Katt kaster opp avføring

Hvis katten din kaster opp avføring, er det viktig å forstå at dette kan være et tegn på alvorlige problemer og bør tas på alvor. Lær om flere mulige årsaker til at katt kaster opp avføring.

Hva betyr det når katten kaster opp?

Når katter kaster opp, er det vanligvis en forsvarsmekanisme kroppen deres bruker for å kvitte seg med uønskede stoffer eller irritasjoner i mage-tarmkanalen. Oppkast er kroppens måte å rense seg selv og fjerne noe som kan være skadelig eller forstyrrende.

Det er flere årsaker til at en katt kan kaste opp, inkludert:

 1. Hårboller: Katter er kjent for å slikke pelsen sin for å holde seg rene, og i prosessen kan de svelge løse hår. Disse hårene kan danne hårboller i kattens mage, og katten kan kaste dem opp for å bli kvitt dem.
 2. Fremmedlegemer: Hvis katten har svelget et fremmedlegeme, for eksempel en lekebit, et stykke plast eller en tråd, kan det forårsake irritasjon eller blokkering i mage-tarmkanalen. Katten kan prøve å kvitte seg med fremmedlegemet ved å kaste opp.
 3. Forandring i kostholdet: Plutselige endringer i kattens kosthold, som overgang til et nytt merke eller type mat, kan føre til fordøyelsesproblemer og oppkast.
 4. Matintoleranse eller allergi: Katter kan utvikle intoleranse eller allergi mot visse matvarer, ingredienser eller tilsetningsstoffer. Dette kan føre til mageproblemer, inkludert oppkast, når katten spiser noe den ikke tåler.
 5. Infeksjoner: Infeksjoner i mage-tarmkanalen, som gastroenteritt forårsaket av virus, bakterier eller parasitter, kan føre til oppkast som en del av kroppens forsvarsmekanisme.
 6. Underliggende sykdommer: Underliggende medisinske tilstander som nyresykdom, leversykdom, diabetes eller inflammatorisk tarmsykdom kan også føre til oppkast hos katter.

Det er viktig å merke seg at oppkast kan være et tegn på forskjellige helseproblemer, og hvis katten din kaster opp hyppig, har andre alvorlige symptomer eller viser tegn til å være uvel, bør du oppsøke veterinæren. Veterinæren vil kunne evaluere katten grundig, stille en diagnose og anbefale passende behandling basert på den underliggende årsaken til oppkastet.

Årsaker til at katter kaster opp avføring

Å kaste opp avføring kalles også coprofagi og er ikke normalt for katter. Det kan være flere årsaker til dette uvanlige atferden, inkludert:

 1. Fordøyelsesproblemer: Katter kan oppleve problemer med fordøyelsen, som forstoppelse eller tarmsykdommer, som fører til at katter kaster opp avføring.
 2. Fremmedlegemer: Hvis katten har svelget et fremmedlegeme, for eksempel en del av et leketøy eller en streng, kan dette forstyrre fordøyelsessystemet og føre til oppkast av avføring.
 3. Blokkering: En tarmblokkering kan hindre normal passasje av avføring og føre til at katten kaster opp avføring.
 4. Underliggende medisinske tilstander: Det kan være underliggende medisinske tilstander, som bukspyttkjertelbetennelse eller leverproblemer, som kan påvirke fordøyelsen og føre til oppkast av avføring.
 5. Megacolon: Dette er en tilstand der tykktarmen blir utvidet og svekket, noe som kan føre til forstoppelse og vanskeligheter med å passere avføringen. I noen tilfeller kan den oppsamlede avføringen bli kastet opp.
 6. Gastrointestinale svulster: Tumorer i mage-tarmkanalen kan forstyrre normal fordøyelse og føre til oppkast av avføring.
 7. Feilernæring: En ubalansert eller uegnet diett kan føre til fordøyelsesproblemer og oppkast av avføring.
 8. Infeksjoner: Alvorlige intestinale infeksjoner, som parvovirus eller feline infeksiøs peritonitt (FIP), kan forårsake oppkast av avføring.
 9. Underliggende metabolske problemer: Noen metabolske forstyrrelser, som nyresvikt eller skjoldbruskproblemer, kan påvirke fordøyelsessystemet og føre til oppkast av avføring.

Det er viktig å søke veterinærhjelp umiddelbart hvis katten din kaster opp avføring. Veterinæren vil kunne undersøke katten grundig, stille riktige diagnoser og anbefale nødvendig behandling. Ikke forsøk å behandle dette problemet selv, da det kan være potensielt farlig for kattens helse.

Fordøyelsesproblemer

Hvis katten din kaster opp avføring, kan det være et tegn på alvorlige fordøyelsesproblemer og bør håndteres som en nødsituasjon. Dette er ikke en normal atferd, og det er viktig å søke veterinærhjelp umiddelbart.

Årsakene til at katten kaster opp avføring kan variere, men noen mulige årsaker inkluderer:

 1. Tarmsobstruksjon: En tarmblokkering kan hindre normal passasje av avføring og føre til at den blir kastet opp.
 2. Forstoppelse: Hvis katten lider av alvorlig forstoppelse, kan avføringen bli stukket fast i tarmen og kastes opp.
 3. Underliggende fordøyelsessykdom: Katter kan lide av ulike fordøyelsessykdommer, for eksempel inflammatorisk tarmsykdom eller bukspyttkjertelbetennelse, som kan påvirke fordøyelsessystemet og føre til oppkast av avføring.
 4. Fremmedlegemer: Hvis katten har svelget et fremmedlegeme som forårsaker en blokkering i tarmen, kan det føre til oppkast av avføring.

Det er viktig å kontakte veterinæren umiddelbart for å få en grundig undersøkelse av katten din. Veterinæren kan utføre diagnostiske tester, som røntgenbilder eller ultralyd, for å identifisere årsaken til problemet. Behandlingen vil avhenge av den underliggende årsaken, og kan inkludere medisiner, kirurgi eller andre tiltak som er nødvendige for å lindre kattens tilstand.

Ikke prøv å behandle dette problemet selv, da det kan være potensielt farlig for kattens helse. Veterinæren er den beste personen til å evaluere og behandle katten din.

Fremmedlegemer

Hvis katten din kaster opp avføring, og det er mistanke om at det kan være på grunn av et fremmedlegeme, er det viktig å handle raskt og søke veterinærhjelp umiddelbart. Fremmedlegemer kan forårsake alvorlige problemer i kattens fordøyelsessystem og kan være potensielt livstruende.

Når en katt svelger et fremmedlegeme som ikke kan passere gjennom fordøyelsessystemet, kan det føre til blokkering eller obstruksjon i tarmen. Dette kan forårsake oppkast av avføring, sammen med andre symptomer som magesmerter, nedsatt appetitt, tretthet og endringer i avføringsmønsteret.

Veterinæren vil kunne utføre en fysisk undersøkelse og muligens bruke diagnostiske verktøy som røntgen eller ultralyd for å identifisere og lokalisere fremmedlegemet. Behandlingen vil avhenge av størrelsen, plasseringen og arten av fremmedlegemet. I noen tilfeller kan det være nødvendig med kirurgisk fjerning for å løse blokkeringen og gjenopprette kattens helse.

Forebygging er viktig for å unngå at katter svelger fremmedlegemer. Hold miljøet ditt fritt for små gjenstander eller farlige materialer som katten kan få tilgang til. Overvåk katten nøye under leketid og unngå å la den leke med små gjenstander som kan svelges ved et uhell.

Husk at det er viktig å oppsøke veterinær umiddelbart hvis du mistenker at katten din har svelget et fremmedlegeme og kaster opp avføring. De kan gi deg den beste veiledningen og behandlingen for å håndtere situasjonen.

Blokkering

Hvis katten din kaster opp avføring, og det er mistanke om en blokkering i fordøyelsessystemet, er det en alvorlig situasjon som krever umiddelbar veterinærhjelp. En blokkering kan være livstruende og krever øyeblikkelig behandling.

En tarmblokkering kan oppstå når et fremmedlegeme eller en tett masse hindrer passasjen av avføring gjennom tarmen. Dette kan føre til at katten kaster opp avføring, samt andre symptomer som magesmerter, oppblåsthet, tap av matlyst, forstoppelse eller diaré.

Veterinæren vil utføre en fysisk undersøkelse av katten og kan bruke diagnostiske verktøy som røntgen, ultralyd eller endoskopi for å bekrefte diagnosen og identifisere plasseringen av blokkeringen. Behandlingen vil avhenge av alvorlighetsgraden av blokkeringen og kan inkludere intravenøs væskebehandling, medisiner for å lindre symptomer og kirurgi for å fjerne blokkeringen.

Det er viktig å ikke prøve å løse eller behandle en tarmblokkering hjemme, da dette kan være farlig og potensielt forverre tilstanden. Veterinæren er den beste personen til å håndtere situasjonen og gi den nødvendige behandlingen.

For å forebygge blokkeringer hos katter, sørg for å holde farlige gjenstander og giftige materialer utenfor kattens rekkevidde. Pass også på at katten ikke har tilgang til små gjenstander som den kan svelge ved et uhell. Overvåk kattens atferd og vær oppmerksom på tegn på at den kan ha svelget noe unormalt.

Husk å kontakte veterinæren umiddelbart hvis katten din kaster opp avføring og en blokkering mistenkes. De vil kunne gi deg den nødvendige hjelpen og behandlingen for å håndtere situasjonen på best mulig måte.

Underliggende medisinske tilstander

Hvis katten din kaster opp avføring, kan det være et tegn på underliggende medisinske tilstander som påvirker fordøyelsessystemet. Noen av de vanligste medisinske tilstandene som kan føre til dette symptomet inkluderer:

 1. Bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt): Dette er en betennelse i bukspyttkjertelen som kan påvirke kattens evne til å fordøye mat ordentlig. Katter med pankreatitt kan oppleve symptomer som oppkast, diaré, magesmerter og tap av matlyst.
 2. Leverproblemer: Leveren spiller en viktig rolle i fordøyelsen og metabolske prosesser. Hvis katten har leversykdom, kan det føre til symptomer som oppkast, diaré, gulsott, nedsatt appetitt og vekttap.
 3. Inflammatorisk tarmsykdom (IBD): Dette er en betennelse i tarmveggen som kan påvirke kattens fordøyelsessystem. Katter med IBD kan oppleve oppkast, diaré, magesmerter og tap av matlyst.
 4. Tarmobstruksjon: En tarmobstruksjon, enten på grunn av fremmedlegemer, svulster eller andre årsaker, kan forhindre normal passasje av avføring og føre til oppkast av avføring.
 5. Andre fordøyelsessykdommer: Det er en rekke andre fordøyelsessykdommer som kan påvirke katter og forårsake oppkast av avføring, inkludert gastroenteritt, irritabel tarmsyndrom og tarminfeksjoner.

Hvis katten din kaster opp avføring, bør du kontakte veterinæren for en grundig undersøkelse og diagnostisering av den underliggende årsaken. Veterinæren vil kunne anbefale relevante tester, som blodprøver, avføringsprøver, ultralyd eller endoskopi, for å identifisere den underliggende tilstanden. Basert på diagnosen vil veterinæren foreslå passende behandlingsalternativer, inkludert medisiner, spesialdiett eller andre tiltak for å lindre kattens symptomer og forbedre dens fordøyelse.

Megacolon

Megacolon er en tilstand der tykktarmen hos katter blir utvidet og svekket, noe som fører til forstoppelse og vanskeligheter med å eliminere avføringen. I noen tilfeller kan den oppsamlede avføringen bli kastet opp.

Årsaken til megacolon hos katter er ikke alltid kjent, men det kan være en kombinasjon av genetiske faktorer og kronisk forstoppelse. Noen katter kan ha en medfødt predisposisjon for å utvikle megacolon, mens andre kan utvikle tilstanden som et resultat av kronisk forstoppelse og feilaktig avføring.

Noen av faktorene som kan bidra til utvikling av megacolon inkluderer:

 1. Genetikk: Visse raser, som Maine Coon og Ragdoll, kan ha en økt risiko for å utvikle megacolon.
 2. Kosthold: Et kosthold som mangler nok fiber eller som ikke gir tilstrekkelig hydrering, kan føre til forstoppelse og til slutt megacolon.
 3. Dehydrering: Utilstrekkelig væskeinntak kan føre til hard avføring og forstoppelse, som kan bidra til utvikling av megacolon.
 4. Mangel på mosjon: Manglende fysisk aktivitet kan påvirke tarmens bevegelser og bidra til forstoppelse og utvikling av megacolon.
 5. Underliggende nevrologiske problemer: Noen katter kan ha nevrologiske problemer som påvirker tarmens funksjon og kan føre til megacolon.

Behandlingen av megacolon hos katter fokuserer vanligvis på å lindre forstoppelsen, stimulere normal tarmfunksjon og redusere symptomene. Dette kan inkludere endringer i kostholdet, bruk av avføringsmidler, økt hydrering, og i noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å fjerne den oppsamlede avføringen eller deler av den svekkede tykktarmen.

Hvis du mistenker at katten din har megacolon eller opplever vedvarende problemer med forstoppelse og oppkast av avføring, er det viktig å søke veterinærhjelp for en nøyaktig diagnose og anbefalt behandling. Veterinæren vil kunne vurdere kattens tilstand og utvikle en tilpasset behandlingsplan for å håndtere megacolon og forbedre kattens livskvalitet.

Gastrointestinale svulster

Gastrointestinale svulster refererer til unormal vekst av celler i mage-tarmkanalen hos katter, og gjøre at katter kaster opp avføring. Disse svulstene kan oppstå i forskjellige deler av mage-tarmkanalen, inkludert mage, tynntarm, tykktarm og endetarm. Svulster i mage-tarmkanalen hos katter kan være ondartede (kreft) eller godartede (ikke-kreft).

Noen vanlige typer gastrointestinale svulster hos katter inkluderer:

 1. Lymfom: Dette er en av de vanligste typene svulster som påvirker mage-tarmkanalen hos katter. Lymfom er en kreftform som påvirker lymfecellene og kan forekomme i forskjellige deler av kroppen, inkludert mage-tarmkanalen.
 2. Adenokarsinom: Dette er en form for kreft som oppstår i kjertelvevet i mage-tarmkanalen. Adenokarsinomer kan påvirke forskjellige deler av mage-tarmkanalen og kan være ondartede.
 3. Leiomyosarkom: Dette er en sjelden, ondartet svulst som oppstår i muskelvevet i mage-tarmkanalen.
 4. Neuroendokrine svulster: Disse svulstene oppstår fra neuroendokrine celler i mage-tarmkanalen og kan være godartede eller ondartede.

Symptomene på gastrointestinale svulster hos katter kan variere avhengig av svulstens størrelse, beliggenhet og graden av spredning. Vanlige symptomer inkluderer vekttap, nedsatt appetitt, oppkast, diaré, blod i avføringen og endringer i avføringsmønsteret.

Diagnosen gastrointestinale svulster hos katter krever vanligvis en kombinasjon av klinisk undersøkelse, blodprøver, avbildningsstudier som røntgen eller ultralyd, og i noen tilfeller en biopsi for å vurdere svulstvevet.

Behandlingen avhenger av typen svulst, stadiet av sykdommen og den individuelle kattens helse. Mulige behandlingsalternativer inkluderer kirurgisk fjerning av svulsten, strålebehandling, cellegift eller palliativ behandling for å lindre symptomer og forbedre livskvaliteten.

Det er viktig å konsultere veterinæren din hvis du mistenker at katten din kan ha gastrointestinale svulster. Veterinæren vil kunne vurdere kattens tilstand, stille en nøyaktig diagnose og utvikle en behandlingsplan som passer best for din katt.

Feilernæring

Feilernæring kan være en av årsakene til at katter kaster opp avføring. Et ubalansert eller uegnet kosthold kan føre til fordøyelsesproblemer og påvirke kattens generelle helse. Her er noen faktorer relatert til feilernæring som kan bidra til kattens oppkasting av avføring:

 1. Manglende næringsstoffer: Et kosthold som mangler viktige næringsstoffer som proteiner, fett, vitaminer eller mineraler kan forstyrre kattens fordøyelsessystem og føre til oppkast av avføring.
 2. Utilstrekkelig fiberinntak: Fiber er viktig for å opprettholde en sunn fordøyelse hos katter. Manglende fiberinntak kan føre til forstoppelse eller diaré, som begge kan være årsaker til at katten kaster opp avføring.
 3. Allergi eller intoleranse mot mat: Noen katter kan utvikle allergier eller intoleranse mot visse matvarer, som korn, meieriprodukter eller bestemte proteinkilder. Dette kan føre til fordøyelsesbesvær, inkludert oppkast av avføring.
 4. Endringer i kostholdet: Plutslige endringer i kattens kosthold eller introduksjon av nye matvarer uten gradvis tilvenning kan forstyrre fordøyelsessystemet og føre til oppkast av avføring.
 5. Overfôring eller underfôring: Å gi katten for mye eller for lite mat kan føre til fordøyelsesproblemer. Overfôring kan føre til overbelastning av fordøyelsessystemet, mens underfôring kan føre til mangel på næringsstoffer og svekket fordøyelse.

For å forebygge feilernæring og relaterte fordøyelsesproblemer hos katter, er det viktig å gi dem et balansert og næringsrikt kosthold som er tilpasset deres ernæringsbehov. Konsulter veterinæren din for råd om hvilket fôr som passer best for katten din, og følg anbefalingene for mengde og frekvens av fôring.

Hvis katten din opplever gjentatt oppkasting av avføring eller andre fordøyelsesproblemer, bør du kontakte veterinæren for en grundig vurdering og råd om riktig ernæring og eventuelle nødvendige endringer i kostholdet.

Infeksjoner

nfeksjoner i mage-tarmkanalen kan være en annen årsak til at katter kaster opp avføring. Infeksjoner kan påvirke forskjellige deler av mage-tarmkanalen og forårsake betennelse, irritasjon og fordøyelsesproblemer. Her er noen eksempler på infeksjoner som kan føre til oppkasting av avføring hos katter:

 1. Virale infeksjoner: Bestemte virus kan forårsake gastroenteritt hos katter, som er en betennelse i mage-tarmkanalen. Feline panleukopeni-virus, også kjent som kattesykdom, kan forårsake alvorlig gastroenteritt med oppkast av avføring som en av symptomene.
 2. Bakterielle infeksjoner: Bakterielle infeksjoner i mage-tarmkanalen kan oppstå som følge av inntak av skadelige bakterier gjennom forurenset mat eller vann. Salmonella og Campylobacter er to vanlige bakterier som kan forårsake gastroenteritt hos katter og føre til oppkast av avføring.
 3. Parasittinfeksjoner: Visse parasitter kan infisere mage-tarmkanalen hos katter og forårsake fordøyelsesproblemer. For eksempel kan Giardia eller Trichomonas-infeksjoner føre til diaré og oppkast av avføring.
 4. Protozoale infeksjoner: Bestemte protozoer, som Cryptosporidium eller Coccidia, kan infisere mage-tarmkanalen hos katter og forårsake diaré, oppkast og avføring.

Symptomene og alvorlighetsgraden av infeksjoner kan variere avhengig av den spesifikke patogenen og kattens individuelle respons. Andre symptomer som kan oppstå inkluderer feber, magesmerter, nedsatt appetitt og dehydrering.

Hvis du mistenker at katten din kan ha en mage-tarminfeksjon, bør du kontakte veterinæren din. Veterinæren vil kunne utføre tester for å identifisere årsaken til infeksjonen og foreskrive nødvendig behandling. Dette kan omfatte administrering av antibiotika, antiparasittære midler eller andre medisiner for å bekjempe infeksjonen og lindre symptomer.

Det er viktig å merke seg at noen infeksjoner kan være smittsomme for mennesker, spesielt hvis de involverer zoonotiske patogener. Derfor er det viktig å ta nødvendige hygienetiltak og håndtere avføring og potensielt forurenset materiale forsvarlig for å unngå overføring av infeksjonen.

Underliggende metabolske problemer

Underliggende metabolske problemer kan også være en årsak til at katter kaster opp avføring. Metabolske problemer refererer til forstyrrelser i kroppens kjemiske prosesser og kan påvirke kattens fordøyelsessystem. Her er noen eksempler på underliggende metabolske problemer som kan føre til oppkast av avføring hos katter:

 1. Nyresykdom: Nyresvikt eller andre nyreproblemer kan påvirke kattens evne til å filtrere avfallsstoffer fra blodet. Dette kan resultere i oppkast av avføring, tap av appetitt og andre symptomer.
 2. Skjoldbruskkjertelproblemer: Skjoldbruskkjertelen regulerer stoffskiftet i kroppen. Overaktivitet (hypertyreose) eller underaktivitet (hypotyreose) i skjoldbruskkjertelen kan påvirke kattens fordøyelsessystem og føre til oppkast av avføring.
 3. Diabetes: Diabetes mellitus er en metabolsk lidelse som påvirker kroppens evne til å regulere blodsukkernivået. Ubehandlet diabetes kan føre til metabolske forstyrrelser som påvirker fordøyelsessystemet og resultere i oppkast av avføring.
 4. Leverproblemer: Leveren spiller en viktig rolle i fordøyelsesprosessen og metabolismen av næringsstoffer. Leverproblemer som hepatitt eller levercirrhose kan påvirke fordøyelsessystemet og føre til oppkast av avføring.
 5. Elektrolyttubalanser: Ubalanse i elektrolytter som natrium, kalium eller kalsium kan forstyrre kroppens normale funksjon og påvirke fordøyelsessystemet.

Behandlingen avhenger av den spesifikke metabolske tilstanden og dens underliggende årsaker. Veterinæren vil utføre en grundig undersøkelse og diagnostiske tester for å identifisere den underliggende metabolske tilstanden. Behandlingen kan inkludere medisiner, spesialdiett, administrasjon av hormoner eller andre tiltak for å gjenopprette balansen i kattens metabolisme.

Hvis du mistenker at katten din kan ha et underliggende metabolsk problem, bør du kontakte veterinæren for en nøyaktig diagnose og anbefalt behandling. Veterinæren vil kunne gi deg den nødvendige veiledningen for å håndtere den spesifikke metabolske lidelsen og forbedre kattens helse.

Referanser

Om forfatteren