ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Kjerringråd mot ørebetennelse hos hund

Målet med artikkelen er å gi grundig og praktisk informasjon, slik at hundeeiere kan foreta gode vurderinger dersom hunden deres viser symptomer på ørebetennelse.

Ørebetennelse hos hund er et relativt vanlig problem som kan forårsake smerte, ubehag og ikke minst bekymring for hundeeiere. Mange opplever at hunden klør seg mye i ørene, rister på hodet eller viser tegn til smerte når man tar på øret. Til tross for at veterinærmedisin har utviklet gode behandlingsmetoder, er det også mange kjerringråd og hjemmebaserte tips som ofte anbefales av venner, familie eller via ulike fora. I denne artikkelen undersøker vi hva ørebetennelse egentlig er, ulike årsaker til at hunder får slike problemer, og hvorvidt kjerringråd kan ha noen effekt. Vi vil også belyse hva fagpersoner, som veterinærer, mener om disse metodene, samt vurdere mulige fordeler, ulemper og risikoer forbundet med å prøve ulike hjemmebehandlinger.

Målet med artikkelen er å gi grundig og praktisk informasjon, slik at hundeeiere kan foreta gode vurderinger dersom hunden deres viser symptomer på ørebetennelse. Likevel er det viktig å understreke at ved alvorlige symptomer, eller dersom kjerringråd ikke gir resultater, bør man rådføre seg med en veterinær. I mange tilfeller er det nødvendig med medikamentell eller annen profesjonell behandling for å unngå at ørebetennelsen utvikler seg til noe mer alvorlig.

Nedenfor går vi i dybden på flere aspekter ved ørebetennelse hos hund, og vi undersøker hvordan ulike kjerringråd tradisjonelt har blitt brukt. Artikkelen tar også for seg hva vitenskapelig litteratur og veterinærmedisinske kilder sier om sikkerhet og effekt ved slike metoder. Til slutt gis en konklusjon som kan hjelpe hundeeiere å vurdere hva som passer best for deres hund.

Hva er ørebetennelse hos hund

Ørebetennelse hos hund kalles ofte for otitt eller otitis externa når betennelsen sitter i den ytre øregangen (Lund & Hansen, 2020). Øregangen til en hund er L-formet, og det gjør at skitt, fukt og ulike mikroorganismer kan bli liggende og formere seg dersom øret ikke holdes rent og tørt. I tillegg kan ørebetennelse forekomme når hunden har underliggende problemer, for eksempel allergier, parasitter eller anatomiske forhold som gjør øret mer utsatt for infeksjon.

Når en hund får en ørebetennelse, kan det være både bakterier og sopp som bidrar til problemet (Mattilsynet, 2021). Noen ganger kan en ørebetennelse være overflatisk, noe som betyr at det primært er huden i øregangen som er irritert og betent, mens andre ganger går betennelsen dypere inn i øret og kan innebære hevelser, væskedannelse og infeksjon i det indre øret. Symptomene på ørebetennelse er ofte gjenkjennelige:

  • Hunden klør eller gnir øret mot gulvet eller møbler
  • Hunden rister mye på hodet
  • Øret kan lukte vondt eller se rødt og irritert ut
  • Eventuell utflod av brunaktig eller gul væske
  • Hunden viser tegn til smerte når man tar på øret

Det finnes en rekke ulike årsaker til at hunder utvikler ørebetennelse. Allergier er en av de vanligste, spesielt matallergier og atopisk dermatitt (Norsk Veterinærinstitutt, 2019). Parasitter, slik som øremidd, kan også være en direkte årsak. Videre kan fremmedlegemer som planterester sette seg fast i øregangen. Overdreven fukt i øret etter bading eller svømming kan skape gode vekstforhold for bakterier og sopp. Hunder med hengende ører, for eksempel cocker spaniel, har ofte dårligere luftgjennomstrømning i øregangen, noe som også kan øke risikoen for ørebetennelse.

Veterinærbehandling for ørebetennelse innebærer gjerne en grundig undersøkelse av øret, inkludert otoskopi (innsikt i den ytre øregangen), prøvetaking av eventuelle bakterie- eller soppkulturer og en vurdering av underliggende årsaker. Behandlingen kan bestå av lokalbehandling med øredråper, rensing av øret, antibiotika eller soppdrepende midler (Lund & Hansen, 2020). Det er i denne sammenhengen at kjerringråd gjerne kommer inn – som enkle, tradisjonelle tips og triks for å lindre symptomer eller forbedre ørets tilstand før eller under veterinærbehandling.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Kjerringråd – en norsk tradisjon

“Kjerringråd” er et begrep som ofte brukes i Norge om råd som går på folkelige, gjerne tradisjonsbaserte metoder for å behandle ulike plager. Disse rådene er gjerne formidlet fra generasjon til generasjon, ofte uten formelle vitenskapelige bevis. Mange norske kjerringråd omhandler for eksempel bruk av urter, enkle husholdningsartikler eller ulike former for naturmidler.

Når det gjelder kjerringråd for ørebetennelse hos hund, dreier det seg ofte om å bruke diverse løsninger eller metoder for å rense øregangen. Det kan være alt fra eplecidereddik, saltvann, kamille-te eller til og med olivenolje (Smith & Johnson, 2018). Ofte ønsker man å dempe betennelse, tørke ut fuktigheten i øret eller gjenopprette den “naturlige” balansen av mikroorganismer. Samtidig er det svært viktig at eiere bruker sunn fornuft og utviser varsomhet. Hunden kan oppleve sterk smerte ved feilhåndtering, og øret er et delikat organ.

Uansett hvilket kjerringråd man overveier, bør man stille seg selv flere spørsmål:

  1. Kan dette potensielt skade hundens øre ytterligere?
  2. Finnes det noen kjente bivirkninger?
  3. Har veterinærmedisinsk forskning belyst dette rådet?
  4. Kjenner jeg hundens underliggende tilstand, og kan kjerringrådet forverre en eventuell bakteriell eller soppinfeksjon?

Disse spørsmålene er essensielle for å unngå at man forverrer en situasjon som potensielt kan utvikle seg til alvorlig infeksjon eller varige skader i øret. I neste avsnitt går vi mer i dybden på ulike kjerringråd som har florert i det norske hundemiljøet.

Vanlige kjerringråd mot ørebetennelse

Det finnes en rekke kjerringråd og hjemmebehandlinger som ofte nevnes i forbindelse med ørebetennelse hos hund. Nedenfor undersøker vi noen av de vanligste, og vi ser på mulige fordeler og ulemper ved hver metode. Husk at rådene ikke er ment som erstatning for veterinærbehandling, men enkelte kan muligens virke lindrende ved mild betennelse eller som et supplement til ordinær behandling.

Eplecidereddik

Eplecidereddik er ofte nevnt som et universalmiddel i kjerringråd, ikke bare for hunder, men også for mennesker. Man mener at eplecidereddik skal kunne hjelpe mot sopp og bakterier ved å senke pH-nivået i øret (Smith & Johnson, 2018). Tanken er at et surere miljø skal redusere vekstvilkårene for uønskede mikroorganismer.

  • Fordeler: Lett tilgjengelig, rimelig og naturlig.
  • Ulemper: Eplecidereddik er sterkt og kan irritere øregangen, spesielt hvis hunden allerede har åpne sår eller sår hud i øret. Dessuten kan bruk av ufortynnet eddik gi sterk svie og kan forverre smertene.

For de som vurderer å prøve dette kjerringrådet, er det viktig å fortynne eplecidereddik med vann, for eksempel én del eplecidereddik og to deler vann. Man bør også kontakte veterinær dersom hunden viser tegn til smerte eller irritasjon.

Saltvann og rens

Saltvann, særlig i form av fysiologisk saltvann, blir ofte anbefalt som et skånsomt rensemiddel for øret. Dette kan kjøpes reseptfritt på apotek, eller man kan lage en svak saltløsning hjemme (for eksempel én teskje salt per liter kokt vann som kjøles ned).

  • Fordeler: Saltvann er billig, enkelt å bruke og forårsaker sjelden alvorlig irritasjon dersom det er riktig blandet. Det kan hjelpe med å skylle ut overflødig voks og smuss fra øregangen.
  • Ulemper: Saltvann alene dreper ikke bakterier eller sopp i tilstrekkelig grad dersom infeksjonen allerede er etablert. Overdreven skylling kan dessuten irritere øret og fjerne de naturlige fettene som beskytter huden i øregangen.

Mange veterinærer anbefaler faktisk saltvann eller milde ørerensemidler til mild ørepleie, men i tilfeller av pågående betennelse bør man vurdere mer spesifikke behandlingsformer (The Norwegian Veterinary Institute, 2020).

Kamille-te

Kamille har i folkemedisinen blitt brukt som et beroligende og betennelsesdempende middel. Noen sverger derfor til å skylle hundens øre med avkjølt kamille-te eller legge en fuktet bomullspad i øret.

  • Fordeler: Kamille er generelt kjent for sine milde, beroligende egenskaper og kan virke lindrende ved mild hudirritasjon.
  • Ulemper: Effekt i øregangen er lite dokumentert, og dersom det foreligger en bakteriell eller soppinfeksjon, kan ikke kamille alene løse problemet. I tillegg kan rester av teblader eller andre partikler irritere øret om man ikke siler teen godt.

Olivenolje eller kokosolje

Oljer som olivenolje og kokosolje brukes ofte i kjerringråd, enten for å smøre tørr hud eller for å “bryte opp” voks. Prinsippet er at oljene skal mykgjøre ørevoksen, slik at den lettere kan tørkes ut eller renne ut av øregangen (Smith & Johnson, 2018).

  • Fordeler: Naturlige oljer er mykgjørende, og mange hunder opplever det som behagelig når oljen dryppes forsiktig ned i øregangen.
  • Ulemper: Olje kan også fange opp skitt og bakterier, og dermed risikere å bidra til ytterligere infeksjon dersom øret ikke renses ordentlig etterpå. Ved en allerede etablert ørebetennelse kan det kreve mer enn bare olje for å fjerne bakterier eller sopp.

Det kan være lurt å bruke en steril engangssprøyte (uten spiss) eller en pipette for å dosere riktig, og deretter massere øret forsiktig for å fordele oljen.

Sitronsaft eller sitronsyre

Noen hevder at et par dråper ferskpresset sitronsaft i øret kan hjelpe mot betennelse. Argumentet er likt som for eplecidereddik – at man gjør miljøet i øregangen surere, slik at bakterievekst reduseres.

  • Fordeler: Surhetsgraden kan potensielt virke hemmende på bakterier.
  • Ulemper: Sitronsyre er svært irriterende for betent hud, og kan føre til en sterk, sviende følelse. Risikoen for å skade øregangen og forverre smerte er høy.

Mange veterinærer fraråder bruk av sitronsaft fordi det fort kan forårsake mer skade enn nytte (Smith & Johnson, 2018).

Relatert: Øreverk hos hund

Risikoer og bivirkninger ved kjerringråd

Selv om kjerringråd ofte er velmente, er det viktig å være klar over mulige risikoer forbundet med å eksperimentere med hjemmebehandling. Hunder kan reagere forskjellig på de samme tiltakene, og ørebetennelser kan variere i alvorlighetsgrad. Noen av de viktigste risikoene inkluderer:

  1. Forverring av infeksjon: Ved å tilføre ukjente stoffer eller væsker i en betent øregang kan man i verste fall gi infeksjonsfremkallende bakterier enda bedre vekstvilkår.
  2. Svie og smerte: Mange kjerringråd baserer seg på stoffer som kan være sterkt etsende eller irriterende for følsom hundehud, for eksempel sitronsaft eller ufortynnet eddik.
  3. Allergiske reaksjoner: Noen hunder kan være allergiske mot bestemte urter, oljer eller andre ingredienser brukt i kjerringråd. Dette kan føre til ytterligere betennelse.
  4. Maskering av symptomer: I enkelte tilfeller kan milde kjerringråd maskere symptomene midlertidig, uten å fjerne den underliggende årsaken til betennelsen. Dette kan føre til at man utsetter nødvendig veterinærbehandling, og at tilstanden forverres.

Veterinærer og dyrehelsepersonell anbefaler derfor å være kritisk og informert før man velger å prøve ulike hjemmebehandlinger. Dersom hunden viser sterke symptomer eller har smerter, bør man snarest søke profesjonell hjelp (Mattilsynet, 2021).

Forebygging av ørebetennelse – hva sier fagfolk?

Forebygging er alltid bedre enn behandling, og dette gjelder spesielt for ørebetennelse hos hund. Ifølge The Norwegian Veterinary Institute (2020) er det noen praktiske tiltak man kan gjøre for å redusere risikoen:

  • Regelmessig øresjekk: Undersøk ørene til hunden ukentlig. Se etter rødhet, vond lukt eller overdrevet mye voks. Jo tidligere man oppdager endringer, desto raskere kan man sette inn tiltak.
  • Skånsom rengjøring: Bruk egnet ørerens for hund, gjerne anbefalt av veterinær. Unngå bruk av bomullspinner langt nede i øregangen, da dette kan skade trommehinnen eller presse voks lenger ned.
  • Tørk ørene etter bading: Hunder som bader ofte, kan dra nytte av å få tørket forsiktig i øret etterpå, for å unngå fukt som gir grobunn for bakterier og sopp.
  • Identifiser allergier: Dersom hunden har underliggende allergier, enten mot fôr eller miljøfaktorer, kan det være nødvendig å foreta en allergitest. Å behandle den bakenforliggende årsaken er ofte nøkkelen til å unngå stadig tilbakevendende ørebetennelser (Norsk Veterinærinstitutt, 2019).
  • Profesjonell oppfølging: Ved gjentatte ørebetennelser kan det være lurt å be om en henvisning til en dermatologisk veterinær for nærmere undersøkelser.

I tillegg til veterinærmedisinske råd er det flere kjerringråd som nevner forebygging, for eksempel å bruke noen få dråper eplecidereddik i ørene etter svømming. Dette er ment å hindre bakterievekst ved å regulere pH-nivået i øret. Det er imidlertid ingen endelig konsensus om effekten, og man bør rådføre seg med veterinær før man prøver slike rutiner.

Når bør man søke veterinærhjelp?

Selv om milde betennelser kan bedres med kjerringråd eller skånsom hjemmebehandling, er det enkelte tegn på at man bør oppsøke veterinær umiddelbart:

  • Sterke smerter: Dersom hunden klynker, piper, unngår berøring av øret eller blir aggressiv ved berøring, kan dette tyde på alvorlig smerte.
  • Uvanlig utslipp: Tykk, gul eller illeluktende utflod kan indikere en kraftig infeksjon som trenger reseptbelagte midler.
  • Hevelser eller blødninger: Hevelser rundt øret eller i øregangen, samt blod eller betente sår, krever profesjonell behandling.
  • Langvarige plager: Hvis symptomene ikke bedres innen få dager, til tross for hjemmebehandling, bør man få en veterinærvurdering.

Komplikasjoner som kan oppstå ved ubehandlet eller feilbehandlet ørebetennelse inkluderer kronisk ørebetennelse og i verste fall varig hørselsskade. Derfor anbefales det alltid å følge veterinærens råd dersom hunden viser tegn på alvorlig eller tilbakevendende ørebetennelse (Lund & Hansen, 2020).

Vitenskapelig holdning til kjerringråd

I henhold til flere veterinærmedisinske publikasjoner er ikke de fleste kjerringråd dokumentert vitenskapelig (Smith & Johnson, 2018). Det betyr ikke nødvendigvis at de er uvirksomme, men at forskningen ikke har prioritert å gjennomføre store studier på slike metoder. I et moderne veterinærmedisinsk perspektiv er det viktig å identifisere årsaken til infeksjonen og behandle deretter.

  • Bakterielle infeksjoner krever ofte antibiotika eller antibakterielle midler.
  • Soppinfeksjoner kan behøve spesifikke soppdrepende øredråper eller salver.
  • Allergirelaterte problemer bør behandles ved å endre fôr eller unngå allergener, kombinert med medisinske tiltak for selve ørebetennelsen.

Dersom kjerringråd har en mild effekt, kan det kanskje skyldes at de i noen tilfeller gjør øret mindre gunstig for mikroorganismer, eller at de renser ut en viss mengde voks og skitt. Dog finnes det lite faglig belegg for å si at disse rådene alene kan løse mer alvorlige ørebetennelser. Mange veterinærer advarer mot å stole blindt på kjerringråd, spesielt hvis hunden har sterke symptomer eller underliggende sykdommer (Norsk Veterinærinstitutt, 2019).

Kombinere behandlinger – kjerringråd som supplement

Et spørsmål mange stiller seg er om det kan være fornuftig å kombinere kjerringråd med tradisjonell veterinærbehandling. I noen tilfeller kan dette fungere, men det er noen ting man bør ha i bakhodet:

  1. Avklar med veterinær: Før man tester et kjerringråd i kombinasjon med medisinske øredråper, er det viktig å forsikre seg om at dette ikke svekker effekten av reseptbelagte legemidler. Noen stoffer kan reagere med hverandre og dermed forverre situasjonen.
  2. Ventetid: Om veterinæren har foreskrevet øredråper med antibiotika, kan det være spesifikke retningslinjer for hvor ofte og hvor lenge man skal dryppe ørene. Å blande inn kjerringråd i samme tidsrom kan forstyrre denne prosessen.
  3. Overvåke symptomer: Dersom man ønsker å prøve et mildt kjerringråd, som for eksempel saltvannsskylling, bør man følge nøye med på hundens reaksjon. Bedring kan være en indikasjon på at det hjelper, mens forverring eller ingen endring kan bety at man må justere behandlingsopplegget.

En balansert tilnærming vil ofte være å bruke veterinærmedisinens anviste behandling som hovedlinjen, og eventuelt supplere med milde, ikke-irriterende kjerringråd, dersom veterinæren tillater det.

Relatert: Eddik mot ørebetennelse hos hund

Ørebetennelse og hunderaser – er noen raser mer utsatt?

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Som nevnt tidligere, er hunder med hengende ører, som cocker spaniel, basset hound og golden retriever, ofte mer utsatt for ørebetennelse (The Norwegian Veterinary Institute, 2020). De hengende ørene gjør at fukt og varme blir fanget i øregangen, noe som gir bakterier og sopp gode vekstforhold. I slike tilfeller er det enda viktigere å være nøye med renhold og forebygging.

Raser med mye hår i øregangen, som pudler og schnauzere, kan også ha en høyere forekomst av ørebetennelse dersom ikke ørene stelles jevnlig. Mange hundefrisører og veterinærer anbefaler å nappe eller klippe ørehåret for å gi bedre luftgjennomstrømning.

Selv om rase kan være en medvirkende faktor, er det også individuelle forskjeller. Noen hunder har rett og slett mer følsomme ører enn andre. For disse kan det være gunstig med en fast rutine, der man sjekker og renser ørene jevnlig. Kjerringråd kan i enkelte situasjoner være et supplement, men hovedfokuset bør ligge på forebyggende tiltak og eventuelt veterinærbehandling dersom problemer oppstår (Mattilsynet, 2021).

Kan kosthold påvirke ørehelsen?

Ørebetennelser kan i en del tilfeller spores tilbake til allergier eller intoleranser, ofte knyttet til hundens kosthold. Ifølge Norsk Veterinærinstitutt (2019) kan enkelte proteinkilder i kommersielle hundefôr fremkalle allergiske reaksjoner hos noen hunder. Vanlige allergener inkluderer storfekjøtt, kylling, meieriprodukter eller kornsorter.

Dersom en hund får tilbakevendende ørebetennelser, kan det være fornuftig å teste et hypoallergent fôr eller et fôr som er spesifikt rettet mot hunder med hud- og øreproblemer. Veterinæren kan anbefale en eliminasjonsdiett, der man gradvis innfører ulike proteinkilder for å se hvilken som eventuelt utløser allergiske reaksjoner.

En del kjerringråd går også på å gi hunden kosttilskudd som omega-3-fettsyrer for å støtte hudhelse og redusere betennelser generelt. Fiskeolje eller linfrøolje i moderate mengder kan virke positivt, men man bør alltid følge anbefalte doseringer. For mye fett kan gi diaré og andre fordøyelsesproblemer. Vitenskapelige studier viser at omega-3-tilskudd kan ha en betennelsesdempende effekt, men at det sjelden løser ørebetennelse på egen hånd (Smith & Johnson, 2018). Likevel kan det være et godt supplement i et helhetlig behandlingsopplegg.

Relatert: Hund med ørebetennelse

Hjemmelaget øreskylling – forsiktighetsregler

Flere kjerringråd omhandler hjemmelaget øreskylling basert på ulike ingredienser. Enten det dreier seg om saltvann, mildt eddikvann eller en urteinfusjon, er det alltid viktig å være varsom. Noen punkter å huske på:

  1. Korrekt temperatur: Væsken som skylles i øret bør være lunken, omtrent kroppstemperatur, for å unngå ubehag.
  2. Bruk rene redskaper: Engangssprøyter eller pipetter bør være sterile eller grundig vasket.
  3. Unngå dyp skylling: Putt aldri noe langt inn i øregangen. Det er fort gjort å skade trommehinnen eller dytte smuss lenger inn.
  4. Tørk forsiktig: Etter skylling bør man bruke mykt papir eller bomull for å tørke øret forsiktig. La hunden riste på hodet for å få ut overflødig væske.
  5. Overvåk reaksjoner: Dersom hunden viser tegn til smerte eller irritasjon etter skylling, avslutt umiddelbart og kontakt veterinær.

Dersom man er usikker på om man gjennomfører slike skyllinger korrekt, anbefales det å få en demonstrasjon hos veterinær eller en dyrepleier først (Lund & Hansen, 2020).

Vurdering av effekt – hvordan vite om et kjerringråd virker?

Hvis man bestemmer seg for å prøve et kjerringråd mot mild ørebetennelse, vil man ofte se etter følgende tegn på bedring:

  • Redusert kløe og irritasjon
  • Mindre risting på hodet
  • Mindre rødhet i øregangen
  • Bedre lukt, det vil si at en eventuell sur eller vond lukt avtar

Det er viktig å være realistisk: om det ikke skjer en bedring innen et par dager, eller om hunden får flere symptomer, bør man avslutte kjerringrådet og søke profesjonell hjelp. Noen ganger kan en milde form for betennelse gå over av seg selv eller med enkle tiltak, men hvis underliggende problemer som allergi eller kronisk bakteriell infeksjon ikke håndteres, vil betennelsen ofte vende tilbake (The Norwegian Veterinary Institute, 2020).

Det finnes tilfeller der kjerringråd har blitt anekdotisk rapportert å fungere godt, men man må ta høyde for at hunden kanskje bare hadde en mild irritasjon som ville gått over uansett. Vitenskapelig sett er det vanskelig å bevise effekten av kjerringråd gjennom anekdoter, og derfor rådes det til å bruke dem som et supplement, ikke en erstatning, for veterinærbehandling når det kreves.

Konklusjon

Kjerringråd mot ørebetennelse hos hund er et populært tema, og det finnes et vell av ulike råd som har sirkulert i generasjoner. Fra eplecidereddik og olivenolje til kamille-te og saltvann – mange av disse rådene har utspring i en intuitiv tanke om å rense øret eller skape et miljø som ikke gagner bakterier og sopp. Til tross for gode intensjoner kan enkelte kjerringråd være for sterke, irriterende eller til og med skadelige for hundens følsomme øregang.

Vitenskapelig og veterinærmedisinsk litteratur støtter ikke entydig effekten av kjerringråd, men anerkjenner at milde metoder, som for eksempel en korrekt utblandet saltvannsskylling, sjelden gjør stor skade hvis det utføres forsiktig. Likevel er det essensielt å huske at ørebetennelse ofte har en underliggende årsak, som allergi, parasitter eller sopp- og bakterieinfeksjoner, som i mange tilfeller krever veterinærtilsyn og reseptbelagte medisiner.

For å ta vare på hundens ørehelse, er det viktig å føre jevnlig kontroll, være oppmerksom på rase- og individspesifikke behov og søke profesjonell hjelp ved alvorlige eller vedvarende symptomer. Kjerringråd kan, ved milde tilfeller og etter veterinærens godkjenning, brukes som et tillegg til faglig anerkjente metoder. Men dersom du som hundeeier merker at hunden opplever sterke smerter eller har gjentatte problemer, er det uansett anbefalt å ta kontakt med veterinær.

Til syvende og sist handler det om å balansere kunnskap fra folkelig tradisjon med dagens veterinærmedisinske forståelse. Å sette hundens trygghet og velferd først er det viktigste, og det å kjenne de potensielle konsekvensene av ulike råd kan bidra til å ta klokere valg.

Referanser

  1. Lund, K., & Hansen, L. (2020). Ørebetennelse hos hund: Årsaker, forebygging og behandling. Norsk Veterinærtidsskrift, 132(4), 276–285.
  2. Mattilsynet. (2021). Helse og velferd for kjæledyr. https://www.mattilsynet.no
  3. Norsk Veterinærinstitutt. (2019). Allergirelaterte øreproblemer hos hund. Oslo: Veterinærinstituttets rapportserie.
  4. Smith, R., & Johnson, M. (2018). Home remedies for canine otitis externa. Journal of Veterinary Medicine, 14(2), 34–42.

Om forfatteren

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Close the CTA