Katt som hoster

Hvis katten din hoster, kan det være flere årsaker til dette. Hoste hos katter kan variere i alvorlighetsgrad og årsak, akkurat som det kan hos mennesker. Lær mer om mulige årsaker til at katt hoster.

Kan katter hoste?

Ja, katter kan hoste. Hoste hos katter ligner på hoste hos mennesker og er en reaksjon på irritasjon eller blokkering i luftveiene. Katter hoster vanligvis for å forsøke å fjerne irriterende stoffer eller fremmedlegemer fra halsen eller luftveiene. Hoste hos katter kan være forårsaket av ulike faktorer, inkludert:

 1. Hårboller: Dette er en vanlig årsak til hoste hos katter. Når katter slikker seg ren, kan de svelge løs hår som senere kan danne hårboller i magen. Disse hårbollene kan noen ganger irritere halsen når katten prøver å hoste dem opp.
 2. Luftveisinfeksjoner: Virus eller bakterier som påvirker kattens øvre eller nedre luftveier kan føre til hoste. Dette kan inkludere symptomer som hoste, nysing og rennende øyne eller nese.
 3. Allergier: Katter kan også være allergiske mot forskjellige stoffer i miljøet, som pollen, støv eller røyk. Allergier kan føre til irritasjon i luftveiene og resultere i hoste.
 4. Astma: Noen katter lider av astma, en kronisk betennelsessykdom som påvirker luftveiene og kan føre til hoste, pipelyder under pusting og pustevansker.
 5. Fremmedlegemer: Katter kan ved et uhell inhalere eller svelge små gjenstander som kan forårsake hoste når kroppen forsøker å kvitte seg med dem.
 6. Hjerteproblemer: Noen hjertesykdommer kan føre til væskeopphopning i lungene, noe som kan forårsake hoste.

Hvis katten din hoster, spesielt hvis hosten er vedvarende, alvorlig eller ledsaget av andre symptomer som nedsatt appetitt, pustevansker eller feber, bør du søke veterinærhjelp. En veterinær kan diagnostisere årsaken til hosten og anbefale riktig behandling for å lindre kattens symptomer og fremme helbredelse.

Årsaker til hoste hos katter

Her er noen mulige årsaker til at en katt kan hoste:

 1. Hårboller: Dette er en vanlig årsak til hoste hos katter. Katter slikker seg ofte ren, og mens de gjør dette, kan de svelge løs hår som senere kan klumpe seg sammen og føre til hoste når de forsøker å passere gjennom fordøyelsessystemet.
 2. Luftveisproblemer: Infeksjoner i øvre eller nedre luftveier kan føre til hoste. Dette kan inkludere alt fra forkjølelse til mer alvorlige problemer som bronkitt eller lungebetennelse.
 3. Allergier: Katter kan også ha allergier som kan føre til hoste. Dette kan inkludere allergier mot pollen, støv, mugg eller andre stoffer i miljøet.
 4. Astma: Akkurat som mennesker, kan katter også lide av astma. Astma kan føre til hoste, pipelyder under pusting og pustevansker.
 5. Hjerteproblemer: Noen hjertesykdommer kan også forårsake hoste hos katter. Dette kan være et resultat av væskeopphopning i lungene.
 6. Fremmedlegeme: Katter kan ved et uhell inhalere små gjenstander som kan forårsake hoste. Dette kan inkludere gress, små leker eller andre små gjenstander.
 7. Infeksjoner: Infeksjoner i halsen, bronkiene eller lungene kan føre til hoste. Disse kan være bakterielle eller virale i naturen.
 8. Røyking: Røyking i nærheten av katter kan også påvirke deres luftveier og føre til hoste.

Hvis katten din hoster vedvarende, er det viktig å oppsøke en veterinær for en grundig undersøkelse. Veterinæren vil kunne fastslå årsaken til hosten og anbefale passende behandling. Hvis hosten er alvorlig eller ledsaget av andre symptomer som nedsatt appetitt, pustevansker eller feber, bør du søke veterinærhjelp så snart som mulig.

Hårboller

Hvis katten din hoster, og du mistenker at det kan være på grunn av hårboller, er det en vanlig og naturlig årsak. Katter bruker mye tid på å slikke seg ren, og i prosessen kan de svelge løs hår. Dette håret kan klumpe seg sammen i magen og danne hårboller. Når hårbollene blir store nok, kan de forårsake irritasjon i kattens mage eller tarm, noe som kan føre til hoste mens katten forsøker å kvitte seg med dem.

Her er noen trinn du kan ta for å hjelpe katten din med hårboller:

 1. Børsting: Regelmessig børsting av kattens pels kan bidra til å fjerne løse hår før katten rekker å slikke dem i seg. Dette kan redusere mengden hår som samler seg i magen.
 2. Fôrtilskudd: Det finnes kommersielle kattematprodukter som er formulert for å hjelpe med hårboller. Disse produktene inneholder vanligvis ingredienser som bidrar til å fremme fordøyelsen og elimineringen av hår.
 3. Kostholdsendringer: Noen eiere ser resultater ved å gi katten et kosthold som er rikere på fiber. Fiber kan hjelpe med å regulere fordøyelsen og passasjen av hår gjennom tarmen.
 4. Maltpasta: Maltpasta er en annen vanlig tilnærming. Denne pastaen inneholder vanligvis ingredienser som hjelper med å myke opp hårbollene og gjøre dem lettere å passere gjennom fordøyelsessystemet.
 5. Hydrering: Sørg for at katten din alltid har tilgang til friskt vann. God hydrering kan bidra til å holde fordøyelsessystemet i bevegelse.

Hvis katten din hoster på grunn av hårboller og tiltakene ovenfor ikke virker eller hosten blir alvorlig, bør du definitivt konsultere en veterinær. Veterinæren kan gi deg råd om hvordan du best kan håndtere situasjonen og hjelpe katten med å bli kvitt hårbollene på en trygg måte.

Luftveisproblemer

Hvis katten din hoster og du mistenker at det kan skyldes luftveisproblemer, er det viktig å være oppmerksom på symptomene og ta riktige tiltak. Luftveisproblemer kan variere i alvorlighetsgrad og årsak. Her er noen vanlige luftveisproblemer som kan føre til hoste hos katter:

 1. Øvre luftveisinfeksjoner: Katter kan bli utsatt for virusinfeksjoner som kan påvirke nesen, halsen og bronkiene. Dette kan føre til hoste, nysing og rennende nese.
 2. Nedre luftveisinfeksjoner: Infeksjoner som påvirker bronkiene og lungene kan også føre til hoste. Dette kan være mer alvorlig og føre til symptomer som tørrhoste, pustevansker og generell slapphet.
 3. Feline astma: Astma er en kronisk tilstand som kan påvirke kattens luftveier og føre til hoste, pipelyder under pusting og pustevansker. Astma kan utløses av allergener eller andre irritanter i miljøet.
 4. Fremmedlegemer: Hvis en katt inhalerer et fremmedlegeme som en bit av gress, en liten leke eller annet, kan dette forårsake hoste mens kroppen prøver å fjerne fremmedlegemet.
 5. Bronkitt: Bronkitt er en betennelse i bronkiene og kan føre til hoste, pustevansker og andre symptomer.
 6. Lungeorm: Lungeorm kan infisere katter og forårsake hoste og pustevansker. Dette er en tilstand som krever veterinærbehandling.

Hvis katten din hoster på grunn av luftveisproblemer, er det viktig å oppsøke veterinær så snart som mulig. Veterinæren vil kunne foreta en grundig undersøkelse og muligens utføre tester som røntgen eller blodprøver for å fastslå årsaken til hosten. Behandlingen vil avhenge av årsaken, og veterinæren kan foreskrive medisiner eller andre tiltak for å lindre symptomene og hjelpe katten med å komme seg.

Husk at hoste kan være et tegn på alvorlige helseproblemer, så det er viktig å søke veterinærhjelp for en nøyaktig diagnose og behandling.

Allergier

Hvis katten din hoster, og du mistenker at allergier kan være årsaken, kan det være lurt å utforske denne muligheten nærmere. Katter kan utvikle allergier mot forskjellige stoffer i miljøet, akkurat som mennesker kan. Allergier kan påvirke luftveiene og føre til symptomer som hoste, nysing og rennende øyne. Her er noen trinn du kan vurdere hvis du mistenker at katten din har allergier:

 1. Identifisering av allergenet: Forsøk å identifisere mulige allergener i kattens miljø. Dette kan inkludere pollen, støv, muggsporer, sigarettrøyk, parfyme eller andre luftbårne irritanter.
 2. Miljøtilpasninger: Hvis du mistenker at en bestemt ting eller stoff utløser kattens hoste, prøv å begrense eksponeringen for dette allergenet. For eksempel, hvis du mistenker at støv er et problem, kan du støvsuge og rengjøre hjemmet oftere.
 3. Luftrensere: Bruk av luftrensere med HEPA-filtre kan bidra til å redusere allergener i luften og forbedre luftkvaliteten.
 4. Kostholdsendringer: Noen ganger kan matallergier eller intoleranser føre til luftveissymptomer hos katter. Diskuter med veterinæren om å prøve et hypoallergent eller elimineringssdiett for å se om dette lindrer symptomene.
 5. Veterinærbesøk: Hvis kattens symptomer vedvarer eller forverres, er det viktig å søke råd fra en veterinær. Veterinæren kan utføre tester, som allergitesting, for å fastslå hvilke allergener katten kan reagere på. Dette kan hjelpe med å skreddersy behandlingen.
 6. Medisiner: Veterinæren kan foreskrive antihistaminer, kortikosteroider eller andre medisiner for å lindre symptomer som hoste og nysing.
 7. Allergenfri sone: Hvis det er mulig, opprett en allergenfri sone der katten din kan få tilgang til et område med minimale allergener. Dette kan for eksempel være et rom med luftrenser og regelmessig rengjøring.

Det er viktig å merke seg at allergier kan være komplekse, og det kan ta tid å identifisere kilden til allergien og finne den beste måten å håndtere den på. Å samarbeide med en veterinær vil være avgjørende for å gi katten din nødvendig hjelp og lindring fra symptomene.

Astma

Hvis du mistenker at katten din lider av astma og hoster som et resultat, er det viktig å ta dette på alvor og søke veterinærhjelp. Astma hos katter er en relativt vanlig tilstand der luftveiene blir betent og innsnevret, noe som kan føre til hoste, pustevansker og andre symptomer. Her er noen skritt du kan ta hvis du tror katten din har astma:

 1. Søk veterinærhjelp: Det første du bør gjøre er å ta katten din til en veterinær for en nøyaktig diagnose. Veterinæren vil kunne utføre en grundig undersøkelse og muligens utføre røntgen eller andre tester for å bekrefte om det faktisk er astma.
 2. Symptombehandling: Hvis astma bekreftes, kan veterinæren foreskrive medisiner som bronkodilatorer og kortikosteroider. Disse medisinene hjelper til med å utvide luftveiene og redusere betennelse, noe som kan lindre hoste og pustevansker.
 3. Inhalator: Noen katter kan lære å bruke en inhalator, spesielt designet for dyr. Dette kan være en effektiv måte å administrere medisiner direkte til luftveiene.
 4. Miljøtilpasninger: Reduser eksponeringen for irritanter som kan forverre astmaen. Dette kan inkludere bruk av luftrensere med HEPA-filtre, røykfrie omgivelser og minimal eksponering for sterke dufter og parfymer.
 5. Stressreduksjon: Stress kan forverre astma hos katter. Prøv å skape en rolig og stressfri atmosfære for katten din.
 6. Oppfølging: Astma er en kronisk tilstand, og det kan være nødvendig med regelmessig oppfølging hos veterinæren for å justere behandlingen og overvåke kattens tilstand.

Det er viktig å huske at astma kan være en alvorlig tilstand, spesielt hvis den ikke blir riktig behandlet. Hvis du mistenker at katten din har astma, bør du søke profesjonell hjelp fra en veterinær som har erfaring med å diagnostisere og behandle denne tilstanden hos katter. Riktig behandling kan hjelpe katten din med å leve et mer komfortabelt og sunt liv.

Hjerteproblemer

Hvis katten din hoster og du mistenker at hjerteproblemer kan være årsaken, er det viktig å søke veterinærhjelp så snart som mulig. Hjerteproblemer kan føre til en rekke symptomer, inkludert hoste, pustevansker og nedsatt evne til å utføre fysisk aktivitet. Her er noen trinn du kan ta hvis du tror katten din kan ha hjerteproblemer:

 1. Veterinærbesøk: Det første du bør gjøre er å ta katten din til en veterinær for en grundig undersøkelse. Veterinæren vil kunne lytte til kattens hjerte, utføre røntgen og muligens andre tester for å vurdere hjertets helse og funksjon.
 2. Ekkokardiografi: Dette er en ultralydteknikk som brukes til å evaluere hjertets struktur og funksjon mer grundig. Det kan bidra til å diagnostisere hjerteproblemer og bestemme riktig behandling.
 3. Medisinsk behandling: Hvis katten din har hjerteproblemer, kan veterinæren foreskrive medisiner for å hjelpe med å forbedre hjertefunksjonen, regulere hjerteslagene eller håndtere væskeansamlinger.
 4. Kosthold og vekt: Veterinæren kan anbefale et spesielt kosthold for å støtte hjertehelsen til katten din. Det er også viktig å opprettholde en sunn vekt, da overvekt kan legge ekstra belastning på hjertet.
 5. Unngå stress: Stress kan påvirke hjertet negativt. Prøv å skape en rolig og komfortabel atmosfære for katten din.
 6. Regelmessig oppfølging: Hjerteproblemer er ofte en kronisk tilstand som krever regelmessig oppfølging med veterinæren. Dette kan inkludere hyppige kontroller, justering av medisiner og overvåking av kattens tilstand.

Hjerteproblemer hos katter kan være alvorlige, og riktig behandling er avgjørende for kattens helse og livskvalitet. Hvis du mistenker at katten din har hjerteproblemer, bør du søke råd fra en veterinær som har erfaring med å diagnostisere og behandle hjertesykdom hos katter. Tidlig diagnose og riktig behandling kan bidra til å forbedre kattens prognose.

Fremmedlegeme

Hvis katten din hoster og du mistenker at det kan være på grunn av et fremmedlegeme, må du handle raskt for å sikre kattens sikkerhet. Fremmedlegemer kan være farlige og føre til alvorlige helseproblemer hvis de ikke fjernes. Her er noen skritt du kan ta hvis du tror katten din har inhalert eller svelget et fremmedlegeme:

 1. Observert adferd: Hvis katten din plutselig begynner å hoste, gispe eller vise tegn på pustebesvær, kan det indikere at et fremmedlegeme er fanget i luftveiene. Dette er en nødsituasjon som krever umiddelbar oppmerksomhet.
 2. Ring veterinæren: Kontakt en veterinær eller en dyrelege umiddelbart og beskriv situasjonen. De kan gi deg råd om hva du skal gjøre og om du skal komme inn for en nødundersøkelse.
 3. Unngå å manipulere: Det kan være fristende å prøve å fjerne et fremmedlegeme selv, men dette kan være farlig og føre til at fremmedlegemet blir dyttet dypere inn i luftveiene. La profesjonelle håndtere situasjonen.
 4. Nødtransport: Hvis katten din viser tegn på alvorlig pustebesvær eller kollapser, er det viktig å søke øyeblikkelig veterinærhjelp. Dette kan innebære å ta katten til nærmeste dyresykehus eller nødavdeling.
 5. Forebyggelse: For å redusere risikoen for at katten din inhalerer eller svelger fremmedlegemer, sørg for at miljøet er trygt. Hold små gjenstander, små leker og andre potensielle farer utenfor kattens rekkevidde.

Det er viktig å merke seg at katter som hoster på grunn av et fremmedlegeme kan være i akutt fare for kvelning, spesielt hvis luftveiene er blokkert. Handle raskt og søk profesjonell veterinærhjelp for å sikre at katten din får den nødvendige behandlingen.

Infeksjoner

Hvis katten din hoster og du mistenker at en infeksjon kan være årsaken, er det viktig å ta dette på alvor og oppsøke veterinær så snart som mulig. Infeksjoner kan påvirke kattens luftveier og føre til hoste, nysing og andre symptomer. Her er noen vanlige infeksjoner som kan forårsake hoste hos katter:

 1. Øvre luftveisinfeksjoner: Virusinfeksjoner som katteinfluensa og katteherpes kan forårsake symptomer som hoste, nysing, rennende øyne og nese.
 2. Nedre luftveisinfeksjoner: Bakterielle eller virale infeksjoner i bronkiene eller lungene kan føre til hoste, tørrhoste og pustevansker.
 3. Lungebetennelse: Lungebetennelse er en betennelse i lungene, og det kan føre til hoste, feber og generell slapphet.
 4. Feline infeksiøs peritonitt (FIP): Dette er en viral sykdom som kan påvirke flere organer, inkludert luftveiene. FIP kan føre til hoste, pustevansker og andre symptomer.
 5. Parasittinfeksjoner: Bestemte parasitter, som lungeorm, kan infisere katter og forårsake hoste og pustevansker.

Hvis katten din hoster på grunn av en infeksjon, er det viktig å konsultere en veterinær. Veterinæren vil kunne foreta en grundig undersøkelse, muligens utføre tester som blodprøver eller røntgen, og fastslå den underliggende årsaken til hosten. Behandlingen vil avhenge av typen infeksjon og alvorlighetsgraden av tilstanden. Veterinæren kan foreskrive antibiotika eller antivirale medisiner, avhengig av hva som er mest passende for kattens situasjon.

Infeksjoner kan spre seg og forverres raskt, så det er viktig å søke riktig behandling så tidlig som mulig.

Røyking

Hvis katten din hoster og du mistenker at røyking kan være årsaken, er det viktig å vurdere røykingens påvirkning på kattens helse. Røyk, inkludert sigarettrøyk, kan være skadelig for katter (og andre dyr) på samme måte som det er for mennesker. Katter kan utvikle helseproblemer som følge av eksponering for røyk i miljøet. Her er noen ting å vurdere:

 1. Passiv røyking: Katter som lever i et hjem hvor det røykes, kan bli utsatt for passiv røyking. Dette kan påvirke deres luftveier og helse generelt. Hoste kan være et av flere symptomer som vises som en reaksjon på irritanter i røyken.
 2. Luftveisskader: Røyk inneholder skadelige kjemikalier og partikler som kan irritere kattens luftveier, noe som kan føre til hoste, nysing og pustevansker.
 3. Økt risiko for sykdom: Langvarig eksponering for røyk kan øke kattens risiko for å utvikle en rekke helseproblemer, inkludert luftveisinfeksjoner, astma og til og med noen former for kreft.

Hvis du røyker og katten din hoster eller viser andre symptomer på helseproblemer, kan det være lurt å ta noen skritt for å beskytte kattens helse:

 1. Røyk utenfor: Hvis mulig, røyk utendørs eller i et område som katten ikke har tilgang til.
 2. Ventilasjon: Sørg for at hjemmet er godt ventilert for å redusere opphopning av røyk.
 3. Røykfrie soner: Opprett røykfrie soner i hjemmet, spesielt der katten tilbringer mest tid.
 4. Røykeslutt: Det beste alternativet for kattens helse er å vurdere å slutte å røyke helt. Dette vil ha positive effekter både for katten og for menneskene i husholdningen.

Hvis katten din fortsetter å hoste eller viser andre tegn på helseproblemer, er det viktig å søke veterinærhjelp. Veterinæren kan evaluere kattens tilstand og gi råd om videre handling.

Kan katter bli forkjølet?

Ja, katter kan bli forkjølet, men symptomene og årsakene kan variere litt fra mennesker. Forkjølelse hos katter er vanligvis forårsaket av virusinfeksjoner, som kan påvirke kattens øvre luftveier. Symptomene kan inkludere:

 1. Nysing: Katter med forkjølelse kan nynse hyppigere enn vanlig.
 2. Rennende nese: Du kan legge merke til at kattens nese renner eller ser våt ut.
 3. Rennende øyne: Kattens øyne kan bli vannaktige eller røde.
 4. Hoste: Katter med forkjølelse kan hoste, men dette er vanligvis en mild form for hoste.
 5. Nedsatt appetitt: Katter kan vise mindre interesse for mat når de er forkjølet.
 6. Lethargi: Katter kan virke mer slappe og mindre aktive enn vanlig når de er syke.
 7. Feber: Noen ganger kan katter utvikle en liten feber når de er forkjølet.

Det er viktig å merke seg at mens forkjølelse hos katter vanligvis er mild, kan det noen ganger være tegn på mer alvorlige problemer. Hvis katten din viser symptomer som pustevansker, tungpustethet, alvorlig hoste eller generell forverring av tilstanden, bør du oppsøke veterinær så snart som mulig.

Det er ingen spesifikk behandling for forkjølelse hos katter, og det meste av tiden går sykdommen over av seg selv. Men det er viktig å sørge for at katten holder seg hydrert og har en komfortabel omgivelser mens den kommer seg. Hvis du er bekymret for kattens helse, eller hvis symptomene vedvarer eller forverres, bør du kontakte en veterinær for råd og veiledning.

Referanser

Om forfatteren