Katt tisser i senga

Hvis du har en katt som tisser i senga, kan det være flere grunner til dette atferden. Lær mer om mulige årsaker til at katt tisser i senga, og hva du kan gjøre for å stoppe det.

Årsaker til at katt tisser i senga

Katter er vanligvis renslige dyr som bruker kattedoen til å urinere, så når de begynner å tisse andre steder som sengen, kan det indikere et problem. Her er noen mulige årsaker og løsninger:

 1. Helseproblemer: Katter kan tisse utenfor kattedoen hvis de har urinveisinfeksjoner, blærestein, eller andre helseproblemer som gjør det smertefullt å bruke kattedoen. Hvis dette er tilfellet, bør du ta katten din til veterinæren for en sjekk og behandling.
 2. Territorial markering: Noen katter kan tisse i sengen eller andre områder for å markere sitt territorium, spesielt hvis de føler seg truet eller stresset. Dette kan også skje hvis det er andre katter i området.
 3. Kattedo-problemer: Katter kan være kresne når det gjelder kattedoen. Noen liker ikke typen kattesand, plasseringen av kattedoen, eller rensligheten i kattedoen. Prøv å eksperimentere med forskjellige typer kattesand og kattedoplassering.
 4. Stress og endringer: Katter er sensitive for endringer i miljøet. Flytting, nytt familiemedlem, eller andre store endringer kan føre til stress som manifesterer seg i uvanlig oppførsel som å tisse utenfor kattedoen.
 5. Sosiale faktorer: Hvis det er flere katter i husstanden, kan det være konflikter som fører til stress. Også dersom katten din føler seg oversett eller alene, kan dette påvirke atferden.
 6. Renhold: Hvis katten tidligere har tisset i sengen, kan lukten oppmuntre til gjentatt atferd. Pass på å rengjøre grundig med produkter som fjerner kattelukt.

For å løse problemet, anbefales det å først oppsøke en veterinær for å utelukke helseproblemer. Hvis katten er frisk, kan du vurdere følgende:

 • Gi katten en egen, rolig plass med tilgang til mat, vann, leker og en kattedo.
 • Sørg for en jevn og rutinepreget hverdag.
 • Prøv forskjellige typer kattesand og kattedoer.
 • Bruk duftfrie rengjøringsmidler for å fjerne lukt i områder der katten har tisset.
 • Gi katten positiv oppmerksomhet og lek for å redusere stress.
 • Vurdere å bruke feromoner (duftstoffer) som kan bidra til å berolige katten.

Hvis problemet vedvarer eller forverres, kan det være lurt å søke råd fra en veterinær eller en atferdsekspert som spesialiserer seg på katter.

Helseproblemer

Her er flere potensielle helseproblemer som kan føre til at katter tisser i senga, samt tilhørende løsninger:

 1. Urinveisinfeksjoner: Dette er en vanlig årsak til urinering utenfor kattedoen. Katter med urinveisinfeksjoner kan oppleve smerte ved urinering, noe som kan føre til at de assosierer kattedoen med ubehag. En veterinær kan diagnostisere og foreskrive antibiotika for behandling.
 2. Blærestein: Blærestein kan forstyrre urinstrømmen og forårsake smerte. Dette kan føre til at katten unngår kattedoen. En veterinær kan foreta røntgenundersøkelse eller ultralyd for å påvise blærestein, og deretter anbefale passende behandling.
 3. Urinsprutende lidelser: Noen katter lider av lidelser som interstitiell cystitt eller idiopatisk cystitt, som forårsaker betennelse i blæren. Dette kan føre til smerte ved urinering og hyppig vannlating. Veterinæren kan anbefale behandlinger for å lindre symptomene.
 4. Diabetes: Katter med diabetes kan ha økt tørste og hyppig vannlating. Hvis katten din tisser mye og også drikker mye vann, kan det være lurt å teste for diabetes. Regulering av blodsukkernivået kan redusere symptomene.
 5. Nyresykdom: Nyreproblemer kan påvirke kattens urinproduksjon og evne til å konsentrere urinen. Dette kan føre til økt vannlating og urinering utenfor kattedoen. En veterinær kan diagnostisere nyresykdom og gi råd om behandlingsmuligheter.
 6. Aldersrelaterte endringer: Eldre katter kan oppleve aldersrelaterte helseproblemer som påvirker urineringen. Dette kan inkludere nedsatt blærefunksjon og lekkasjer. Veterinæren kan hjelpe med å administrere disse problemene.

For alle disse helseproblemene er det viktig å oppsøke en veterinær for en nøyaktig diagnose og riktig behandlingsplan. Hvis katten din opplever smerte eller ubehag ved urinering, er det viktig å få hjelp så snart som mulig for å sikre kattens trivsel og helse.

Territorial markering

Her er mer informasjon om årsaker og mulige løsninger når en katt tisser i senga på grunn av territorial markering:

Årsaker:

 1. Territoriell konflikt: Hvis det er andre katter i husstanden eller i nærområdet, kan det føre til territorial konflikt. Katter markerer ofte sitt territorium med urin for å sende ut duftsignaler til andre katter.
 2. Stress eller endringer: Store endringer i kattens miljø, som innflytting av nye familiemedlemmer eller omorganisering av møbler, kan føre til stress og endringer i territoriale dynamikker.

Mulige løsninger:

 1. Separasjon og reintroduksjon: Hvis du har flere katter i husstanden og tror at territorial konflikt er årsaken, kan du vurdere å holde dem adskilt en stund. Gradvis gjenintroduksjon med kontrollerte møter kan hjelpe med å redusere konflikten.
 2. Flere ressurser: Sørg for at det er tilstrekkelig med ressurser som mat, vann, kattedoer og soveplasser for hver katt i husstanden. Dette kan bidra til å redusere konkurranse og territoriell stress.
 3. Feromoner: Bruk syntetiske feromoner som Feliway, som kan hjelpe med å skape en beroligende atmosfære og redusere territoriell konflikt.
 4. Renhold: Fjern kattens lukt fra sengen ved å rengjøre grundig med produkter som er spesielt laget for å fjerne kattelukt. Dette kan bidra til å forhindre gjentatt markering på samme sted.
 5. Berikelse og aktivisering: Gi katten mental og fysisk stimulering gjennom leker, klatremuligheter og interaktiv leketid. Dette kan bidra til å redusere stress og frustrasjon.
 6. Kastrering/sterilisering: Kastrering eller sterilisering av katten kan redusere behovet for territoriell markering, spesielt hos umodne katter.
 7. Konsultasjon med veterinær eller atferdsekspert: Hvis problemet vedvarer, kan det være lurt å rådføre deg med en veterinær eller en atferdsekspert som spesialiserer seg på katter. De kan gi skreddersydde råd og strategier for å løse territorielle markeringer.

Husk at det kan ta tid å endre kattens atferd, spesielt når det gjelder territoriell markering. Tålmodighet og konsekvens er nøkkelen til suksess når du arbeider med slike problemer.

Kattedo-problemer

Her er mer informasjon om årsaker og mulige løsninger når en katt tisser i senga på grunn av kattedo problemer:

Årsaker:

 1. Kattedoens plassering: Katter kan være sensitive for hvor kattedoen er plassert. Hvis den er plassert på et sted som føles utrygt eller utilgjengelig for katten, kan den velge å urinere andre steder.
 2. Kattedoens renslighet: Katter er renslige dyr og kan nekte å bruke en skitten kattedo. Hvis kattedoen ikke blir rengjort jevnlig, kan katten begynne å tisse andre steder.
 3. Kattedoens type og størrelse: Katter har forskjellige preferanser når det gjelder kattedoer. Noen foretrekker lukkede, mens andre liker åpne kattedoer. Størrelsen på kattedoen kan også påvirke komforten til katten.
 4. Kattesandtype: Katter kan være kresne med typen kattesand som brukes i kattedoen. Noen liker ikke grove eller klumpende kattesandtyper.

Mulige løsninger:

 1. Plassering: Plasser kattedoen et rolig sted, unngå høytrafikkområder og støyende områder. Katten bør ha privatliv og føle seg trygg mens den bruker kattedoen.
 2. Renslighet: Rengjør kattedoen daglig. Fjern klumper og avføring, og fyll på med nytt kattesand ved behov. Dette sikrer at kattedoen alltid er tiltalende og ren for katten.
 3. Kattedotype og størrelse: Prøv forskjellige typer kattedoer for å finne ut hva katten din liker best. Noen katter foretrekker store, åpne kattedoer, mens andre foretrekker lukkede eller dekkede kattedoer.
 4. Kattesandtype: Eksperimenter med forskjellige kattesandtyper for å finne den som passer best for katten din. Noen katter foretrekker finere kattesand, mens andre liker grovere varianter.
 5. Flere kattedoer: Hvis du har flere katter, bør du ha en kattedo per katt, pluss en ekstra. Dette gir kattene nok valgmuligheter og kan redusere konflikt og territorielle problemer.
 6. Gradvis endringer: Hvis du bytter kattedo, kattesandtype eller plassering, gjør det gradvis. Dette gir katten tid til å tilpasse seg endringene uten å bli stresset.
 7. Positiv forsterkning: Ros og belønn katten når den bruker kattedoen riktig. Dette kan hjelpe med å oppmuntre ønsket atferd.
 8. Konsultasjon med veterinær: Hvis kattedo problemet vedvarer, kan en veterinær undersøke katten for eventuelle underliggende helseproblemer som kan påvirke dens toalettvaner.

Å finne riktig kattedoløsning for katten din kan ta litt tid og prøving og feiling, men med tålmodighet og oppmerksomhet kan du bidra til å løse problemet og opprettholde en positiv toalettvaner for katten din.

Stress og endringer

Her er mer informasjon om årsaker og mulige løsninger når en katt tisser i senga på grunn av stress og endringer:

Årsaker:

 1. Flytting: En ny bolig kan være stressende for en katt, og den kan reagere ved å urinere utenfor kattedoen som et resultat av endringen i omgivelsene.
 2. Ny familiemedlem: Innføring av en ny person eller dyr i husstanden kan føre til stress for katten, spesielt hvis det er konflikter eller en følelse av å bli oversett.
 3. Endringer i rutine: Store endringer i kattens daglige rutine, som fôringstidspunkter, leketider eller søvnvaner, kan føre til stress.
 4. Høye lyder eller bråk: Uventede lyder eller bråkende omgivelser kan skremme en katt og føre til stressreaksjoner, inkludert urinering utenfor kattedoen.

Mulige løsninger:

 1. Stabilitet og forutsigbarhet: Prøv å opprettholde en stabil og forutsigbar rutine for katten din. Dette kan bidra til å redusere stress ved å gi en følelse av trygghet.
 2. Innføring av nye elementer: Hvis det er en ny person eller et nytt kjæledyr, bør introduksjonen skje gradvis. Gi katten tid til å tilpasse seg endringen.
 3. Sikre et trygt område: Gi katten en egen, trygg plass der den kan trekke seg tilbake når den føler behov for det. Dette kan bidra til å redusere stress ved å gi katten kontroll over sitt eget rom.
 4. Beroligende miljø: Bruk duftstoffer som syntetiske feromoner (Feliway) for å skape en rolig atmosfære i hjemmet som kan bidra til å redusere stress.
 5. Gradvis tilvenning: Hvis du flytter eller gjør store endringer i hjemmet, introduser katten gradvis til det nye miljøet. Gi den tid til å utforske og tilpasse seg.
 6. Positiv forsterkning: Gi katten positiv oppmerksomhet når den oppfører seg normalt. Dette kan hjelpe med å forsterke ønsket atferd og redusere stressrelaterte atferdsproblemer.
 7. Stille og trygg plass: Hvis det er høy lyd eller bråk i hjemmet, gi katten et rolig sted å trekke seg tilbake, for eksempel et skap eller et rom der den føler seg trygg.
 8. Konsultasjon med veterinær: Hvis katten virker svært stresset, kan en veterinær anbefale medisinske løsninger eller andre behandlingsalternativer for å hjelpe den med å håndtere stresset.

Å redusere stress og hjelpe katten din å tilpasse seg endringer tar tid og tålmodighet. Ved å skape et beroligende miljø og ta hensyn til kattens behov, kan du gradvis hjelpe den med å overvinne stressrelaterte atferdsproblemer.

Sosiale faktorer

Her er mer informasjon om årsaker og mulige løsninger når en katt tisser i senga på grunn av sosiale faktorer:

Årsaker:

 1. Konflikter med andre katter: Dersom det er flere katter i husstanden, kan det oppstå konflikter og rivalisering. Dette kan føre til stress og uønsket atferd som urinering utenfor kattedoen.
 2. Sosial isolasjon: Katter er sosiale dyr og kan bli stresset når de føler seg ensomme eller oversett. Dette kan føre til uønsket atferd som urinmarkering.

Mulige løsninger:

 1. Innføring og overvåking: Hvis det er flere katter i husstanden, introduser dem gradvis til hverandre og hold dem under tilsyn. Gi hver katt egen plass og ressurser for å redusere konflikter.
 2. Sikre flere ressurser: Sørg for at det er nok mat, vann, kattedoer og soveplasser for alle kattene. Dette kan redusere konkurranse og bidra til en harmonisk atmosfære.
 3. Beroligende miljø: Bruk syntetiske feromoner som Feliway for å skape et rolig miljø som kan hjelpe med å redusere stress og konflikter mellom kattene.
 4. Lek og interaksjon: Tilbring tid med kattene individuelt, og gi dem positiv oppmerksomhet og lek. Dette kan bidra til å redusere følelsen av isolasjon.
 5. Introdusere nye katter gradvis: Hvis du introduserer en ny katt til husstanden, gjør det gradvis ved å gi dem separate rom og gradvis øke samværet. Dette kan bidra til å redusere konflikter.
 6. Medisinske sjekker: Hvis kattene viser aggresjon eller uvanlig atferd mot hverandre, kan det være lurt å sjekke for eventuelle underliggende helseproblemer. Noen ganger kan smerte eller ubehag føre til aggresjon.
 7. Konsultasjon med atferdsekspert: Hvis konflikter og uønsket atferd vedvarer, kan det være lurt å søke hjelp fra en atferdsekspert som kan gi råd og veiledning basert på kattens spesifikke situasjon.

Å opprettholde et harmonisk forhold mellom katter krever tålmodighet, observasjon og innsats for å tilrettelegge for deres behov og personligheter. Med riktig tilnærming kan du hjelpe kattene dine med å trives sammen og redusere uønsket atferd.

Renhold

Her er mer informasjon om årsaker og mulige løsninger når en katt tisser i senga på grunn av renholdsproblemer:

Årsaker:

 1. Luktavtrekk: Hvis katten tidligere har tisset i sengen eller et annet område, kan lukten være vanskelig å fjerne helt. Katten kan fortsatt lukte tidligere urinering og oppfatte området som akseptabelt for toalettbruk.
 2. Konkurranse: Hvis det er flere katter i husstanden, kan de konkurrere om territorium ved å tisse på steder som har en sterk lukt, som sengen.

Mulige løsninger:

 1. Rengjøring: Rengjør området grundig med rengjøringsmidler som er spesielt utviklet for å fjerne kattelukt. Dette bidrar til å fjerne duftmarkeringen som kan tiltrekke katten tilbake.
 2. Hindring: Plasser midlertidige hindringer på stedet der katten har urinert, for eksempel aluminiumsfolie eller doble tepper. Dette kan avskrekke katten fra å gå tilbake til området.
 3. Plassering av kattedoen: Plasser kattedoen i nærheten av området der katten har urinert. Dette kan oppmuntre den til å bruke kattedoen i stedet.
 4. Positiv forsterkning: Gi katten positiv oppmerksomhet og belønning når den bruker kattedoen riktig. Dette kan oppmuntre ønsket atferd.
 5. Renhold av sengetøy: Hvis katten har tisset på sengen, vask sengetøyet grundig for å fjerne lukten. Bruk et enzymatisk rengjøringsmiddel som spesielt bryter ned kattelukt.
 6. Fjerne tilgjengeligheten: Hvis mulig, begrens kattens tilgang til områder der den har urinert. Dette kan bidra til å forhindre gjentatt atferd.
 7. Fjern konkurranse: Hvis det er flere katter i husstanden, sørg for at det er nok ressurser for alle, inkludert kattedoer, mat og vann. Dette kan redusere territoriell konkurranse.
 8. Feliway eller lignende: Bruk syntetiske feromoner som Feliway for å skape en beroligende atmosfære som kan redusere behovet for markering.

Husk at det er viktig å reagere raskt på urinering utenfor kattedoen for å forhindre at det blir en vedvarende atferd. Ved å ta skritt for å fjerne lukt og oppmuntre ønsket atferd, kan du bidra til å løse renholdsrelaterte problemer.

Referanser

Om forfatteren