Kreft i buken hos hund

Kreft i buken hos hunder kan påvirke forskjellige organer og vev i bukhulen. Lær mer om ulike typer kreft og symptomer på kreft i bukhulen hos hund.

Hvordan merker man at hunden har kreft?

Symptomene på at en hund kan ha kreft varierer avhengig av typen kreft, plasseringen av svulsten og sykdomsstadiet. Det er imidlertid noen generelle tegn og symptomer som kan indikere at en hund kan ha kreft. Disse inkluderer:

 1. Uforklarlig vekttap: Hvis hunden din mister vekt uten en klar årsak, kan dette være et tegn på kreft eller annen alvorlig sykdom.
 2. Endringer i appetitt: Tap av matlyst eller økt appetitt kan være tegn på kreft.
 3. Klumper eller hevelser: Palperbare klumper, knuter eller hevelser under hundens hud eller i kroppsvev kan være en indikasjon på en svulst.
 4. Sår som ikke leges: Langsom helbredelse av sår eller sår som ikke leges i det hele tatt kan være tegn på hudkreft.
 5. Endringer i avføringsmønsteret: Vedvarende diaré eller forstoppelse kan være symptomer på tarmkreft.
 6. Blod i avføringen eller urinen: Blod i avføringen eller urinen kan være en indikasjon på kreft i tarmen, blæren eller urinveiene.
 7. Hoste eller pusteproblemer: Kronisk hoste, tungpustethet eller andre pusteproblemer kan være tegn på lungekreft eller andre svulster i brysthulen.
 8. Hyppig oppkast eller kvalme: Hyppig oppkast, spesielt med blod i oppkastet, kan indikere magekreft.
 9. Endringer i atferd: Endringer i hundens atferd, som økt irritabilitet, apati eller unnvikende atferd, kan også være tegn på helseproblemer, inkludert kreft.
 10. Smerter: Hunden kan vise tegn på smerte, som sutring, bjeffing eller vikende unna berøring på det berørte området.
 11. Tap av energi: Generell svakhet og tap av energi kan være et tegn på kreft, spesielt hvis hunden tidligere var aktiv.

Det er viktig å merke seg at mange av disse symptomene kan være assosiert med andre sykdommer eller tilstander, og de trenger ikke nødvendigvis indikere kreft. Imidlertid, hvis du merker noen av disse tegnene hos hunden din, er det viktig å søke veterinærhjelp så snart som mulig. Veterinæren vil kunne utføre nødvendige diagnostiske tester, inkludert blodprøver, røntgen, ultralyd og biopsier, for å bekrefte eller utelukke en kreftdiagnose. Tidlig påvisning og behandling er avgjørende for å forbedre prognosen for en hund med kreft.

Relatert: Avlive hund med kreft

Hvor lenge kan en hund leve med kreft?

Hvor lenge en hund kan leve med kreft avhenger av flere faktorer, inkludert typen kreft, plasseringen av svulsten, sykdomsstadiet ved diagnose, og hvordan behandlingen responderer. Noen krefttyper er mer aggressive enn andre, og behandlingsresultatene kan variere betydelig. Her er noen generelle retningslinjer:

 1. Tidlig påvisning: Jo tidligere kreft diagnostiseres, desto bedre er sjansene for en vellykket behandling og lengre levetid for hunden. Tidlig påvisning gir veterinærer muligheten til å ta affære før sykdommen blir mer avansert.
 2. Krefttype: Hver type kreft har forskjellige prognoser. Noen kreftformer er mer behandlingsresponsive enn andre. For eksempel, lymfosarkom og visse former for hudkreft kan ofte behandles effektivt, mens bukspyttkjertelkreft og lungetumorer har en dårligere prognose.
 3. Behandling: Behandlingsmetoder for kreft hos hunder inkluderer kirurgi, strålebehandling, kjemoterapi, immunterapi og palliativ behandling for å lindre symptomer. Effektiviteten av behandlingen varierer avhengig av krefttypen og individuelle forhold.
 4. Helsesituasjon: Hundens alder og generelle helse påvirker også prognosen. Unge, friske hunder kan ofte tåle mer aggressive behandlinger og har bedre sjanser for å overleve.
 5. Stadie av sykdommen: Kreft stadier er en vurdering av hvor langt sykdommen har spredt seg. Jo tidligere kreft er i stadie, desto bedre er prognosen vanligvis. Spredning til lymfeknuter eller andre organer kan redusere sjansene for overlevelse.

Det er viktig å merke seg at selv om behandlingen kan forlenge levetiden til en hund med kreft, er det ingen garantier, og noen ganger er det ikke mulig å kurere kreft fullstendig. Veterinæren din vil kunne gi deg mer nøyaktig informasjon om prognosen basert på hundens spesifikke tilfelle.

Det beste du kan gjøre for hunden din hvis den blir diagnostisert med kreft, er å samarbeide med veterinæren for å utvikle en behandlingsplan som tar hensyn til hundens individuelle behov. Det inkluderer også å gi omsorg og støtte til hunden din for å sikre dens komfort og livskvalitet så lenge som mulig.

Relatert: Symptomer på lymfekreft hos hund

Typer kreft og symptomer på kreft i buken hos hund

Kreft i buken hos hunder kan manifestere seg på flere måter, og får du noen generelle opplysninger om dette emnet. Kreft i buken hos hunder kan påvirke forskjellige organer og vev i bukhulen. Her er noen vanlige former for bukkreft hos hunder:

 1. Leverkreft: Leverkreft, eller hepatocellulært karsinom, kan påvirke hundens lever. Symptomer kan inkludere magesmerter, oppkast, diaré, tap av appetitt, gulsott (gul farging av hud og slimhinner), og en forstørret lever.
 2. Magesekkreft: Magesekkreft kan føre til symptomer som oppkast, diaré, magesmerter, vekttap og tap av matlyst. Det kan også føre til at magen blir forstørret.
 3. Tarmkreft: Tarmkreft kan påvirke hundens tarmkanal. Symptomer inkluderer ofte endringer i avføringen, som blod i avføringen, diaré eller forstoppelse, magesmerter og vekttap.
 4. Bukspyttkjertelkreft: Kreft i bukspyttkjertelen kan være vanskelig å diagnostisere tidlig, og symptomer kan inkludere oppkast, diaré, magesmerter, vekttap og diabetes.
 5. Bukhinnekreft: Bukhinnekreft (peritoneal karsinomatose) påvirker bukhinnen og kan føre til opphopning av væske i bukhulen, kalt ascites. Dette kan forårsake bukspenning, magesmerter og pusteproblemer.

Relatert: Behandling av lymfekreft hos hund

Leverkreft

Leverkreft, også kjent som hepatocellulært karsinom, er en alvorlig form for kreft som kan påvirke en hunds lever. Her er noen av de vanlige symptomene og tegnene på leverkreft hos hunder:

 1. Tap av appetitt: Hunder med leverkreft kan oppleve en markert reduksjon i appetitten. De kan være mindre interessert i å spise mat, selv favorittmaten deres.
 2. Oppkast og kvalme: Kvalme og oppkast er vanlige symptomer på leverkreft. Dette kan føre til dehydrering og ytterligere vekttap.
 3. Vekttap: Uforklarlig vekttap kan være et tidlig tegn på leverkreft eller andre alvorlige helseproblemer.
 4. Magesmerter: Hunder med leverkreft kan oppleve smerter i magen eller ubehag. Dette kan føre til at de viser tegn på smerte, for eksempel at de viker unna når magen blir berørt.
 5. Gulskjær i hud og slimhinner (gulsott): Dette kan oppstå når leveren ikke fungerer som den skal, og bilirubin, et gallepigment, bygger seg opp i kroppen. Det fører til en gulaktig farging av hud og slimhinner.
 6. Økt tørst og hyppig vannlating: Noen hunder med leverkreft kan utvikle ødem (oppbygging av væske i buken), noe som kan føre til økt tørst og hyppigere vannlating.
 7. Forstørret lever: En veterinær kan oppdage en forstørret lever under en fysisk undersøkelse. Dette kan være en indikasjon på leverproblemer, inkludert kreft.
 8. Generell svakhet og slapphet: Leverkreft kan føre til generell svakhet og slapphet hos hunder. De kan bli mindre aktive og tilbøyelige til å hvile mer.

Det er viktig å merke seg at disse symptomene ikke er spesifikke for leverkreft alene og kan forekomme ved andre sykdommer og tilstander også. Hvis du mistenker at hunden din har leverproblemer, inkludert leverkreft, bør du søke veterinærhjelp så snart som mulig. En veterinær vil kunne utføre diagnostiske tester, inkludert blodprøver og avbildningstester som ultralyd eller røntgen, for å bekrefte diagnosen og utarbeide en behandlingsplan om nødvendig. Tidlig påvisning og behandling kan være avgjørende for å forbedre prognosen for hunden din.

Relatert: Symptomer på kreft hos hund

Magesekkreft

Magesekkreft, også kjent som gastrisk karsinom, er en annen alvorlig form for kreft som kan påvirke en hunds mage. Her er noen av de vanlige symptomene og tegnene på magesekkreft hos hunder:

 1. Oppkast: Hyppig oppkast kan være et tidlig tegn på magesekkreft. Hunden kan kaste opp maten eller vannet den har inntatt.
 2. Diaré: Vedvarende eller blodig diaré kan forekomme hos hunder med magesekkreft.
 3. Magesmerter: Hunden kan vise tegn til ubehag eller smerter i magen, som kan manifestere seg som bjeffing, vikende unna berøring på magen eller en anstrengt kroppsholdning.
 4. Tap av appetitt: Som med mange andre kreftformer, kan hunder med magesekkreft oppleve en markert reduksjon i matlyst og vise liten interesse for å spise.
 5. Vekttap: Uforklarlig vekttap er et vanlig symptom på magesekkreft og andre alvorlige helseproblemer.
 6. Blod i avføringen: Magesekkreft kan føre til blodtap i magen, som kan vises som blod i hundens avføring.
 7. Tretthet og slapphet: Hunder med magesekkreft kan virke generelt svake og slappe, og de kan ha mindre energi enn vanlig.
 8. Oppblåsthet: Noen ganger kan magesekkreft føre til oppblåsthet eller hevelse i magen.
 9. Endringer i avføringsvaner: Endringer som forstoppelse eller hyppig og løs avføring kan også være symptomer på magesekkreft.
 10. Overdreven drikking og vannlating: Økt tørst og hyppig vannlating kan forekomme, spesielt hvis magesekkreft fører til en underliggende tarmblokkering.

Husk at symptomene på magesekkreft hos hunder kan variere avhengig av sykdommens stadium og plassering. Hvis du merker noen av disse symptomene hos hunden din, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en grundig vurdering og diagnostiske tester. Tidlig påvisning og behandling kan være avgjørende for å forbedre prognosen for hunden din.

Relatert: Beinkreft hos hund

Tarmkreft

Tarmkreft, også kjent som gastrointestinal kreft, kan påvirke forskjellige deler av hundens mage-tarmkanalen, inkludert tynntarmen og tykktarmen. Her er noen av de vanlige symptomene og tegnene på tarmkreft hos hunder:

 1. Endringer i avføringsmønster: Tarmkreft kan føre til endringer i avføringsmønsteret, inkludert diaré, forstoppelse eller veksling mellom de to.
 2. Blod i avføringen: Blod i avføringen, enten synlig eller latent (skjult), er en alarmerende indikator på tarmproblemer, inkludert tarmkreft.
 3. Magesmerter og ubehag: Hunder med tarmkreft kan oppleve magesmerter og ubehag, noe som kan føre til at de viser tegn på smerte, som bjeffing eller vikende unna berøring på magen.
 4. Tap av appetitt: Som med andre typer kreft, kan hunder med tarmkreft oppleve en reduksjon i matlysten og vise liten interesse for mat.
 5. Vekttap: Uforklarlig vekttap er et vanlig tegn på tarmkreft og andre alvorlige helseproblemer.
 6. Oppblåsthet: Noen hunder med tarmkreft kan utvikle oppblåsthet eller hevelse i magen.
 7. Tretthet og slapphet: Hunder med tarmkreft kan virke generelt svake og slappe, og de kan ha mindre energi enn vanlig.
 8. Hyppig vannlating: Noen tarmtumorer kan presse på blæren og føre til hyppig vannlating.
 9. Brekninger: Tarmkreft kan også føre til brekninger, spesielt hvis tarmen er delvis blokkert.
 10. Endringer i kroppsvekt: Noen hunder med tarmkreft kan oppleve uforklarlige svingninger i kroppsvekten, inkludert både vekttap og vektøkning.

Symptomene på tarmkreft hos hunder kan variere avhengig av hvilken del av mage-tarmkanalen som er påvirket og hvor avansert kreften er. Hvis du merker noen av disse symptomene hos hunden din, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en grundig vurdering og diagnostiske tester, som røntgen, ultralyd og endoskopi. Tidlig påvisning og behandling er viktig for å forbedre prognosen for hunden din.

Bukspyttkjertelkreft

Bukspyttkjertelkreft, også kjent som pankreaskreft, er en alvorlig form for kreft som påvirker bukspyttkjertelen hos hunder. Her er noen av de vanlige symptomene og tegnene på bukspyttkjertelkreft hos hunder:

 1. Tap av appetitt: Hunder med bukspyttkjertelkreft kan oppleve en markert reduksjon i matlyst og kan vise liten interesse for å spise.
 2. Vekttap: Uforklarlig vekttap er et vanlig tegn på bukspyttkjertelkreft og kan være et tidlig symptom.
 3. Oppkast og kvalme: Kvalme og oppkast er vanlige symptomer på bukspyttkjertelkreft. Dette kan føre til dehydrering og ytterligere vekttap.
 4. Diaré eller endringer i avføringsmønsteret: Bukspyttkjertelkreft kan føre til endringer i avføringsmønsteret, inkludert diaré eller fettrik avføring (steatorré).
 5. Magesmerter og ubehag: Hunder med bukspyttkjertelkreft kan oppleve magesmerter og ubehag, noe som kan føre til at de viser tegn på smerte.
 6. Gulskjær i hud og slimhinner (gulsott): Dette kan oppstå når bukspyttkjertelen ikke fungerer som den skal, og bilirubin, et gallepigment, bygger seg opp i kroppen. Det fører til en gulaktig farging av hud og slimhinner.
 7. Diabetes: Bukspyttkjertelkreft kan påvirke bukspyttkjertelens evne til å produsere insulin, noe som kan føre til diabetes mellitus hos hunden.
 8. Økt tørst og hyppig vannlating: Diabetes som følge av bukspyttkjertelkreft kan føre til økt tørst og hyppig vannlating.
 9. Generell svakhet og slapphet: Hunder med bukspyttkjertelkreft kan virke generelt svake og slappe, og de kan ha mindre energi enn vanlig.

Symptomene på bukspyttkjertelkreft hos hunder kan variere avhengig av sykdommens stadium og omfang. Hvis du merker noen av disse symptomene hos hunden din, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for en grundig vurdering og diagnostiske tester, inkludert blodprøver og avbildningstester som ultralyd eller røntgen. Tidlig påvisning og behandling er viktig for å forbedre prognosen for hunden din.

Bukhinnekreft

Bukhinnekreft, også kjent som peritoneal karsinomatose, er en sjelden, men alvorlig form for kreft som påvirker bukhinnen, som er membranen som omslutter bukorganene. Symptomer på bukhinnekreft hos hunder kan variere, og det er ofte vanskelig å diagnostisere tidlig. Her er noen av de mulige symptomene på bukhinnekreft hos hunder:

 1. Opphopning av væske i bukhulen (ascites): Dette er et av de mest karakteristiske tegnene på bukhinnekreft. Hunden kan utvikle en oppblåst og distendert buk på grunn av ansamling av væske.
 2. Magesmerter: Hunden kan oppleve magesmerter eller ubehag, som kan føre til at den viser tegn på smerte, for eksempel bjeffing eller vikende unna berøring på magen.
 3. Tap av appetitt: Som med mange andre kreftformer, kan bukhinnekreft føre til en reduksjon i matlysten og vise liten interesse for å spise.
 4. Vekttap: Uforklarlig vekttap er et vanlig tegn på bukhinnekreft og kan være et tidlig symptom.
 5. Oppkast og kvalme: Hunden kan oppleve kvalme og oppkast som følge av bukhinnekreft.
 6. Tretthet og slapphet: Generell svakhet og slapphet kan forekomme hos hunder med bukhinnekreft.
 7. Endringer i avføringsmønsteret: Endringer i avføringsmønsteret, som diaré eller forstoppelse, kan også forekomme.
 8. Pusteproblemer: Ansamling av væske i bukhulen kan presse på membranen (diafragma) som skiller bukhulen fra brysthulen og føre til pusteproblemer.
 9. Økt tørst og hyppig vannlating: Noen hunder kan utvikle økt tørst og hyppig vannlating som følge av påvirkning på nyrene eller andre organer.
 10. Generelle symptomer på alvorlig sykdom: Dette kan inkludere feber, svakhet, blekhet og andre tegn på alvorlig sykdom.

Bukhinnekreft er en alvorlig tilstand, og hvis du mistenker at hunden din kan ha bukhinnekreft, bør du søke øyeblikkelig veterinærhjelp. Diagnosen krever vanligvis avbildningstester som ultralyd eller CT-skanning, samt aspirasjon av væsken i bukhulen for analyse. Behandlingsalternativene kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen, og de kan inkludere kirurgi, kjemoterapi eller lindrende pleie for å forbedre hundens livskvalitet. Tidlig påvisning og behandling er viktig for å håndtere bukhinnekreft og lindre hundens symptomer.

Referanser

Om forfatteren