Katt tisser mye

Hvis katten din plutselig begynner å tisse mer enn vanlig, kan det være et tegn på at det er noe galt. Lær mer om årsaker til at katt tisser mye.

Hvor mange ganger tisser en katt om dagen?

Antallet ganger en katt tisser i løpet av en dag kan variere basert på flere faktorer, inkludert kattens alder, kosthold, aktivitetsnivå, helsestatus og miljøet den lever i. Generelt sett tisser en gjennomsnittlig voksen katt vanligvis et sted mellom 2 og 4 ganger om dagen.

Hos eldre katter eller katter med visse helseproblemer, som diabetes eller nyresykdom, kan urineringen øke. På samme måte kan et høyt vanninntak på grunn av varmt vær eller en spesiell diett også påvirke hvor ofte katten tisser.

Det er viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i kattens urineringsmønster. Plutselige eller betydelige endringer i hyppigheten av urinering, mengden urin eller tilstedeværelsen av blod i urinen kan være tegn på underliggende helseproblemer, som urinveisinfeksjoner, nyresykdom, diabetes eller andre tilstander. Hvis du er bekymret for kattens urineringsvaner, bør du konsultere en veterinær for en vurdering.

Årsaker til at katt tisser mye

Økt urinering kan være forårsaket av flere mulige faktorer:

 1. Urinveisinfeksjon (UTI): Katter kan utvikle urinveisinfeksjoner som kan føre til hyppig vannlating og ubehag. Dette er vanligere hos hunnkatter.
 2. Diabetes: Diabetes mellitus kan føre til økt tørste og hyppig vannlating. Hvis katten din tisser mye og drikker mye vann, kan dette være et tegn på diabetes.
 3. Nyresykdom: Nyresvikt eller andre nyreproblemer kan føre til endret urinproduksjon. Økt urinering kan være et resultat av dette.
 4. Hyperthyroidisme: Dette er en tilstand der kattens skjoldbruskkjertel produserer for mye hormon. Det kan føre til økt appetitt, vekttap og hyppig urinering.
 5. Stress eller endringer i miljøet: Noen katter kan begynne å tisse mer når de er stresset eller når det er endringer i hjemmemiljøet deres.
 6. Blærestein eller urinveisproblemer: Blærestein eller andre urinveisproblemer kan påvirke kattens evne til å tisse normalt.

Det er viktig å merke seg at økt urinering kan være et tegn på alvorlig helseproblemer. Hvis katten din tisser mye og det er en plutselig endring i atferden, er det best å ta kontakt med en veterinær så snart som mulig. En veterinær vil kunne gjennomføre en undersøkelse, eventuelt ta urin- eller blodprøver, og gi en nøyaktig diagnose samt anbefale passende behandling.

Urinveisinfeksjon (UTI)

En urinveisinfeksjon er en av årsakene til at en katt kan begynne å tisse mer enn vanlig. Urinveisinfeksjoner (UTI) oppstår når bakterier eller andre mikroorganismer infiserer urinveiene, inkludert blæren, urinrøret og i noen tilfeller nyrene. Dette kan føre til symptomer som økt urinering, smertefull urinering, blod i urinen og eventuelt tisser utenfor kattens vanlige toalettsted.

Hos katter kan det være vanskelig å oppdage en UTI, spesielt hvis katten ikke viser åpenbare symptomer. Noen katter kan oppleve milde symptomer eller til og med skjule smerten de føler. Derfor er det viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i kattens urinering, spesielt hvis det er en plutselig økning.

Hvis du mistenker at katten din kan ha en urinveisinfeksjon, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren vil kunne utføre nødvendige tester, som en urinprøve, for å bekrefte diagnosen. Behandlingen vil avhenge av alvorlighetsgraden av infeksjonen, og veterinæren vil sannsynligvis foreskrive antibiotika eller andre passende medisiner for å behandle infeksjonen.

Diabetes

Årsaken til at en katt tisser mye kan være diabetes, spesielt hvis katten også drikker mye vann. Diabetes mellitus er en tilstand der kattens kropp har problemer med å regulere blodsukkernivået. Dette kan føre til økt tørste og derfor økt vanninntak, som igjen fører til hyppigere urinering.

Noen symptomer som kan indikere diabetes hos katter inkluderer:

 1. Økt tørste: Katten drikker mye vann.
 2. Hyppig vannlating: Katten tisser oftere og kan også tisse utenfor kattedoen.
 3. Vekttap: Katten kan gå ned i vekt til tross for at den har god appetitt.
 4. Dårlig pelskvalitet: Kattens pels kan se kjedelig og dårlig ut.
 5. Nedsatt appetitt: Noen katter kan miste appetitten.

Hvis du mistenker at katten din kan ha diabetes, er det viktig å ta den til en veterinær for en fullstendig undersøkelse. Veterinæren vil kunne gjøre blod- og urintester for å bekrefte diagnosen. Behandlingen for diabetes hos katter kan inkludere administrering av insulin, endringer i kostholdet og livsstilsjusteringer for å hjelpe med å regulere blodsukkernivået.

Husk at bare en veterinær kan gi en nøyaktig diagnose og foreskrive riktig behandling. Hvis du mistenker at katten din har diabetes, bør du ikke nøle med å søke profesjonell hjelp.

Nyresykdom

Nyresykdom er en annen mulig årsak til at en katt kan begynne å tisse mye. Nyrene spiller en viktig rolle i reguleringen av væskebalansen i kroppen, inkludert produksjonen av urin. Hvis kattens nyrer ikke fungerer skikkelig, kan det føre til endringer i urinproduksjonen.

Nyresykdom kan ha symptomer som inkluderer:

 1. Økt vanninntak: Katten drikker mer vann enn vanlig.
 2. Hyppig vannlating: Katten tisser oftere, selv om det kan være mindre mengder urin hver gang.
 3. Dårlig appetitt: Katten kan miste appetitten eller være kresen med maten.
 4. Vekttap: Katten kan gå ned i vekt.
 5. Dårlig pelskvalitet: Pelsen kan bli kjedelig og matt.
 6. Oppkast og diaré: Nyresykdom kan påvirke kattens fordøyelsessystem og føre til oppkast og diaré.
 7. Tretthet og generell slapphet: Katten kan virke mindre aktiv og mer sliten.

Det er viktig å merke seg at nyresykdom er en alvorlig tilstand, og hvis du mistenker at katten din kan ha nyreproblemer, bør du oppsøke en veterinær så snart som mulig. Veterinæren kan utføre blodprøver og urintester for å evaluere nyrefunksjonen og stille en nøyaktig diagnose. Avhengig av alvorlighetsgraden av nyresykdommen, kan veterinæren anbefale behandlingstiltak som inkluderer spesialdiett, medisiner og andre tiltak for å hjelpe med å håndtere tilstanden.

Hyperthyroidisme

Hyperthyroidisme er en tilstand der kattens skjoldbruskkjertel produserer for mye skjoldbruskhormon. Dette fører til en økning i kattens stoffskifte, og det kan påvirke forskjellige deler av kattens kropp, inkludert urinproduksjonen. Økt urinering er en av flere symptomer på hyperthyroidisme.

Symptomer på hyperthyroidisme hos katter kan inkludere:

 1. Økt vanninntak: Katten drikker mer vann enn vanlig.
 2. Hyppig vannlating: Katten tisser oftere.
 3. Vekttap: Katten kan gå ned i vekt til tross for en god appetitt.
 4. Økt appetitt: Katten kan ha en uregelmessig appetitt.
 5. Nervøsitet eller rastløshet: Katten kan virke mer rastløs eller nervøs.
 6. Oppkast og diaré: Dette kan forekomme som en del av symptombildet.
 7. Dårlig pelskvalitet: Pelsen kan se kjedelig og dårlig ut.

Hvis du mistenker at katten din kan ha hyperthyroidisme, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren kan utføre en grundig undersøkelse, inkludert blodprøver, for å bekrefte diagnosen. Behandling for hyperthyroidisme kan inkludere medisiner, spesialdiett, radioaktivt jodbehandling eller kirurgi, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og kattens helsetilstand.

Som alltid er det viktig å få en profesjonell veterinær til å vurdere og behandle katten din dersom du mistenker at den har en medisinsk tilstand.

Stress eller endringer i miljøet

Stress eller endringer i miljøet kan også føre til økt urinering hos katter. Katter er ofte følsomme for endringer i rutiner, omgivelser eller mennesker rundt dem, og dette kan påvirke deres atferd, inkludert urinering. Når katter opplever stress eller føler seg utrygge, kan det påvirke blærens funksjon og føre til hyppigere urinering eller til og med tisse utenfor kattedoen.

Noen situasjoner som kan forårsake stress eller endringer i miljøet for katter inkluderer:

 1. Flytting til nytt hjem: Bytte av bosted kan være svært stressende for katter.
 2. Nye familiemedlemmer eller dyr: Innføring av nye mennesker eller dyr i husstanden kan føre til usikkerhet og stress for katten.
 3. Bytte av rutiner: Store endringer i kattens daglige rutine eller omgivelser kan påvirke den negativt.
 4. Høye lyder eller uventede hendelser: Katter kan reagere på høye lyder, fyrverkeri, eller andre uventede hendelser som kan skape stress.
 5. Mangel på tilgjengelighet til kattedoen: Hvis katten opplever problemer med å komme til kattedoen på grunn av stengte dører eller andre hindringer, kan dette føre til at den tisser andre steder.

For å hjelpe en stresset katt og redusere overdreven urinering, kan du prøve følgende:

 • Gi katten et trygt og rolig miljø.
 • Oppretthold kattens daglige rutiner så godt som mulig.
 • Sørg for tilgjengelighet til kattedoen og hold den ren.
 • Introduser endringer gradvis, spesielt hvis det er store endringer i husstanden.
 • Bruk beroligende teknikker som feliway-feromonprodukter eller beroligende musikk.

Hvis katten din fortsetter å vise tegn på overdreven urinering eller stress, kan det være lurt å rådføre deg med en veterinær eller en dyreadferdsekspert for å finne ut den beste måten å hjelpe katten på.

Blærestein eller urinveisproblemer

Blærestein eller urinveisproblemer kan også føre til økt urinering hos katter. Disse problemene kan påvirke kattens evne til å tømme blæren normalt, noe som kan føre til hyppigere urinering og andre symptomer. Blærestein kan dannes når mineraler i urinen klumper seg sammen og danner harde masser i blæren eller urinveiene.

Noen symptomer på blærestein eller urinveisproblemer hos katter inkluderer:

 1. Hyppig vannlating: Katten tisser ofte, og det kan være mindre mengder urin hver gang.
 2. Smertefull urinering: Katten kan vise tegn på smerte under urinering, som mjauing eller stivhet.
 3. Blod i urinen: Urinen kan være rødlig eller inneholde synlig blod.
 4. Tisse utenfor kattedoen: Katten kan begynne å tisse utenfor kattedoen fordi den assosierer kattedoen med smerte.
 5. Vaske genitalområdet: Katten kan slikke eller vaske genitalområdet oftere enn vanlig.
 6. Urolig atferd: Katten kan virke urolig, irritabel eller engstelig.

Hvis du mistenker at katten din kan ha blærestein eller urinveisproblemer, er det viktig å kontakte en veterinær. Veterinæren kan utføre en undersøkelse og eventuelt ta røntgenbilder eller ultralyd for å vurdere tilstanden i blæren og urinveiene. Avhengig av diagnosen, kan behandlingen inkludere endringer i kostholdet, medisiner eller i noen tilfeller kirurgisk fjerning av blærestein.

Det er viktig å søke profesjonell hjelp hvis du mistenker at katten din har urinveisproblemer, da dette kan være smertefullt og potensielt alvorlig.

Katt tisser ofte og lite

Hvis katten din tisser ofte, men i små mengder, kan dette være et tegn på en urinveisinfeksjon eller andre urinveisproblemer. Urinveisinfeksjoner kan føre til hyppig vannlating fordi katten kan føle behovet for å tisse oftere på grunn av irritasjon i urinveiene. Samtidig kan betennelse eller smerte også føre til at katten bare klarer å tisse små mengder av gangen.

Her er noen mulige årsaker til denne atferden:

 1. Urinveisinfeksjon (UTI): Bakterier kan infisere urinveiene og forårsake irritasjon og betennelse. Dette kan føre til hyppig vannlating og smerte ved urinering.
 2. Blærestein: Dannelsen av blærestein kan føre til blokkeringer i urinveiene og derfor redusere mengden urin som katten klarer å passere.
 3. Urinveisobstruksjon: Dette er en alvorlig tilstand der urinveiene er blokkert, vanligvis av blærestein eller andre masser. Dette fører til smerte, hyppig forsøk på å tisse, men lite eller ingen urin blir passert.
 4. Urinveisirritasjon: Irriterende stoffer i kattens miljø eller urin kan føre til at katten tisser ofte i små mengder for å prøve å lindre irritasjonen.
 5. Nyresykdom: Nyreproblemer kan påvirke kattens urinproduksjon og kvalitet, noe som kan føre til hyppigere tissing og endret urinmengde.

Uansett årsak er det viktig å ta kontakt med en veterinær for en nøyaktig diagnose og behandling. Hvis katten din viser tegn på smerte, har problemer med å urinere eller viser andre bekymringsfulle symptomer, bør du oppsøke veterinær umiddelbart, da en urinveisobstruksjon kan være livstruende.

Hvordan finne ut om katten har urinveisinfeksjon?

Å finne ut om katten har en urinveisinfeksjon (UTI) krever vanligvis en veterinærs vurdering og diagnostiske tester. Her er noen trinn som vanligvis tas for å diagnostisere urinveisinfeksjon hos katter:

 1. Observer symptomer: Hold øye med kattens atferd og eventuelle symptomer som hyppig vannlating, smertefull urinering, blod i urinen, urinering utenfor kattedoen, overdreven slikking av genitalområdet og eventuelle endringer i kattens generelle atferd.
 2. Besøk veterinæren: Hvis du mistenker at katten din har en urinveisinfeksjon, bør du kontakte en veterinær for en fullstendig evaluering. Veterinæren vil stille deg spørsmål om kattens symptomer, helsehistorie og livsstil.
 3. Fysiske undersøkelser: Veterinæren vil utføre en fysisk undersøkelse av katten din for å sjekke kattens allmenntilstand, blærens størrelse og eventuelle smertefulle områder.
 4. Urinprøve: En urinprøve vil være en sentral del av diagnosen. Veterinæren kan enten samle en urinprøve fra katten din eller anbefale at du samler en prøve hjemme. Urinprøven vil bli analysert for tilstedeværelse av bakterier, hvite blodceller, blod og eventuelle andre abnormiteter.
 5. Urinkultur: For å bekrefte tilstedeværelsen av en urinveisinfeksjon og identifisere hvilken type bakterier som forårsaker den, kan veterinæren utføre en urinkultur. Dette innebærer å dyrke urinen for å identifisere bakteriene og bestemme hvilke antibiotika som vil være mest effektive for behandlingen.
 6. Blodprøver: I noen tilfeller kan veterinæren også bestille blodprøver for å vurdere kattens nyrefunksjon og generelle helse.

Hvis katten din blir diagnostisert med en urinveisinfeksjon, vil veterinæren kunne foreskrive antibiotika eller andre passende medisiner for å behandle infeksjonen. Det er viktig å følge veterinærens råd og gi katten medisinene som foreskrevet for å sikre en rask og effektiv bedring.

Referanser

Om forfatteren