Kjerringråd mot øremidd hos katt

Husk at det alltid er best å konsultere en veterinær før du prøver noen behandlinger, spesielt når det gjelder kjæledyrs helse. Lær mer om kjerringråd mot midd hos katt.

Hvordan bli kvitt øremidd hos katt?

Hvis du mistenker at katten din har øremidd, er det viktig å søke profesjonell veterinærbehandling for å bli kvitt infeksjonen på en effektiv og trygg måte. Øremiddinfeksjoner kan være smertefulle og ubehagelige for katten, og riktig medisinsk behandling er nødvendig. Her er trinnene du bør ta for å bli kvitt øremidd hos katten:

 1. Konsulter en veterinær: Først og fremst bør du kontakte en veterinær for å få en korrekt diagnose og anbefalinger for behandling. Veterinæren vil undersøke kattens ører, identifisere øremiddene og vurdere omfanget av infeksjonen.
 2. Foreskrevet medisiner: Veterinæren vil sannsynligvis foreskrive spesifikke medisiner som øredråper eller salver som er designet for å drepe øremiddene. Følg nøyaktig veterinærens doseringsanvisninger og behandlingsplan.
 3. Rengjøring: Veterinæren kan også utføre en profesjonell rengjøring av kattens ører for å fjerne overflødig ørevoks, smuss og døde midd. Dette hjelper med å forbedre effektiviteten til medisiner.
 4. Administrasjon: Påfør foreskrevne medisiner i henhold til veterinærens instruksjoner. Få katten til å ligge stille mens du påfører medisinene, og prøv å unngå å skade øret.
 5. Isolasjon: Hold katten isolert fra andre dyr for å forhindre spredning av øremidd.
 6. Hygiene: Vask kattens sengetøy, tepper og leker grundig for å fjerne eventuelle midd som kan ha falt av.
 7. Oppfølging: Følg veterinærens anbefalinger nøye, og avslutt hele behandlingsforløpet selv om kattens symptomer forbedres tidligere. Dette sikrer at alle øremiddene er eliminert.
 8. Forebygging: Snakk med veterinæren din om forebyggende tiltak for å unngå fremtidige øreproblemer hos katten din. Dette kan inkludere regelmessig ørepleie og inspeksjon.

Husk at det er viktig å følge veterinærens råd og behandlingsplan for å sikre at katten din blir kvitt øremiddene på en effektiv måte. Selv om det finnes kjerringråd og naturlige midler, er profesjonell veterinærbehandling den beste måten å takle øremiddinfeksjoner hos katter.

Relatert: Behandling av øremidd hos katt

Kan øremidd smitte fra katt til menneske?

Øremidd kan i noen tilfeller smitte fra katt til menneske, selv om det er relativt sjeldent. Øremidd som påvirker katter er vanligvis en art kalt “Otodectes cynotis”, og den er spesifikk for katter og hunder. Selv om denne typen midd vanligvis ikke trives på mennesker, kan de i noen tilfeller forårsake mild kløe og irritasjon hvis de kommer i kontakt med menneskers hud.

Det er imidlertid viktig å merke seg at mennesker er dårlige verter for denne typen midd, og de fleste tilfeller av øremiddinfeksjoner forekommer hovedsakelig hos katter. For å unngå eventuell smitte fra katt til menneske, bør du likevel ta nødvendige forholdsregler:

 1. Vask hendene: Vask hendene grundig etter å ha håndtert katten din, spesielt hvis du har renset ørene eller hatt nær kontakt med øret.
 2. Bruk hansker: Hvis katten din har øremiddinfeksjon og du trenger å rense ørene, kan du bruke hansker for å beskytte hendene dine.
 3. Unngå kontakt med øret: Prøv å unngå direkte kontakt med kattens ører så mye som mulig, spesielt hvis du har sår eller skader på hendene.
 4. Rengjør omgivelsene: Rengjør kattens omgivelser, sengetøy og leker for å minimere risikoen for spredning.

Hvis du opplever kløe eller irritasjon på huden etter kontakt med en katt som har øremidd, eller hvis du har bekymringer om smitte, er det lurt å kontakte en lege for råd og behandling.

Relatert: Medisin mot øremidd hos katt

Kjerringråd mot øremidd hos katt

Øremidd kan være ubehagelig og smertefullt for katten din, så det er viktig å få riktig behandling.

 1. Olivenolje: Noen mennesker har rapportert suksess med å bruke en dråpe eller to av ren olivenolje i kattens øre. Dette kan bidra til å myke opp ørevoksen og gjøre det lettere å rengjøre øret. La katten riste på hodet, og tørk deretter forsiktig av overflødig olje og voks med en myk klut.
 2. Kokosolje: Noen har også brukt kokosolje på samme måte som olivenolje. Kokosolje har antibakterielle og antifungale egenskaper, men det er fortsatt viktig å konsultere en veterinær før du bruker det.
 3. Eplecidereddik: Bland like deler eplecidereddik og vann, og bruk en ren klut eller bomullsboll til forsiktig å tørke over øret. Dette kan bidra til å opprettholde pH-balansen i øret og lindre irritasjon.
 4. Varmekompress: En varm kompress kan hjelpe med å lindre kløe og ubehag. Varm en klut forsiktig og plasser den over øret i noen minutter. Pass på at kompressen ikke er for varm, slik at du ikke skader kattens sensitive øre.
 5. Naturlige ørerensemidler: Noen dyrebutikker selger naturlige øre-rensemidler som er formulert for å hjelpe med å fjerne voks og smuss fra kattens ører. Sørg for å velge produkter som er spesielt utviklet for katter og unngå sterke kjemikalier.
 6. Veterinærbehandling: Det beste rådet er alltid å oppsøke en veterinær. Øremidd krever ofte spesifikke medisiner som foreskrives av en profesjonell. Veterinæren kan gi deg råd om riktig behandling og hjelpe deg med å håndtere øremidd på en trygg og effektiv måte.

Husk at hvis katten din har øremidd, er det viktig å håndtere problemet raskt for å unngå ytterligere ubehag eller komplikasjoner.

Relatert: Kan øremidd hos katt smitte

Olivenolje

Olivenolje er et av kjerringrådene som noen mennesker har prøvd for å hjelpe med øremidd hos katter. Her er en enkel fremgangsmåte for å bruke olivenolje:

 1. Varm opp olivenoljen litt ved å sette den i en liten beholder og deretter plassere beholderen i en skål med varmt vann i noen minutter. Pass på at oljen ikke blir for varm.
 2. Bruk en dråpeteller eller en pipette, ta noen dråper av den lunkne olivenoljen.
 3. Hold kattens hode forsiktig, og drypp noen dråper olivenolje i det berørte øret. Massér forsiktig basis av øret for å hjelpe oljen å fordele seg.
 4. La katten riste på hodet. Dette vil bidra til å løsne opp ørevoksen og smuss.
 5. Bruk en myk bomullsboll eller en ren klut til forsiktig å tørke bort overflødig olje, voks og smuss som kommer ut.
 6. Gjenta prosessen om nødvendig, men ikke overdriv behandlingen.

Vær oppmerksom på at dette kjerringrådet ikke nødvendigvis vil eliminere øremidden fullstendig. Hvis katten din har øremidd, er det viktig å oppsøke en veterinær for en riktig diagnose og behandlingsplan. Olivenolje kan bidra til å myke opp ørevoksen og lindre litt ubehag, men det er ikke nødvendigvis en fullverdig løsning for å eliminere øremiddinfeksjonen.

Kokosolje

Kokosolje er et annet kjerringråd som noen mennesker har forsøkt for å hjelpe med øremidd hos katter. Her er en enkel fremgangsmåte for å bruke kokosolje:

 1. Varm opp kokosoljen forsiktig ved å sette den i en liten beholder og deretter plassere beholderen i en skål med varmt vann i noen minutter. Pass på at oljen ikke blir for varm.
 2. Bruk en dråpeteller eller en pipette, ta noen dråper av den lunkne kokosoljen.
 3. Hold kattens hode forsiktig, og drypp noen dråper kokosolje i det berørte øret. Massér forsiktig basis av øret for å hjelpe oljen å fordele seg.
 4. La katten riste på hodet. Dette vil bidra til å løsne opp ørevoksen og smuss.
 5. Bruk en myk bomullsboll eller en ren klut til forsiktig å tørke bort overflødig olje, voks og smuss som kommer ut.
 6. Gjenta prosessen om nødvendig, men ikke overdriv behandlingen.

Det er viktig å merke seg at kokosolje har antifungale og antibakterielle egenskaper, men det er ikke nødvendigvis den mest effektive løsningen for å håndtere øremidd hos katter. Hvis du mistenker at katten din har øremidd, er det viktig å konsultere en veterinær for en riktig diagnose og anbefalinger for behandling. Veterinæren kan foreskrive spesifikke medisiner som er mer effektive for å eliminere øremiddinfeksjonen.

Eplecidereddik

Eplecidereddik er et annet kjerringråd som noen mennesker har prøvd for å håndtere øremidd hos katter. Her er en enkel fremgangsmåte for å bruke eplecidereddik:

 1. Bland like deler eplecidereddik og vann i en beholder. For eksempel kan du blande 1 del eplecidereddik med 1 del vann.
 2. Fukt en ren bomullsboll eller en myk klut med blandingen av eplecidereddik og vann.
 3. Hold kattens hode forsiktig, og tørk overflaten av øret med den fuktige bomullsbollen eller kluten. Unngå å stikke noe inn i øret for å unngå å skade kattens ørekanal.
 4. La katten riste på hodet. Dette kan bidra til å løsne opp eventuell ørevoks eller smuss.
 5. Gjenta prosessen om nødvendig, men ikke overdriv behandlingen.

Eplecidereddik har antibakterielle og antifungale egenskaper, som kan bidra til å opprettholde en sunn pH-balanse i øret og lindre mild irritasjon. Men det er viktig å merke seg at dette rådet ikke nødvendigvis vil eliminere øremidden fullstendig. Hvis du mistenker at katten din har øremidd, er det best å konsultere en veterinær for en korrekt diagnose og anbefalinger for behandling. Veterinæren kan foreskrive spesifikke medisiner som er mer effektive for å håndtere øremiddinfeksjonen på en trygg og effektiv måte.

Varmkompress

Varmekompress kan bidra til å lindre noe av ubehaget katten opplever på grunn av øremidd. Her er hvordan du kan bruke varmekompress som et kjerringråd:

 1. Varm opp en klut eller en bomullsboll ved å dyppe den i varmt vann og klemme ut overflødig vann.
 2. Pass på at kluten eller bomullsbollen ikke er for varm. Du vil unngå å brenne kattens øre.
 3. Plasser den varme kluten eller bomullsbollen forsiktig over det berørte øret til katten. Hold den der i noen minutter.
 4. La katten riste på hodet etterpå. Dette kan bidra til å løsne opp ørevoks og smuss.
 5. Gjenta om nødvendig, men ikke gjør det for mange ganger i løpet av en kort periode.

Varmekompressen kan bidra til å lindre kløe og ubehag midlertidig, men det vil ikke nødvendigvis eliminere øremidden fullstendig. Øremiddinfeksjoner krever vanligvis spesifikke medisiner som foreskrevet av en veterinær. Hvis du mistenker at katten din har øremidd, er det viktig å konsultere en veterinær for en riktig diagnose og behandlingsplan. Veterinæren kan gi deg råd om hvordan du best kan lindre kattens ubehag og håndtere øremiddinfeksjonen på en trygg og effektiv måte.

Naturlige ørerensemidler

Noen dyrebutikker og helsekostbutikker selger naturlige øre-rensemidler som er spesielt formulert for å hjelpe med øreproblemer hos katter. Disse produktene kan inneholde ingredienser som er ment å bidra til å myke opp ørevoks, lindre irritasjon og opprettholde en sunn ørekanal. Her er noen trinn for å bruke naturlige øre-rensemidler:

 1. Les nøye gjennom instruksjonene på produktet før du bruker det. Sørg for å følge produsentens anbefalinger.
 2. Hold kattens hode forsiktig, og drypp noen dråper av det naturlige øre-rensemidlet i det berørte øret.
 3. Massér basis av øret forsiktig for å hjelpe middelet å fordele seg i øregangen.
 4. La katten riste på hodet. Dette vil bidra til å løsne opp ørevoks og smuss.
 5. Bruk en myk bomullsboll eller en ren klut til forsiktig å tørke bort overflødig væske, voks og smuss.
 6. Gjenta behandlingen i henhold til produsentens instruksjoner, om nødvendig.

Det er viktig å merke seg at selv om naturlige øre-rensemidler kan bidra til å opprettholde ørehelsen til katten din, vil de ikke nødvendigvis eliminere øremidden fullstendig. Hvis du mistenker at katten din har øremidd, er det viktig å oppsøke en veterinær for en korrekt diagnose og anbefalinger for behandling. Veterinæren kan foreskrive spesifikke medisiner som er mer effektive for å håndtere øremiddinfeksjonen og sørge for at katten får den riktige omsorgen den trenger.

Veterinærbehandling

Veterinærbehandling er faktisk det mest pålitelige og effektive alternativet for å håndtere øremiddinfeksjoner hos katter. Øremidd kan være smertefulle og ubehagelige for katter, og det er viktig å få riktig medisinsk behandling for å eliminere infeksjonen og lindre kattens ubehag. Her er hvorfor veterinærbehandling er viktig:

 1. Riktig diagnose: En veterinær kan gi en nøyaktig diagnose av øremiddinfeksjonen og bekrefte om det faktisk er øremidd som forårsaker problemene.
 2. Passende medisiner: Veterinæren kan foreskrive riktig medisinering, for eksempel reseptbelagte øredråper eller salver, som er spesielt formulert for å behandle øremiddinfeksjoner hos katter.
 3. Overvåking: Veterinæren kan overvåke kattens fremgang og justere behandlingsplanen hvis nødvendig.
 4. Profesjonell rengjøring: Veterinæren kan også utføre profesjonell rengjøring av øret for å fjerne overflødig voks og smuss før medisiner påføres.
 5. Forebygging: Veterinæren kan gi råd om hvordan du kan forebygge fremtidige øreproblemer hos katten din.

Å stole på veterinærbehandling sikrer at katten din får den mest hensiktsmessige og effektive omsorgen for øremiddinfeksjonen. Selv om kjerringråd og naturlige midler kan ha noen lindrende effekter, kan de ikke erstatte den medisinske ekspertisen og behandlingen som en veterinær kan gi. Hvis du mistenker at katten din har øremidd, er det best å umiddelbart kontakte en veterinær for en profesjonell vurdering og behandling.

Hvordan rense ørene til katten?

Å rense ørene til katten din er en viktig del av omsorgen for kjæledyret ditt. Det er spesielt viktig å rense ørene hvis katten din har tendens til å utvikle øreproblemer eller hvis veterinæren din har anbefalt det. Her er trinnene du kan følge for å rense kattens ører på en trygg og effektiv måte:

Merk: Før du begynner, er det alltid lurt å konsultere en veterinær for å få råd om riktig teknikk og for å sikre at det ikke er noen underliggende helseproblemer som krever spesiell behandling.

 1. Forberedelse:
  • Velg et rolig og behagelig sted å utføre rengjøringen.
  • Ha alt du trenger, som en myk klut, bomullsboller, et naturlig øre-rensemiddel (hvis anbefalt av veterinæren), og godbiter for å belønne katten etterpå.
 2. Berolig katten:
  • Forsikre deg om at katten din er rolig og komfortabel før du begynner. Du kan kanskje få hjelp av en annen person til å holde katten stille.
 3. Inspeksjon:
  • Se forsiktig inn i øret for å se etter tegn på ørevoks, smuss eller irritasjon. Vær forsiktig så du ikke stikker noe inn i øret.
 4. Påføring av rensemiddel (valgfritt):
  • Hvis du bruker et naturlig øre-rensemiddel anbefalt av veterinæren, følg produsentens instruksjoner for påføringen.
 5. Tørking:
  • Bruk en myk klut eller en bomullsboll for å forsiktig tørke overflødig væske, ørevoks og smuss fra øret. Unngå å stikke noe dypt inn i øret.
 6. Belønning:
  • Etter at du har renset kattens ører, gi katten en godbit eller ros for å belønne den for å ha samarbeidet.
 7. Gjentakelse:
  • Hvis veterinæren har anbefalt regelmessig ørepleie, følg deres råd om hvor ofte du bør rense kattens ører.

Husk at hvis du er usikker på hvordan du skal rense kattens ører riktig, bør du konsultere en veterinær. Noen katter kan være veldig sensitive når det gjelder ørepleie, så det er viktig å håndtere dem med forsiktighet og respekt.

Referanser

Om forfatteren