Katt tisser blod

Hvis katten din tisser blod, er det viktig å oppsøke veterinær umiddelbart. Lær mer om årsaker til at katt tisser blod.

Blod i kattens urin kan være et tegn på en rekke alvorlige helseproblemer, inkludert urinveisinfeksjoner, blærestein, nyreproblemer, eller til og med kreft. Det er ikke noe du bør overse eller prøve å behandle selv.

En veterinær vil kunne gjøre de nødvendige undersøkelsene og teste kattens urin for å finne årsaken til blodet og deretter anbefale riktig behandling. Å ignorere dette symptomet kan føre til alvorlige komplikasjoner, så det er viktig å søke profesjonell hjelp så snart som mulig.

Årsaker til at katten tisser blod

Blod i kattens urin, kjent som hematuri, kan ha flere potensielle årsaker. Her er noen vanlige årsaker til at en katt kan tisse blod:

 1. Urinveisinfeksjon (UVI): Bakteriell infeksjon i urinveiene kan føre til irritasjon og blødning. Dette er en relativt vanlig årsak til hematuri hos katter.
 2. Blærestein: Krystaller eller steiner i kattens urin kan forårsake skade på urinveiene og blødning.
 3. Urinsystemskreft: Kreft i urinveiene eller blæren kan føre til blødning. Dette kan være en alvorlig tilstand som krever rask diagnose og behandling.
 4. Traume: Skade på urinveiene på grunn av en ulykke eller slag kan føre til blødning.
 5. Nyresykdom: Nyreproblemer kan påvirke kattens urinproduksjon og konsistens, noe som kan føre til blod i urinen.
 6. Inflammatoriske tilstander: Sykdommer som interstitiell cystitt, en inflammatorisk tilstand i blæren, kan forårsake blod i urinen.
 7. Koagulasjonsforstyrrelser: Visse blodkoagulasjonsproblemer kan føre til blødning i urinen.
 8. Fremmedlegemer: Noen ganger kan små fremmedlegemer eller partikler bli fanget i urinveiene og forårsake skade.
 9. Giftstoffer: Inntak av visse giftige stoffer eller planter kan påvirke kattens urinveier og føre til blødning.
 10. Medikamenter: Noen medisiner kan føre til irritasjon av urinveiene og potensielt blod i urinen som en bivirkning.
 11. Stress: Alvorlig stress eller angst kan i noen tilfeller føre til urinveisproblemer, inkludert blod i urinen.

Husk at dette ikke er en uttømmende liste, og det er mange andre mulige årsaker til at en katt kan tisse blod. Hvis du observerer blod i kattens urin, er det viktig å konsultere en veterinær for en grundig undersøkelse og riktig diagnose.

Urinveisinfeksjon (UVI)

Urinveisinfeksjon (UVI) er en vanlig årsak til at katter tisser blod. Her er noen detaljer om hvordan urinveisinfeksjoner kan føre til dette symptomet:

Urinveisinfeksjon (UVI): En urinveisinfeksjon oppstår når bakterier kommer inn i kattens urinveier og formerer seg, vanligvis i blæren eller urinrøret. Infeksjonen kan føre til irritasjon og betennelse i urinveiene, som i noen tilfeller kan forårsake blødning.

Symptomer på urinveisinfeksjon inkluderer:

 • Hyppig vannlating
 • Smerte eller ubehag under urinering
 • Forsøk på å urinere med lite eller ingen urinproduksjon
 • Blod i urinen (hematuri)
 • Overdreven slikking av urinrørsåpningen
 • Unormal oppførsel, som å urinere utenfor kattens vanlige toalettsted

Hvis du mistenker at katten din har en urinveisinfeksjon på grunn av symptomer som blod i urinen, er det viktig å få katten undersøkt av en veterinær. Veterinæren vil vanligvis utføre en urinprøve og muligens andre tester for å diagnostisere infeksjonen og avgjøre hvilken type bakterier som er involvert. Behandlingen vil vanligvis bestå av antibiotika og eventuelt andre tiltak for å lindre symptomene.

Merk at urinveisinfeksjoner hos katter kan være smertefulle og potensielt utvikle seg til mer alvorlige tilstander, derfor er det viktig å søke veterinærhjelp hvis du mistenker en infeksjon.

Blærestein

Blod i kattens urin kan også være forårsaket av tilstedeværelse av blærestein. Her er noen detaljer om hvordan blærestein kan føre til dette symptomet:

Blærestein (urolithiasis): Blærestein er små, faste formasjoner som kan dannes i kattens urinveier, inkludert blæren og urinrøret. Disse steinene kan være laget av forskjellige mineraler som kattens kropp eliminerer gjennom urinen. De kan variere i størrelse fra små sandkorn til større steiner som kan blokkere urinveiene.

Når blæresteinene irriterer eller skader urinveiene, kan dette føre til blodig urin. Noen ganger kan steinene også blokkere urinrøret delvis eller fullstendig, noe som kan være en alvorlig og potensielt livstruende tilstand.

Symptomer på blærestein inkluderer:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Smerte eller ubehag under urinering
 • Hyppig vannlating
 • Strained eller smertefull urinering
 • Unormal oppførsel, som å urinere utenfor kattens vanlige toalettsted
 • Mulig blokkering av urinrøret, som kan føre til at katten ikke klarer å urinere i det hele tatt (en nødsituasjon som krever øyeblikkelig veterinærhjelp)

Hvis du mistenker at katten din har blærestein på grunn av symptomer som blod i urinen, bør du umiddelbart søke veterinærhjelp. Veterinæren vil vanligvis utføre en fysisk undersøkelse, ta en urinprøve og kan også gjennomføre røntgen eller ultralyd for å bekrefte tilstedeværelsen av steiner. Avhengig av situasjonen kan behandlingen omfatte medisiner for å løse opp steinene, spesiell diettendring, eller kirurgisk fjerning av steinene, avhengig av deres størrelse og plassering.

Urinsystemkreft

Blod i kattens urin kan også være et tegn på urinsystemkreft, selv om det er en mer sjelden årsak. Her er noen detaljer om hvordan urinsystemkreft kan føre til dette symptomet:

Urinsystemskreft: Urinsystemskreft hos katter kan påvirke organer som blæren, urinrøret, nyrene eller til og med urinlederne. Kreftvekst i disse områdene kan føre til skade på vevet, som kan forårsake blødning og dermed resultere i blodig urin.

Symptomer på urinsystemskreft kan variere avhengig av hvilket organ som er påvirket, men de inkluderer ofte:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Hyppig vannlating
 • Smerte eller ubehag under urinering
 • Vekttap
 • Redusert appetitt
 • Lethargi eller tretthet
 • Eventuell hevelse i buken eller andre områder

Urinsystemskreft kan være en alvorlig tilstand, og tidlig diagnose er viktig for best mulig behandling og prognose. Hvis du mistenker at katten din kan ha urinsystemskreft på grunn av symptomer som blod i urinen og andre nevnte symptomer, er det viktig å oppsøke veterinærhjelp så snart som mulig.

Diagnose av kreft kan innebære undersøkelser som røntgen, ultralyd, biopsi og blodprøver. Avhengig av typen kreft og dens utbredelse, kan behandlingen omfatte kirurgisk fjerning, strålebehandling, kjemoterapi eller en kombinasjon av disse metodene. Den nøyaktige behandlingen vil variere avhengig av kattens helsestatus og kreftens stadium.

Traume

Traumer kan også være en mulig årsak til at katten tisser blod. Her er noen detaljer om hvordan traumer kan føre til dette symptomet:

Traume: Fysiske skader på urinveiene eller bukområdet kan føre til blødning i kattens urin. Dette kan inkludere slag, fall eller andre ulykker som forårsaker skade på indre organer, inkludert blæren eller urinrøret.

Traumer kan føre til forskjellige symptomer, inkludert:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Smerte eller ubehag
 • Endret atferd eller bevegelsesmønster
 • Hevelse eller ømhet i bukområdet

Hvis katten har opplevd en ulykke eller traume og viser symptomer som blod i urinen og smerte, bør du umiddelbart søke veterinærhjelp. Veterinæren vil utføre en fysisk undersøkelse og eventuelt utføre ytterligere diagnostiske tester som røntgen eller ultralyd for å vurdere omfanget av skaden.

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av skaden. Mindre skader kan muligens helbrede med medisinsk behandling, mens mer alvorlige skader kan kreve kirurgi eller andre spesifikke tiltak for å stoppe blødning og reparere eventuelle skader på urinveiene eller andre organer.

Husk at traumer kan være alvorlige og kreve umiddelbar medisinsk oppmerksomhet, så det er viktig å ikke vente med å søke hjelp hvis du mistenker at katten din har blitt skadet.

Nyresykdom

Blod i kattens urin kan også være relatert til nyresykdom. Her er noen detaljer om hvordan nyresykdom kan føre til dette symptomet:

Nyresykdom: Nyrene spiller en viktig rolle i filtreringen av avfallsstoffer fra kattens kropp og reguleringen av væskebalansen. Nyresykdom kan føre til en rekke komplikasjoner, inkludert blødning i urinen.

Nyresykdom kan gi ulike symptomer, inkludert:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Økt tørste og hyppig vannlating
 • Vekttap
 • Redusert appetitt
 • Oppkast eller kvalme
 • Dårlig luktende ånde (uremisk lukt)
 • Dårlig pelskvalitet
 • Slapphet eller tretthet

Nyresykdom kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert infeksjoner, genetiske predisposisjoner, toksiner, kroniske betennelser og mer. Det er viktig å merke seg at nyresykdom kan være en progressiv tilstand, spesielt hvis den ikke blir behandlet i tide.

Hvis du mistenker at katten din har nyresykdom på grunn av symptomer som blod i urinen og andre nevnte symptomer, bør du oppsøke veterinærhjelp så snart som mulig. Diagnose av nyresykdom innebærer ofte blodprøver, urinprøver og muligens avanserte bildediagnostiske tester som ultralyd. Behandlingen vil avhenge av årsaken og alvorlighetsgraden av nyresykdommen, men kan inkludere diettendringer, medisiner og andre tilnærminger for å håndtere symptomer og bremse sykdomsprogresjonen.

Inflammatoriske tilstander

Inflammatoriske tilstander kan også være en årsak til at katten tisser blod. Her er noen detaljer om hvordan slike tilstander kan føre til dette symptomet:

Inflammatoriske tilstander: Visse inflammatoriske tilstander i kattens urinveier eller organer kan føre til blødning i urinen. En av de vanligste inflammatoriske tilstandene som påvirker kattens urinveier er interstitiell cystitt, som er en betennelse i blæreveggen uten tilstedeværelse av bakteriell infeksjon.

Symptomer på inflammatoriske tilstander kan inkludere:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Hyppig vannlating
 • Smerte eller ubehag under urinering
 • Forsøk på å urinere med lite eller ingen urinproduksjon
 • Overdreven slikking av urinrørsåpningen
 • Unormal oppførsel, som å urinere utenfor kattens vanlige toalettsted

Hvis du mistenker at katten din har en inflammatorisk tilstand som forårsaker blod i urinen, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren vil kunne utføre en fysisk undersøkelse, ta en urinprøve og muligens utelukke andre årsaker til blod i urinen. Inflammatoriske tilstander kan noen ganger være vanskelige å diagnostisere, da de kan ligne på andre tilstander som urinveisinfeksjoner. Behandlingen kan variere og kan inkludere smertestillende medisiner, spesielle diettendringer og eventuelt medisiner som hjelper med å kontrollere betennelsen.

Det er viktig å søke veterinærhjelp for en nøyaktig diagnose og passende behandling hvis du mistenker en inflammatorisk tilstand hos katten din.

Koagulasjonsforstyrrelser

Koagulasjonsforstyrrelser kan også føre til blod i kattens urin. Her er noen detaljer om hvordan slike forstyrrelser kan påvirke dette symptomet:

Koagulasjonsforstyrrelser: Koagulasjon refererer til blodets evne til å koagulere eller danne blodpropper. Forstyrrelser i koagulasjonssystemet kan føre til økt blødning eller problemer med å stoppe blødninger. Dette kan resultere i blod i urinen.

Symptomer på koagulasjonsforstyrrelser kan inkludere:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Blødninger fra andre kroppsdeler, som neseblod, blåmerker eller blødende tannkjøtt
 • Treg heling av sår
 • Blod i avføringen
 • Lett dannelse av blåmerker

Koagulasjonsforstyrrelser kan være medfødte eller ervervet som følge av visse medisinske tilstander eller medisiner. For eksempel kan leverproblemer eller blodplateproblemer påvirke blodets koagulasjonsevne.

Hvis du mistenker at katten din har en koagulasjonsforstyrrelse på grunn av symptomer som blod i urinen og andre nevnte symptomer, bør du oppsøke veterinærhjelp. Veterinæren vil kunne utføre en rekke tester, inkludert blodprøver for å evaluere kattens koagulasjonsstatus. Behandlingen vil variere avhengig av årsaken til koagulasjonsforstyrrelsen, og det kan inkludere medisiner eller andre tiltak for å forbedre blodets koagulasjonsevne.

Fremmedlegemer

Fremmedlegemer kan også være en mulig årsak til at katten tisser blod. Her er noen detaljer om hvordan fremmedlegemer kan føre til dette symptomet:

Fremmedlegemer: Små partikler eller gjenstander som kommer inn i kattens urinveier, som blæren eller urinrøret, kan forårsake irritasjon, betennelse og skade på vevet. Dette kan føre til blødning i urinen.

Symptomer på tilstedeværelse av fremmedlegemer kan inkludere:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Hyppig vannlating
 • Strained eller smertefull urinering
 • Smerte eller ubehag i buk- eller bekkenområdet

Fremmedlegemer kan variere i størrelse og natur. Noen ganger kan små partikler eller krystaller i urinen klumpe seg sammen og danne små “sandkorn” som kan irritere urinveiene. Andre ganger kan små gjenstander, som en liten del av et leketøy eller annet materiale, bli fanget i urinveiene og forårsake skade.

Hvis du mistenker at katten din har en fremmedlegeme i urinveiene på grunn av symptomer som blod i urinen og smerte, bør du umiddelbart søke veterinærhjelp. Veterinæren vil utføre en undersøkelse, muligens ved hjelp av bildediagnostiske teknikker som røntgen eller ultralyd, for å avgjøre om det er tilstedeværelse av fremmedlegemer. Behandlingen vil avhenge av størrelsen og plasseringen av fremmedlegemet, og kan inkludere medisinsk behandling, spesiell diettendring eller i noen tilfeller kirurgisk fjerning.

Giftstoffer

Tilstedeværelse av visse giftige stoffer eller planter kan også føre til at katten tisser blod. Her er noen detaljer om hvordan giftstoffer kan påvirke dette symptomet:

Giftstoffer: Inntak av visse giftige stoffer eller planter kan forårsake irritasjon og skade på kattens urinveier, noe som kan føre til blødning i urinen.

Symptomer på forgiftning kan variere, men kan inkludere:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Oppkast
 • Diaré
 • Redusert appetitt
 • Lethargi eller tretthet
 • Pustevansker
 • Unormal atferd

Katter kan være svært følsomme for en rekke giftige stoffer, inkludert visse typer planter, medikamenter, rengjøringsmidler, kjemikalier og mer. Noen giftstoffer kan påvirke kattens urinveier direkte, mens andre kan føre til indirekte skade på organene som kan resultere i blodig urin.

Hvis du mistenker at katten din har blitt utsatt for giftstoffer på grunn av symptomer som blod i urinen og andre nevnte symptomer, bør du umiddelbart søke veterinærhjelp. Det er viktig å gi veterinæren så mye informasjon som mulig om mulig eksponering for giftstoffer, da dette vil hjelpe dem med å diagnostisere og behandle katten på en mer effektiv måte. Behandlingen vil variere avhengig av typen giftstoff og graden av eksponering, og kan inkludere medisinsk behandling for å motvirke giftstoffets virkninger og støtte kattens helse.

Medikamenter

Noen medikamenter kan også forårsake at katten tisser blod som en bivirkning. Her er noen detaljer om hvordan medikamenter kan påvirke dette symptomet:

Medikamenter: Noen medikamenter kan føre til irritasjon i urinveiene eller forstyrrelse av blodkoagulasjonen, som til slutt kan resultere i blodig urin.

Symptomer på medikamentell påvirkning kan variere, men kan inkludere:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Oppkast
 • Diaré
 • Redusert appetitt
 • Endret atferd
 • Tretthet eller slapphet

Det er viktig å merke seg at enkelte medikamenter kan ha bivirkninger som påvirker kattens helse, inkludert urinveiene. Hvis du nylig har startet katten din på et nytt medikament og oppdager symptomer som blod i urinen, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart for å diskutere bivirkningene og om det er nødvendig å justere behandlingen.

Ikke stopp med en pågående medikamentell behandling uten råd fra veterinæren, da noen medikamenter kan kreve gradvis uttak eller spesielle hensyn. Hvis du mistenker at medikamentene kan være årsaken til blod i urinen, vil veterinæren kunne evaluere situasjonen, justere behandlingen eller anbefale alternative løsninger.

Stress

Stress kan også være en faktor som påvirker kattens urinveisystem og potensielt føre til blod i urinen. Her er noen detaljer om hvordan stress kan spille en rolle:

Stress: Katter er sensitive skapninger som kan reagere på stress og endringer i miljøet. Stress kan påvirke kattens hormonbalanse og nervesystem, noe som igjen kan ha innvirkning på urinveisfunksjonen.

Stress kan manifestere seg på forskjellige måter, inkludert:

 • Blod i urinen (hematuri)
 • Overdreven slikking eller grooming
 • Urinering utenfor kattens vanlige toalettsted
 • Aggressivitet eller tilbaketrekning
 • Tap av appetitt eller overspising

Forskning har vist at stress kan føre til tilstander som interstitiell cystitt, en inflammatorisk tilstand i blæren som kan forårsake blodig urin og andre urinveisproblemer hos katter.

Hvis du mistenker at katten din kan være stresset på grunn av symptomer som blod i urinen og andre nevnte symptomer, er det viktig å identifisere og adressere eventuelle faktorer i miljøet som kan være årsaken til stresset. Dette kan inkludere endringer i rutiner, innføring av nye mennesker eller dyr i hjemmet, eller andre stressfaktorer.

For å håndtere stressrelaterte urinveisproblemer kan veterinæren din gi råd om å skape et trygt og stimulerende miljø for katten, bruke beroligende teknikker, og i noen tilfeller kan medisiner som hjelper med å redusere stress bli anbefalt. Det er viktig å jobbe med en veterinær for å utvikle en tilpasset plan for å redusere stresset og forbedre kattens trivsel.

Hvordan behandle urinveisinfeksjon hos katt?

Behandling av urinveisinfeksjon hos katter innebærer vanligvis en kombinasjon av medisinsk behandling og administrasjon av spesifikke tiltak for å lette symptomene og fremme kattens helbredelse. Her er de vanligste trinnene som tas i behandlingen av urinveisinfeksjoner hos katter:

 1. Veterinærkonsultasjon: Hvis du mistenker at katten din har en urinveisinfeksjon på grunn av symptomer som blod i urinen, hyppig vannlating, smertefull urinering osv., bør du først oppsøke en veterinær. Veterinæren vil undersøke katten og utføre relevante tester for å bekrefte diagnosen.
 2. Urinprøve: Veterinæren vil trolig be om en urinprøve for å diagnostisere urinveisinfeksjonen. Dette kan innebære å samle urin fra katten din for å undersøke om det er tilstedeværelse av bakterier eller andre tegn på infeksjon.
 3. Antibiotikabehandling: Hvis urinprøven viser tilstedeværelse av bakterier, vil veterinæren foreskrive antibiotika som er effektive mot den spesifikke typen bakterier som forårsaker infeksjonen. Det er viktig å følge foreskrevne doser og administreringsinstruksjoner nøye. Fullfør hele antibiotikakuren, selv om symptomene forsvinner tidligere, for å forhindre at infeksjonen kommer tilbake og utvikler resistens mot antibiotika.
 4. Hydrering: Å oppmuntre til økt vanninntak kan hjelpe med å skylle ut bakteriene fra urinveiene. Dette kan oppnås ved å gi katten tilgang til friskt vann og eventuelt inkludere våtfôr i kostholdet, som har høy vanninnhold.
 5. Spesialkost: Veterinæren kan anbefale en spesiell diett som hjelper til med å støtte kattens urinveisfunksjon og redusere risikoen for fremtidige urinveisproblemer.
 6. Smertelindring: Hvis katten opplever smerte eller ubehag under urinering, kan veterinæren foreskrive smertestillende medisiner for å lindre symptomer mens antibiotika tar effekt.
 7. Oppfølging: Etter behandlingen kan veterinæren ønske å gjennomføre en oppfølgingsundersøkelse eller urinprøve for å sikre at infeksjonen er fullstendig borte og at kattens urinveisfunksjon er normal.

Husk at bare en veterinær kan gi den beste behandlingsplanen for din katt basert på dens individuelle situasjon. Det er viktig å søke profesjonell hjelp for korrekt diagnose og behandling av urinveisinfeksjonen.

Referanser

Om forfatteren