Katt som ikke spiser

En katt som ikke spiser kan være et bekymringsfullt tegn på at noe kan være galt med katten din. Lær mer om årsaker til at katt ikke spiser.

Hvorfor spiser ikke katten min?

Hvis katten din ikke spiser, kan det være på grunn av en rekke årsaker som ikke nødvendigvis er nevnt tidligere. Noen mulige årsaker kan inkludere:

 1. Sosial isolasjon: Hvis katten din er ensom eller føler seg isolert, kan dette påvirke matlysten. Katter er sosiale dyr og kan bli deprimerte eller stresset hvis de mangler selskap.
 2. Fôrskål eller mattype: Katter kan være veldig kresne, og de kan nekte å spise hvis de ikke liker skålen eller mattypen de får. Prøv å eksperimentere med ulike skåler og matvarer for å se om det hjelper.
 3. Endringer i eierskap eller omsorgsperson: Katter kan reagere på endringer i hvem som gir dem mat eller omsorg. Hvis det har vært en endring i husholdningen, kan katten din være usikker på den nye situasjonen.
 4. Alderdom og tap av lukte- og smakssans: Eldre katter kan oppleve en nedgang i lukte- og smakssansen, noe som kan påvirke matlysten. De kan finne det vanskelig å identifisere matens aroma eller smak.
 5. Fôringsrutine: Katter trives på rutine. Hvis det har vært uventede endringer i fôringsrutinen, kan katten din reagere ved å slutte å spise.
 6. Allergier eller intoleranser: Katter kan utvikle allergier eller intoleranser mot visse matvarer, som kan føre til matavvisning.
 7. Emosjonell stress: Katter kan oppleve følelsesmessig stress på grunn av tap av en annen kjæledyrskamerat eller andre hendelser som påvirker deres følelsesmessige velvære.
 8. Dårlig lukt eller hygiene rundt matskålen: Katter har en skarp luktesans, og hvis det er dårlig lukt rundt matskålen eller i nærheten, kan dette påvirke matlysten deres.
 9. Smerter eller ubehag: Katter kan unngå mat hvis de opplever smerte eller ubehag, selv om årsaken ikke er relatert til maten selv.

Det er viktig å observere kattens generelle atferd, helse og miljø for å identifisere mulige årsaker til at hun ikke spiser. Hvis problemet vedvarer, bør du kontakte en veterinær for en grundig undersøkelse og råd om hvordan du kan hjelpe katten din å gjenopprette matlysten.

Årsaker til katt som ikke spiser

Det kan være flere årsaker til dette, og det er viktig å undersøke nøye for å finne ut hva som kan være årsaken. Her er noen mulige årsaker til at en katt kan nekte å spise:

 1. Helseproblemer: Dette er en av de vanligste årsakene til tap av matlyst hos katter. Infeksjoner, tannproblemer, fordøyelsesproblemer, nyreproblemer, leversykdommer eller andre helseproblemer kan føre til nedsatt matlyst.
 2. Stress eller endringer: Katter er ofte sensitive for endringer i miljøet sitt. Flytting, tillegg av nye kjæledyr eller familiemedlemmer, eller andre stressende hendelser kan føre til at en katt slutter å spise.
 3. Dårlig kvalitet på maten: Noen katter kan være kresne med hensyn til matkvalitet eller smak. Hvis du nylig har byttet merke på kattematen eller introdusert ny mat, kan dette påvirke appetitten.
 4. Tannproblemer: Tannverk eller tannproblemer kan gjøre det smertefullt for katten å tygge maten, noe som kan føre til tap av matlyst.
 5. Parasitter eller sykdom: Indre parasitter som orm eller utvendige parasitter som lopper og flått kan påvirke kattens generelle velvære og matlyst. En alvorlig sykdom kan også føre til tap av matlyst.
 6. Aldring: Eldre katter kan oppleve nedsatt appetitt på grunn av aldersrelaterte helseproblemer.
 7. Miljøfaktorer: For mye støy, mangel på trygghet eller forstyrrelser kan påvirke en katts evne til å spise.

Hvis katten din nekter å spise i mer enn 24 timer, er det viktig å ta henne med til en veterinær så snart som mulig for en grundig helsevurdering. En veterinær kan utføre nødvendige tester for å fastslå årsaken til tap av matlyst og anbefale riktig behandling. Ikke prøv å diagnostisere eller behandle katten selv, da dette kan forverre situasjonen.

Helseproblemer

En katt som ikke spiser på grunn av helseproblemer kan være et alvorlig tegn på at noe kan være galt. Her er noen vanlige helseproblemer som kan føre til tap av matlyst hos katter:

 1. Tannproblemer: Dårlige tenner eller tannkjøttproblemer kan forårsake smerte når katten tygger mat. Dette kan føre til at katten unngår å spise.
 2. Nyresykdom: Nyreproblemer er vanlig blant eldre katter. Dette kan føre til tap av appetitt, vekttap og dehydrering.
 3. Fordøyelsesproblemer: Problemer med mage-tarmkanalen, som gastritt, betennelse i tarmen eller forstoppelse, kan påvirke kattens evne til å spise.
 4. Infeksjoner: Både virus- og bakterieinfeksjoner kan føre til redusert matlyst. For eksempel kan en øvre luftveisinfeksjon påvirke kattens evne til å lukte maten, noe som kan føre til nedsatt appetitt.
 5. Leversykdom: Leversykdom kan føre til ubehag og redusert matlyst hos katter.
 6. Diabetes: Ubehandlet diabetes kan føre til tap av matlyst, vekttap og andre symptomer.
 7. Kreft: Kreft kan påvirke kattens evne til å spise på grunn av generell ubehag og smerter.
 8. Feber: En infeksjon eller sykdom kan føre til feber, noe som kan redusere kattens appetitt.
 9. Forgiftning: Inntak av giftige stoffer kan føre til tap av matlyst, sammen med andre symptomer.
 10. Stress eller angst: Sterk stress eller angst kan påvirke kattens appetitt.

Hvis katten din ikke spiser, spesielt hvis dette vedvarer i mer enn 24 timer, bør du ta henne med til en veterinær så snart som mulig. En veterinær vil kunne utføre en grundig undersøkelse og eventuelt gjennomføre nødvendige tester for å fastslå årsaken til tap av matlyst. Riktig diagnose og behandling er avgjørende for kattens helse og velvære.

Stress eller endringer

Stress eller endringer i miljøet kan absolutt påvirke en katts appetitt. Katter er rutineorienterte dyr som kan reagere negativt på plutselige forandringer eller stressfaktorer. Her er noen måter stress eller endringer kan påvirke en katts matinntak:

 1. Miljøendringer: Flytting til et nytt hjem, ombygginger i hjemmet eller tillegg av nye familiemedlemmer (mennesker eller andre kjæledyr) kan forårsake stress hos katten. Dette kan føre til midlertidig tap av matlyst.
 2. Fremmede eller besøkende: Fremmede mennesker eller besøkende i hjemmet kan føre til stress for noen katter, og de kan reagere ved å slutte å spise.
 3. Konkurrerende katter: Hvis det er flere katter i hjemmet, kan konflikter eller uenigheter mellom dem føre til stress, som igjen kan påvirke en katts matlyst.
 4. Endringer i rutiner: Store endringer i daglige rutiner eller omsorgsopplegg for katten, som fôringstider eller aktivitetsnivå, kan føre til stress og matavvisning.
 5. Bortfall av en kjær: Død eller tap av en kjæledyrskamerat eller en menneskelig omsorgsperson kan føre til sorg og tap av matlyst hos katten.
 6. Støy eller bråk: Høye lyder, sterkt lys eller andre ytre forstyrrelser kan skremme eller stressende katter og føre til at de unngår mat.
 7. Reise: Katter kan reagere på reiser eller turer med stress, noe som kan føre til midlertidig matavvisning.
 8. Sykdom: En katt som allerede er syk, kan oppleve økt stress som et resultat av ubehag eller smerte, noe som igjen kan påvirke appetitten.

Hvis du mistenker at stress eller endringer i miljøet påvirker kattens matinntak, kan du prøve å gi henne et rolig og kjent sted hvor hun kan føle seg trygg. Oppretthold daglige rutiner så mye som mulig, og gi katten ekstra oppmerksomhet og kjærlighet for å hjelpe henne å håndtere stresset. Hvis tapet av matlyst vedvarer i mer enn en dag eller to, eller hvis du er bekymret for kattens helse, bør du kontakte en veterinær for råd og vurdering.

Dårlig kvalitet på maten

Dårlig kvalitet på maten kan også påvirke en katts matlyst og appetitt. Katter kan være kresne når det gjelder smak og tekstur av maten de spiser. Her er noen måter dårlig kvalitet på maten kan påvirke en katts spisevaner:

 1. Smak og lukt: Katter er kjent for å ha en utviklet luktesans og smakssans. Hvis maten har en ubehagelig lukt eller smak, kan katten avvise den.
 2. Konsistens: Kattens preferanser for matens tekstur kan variere. Noen katter foretrekker tørrfôr, mens andre foretrekker våtfôr. Dårlig kvalitet på maten kan føre til uønsket tekstur, som kan påvirke appetitten.
 3. Konserveringsmidler og tilsetningsstoffer: Noen katter kan reagere negativt på kunstige tilsetningsstoffer, farger eller konserveringsmidler som finnes i lavkvalitets kattemat.
 4. Ingredienser: Dårlig kvalitet på ingrediensene i maten kan føre til lav næringsverdi, noe som kan påvirke kattens generelle helse og appetitt.

Hvis du mistenker at dårlig kvalitet på maten er årsaken til at katten din ikke spiser, kan du vurdere følgende tiltak:

 1. Bytt merke: Prøv å bytte til en høykvalitets kattemat med naturlige ingredienser, uten kunstige tilsetningsstoffer og konserveringsmidler.
 2. Variert kosthold: Gi katten et variert kosthold som inkluderer både tørrfôr og våtfôr av god kvalitet for å tilfredsstille ulike smakspreferanser og ernæringsbehov.
 3. Innføring av ny mat: Introduser ny mat gradvis for å unngå mage- og fordøyelsesproblemer.
 4. Konsulter en veterinær: Hvis katten fortsatt ikke spiser, selv etter å ha prøvd ulike matvarer, bør du kontakte en veterinær for å utelukke eventuelle helseproblemer.

Det er viktig å merke seg at katter har individuelle preferanser, så det som fungerer for én katt, fungerer kanskje ikke for en annen. Å gi katten din et balansert og næringsrikt kosthold av høy kvalitet er viktig for hennes generelle helse og trivsel.

Tannproblemer

Tannproblemer kan være en vanlig årsak til at katter nekter å spise. Katter kan oppleve smerte og ubehag når de har tannproblemer, noe som kan føre til at de unngår å spise eller har vanskelig for å tygge maten. Her er noen måter tannproblemer kan påvirke en katts matlyst:

 1. Tannverk: Infeksjoner eller betennelser i tannkjøttet eller tannrøttene kan føre til smerte når katten tygger. Dette kan resultere i at katten ikke vil spise for å unngå ubehaget.
 2. Tannstein: Opphopning av tannstein kan føre til irritasjon og betennelse i tannkjøttet, noe som igjen kan påvirke matinntaket.
 3. Feiljusterte tenner: Noen katter kan ha medfødte eller utviklede problemer med tannjusteringen, som kan føre til at tennene gnager mot tannkjøttet og forårsaker smerte.
 4. Sår eller sår i munnhulen: Sår eller sår i munnhulen kan forårsake smerte og ubehag, spesielt når katten spiser eller drikker.
 5. Manglende tenner: Tap av tenner kan påvirke kattens evne til å tygge maten ordentlig.

Hvis du mistenker at tannproblemer er årsaken til at katten din ikke spiser, bør du kontakte en veterinær for en grundig undersøkelse. Veterinæren kan undersøke kattens munn og tenner for å identifisere eventuelle problemer. Behandlingen kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av tannproblemene, men det kan innebære tannrensing, tannuttrekning eller andre tiltak for å lindre smerte og gjenopprette matlyst.

Å opprettholde god munnhygiene og gi katten din regelmessige tannsjekker kan bidra til å forebygge tannproblemer og sørge for at hun har en sunn og komfortabel munn.

Parasitter eller sykdom

Parasitter eller sykdommer kan også være årsaker til at en katt nekter å spise. Infeksjoner og parasitter kan påvirke kattens generelle helse og appetitt negativt. Her er noen måter parasitter eller sykdommer kan påvirke en katts matlyst:

 1. Orminfeksjoner: Innvollsparasitter som rundorm eller bendelorm kan forårsake ubehag i fordøyelsessystemet, noe som kan påvirke kattens matlyst.
 2. Utvendige parasitter: Lopper, flått eller annen ytre parasitter kan forårsake kløe, irritasjon og ubehag, som kan føre til tap av matlyst.
 3. Infeksjoner: Bakterielle, virale eller soppinfeksjoner kan forårsake generell ubehag, feber og nedsatt matlyst.
 4. Feber: En katt med feber som følge av en infeksjon eller sykdom kan miste appetitten.
 5. Kroniske sykdommer: Sykdommer som diabetes, nyresykdom eller leversykdom kan føre til generell svekkelse og tap av matlyst.
 6. FIV eller FeLV: Feline immunsviktvirus (FIV) og Feline leukemi virus (FeLV) er smittsomme sykdommer som kan føre til tap av appetitt sammen med andre symptomer.
 7. Betennelse eller smerter: Enhver form for betennelse, indre smerter eller ubehag kan påvirke kattens evne til å spise.

Hvis du mistenker at parasitter eller sykdommer kan være årsaken til at katten din ikke spiser, er det viktig å søke veterinærhjelp umiddelbart. En veterinær vil kunne utføre nødvendige tester og gi riktig diagnose. Behandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken, og tidlig intervensjon kan være avgjørende for kattens helbredelse og gjenoppretting av matlyst.

Aldring

Aldring kan også være en faktor som påvirker en katts appetitt. Eldre katter kan oppleve endringer i både fysiologiske og atferdsmessige aspekter, inkludert matlyst. Her er noen måter aldring kan påvirke en katts spisevaner:

 1. Redusert metabolisme: Eldre katter har vanligvis en lavere metabolisme, noe som betyr at de kan trenge mindre mat for å opprettholde vekten. Dette kan føre til mindre matlyst.
 2. Tannproblemer: Eldre katter kan ha flere tannproblemer, som tannstein, tannverk eller tap av tenner, som kan påvirke evnen til å tygge maten og derfor redusere appetitten.
 3. Nedsatt lukt- og smakssans: Med alderen kan kattens lukte- og smakssans avta, noe som kan påvirke matens tiltrekningskraft og føre til nedsatt matlyst.
 4. Helseproblemer: Eldre katter er mer utsatt for aldersrelaterte helseproblemer som kan påvirke appetitten, inkludert nyresykdom, leversykdom, hjerteproblemer osv.
 5. Mindre aktivitet: Eldre katter er vanligvis mindre aktive, og dette kan påvirke appetitten. Lavere aktivitetsnivå kan føre til mindre energiforbruk og derfor mindre sult.
 6. Fordøyelsesendringer: Eldre katter kan oppleve endringer i fordøyelsessystemet, som kan påvirke absorpsjonen av næringsstoffer og påvirke matlysten.

Hvis du har en eldre katt som slutter å spise eller viser en redusert matlyst, er det viktig å ta henne med til en veterinær. En veterinær vil kunne utføre en helsevurdering og identifisere eventuelle underliggende helseproblemer som kan påvirke matinntaket. I noen tilfeller kan det være nødvendig å tilpasse kattens diett eller tilby spesielle typer mat for eldre katter for å sikre at de får de nødvendige næringsstoffene de trenger for å opprettholde god helse.

Miljøfaktorer

Miljøfaktorer kan definitivt påvirke en katts matlyst. Katter er skapninger av vane og er sensitive for endringer i omgivelsene sine. Stressfulle eller uventede miljøendringer kan føre til at en katt nekter å spise. Her er noen måter miljøfaktorer kan påvirke en katts spisevaner:

 1. Stressfulle hendelser: Flytting til et nytt hjem, tillegg av nye kjæledyr eller familiemedlemmer, eller andre store endringer i rutinene kan føre til stress hos katter, noe som igjen kan påvirke matlysten.
 2. Forstyrrende omgivelser: For mye støy, uro, sterkt lys eller andre forstyrrende faktorer i omgivelsene kan skremme eller forstyrre katter og føre til at de unngår mat.
 3. Mangel på trygghet: Katter er territorielle dyr som trives når de føler seg trygge i sitt eget miljø. Hvis katten føler seg utrygg på grunn av miljøendringer eller truende faktorer, kan dette påvirke matlysten.
 4. Konflikter med andre dyr: Uenigheter eller konflikter med andre dyr i husstanden kan føre til stress for katten og påvirke hennes evne til å spise.
 5. Manglende tilgang til mat eller skåler: Hvis katten ikke føler seg trygg i nærheten av matskålen eller vannskålen på grunn av ytre faktorer, kan hun unngå å spise.
 6. Manglende rutiner: Katter trives på rutine og forutsigbarhet. Store endringer i rutinene, som fôringstider eller aktivitetsnivå, kan føre til stress og nedsatt matlyst.

Hvis du mistenker at miljøfaktorer påvirker kattens matlyst, kan du prøve å gi henne et rolig og kjent sted hvor hun kan føle seg trygg. Oppretthold daglige rutiner så mye som mulig, og unngå unødvendig stressende situasjoner. Gi katten ekstra oppmerksomhet og omsorg for å hjelpe henne å takle stresset. Hvis tapet av matlyst vedvarer, eller hvis du er bekymret for kattens helse, bør du kontakte en veterinær for råd og vurdering.

Hvordan få katten til å spise?

Å få en katt til å spise når den nekter kan være utfordrende, spesielt når årsaken til manglende matlyst er ukjent. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å stimulere kattens appetitt:

 1. Kontakt veterinær: Før du prøver noen tiltak, bør du kontakte en veterinær for å utelukke eventuelle helseproblemer. En veterinær kan gi deg råd om hva du bør gjøre basert på kattens tilstand.
 2. Endre maten: Prøv ulike typer kattemat med forskjellige smaker og teksturer. Noen ganger kan en enkel endring i maten være nok til å stimulere matlysten.
 3. Våtfôr: Våtfôr har en sterkere lukt og smak enn tørrfôr, og det kan være mer fristende for katten. Prøv å tilby våtfôr i stedet for eller i tillegg til tørrfôr.
 4. Oppvarming av maten: Varme opp maten litt (ikke for varmt) kan frigjøre aromaer og gjøre den mer tiltrekkende for katten.
 5. Lek og mosjon: Stimuler kattens appetitt ved å engasjere henne i lek og fysisk aktivitet. Aktivitet kan øke sulten.
 6. Skape en rolig spiseplass: Plasser matskålen i et rolig område uten mye støy eller forstyrrelser, slik at katten føler seg komfortabel.
 7. Hyppige små måltider: I stedet for store porsjoner, prøv å tilby små måltider gjennom dagen. Dette kan være mindre overveldende for en katt med nedsatt matlyst.
 8. Prøv godbiter: Noen ganger kan å tilby smakfulle godbiter være en måte å stimulere kattens appetitt på.
 9. Fjerne stressfaktorer: Identifiser og fjern eventuelle stressende elementer fra kattens miljø som kan påvirke matlysten.
 10. Vanninntak: Sørg for at katten har tilgang til ferskvann til enhver tid. Dehydrering kan påvirke matlysten.
 11. Medisinsk behandling: Hvis veterinæren diagnostiserer en underliggende tilstand, kan riktig medisinsk behandling bidra til å gjenopprette matlysten.

Husk at det er viktig å ha tålmodighet og å følge råd fra en veterinær. Hvis katten din fortsatt nekter å spise, eller hvis du er bekymret for hennes helse, bør du kontakte en veterinær igjen for videre oppfølging.

Referanser

Om forfatteren