Katten kaster opp hvitt skum

Når katter kaster opp hvitt skum, kan det være flere årsaker til dette. Lær om mulige årsaker til at katten kaster opp hvitt skum.

Hva betyr det når katten kaster opp?

Når en katt kaster opp, er det kroppens måte å kvitte seg med ufordøyelig materiale eller irritanter i mage-tarmkanalen. Oppkast kan være et symptom på forskjellige forhold og årsaker. Det kan være lurt å observere kattens oppkastnære og merke deg følgende elementer:

 1. Utseende: Hvis oppkastet er hvitt skum, kan det indikere tilstedeværelsen av slim og magesyre. Hvis det er matpartikler til stede, kan det indikere at oppkastet skjer rett etter et måltid.
 2. Frekvens: Hyppigheten av oppkast kan variere. Enkeltstående eller sporadisk oppkast kan være normalt, spesielt hvis katten har svelget en hårbolle eller spist for raskt. Hvis oppkastet skjer hyppig og gjentatte ganger over en lengre periode, kan det indikere et underliggende helseproblem.
 3. Andre symptomer: Observer om katten viser andre symptomer samtidig som oppkastet, for eksempel tap av matlyst, diaré, vekttap, endringer i avføringen, tretthet eller endret atferd. Disse symptomene kan gi verdifull informasjon til veterinæren om mulige årsaker.

Årsakene til at katter kaster opp kan variere, og det kan være relatert til faktorer som:

 • Hårboller: Katter som slikker pelsen sin, kan danne hårboller som kan forårsake oppkast.
 • Hurtig spising: Katter som spiser for fort, kan svelge luft og forårsake oppkast.
 • Overfølsom mage: Noen katter kan ha en sensitiv mage som reagerer på visse matvarer eller fôring.
 • Sykdom eller infeksjon: En rekke sykdommer, infeksjoner eller lidelser kan påvirke mage-tarmkanalen og føre til oppkast.
 • Fordøyelsesproblemer: Problemer med fordøyelsen kan også forårsake oppkast hos katter.

Hvis du er bekymret for kattens oppkast eller hvis det vedvarer eller forverres, anbefales det å kontakte veterinær for en grundig vurdering og diagnose. Veterinæren vil kunne gi riktig veiledning og behandling basert på kattens individuelle situasjon.

Årsaker til at katten kaster opp hvitt skum

Når katter kaster opp hvitt skum, kan det være flere årsaker til dette. Her er noen mulige årsaker:

 1. Hårboller: Katter er kjent for å slikke pelsen sin og kan svelge løse hår som dannes hårboller i magen. Disse hårbollene kan forårsake oppkast, og når de kommer opp, kan de se ut som hvitt skum.
 2. Overfølsom mage: Noen katter kan ha sensitiv mage som reagerer på visse typer mat. Dette kan føre til oppkast, og det hvite skummet kan være magesyre som kommer opp sammen med oppkastet.
 3. Hurtig spising: Katter som spiser for fort, kan svelge mye luft sammen med maten. Dette kan føre til oppkast, og det hvite skummet kan være en blanding av luft og magesyre.
 4. Sykdom eller infeksjon: I noen tilfeller kan oppkast med hvitt skum være et tegn på underliggende helseproblemer, for eksempel fordøyelsesproblemer, gastritt, infeksjoner eller andre lidelser. Hvis oppkastet fortsetter eller katten viser andre symptomer som tap av matlyst, vekttap eller endringer i avføringen, er det viktig å oppsøke veterinær for en grundigere undersøkelse.
 5. Fasting eller langvarig tom mage: Hvis katten din ikke har spist på en stund, kan magesyren bygge seg opp og føre til oppkast av hvitt skum.
 6. Gastroenteritt: Dette er en betennelse i mage-tarmkanalen som kan forårsake oppkast. I noen tilfeller kan oppkastet være hvitt og skummende.
 7. Inntak av giftige stoffer: Noen ganger kan katter komme i kontakt med giftige stoffer, enten gjennom å spise giftige planter eller andre skadelige substanser. Dette kan føre til oppkast, og det hvite skummet kan være en reaksjon på irritasjonen i mage-tarmkanalen.
 8. Blokkering i fordøyelseskanalen: Hvis det er en blokkering i kattens fordøyelseskanal, kan det føre til oppkast. Det hvite skummet kan være et resultat av irritasjonen forårsaket av blokkeringen.

Hvis katten din kaster opp hvitt skum gjentatte ganger eller viser andre symptomer på ubehag, anbefales det å kontakte en veterinær for å få en nøyaktig diagnose og behandling. Veterinæren kan undersøke katten din grundig og gi råd basert på den spesifikke situasjonen.

Hårboller

Hårboller er en vanlig årsak til at katter kaster opp hvitt skum. Katter er kjent for å være nøye med å pleie og slikke pelsen sin. I prosessen kan de svelge løse hår som ikke blir fordøyd og dannes til hårboller i magen.

Når hårbollene blir store eller irriterende, kan katten prøve å kvitte seg med dem ved å kaste dem opp. Oppkastet vil ofte inneholde hvitt skum, som er en blanding av slim, magesyre og hårbollene.

For å hjelpe katten med hårboller, kan du vurdere følgende tiltak:

 1. Børsting: Regelmessig børsting av kattens pels kan bidra til å fjerne løse hår og redusere mengden hår som katten svelger under slikkingen.
 2. Kosttilskudd: Det finnes hårbollebehandlinger og kosttilskudd tilgjengelig som kan bidra til å forebygge dannelse av hårboller og hjelpe dem med å passere gjennom fordøyelsessystemet på en trygg måte. Disse produktene kan ofte finnes hos veterinæren eller i dyrebutikker.
 3. Spesialfôr: Det finnes også spesialfôr som er formulert for å hjelpe til med hårbollekontroll. Disse fôrtypene inneholder ingredienser som fremmer fordøyelsen og elimineringen av hårboller.

Det er viktig å merke seg at hårboller kan forårsake mer alvorlige problemer hvis de ikke passerer gjennom fordøyelsessystemet eller hvis de forårsaker en blokkering. Hvis oppkastet av hårboller er hyppig, eller hvis katten din viser andre tegn på ubehag eller forstoppelse, bør du oppsøke veterinær for en evaluering og råd om videre behandling.

Overfølsom mage

Overfølsom mage kan være en annen årsak til at en katt kaster opp hvitt skum. Noen katter kan ha en sensitiv mage som reagerer negativt på visse typer mat eller andre faktorer.

Når en katt har en overfølsom mage, kan den oppleve irritasjon og betennelse i mage-tarmkanalen. Dette kan føre til oppkast, og det hvite skummet kan være en blanding av magesyre og slim.

Noen mulige årsaker til overfølsom mage hos katter inkluderer:

 1. Fôrallergi eller matintoleranse: Katter kan utvikle allergier eller intoleranser mot visse ingredienser i maten, for eksempel korn, kjøtt eller meieriprodukter. Dette kan føre til mageirritasjon og oppkast.
 2. Fôrskifte eller feilernæring: Plutslige endringer i kattens kosthold eller feilernæring kan forstyrre fordøyelsessystemet og føre til oppkast og mageirritasjon.
 3. Stress eller angst: Stressende situasjoner, forandringer i rutiner eller angst kan påvirke kattens fordøyelsessystem og føre til oppkast.

Hvis du mistenker at katten din har en overfølsom mage, kan det være lurt å ta følgende tiltak:

 1. Kostholdsendringer: Prøv å identifisere og unngå matvarer som kan utløse reaksjoner hos katten. Du kan vurdere å introdusere et hypoallergent diett eller et fôr som er spesielt formulert for katter med sensitiv mage.
 2. Gradvis overgang: Når du bytter fôr, gjør det gradvis over tid for å gi kattens fordøyelsessystem tid til å tilpasse seg.
 3. Stressreduserende tiltak: Opprett et rolig og trygt miljø for katten din, og prøv å redusere stressfaktorer som kan påvirke magehelsen.

Hvis oppkastet fortsetter eller hvis katten din viser andre symptomer på ubehag, er det viktig å kontakte veterinær for en grundigere undersøkelse og råd om behandling. Veterinæren kan hjelpe til med å evaluere kattens tilstand og anbefale spesifikke tiltak for å håndtere sensitiv mage.

Hurtig spising

Hurtig spising kan være en annen årsak til at en katt kaster opp hvitt skum. Noen katter har en tendens til å spise veldig fort, og dette kan føre til problemer i fordøyelsessystemet.

Når en katt spiser veldig raskt, kan den også svelge mye luft sammen med maten. Denne luften kan bli fanget i magen og føre til oppblåsthet og oppkast. Når katten kaster opp, kan det hvite skummet være en blanding av luft, magesyre og slim.

Hurtig spising kan være forårsaket av forskjellige faktorer, for eksempel:

 1. Konkurranse om mat: Hvis det er flere katter i husstanden, kan det oppstå konkurranse om maten, og noen katter kan utvikle en vane med å spise for fort for å sikre seg sin del.
 2. Matmangel i fortiden: Katter som tidligere har opplevd matmangel, kan ha en tendens til å spise raskt når mat er tilgjengelig for dem.
 3. Fôrpreferanser: Noen katter kan være spesielt begeistret for maten sin og spise veldig raskt på grunn av smak eller tekstur.

For å hjelpe katten med hurtig spising, kan du vurdere følgende tiltak:

 1. Fôringsmetoder: Del opp kattens måltider i mindre porsjoner og gi dem flere måltider om dagen. Dette kan bidra til å begrense mengden mat de spiser på en gang og redusere hastigheten.
 2. Bruk av fôringsleker eller tregtfôringsutstyr: Disse spesialdesignede lekene og utstyret kan bidra til å bremse kattens spisehastighet ved å gjøre det vanskeligere for dem å få tak i maten raskt.
 3. Separering ved fôring: Hvis du har flere katter, kan det være lurt å gi dem separate fôringsområder for å unngå konkurranse og stress under måltidene.
 4. Rådføre deg med veterinær: Hvis katten din fortsetter å spise for fort og oppleve oppkast, kan veterinæren gi råd og anbefalinger basert på kattens individuelle behov.

Det er viktig å merke seg at hvis oppkastet fortsetter eller hvis katten viser andre symptomer på ubehag, bør du kontakte veterinær for å få en evaluering og råd om videre behandling.

Sykdom eller infeksjon

Sykdom eller infeksjon kan være en annen mulig årsak til at en katt kaster opp hvitt skum. Det er mange forskjellige sykdommer og infeksjoner som kan påvirke mage-tarmkanalen og forårsake oppkast.

Noen eksempler på slike sykdommer inkluderer:

 1. Gastritt: Betennelse i magesekken kan føre til oppkast, inkludert hvitt skum.
 2. Magevirus: Virusinfeksjoner som calicivirus eller panleukopenivirus kan påvirke mage-tarmkanalen og forårsake oppkast.
 3. Gastroenteritt: Dette er en betennelse i mage-tarmkanalen som kan være forårsaket av virus, bakterier eller parasitter.
 4. Fordøyelsesproblemer: En rekke fordøyelsesproblemer, som inflammatorisk tarmsykdom (IBD), kan føre til oppkast og mageirritasjon.
 5. Infeksjoner: Infeksjoner forårsaket av bakterier, parasitter eller sopp kan også påvirke fordøyelsessystemet og forårsake oppkast.

Hvis katten din oppkaster hvitt skum og viser andre symptomer på sykdom eller ubehag, er det viktig å søke veterinærhjelp. Veterinæren vil kunne evaluere katten grundig, inkludert en fysisk undersøkelse og muligens laboratorietester, for å bestemme den underliggende årsaken til oppkastet. Behandlingen vil avhenge av den spesifikke diagnosen og kan inkludere medisiner, dietter eller andre tiltak for å lindre symptomene og fremme bedring.

Fasting eller langvarig tom mage

Fasting eller langvarig tom mage kan være en av årsakene til at en katt kaster opp hvitt skum. Når katten ikke har spist på en stund, kan magesyren bygge seg opp og irritere mageveggene, noe som kan føre til oppkast. Når oppkastet skjer på tom mage, kan det være hvitt skum som kommer opp sammen med magesyren.

Dette kan skje av forskjellige grunner, for eksempel hvis katten har gått lenge uten mat, har hoppet over måltider eller har hatt redusert matlyst. Det kan også forekomme om morgenen før katten har spist frokost etter en natt uten mat.

Hvis katten din oppkaster hvitt skum på grunn av fasting eller en langvarig tom mage, kan det være lurt å tilby små, hyppige måltider i stedet for én stor porsjon mat. Dette kan bidra til å redusere irritasjonen i magen og forebygge oppkast. Hvis oppkastet vedvarer eller hvis katten viser andre symptomer på ubehag, bør du kontakte veterinæren for råd og ytterligere undersøkelser.

Gastroenteritt

Gastroenteritt, også kjent som mage-tarminfeksjon eller magebetennelse, er en betennelse i mage- og tarmkanalen. Det er en vanlig årsak til oppkast hos katter, og det kan også føre til diaré og andre mageproblemer.

Når en katt har gastroenteritt, kan oppkastet være hvitt og skummende. Dette skyldes ofte irritasjon og betennelse i mageveggene, som fører til økt slimproduksjon. Slimet blander seg med magesyren og luft, noe som resulterer i hvitt skum.

Gastroenteritt kan være forårsaket av ulike faktorer, inkludert:

 1. Infeksjoner: Virus, bakterier eller parasitter kan forårsake betennelse i mage-tarmkanalen.
 2. Fôrrelaterte årsaker: Endringer i kostholdet, inntak av dårlig eller fordervet mat, allergier eller matintoleranser kan utløse gastroenteritt.
 3. Giftige stoffer: Inntak av giftige planter, kjemikalier eller medisiner kan forårsake betennelse i mage-tarmkanalen.
 4. Stress eller angst: Ekstremt stressende situasjoner eller angst kan påvirke kattens fordøyelsessystem og føre til gastroenteritt.

Hvis du mistenker at katten din har gastroenteritt, er det viktig å oppsøke veterinær for en nøyaktig diagnose og behandling. Veterinæren kan anbefale spesifikke tiltak, som endringer i kostholdet, medisiner eller behandlinger for å lindre symptomer og bidra til helbredelse.

Inntak av giftige stoffer

Inntak av giftige stoffer kan være en annen årsak til at en katt kaster opp hvitt skum. Katter kan være nysgjerrige skapninger og kan ved et uhell komme i kontakt med eller innta giftige stoffer i hjemmet eller utemiljøet. Når kroppen deres reagerer på de giftige stoffene, kan oppkast være en vanlig reaksjon.

Oppkastet i dette tilfellet kan være hvitt skum, som er en blanding av magesyre og slim. Det hvite skummet kan være en reaksjon på irritasjonen eller betennelsen som de giftige stoffene forårsaker i mage-tarmkanalen.

Det er viktig å være oppmerksom på potensielt giftige stoffer som katten kan komme i kontakt med, for eksempel:

 1. Giftige planter: Visse planter, som liljer, azaleaer, eføy og påskeliljer, kan være giftige for katter hvis de blir inntatt.
 2. Rengjøringsmidler: Mange husholdningsrengjøringsmidler inneholder kjemikalier som kan være giftige for katter. Pass på at disse holdes utilgjengelige for katten.
 3. Medisiner: Noen medisiner som er beregnet for mennesker eller andre dyr, kan være farlige for katter hvis de blir inntatt.
 4. Kjemikalier og plantevernmidler: Katter kan komme i kontakt med kjemikalier og plantevernmidler som brukes i hagen eller i nærheten av hjemmet.

Hvis du mistenker at katten din har inntatt et giftig stoff, er det viktig å kontakte veterinær umiddelbart. Veterinæren kan gi råd om hva du skal gjøre og anbefale passende behandling basert på den spesifikke situasjonen.

Blokkering i fordøyelseskanalen

En blokkering i fordøyelseskanalen kan være en alvorlig årsak til at en katt kaster opp hvitt skum. En blokkering kan oppstå når fremmedlegemer, som hårballer, bein, plast eller andre gjenstander, setter seg fast og hindrer normal passasje av mat og avføring gjennom tarmen.

Når det er en blokkering i fordøyelseskanalen, kan oppkastet være hvitt og skummende. Dette skyldes at magesyre og slim blir oppkastet sammen med luft som er fanget bak blokkeringen. Det hvite skummet kan være en blanding av disse stoffene.

Symptomer på en blokkering i fordøyelseskanalen kan inkludere hyppig oppkast, nedsatt matlyst, tretthet, magesmerter og forstoppelse. Hvis blokkeringen ikke blir behandlet, kan det føre til alvorlige komplikasjoner som dehydrering, infeksjon og skade på tarmen.

Det er viktig å søke øyeblikkelig veterinærhjelp hvis du mistenker en blokkering i fordøyelseskanalen hos katten din. Veterinæren vil kunne utføre undersøkelser, som røntgen eller ultralyd, for å bekrefte diagnosen. Avhengig av alvorlighetsgraden av blokkeringen, kan behandlingen inkludere medisiner, endoskopi eller i noen tilfeller kirurgi for å fjerne blokkeringen og gjenopprette normal tarmfunksjon.

Er det farlig at katter kaster opp?

Generelt sett er det vanlig at katter kaster opp fra tid til annen, og det er ikke alltid en grunn til bekymring. Katter har en tendens til å være sensitive i mage-tarmkanalen, og oppkast kan være kroppens naturlige måte å kvitte seg med ufordøyelig materiale eller hårboller.

Imidlertid kan gjentatt eller alvorlig oppkast være et tegn på underliggende helseproblemer eller komplikasjoner. Hvis katten din oppkaster hyppig, har vedvarende oppkast over flere dager, eller viser andre symptomer som tap av matlyst, vekttap, diaré, tretthet eller endringer i avføringen, bør du oppsøke veterinær for å få en nøyaktig diagnose og behandling.

Noen mulige alvorlige årsaker til oppkast hos katter inkluderer:

 1. Blokkering i fordøyelseskanalen: En blokkering kan være farlig og krever øyeblikkelig veterinærbehandling.
 2. Alvorlige infeksjoner: Visse infeksjoner kan påvirke mage-tarmkanalen og føre til vedvarende oppkast.
 3. Giftig eksponering: Inntak av giftige stoffer kan føre til alvorlige helseproblemer og oppkast.
 4. Organproblemer: Noen ganger kan oppkast være et tegn på problemer med leveren, nyrene eller andre organer.

Det er viktig å merke seg at det er veterinæren som kan gi den beste vurderingen av kattens helse og gi råd om eventuelle tiltak som skal iverksettes. Ved tvil eller bekymring bør du alltid kontakte veterinæren din for å få riktig diagnose og behandling for katten din.

Referanser

Om forfatteren