Katt mister pels

Katter kan miste pels av ulike årsaker, og det kan være normalt eller et tegn på underliggende helseproblemer. Lær mer om årsaker til at katter mister pels.

Kan katter miste pels?

katter kan oppleve hårtap av forskjellige årsaker. Hårtap kan være en normal prosess i forbindelse med sesongmessige skifter, som når katter kaster pels for å tilpasse seg endringer i temperatur og lysforhold. Det kan også skyldes overdreven grooming, allergiske reaksjoner, parasittinfeksjoner som lopper eller flått, underliggende helseproblemer som infeksjoner eller hormonelle ubalanser, feilernæring, stress eller angst. Hvis du mistenker unormalt eller overdreven hårtap hos katten din, er det lurt å søke råd fra en veterinær for å fastslå årsaken og få riktig behandling.

Årsaker til at katter mister pels

Her er noen vanlige årsaker til hårtap hos katter:

 1. Sesongmessig hårtap: Mange katter opplever økt hårtap under sesongmessige skifter, spesielt om våren og høsten. Dette er normalt og skyldes kattens naturlige rytme.
 2. Pelsstell: Noen katter kan miste pels hvis de slikker seg overdrevent eller klør seg mye. Dette kan føre til områder med tynnere pels eller til og med skallethet.
 3. Allergier: Katter kan ha allergier mot mat, insekter (for eksempel lopper), planter eller andre stoffer. Allergiske reaksjoner kan føre til kløe og hårtap.
 4. Parasitter: Lopper, flått eller andre parasitter kan forårsake intens kløe og dermed føre til hårtap, spesielt hvis katten slikker eller biter seg på de berørte områdene.
 5. Infeksjoner eller sykdommer: Noen infeksjoner eller underliggende helseproblemer kan føre til hårtap hos katter. Dette kan inkludere soppinfeksjoner, hormonelle ubalanser eller autoimmune sykdommer.
 6. Stress eller angst: Katter reagerer på stress og angst på ulike måter, og overdreven slikking eller grooming kan føre til hårtap.
 7. Feilernæring: Utilstrekkelig eller ubalansert kosthold kan påvirke kattens pelskvalitet og føre til hårtap.

Hvis du merker at katten din mister uvanlig mye pels, eller hvis du er bekymret for hårtapet, er det best å kontakte en veterinær. En veterinær kan hjelpe med å diagnostisere årsaken til hårtapet og gi råd om riktig behandling eller omsorgstiltak.

Sesongmessig hårtap

Sesongmessig hårtap hos katter er ganske vanlig og normalt. Katter har en tendens til å kaste eller miste pels i løpet av visse tider av året, vanligvis om våren og høsten. Dette fenomenet er knyttet til kattens naturlige biologiske klokke og den sesongmessige tilpasningen til endringer i dagslys og temperatur.

Om våren vil katter ofte kaste den tykkere vinterpelsen for å gi plass til en lettere sommerpels. Dette er en tilpasning som hjelper dem med å regulere kroppstemperaturen bedre i de varmere månedene. Om høsten kan de kaste sommerpelsen for å gi plass til en tykkere pels som beskytter dem mot kulden i vintermånedene.

Dette naturlige fenomenet med sesongmessig pelsendring er ikke noe du vanligvis trenger å bekymre deg for, med mindre hårtapet blir overdrevent eller fører til andre problemer som kløe, irritasjon eller hudlesjoner. Hvis du er usikker på om hårtapet er normalt eller ikke, eller hvis katten viser andre tegn på ubehag, anbefales det å kontakte en veterinær for en vurdering.

Pelsstell

Overdreven pelsstell eller grooming kan også føre til hårtap hos katter. Katter er kjent for å være svært renslige dyr og bruker mye tid på å slikke og stelle pelsen sin. Dette er en naturlig atferd, men i noen tilfeller kan det bli en overaktiv vane som resulterer i hårtap og til og med skallethet.

Årsaker til overdreven pelsstell kan inkludere:

 1. Stress eller angst: Katter kan begynne å overgroom seg selv som en respons på stress eller angst. Dette kan være forårsaket av endringer i miljøet, konflikter med andre dyr eller mennesker, eller andre belastende faktorer.
 2. Kløe eller irritasjon: Katter kan overgroome områder som klør eller er irriterende. Dette kan være et resultat av allergier, loppebitt, hudinfeksjoner eller andre medisinske tilstander.
 3. Ensidig atferd: Noen katter kan utvikle en tvangsmessig atferd med å slikke eller groomme på ett bestemt område. Dette kan føre til hårtap i det området.
 4. Klumper eller floker: Katter kan prøve å fjerne klumper eller floker i pelsen ved å slikke eller bite på dem, noe som kan føre til hårtap.
 5. Kullunger: Hvis en katt ammer kullunger, kan de slikke og groomme dem mye. Dette kan føre til hårtap rundt brystvortene og bukområdet.

Hvis du mistenker at overdreven pelsstell er årsaken til kattens hårtap, er det viktig å identifisere og behandle eventuelle underliggende årsaker, som stress, kløe eller irritasjon. En veterinær kan hjelpe deg med å avgjøre hvorfor katten din overgroomer og gi råd om hvordan du best kan håndtere situasjonen.

Allergier

Allergier kan definitivt føre til hårtap hos katter. Allergiske reaksjoner kan forårsake kløe, irritasjon og betennelse i huden, noe som kan føre til at katter slikker, biter eller gnir seg for å lindre ubehaget. Dette overdrevne pelsstellet kan til slutt føre til hårtap og til og med skade på huden.

Det er flere typer allergier som kan påvirke katter:

 1. Matallergier: Katter kan utvikle allergier mot bestemte ingredienser i maten deres. Dette kan føre til hudproblemer, inkludert kløe, rødhet og hårtap.
 2. Loppeallergi: Selv en enkelt loppebit kan utløse en kraftig allergisk reaksjon hos en katt. Dette kan føre til intens kløe og overdreven pelsstell, spesielt rundt baken, halen og baksiden av lårene.
 3. Atopisk dermatitt: Dette er en allergisk tilstand der katten reagerer på stoffer i miljøet, for eksempel pollen, støv eller muggsporer. Kløe og hårtap er vanlige symptomer.
 4. Kontaktallergi: Noen katter kan utvikle allergiske reaksjoner når huden deres kommer i kontakt med visse stoffer, som plast, vaskemidler eller planter.

Hvis du mistenker at katten din lider av allergi og hårtap er et symptom, bør du oppsøke en veterinær for en grundig undersøkelse og diagnose. Veterinæren kan hjelpe med å identifisere allergien, anbefale passende behandlinger (som spesialdietter, allergenkontroll eller medisiner) og lindre kløe og hårtap. Det er viktig å behandle allergier for å forhindre at de forverres og for å opprettholde kattens generelle helse og velvære.

Parasitter

Parasitter som lopper, flått og andre hudparasitter kan føre til hårtap hos katter. Disse parasittene forårsaker vanligvis kløe og irritasjon, og katter reagerer ved å slikke, bite eller klø på de berørte områdene. Dette kan føre til overdreven pelsstell og til slutt hårtap. Her er noen vanlige parasitter som kan påvirke katter:

 1. Lopper: Lopper er små insekter som lever på kattens hud og fôrer på blod. De kan forårsake intens kløe og irritasjon, og katten vil ofte overgroomme og slikke seg på områder der loppene biter.
 2. Flått: Flått er små edderkoppaktige parasitter som fester seg til kattens hud for å mate seg med blod. De kan forårsake lokale betennelser og irritasjon, som kan føre til hårtap rundt flåttbittstedene.
 3. Øremidd: Øremidd er parasitter som kan bosette seg i øret til katter og forårsake kløe og irritasjon. Katter kan klø på ørene og hodet, noe som kan føre til hårtap i dette området.
 4. Demodex-midd: Demodex-midd er mikroskopiske parasitter som lever i hårsekkene og talgkjertlene på kattens hud. Overbefolkning av disse middene kan føre til hårtap og hudproblemer.
 5. Sarcoptes skabb: Dette er en type skabbmidd som kan infisere kattens hud og forårsake intens kløe og irritasjon. Overdreven grooming og kløing kan føre til hårtap.

Hvis du mistenker at parasitter er årsaken til kattens hårtap, er det viktig å konsultere en veterinær. Veterinæren kan diagnostisere parasittinfeksjonen og anbefale riktig behandling, som antiparasittiske medisiner eller aktuelle løsninger, for å bli kvitt parasittene og lindre kattens kløe og ubehag.

Infeksjoner eller sykdommer

Infeksjoner og sykdommer kan også føre til hårtap hos katter. Underliggende helseproblemer kan påvirke kattens generelle helse, inkludert tilstanden til pelsen. Her er noen infeksjoner og sykdommer som kan forårsake hårtap hos katter:

 1. Soppinfeksjoner: Sopp som ringorm kan infisere kattens hud og føre til hårtap, spesielt i sirkulære mønstre. Ringorm er smittsomt for både katter og mennesker.
 2. Hormonelle ubalanser: Hormonelle lidelser som hyperthyroidisme eller Cushings syndrom kan påvirke kattens pelskvalitet og forårsake hårtap.
 3. Autoimmune sykdommer: Noen autoimmune sykdommer, som pemfigus, kan påvirke kattens hud og føre til hårtap på grunn av betennelse og skader på huden.
 4. Hudinfeksjoner: Bakterielle eller andre hudinfeksjoner kan føre til kløe, betennelse og hårtap.
 5. Stoffskiftesykdommer: Visse stoffskiftesykdommer, som diabetes, kan påvirke helsen til kattens hud og pels.
 6. Nyresykdom: Avansert nyresykdom kan påvirke kattens generelle helse og også påvirke pelskvaliteten.

Hvis du merker uvanlig hårtap hos katten din, spesielt hvis det er ledsaget av andre symptomer som endringer i appetitt, vekt, atferd eller energinivå, bør du kontakte en veterinær. En veterinær kan utføre nødvendige tester for å diagnostisere eventuelle underliggende infeksjoner eller sykdommer og utarbeide en passende behandlingsplan. Tidlig identifikasjon og behandling av slike problemer kan bidra til å forbedre kattens helse og trivsel.

Stress eller angst

Stress eller angst kan også føre til hårtap hos katter. Katter er sensitive skapninger, og stressende situasjoner eller miljøendringer kan påvirke dem på ulike måter, inkludert hårtap. Når katter er stresset eller engstelige, kan de reagere ved å overgroomme seg selv som en måte å håndtere eller lindre stresset på. Dette kan føre til hårtap og til og med hudirritasjon over tid.

Noen situasjoner som kan føre til stress eller angst hos katter inkluderer:

 1. Miljøendringer: Flytting til et nytt hjem, omarrangering av møbler eller tillegg av nye familiemedlemmer (mennesker eller dyr) kan føre til stress.
 2. Mangel på trygghet: Katter er territoriale dyr, og hvis de føler seg truet av andre dyr eller føler seg utrygge i miljøet, kan dette føre til stress og overgrooming.
 3. Separasjonsangst: Noen katter kan oppleve angst når de blir skilt fra eieren sin i lengre perioder, for eksempel når eieren er på jobb.
 4. Endringer i rutiner: Katter er vanedyr, og plutselige endringer i rutinene deres, som endringer i fôringstider eller aktivitetsnivå, kan føre til stress.
 5. Konflikter med andre dyr: Konflikter med andre dyr i husstanden, enten det er en annen katt eller et annet dyr, kan føre til stress og angst.

For å hjelpe en stresset eller engstelig katt, er det viktig å identifisere og håndtere kilden til stresset. Noen ganger kan enkelte justeringer i miljøet eller rutinene bidra til å redusere stresset. I tilfeller der katten sliter mye med overgrooming og hårtap på grunn av stress, kan en veterinær eller en dyreadferdsspesialist gi råd om hvordan man best kan håndtere situasjonen og lindre kattens angst. I noen tilfeller kan det også være nødvendig å vurdere medisiner eller andre behandlingsmetoder for å hjelpe katten med å takle stresset på en sunn måte.

Feilernæring

Feilernæring kan også påvirke kattens pelskvalitet og føre til hårtap. En balansert og næringsrik diett er viktig for kattens generelle helse, inkludert helsen til huden og pelsen. Mangel på essensielle næringsstoffer kan føre til at pelsen blir tørr, kjedelig og kan resultere i hårtap. Her er noen næringsstoffer som spiller en rolle i å opprettholde sunn pels og hud:

 1. Protein: Protein er viktig for produksjonen av hår og hudceller. Mangel på protein kan føre til tynnere eller svekket pels.
 2. Omega-3 og omega-6 fettsyrer: Disse fettsyrene bidrar til sunn hud og glansfull pels. Mangel på essensielle fettsyrer kan føre til tørr hud og hårtap.
 3. Vitaminer og mineraler: Vitaminer som A, E og biotin, samt mineraler som sink, er nødvendige for sunn hud og pels. Mangel på disse næringsstoffene kan påvirke pelskvaliteten.
 4. Vann: God hydrering er viktig for å opprettholde sunn hud og pels. Mangel på vann kan føre til tørrhet og hårtap.

Hvis du mistenker at feilernæring er årsaken til kattens hårtap, bør du vurdere å konsultere en veterinær. Veterinæren kan vurdere kattens nåværende diett og gi råd om eventuelle nødvendige endringer eller tillegg av kosttilskudd for å forbedre pelskvaliteten. Det er viktig å gi katten en balansert og næringsrik diett som støtter både generell helse og pelsens helse.

Referanser

Om forfatteren