Kan katter spise mais

Katter er rovdyr og har en spesialisert kost som hovedsakelig består av animalske proteiner. Lær mer om du kan og bør gi mais til katter.

Selv om katter noen ganger kan være nysgjerrige på å smake på ulike matvarer, inkludert menneskemat, er det viktig å være forsiktig med hva du gir dem.

Mais er ikke giftig for katter, og små mengder kokt mais kan i de fleste tilfeller ikke skade katter. Likevel er det ikke en naturlig del av kattens diett, og det gir ikke særlig mye ernæringsmessig verdi for dem. Katter har spesielle næringsbehov, spesielt med tanke på aminosyrer som taurin og arginin, som de hovedsakelig får fra animalske kilder.

Hvis du vil introdusere noe nytt i kattens kosthold, er det best å snakke med en veterinær først for å sikre at det er trygt og passende for katten din. Det er også viktig å merke seg at noen katter kan være allergiske eller følsomme for visse matvarer, så nøye overvåking av kattens reaksjon er viktig hvis du prøver noe nytt. Generelt bør du holde deg til kattespesifikk mat som er formulert for å møte alle kattens ernæringsbehov.

Hvorfor du ikke bør gi mye mais til katter

Her er flere grunner til hvorfor du ikke bør gi mye mais til katter, basert på deres ernæringsmessige behov:

 1. Mangel på essensielle næringsstoffer: Katter er obligatoriske kjøttetere, noe som betyr at de har spesifikke ernæringsbehov som hovedsakelig møtes gjennom animalske kilder. Katter krever spesifikke aminosyrer, som taurin og arginin, som finnes i rikelige mengder i animalsk vev. Mais inneholder ikke disse aminosyrene i tilstrekkelige mengder for å møte kattens behov.
 2. Protein og fettinnhold: Katter er avhengige av høyt protein- og moderat fettinnhold i kostholdet for å opprettholde en sunn kroppsvekt og muskelmasse. Mens mais har noe protein, er mengden relativt lav sammenlignet med det katter trenger. Å gi katter mye mais kan føre til mangel på nødvendige proteiner og fettsyrer.
 3. Karbohydrater: Mais er en karbohydratrik matvare. Katter har ikke et naturlig behov for høye nivåer av karbohydrater, og de er dårlige til å fordøye dem. Katter er bygd for å bryte ned proteiner og fett, ikke karbohydrater. For mye karbohydrater i kostholdet kan føre til vektøkning og potensielt til og med diabetes hos katter.
 4. Fordøyelsesproblemer: Fordi katter ikke er godt tilpasset å fordøye store mengder karbohydrater, kan mais forårsake fordøyelsesproblemer, som oppblåsthet, diaré eller oppkast.
 5. Ernæringsmessig ubalanse: Hvis katten din får en stor del av kostholdet sitt fra mais eller andre ikke-animalske kilder, kan det føre til ernæringsmessig ubalanse og mangelsykdommer på lang sikt.
 6. Forstyrrelse av matlysten: Å gi katter mat som ikke er spesielt tilpasset deres ernæringsbehov, kan føre til at de nekter å spise det kattespesifikke fôret, som er nødvendig for å holde dem sunne og aktive.

Generelt sett bør du begrense kattens kosthold til kvalitets kattespesifikk mat som er formulert for å møte alle deres ernæringsmessige behov. Hvis du er usikker på hva som er trygt for katten din å spise, eller om du vil introdusere nye matvarer i kostholdet deres, bør du alltid rådføre deg med veterinæren din for råd og veiledning.

Mangel på essensielle næringsstoffer

Mais inneholder ikke tilstrekkelige mengder av flere essensielle næringsstoffer som katter trenger. La meg utdype:

Taurin: Taurin er en aminosyre som er avgjørende for katters helse. Katter kan ikke produsere tilstrekkelige mengder taurin selv, og derfor må de få det gjennom kostholdet. Mangel på taurin kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert hjerteproblemer og øyesykdommer. Taurin finnes hovedsakelig i animalske vev som muskler, organer og fisk.

Vitamin A: Katter trenger preformede vitamin A, som finnes i animalsk vev, for å opprettholde sunn hud, vekst og syn. Plantebaserte kilder som mais inneholder ikke denne formen for vitamin A, og katter har begrenset evne til å omdanne betakaroten (som finnes i noen plantekilder) til aktivt vitamin A.

Arachidonsyre: Dette er en essensiell fettsyre som katter ikke kan produsere selv. De må få den gjennom dietten sin, og den finnes hovedsakelig i animalsk fett.

Protein av høy kvalitet: Katter krever høykvalitets animalsk protein for å opprettholde vekst, muskelmasse og generell helse. Mais har et lavt proteininnhold sammenlignet med hva katter trenger, og proteinet i mais er ikke av høy biologisk verdi for dem.

Derfor er det viktig å gi katter et kosthold som er rikt på animalsk protein og inneholder alle nødvendige næringsstoffer, som finnes i kattespesifikk mat formulert for å møte deres unike behov. Å gi katter mye mais eller andre plantebaserte matvarer kan føre til alvorlige ernæringsmessige mangler og helseproblemer. Som nevnt tidligere, sørg for å konsultere veterinæren din hvis du er usikker på hva som er trygt og passende å gi katten din.

Protein og fettinnhold

La oss klargjøre grunnen til hvorfor du ikke bør gi katter mye mais basert på protein- og fettinnhold:

 1. Proteininnhold: Katter er obligatoriske kjøttetere, noe som betyr at de er avhengige av animalsk protein i kostholdet sitt. Protein er essensielt for kattens muskelutvikling, immunitet, vekst og opprettholdelse av kroppen. Mais har lavere proteininnhold sammenlignet med det katter trenger, og proteinet i mais er av lav biologisk verdi for dem. Å gi katten mye mais kan føre til proteinmangel og ernæringsmessige utfordringer.
 2. Fettinnhold: Katter er også avhengige av riktig mengde animalsk fett i kostholdet for energi og for å opprettholde sunn hud og pels. Mais har et lavt fettinnhold sammenlignet med det katter trenger, og fettet i mais er hovedsakelig plantebasert, noe som ikke er ideelt for katter. Mangel på tilstrekkelig fett kan føre til ernæringsmessige mangler og problemer med huden og pelsen.

For å opprettholde kattens helse, er det viktig å gi dem mat som er spesielt formulert for å møte deres ernæringsbehov som obligatoriske kjøttetere. Kvalitets kattespesifikk mat er balansert for å gi riktig mengde protein og fett, sammen med andre viktige næringsstoffer som katter trenger for å være sunne og aktive.

Hvis du ønsker å introdusere noe nytt i kattens kosthold, bør du alltid konsultere veterinæren din for råd og veiledning. Veterinæren vil kunne hjelpe deg med å velge det beste kostholdet for katten din basert på deres alder, helsestatus og individuelle behov. Å gi katten et balansert og næringsrikt kosthold vil bidra til å sikre at de trives og har god helse.

Karbohydrater

Katter er kjøttetere og har utviklet seg til å ha et relativt lavt behov for karbohydrater i kostholdet. I naturen ville en katts diett primært bestå av animalske proteiner som de finner i byttedyr som mus, fugler og insekter. Derfor er kattens fordøyelsessystem tilpasset å fordøye og absorbere næringsstoffer fra kjøttbasert mat.

For mye karbohydrater i kattens kosthold kan føre til noen utfordringer:

 1. Vektøkning: Karbohydrater inneholder kalorier, og hvis en katt får for mange kalorier i forhold til sitt aktivitetsnivå, kan det føre til uønsket vektøkning og til og med fedme.
 2. Diabetes: Katter har et begrenset evne til å håndtere høye nivåer av sukker i blodet. Et kosthold som er høyt i karbohydrater, spesielt enkelte typer karbohydrater som stivelse, kan øke risikoen for utvikling av diabetes mellitus hos katter.
 3. Fordøyelsesproblemer: Katters fordøyelsessystem er ikke optimalt tilpasset til å bryte ned store mengder karbohydrater. For mye karbohydrater i kostholdet kan føre til fordøyelsesproblemer som oppblåsthet, diaré eller oppkast.

Det er viktig å merke seg at ikke alle karbohydrater er like, og komplekse karbohydrater som finnes i noen grønnsaker kan være lettere fordøyelige for katter enn enkle karbohydrater som finnes i søtsaker eller kornprodukter.

Som nevnt tidligere, bør kattens hovedkilde til energi være fra proteiner og fett, som er nærmere deres naturlige diett. Å gi katter en balansert og tilpasset kattespesifikk mat er den beste måten å sikre at de får den ernæringen de trenger for å være sunne og trives. Hvis du er usikker på hva som er passende for kattens kosthold, er det best å konsultere veterinæren din for råd og veiledning.

Fordøyelsesproblemer

Fordøyelsesproblemer er en annen viktig grunn til å begrense mengden mais i kattens kosthold.

Som obligatoriske kjøttetere har katter et kort fordøyelsessystem som er optimalisert for å fordøye og absorbere næringsstoffer fra animalsk protein og fett. Katters fordøyelsessystem er ikke godt tilpasset til å bryte ned store mengder karbohydrater, inkludert mais.

Hvis katter får mye mais i kostholdet, kan det føre til følgende fordøyelsesproblemer:

 1. Diaré: Mais er en kilde til fiber, og for mye fiber kan føre til løs eller vannaktig avføring hos katter.
 2. Oppkast: Matvarer som katter ikke er vant til å fordøye, kan forårsake irritasjon i mage-tarmkanalen, noe som kan føre til oppkast.
 3. Oppblåsthet: For mye karbohydrater kan føre til oppblåsthet og ubehag i kattens mage.
 4. Redusert næringsopptak: Hvis katten opplever fordøyelsesproblemer, kan det føre til at de ikke klarer å absorbere næringsstoffene fra maten ordentlig, noe som kan føre til ernæringsmessige mangler.

For å unngå disse problemene, bør du begrense mengden mais eller andre karbohydratrike matvarer i kattens kosthold. Det er viktig å gi katter mat som er spesielt formulert for å møte deres ernæringsbehov som obligatoriske kjøttetere. Kvalitets kattespesifikk mat er balansert for å gi dem riktig mengde proteiner, fett og andre essensielle næringsstoffer, slik at de kan trives og være sunne.

Som alltid er det best å konsultere veterinæren din hvis du er usikker på hva som er trygt og passende å gi katten din, spesielt hvis du vurderer å introdusere nye matvarer i kostholdet deres. Veterinæren vil kunne gi deg veiledning basert på kattens individuelle behov og helsestatus.

Ernæringsmessig ubalanse

En viktig grunn til å begrense mengden mais i kattens kosthold er den potensielle for ernæringsmessig ubalanse. Som nevnt tidligere er katter obligatoriske kjøttetere, og de har spesifikke ernæringsbehov som hovedsakelig oppfylles gjennom animalske proteiner og fett. Å gi katter mye mais kan føre til en rekke ernæringsmessige problemer:

 1. Mangel på essensielle næringsstoffer: Mais inneholder ikke tilstrekkelige mengder av flere viktige næringsstoffer som katter trenger, som taurin, arginin, arakidonsyre og preformet vitamin A. Mangel på disse næringsstoffene kan føre til alvorlige helseproblemer og mangelsykdommer hos katter.
 2. Proteinmangel: Katter trenger et høyt proteininnhold i kostholdet sitt for å opprettholde vekst, muskelmasse og generell helse. Mais har et lavt proteininnhold sammenlignet med det katter trenger, og proteinet i mais er ikke av høy biologisk verdi for dem.
 3. Fettmangel: Katter trenger også tilstrekkelige mengder animalsk fett for å få tilstrekkelig energi og opprettholde en sunn hud og pels. Mais inneholder ikke tilstrekkelig mengde fett for å møte kattens behov.
 4. Potensiell vektøkning: Mais er en karbohydratrik matvare. Å gi katter mye karbohydrater kan føre til overskudd av kalorier i kostholdet, noe som kan føre til uønsket vektøkning og fedme hos katter.
 5. Fordøyelsesproblemer: Som nevnt tidligere er katters fordøyelsessystem tilpasset å fordøye animalsk protein og fett. For mye karbohydrater, som mais, i kostholdet kan føre til fordøyelsesproblemer som diaré eller oppkast.

For å sikre at katten din får riktig ernæring og unngår ernæringsmessige ubalanser, er det best å gi dem kvalitets kattespesifikk mat som er spesielt formulert for å møte deres unike behov som rovdyr. Veterinæren din kan hjelpe deg med å velge det beste kostholdet for katten din basert på alder, helsestatus og andre faktorer.

Forstyrrelse av matlysten

Forstyrrelse av matlysten er en annen mulig konsekvens av å gi katter mye mais eller andre matvarer som ikke er en del av deres naturlige kosthold.

Katter er kresne spisere og har en spesialisert smakssans som er tilpasset å foretrekke animalsk protein. Hvis de får mat som ikke er spesielt appetittvekkende for dem eller som ikke oppfyller deres ernæringsbehov, kan det føre til forstyrrelse av matlysten deres. Dette kan manifestere seg på flere måter:

 1. Avvisning av mat: Katter kan nekte å spise mat som de ikke liker smaken av eller som ikke er fristende for dem. Hvis katten din ikke liker smaken av mais eller ikke finner det appetittvekkende, kan de nekte å spise det.
 2. Selektivt spising: Hvis katter blir gitt mat som de ikke er vant til eller som er ubalansert ernæringsmessig, kan de begynne å plukke ut bestemte deler av maten og unngå andre. Dette kan føre til en ubalansert diett og mangel på viktige næringsstoffer.
 3. Redusert matinntak: Hvis katten din har fordøyelsesproblemer eller ikke liker maten du gir dem, kan de begynne å spise mindre enn de trenger. Dette kan føre til vekttap og underernæring over tid.

Forstyrrelse av matlysten kan føre til alvorlige konsekvenser for kattens helse og velvære. Katter er avhengige av å få riktig ernæring for å opprettholde en sunn kropp og god helse. Derfor er det viktig å gi dem et balansert og næringstett kosthold som passer til deres ernæringsbehov.

For å unngå forstyrrelse av matlysten, er det best å gi katter kvalitets kattespesifikk mat som er spesielt formulert for å tilfredsstille deres smakssans og ernæringsmessige behov som rovdyr. Det er også viktig å innføre eventuelle nye matvarer gradvis i kattens kosthold og følge veterinærens råd for å sikre en jevn overgang og unngå eventuelle negative reaksjoner.

Hvilke grønnsaker kan katter spise?

Katter er obligatoriske kjøttetere, og deres naturlige kosthold består hovedsakelig av animalsk protein. Grønnsaker er ikke en essensiell del av kattens diett, men noen grønnsaker kan gis som små deler av et balansert kosthold eller som godbiter i moderate mengder. Her er noen grønnsaker som katter kan spise:

 1. Gress: Mange katter liker å tygge på gress, og det kan bidra til å fremme sunn fordøyelse. Gress fungerer også som et naturlig middel for å hjelpe katter med å kvitte seg med hårboller.
 2. Gresskar: Gresskar er en kilde til fiber og beta-karoten, og noen katter liker smaken. Kokt, moset gresskar uten tilsetning av krydder kan gis i små mengder.
 3. Agurk: Agurker inneholder mye vann og har en mild smak. Noen katter kan være interessert i å smake på agurk, men ikke alle liker det.
 4. Brokkoli: Brokkoli er rikt på fiber og vitaminer. Katter kan spise små mengder kokt brokkoli, men det bør gis med forsiktighet, da store mengder kan føre til fordøyelsesproblemer.
 5. Gulrøtter: Kokte eller rå gulrøtter kan gis som godbiter i små mengder. De er en kilde til vitamin A og fiber.

Det er viktig å merke seg at grønnsaker bør kun utgjøre en liten del av kattens kosthold, og de bør aldri erstatte hovedkilden til næringsstoffer, som er animalsk protein. Før du gir katten din noe nytt i kostholdet, inkludert grønnsaker, bør du alltid konsultere veterinæren din for å sikre at det er trygt og passende for katten din. Noen grønnsaker kan være giftige for katter, så det er viktig å være oppmerksom på hvilke som er trygge og hvilke som bør unngås.

Referanser

Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.

Om forfatteren