Kjøpe voksen hund

Denne artikkelen vil veilede deg gjennom prosessen med å kjøpe en voksen hund, og gi deg verdifull innsikt i hva du kan forvente.

Å kjøpe en voksen hund kan være en spennende, men også utfordrende opplevelse. Enten du har bestemt deg for å adoptere en voksen hund fra et redningshjem eller kjøpe en voksen hund fra en oppdretter, er det viktig å være grundig forberedt. Denne artikkelen vil veilede deg gjennom prosessen med å kjøpe en voksen hund, og gi deg verdifull innsikt i hva du kan forvente.

Hvorfor velge en voksen hund?

Før vi går inn i detaljene rundt kjøpet av en voksen hund, la oss først utforske hvorfor noen mennesker foretrekker å adoptere eller kjøpe en voksen hund fremfor en valp. Det er flere gode grunner til å vurdere en voksen hund:

 1. Allerede trent: Voksne hunder har ofte allerede fått grunnleggende opplæring, inkludert hundehusbruk og lydighet. Dette gjør overgangen til et nytt hjem mye lettere.
 2. Klar personlighet: Voksen hunder har en etablert personlighet, slik at du vet hva du får. Dette gjør det enklere å finne en hund som passer din livsstil og personlighet.
 3. Mindre tidkrevende: Valper krever mye mer oppmerksomhet og tålmodighet enn voksne hunder. Hvis du har en travel timeplan, kan en voksen hund være et mer praktisk valg.
 4. Redde en liv: Ved å adoptere en voksen hund fra et redningshjem, gir du en hjemløs hund en ny sjanse til et lykkelig liv. Dette er en utrolig givende opplevelse.

Relatert: Kontrakt ved kjøp av hund privat

Ulemper med å kjøpe voksen hund

Selv om det er mange fordeler med å kjøpe en voksen hund, er det også noen ulemper som potensielle hundeeiere bør være klar over. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper nøye før du tar beslutningen om å kjøpe en voksen hund. Her er noen av ulempene:

 1. Ukjent opprinnelse: Når du kjøper en voksen hund, kan du ikke alltid være sikker på deres tidligere historie og opprinnelse. Du kan ikke være klar over eventuelle traumer eller tidligere dårlige opplevelser som kan påvirke hundens atferd i sitt nye hjem.
 2. Atferdsproblemer: Voksen hunder kan ha utviklet uønskede atferdsproblemer på grunn av tidligere eiere eller miljøer. Disse problemene kan inkludere separasjonsangst, aggressivitet, frykt eller uvanlige vaner. Å rette opp og modifisere slike atferdsproblemer kan være utfordrende og tidkrevende.
 3. Tilpasningsperiode: Voksen hunder kan trenge lengre tid for å tilpasse seg sitt nye hjem sammenlignet med valper. De må venne seg til nye rutiner, mennesker og omgivelser. Dette kan føre til stress og angst i begynnelsen.
 4. Begrenset levetid sammen: Når du kjøper en voksen hund, er det mindre tid du får tilbringe sammen med dem sammenlignet med å eie en valp. Dette kan være spesielt relevant hvis du adopterer en eldre voksen hund.
 5. Helseproblemer: Eldre hunder kan være mer utsatt for helseproblemer som artritt, hjertesykdommer eller kreft. Dette kan føre til økte veterinærkostnader og omsorgsbehov.
 6. Tillitsproblemer: Noen voksne hunder kan ha tillitsproblemer som følge av tidligere negative erfaringer. Det kan ta tid å bygge et sterkt bånd og få hunden til å føle seg trygg.
 7. Mangel på tidlig sosialisering: En voksen hund kan ha manglet tidlig sosialisering, som er viktig for å utvikle en vennlig og godt tilpasset atferd. Dette kan kreve ekstra innsats for å eksponere hunden for ulike situasjoner og mennesker.
 8. Begrenset påvirkning på trening: Trening og adferdskorreksjon kan være vanskeligere med voksne hunder som allerede har utviklet faste vaner og atferdsmønstre. Dette krever ofte mer tid og tålmodighet fra eieren.
 9. Begrenset rasevalg: Hvis du er spesifikt interessert i en bestemt rase, kan det være vanskeligere å finne en voksen hund av den ønskede rasen i forhold til å kjøpe en valp fra en oppdretter.
 10. Høyere oppstartskostnader: Å kjøpe en voksen hund kan være dyrere i starten, spesielt hvis hunden allerede har fått helsebehandlinger og vaksiner.

Det er viktig å merke seg at ulempene med å kjøpe en voksen hund ikke nødvendigvis gjelder for alle voksne hunder. Mange voksne hunder tilpasser seg raskt til sine nye hjem og blir fantastiske kjæledyr. Imidlertid er det viktig å være forberedt på de potensielle utfordringene som kan oppstå, og å være villig til å investere tid og ressurser i omsorg og opplæring av din nye voksne hund.

Relatert: Hvor mye koster det å ha hund

Forberedelser før kjøp

Før du går videre med å kjøpe en voksen hund, er det viktige forberedelser du bør gjøre. Dette vil bidra til å sikre at du er klar for ansvaret og at hunden får den beste starten i sitt nye hjem.

1. Forskning: Start med å undersøke ulike hunderaser eller blandinger som passer dine behov og livsstil. Er du aktiv og liker utendørsaktiviteter? Kanskje en energisk hund er riktig for deg. Er du mer avslappet og ønsker en firbent kamerat for sofakosen? En roligere rase kan være mer egnet.

2. Budsjett: Lag en realistisk budsjett for å dekke kostnadene ved å eie en hund. Dette inkluderer mat, veterinærutgifter, grooming, forsikring og utstyr som bånd, senger og matskåler.

3. Søk etter pålitelige kilder: Hvis du velger å kjøpe en voksen hund fra en oppdretter, må du nøye undersøke oppdretterens omdømme og praksis. Sjekk om de er medlemmer av hundeklubber eller organisasjoner som fremmer ansvarlig oppdrett.

4. Besøk lokale dyrevernorganisasjoner: Hvis du vurderer å adoptere en voksen hund, besøk lokale dyrevernorganisasjoner eller redningshjem. De har ofte en rekke voksne hunder som søker et nytt hjem. Snakk med personalet for å få mer informasjon om hundene og deres bakgrunn.

5. Hjemmetilpasning: Gjør hjemmet ditt hundevennlig. Sikre at det er trygt og sikkert for en ny hund, fjern farlige gjenstander eller potensielle faremomenter, og sørg for at du har nok plass og tid til å gi hunden oppmerksomhet og kjærlighet.

Kjøpsprosessen

Når du har gjort grundig forberedelse og er klar til å kjøpe en voksen hund, er det på tide å gå gjennom kjøpsprosessen. Her er de viktigste trinnene:

1. Møt hunden: Enten du kjøper fra en oppdretter eller adopterer fra et dyrevern, er det viktig å møte hunden personlig. Se hvordan dere samhandler, og forsikre deg om at det er en god match.

2. Helseundersøkelse: Be om veterinærregistrering og helsehistorie for hunden. Sørg for at hunden er oppdatert på vaksiner og har blitt undersøkt for eventuelle helseproblemer.

3. Kontrakt: Hvis du kjøper fra en oppdretter, må du lese og forstå kjøpekontrakten grundig. Dette dokumentet vil inneholde vilkår og betingelser for kjøpet, inkludert eventuelle garantier eller forpliktelser fra oppdretteren.

4. Overføringsprosessen: Sørg for å få all nødvendig dokumentasjon, inkludert registreringssertifikater og vaksineopptegnelser. Følg nøye opp med oppdretteren eller dyrevernet for å koordinere overføringen av hunden til ditt hjem.

5. Tilpasningsperiode: Forvent en tilpasningsperiode når hunden blir kjent med sitt nye hjem og familien sin. Vær tålmodig og gi hunden tid til å bli komfortabel.

Omsorg og ansvar

Når hunden er i ditt hjem, er det viktig å ta godt vare på den og oppfylle alle dens behov. Her er noen viktige aspekter ved omsorg og ansvar for en voksen hund:

1. Mat og ernæring: Sørg for å gi hunden riktig type mat i riktig mengde. Spør gjerne veterinæren om råd om kostholdet.

2. Trening: Gi hunden regelmessig mosjon og aktivitet. Turer, lek og trening er viktige for hundens fysiske og mentale helse.

3. Helsepleie: Hold øye med hundens helse og sørg for at den får nødvendige veterinærkontroller og vaksiner. Gi også hunden forebyggende behandling mot parasitter.

4. Kjærlighet og oppmerksomhet: Gi hunden mye kjærlighet og oppmerksomhet. Sosialisering og interaksjon med mennesker er avgjørende for hundens trivsel.

5. Lydighetstrening: Hvis hunden trenger ytterligere opplæring eller tilpasning til sitt nye hjem, vurder å søke hjelp fra en profesjonell hundetrener.

Å bygge tillit og bånd med din voksne hund

Når din voksne hund har funnet sitt nye hjem, er det viktig å forstå at det kan ta litt tid før den føler seg helt komfortabel og trygg. Bygging av tillit og et sterkt bånd er avgjørende for et vellykket forhold mellom deg og din hund.

Tålmodighet er nøkkelen: Mange voksne hunder har tidligere opplevd forskjellige livssituasjoner og eiere. Noen kan ha blitt forsømt eller til og med mishandlet. Det er derfor viktig å være tålmodig og forståelsesfull i de første ukene og månedene etter at du har tatt dem inn i ditt hjem. Gi dem tid til å tilpasse seg den nye rutinen, familien og omgivelsene.

Sosialisering: Å introdusere din nye hund for ulike mennesker, dyr og situasjoner er viktig for å bygge selvtillit og forhindre angst og aggresjon. Start gradvis og sørg for at sosialiseringen skjer på en positiv og trygg måte. Dette kan hjelpe hunden din med å bli mer avslappet og selvsikker.

Trening og mental stimulering: Voksne hunder trenger fortsatt mental og fysisk stimulering. Regelbundne turer, lek og lydighetstrening bidrar til å holde hunden aktiv og engasjert. Dette gir ikke bare fysisk helsefordeler, men også en mulighet for deg og hunden din å bygge et sterkt bånd gjennom samarbeid.

Kommunikasjon: Å forstå hundens kroppsspråk og signaler er viktig for å bygge tillit. Vær oppmerksom på hvordan hunden reagerer på ulike situasjoner og miljøer. Dette vil hjelpe deg med å tilpasse deg hundens behov og ønsker.

Helse og omsorg: Hold styr på hundens helse ved å planlegge regelmessige veterinærbesøk. Dette gir muligheten til å oppdage og behandle eventuelle helseproblemer tidlig. Sørg også for at hunden får den nødvendige pleien, inkludert bading, børsting og tannpleie.

Lytt til din hunds behov: Hver hund er unik, og det er viktig å være sensitiv for deres individuelle behov. Noen hunder kan trenge mer tid alene, mens andre kan være mer sosiale. Å tilpasse deg din hunds personlighet og behov er en viktig del av å bygge et sterkt bånd.

Belønning og positiv forsterkning: Belønn ønsket atferd med godbiter og ros. Positiv forsterkning er en effektiv måte å lære hunden din ønsket oppførsel på. Dette skaper også et positivt bånd mellom deg og din hund.

Søk hjelp når nødvendig: Hvis du står overfor utfordringer med din voksne hunds atferd, ikke nøl med å søke profesjonell hjelp fra en hundetrener eller adferdsspesialist. De kan gi råd og veiledning for å hjelpe deg med å løse eventuelle problemer.

Opprettholde hundens fysiske helse

Å holde din voksne hunds fysiske helse i god stand er en avgjørende del av eierskapet. Her er noen viktige aspekter du bør være oppmerksom på:

Kosthold: Sørg for å gi hunden din et balansert kosthold som passer til deres alder, størrelse og aktivitetsnivå. Spør gjerne veterinæren om råd om hvilken type fôr som er best egnet for din hund. Pass også på å gi riktig mengde mat, og unngå å overfôre eller underfôre.

Vektregulering: Overvekt hos hunder kan føre til en rekke helseproblemer som leddproblemer, diabetes og hjertesykdom. Vær oppmerksom på hundens vekt og sørg for regelmessig mosjon for å holde dem i god form.

Vann og hydrering: Alltid sørge for at hunden har tilgang til ferskt vann. Dehydrering kan være farlig, spesielt i varmt vær eller etter trening.

Helsekontroller: Planlegg jevnlige veterinærkontroller for å overvåke hundens generelle helse. Dette inkluderer vaksinasjoner, ormekur, tannhelse og spesifikke helsebehov basert på hundens alder og rase.

Tannhelse: Regelmessig tannpleie er viktig for hundens velvære. Børst hundens tenner regelmessig og gi tyggeleker som kan bidra til å holde tennene sterke og sunne.

Fysisk aktivitet: Voksne hunder trenger fortsatt daglig mosjon for å holde seg sunne og glade. Ta lange turer, lek i hagen eller delta i hundevennlige aktiviteter som kan bidra til å opprettholde hundens fysiske helse.

Mental stimulering: I tillegg til fysisk aktivitet, trenger hunden din mental stimulering. Dette kan oppnås gjennom leker, interaktive spill og en variasjon i miljøet deres.

Håndtering av aldring: Når din voksne hund blir eldre, må du være oppmerksom på aldringstegn som redusert aktivitet, endrede ernæringsbehov og helseproblemer. Ta hensyn til disse endringene og tilpass omsorgen deres deretter.

Søk medisinsk hjelp ved behov: Hvis du merker noen endringer i hundens atferd, appetitt, vekt eller helse, må du kontakte veterinæren umiddelbart. Tidlig oppdagelse av helseproblemer kan ofte føre til bedre prognoser og behandlingsalternativer.

Gi kjærlighet og oppmerksomhet: Det er like viktig å gi din voksne hund emosjonell støtte som fysisk pleie. Gi dem tid, kjærlighet og oppmerksomhet hver dag for å bygge og opprettholde et sterkt bånd.

Samspill med andre dyr: Hvis du har andre dyr i hjemmet, sørg for at de samhandler trygt med din voksne hund. Overvåk deres samvær og gi støtte og veiledning for å sikre harmoni i husstanden.

Avsluttende tanker

Å kjøpe en voksen hund er et ansvarsfullt og givende valg. Ved å forberede deg grundig, bygge tillit og opprettholde hundens fysiske helse, kan du skape et varig og kjærlig forhold med din firbente venn. Husk alltid at hvert individ er unikt, så tilpass omsorgen din etter hundens behov og personlighet. Med riktig omsorg og engasjement vil du kunne glede deg over mange år med glede og kjærlighet fra din voksne hund.

Konklusjon

Å kjøpe en voksen hund er en betydelig forpliktelse, men det kan også være en utrolig givende opplevelse. Ved å gjøre grundig forberedelse, velge riktig hund for din livsstil og gi omsorg og kjærlighet, kan du skape et sterkt bånd med din nye firbente venn. Husk at alle hunder er unike, og det er viktig å være tålmodig og forståelsesfull mens hunden tilpasser seg sitt nye hjem. Med riktig omsorg og oppmerksomhet vil du og din voksen hund kunne nyte et lykkelig liv sammen.

Referanser

Om forfatteren