Leve med katt og allergi

Å leve med en katt når du har allergi kan være utfordrende, men det er ikke umulig. Lær hvordan du kan leve med katt selv om du har allergi.

Hvilken katt er mest allergivennlig?

Det finnes ingen helt allergivennlig katt, da alle katter produserer allergener. Imidlertid er det noen katteraser som anses å produsere færre allergener enn andre, og disse rasene kan være bedre tolerert av noen personer med allergi mot katter. Det er viktig å merke seg at individuelle katter av samme rase kan produsere forskjellige mengder allergener, så reaksjoner kan variere fra person til person. Her er noen katteraser som ofte regnes som mer allergivennlige:

 1. Sibirkatt: Sibirkatter er kjent for å produsere mindre allergener, og mange med katteallergi har rapportert at de tåler denne rasen bedre.
 2. Rex-katter: Rex-katter, som Cornish Rex og Devon Rex, har krøllete pels som kan frigjøre færre allergener.
 3. Balinesisk katt: Balinesiske katter, som ligner på Siamesiske katter, kan også produsere færre allergener og være mer tolerert av noen allergikere.
 4. Orientalisk korthår: Denne rasen er beslektet med Siamesiske katter og har også en pels som kan produsere færre allergener.
 5. Sphynx: Sphynx-katter er hårløse, noe som kan redusere mengden allergener som spres i luften. Imidlertid kan deres hudsekresjoner også forårsake allergiske reaksjoner hos noen.

Det er viktig å merke seg at allergi er et komplekst emne, og det er ikke garantert at du vil tolerere en spesifikk katterase bedre enn andre. Før du bestemmer deg for å få en katt av en bestemt allergivennlig rase, bør du tilbringe tid med katten først for å se hvordan du reagerer på den. Å oppsøke en allergolog eller allergiker kan også være nyttig for å få råd og veiledning basert på din individuelle situasjon.

Å leve med katt og allergi

Her er noen tips som kan hjelpe deg å redusere eksponeringen for allergener og gjøre det lettere å leve med katten:

 1. Hold katten borte fra soverommet: Sørg for at katten ikke har tilgang til soverommet ditt, da dette vil gi deg et allergifritt område hvor du kan hvile uten å bli påvirket av kattens allergener.
 2. Hyppig rengjøring: Støvsug ofte med en støvsuger som har et HEPA-filter, da dette vil bidra til å fange opp allergener som katten kan ha etterlatt seg i hjemmet.
 3. Vask klær og sengetøy regelmessig: Vask klær og sengetøy med jevne mellomrom for å fjerne eventuelle allergener som kan ha festet seg til dem.
 4. Bruk luftrenser: En luftrenser med et HEPA-filter kan bidra til å fjerne allergener fra luften i hjemmet ditt.
 5. Begrense kattens tilgang til møbler: Hold katten borte fra møbler og tepper som du bruker ofte, da allergener kan samle seg på disse overflatene.
 6. Vask katten regelmessig: Hvis katten din tåler det, kan regelmessig bading redusere mengden allergener den bærer på.
 7. Konsultere en allergolog: Snakk med en allergolog for å få råd om medisiner eller andre behandlingsalternativer som kan hjelpe deg med å håndtere allergi symptomer.
 8. Hold hjemmet godt ventilert: Sørg for at det er god luftsirkulasjon i hjemmet ditt for å redusere mengden allergener i luften.
 9. Vask hendene ofte: Vask hendene etter å ha håndtert katten, spesielt før du berører ansiktet ditt, for å unngå å overføre allergener til øyne og nese.
 10. Vurdere allergivennlige raser: Hvis du planlegger å få en katt, kan du vurdere å velge en rase som er kjent for å produsere færre allergener, som for eksempel Sibirkatt eller Rex-katter.

Husk at graden av allergi varierer fra person til person, så det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for en annen. Det er alltid lurt å snakke med en allergolog for å få skreddersydd råd og behandlingsalternativer basert på din spesifikke situasjon.

Hold katten borte fra soverommet

Å holde katten borte fra soverommet er et viktig tiltak hvis du er allergisk mot katter. Soverommet ditt bør være et allergifritt område hvor du kan hvile og sove uten å bli påvirket av kattens allergener. Her er hvorfor det er viktig:

 1. Reduserer eksponeringen: Soverommet er det stedet der du tilbringer mesteparten av tiden din, spesielt når du sover. Ved å holde katten borte fra soverommet, reduserer du eksponeringen for kattens allergener og kan unngå allergiske reaksjoner mens du hviler.
 2. Bedre søvnkvalitet: For personer med katteallergi kan eksponering for allergener i soverommet føre til pustevansker, nysing, kløe og andre allergiske symptomer. Ved å holde katten borte, kan du forbedre søvnkvaliteten og våkne opp mer uthvilt.
 3. Skaper et allergifritt område: Å ha et allergifritt soverom kan bidra til å redusere total belastning av allergener i kroppen din, noe som kan gjøre det lettere å håndtere allergi i andre deler av hjemmet.
 4. Forebygger kattens atferd: Noen katter kan bli nysgjerrige og lekefulle om natten, noe som kan forstyrre søvnen din. Ved å holde katten borte, kan du unngå atferd som kan påvirke søvnen din.

Selv om å holde katten borte fra soverommet er et viktig tiltak, er det fortsatt viktig å kombinere dette med andre allergireduserende metoder i andre deler av hjemmet ditt. Dette kan inkludere hyppig rengjøring, bruk av luftrenser, vasking av klær og sengetøy regelmessig, og eventuelt konsultere en allergolog for mer personlig rådgivning og behandling. Husk at graden av allergi kan variere fra person til person, så det beste rådet vil være å oppsøke en allergolog for en individuell vurdering og tilpasning av tiltak.

Hyppig rengjøring

Hyppig rengjøring er en viktig del av å leve med katt når du har allergi. Å redusere mengden allergener i hjemmet kan bidra til å lindre allergiske symptomer. Her er noen tips for effektiv rengjøring:

 1. Støvsug ofte: Bruk en støvsuger med et HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air) for å fange opp små partikler som allergener. Støvsug både gulv, tepper, møbler og gardiner jevnlig.
 2. Vask gulv og harde overflater: Vask gulvet og andre harde overflater med allergivennlige rengjøringsmidler for å fjerne allergener.
 3. Vask sengetøy og tekstiler: Vask sengetøy, putetrekk, klær, gardiner og andre tekstiler jevnlig for å fjerne allergener som katten kan ha etterlatt seg.
 4. Bruk allergivennlige rengjøringsmidler: Unngå sterke kjemiske rengjøringsmidler som kan forverre allergiske reaksjoner. Velg heller milde og allergivennlige alternativer.
 5. Børst katten utenfor: Børsting av katten utendørs kan bidra til å fjerne løse hår og allergener før de blir spredt rundt i huset.
 6. Bruk støvfrie kluter: Når du støvtørker, bruk støvfrie kluter for å unngå å spre støv og allergener i luften.
 7. Luft ut hjemmet: Sørg for god luftsirkulasjon ved å åpne vinduer og dører regelmessig for å fjerne allergener fra luften.
 8. Vask kattens sengeplass: Vask kattens sengeplass regelmessig for å fjerne allergener og støv.
 9. Bruk luftrenser: En luftrenser med HEPA-filter kan hjelpe til med å fjerne allergener fra luften i hjemmet.
 10. Bruk beskyttende klær: Når du utfører rengjøring, kan det være lurt å bruke en maske og hansker for å begrense eksponeringen for allergener.

Ved å være konsekvent med hyppig rengjøring, kan du redusere mengden allergener i hjemmet og potensielt lindre allergiske symptomer forårsaket av katten. Husk likevel at det beste rådet vil være å oppsøke en allergolog eller allergiker for en personlig vurdering og tilpasning av tiltak basert på din spesifikke situasjon.

Vask klær og sengetøy regelmessig

Å vaske klær og sengetøy regelmessig er en viktig del av å leve med katt når du har allergi. Katten kan etterlate allergener som hår, flass og spytt på klærne dine og sengetøyet, og regelmessig vasking kan bidra til å fjerne disse allergenene. Her er noen tips for å håndtere klær og sengetøy når du har katt og allergi:

 1. Vask sengetøy regelmessig: Sengetøy, inkludert putetrekk, laken og dynevar, bør vaskes ukentlig eller oftere hvis det er nødvendig. Dette vil bidra til å fjerne allergener som katten kan ha etterlatt seg mens du sover.
 2. Vask klær ofte: Klær som du bruker regelmessig, bør også vaskes hyppig for å redusere allergen eksponering. Vurder også å skifte klær hvis du har vært mye i kontakt med katten din.
 3. Bruk varmt vann: Vask klær og sengetøy i varmt vann, da dette kan bidra til å drepe allergener og fjerne dem mer effektivt.
 4. Bruk allergivennlige vaskemidler: Unngå sterke parfymerte vaskemidler som kan forverre allergiske reaksjoner. Velg heller allergivennlige vaskemidler og skyllemidler.
 5. Tørk klærne grundig: Sørg for at klærne og sengetøyet tørker helt, gjerne utendørs hvis mulig, for å unngå fuktighet som kan tiltrekke seg allergener.
 6. Oppbevar klær og sengetøy i lukkede skap: Når klærne og sengetøyet er rene, bør de oppbevares i lukkede skap for å unngå at allergener fra katten setter seg på dem.

Vasking av klær og sengetøy regelmessig er bare ett av flere tiltak du kan ta for å redusere eksponeringen for allergener fra katten din. Andre tiltak, som hyppig rengjøring, bruk av luftrenser og begrense kattens tilgang til soverommet, kan også være nyttige. Hvis allergiske symptomer vedvarer eller forverres, bør du kontakte en allergolog eller allergiker for videre råd og behandling.

Bruk luftrenser

Bruk av en luftrenser med et HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air) kan være svært nyttig for å redusere mengden allergener fra katten i luften og skape et mer allergivennlig miljø. Luftrenseren fungerer ved å fange opp små partikler, inkludert allergener som katten kan ha produsert, og filtrere dem ut av luften.

Når du velger en luftrenser, er det viktig å sørge for at den har et ekte HEPA-filter. Disse filterene er spesielt utviklet for å fange opp partikler så små som dyreallergener. Luftrensere som også har et aktivt kullfilter, kan også bidra til å fjerne lukt og kjemiske stoffer fra luften.

Plasser luftrenseren i rommene du tilbringer mest tid i, for eksempel stue, soverom eller kontor. Du kan også vurdere å ha en luftrenser i rommet hvor katten tilbringer mest tid, for å fange opp allergener nær kilden.

Husk at selv om luftrenseren vil bidra til å redusere mengden allergener i luften, er det viktig å kombinere bruken med andre tiltak, som hyppig rengjøring, vasking av klær og sengetøy, og begrense kattens tilgang til soverommet.

Videre, hvis allergiske symptomer vedvarer eller forverres, bør du oppsøke en allergolog eller allergiker for videre råd og behandling. En profesjonell kan hjelpe deg med å utvikle en individuell allergihåndteringsplan som passer best for deg og din situasjon.

Begrense kattens tilgang til møbler

Begrense kattens tilgang til møbler kan være en effektiv måte å redusere eksponeringen for allergener fra katten din. Her er noen tips for å gjøre dette:

 1. Etablere “katt-frie soner”: Sett av bestemte områder i hjemmet ditt, spesielt soverommet, hvor katten ikke har lov til å gå. Dette vil gi deg et allergifritt område hvor du kan hvile uten å bekymre deg for allergener fra katten.
 2. Bruk barrierebeskyttelse: Plasser beskyttelsesmatter eller tepper på møbler, for eksempel sofaen eller sengen, der katten liker å hvile. Dette vil hjelpe til med å begrense direkte kontakt mellom møblene og kattens hår og flass.
 3. Gi katten sin egen hvileplass: Opprett et komfortabelt område for katten din med en egen seng eller pute. Hvis katten har sitt eget sted å hvile, kan det bidra til å begrense hvor mye den beveger seg rundt på møblene.
 4. Trene katten: Lær katten å ikke gå opp på møblene ved å gi belønninger og positiv forsterkning når den holder seg på gulvet eller på sine egne hvileområder.
 5. Bruk møbeltrekk: Hvis du har spesielle møbler som du ønsker å beskytte, kan du vurdere å bruke møbeltrekk som kan vaskes regelmessig for å fjerne allergener.
 6. Hyppig rengjøring av møbler: Støvsug eller bruk en møbelbørste regelmessig for å fjerne hår og flass som katten kan ha etterlatt seg på møblene.

Det er viktig å huske at selv om du begrenser kattens tilgang til møbler, vil det fremdeles være allergener i hjemmet. Derfor bør du kombinere dette tiltaket med andre allergireduserende metoder, som hyppig rengjøring, bruk av luftrenser, og vasking av klær og sengetøy regelmessig.

Hvis allergiske symptomer vedvarer, bør du kontakte en allergolog eller allergiker for videre råd og behandling.

Vask katten regelmessig

Å vaske katten regelmessig kan være en av metodene for å redusere allergener fra katten, men det er viktig å være forsiktig og ta hensyn til kattens behov og toleranse. Her er noen ting å vurdere:

 1. Snakk med veterinæren: Før du begynner å vaske katten regelmessig, bør du snakke med veterinæren din. Noen katter kan ha spesielle helsemessige forhold som kan påvirkes av hyppige bad, og veterinæren kan gi råd om hva som er best for din katt.
 2. Bruk allergivennlige sjampo: Hvis veterinæren anbefaler å vaske katten din, bruk en allergivennlig sjampo som er skånsom mot kattens hud og pels.
 3. Ikke overdreven vask: Å vaske katten for ofte kan føre til at huden tørker ut og fører til irritasjon. Det er vanligvis tilstrekkelig å bade katten noen få ganger i året, med mindre veterinæren din anbefaler noe annet.
 4. Vær tålmodig: Noen katter liker ikke å bli badet, så det kan være en stressende opplevelse for dem. Vær tålmodig og forsiktig under badingen for å gjøre det til en positiv opplevelse for katten.
 5. Tørk katten godt: Etter badingen, sørg for å tørke katten godt med et håndkle, slik at den ikke blir kald. Unngå å bruke en hårføner, da dette kan forstyrre kattens hud og pels.

Husk at vasking av katten er bare ett av flere tiltak for å redusere allergener i hjemmet. Andre metoder, som hyppig rengjøring, bruk av luftrenser og begrense kattens tilgang til møbler, kan også være viktige for å redusere eksponeringen for allergener. Hvis allergiske symptomer vedvarer, bør du oppsøke en allergolog eller allergiker for videre råd og behandling.

Konsultere en allergolog

Hvis du lever med katt og allergi, er det en god idé å konsultere en allergolog eller allergiker for en mer omfattende vurdering og tilpasning av tiltak. En allergolog er en spesialist som har ekspertise i diagnostisering og behandling av allergiske lidelser, inkludert allergi mot dyr som katter.

Ved å oppsøke en allergolog, kan du forvente følgende:

 1. Allergitest: Allergologen vil utføre hudtester eller blodprøver for å identifisere om du har en allergisk reaksjon mot katter og hvilke spesifikke allergener du reagerer på.
 2. Individuell vurdering: Allergologen vil evaluere din helsetilstand, allergi historie og symptomer for å forstå hvordan kattens allergener påvirker deg spesielt.
 3. Råd og tilpasning: Allergologen vil gi deg personlig råd om hvordan du best kan leve med katten din og redusere allergisk belastning. Dette kan omfatte tiltak som hyppig rengjøring, bruk av luftrenser, begrense kattens tilgang til møbler og andre allergireduserende strategier.
 4. Medisiner: Allergologen kan foreskrive medisiner som antihistaminer, nesesprayer eller øyedråper for å lindre allergiske symptomer.
 5. Allergenimmunoterapi (allergivaksiner): I noen tilfeller kan allergologen anbefale allergenimmunoterapi, også kjent som allergivaksiner. Dette er en langsiktig behandling som innebærer gradvis eksponering for kattens allergener for å bygge opp toleranse over tid.

Å konsultere en allergolog vil hjelpe deg med å utvikle en skreddersydd plan for allergihåndtering, slik at du kan nyte selskapet til katten din mens du reduserer allergiske reaksjoner. Det er viktig å følge rådene fra en fagperson og fortsette med eventuell foreskrevet behandling for best mulig resultat.

Hold hjemmet godt ventilert

Å holde hjemmet godt ventilert kan bidra til å redusere allergener i luften og forbedre inneluftkvaliteten, noe som kan være spesielt viktig hvis du lever med katt og allergi. Her er noen tips for å opprettholde god ventilasjon i hjemmet:

 1. Åpne vinduer: Åpne vinduer jevnlig for å tillate frisk luft å strømme inn i hjemmet. Dette vil bidra til å fjerne allergener og andre luftforurensninger.
 2. Bruk av vifter: Bruk vifter for å forbedre luftsirkulasjonen i hjemmet. Dette kan bidra til å spre og utvise allergener fra rommene.
 3. Luft ut på riktig tidspunkt: Det er best å lufte ut hjemmet tidlig om morgenen eller sen kveld når pollen og andre allergener er på sitt laveste nivå utendørs.
 4. Vær oppmerksom på pollen: Hvis du er allergisk mot pollen, bør du være forsiktig med å lufte ut hjemmet når pollenkonsentrasjonen er høy utendørs.
 5. Bruk av luftrenser: Som nevnt tidligere, kan bruk av en luftrenser med et HEPA-filter bidra til å fange opp allergener fra katten og andre luftbårne partikler, og forbedre inneluftkvaliteten.
 6. Rens luftfiltrene: Hvis du har et sentralisert ventilasjonssystem eller luftkondisjonering, sørg for å rengjøre eller bytte ut luftfiltrene regelmessig.
 7. Hold kjøkkenvifta på under matlaging: Når du lager mat, bruk kjøkkenviften for å fjerne damp og matlukt fra luften, og unngå at det spres rundt i huset.

God ventilasjon kan bidra til å redusere konsentrasjonen av allergener i luften og gi et mer komfortabelt miljø for personer med allergi. Det er viktig å kombinere ventilasjon med andre allergireduserende tiltak, som hyppig rengjøring, vasking av klær og sengetøy, begrense kattens tilgang til møbler, og eventuelt konsultere en allergolog for mer personlig rådgivning og behandling.

Vask hendene ofte

Å vaske hendene ofte er en viktig vane å utvikle når du lever med katt og allergi. Her er hvorfor det er viktig:

 1. Reduserer allergener: Katter produserer allergener som hår, flass og spytt, som kan overføres til hendene når du håndterer dem. Ved å vaske hendene grundig etter å ha vært i kontakt med katten, kan du fjerne allergener fra huden og unngå utilsiktet overføring av allergener til ansiktet eller andre deler av kroppen.
 2. Forebygger allergiske reaksjoner: Ved å vaske hendene, spesielt før du berører ansiktet, øynene eller nesen, kan du redusere sjansen for at allergener kommer i kontakt med følsomme slimhinner og utløser allergiske reaksjoner som kløe, nysing eller rennende øyne.
 3. Reduserer risiko for krysskontaminasjon: Hvis du er allergisk mot katter og samtidig håndterer mat uten å vaske hendene først, kan allergener fra katten overføres til maten. Dette kan føre til allergiske reaksjoner hos personer med alvorlig katteallergi.

Her er noen tips for å huske å vaske hendene ofte:

 • Vask hendene med såpe og lunkent vann i minst 20 sekunder.
 • Vask hendene etter å ha klappet eller håndtert katten.
 • Vask hendene før du spiser eller tar på mat.
 • Vask hendene etter å ha støvsugd eller renset katteutstyr, som kattedo eller kattedør.

Husk at selv om du følger gode hygieniske vaner som å vaske hendene regelmessig, er det fortsatt viktig å kombinere dette med andre allergireduserende tiltak for å leve komfortabelt med katten din. Dette kan inkludere hyppig rengjøring, bruk av luftrenser, begrense kattens tilgang til møbler, og eventuelt konsultere en allergolog for mer personlig rådgivning og behandling.

Vurdere allergivennlige raser

Å vurdere allergivennlige katteraser kan være en god tilnærming hvis du ønsker å leve med katt og allergi. Selv om ingen katteraser er helt allergifrie, produserer noen raser færre allergener enn andre. Disse katterasene kan være bedre tolerert av noen personer med katteallergi. Her er noen katteraser som anses å være mindre allergifremkallende:

 1. Sibirkatt: Sibirkatter er kjent for å produsere færre allergener, og mange med katteallergi har rapportert at de tåler denne rasen bedre.
 2. Rex-katter: Rex-katter, som Cornish Rex og Devon Rex, har krøllete pels som kan frigjøre færre allergener.
 3. Balinesisk katt: Balinesiske katter, som ligner på Siamesiske katter, kan også produsere færre allergener og være mer tolerert av noen allergikere.
 4. Orientalisk korthår: Denne rasen er beslektet med Siamesiske katter og har også en pels som kan produsere færre allergener.
 5. Sphynx: Sphynx-katter er hårløse, noe som kan redusere mengden allergener som spres i luften. Imidlertid kan deres hudsekresjoner også forårsake allergiske reaksjoner hos noen.

Det er viktig å merke seg at individuelle katter av samme rase kan produsere forskjellige mengder allergener, og det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for en annen. Før du tar beslutningen om å få en katt av en spesifikk allergivennlig rase, bør du tilbringe tid med katten først for å se hvordan du reagerer på den.

Husk at allergenproduksjonen av en katt ikke er den eneste faktoren som påvirker allergiske reaksjoner. Andre allergener som kattens spytt og urin kan også spille en rolle. Derfor bør du fortsatt kombinere dette med andre allergireduserende tiltak som hyppig rengjøring, bruk av luftrenser, begrense kattens tilgang til soverommet, og vasking av klær og sengetøy regelmessig. Hvis allergiske symptomer vedvarer, bør du kontakte en allergolog eller allergiker for videre råd og behandling.

Kan man ha katt når man har astma?

Det er mulig å ha katt når man har astma, men det er viktig å være oppmerksom på at kattens allergener kan forverre astmasymptomene hos noen astmatikere. Astma er en tilstand der luftveiene blir betente og innsnevret, noe som kan føre til pustevansker, hoste og tetthet i brystet. Allergener fra katter, som hår, flass, spytt og urin, kan utløse astmaanfall eller forverre eksisterende symptomer hos personer med kattallergi og astma.

Hvis du har astma og vurderer å ha katt, er det noen faktorer du bør vurdere:

 1. Allergitesting: Før du tar beslutningen om å ha katt, kan det være lurt å gjennomføre allergitesting for å fastslå om du er allergisk mot katter eller ikke.
 2. Individuell toleranse: Selv om du kan være allergisk mot katter, kan du kanskje tåle visse katter bedre enn andre. Det anbefales å tilbringe tid med katten du vurderer å adoptere før du tar en endelig beslutning.
 3. Redusere allergener: Selv om du har katt, er det mulig å ta en rekke tiltak for å redusere eksponeringen for allergener, som hyppig rengjøring, bruk av luftrenser, vasking av klær og sengetøy regelmessig, og holde katten borte fra soverommet og andre allergifølsomme områder.
 4. Medisinsk behandling: Hvis du har astma og er allergisk mot katter, kan legen din foreskrive medisiner som bronkodilatatorer og kortikosteroider for å hjelpe til med å kontrollere astmasymptomene og redusere allergiske reaksjoner.
 5. Allergenimmunoterapi: Noen personer med astma og kattallergi kan dra nytte av allergenimmunoterapi, også kjent som allergivaksinasjon. Dette er en behandling som innebærer gradvis eksponering for kattens allergener for å bygge opp toleranse over tid.

Husk at alle med astma og allergi er forskjellige, og reaksjoner på katter kan variere. Det er viktig å konsultere en allergolog eller en spesialist på astma for en individuell vurdering og for å diskutere de beste tilnærmingene for å håndtere din spesifikke situasjon.

Referanser

Om forfatteren