Katt er slapp og sover mye

Hvis katten din er slapp og sover mye, kan det være flere mulige årsaker. Lær mer om mulige årsaker til at katt er slapp og sover mye.

Hvorfor sover katten min hele tiden?

Det er flere mulige årsaker til at katten din sover mye. Katter er naturlig mer sovende skapninger enn mennesker, og de kan tilbringe opptil 12-16 timer eller mer sovende hver dag. Her er noen av de vanligste årsakene til at en katt kan sove mye:

 1. Normale søvnvaner: Katter er naturlig mer aktive om natten og sover i løpet av dagen. Dette er en del av deres biologiske atferdsmønster, og det kan være normalt for katten din å sove mye.
 2. Alder: Eldre katter har en tendens til å være mindre aktive og sove mer enn yngre katter. Dette er en del av aldringsprosessen.
 3. Varmt vær: Katter kan bli mer inaktive når det er varmt, og de søker ofte kjølige steder for å hvile. Dette kan føre til at de sover mer.
 4. Stress eller endringer: Stress, som forårsaket av endringer i miljøet, rutiner eller introduksjonen av nye familiemedlemmer, kan føre til at katten blir mer tilbaketrukket og sover mer.
 5. Sykdom eller helseproblemer: Sykdom eller helseproblemer, som infeksjoner, smerte eller ubalanse i hormoner, kan føre til at katten blir slapp og sover mer enn vanlig. Dette kan også være ledsaget av andre symptomer som tap av matlyst eller endringer i oppførsel.
 6. Diett: Feil eller ubalansert kosthold kan påvirke kattens energinivå og atferd, inkludert økt søvnighet.
 7. Aktivitetsnivå: Hvis katten din ikke får tilstrekkelig stimulering eller lek, kan den ende opp med å sove mer som en måte å fylle tiden på.

Hvis du er bekymret for kattens søvnmønster eller atferdsendringer, spesielt hvis det er en plutselig endring, kan det være lurt å kontakte en veterinær. En veterinær vil kunne vurdere kattens helse og gi råd basert på den individuelle situasjonen.

Årsaker til at katt er slapp og sover mye

Noen av de vanligste årsakene inkluderer:

 1. Normale søvnvaner: Katter sover generelt mye, opptil 12-16 timer per dag, avhengig av alder og aktivitetsnivå. Dette er en normal del av kattens livsstil.
 2. Varmt vær: Katter kan bli mindre aktive når det er varmt, noe som kan føre til økt søvn. Dette er en naturlig tilpasning.
 3. Sykdom: Slapphet og økt søvn kan også være et tegn på sykdom eller helseproblemer. Hvis katten din plutselig endrer atferd og viser tegn til nedsatt matlyst, vekttap, oppkast, diaré eller andre uvanlige symptomer, bør du kontakte en veterinær for en sjekk.
 4. Stress eller endringer: Hvis det har skjedd endringer i kattens miljø, som for eksempel en flytting, nytt familiemedlem eller dyr i husstanden, kan dette føre til stress som påvirker kattens aktivitetsnivå og søvnmønster.
 5. Alder: Eldre katter har en tendens til å være mindre aktive og kan sove mer.
 6. Diett: Feil eller mangelfull diett kan påvirke energinivået til katten og føre til slapphet.
 7. Parasitter: Visse parasitter som lopper eller innvollsorm kan påvirke kattens generelle helse og energinivå.

Det er viktig å overvåke katten din nøye og ta kontakt med en veterinær hvis du er bekymret for endringene i atferden eller helsen til katten din. En profesjonell veterinær vil kunne utføre en grundig undersøkelse og gi råd om videre steg dersom det er nødvendig.

Normale søvnvaner

Som nevnt tidligere, er det normalt for katter å sove mye. Katter er naturlig aktive om natten, og de har en tendens til å sove flere timer i løpet av dagen. Dette er en del av deres biologiske atferdsmønster.

Katter er rovdyr, og i naturen bruker de mye energi på jakt og forfølgelse av byttedyr. Ettersom de ikke alltid lykkes med å fange bytte, har de utviklet evnen til å hvile og sove mye for å spare energi til de neste jaktmulighetene. Derfor er det normalt for katter å sove mye og ha perioder med aktivitet og hvile gjennom døgnet.

Så hvis katten din virker slapp og sover mye, og samtidig ikke viser andre tegn til sykdom eller uvanlig atferd, er det sannsynligvis bare et resultat av kattens normale søvnvaner. Hvis du er bekymret, kan det likevel være lurt å overvåke katten nøye og sørge for at den får riktig næring og tilstrekkelig stimulering når den er våken.

Relatert: Symptomer på syk katt

Varmt vær

Varmt vær kan absolutt påvirke en katts atferd og aktivitetsnivå. Katter er naturlig tilpasset til å regulere kroppstemperaturen sin, og de kan ha vanskeligheter med å håndtere høye temperaturer. Når det er varmt, kan katter bli mindre aktive for å unngå å overopphetes.

Noen måter varmt vær kan påvirke en katts atferd inkluderer:

 1. Økt hvile: Katter kan søke skyggefulle steder eller kjølige overflater for å hvile og redusere kroppstemperaturen. Dette kan føre til økt søvn og hvile.
 2. Redusert aktivitet: Høye temperaturer kan begrense kattens evne til å være aktiv og leke. Katter kan derfor velge å være mindre aktive for å unngå overoppheting.
 3. Mindre matlyst: Varmt vær kan også påvirke kattens matlyst, noe som kan føre til redusert aktivitet og mer hvile.

Det er viktig å sørge for at katten din har tilgang til rikelig med friskt vann og kjølige områder når det er varmt. Du kan også hjelpe katten med å holde seg kjølig ved å bruke vifter eller air condition, eller ved å la den ligge på kjølige overflater som fliser eller marmor. Hvis du mistenker at katten din kan være påvirket av varmt vær, er det viktig å overvåke den nøye og sørge for at den ikke viser tegn på overoppheting eller dehydrering.

Sykdom

Sykdom kan være en betydelig årsak til at en katt oppfører seg slapp og sover mer enn vanlig. Katter har en tendens til å skjule symptomer på sykdom, så hvis du merker at katten din viser endringer i atferd, er det viktig å være oppmerksom og ta hensyn til andre symptomer som kan være til stede.

Noen vanlige sykdommer og helseproblemer som kan føre til slapphet og økt søvn inkluderer:

 1. Infeksjoner: Både bakterielle og virale infeksjoner kan føre til generell sykdomsfølelse og slapphet.
 2. Parasitter: Innvollsorm, lopper, flått og andre parasitter kan påvirke kattens helse og aktivitetsnivå.
 3. Nyresykdom: Nyresvikt kan føre til utmattelse, nedsatt matlyst og økt søvnighet.
 4. Hjerteproblemer: Visse hjerteproblemer kan føre til nedsatt energi og aktivitetsnivå.
 5. Feber: En økning i kroppstemperaturen på grunn av infeksjon eller betennelse kan føre til slapphet.
 6. Smerter: Smerter, enten på grunn av skade, betennelse eller annen årsak, kan føre til at katten blir slapp og inaktiv.
 7. Endokrine problemer: Hormonelle ubalanser, som for eksempel skjoldbruskkjertelproblemer, kan påvirke kattens atferd og energinivå.

Hvis katten din viser slapphet, økt søvnighet eller andre uvanlige symptomer, bør du kontakte en veterinær så snart som mulig. En veterinær vil kunne utføre en undersøkelse, stille en diagnose og gi passende behandling hvis det er nødvendig. Tidlig oppdagelse og behandling av sykdommer kan være avgjørende for kattens helse og velvære.

Stress eller endringer

Stress eller endringer i kattens miljø kan absolutt påvirke atferden og aktivitetsnivået til katten, inkludert å gjøre den slapp og søvnig. Katter er skapninger av vane og kan være følsomme for endringer i rutiner, omgivelser eller familiestruktur. Noen av de vanlige stressfaktorene eller endringene som kan påvirke kattens atferd inkluderer:

 1. Flytting: En flytting til et nytt hjem kan være stressende for en katt, da det innebærer nye lukter, lyder og omgivelser.
 2. Nytt familiemedlem: Innføringen av en ny baby, et annet kjæledyr eller et nytt familiemedlem kan føre til usikkerhet og stress for katten.
 3. Bytte av rutiner: Endringer i fôringsrutiner, leketider eller andre daglige rutiner kan påvirke katten negativt.
 4. Bytte av kattegrus eller matskåler: Noen katter kan reagere på små endringer som bytte av kattegrus eller matskåler.
 5. Besøk til veterinær: Katter kan bli stresset av besøk til veterinær, spesielt hvis det involverer reise eller ubehagelige prosedyrer.
 6. Konflikter med andre dyr: Uenigheter eller aggresjon med andre kjæledyr i husstanden kan føre til stress.
 7. Miljøendringer: Byggearbeid, høy lyd eller andre miljøendringer kan føre til stress for en sensitiv katt.

Katter kan reagere på stress på forskjellige måter, inkludert ved å bli mer tilbaketrukket, inaktiv, og sove mer enn vanlig. Det er viktig å gi katten din tid til å tilpasse seg endringene og gi den et trygt og stabilt miljø. Hvis du merker at katten din virker stresset og det påvirker helsen eller atferden negativt over lengre tid, kan det være lurt å konsultere en veterinær eller en atferdsspesialist for råd om hvordan du kan håndtere situasjonen.

Alder

Alderen til en katt kan definitivt påvirke atferden og aktivitetsnivået. Eldre katter har en tendens til å være mindre aktive og sove mer enn yngre katter. Dette er en naturlig del av aldringsprosessen, og det er viktig å forstå hvordan kattens behov endres med alderen.

Noen av måtene alder kan påvirke kattens atferd inkluderer:

 1. Redusert energinivå: Eldre katter kan oppleve en generell nedgang i energinivået, noe som kan føre til mindre aktivitet og mer hvile.
 2. Stivhet og smerte: Eldre katter kan utvikle leddgikt eller andre helseproblemer som kan føre til stivhet og smerte, noe som kan gjøre det vanskeligere for dem å være aktive.
 3. Endret søvnbehov: Eldre katter kan ha endrede søvnbehov og kan ha lengre perioder med dyp søvn.
 4. Redusert sanselighet: Eldre katter kan oppleve en nedgang i synet, hørselen og andre sanser, noe som kan påvirke deres evne til å reagere på stimuli og interagere med miljøet.
 5. Mentale endringer: Noen eldre katter kan utvikle kognitive endringer, ofte referert til som “senil demens” eller “kattedemens”, som kan påvirke atferd og søvnmønster.

Selv om det er normalt for eldre katter å være mindre aktive og sove mer, er det fortsatt viktig å sørge for at de får riktig ernæring, oppmerksomhet og veterinærpleie. Regelmessige veterinærkontroller kan hjelpe med å identifisere eventuelle helseproblemer tidlig, og tilpasse kattens miljø og omsorg i tråd med aldersrelaterte endringer.

Kosthold

Kosthold kan også påvirke kattens energinivå og atferd. Et ubalansert eller utilstrekkelig kosthold kan føre til slapphet og lavt aktivitetsnivå. Her er noen måter kosthold kan påvirke en katts atferd:

 1. Mangelfull ernæring: Hvis kattens kosthold ikke gir tilstrekkelig mengde næringsstoffer, som proteiner, vitaminer og mineraler, kan dette føre til nedsatt energi og generell slapphet.
 2. Feil mat: Katter er rovdyr og har spesielle ernæringsbehov. Å gi katten mat som ikke er tilpasset dens naturlige diettkrav kan påvirke helsen og energinivået.
 3. Overvekt: Overvektige katter kan bli mindre aktive og sove mer på grunn av ekstra vektbelastning og lavere energi. Feil ernæring og for mye mat kan føre til vektøkning.
 4. Allergier eller intoleranser: Noen katter kan utvikle allergier eller intoleranser mot visse ingredienser i maten. Dette kan påvirke kattens energinivå og trivsel.
 5. Dehydrering: Manglende væskeinntak kan føre til dehydrering, som igjen kan påvirke kattens generelle velvære og aktivitetsnivå.

For å sikre at katten din har et balansert og riktig kosthold, er det viktig å gi den høykvalitets kattemat som er utviklet for kattens alder, størrelse og helsebehov. Hvis du mistenker at kostholdet kan være årsaken til kattens slapphet og økte søvnbehov, kan det være lurt å konsultere en veterinær eller en dyrefaglig ekspert for råd om riktig ernæring for katten din.

Parasitter

Parasitter kan definitivt påvirke en katts atferd og energinivå. Både eksterne parasitter som lopper og flått, og interne parasitter som innvollsorm, kan forårsake helseproblemer som kan føre til slapphet og økt søvnighet.

Eksterne parasitter som lopper kan forårsake kløe, irritasjon og ubehag for katten. Dette kan føre til overdreven slikking, kloring og irritasjon, som igjen kan føre til slapphet og nedsatt aktivitet. Langvarig eksponering for lopper kan også føre til anemi (lavt antall røde blodlegemer), som kan forverre tretthet.

Interne parasitter som innvollsorm kan forstyrre kattens fordøyelsessystem og resultere i nedsatt matlyst, vekttap og generell svakhet. Kattens kropp kan bruke mye energi på å bekjempe parasittene, noe som kan føre til redusert aktivitet og økt hvilebehov.

Hvis du mistenker at parasitter kan være årsaken til at katten din er slapp og sover mye, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren kan utføre relevante tester for å diagnostisere eventuelle parasittinfeksjoner og gi riktig behandling. Parasittkontroll er viktig for kattens helse og velvære, og det er viktig å holde katten din beskyttet mot både interne og eksterne parasitter.

Referanser

Om forfatteren