Kjerringråd mot ørebetennelse hos hund

Ørebetennelser hos hund kan være smertefulle og alvorlige, så det er viktig å få riktig diagnose og behandling. Lær mer om kjerringråd mot ørebetennelse hos hund.

Hvordan bli kvitt ørebetennelse hos hund?

Ørebetennelse hos hunder kan være ubehagelig og smertefullt, og det er viktig å søke veterinærhjelp for en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Her er noen trinn som vanligvis følges for å behandle ørebetennelse hos hunder:

 1. Konsultasjon med veterinær: Først og fremst bør du ta hunden din til en veterinær for å få en profesjonell vurdering. Veterinæren vil undersøke ørene grundig, ta prøver hvis nødvendig, og gi en nøyaktig diagnose. Behandlingen vil avhenge av årsaken til ørebetennelsen.
 2. Rensing: Veterinæren kan foreskrive en passende ørerenseløsning for å rense ørene. Rensingen bidrar til å fjerne overflødig ørevoks, smuss og eventuelle infeksjoner som kan være tilstede.
 3. Medisiner: Avhengig av årsaken til ørebetennelsen, kan veterinæren forskrive antibiotika, soppdrepende medisiner eller andre relevante medisiner for å behandle infeksjonen og lindre betennelse.
 4. Smertebehandling: Hvis hunden din opplever smerte eller ubehag på grunn av ørebetennelsen, kan veterinæren også foreskrive smertestillende medisiner for å lindre dette.
 5. Følge behandlingsplanen: Det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye. Dette inkluderer riktig dosering av medisiner, riktig rengjøring av ørene og eventuelle andre tiltak som er nødvendige.
 6. Oppfølging: Etter at behandlingen er startet, må du ta hunden din tilbake til veterinæren for oppfølgingsbesøk. Dette gir veterinæren muligheten til å vurdere hvordan behandlingen går og justere den om nødvendig.
 7. Forebyggende tiltak: Etter at ørebetennelsen er behandlet, kan veterinæren gi råd om forebyggende tiltak for å unngå gjentakelse. Dette kan inkludere råd om ørepleie, kostholdsendringer, allergiadministrasjon og mer.

Det er viktig å merke seg at ørebetennelser kan variere i alvorlighetsgrad og årsak, så det er viktig å få profesjonell hjelp. Å prøve å behandle ørebetennelsen selv eller bruke alternative metoder kan forverre problemet og forlenge hundens lidelse. Så sørg for å konsultere veterinæren din for riktig behandling og omsorg for hunden din.

Relatert: Øreverk hos hund

Kjerringråd mot ørebetennelse hos hund

Husk at det alltid er best å konsultere en veterinær før du prøver noen behandlinger hjemme. Ørebetennelser kan være smertefulle og alvorlige, så det er viktig å få riktig diagnose og behandling.

 1. Rensing av ørene: Rensing av hundens ører med en mild ørerenseløsning kan bidra til å fjerne overflødig ørevoks og smuss som kan bidra til betennelse. Vær forsiktig når du gjør dette, slik at du ikke skader hundens ører.
 2. Unngå fuktighet: Hold hundens ører så tørre som mulig. Fuktighet kan bidra til vekst av bakterier og gjær som kan forverre betennelsen. Unngå bading eller svømming hvis hunden allerede har ørebetennelse.
 3. Naturlige oljer: Noen hevder at naturlige oljer som kokosolje eller olivenolje kan hjelpe med å myke opp ørevoks og lindre irritasjon. Bruk kun små mengder og vær forsiktig for å unngå å forverre betennelsen.
 4. Kosthold: Et sunt kosthold kan styrke hundens immunsystem, som igjen kan hjelpe med å forebygge infeksjoner. Snakk med veterinæren din om riktig ernæring for hunden din.
 5. Unngå allergener: Noen ganger kan ørebetennelser være knyttet til allergier. Identifiser og unngå eventuelle allergener som kan påvirke hunden din.
 6. Unngå å bruke bomullspinner: Å stikke bomullspinner dypt inn i hundens ører kan skyve smuss og ørevoks lengre inn i øregangen og forverre betennelsen. Det kan også føre til skader.
 7. Søk veterinærhjelp: Hvis hunden din allerede har en ørebetennelse, bør du oppsøke veterinær. Veterinæren kan gi en nøyaktig diagnose og foreskrive riktig behandling, som kan inkludere antibiotika eller andre medisiner.

Igjen, det er viktig å understreke at du bør konsultere en veterinær før du prøver noen behandlinger på egen hånd. Ørebetennelser kan være smertefulle og alvorlige, og det er best å få råd fra en profesjonell for å sikre at hunden din får den beste omsorgen.

Relatert: Eddik mot ørebetennelse hos hund

Rensing av ørene

Å rense hundens ører kan være en viktig del av ørepleie for å forebygge ørebetennelser, men det er viktig å gjøre det på riktig måte for å unngå å forverre eventuelle eksisterende betennelser. Her er noen trinn du kan følge for å rense hundens ører:

 1. Skaff riktig utstyr: Du trenger en mild ørerenseløsning som er egnet for hunder, bomullsdotter eller en myk klut, og gjerne en godbit eller belønning for hunden din etter prosessen.
 2. Ha riktig holdning: Plasser hunden din på en behagelig overflate i en rolig atmosfære. Dette kan gjøre det lettere å håndtere hunden og minimere stress.
 3. Inspeksjon: Før du begynner å rense, inspiser ørene nøye. Se etter tegn på betennelse, som rødhet, hevelse, illeluktende utflod eller økt sensitivitet. Hvis du merker tegn på alvorlig betennelse, bør du oppsøke veterinær før du prøver å rense ørene.
 4. Påføring av renseløsning: Drypp den anbefalte mengden ørerenseløsning i hundens øre. Følg instruksjonene på produktet og vær forsiktig så du ikke overfyller øregangen.
 5. Massasje: Massér forsiktig bunnen av øret i noen sekunder. Dette vil bidra til å løsne ørevoks og smuss.
 6. Tørking: La hunden riste hodet. Dette vil hjelpe med å løsne ytterligere smuss og overflødig væske. Tørk forsiktig rundt øreåpningen med en myk klut eller bomullsdott.
 7. Gjenta på andre øret: Gjenta prosessen med det andre øret, om nødvendig.
 8. Belønning: Gi hunden din en belønning etter rensingen, slik at det blir en positiv opplevelse for den.

Det er viktig å merke seg at ikke alle hunder vil akseptere denne prosessen uten motstand. Noen hunder kan være følsomme når det gjelder ører, spesielt hvis de allerede har betennelser eller ubehag. Hvis hunden din viser tegn på smerte, ubehag eller motstand, er det best å avbryte prosessen og konsultere veterinær for videre råd.

Husk at dette er generelle retningslinjer, og det er alltid lurt å konsultere veterinæren din før du begynner å rense hundens ører selv, spesielt hvis hunden allerede har øreproblemer.

Relatert: Hund med ørebetennelse

Unngå fuktighet

Unngåelse av fuktighet kan være en viktig forebyggende tiltak for å redusere risikoen for ørebetennelse hos hunder, spesielt hos raser som er mer utsatt på grunn av lange ører eller hårlag som dekker øregangen. Her er noen tips for å unngå fuktighet i hundens ører:

 1. Tørk ørene etter bading: Etter at du har badet hunden din, bruk en ren, tørr klut eller papirhåndkle for å forsiktig tørke ørene. Dette kan bidra til å fjerne eventuell fuktighet som kan ha kommet inn i øregangen under badingen.
 2. Unngå overvåtting: Unngå å la hunden din bli altfor våt, spesielt rundt ørene, når du bader eller lar den svømme. Tørk hunden godt etter bading eller svømming.
 3. Tørre ører etter regn: Hvis hunden din blir våt på grunn av regn, tørk forsiktig ørene med en klut for å fjerne overflødig fuktighet.
 4. Unngå å skylle ørene: Unngå å skylle hundens ører med vann med mindre det er anbefalt av veterinæren. Overdreven fuktighet i ørene kan bidra til vekst av bakterier og gjær.
 5. Bruk ørehette ved bading: Noen hunder har spesielle ørehetter eller hette som kan beskytte ørene under bading eller svømming. Dette kan være spesielt nyttig for hunder som er ekstra utsatt for øreproblemer.
 6. Lufting: La hunden din få tid til å tørke naturlig etter bading eller utendørsaktiviteter som kan føre til fuktighet i ørene. Unngå trange rom eller steder med dårlig luftsirkulasjon.
 7. Kontroller hårlengde: Noen raser med langt hår rundt ørene kan ha større risiko for øreproblemer. Håret kan holde på fuktighet og bidra til vekst av mikroorganismer. Snakk med veterinæren om eventuell klipping eller stell av håret rundt ørene.

Husk at mens det å unngå fuktighet kan hjelpe med å redusere risikoen for ørebetennelse, er det ikke alltid en garanti for at hunden din ikke vil utvikle øreproblemer. Hvis hunden din allerede har symptomer på ørebetennelse, som rødhet, hevelse, lukt eller kløe, bør du oppsøke veterinær for en nøyaktig diagnose og riktig behandling.

Relatert: Behandling av ørebetennelse hos hund

Naturlige oljer

Noen mennesker har prøvd naturlige oljer som et kjerringråd for å lindre ubehag forbundet med ørebetennelse hos hunder. Her er noen naturlige oljer som noen hevder kan være nyttige, men husk at det er viktig å konsultere en veterinær før du bruker naturlige midler på hunden din, spesielt hvis den allerede har en pågående ørebetennelse:

 1. Kokosolje: Kokosolje har antimikrobielle egenskaper og kan hjelpe med å redusere betennelse. Noen har påført en liten mengde kokosolje på en bomullsdott og forsiktig massert den rundt åpningen på hundens øre. Dette kan bidra til å løsne ørevoks og lindre irritasjon. Vær forsiktig med mengden olje du bruker, og sørg for at hunden ikke får olje dypt inn i øregangen.
 2. Olivenolje: Olivenolje kan også brukes på samme måte som kokosolje. Det kan bidra til å myke opp ørevoks og gi litt lindring. Igjen, bruk det med forsiktighet og sørg for at hunden ikke får olje for dypt inn i øret.
 3. Tea tree olje: Tea tree olje har potente antimikrobielle egenskaper, men det kan også være giftig for hunder hvis det ikke brukes riktig. Tea tree olje skal aldri brukes direkte i hundens ører, da det kan være irriterende og giftig. Hvis du vurderer å bruke tea tree olje, snakk med en veterinær for råd om hvordan du kan bruke det på en trygg måte.
 4. Lavendelolje: Lavendelolje har beroligende egenskaper og kan brukes i noen tilfeller for å lindre irritasjon. Igjen, det er viktig å bruke det forsiktig og bare etter å ha konsultert veterinæren din.

Vær oppmerksom på at naturlige oljer kan være sterke for hundens sensitive ører og kan forårsake irritasjon eller allergiske reaksjoner. Før du prøver noen naturlige oljer, er det best å kontakte veterinæren din for råd. Hvis hunden allerede har en ørebetennelse eller andre øreproblemer, kan veterinæren foreskrive en mer passende behandling, for eksempel reseptbelagte medisiner eller ørerenseløsninger.

Kosthold

Et balansert og riktig kosthold kan bidra til å styrke hundens immunsystem og generelle helse, noe som igjen kan hjelpe med å forebygge en rekke helseproblemer, inkludert ørebetennelser. Her er noen kostholdsrelaterte kjerringråd du kan vurdere:

 1. Fôr av høy kvalitet: Velg et hundematmerke som er av høy kvalitet og inneholder alle nødvendige næringsstoffer. Kvalitetsfôr kan bidra til å styrke hundens immunsystem og generelle helse.
 2. Omega-3 fettsyrer: Omega-3 fettsyrer, som finnes i fisk som laks og sardiner, samt noen vegetabilske kilder som linfrøolje, kan bidra til å redusere betennelse i kroppen, inkludert ørebetennelser. Snakk med veterinæren din om eventuell tilskudd av omega-3 fettsyrer.
 3. Antioksidantrikt kosthold: Matvarer som er rike på antioksidanter, som blåbær, gulrøtter og grønne grønnsaker, kan bidra til å styrke immunforsvaret og beskytte cellene mot skade.
 4. Unngå allergener: Noen hunder kan være utsatt for allergier som kan forårsake øreproblemer. Identifiser eventuelle allergener som kan påvirke hunden din og prøv å unngå dem i kostholdet.
 5. Vann: Sørg alltid for at hunden din har tilgang til friskt og rent vann. God hydrering er viktig for generell helse, inkludert helse i ørene.
 6. Unngå menneskemat: Mange matvarer som er trygge for mennesker, kan være farlige eller usunne for hunder. Unngå å gi hunden din mat fra bordet ditt.
 7. Porsjonskontroll: Overvekt kan påvirke hundens helse negativt, inkludert øreproblemer. Sørg for å gi riktig mengde fôr i henhold til hundens størrelse og aktivitetsnivå.

Det er viktig å merke seg at selv om et riktig kosthold kan hjelpe med å forebygge en rekke helseproblemer, er det ingen garanti for at det vil forhindre ørebetennelser. Hvis hunden din allerede har en ørebetennelse, bør du oppsøke veterinær for riktig diagnose og behandling. Veterinæren din kan også gi råd om et passende kosthold for hundens spesifikke behov.

Unngå allergener

Unngåelse av allergener kan være en viktig strategi for å forebygge ørebetennelse hos hunder som er utsatt for allergiske reaksjoner. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å redusere eksponeringen for potensielle allergener:

 1. Matallergener: Noen hunder kan være allergiske mot visse matvarer, for eksempel kylling, biff, melk, hvete eller soya. Prøv å identifisere matvarer som kan utløse allergiske reaksjoner hos hunden din, og unngå å gi disse matvarene som en del av kostholdet. Snakk med veterinæren din om eventuell allergitest eller spesielle diettanbefalinger.
 2. Miljøallergener: Pollen, muggsporer og husstøvmidd er vanlige miljøallergener som kan utløse allergiske reaksjoner hos hunder. Hold hundens leieområde og soveplass så rent som mulig. Støvsug ofte, bruk allergivennlige madrass- og putebeskyttere, og vask hundens sengetøy regelmessig.
 3. Kjemiske allergener: Noen hunder kan være følsomme for kjemikalier i rengjøringsprodukter, parfyme, luktlys og lignende. Velg milde, allergivennlige produkter, og begrens eksponeringen for sterke kjemikalier i hundens miljø.
 4. Loppe- og flåttkontroll: Lopper og flått kan forårsake allergiske reaksjoner hos hunder. Hold hunden din beskyttet mot disse parasittene ved hjelp av passende loppe- og flåttmidler som anbefalt av veterinæren din.
 5. Kontaktallergener: Noen hunder kan reagere allergisk på visse materialer som de kommer i kontakt med, for eksempel plast, gummi eller bestemte typer tekstiler. Prøv å identifisere eventuelle materialer som kan forårsake irritasjon, og begrens hundens eksponering for dem.
 6. Luftkvalitet: Sørg for at hunden din får tilstrekkelig frisk luft og unngå røyk og sterk lukt som kan påvirke luftkvaliteten i hjemmet.

Hvis hunden din allerede har symptomer på ørebetennelse eller andre allergiske reaksjoner, bør du oppsøke veterinær for en nøyaktig diagnose og riktig behandling. Veterinæren kan også gi deg råd om hvordan du best kan unngå allergener som kan påvirke hunden din negativt. Husk at individuelle allergier kan variere, så det er viktig å jobbe sammen med en veterinær for å utvikle en tilpasset tilnærming for din hund.

Unngå å bruke bomullspinner

Unngå å bruke bomullspinner for å rense hundens ører er et viktig råd. Bomullspinner kan faktisk gjøre mer skade enn nytte når det gjelder rengjøring av hundens ører. Å stikke bomullspinner dypt inn i hundens ører kan presse smuss og ørevoks lengre inn i øregangen, og dette kan forverre øreproblemer og til og med føre til skader.

I stedet for bomullspinner, kan du vurdere følgende metoder for å rengjøre hundens ører:

 1. Ørerenseløsninger: Bruk en mild ørerenseløsning som er laget spesielt for hunder. Drypp noen dråper av løsningen i hundens øre, og massér deretter øret forsiktig ved roten for å løsne ørevoks og smuss. Hunden vil riste hodet for å fjerne overflødig løsning og smuss.
 2. Myke kluter: Bruk en myk, fuktet klut til å tørke forsiktig rundt øreåpningen for å fjerne smuss. Vær forsiktig så du ikke presser noe inn i øret.
 3. Unngå dyp rengjøring: Unngå å gå for dypt inn i øret med rengjøringsmidler eller gjenstander. Øret er følsomt, og du bør ikke gå dypere enn det du ser.
 4. Veterinærhjelp: Hvis du er usikker på hvordan du skal rengjøre hundens ører riktig, eller hvis hunden din allerede har øreproblemer, bør du søke hjelp fra en veterinær. Veterinæren kan gi råd om riktig rengjøringsmetode og eventuelle spesifikke bekymringer for hunden din.

Det beste rådet er å alltid konsultere en veterinær før du utfører noen former for ørepleie på hunden din. Veterinæren kan gi deg råd om hvordan du skal rengjøre hundens ører på en trygg og effektiv måte, og hvordan du skal håndtere eventuelle eksisterende øreproblemer.

Søk veterinærhjelp

Selv om kjerringråd kan være nyttige som forebyggende tiltak, er det viktig å understreke at veterinærhjelp er den mest pålitelige og ansvarlige tilnærmingen når det kommer til behandling av ørebetennelse hos hunder. Ørebetennelser kan være smertefulle og alvorlige, og de kan kreve profesjonell behandling for å unngå komplikasjoner.

Hvis du mistenker at hunden din har en ørebetennelse eller har symptomer som rødhet, hevelse, lukt, kløe, skjelving av hodet eller endret atferd knyttet til ørene, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart. Veterinæren vil kunne gi en nøyaktig diagnose og foreskrive riktig behandling basert på hundens spesifikke tilstand.

Selv om det finnes en rekke kjerringråd som folk kan anbefale, kan de ikke erstatte den profesjonelle kunnskapen og erfaringen til en veterinær. Å forsøke å behandle ørebetennelse på egen hånd med alternative metoder kan forverre problemet og forlenge hundens lidelse.

Så husk: Hvis hunden din har øreproblemer, er det beste rådet å oppsøke veterinærhjelp så snart som mulig for en riktig diagnose og adekvat behandling. Dette vil sikre hundens helse og velvære på best mulig måte.

Referanser

Om forfatteren