ved å blokkere effekten av histamin, et stoff som frigjøres i kroppen under allergiske reaksjoner og forårsaker symptomer som kløe, hevelse og rødhet.

Noen vanlige antihistaminer som kan brukes til katter inkluderer:

 1. Cetirizin: Dette er et antihistamin som kan brukes til å lindre allergiske symptomer hos katter. Det finnes i forskjellige formuleringer, så det er viktig å bruke en som er spesifikt laget for dyr, og følg doseringsanvisningene fra veterinæren.
 2. Loratadin: Dette er et annet antihistamin som kan brukes til katter. Igjen, bruk kun formuleringer som er trygge for dyr og doser etter veterinærens anbefalinger.
 3. Fexofenadin: Dette er enda et antihistamin som noen ganger brukes til å behandle allergi hos katter.

Det er viktig å merke seg at ikke alle antihistaminer som er trygge og effektive for mennesker, er egnet for katter. Noen menneskelige antihistaminer inneholder ingredienser som kan være giftige for katter, så det er viktig å aldri gi katten medisiner beregnet for mennesker uten råd fra veterinær.

Veterinæren din vil kunne gi den beste veiledningen om hvilket antihistamin som er egnet for katten din og foreskrive den riktige dosen. Allergier hos katter kan ha ulike årsaker og symptomer, så det kan være nødvendig å utføre allergitester eller prøve forskjellige behandlingsalternativer for å finne den beste løsningen for din katt.

Glukokortikoider

Glukokortikoider er en annen type medisin som kan brukes til å behandle allergi hos katter. Disse medisinene tilhører gruppen av kortikosteroider og virker ved å dempe immunsystemets reaksjon på allergener, noe som reduserer betennelse og lindrer allergiske symptomer.

Noen vanlige glukokortikoider som kan brukes til katter inkluderer:

 1. Prednison: Dette er et vanlig brukt glukokortikoid som kan administreres oralt (gjennom munnen) for å redusere allergiske symptomer.
 2. Prednisolon: Dette er et annet glukokortikoid som er relatert til prednison og kan også brukes til å behandle allergi hos katter.

Det er viktig å merke seg at glukokortikoider bør brukes med forsiktighet og kun som en midlertidig løsning, spesielt ved langvarig bruk. Langvarig bruk av glukokortikoider kan ha potensielle bivirkninger, inkludert økt risiko for infeksjoner, tynning av huden, vektøkning, diabetes og andre problemer. Derfor er det viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye når du gir katten disse medisinene, og bruk dem kun som anbefalt for å kontrollere allergiske symptomer.

Veterinæren din vil kunne vurdere kattens helsestatus og symptomer før de foreskriver glukokortikoider eller andre medisiner. De vil også bestemme riktig dose og behandlingsvarighet som er trygg og effektiv for din katt. Som med alle medisiner, bør du aldri gi katten glukokortikoider eller andre reseptbelagte medisiner uten først å konsultere veterinæren din.

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer er en type kosttilskudd som kan være nyttige for å hjelpe katter med allergi, spesielt når det er relatert til hudproblemer og kløe. Disse fettsyrene finnes naturlig i fiskeolje og noen plantebaserte kilder.

Omega-3 fettsyrer, spesielt eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA), har antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere betennelse og kløe forbundet med allergiske reaksjoner. De kan også hjelpe til med å forbedre hudens helse og integritet.

Fordelene med omega-3 fettsyrer kan være spesielt relevante for katter som lider av allergi som påvirker huden, for eksempel atopisk dermatitt eller matallergier. Ved å gi katten et tilskudd av omega-3 fettsyrer, kan du bidra til å lindre kløe og irritasjon og forbedre hudens tilstand.

Det er viktig å bruke et kvalitets kosttilskudd som er spesielt formulert for dyr, da katter har forskjellige behov og toleranser sammenlignet med mennesker. Rådfør deg alltid med veterinæren din før du gir katten noen kosttilskudd, inkludert omega-3 fettsyrer, for å sikre at du gir riktig dose og at det ikke vil ha noen interaksjoner med andre medisiner eller kosttilskudd som katten tar.

Husk at omega-3 fettsyrer ikke er en erstatning for andre allergibehandlinger som antihistaminer eller glukokortikoider, spesielt hvis katten har alvorlige allergiske reaksjoner. De kan imidlertid være et nyttig tillegg til behandlingsplanen for å hjelpe til med å forbedre kattens hudhelse og redusere kløe og irritasjon.

Cyclosporine

Cyproheptadine er en type medisin som kan brukes til å behandle allergi hos katter. Det tilhører gruppen av antihistaminer, men det har også andre egenskaper som kan være nyttige for å håndtere allergiske reaksjoner.

Cyproheptadine fungerer ved å blokkere effekten av histamin, som er et stoff som frigjøres under allergiske reaksjoner og forårsaker symptomer som kløe, hevelse og rødhet. I tillegg til å være et antihistamin, har cyproheptadine også antiserotonin-egenskaper, som kan bidra til å redusere kløe ytterligere.

Cyproheptadine kan brukes til å lindre symptomer som kløe og hudreaksjoner forårsaket av allergier hos katter. Det kan være spesielt nyttig i tilfeller der andre antihistaminer ikke har gitt tilstrekkelig lindring.

Som med alle medisiner, bør cyproheptadine kun brukes etter veterinærens anbefaling og veiledning. Veterinæren vil kunne bestemme riktig dose og behandlingsvarighet basert på kattens spesifikke tilstand og behov.

Det er viktig å merke seg at cyproheptadine kan ha bivirkninger, og det bør ikke brukes sammen med visse andre medisiner. Derfor er det viktig å rådføre seg med veterinæren din før du gir katten cyproheptadine eller noen andre medisiner. Veterinæren vil kunne vurdere kattens helsehistorie og tilstand for å sikre at cyproheptadine er et trygt og egnet alternativ for din katt.

Kolloidalt havregryn

Kolloidalt havregryn er ikke en medisin i seg selv, men det er et naturlig produkt som kan brukes som en topisk behandling for å lindre kløe og irritasjon forårsaket av allergi eller hudproblemer hos katter.

Kolloidalt havregryn er havregryn som er malt til et fint pulver og deretter løst opp i vann. Det danner en geléaktig væske som kan påføres på kattens hud for å lindre kløe, redusere betennelse og berolige irritert hud. Denne metoden er kjent for å være spesielt nyttig for å lindre symptomer på hudallergi, eksem eller andre hudproblemer.

For å bruke kolloidalt havregryn til behandling, kan du blande det i lunkent vann og bruke væsken som en bløtlegging eller påføre den direkte på de berørte områdene på kattens hud. La det virke i noen minutter før du skyller av. Det kan også finnes i noen kommersielle produkter som kremer eller sjampoer spesielt laget for kjæledyr.

Selv om kolloidalt havregryn kan gi midlertidig lindring for kløe og irritasjon, er det viktig å huske at det ikke behandler den underliggende årsaken til allergien. Det kan være en nyttig del av en helhetlig behandlingsplan, men du bør alltid konsultere veterinæren din for en korrekt diagnose og behandling av kattens allergi.

Ved alvorlige allergiske reaksjoner eller hvis kløen og hudproblemer vedvarer, bør du kontakte veterinæren din for råd om riktig behandling og eventuell medisinering.

Andre medisiner

I tillegg til de medisinene som allerede er nevnt (antihistaminer, glukokortikoider, cyproheptadine og omega-3 fettsyrer), kan det være andre medisiner som veterinæren din kan vurdere å bruke for å behandle allergi hos katt. Noen av disse inkluderer:

 1. Cyclosporine: Dette er et immunosuppressivt medikament som kan brukes til å undertrykke kattens immunreaksjon og redusere allergiske symptomer. Det brukes ofte i tilfeller der andre behandlinger ikke er effektive.
 2. Apotektilskudd: Visse kosttilskudd kan bidra til å styrke kattens immunsystem og hudhelse, og dermed redusere allergiske reaksjoner. Dette inkluderer probiotika og immunstøttende tilskudd.
 3. Lokale behandlinger: For hudallergier kan veterinæren anbefale aktuelle behandlinger som kortikosteroidkremer eller antipruritiske midler for å lindre kløe og betennelse.
 4. Allergenfrie dieter: Hvis katten har matallergi, kan veterinæren anbefale å introdusere en allergenfri diett for å se om det forbedrer kattens tilstand.
 5. Steroidinjeksjoner: I akutte tilfeller av allergi kan veterinæren administrere en steroidinjeksjon for å raskt lindre betennelse og symptomer. Dette brukes vanligvis som en midlertidig løsning og bør ikke brukes som en langsiktig behandling.

Husk at kattens allergi kan være kompleks, og det finnes ikke en “one-size-fits-all” behandling. Veterinæren vil vurdere kattens spesifikke tilstand og symptomer for å utarbeide en tilpasset behandlingsplan som kan inkludere en kombinasjon av medisiner og andre behandlingsmetoder.

Som alltid er det viktig å følge veterinærens råd og instruksjoner nøye, og ikke gi katten noen medisiner uten deres veiledning. Allergier kan ha alvorlige konsekvenser, så riktig diagnose og behandling er avgjørende for kattens helse og trivsel.

Referanser

Om forfatteren