Medisin mot innbilt svangerskap hos hund

Hvis du mistenker at hunden din har et innbilt svangerskap, er det viktig å kontakte en veterinær for å få en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Lær mer om medisiner mot innbilt svangerskap hos hund.

Veterinæren din vil kunne vurdere hundens tilstand og foreslå den beste behandlingen basert på årsaken til det innbilte svangerskapet. Noen ganger kan et innbilt svangerskap gå over av seg selv uten behov for medisiner eller annen intervensjon. Andre ganger kan veterinæren anbefale medisiner for å lindre symptomene eller i mer alvorlige tilfeller, kan det være nødvendig med kirurgi for å fjerne livmorsvulster eller cystiske strukturer.

Husk at det er viktig å søke råd fra en veterinær for å få den beste omsorgen for hunden din. De vil kunne gi deg råd om riktig behandling og eventuelle medisiner som kan være nødvendige i tilfelle av innbilt svangerskap.

Relatert: Innbilt svangerskap hos hund

Når kommer innbilt svangerskap?

Innbilt svangerskap, også kjent som pseudograviditet eller falsk svangerskap, er en tilstand der en ikke-gravid hunnhund eller -katt viser symptomer på svangerskap, inkludert melkeproduksjon, melkekjertelutvikling, oppførselsendringer og til og med opphenting av leker eller gjenstander som om de var valper eller kattunger.

Innbilt svangerskap kan forekomme hos hunder og katter omtrent 6-12 uker etter løpetiden eller parringen. Hormonelle endringer i kroppen kan føre til at dyret opplever denne tilstanden, selv om det ikke er gravid.

Symptomene ved innbilt svangerskap kan variere fra mild til alvorlig, og noen dyr kan være mer disponert for å utvikle denne tilstanden enn andre. Det er viktig å merke seg at ikke alle hunnhunder eller -katter vil oppleve innbilt svangerskap, og noen raser kan være mer utsatt enn andre.

Hvis du mistenker at kjæledyret ditt opplever innbilt svangerskap, er det best å kontakte en veterinær for å få en korrekt diagnose og eventuell behandling eller rådgivning. Veterinæren vil kunne gi råd om hvordan man kan håndtere og lindre symptomene forbundet med innbilt svangerskap.

Relatert: Er innbilt svangerskap hos hund farlig

Hvordan bli kvitt innbilt svangerskap hund?

Når det gjelder å behandle innbilt svangerskap hos hunder, er det flere tilnærminger som kan brukes. Det er viktig å merke seg at behandlingsmetoden kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og dyrets individuelle behov. Her er noen vanlige behandlingsalternativer:

 1. Observasjon og tidsforløp: I milde tilfeller kan innbilt svangerskap gå over av seg selv over tid. Veterinæren kan anbefale å monitorere tilstanden nøye og gi kjæledyret ditt ekstra omsorg og oppmerksomhet for å hjelpe det gjennom denne perioden.
 2. Begrenset stimuli: Reduser stimuleringen av melkeproduksjonen ved å begrense kontakt med valper, kattunger eller gjenstander som kan minne om dem. Unngå å la hunden eller katten die eller slikke på brystvortene, da dette kan oppmuntre melkeproduksjonen.
 3. Kostholdsjustering: Veterinæren kan anbefale å endre kostholdet til kjæledyret ditt ved å redusere mengden protein og øke mengden fiber i maten. Dette kan bidra til å redusere hormonelle svingninger og symptomer forbundet med innbilt svangerskap.
 4. Medisinsk behandling: I noen tilfeller kan veterinæren forskrive medisiner for å behandle innbilt svangerskap. Galastop, som nevnt tidligere, er et vanlig medikament som brukes til å undertrykke melkeproduksjonen og redusere symptomer på innbilt svangerskap. Dosering og behandlingsvarighet vil bli bestemt av veterinæren.

Det er viktig å konsultere veterinæren din for å få en nøyaktig diagnose og få anbefalinger om den beste behandlingen for din hund basert på dens individuelle behov. Veterinæren vil kunne gi riktig veiledning og foreslå den mest hensiktsmessige tilnærmingen for å håndtere innbilt svangerskap hos hunden din.

Relatert: Piping hos hund ved innbilt svangerskap

Hvor fort virker Galastop?

Galastop er et veterinærmedisin som brukes til å behandle hyperprolaktinemi og pseudograviditet (innbilt svangerskap) hos hunder og katter. Den aktive ingrediensen i Galastop er cabergolin.

Når det gjelder hvor fort Galastop virker, kan det variere fra individ til individ og avhenge av flere faktorer, inkludert dyrets vekt, metabolske hastighet og respons på medisinen. Generelt sett kan Galastop begynne å vise effekt innen få timer etter administrering, men det kan ta flere dager eller uker før den maksimale effekten oppnås.

Det er viktig å merke seg at Galastop kun skal brukes etter anbefaling fra en veterinær, og doseringen og behandlingsvarigheten vil bli bestemt av veterinæren basert på dyrets spesifikke tilstand og behov. Hvis du har spørsmål eller bekymringer angående bruk av Galastop hos ditt kjæledyr, anbefales det alltid å kontakte veterinæren din for veiledning.

Relatert: Tips ved innbilt svangerskap hos hund

Hvor lenge kan en hund ha innbilt svangerskap?

Varigheten av innbilt svangerskap hos hunder kan variere, men det er vanlig at symptomene varer i rundt 2-3 uker. Imidlertid kan noen hunder oppleve symptomer i opptil 6 uker eller mer.

I de fleste tilfeller begynner symptomene å vises rundt 6-12 uker etter løpetiden eller parringen. Vanlige symptomer inkluderer melkeproduksjon, melkekjertelutvikling, opphenting av gjenstander som leker eller puter, og endringer i oppførsel som bekymring og beskyttelse av disse gjenstandene.

Etter noen uker vil symptomene gradvis avta og forsvinne på egen hånd. Imidlertid kan det være tilfeller der symptomene vedvarer eller forverres. Hvis symptomene vedvarer eller forårsaker ubehag for hunden, bør du kontakte veterinæren din for råd og mulige behandlingsalternativer.

Det er viktig å merke seg at innbilt svangerskap ikke er farlig for hunden i seg selv, men noen hunder kan oppleve mer alvorlige symptomer eller komplikasjoner som mastitt (brystinfeksjon). Ved alvorlige tilfeller eller tilbakevendende episoder kan veterinæren vurdere ulike behandlingsalternativer for å redusere eller forebygge innbilt svangerskap i fremtiden.

Relatert: Hund deprimert etter løpetid

Medisin mot innbilt svangerskap hos hund

Behandlingen av innbilt svangerskap hos hunder kan variere avhengig av alvorlighetsgraden og symptomene. Veterinæren din vil kunne anbefale de mest passende medisinene basert på hundens individuelle behov. Her er noen medisinske alternativer som kan vurderes:

 1. Progestiner: Disse hormonene brukes noen ganger til å behandle innbilt svangerskap. De kan hjelpe til med å regulere hormonnivåene og redusere symptomer som melkeproduksjon og oppførselsendringer.
 2. Dopaminagonister: Legemidler som cabergolin eller bromokriptin kan brukes til å undertrykke melkeproduksjonen og redusere hevelse i brystkjertlene.
 3. Nonsteroidale antiinflammatoriske legemidler: Nonsteroidale antiinflammatoriske legemidler kan foreskrives for å lindre betennelse, smerte og ubehag i forbindelse med innbilt svangerskap.
 4. Beroligende midler: I noen tilfeller kan veterinæren anbefale beroligende midler eller angstdempende medisiner for å redusere stress og angstnivået hos hunden.

Det er viktig å merke seg at medisinsk behandling bare bør administreres under veiledning av en veterinær. Dosering, varighet av behandlingen og eventuelle bivirkninger vil variere avhengig av hundens spesifikke tilstand. Veterinæren vil kunne gi deg den beste veiledningen basert på din hunds behov og helsestatus.

Progestiner

Progestiner er syntetiske versjoner av det kvinnelige hormonet progesteron. Progestiner brukes ofte i veterinærmedisin for å regulere reproduktive funksjoner hos dyr, inkludert behandling av innbilt svangerskap hos hunder.

Progestiner kan bidra til å redusere symptomene og effektene av innbilt svangerskap. De virker ved å etterligne virkningen av progesteron i kroppen. Ved å gi progestiner til en hund med innbilt svangerskap, kan hormonbalansen bli gjenopprettet, og symptomene kan avta.

Det er viktig å merke seg at progestiner bør foreskrives og administreres av en veterinær. Doseringen og varigheten av behandlingen vil avhenge av hundens størrelse, alder, helsestatus og alvorlighetsgraden av symptomer. Veterinæren vil overvåke hunden nøye for å sikre at behandlingen er effektiv og at eventuelle bivirkninger blir minimalisert.

Som med enhver medisin, kan det være potensielle bivirkninger ved bruk av progestiner. Disse kan inkludere endringer i appetitt, vektøkning, endringer i humør eller oppførsel, og sjeldnere bivirkninger som ødem eller økt risiko for livmorinfeksjon. Veterinæren vil veie fordeler og ulemper ved bruk av progestiner og bestemme om det er den beste behandlingsmetoden for hunden din.

Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye og kontakte dem umiddelbart hvis du legger merke til noen uventede reaksjoner eller bivirkninger hos hunden din under behandlingen.

Dopaminagonister

Dopaminagonister er medisiner som stimulerer reseptorene for dopamin i hjernen. Disse medisinene brukes ofte i behandlingen av ulike tilstander, inkludert innbilt svangerskap hos hunder.

Ved innbilt svangerskap kan dopaminagonister som cabergolin eller bromokriptin brukes til å redusere symptomer som melkeproduksjon og hevelse i brystkjertlene. Disse medisinene virker ved å stimulere dopaminreseptorene i hypofysen, noe som fører til en nedregulering av prolaktinnivåene. Prolaktin er et hormon som er ansvarlig for melkeproduksjonen.

Ved å redusere prolaktinnivåene kan dopaminagonister bidra til å redusere produksjonen av melk og lindre ubehag i brystkjertlene hos hunder med innbilt svangerskap.

Som med enhver medisin, kan dopaminagonister ha bivirkninger. De vanligste bivirkningene inkluderer kvalme, oppkast, diaré, appetittendringer og sjelden kan det oppstå nevrologiske bivirkninger som for eksempel ataksi eller rastløshet. Veterinæren din vil veie fordeler og ulemper ved bruk av dopaminagonister og overvåke hunden nøye under behandlingen for å sikre at den er trygg og effektiv.

Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye når du administrerer dopaminagonister til hunden din. Doseringen og varigheten av behandlingen vil variere avhengig av hundens størrelse, alder, helsestatus og alvorlighetsgraden av symptomer. Kontakt veterinæren din hvis du har spørsmål eller bekymringer om bruken av dopaminagonister hos hunden din.

Nonsteroidale antiinflammatoriske legemidler

Nonsteroidale antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) er en type medisiner som brukes til å redusere betennelse, lindre smerte og senke feber. Disse medisinene brukes ofte i veterinærmedisin for å behandle en rekke tilstander hos hunder, inkludert smerte og betennelse forbundet med innbilt svangerskap.

NSAIDs virker ved å hemme enzymet cyklooksygenase (COX), som er involvert i produksjonen av prostaglandiner, kjemiske forbindelser som bidrar til betennelse og smerte. Ved å redusere produksjonen av prostaglandiner, kan NSAIDs bidra til å lindre symptomene forbundet med innbilt svangerskap, for eksempel brystkjertelhevelse og ubehag.

Det er viktig å merke seg at NSAIDs bør alltid brukes under veiledning av en veterinær. Doseringen og varigheten av behandlingen vil avhenge av hundens størrelse, alder, helsestatus og alvorlighetsgraden av symptomer. Veterinæren vil velge riktig NSAID og overvåke hunden nøye for å sikre at behandlingen er effektiv og at eventuelle bivirkninger blir minimalisert.

Det er også viktig å være klar over at NSAIDs kan ha potensielle bivirkninger, inkludert mage-tarmproblemer, nyreproblemer og sjeldnere leverproblemer. Veterinæren din vil vurdere risiko versus fordeler ved bruk av NSAIDs og gi deg råd om riktig dosering og eventuelle forholdsregler som bør tas.

Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye når du administrerer NSAIDs til hunden din, og kontakt veterinæren umiddelbart hvis du merker noen uventede reaksjoner eller bivirkninger hos hunden din under behandlingen.

Beroligende midler

Beroligende midler er medisiner som brukes til å redusere angst, stress og uro hos mennesker og dyr. I tilfelle innbilt svangerskap hos hunder kan veterinæren din vurdere å forskrive beroligende midler for å hjelpe hunden med å håndtere symptomene og lindre ubehag.

Beroligende midler kan virke på ulike måter, avhengig av hvilket legemiddel som brukes. Noen vanlige typer beroligende midler som kan bli foreskrevet til hunder inkluderer benzodiazepiner, som diazepam eller alprazolam, og trisykliske antidepressiva, som amitriptylin.

Disse medisinene kan bidra til å dempe angstnivået og redusere stresset som kan oppstå under innbilt svangerskap. De kan også hjelpe med å stabilisere hundens oppførsel og humør.

Det er viktig å merke seg at bruk av beroligende midler bør være under veiledning av en veterinær. Doseringen og valget av beroligende middel vil avhenge av hundens spesifikke behov, størrelse, alder og helsestatus. Veterinæren vil vurdere fordeler og ulemper ved bruk av beroligende midler og overvåke hunden nøye under behandlingen.

Det er også viktig å være klar over at beroligende midler kan ha bivirkninger, inkludert døsighet, redusert koordinasjon og endringer i oppførsel. Veterinæren vil veie fordeler og risiko for hunden din og gi deg råd om riktig dosering og overvåking av eventuelle bivirkninger.

Husk at bruk av beroligende midler bør kombineres med andre tiltak for å håndtere innbilt svangerskap, som riktig omsorg, miljøtilpasninger og eventuelt andre anbefalte medisiner. Diskuter alltid med veterinæren din for å finne den mest passende tilnærmingen for hunden din.

Forebygge innbilt svangerskap hos hund

For å forebygge innbilt svangerskap hos hunder, kan du vurdere følgende tiltak:

 1. Sterilisering: Den mest effektive metoden for å forebygge innbilt svangerskap er å sterilisere hunden din. Sterilisering innebærer fjerning av livmoren og eggstokkene hos hunnhunden, og dette eliminerer risikoen for innbilt svangerskap og reduserer hormonelle svingninger. Det er en permanent løsning, og det anbefales å konsultere veterinæren din for å diskutere fordeler og mulige bivirkninger av sterilisering.
 2. Hormonelle prevensjonsmidler: Hvis du ikke ønsker å sterilisere hunden din, kan veterinæren diskutere bruk av hormonelle prevensjonsmidler som kan bidra til å forhindre innbilt svangerskap. Disse midlene kan inkludere progesteronbehandling eller hormoninjeksjoner, men de har potensielle bivirkninger og bør kun brukes under tett oppfølging av veterinæren.
 3. Miljøtilpasninger: Reduser stimuli som kan utløse innbilt svangerskap hos hunden. Unngå å tillate hunden å samhandle med valper eller kattunger, og begrense tilgangen til leker eller gjenstander som kan minne om valper eller kattunger. Dette kan inkludere å holde bort gjenstander som puter eller kosedyr.
 4. Oppmerksomhet og mosjon: Gi hunden din nok oppmerksomhet, mosjon og mental stimulering. Dette kan bidra til å redusere hormonelle ubalanser og symptomer på innbilt svangerskap. Sørg for at hunden får tilstrekkelig fysisk aktivitet og mental utfordring gjennom lek, trening og stimulerende oppgaver.

Husk at det beste alternativet for å forebygge innbilt svangerskap kan variere avhengig av hundens individuelle behov og din egen situasjon. Det er alltid lurt å rådføre deg med veterinæren din for å få veiledning og anbefalinger som passer best for hunden din.

Referanser

Om forfatteren