Kløe i øre på hund

Kløe i ørene hos hunder kan skyldes flere ulike årsaker. Det er viktig å identifisere årsaken til kløen for å kunne gi hunden riktig behandling. Lær mer om årsaker til kløe i øre på hund.

Hvordan få bort kløe i øret?

Behandlingen av kløe i hundens ører avhenger av årsaken til kløen. Det beste rådet er å oppsøke en veterinær for en riktig diagnose og behandlingsplan. Her er noen generelle trinn som kan hjelpe deg med å håndtere kløe i hundens ører:

 1. Besøk veterinær: Først og fremst bør du ta hunden din til en veterinær for en grundig undersøkelse. Veterinæren vil kunne fastslå årsaken til kløen og gi riktig behandling.
 2. Rens ørene: Veterinæren kan rense hundens ører grundig for å fjerne eventuell opphopet voks, smuss eller andre irritanter. Dette bør gjøres av en profesjonell for å unngå å skade øret.
 3. Medisinsk behandling: Avhengig av årsaken til kløen, kan veterinæren foreskrive øredråper, salver, eller andre medisiner for å behandle infeksjoner, betennelser eller andre problemer som forårsaker kløen.
 4. Allergistyring: Hvis allergier er årsaken til kløen, kan veterinæren anbefale diettendringer, allergenimmunterapi eller medisiner for å lindre allergiske reaksjoner.
 5. Parasittkontroll: Hvis parasitter som øremidd er årsaken, vil veterinæren gi passende medisiner for å fjerne parasittene.
 6. Forebygging: For å forhindre gjentagende kløe i ørene, kan veterinæren gi råd om forebyggende tiltak, som regelmessig ørepleie, rensing og vedlikehold.

Det er viktig å følge veterinærens anbefalinger nøye for å sikre at hunden din får riktig behandling og lindring fra kløen. Selvbehandling eller bruk av produkter uten råd fra en veterinær kan forverre problemet eller føre til komplikasjoner.

Relatert: Symptomer på blodøre hos hund

Hva kan man rense hundens ører med?

Å rense hundens ører er en viktig del av ørepleie, spesielt for å forebygge infeksjoner og ubehag. Det er viktig å bruke riktige produkter og teknikker for å unngå å skade hundens ører. Her er noen tips om hva du kan bruke for å rense hundens ører:

 1. Ørepleieløsninger: Det finnes kommersielle ørepleieløsninger tilgjengelige hos veterinærer og dyrebutikker. Disse løsningene er spesielt formulert for å løse opp ørevoks og smuss, og de kan hjelpe med å rense ørene skånsomt. Følg instruksjonene på produktet nøye.
 2. Vann: I noen tilfeller kan du bruke lunkent vann til å skylle ut lette urenheter fra hundens ører. Det er viktig å forsikre deg om at vannet ikke er for kaldt eller for varmt, og å unngå å bruke vann hvis hunden din har øreproblemer som krever spesifikk behandling.
 3. Bomullspinner eller -puter: Du kan bruke myke bomullspinner eller -puter til å tørke forsiktig rundt øreområdet for å fjerne overflødig ørevoks og smuss. Ikke bruk disse gjenstandene for å rense dypt inne i øregangen, da du kan dytte voks og smuss dypere inn i øret og skade øregangen.
 4. Mikrofiberkluter: Mikrofiberkluter er myke og kan brukes til å tørke forsiktig rundt øret og fjerne smuss og fuktighet.
 5. Engangs sterile kluter: Noen veterinærer anbefaler sterile, engangs kluter som er spesielt laget for å rense hundens ører. Disse klutene er utformet for å være myke og trygge for hundens ører.

Husk at når du rengjør hundens ører, må du være forsiktig og unngå å presse noe dypt inn i øret. Hvis hunden din allerede har øreproblemer, som en infeksjon eller en skadet trommehinne, bør du oppsøke veterinær før du prøver å rense ørene selv. En veterinær kan gi deg råd om riktig teknikk og produkter som passer for hundens spesifikke behov.

Mulige årsaker til kløe i øre på hund

Noen mulige årsaker inkluderer:

 1. Øreinfeksjon: Dette er en vanlig årsak til kløe i hundens ører. Infeksjoner kan oppstå på grunn av gjærsopp, bakterier eller andre mikroorganismer som trives i fuktige miljøer.
 2. Parasitter: Øremidd er små parasitter som kan infisere hundens ører og forårsake kløe. Disse parasittene kan også føre til betennelse og infeksjon.
 3. Allergier: Hundens ører kan være følsomme for allergener i miljøet, som pollen, støv eller visse matvarer. Allergiske reaksjoner kan forårsake kløe og betennelse.
 4. Fremmedlegeme: Noen ganger kan små gjenstander, som gressfrø eller skitt, komme inn i hundens ører og forårsake irritasjon og kløe.
 5. Overproduksjon av ørevoks: For mye voks i hundens ører kan føre til kløe og ubehag.
 6. Fuktighet: Hvis hunden svømmer mye eller blir utsatt for fuktighet i ørene, kan dette føre til kløe og infeksjoner.

Hvis hunden din har kløe i ørene, er det viktig å oppsøke veterinær for en grundig undersøkelse og riktig diagnose. Veterinæren vil kunne fastslå årsaken til kløen og gi passende behandling. Dette kan inkludere rensing av ørene, medisiner for å behandle infeksjoner eller betennelser, og i noen tilfeller råd om allergistyring.

Det er viktig å unngå å prøve å behandle hundens øreproblemer selv, da feil behandling kan forverre situasjonen.

Relatert: Shampo mot kløe hos hund

Øreinfeksjon

En av de vanligste årsakene til kløe i hundens ører er en øreinfeksjon. Øreinfeksjoner hos hunder kan være forårsaket av ulike typer mikroorganismer, som gjærsopp (Malassezia) eller bakterier. Her er noen tegn på en øreinfeksjon hos hunder:

 1. Kløe og irritasjon: Hunden kan begynne å klø seg mye rundt ørene eller gni hodet mot gjenstander for å lindre kløen.
 2. Lukt: En ubehagelig lukt kan komme fra hundens ører på grunn av infeksjonen.
 3. Rødhet og hevelse: Ørene kan se røde og hovne ut, spesielt på innsiden.
 4. Utslipp: Det kan være en gulaktig eller brunaktig utflod fra hundens ører. Dette kan være en kombinasjon av voks og pus.
 5. Hodetilting: Hunden kan begynne å vippe hodet til den ene siden på grunn av ubehag.
 6. Smerte: Hunden kan virke smertefull eller irritert når du berører eller håndterer ørene.

Hvis du mistenker at hunden din har en øreinfeksjon, er det viktig å oppsøke veterinær. Veterinæren vil kunne undersøke ørene nøye, ta prøver for å identifisere den nøyaktige årsaken til infeksjonen og deretter anbefale riktig behandling. Behandlingen kan inkludere rensing av ørene, reseptbelagte øredråper eller salver for å bekjempe infeksjonen, og i noen tilfeller medisiner for å lindre kløe og smerte. Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye for å sikre en fullstendig bedring.

Relatert: Lindre kløe hos hund

Parasitter

Parasitter som øremidd kan også være en årsak til kløe i hundens ører. Øremidd er små skapninger som infiserer øregangen og kan forårsake betydelig ubehag. Her er noen tegn på øremiddinfeksjon hos hunder:

 1. Intens kløe: Hunden kan klø seg kraftig rundt ørene, på hodet eller mot gjenstander for å lindre kløen.
 2. Skjellete hud: Infeksjonen kan føre til at huden i øret blir skjellete eller flakete.
 3. Rødhet og betennelse: Øregangen kan bli rød og irritert som følge av betennelse forårsaket av øremiddene.
 4. Overflødig ørevoks: Øremidd kan føre til en overproduksjon av ørevoks, som kan se ut som en mørk eller brunaktig utflod.
 5. Hodevipping: Hunden kan vippe hodet til den ene siden eller skrape hodet mot gulvet på grunn av ubehag.
 6. Øreduft: Noen ganger kan hunden ha en karakteristisk lukt i ørene på grunn av øremiddinfeksjonen.

Hvis du mistenker at hunden din har en øremiddinfeksjon, bør du oppsøke veterinær. Veterinæren vil kunne undersøke ørene grundig, muligens ved hjelp av et otoskop for å se inn i øregangen, og deretter bekrefte diagnosen. Behandlingen for øremiddinfeksjon innebærer vanligvis rensing av ørene og bruk av spesifikke reseptbelagte øredråper eller medisiner som er effektive mot øremidd.

Å behandle øremiddinfeksjon tidlig er viktig for å lindre hundens ubehag og forhindre eventuelle komplikasjoner. Det er også viktig å rense hundens soveplass og omgivelser for å hindre gjentatte infeksjoner.

Relatert: Kløe i pelsen hos hund

Allergier

Allergier kan også være en vanlig årsak til kløe i hundens ører. Allergier kan deles inn i flere typer, inkludert allergier mot mat, miljøfaktorer som pollen og støv, samt kontaktallergier. Her er noen tegn på allergiske reaksjoner i hundens ører:

 1. Kløe og irritasjon: Hunden kan klø seg mye rundt ørene eller gni hodet mot gjenstander for å lindre kløen.
 2. Rødhet og betennelse: Allergiske reaksjoner kan føre til betennelse i ørene, som kan resultere i rødhet og hevelse.
 3. Øreutslipp: Noen hunder kan utvikle en overflødig mengde voks eller en væskeaktig utflod fra ørene som en del av allergisk respons.
 4. Øreduft: Allergiske øreproblemer kan også føre til en ubehagelig lukt i hundens ører.
 5. Sår og hudproblemer: Noen ganger kan allergier føre til at hunden klør seg så mye at det oppstår sår eller hudproblemer rundt ørene.

Hvis du mistenker at hunden din har allergier som forårsaker kløe i ørene, bør du oppsøke veterinær. Veterinæren kan utføre tester, som hudtesting eller blodprøver, for å identifisere allergenene som forårsaker reaksjonen. Basert på resultatene kan veterinæren gi råd om allergistyring, inkludert endringer i kostholdet, medisiner for å lindre kløe og betennelse, og andre tiltak for å minimere eksponering for allergenene.

Å identifisere og håndtere allergier hos hunden din er viktig for å forbedre hundens livskvalitet og forhindre gjentakende kløe og ubehag.

Fremmedlegme

Tilstedeværelsen av et fremmedlegeme i hundens øre kan også forårsake kløe og ubehag. Fremmedlegemer som gressfrø, skitt, små insekter eller andre små gjenstander kan komme inn i hundens øregang og føre til irritasjon. Her er noen tegn på at det kan være et fremmedlegeme i hundens øre:

 1. Kløe og risting: Hunden kan klø seg kraftig rundt øret eller riste på hodet i et forsøk på å fjerne det irriterende objektet.
 2. Hodevipping: Hunden kan vippe hodet til den ene siden eller skrape hodet mot bakken.
 3. Smerte: Hunden kan vise tegn til smerte eller irritasjon når øret blir berørt.
 4. Redusert hørsel: Hvis fremmedlegemet blokkerer øregangen, kan hunden oppleve redusert hørsel på det berørte øret.

Hvis du tror at hunden din har et fremmedlegeme i øret, bør du oppsøke veterinær så snart som mulig. Veterinæren vil undersøke hundens øre for å bekrefte tilstedeværelsen av et fremmedlegeme og deretter fjerne det på en trygg og effektiv måte. Det er viktig å ikke prøve å fjerne fremmedlegemet selv, da dette kan skade øret ytterligere eller dytte objektet dypere inn i øregangen.

Tidlig intervensjon og fjerning av fremmedlegemet vil bidra til å lindre hundens ubehag og forhindre eventuelle komplikasjoner.

Overproduksjon av ørevoks

Overproduksjon av ørevoks kan også føre til kløe i hundens ører. Ørevoks er en naturlig substans som produseres for å beskytte øregangen, men i noen tilfeller kan det oppstå en overproduksjon som kan føre til ubehag. Her er noen tegn på at hunden din kan ha overproduksjon av ørevoks:

 1. Kløe og irritasjon: Hunden kan klø seg rundt ørene eller riste på hodet i et forsøk på å lindre kløen.
 2. Øreduft: Ørevoks kan begynne å lukte ubehagelig hvis det akkumuleres i øregangen.
 3. Rødhet og betennelse: Overproduksjon av ørevoks kan føre til betennelse i øret, noe som kan resultere i rødhet og hevelse.
 4. Nedsatt hørsel: Hvis øregangen er blokkert av overflødig voks, kan hunden oppleve nedsatt hørsel.

For å håndtere overproduksjon av ørevoks, bør du oppsøke veterinær. Veterinæren kan utføre en øreundersøkelse for å bekrefte tilstedeværelsen av overflødig voks og deretter utføre en trygg rensing av øret. Det er viktig å ikke prøve å fjerne ørevoksen selv ved å bruke gjenstander som bomullspinner, da dette kan presse voksen dypere inn i øret eller skade øregangen.

Etter rensing kan veterinæren gi råd om forebyggende tiltak og eventuelt anbefale produkter som kan hjelpe med å regulere ørevoksproduksjonen og forhindre at det bygger seg opp igjen i fremtiden.

Fuktighet

Fuktighet i hundens ører kan også være en årsak til kløe og ubehag. Ører som er utsatt for fuktighet, spesielt hvis de ikke tørker ordentlig, kan bli et ideelt miljø for vekst av mikroorganismer som gjærsopp eller bakterier. Her er noen tegn på at fuktighet kan være en faktor for kløe i hundens ører:

 1. Kløe og irritasjon: Hunden kan klø seg rundt ørene eller riste på hodet for å lindre kløen.
 2. Øreutslipp: Øret kan produsere en væskeaktig utflod som følge av fuktigheten som har skapt et gunstig miljø for bakterievekst.
 3. Lukt: En ubehagelig lukt kan komme fra hundens ører på grunn av mikrobiell aktivitet i fuktige forhold.
 4. Betennelse: Fuktighet kan føre til betennelse i øret, noe som kan resultere i rødhet og hevelse.

For å unngå kløe og ubehag forårsaket av fuktighet i hundens ører, bør du ta noen forebyggende skritt:

 1. Tørk ørene: Etter at hunden har vært i vann eller fuktige omgivelser, er det viktig å tørke ørene forsiktig med en tørr og myk klut. Dette bidrar til å fjerne overflødig fuktighet og redusere risikoen for infeksjoner.
 2. Unngå overdreven bading: Overdreven bading eller bruk av sjampo i ørene kan føre til fuktighet og irritasjon. Rengjør hundens ører etter behov, men ikke for ofte.
 3. Hold ørene tørre: Prøv å holde hundens ører tørre, spesielt hvis hunden er utsatt for fuktige eller våte omgivelser.
 4. Konsulter veterinær: Hvis du merker tegn på kløe eller ubehag i hundens ører, bør du oppsøke veterinær for en undersøkelse og råd om riktig behandling.

Å opprettholde ørene i en tørr og ren tilstand kan bidra til å forebygge øreproblemer forårsaket av fuktighet.

Hvordan vet man at hunden har ørebetennelse?

Det er flere tegn og symptomer som kan indikere at hunden din har en ørebetennelse. Hvis du mistenker at hunden din har en ørebetennelse, er det viktig å oppsøke veterinær for en riktig diagnose og behandling. Her er noen vanlige tegn på ørebetennelse hos hunder:

 1. Kløe og irritasjon: Hunden kan begynne å klø seg mye rundt ørene eller gni hodet mot gjenstander for å lindre kløen.
 2. Risting av hodet: Hunden kan riste hodet hyppig, spesielt hvis det er ubehag i ørene.
 3. Øreutslipp: Det kan være en væskeaktig, pusaktig eller blodig utflod fra hundens ører.
 4. Lukt: Ørebetennelser kan føre til en ubehagelig lukt som kommer fra hundens ører.
 5. Rødhet og betennelse: Øret kan se rødt, irritert og hovent ut.
 6. Smerter: Hunden kan vise tegn til smerte eller irritasjon når øret blir berørt.
 7. Hodevipping: Hunden kan vippe hodet til den ene siden på grunn av ubehag.
 8. Nedsatt hørsel: En ørebetennelse kan påvirke hundens hørsel og føre til nedsatt evne til å høre.

Relatert: Behandling av ørebetennelse hos hund

Det er viktig å merke seg at symptomer på ørebetennelse kan variere avhengig av årsaken til betennelsen. Det kan være en bakteriell eller gjærsoppinfeksjon, eller det kan være relatert til allergier, parasitter eller andre faktorer. På grunn av dette er det viktig å oppsøke veterinær for en nøyaktig diagnose og en tilpasset behandlingsplan. Selvmedisinering eller bruk av reseptfrie produkter kan forverre situasjonen og forsinke riktig behandling.

Referanser

Om forfatteren